Femeia. La fotbal sau la cratiță?
Întrebarea este pusă greșit în mod special. Dar este odios să nu te atragă fotbalul fetelor? Decazi astfel la condiția de troglodit?
3 iulie 2019, o dată istorică pentru fotbalul românesc. Sau una de coșmar? Să nu exagerăm, nici una, nici alta. Dar ceva foarte important s-a întâmplat în această zi. În cadrul Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal s-a legiferat cu o majoritate covârșitoare de voturi obligativitatea cluburilor din Liga 1 de a avea echipe feminine începând cu sezonul 2021-2022. Încălcarea normei atrage automat nelicențierea, deci interdicția clubului respectiv de a participa în prima ligă.
63% gândesc altfel. Ca Becali?
Cupa Mondială de fotbal feminin își derulează ultimele secvențe. Franța a găzduit turneul final la capătul căruia SUA și Olanda își vor disputa finala mare, iar Anglia și Suedia, finala mică. Fazele finale ale competiției au putut fi urmărite pe TVR, dar despre audiențe e mai bine să nu vorbim. Fiindcă lumea va fi tentată să compare cu statisticile formidabile reușite grație prezenței României la Euro U21.
Ispita diavolească
În sondajul propus de gsp.ro în care se întreba neechivoc „Sunteți de acord cu obligativitatea cluburilor de Liga 1 de a avea echipă de fotbal feminin?”, doar 37% dintre cei peste 16.000 de respondenți au zis „Da”. Gândesc ceilalți 63% ca Gigi Becali? Sau pe aproape? Să sperăm că nu în termenii propuși de patronul fecesebist. Pentru că dacă nu ar fi trimiterile sexiste la mădularele feminine care, precizează, nu sunt făcute pentru fotbal, ci pentru a atrage bărbatul, ori teoriile pseudoreligioase că fotbalul feminin în general este o ispită diavolească, discuția se poate purta cu calm.
Lumea liberă. Aiurea!
Într-o societate liberă, într-o lume în care ideile circulă neîngrădit, într-un univers în care se vorbește obsesiv despre diversitate, ar trebui să aibă loc și opinia celor care nu gustă fotbalul feminin. A celor cărora nu le place pur și simplu. Căci la nivelul calității spectacolului este de discutat cât poate fi de atractiv fotbalul fetelor. A fi însă considerat troglodit dacă spui că nu îți place fotbalul feminin este la fel de nociv ca atunci când susții că femeile trebuie să stea la cratiță, nu în fruntea unui concern IT.
Planetei cât mai multe fotbaliste!
Nu întâmplător, FCSB este singurul club care a votat împotriva noii reglementări. După cum, logic, administrația Burleanu este promotoarea acestei legi. Echipa lui Răzvan Burleanu și-a asigurat o parte dintre voturile necesare obținerii actualului mandat stimulând dezvoltarea fotbalului feminin. Și a altor zone de nișă ale sportului-rege. Nu sunt idei originale, descoperiri ale geniilor manageriale de la FRF. Lucrurile sunt atât de simple! FIFA și UEFA dau linia, federațiile naționale bat pas de defilare. Planetei cât mai multe practicante de fotbal la hectar!
O teorie
De ce? Explicația nu mai este atât de simplă, iar invocarea globalizării explică o parte a tendinței, nu totul. Luați aminte aici! Fotbalul feminin este privit și ca un mod implicit de creștere a numărului de practicanți bărbați. Fetele fotbaliste de azi sunt mamele care își vor îndruma, cel mai probabil, odraslele de mâine către fotbal. Fie ele odrasle masculine sau feminine. Nu este o bănuială, ci explicația oamenilor care lucrează în sistem. În acest moment, la nivel planetar există peste 30 de milioane de practicante legitimate ale fotbalului. Iar numărul crește prin politica pe care tocmai am evocat-o.
De gustibus
Răzvan Burleanu susține, sper că bazându-se pe date concrete, că echipa feminină a lui Juventus Torino joacă în prezent cu 40.000 de spectatori în tribune. Și a pornit-o de jos, de foarte jos. Cu una bucată spectator. Unde erau totuși soții, iubiții, mamele, tații, eventualii copii? Râdem, glumim, dar trebuie să ne obișnuim cu situația. Nici unora dintre noi fotbalul nu li se pare cea mai fericită formă de manifestare a aptitudinilor unor femei, tot așa după cum e de discutat dacă baletul, gimnastica ori patinajul artistic sunt discipline în care estetic îți dorești să vezi bărbați. Chestie de gust.
Legea supremă, corectitudinea politică
Dar obligația de a înființa echipe feminine, una în sezonul 2021, apoi mai multe, până la 3, nu pare deloc un exercițiu democratic. Este un exercițiu de forță. Deținătoare a puterii, aș zice absolută, în fotbalul nostru, FRF impune norme care ne mențin în concertul fotbalului mondial. Unele absolut necesare și primite cu ostilitate, cum sunt cele privind prezența jucătorilor sub 21 de ani în formulele de start ale echipelor din prima ligă. Sau punctajul necesar licențierii obținut prin evaluarea centrelor de copii și juniori. Alte norme, cum este și aceasta privind însămânțarea fotbalului feminin, întâmpinate cu prudență. Dar cu ostilitate mai mică justificată de legea supremă a timpurilor noastre. Corectitudinea politică. Din păcate, mulți dintre combatanții taberei „incorecților” se alimentează din (sub)cultura populară care spune că nevasta trebuie bătută din când. Așa, când nu gătește și profilactic, să nu uite cine-i șeful în casă.