Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cori

Un copil pe cale să devină adolescent învinge o femeie de aproape 40 de ani. O bătrână după canoanele sportului

Permalink to Cori
miercuri, 3 iulie 2019, 9:42

Să te bucuri că se naște o stea sau să te întristezi când vezi cum apune alta? Să celebrezi tinerețea ori să deplângi inerția unei foste mari campioane care nu a știut când să se retragă? Povestea victoriei lui Cori Gauff în fața lui Venus Williams, 6-4, 6-4, poate fi spusă în mai multe feluri, dar trebuie spusă. Nu vezi mereu așa ceva, nu trăiești cotidian asemenea întâmplări. Poate că la acest meci din primul tur de la Wimbledon 2019 am asistat la un moment istoric. Precauție totuși, apelăm prea ușor la cuvântul acesta, istorie!

Pur și simplu un copil
Cine a văzut partida, cine a urmărit-o cap-coadă, cine nu a beneficiat doar de un rezumat împănat cu un comentariu-mirare-uluială-stupoare a câștigat ceva important. Sportul se regenerează cu figuri noi, are nevoie și de oameni tineri, nu doar de campioni neperisabili.

Lumea în general este dusă înainte de acești tineri, noi, ceilalți, putem doar să îi însoțim și să îi deranjăm cât mai puțin. Iar Cori Gauff nu este o tânără, este de fapt un copil. De-abia a împlinit 15 ani și joacă tenis de parcă ar avea cu 10 mai mult. O maturitate aproape înspăimântătoare.

Sigur, Cori nu vine de nicăieri, a aprofundat tenisul la academia lui Patrick Mouratoglou, a beneficiat de suportul părinților, ei înșiși sportivi în tinerețe. Dar foarte mulți copii au fost ajutați de părinți. Unii au fost chiar împinși să facă sport de performanță, destui au trecut pe la mari academii, de la Sanchez până la Bollettieri sau mai nou la Mouratoglou. Dar nu s-au consacrat drept cea mai tânără jucătoare din istorie pe tabloul de concurs de la Wimbledon. Îndrăznesc să cred că ea, Cori, este dăruită, nu doar antrenată.

Oglinda timpului
Asemănarea cu Venus este izbitoare, alăturarea lor pare jocul minții unui scenarist diabolic, o născocire pe computer. Ca o oglindă care măsoară trecerea timpului.

Cori și Venus seamănă fizic, seamănă ca stil de joc. Cu deosebirea că foarte, foarte tânăra Cori îmblânzește altfel loviturile, este elastică, este sigură pe ea, rece, calculată, poate-i doar o impresie, dar ce impresie, reușește să servească la peste 190 de kilometri pe oră, chiar peste ce produce curent Serena, sora lui Venus, dar Cori nu este un pachet de mușchi, este suplă, concentrată, serioasă, da, are dificultăți atunci când își aruncă mingea la serviciu, da, uneori stă departe de minge, alteori prea aproape, nu-i ies mereu pașii, dar se corijează, își vede de treabă cu perseverența unui arhivar maniac, joacă un tenis variat, tare, cu slais, unghiuri, are forță nativă, intuiție de campion. Punct.

Mama Venus
Punct. Nu știm ce va ieși de aici. Pe drumul de la copilărie la adolescență și apoi la maturitate este trafic greu. Poate s-a născut o mare campioană, n-avem de unde ști. Acest meci va rămâne însă bornă în istoria seculară a Wimbledonului. Luni, 1 iulie 2019, un val de aer proaspăt a trecut peste iarba deja cam ofilită de la All England Lawn Tennis and Croquet Club. Imaginea de la final, cu Cori care, jenată, părea să-i ceară scuze lui Venus că a bătut-o, a fost de un firesc absolut. Hai să scriu cuvântul acela, antologic(ă). Venus a fost demnă și s-a retras repede. Avea 24 de ani și câștigase 4 titluri de Grand Slam când se năștea Cori. Putea să-i fie mamă. I-a fost doar idol.

Să râdem cu nextgenii!
Unii dintre noi au simțit din nou mirosul de iarbă crudă și parfumul petuniilor, au retrăit atmosfera populară de pe Henman Hill și s-au bucurat de această tornadă a tinereții. Chiar dacă dincolo, în turneul masculin, „nextgenii” Stefanos Tsitsipas (care anunțase, imprudent, că atacă titlul la Wimbledon!), Alexander Zverev și Dominic Thiem s-au făcut de râs cu adversari modești, gen italianul Thomas Fabbiano sau cehul Jiri Vesely și americanul Sam Querrey.

Hai să n-o luăm de la capăt cu tânguirile! Asta e, Federer, Nadal și Djokovici vor fi învinși doar în jocurile pe calculator. Și nici acolo.

