Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Femeia. La fotbal sau la cratiță?

Întrebarea este pusă greșit în mod special. Dar este odios să nu te atragă fotbalul fetelor? Decazi astfel la condiția de troglodit?

Permalink to Femeia. La fotbal sau la cratiță?
joi, 4 iulie 2019, 5:26

3 iulie 2019, o dată istorică pentru fotbalul românesc. Sau una de coșmar? Să nu exagerăm, nici una, nici alta. Dar ceva foarte important s-a întâmplat în această zi. În cadrul Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal s-a legiferat cu o majoritate covârșitoare de voturi obligativitatea cluburilor din Liga 1 de a avea echipe feminine începând cu sezonul 2021-2022. Încălcarea normei atrage automat nelicențierea, deci interdicția clubului respectiv de a participa în prima ligă.

63% gândesc altfel. Ca Becali?

Cupa Mondială de fotbal feminin își derulează ultimele secvențe. Franța a găzduit turneul final la capătul căruia SUA și Olanda își vor disputa finala mare, iar Anglia și Suedia, finala mică. Fazele finale ale competiției au putut fi urmărite pe TVR, dar despre audiențe e mai bine să nu vorbim. Fiindcă lumea va fi tentată să compare cu statisticile formidabile reușite grație prezenței României la Euro U21.

Ispita diavolească

În sondajul propus de gsp.ro în care se întreba neechivoc „Sunteți de acord cu obligativitatea cluburilor de Liga 1 de a avea echipă de fotbal feminin?”, doar 37% dintre cei peste 16.000 de respondenți au zis „Da”. Gândesc ceilalți 63% ca Gigi Becali? Sau pe aproape? Să sperăm că nu în termenii propuși de patronul fecesebist. Pentru că dacă nu ar fi trimiterile sexiste la mădularele feminine care, precizează, nu sunt făcute pentru fotbal, ci pentru a atrage bărbatul, ori teoriile pseudoreligioase că fotbalul feminin în general este o ispită diavolească, discuția se poate purta cu calm.

Lumea liberă. Aiurea!

Într-o societate liberă, într-o lume în care ideile circulă neîngrădit, într-un univers în care se vorbește obsesiv despre diversitate, ar trebui să aibă loc și opinia celor care nu gustă fotbalul feminin. A celor cărora nu le place pur și simplu. Căci la nivelul calității spectacolului este de discutat cât poate fi de atractiv fotbalul fetelor. A fi însă considerat troglodit dacă spui că nu îți place fotbalul feminin este la fel de nociv ca atunci când susții că femeile trebuie să stea la cratiță, nu în fruntea unui concern IT.

Planetei cât mai multe fotbaliste!

Nu întâmplător, FCSB este singurul club care a votat împotriva noii reglementări. După cum, logic, administrația Burleanu este promotoarea acestei legi. Echipa lui Răzvan Burleanu și-a asigurat o parte dintre voturile necesare obținerii actualului mandat stimulând dezvoltarea fotbalului feminin. Și a altor zone de nișă ale sportului-rege. Nu sunt idei originale, descoperiri ale geniilor manageriale de la FRF. Lucrurile sunt atât de simple! FIFA și UEFA dau linia, federațiile naționale bat pas de defilare. Planetei cât mai multe practicante de fotbal la hectar!

O teorie

De ce? Explicația nu mai este atât de simplă, iar invocarea globalizării explică o parte a tendinței, nu totul. Luați aminte aici! Fotbalul feminin este privit și ca un mod implicit de creștere a numărului de practicanți bărbați. Fetele fotbaliste de azi sunt mamele care își vor îndruma, cel mai probabil, odraslele de mâine către fotbal. Fie ele odrasle masculine sau feminine. Nu este o bănuială, ci explicația oamenilor care lucrează în sistem. În acest moment, la nivel planetar există peste 30 de milioane de practicante legitimate ale fotbalului. Iar numărul crește prin politica pe care tocmai am evocat-o.

De gustibus

Răzvan Burleanu susține, sper că bazându-se pe date concrete, că echipa feminină a lui Juventus Torino joacă în prezent cu 40.000 de spectatori în tribune. Și a pornit-o de jos, de foarte jos. Cu una bucată spectator. Unde erau totuși soții, iubiții, mamele, tații, eventualii copii? Râdem, glumim, dar trebuie să ne obișnuim cu situația. Nici unora dintre noi fotbalul nu li se pare cea mai fericită formă de manifestare a aptitudinilor unor femei, tot așa după cum e de discutat dacă baletul, gimnastica ori patinajul artistic sunt discipline în care estetic îți dorești să vezi bărbați. Chestie de gust.

Legea supremă, corectitudinea politică

Dar obligația de a înființa echipe feminine, una în sezonul 2021, apoi mai multe, până la 3, nu pare deloc un exercițiu democratic. Este un exercițiu de forță. Deținătoare a puterii, aș zice absolută, în fotbalul nostru, FRF impune norme care ne mențin în concertul fotbalului mondial. Unele absolut necesare și primite cu ostilitate, cum sunt cele privind prezența jucătorilor sub 21 de ani în formulele de start ale echipelor din prima ligă. Sau punctajul necesar licențierii obținut prin evaluarea centrelor de copii și juniori. Alte norme, cum este și aceasta privind însămânțarea fotbalului feminin, întâmpinate cu prudență. Dar cu ostilitate mai mică justificată de legea supremă a timpurilor noastre. Corectitudinea politică. Din păcate, mulți dintre combatanții taberei „incorecților” se alimentează din (sub)cultura populară care spune că nevasta trebuie bătută din când. Așa, când nu gătește și profilactic, să nu uite cine-i șeful în casă.

Comentarii (81)Adaugă comentariu

Observator (211 comentarii)  •  5 iulie 2019, 8:17

Daca femeile au ajuns sa practice sporturi dure (box, lupte etc) si hockey pe gheata, de ce nu si fotbal, un joc cu mult mai putine contacte fizice. Sa fim seriosi, femeile au dreptul la cariere in politica, in showbiz si in sport, insa nu trebuie sa fie promovate fara sa merite. Problema este ca burleanu vrea sa impuna cluburilor sa aiba echipe de fotbal feminin, pentru a-si spori sansele de a fi reales in fruntea FRF! Orice idee ar avea acest individ este susceptibila de a fi criticata; el reprezinta insasi incarnarea corporatistului, cu o cultura generala superficiala, vorbitor doar de engleza, cu ochii in/pe telefon, echipat la costum si cu pretentii de elitism! O.

Toader (116 comentarii)  •  5 iulie 2019, 8:29

Cum ar trebui s-arate un meci de fotbal femei. Căutați pe iutub „Le seul intérêt du *** féminin”, secvență din serialul BBC Not the Nine O'Clock News seria 3 episodul 4, minutul 9:10 pînă la 9:50. Care vreți să-l vedeți pe Mr Bean tînăr să vă uitați la tot.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cris (5 comentarii)  •  5 iulie 2019, 9:10

Cristi Geambasu, tu ai o problema cu autoritatea, cu adaptarea la un sistem. Si ai tendinta de a vedea peste tot conspiratii... Mie nu-mi place fotbalul; ca este feminin, masculin sau mixt mi se pare o forma de amuzament care a atins de mult grotescul prin sumele de bani care sunt implicate. Mi se pare mai gretos pagina de web a gsp care se transforma incet incet intr-o pagina de can can din fotbalul masculin ( he he he ) decat doua echipe de fete care joaca fotbal. Dar, inteleg, asta este sistemul: gsp tb sa scoata niste bani iar lumea da click click click pe toate ineptiile acestui site. Cred ca problema ta cu fetele ( si aici intervine misoginismul ) este ca tu vezi femeile numai prin perceptia ta de barbat; adica ele tb sa fie delicate, gratioase, etc etc. Ai trecut de nivelul "femeia la cratita" dar chiar si in fruntea unui concern IT ele trebuie sa se conformeze perceptiei tale de barbat. Asta este tot misoginism, mai subtil intr-adevar dar tot asa se numeste. Este putin trist sa citesc de fiecare data cum oglindesti totul pe " corectitudine politica" cand de fapt iti poti exprima opiniile fara nici un fel de restrictie. Personal inteleg dorinta enorma de afirmare a femeilor in societate ( in toate domeniile nu numai sport ). De mii de ani sunt tinute in umbra unei societati patriarhale. A venit momentul sa se schimbe...