Despre Simona, învingătoare cu emoții contra Aliaksandrei Sasnovici, dar învingătoare, nu acum. E prea devreme. Prea devreme a fost mai ales pentru Naomi Osaka, eliminată și ea în primul tur. Despărțirea de Sașa Bajin este încă o poveste despre cine se scumpește la tărâțe și se ieftinește la mălai. Deh, proverb românesc, nu japonez!

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Toader (116 comentarii)  •  3 iulie 2019, 10:48

Chiar poza ce-ați pus-o arată o femeie, tînără dar tot femeie. Pe vremea cînd oamenii erau oameni (nu persoane, bebei, preșcolari, școlari, adolescenți, maturi, pensionari) multe erau deja măritate la casa lor, mame. În jur de 12 ani, dacă viața ne-ar fi viață, mintea ar trebui să ne fie la nivel academic. Dacă n-a fost vorba de pariuri, Serena a luat-o-n glumă la-nceput iar „copilul” a prins o zi mare.

addy (6 comentarii)  •  3 iulie 2019, 11:34

mai toader, nu ai priceput nimic, era vorba de venus, nu de serena

adi_stelistul (454 comentarii)  •  3 iulie 2019, 11:55

Acum cateva saptamani, la articolul despre infrangerea Simonei la RG, chiar va spuneam despre Cori Gauff ca va umple circuitul cu prezenta ei in 2-3 ani. Victoria cu Venus e deja un semn clar. Talentul e acolo. Dar nu e suficient talentul. Exemplul clasic Bouchard nu-l mai reiau, dar sunt multe alte exemple de talente explozive care n-au confirmat sau n-au facut-o la nivelul asteptat (inclusiv Sloane, in ciuda unui GS si a unei finale, n-a facut chiar cat s-a preconizat ca va reusi). Mie exemplul cel mai clar de talent nevalorificat mi se pare cel al Anei Ivanovic, care pana la 21 de ani avea titlu de GS, 2 finale, semifinala (inclusiv una la WTA Final), iar in tot restul carierei a mai prins o singura semifinala. Asa ca pentru confirmari trebuie asteptat verdictul timpului. Referitor la ce e la baieti cu Next Gen. Nu inteleg. Toti cei ce pareau sa reclame titlul de lideri ai generatiei viitoare au dat gres. Si Thiem (el deja a trecut de 25, dar trebuie sa astepte retragerea lui Nadal pentru un titlu la RG), si Zverev (care e o enigma, devine un jucator de pluton cand joaca GS), si Tsitsipas (da, ridicola chestia cu titlul la Wimbledon), dar si Shapovalov (intr-o eclipsa de forma prelungita, dupa ce acum 2 ani el era vazut ca liderul viitoarei generatii) au pierdut in primul tur. Parca e prea mult. Da, Kyrgios a castigat, dar el cred ca e o cauza pierduta (apropo si de discutia de mai sus cu talentul). Din NextGen numai rusii, Khachanov si Medvedev, plus Auger-Aliassime (care e noua senzatie pana una-alta, cat va mai fi si el), au castigat in primul tur. Pentru canadian e chiar prima victorie pe tabloul principal al unui GS. Si poate ca va urma si a doua, ca in turul 2 joaca cu un francez de pe locul 84, ce l-a eliminat pe Dimitrov (ca sa ne amintim ca povestea cu NextGen care face poc! e veche in tenisul masculin - Baby Fed fiind de mult o prezenta neremarcata, fiind trimis sa joace pe terenul 15, el, fost campion de juniori aici). Deci ce se intampla la baieti cu generatiile care vin e poveste veche pana una-alta. Asteptam sa se retraga "batranii".

Ady (25 comentarii)  •  3 iulie 2019, 12:55

Indiferent ce spuneti ,cum se misca, cat de frumos joaca, cat de matura este pentru varsta ei , eu nu pot sa cred in ruptul capului ca un copil poate servi cu 196 km/h fara ajutorul industriei farmaceutice americane , bineinteles sub protectia WADA!!! Probabil peste cativa ani vom afla despre ea (daca vom afla) ca sufera de vreo boala incurabila gen Serena , Simon Biles si altii...