Unu’ (71 comentarii)  •  5 iulie 2019, 9:24

@marc Comentariul tau cred ca e cel mai realist pana si in comparatie cu articolul in sine. Cred ca e mai corect daca o parte din drepturile TV(5% sa zicem) se ducea la fotbalul feminin astfel ajungea la cei care chiar vor sa practice sportul asta, nu la niste cluburi care vor face din obligatie.

aran (5 comentarii)  •  5 iulie 2019, 9:24

În politică dacă un demnitar condiționează acordarea de contracte cu statul de sponsorizarea, să zicem, anvelopării unui bloc este abuz în serviciu, trafic de influență, persoana este penală (fără penali în funcții etc.), chiar condamnată. Omul nostru a ajuns președinte și cu voturile de la fotbalul feminin, astfel că ultima măsură pare corupție în toată regula. P.S. Îmi place și fotbalul feminin, ca și handbalul sau baschetul feminin, dar aici nu e vorba de pro sau anti ci de moralitate și legalitate...

Călin Vegheș (5 comentarii)  •  5 iulie 2019, 9:45

Când a fost ales președinte al FRF, Răzvan Burleanu părea capabil să redreseze fotbalul românesc. Din păcate, doar l-a afundat și mai mult, și durabil. Fotbalului românesc nu are nevoie acum să stimuleze dezvoltarea fotbalului feminin, ci de: (1) SPECTATORI, care să vină pe (2) STADIOANE decente pe care joacă (3) CLUBURI competitive în cadrul unor (4) COMPETIȚII organizate profesionist. În plus, poate că ar fi utilă (și legală) și părerea formală a LPF, ca organizator al Ligii 1, iar, ca bonus, poate că FRF ar trebui să aibe mai multă grijă de competițiile pe care le organizează direct și nemijlocit - Liga 2 și Liga 3, ambele la limita de jos a calității (privită prin prisma celor 4 puncte de mai sus...). Cum spune poporul nostru în nemăsurata sa înțelepciune: țara arde și baba se piaptănă (sper să nu pară misogin în context...) sau chelului îi lipsește doar tichia de mărgăritar...

GeoOP (1 comentarii)  •  5 iulie 2019, 10:05

Toata agitatia asta pt ce? E ok..sa dea posibilitatea si la femei sa aibe o competitie de fotbal la nivel national dar fara prea mult tam-tam. Singura problema sunt suporterii...la meciurile din liga 1 sunt echipe cu media de suporteri undeva la 500 de persoane...Credeti ca la feminin o sa fie mai multi? Eu nu cred. E frumos..e fotbal tot ce vreti dar nu are aceeasi intensitate ca un meci de fotbal masculin.

Observator (211 comentarii)  •  5 iulie 2019, 10:12

@ marc Aveti dreptate, cum scria si @ Unu'! As adauga ca pe vremea lui Ceausescu si literatura straina era conditionata de achizitionarea unor carti romanesti: intr-un pachet cu o carte din literatura universala erau 2 ale unor scriitori romani (nu clasici, bineinteles)! O.

Kendo (29 comentarii)  •  5 iulie 2019, 10:21

Apropo de hochei (HOCHEI, nu hockey, ca asa e limba romana, buna, proasta, cum o fi ea...), CWHL, liga canadiana de hochei feminin si-a inchis portile dupa un sezon. De ce? Pentru ca nu avea incasari. Nu se uita nimeni la hocheiul feminin. WNBA-ul e tinut in viata doar de NBA. De ce? Pentru ca baschetul feminin nu are aceeasi priza la public ca baschetul masculin. Sunt putine sporturi de echipa care la feminin sunt la fel de spectaculoase (sau chiar de preferat) variantei masculine. Handbal, volei si cam atat... Asta e adevarul. Cui nu-i place sa demonstreze ca sporturile astea in varianta feminina aduc profit. Fotbalul feminin e un produs tipic american. Am asistat la faze de-a dreptul penibile in meciuri ale fetelor, pentru ca, pur si simplu, nu au forta si fizicul baietilor. De ce m-as uita la rugby feminin cand pot vedea online orice meci din liga a patra engleza si spectacolul e sigur mai mare? Asta e natura, de ce trebuie sa ne luam la tranta cu ea, nu stiu. Sunt sporturi in care baietii sunt penibili si nu se supara nimeni.