itu52 (288 comentarii)  •  3 iulie 2019, 13:25

Dincolo de succesul sportiv repurtat și de cel financiar, care nu-i de neglijat, a câștigat respectul adversarelor și s-a angajat în lupta pentru supremație WTA. Un copil de 15 ani care demolează senioare și ajunge în turul 2 la Wimbledon nu poate fi decât, un real talent. Să sperăm că nu se pierde și că reușește să triumfe degrabă într-un GS. Să evidențiem demnitatea lui Venus și să aplaudăm remarca, să zicem prorocirea, că junioarea va trece de cele 4 GS pe care aceasta le avea la 24 de ani. Lucrurile nu sunt așa frumoase în toată zona ”old-WTA”. Derapajele de prim solistă ale Serenei și ifosele de răsfăț ale Sharapovei umbresc cariere consacrate. Vremea ofilește talentul și farmecele ,iar adaptarea fără stimulentele tinereții, este greoaie. Locomotiva tenisului de odinioară se poticnește la drum lung, iar zeița iahturilor începe a se bălăci în apele mediocrității. Cântecul Lebedei ce se aude tot mai tare în rachetele acestora nu domolește reflexele narcisiste dobândite în lunga lor carieră. Fac orice pentru a monopoliza atenția media, probabil, se face totul pentru a menține beneficiile publicitare, sau mai grav, pentru a-și domoli setea căderii în dictat.

Paul (36 comentarii)  •  3 iulie 2019, 16:28

cand se vor retrage cei 3 grei, atunci vor putea emite pretenţii justificate si ceilalti. mai bine ar juca decat sa de-a din gura, cum face Kyrgios. la feminin poate ca e mai altfel. dar nu un joc face mare un sportiv. asa ca ramane de vazut. Venus cred ca nu are ce face pe-acasa de tot joaca

victor L (285 comentarii)  •  3 iulie 2019, 19:08

Cite stele sint pe cer, hop si Geambasu sa le tina trena, de parca are vreun merit ca sint stele. A uitat cum ii tinea trena si cind cu articolul cu POsaka. " o femeie de aproape 40 de ani" este sora mai mare a altei mari tenismene, numita la Gazeta "***" ori "***". Despre Simona altadata :D sigur, cind va avea niste "esece" ca sa aiba dece se bucura marele ziarist.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adu (66 comentarii)  •  3 iulie 2019, 19:11

Cori Gauff e o surpriza enorma, dar trebuie sa o si confirme. Astept sa vad ce face azi, desi Rybarikova nu a aratat mare lucru in ultimul an. Fosta no.17 in martie 2018, acum se lupta sa revina in Top 100. Victoria ei de luni, cu Sabalenka, pare sa arate o revenire, dar ramane de vazut...

victor L (285 comentarii)  •  3 iulie 2019, 19:24

Cuvintele pe care mi le-ati cenzurat au fost scrise in Gazeta de catre Radu Naum si Geambasu. Adica, " limbaj vulgar sau jignitor "

Filbert (70 comentarii)  •  3 iulie 2019, 19:52

Cum adica, daruita, antrenata?! Doar atit, sigur nu e dopata? 😁

Filbert (70 comentarii)  •  3 iulie 2019, 21:35

'Dopatul' Stan, cel care grasuliu fiind, il batuse pe mult mai tinarul Tsitsipas la RG in 5 seturi, a pierdut azi la mult mai tinarul Opelka si tot in 5 seturi. Una din doua: ori a gresit Stan dozajul azi ori Opelka, la cei 2.11 m ai lui, e mult mai dopat...Tertium non datur!😁

Adu (66 comentarii)  •  3 iulie 2019, 22:08

Totusi, sa nu ne entuziasmam! Madison Keys a facut furori cand a castigat primul ei meci intr-un turneu WTA la numai 14 ani. Dar azi are 24 de ani si inca nu a trecut de locul 7 WTA atins in 2016, e pe 16 si se chinuie cu Hercog!

?????? (278 comentarii)  •  4 iulie 2019, 0:56

@Cum ați comenta despre faptul că lui Gheorghe Becali i s-au solicitat despăgubiri pentru folosirea mărcii Steaua, referitor la chestiunea discută pe la FRF cu Universitatea Craiova, ?

?????? (278 comentarii)  •  4 iulie 2019, 0:59

Remarcați și faptul că FRF nu poate înscrie în competiție altceva decât scrie în documentele cu care au obținut certificatul de identitate sportivă, ?

tenisfan (1 comentarii)  •  4 iulie 2019, 10:57

-Gauff nu seamna cu Venus la stil de joc, are deplasare, are defensiva, aduce mai mult a Djokovic. -nu stabilim noi cand "trebuie" sa se retraga cineva. "Nu a stiut"? Serios? Are rezultate bune, finale de grand slam in 2017, are victorii si in 2019, poate ei ii place ce face, nu e totul despre a castiga si a fi pe primul loc. -"nextgenii" nu s-au facut de ras. Exagerari penibile venite din fotbal. Cine a jucat tenis la nivel macar de amator, stie ca 2-3 detalii in ziua cu pricina pot transforma victoria in infrangere. Mai ales cand nu te numesti Rafa, Nole sau Roger. - de unde stim ca Bajin si Osaka s-au despartit din cauza banilor? Dam cu presupusul. Asa-i cand te bagi la tenis fara sa ai treaba cu fenomenul.

Comentează