paul (21 comentarii)  •  5 iulie 2019, 10:52

Nu inteleg cum poti obliga un club sportiv sa infiinteze o sectie anume.Eu,patron,infiintez ce sectii vreau la clubul meu.Federatia n-are decat sa organizeze un campionat feminin unde sa se inscrie echipe infiintate de cei ce vor sa investeasca in asa ceva.De ce trebuie sa fie automat aceleasi echipe cu cele inscrise in actuala Liga1?!In plus,noi nu avem spectatori in tribune la meciurile barbatilor,cine *** se va duce la cele feminine?!Da, femeile au dreptul sa joace si ele fotbal,cum au dreptul sa faca box,haltere sau alte traznai.Nu inseamna insa ca li se si potriveste...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bubu (15 comentarii)  •  5 iulie 2019, 11:20

Nu se uita nimeni la fotbal feminin.Dupa ce vezi meciuri din Liga Campionilor sau CE ,CM si o sa vezi finala CM de fotbal feminin(maine)nu o sa te miri de ce audientele au o diferenta de ...cateva miliarde...

NR (26 comentarii)  •  5 iulie 2019, 11:53

Vă salut domnule Geambașu. Un articol curajos, felicitări. În aceeași ordine mă alătur domnului Mircea adăugând un detaliu - Olanda vs Suedia a fost cea vizualizată emisiune/transmisiune din ultimii doi ani ( vara lui 2017 ).

Ady (25 comentarii)  •  5 iulie 2019, 12:07

Din pacate noi mutam discutia in derizoriu. Aici nu este vorba de faptul daca ne place sau nu fotbalul feminin ci de o societate privata (respectiv in cazul de fata club de fobal) care este obligat sa investesca in ceva ce nu vrea. Dar din pacate in imbecilitatea noastra noi reducem toate discutiile legate de fotbal la ce-i place sau nu lui Becali. As vrea sa-mi raspunda politrucul numit Burleanu la urmatoarea intrebare: au toate echipele mari din Europa si sectie de fotbal feminin?. La noi nici macar fotbalul masculin nu e sustenabil si ochelaristul ala visaeza cai verzi pe pereti.

bubu (15 comentarii)  •  5 iulie 2019, 13:03

@NR: da sursa ca Olanda vs Suedia a fost cea mai vizualizata transmisiune sportiva. Sa ne radem putin . :)))

exidpol (8 comentarii)  •  5 iulie 2019, 13:17

-și colo și colo, retardatule care pui întrebarea; marș la cratiță...

Anon (1 comentarii)  •  5 iulie 2019, 13:44

Cata vreme varful de lance al fotbalului feminin, nationala americana, isi ia bataie crancena de la baieti de 15 ani, nu avem nimic de discutat. Fotbal mai bun gasesti la judeteana.

NR (26 comentarii)  •  5 iulie 2019, 13:51

Bună ziua domnule Bubu. O întrebare complet justificată care impune o clarificare, deci am decis să vă satisfac dorința propunându-vă cifrele oficiale olandeze în privința partidei Olanda vs Suedia precum și diferența cu celelalte emisiuni. Vă rog : https://www.televizier.nl/kijkcijfers/de-tv-van-gisteren-ongelooflijke-5-miljoen-kijkers-voor-halve-finale-oranjevrouwen

bubu (15 comentarii)  •  5 iulie 2019, 15:25

@NR: Hahaha! 5 milioane de telespectatori.Intr-o tara implicata direct intr-o semifinala.Asta-i apa de ploaie. Compara ratingul la nivel planetar si vei intelege diferenta intre un Campionat Mondial la barbati si unul la femei.Cateva miliarde de spectatori diferenta.Si femeile vor plata egala.O sa aiba cand vor face ratingurile facute de barbati.

NR (26 comentarii)  •  5 iulie 2019, 15:43

Domnul Bubu am onoarea din nou. Dacă îl citeați pe domnul Mircea, el făcea referire la Olanda și situația fotbalului feminin din Regatul Țărilor de Jos, așa și eu.

MZM (198 comentarii)  •  5 iulie 2019, 16:21

Mi se pare cam fortata si nerealista obligativitatea cluburilor din Liga 1 de a avea echipe feminine. Si nu e vorba de mentalitate, ci de resurse financiare. Cand multe din cluburile noastra de prima liga nu-si platesc jucatorii cu lunile, fotbal feminin le mai trebuie si ... falimentul e asigurat! P. S. ... (sub)cultura populara nu spune ca nevasta trebuie batuta din cand, ci din cand in cand?

Mircea (120 comentarii)  •  5 iulie 2019, 16:50

@Bubu: pt tine special: 5 milioane de olandezi sa se uite la un meci de fotbal feminin este enorm dat fiind faptul ca olandezii nu stau dpdv sportiv intr-o echipa de fotbal. Cum am spus anterior, olandezii se pare ca au adoptat aceasta echipa ceea ce mi se pare modul corect de a aborda un inceput de drum... Mai exista si alte tari care adopta acest fenomen pt o da o sansa ( Suedia, Franta, SUA, etc). Acum, ca multora nu le place ( si banuiesc ca nici tie) tine de gust si nu trebuie sa stea in calea promovarii sau dorintei de afirmare a fetelor in ( in cazul acesta ) fotbal. In alta ordine de idei, aici nu este vorba de concurenta intre fotbalul masculin si cel feminin asa cum tu incerci sa expui.

Paul (36 comentarii)  •  5 iulie 2019, 17:19

Femeia über alles

Marc (27 comentarii)  •  5 iulie 2019, 17:35

E discutaila obligarea cuiva la investitii, cum la fel poate fi restrictia fumatului la propria mea firma, desi binele suprem uneori justifica si masuri impopulare. Pe de alta parte echipa formata de academia Hagi la feminin ar putea creea tot la fel de multa emulatia ca echipa u21 vara asta. Nu de alta, dar sansele sa se intample asta sunt mai mari. Fotbalul feminim e oarecum la nivelul anlor 90 din fotbalul mare, cand cluburile nu erau atat de polarizate financiar ca acum, si cand mai eveau si echipele din est ceva sanse... Ideea e ca strategia FIFA de a raspandi fotalul, poate functiona si la noi, cu investitii minime si rezultate mari. Gandati-va ca toti acesti copii (fete) si familiile lor vor fi consumatori si de fotbal "barbatesc". Nu cred ca un Rapid - Dinamo la feminin, promovat cum trebuie, n-ar zgandari destule orgolii.

Garido (18 comentarii)  •  5 iulie 2019, 18:13

Nu eu aleg , femeile pot alege ,la cratita sau la fotbal . Eu zic sa avem si fotbal feminin in tara ,cu cat mai mult sport , cu atat mai multi oameni sanatosi . Ramane doar problema financiara , daca cluburile au bani totul este in regula .

Cristian (12 comentarii)  •  5 iulie 2019, 18:47

echipa feminina Jjuventus NU(!!!) joaca CU 40.000 de spectatori in tribuna. e a 3a oara cand vad repetata pe site prostia asta imensa pe care a spus-o Burleanu. Ati luat-o de buna fara sa verificati. Nu-l suspectez pe Burleanu de o incercare de manipulare ci doar de nestiinta. Echipa feminina Juventus Torino, dubla campioana a italiei, joaca pe stadionul din Vinovo. Teren de fotbal impecabil, facilitati pentru echipa exceptionale...dar tribuna are o capacitate de 400 de locuri (!!!) hai sa nu dezinformam. ca deja...e prea de tot. ati inghitit galusca lu Burleanu.

Adu (66 comentarii)  •  5 iulie 2019, 19:59

Pentru egalitatea de oportunitati din lumea democratica moderna, cred ca trebuie acordate si fotbalului feminin aceleasi sanse ca si celui masculin, in Romania. Daca am fi musulmani, nu ne-ar lasa normele islamice sa avem fotbal feminin in tara, dar suntem europeni si avem pretentia sa concuram de la egal la egal cu toata lumea, in orice domeniu. Pentru asta, trebuie si sa dam sanse egale tuturor.

Fotbalul feminin ar trebui sa se dezvolte independent! (774 comentarii)  •  6 iulie 2019, 1:14

[…] putini pot duce o discutie argumentata, civilizata, pe aceasta tema. De altfel, chiar si ziaristii, cu mici exceptii, refuza sa se pronounce. Evita subiectul. Consemneaza sec evenimentele din acest sport, evitand […]

Toader (2 comentarii)  •  6 iulie 2019, 8:22

Cristian, mulțumim de lămuriri. Nădăjduiesc că nu mulți au înghițit găluşca cu 40.000 de perverşi la urma urmei la Jufetele din Milano.

Comentează