Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Despre Dinamo, la o bericică

Poate vă întrebați ce se mai întâmplă la echipa care a încheiat cel mai prost sezon din istorie. Ce să se întâmple, se pregătește asiduu pentru unul și mai prost

Permalink to Despre Dinamo, la o bericică
sâmbătă, 22 iunie 2019, 4:27

O perioadă, Dinamo, subiectul Dinamo, va mai interesa publicul. Există încă destui suporteri, unii fanatici, majoritatea în stare de hibernare. Nici dușmanii nu sunt de neglijat. Amintirea forței antipatice a acestui club atrage și îi fascinează chiar pe rivalii de odinioară.

Blestem? Nici măcar
Dar Dinamo se stinge treptat și ireversibil. Blestem în contul răului originar!, vor exclama răzbunați amatorii de ocultism. Cei mai cu picioarele pe gazon vor observa că este o luptă cât se poate de meschină pentru exploatarea numelui, cât încă mai valorează ceva. O bătălie pentru convertirea în bani a unei hălci de istorie fotbalistică. Un război nu o dată fratricid, care capătă inclusiv accente comice. Dinamo se stinge pe zi ce trece. Asistăm la un priveghi la care se spun bancuri proaste. Și ieftine.

Versiunea lui Rednic
În timp ce mai bea „o bericică” la (re)lansarea unei fabrici de profil din zona Podului Basarab, Mircea Rednic explică situația de la Dinamo. Emoționat, alături de inventatorul lui, de Pygmalion-ul lui ca să ne exprimăm literar, împăcat așadar cu Mircea Lucescu și cu Răzvan Lucescu, Pygmalion junior, Rednic, favoritul suporterilor dinamoviști, oferă propria versiune asupra evenimentelor. Bun narator, om care știe să dozeze dramatismul poveștii, Rednic consideră că a fost „luat la mișto” de Ionuț Negoiță și de Bogdan Bălănescu atunci când i s-a propus preluarea clubului după ce tocmai fusese înlăturat de la echipă. Și că i se pare inacceptabilă soluția unor tratative la care să participe suporterii.

Niciodată
Are logică versiunea poveștii oferită de Rednic? Sută la sută. „Iudă” și „bâlci”, referitoare la cei care se presupune că l-au lucrat, colorează argumentația fostului antrenor, care ne-a anunțat că o vreme nu îl deranjează deloc postura de șomer, dat fiind că ofertele din Belgia curg ca de obicei. Acel „Cu Negoiță și cu Bălănescu n-o să mă împac niciodată!” trebuie interpretat tot literar. Tot ca o figură de stil. Știm că în fotbalul nostru „niciodată” nu definește eternitatea, ci oportunitatea.

Versiunea lui Negoiță
De partea cealaltă a Gropii, Ionuț Negoiță iese în sfârșit din hibernare și contraatacă. Susținând, constant, că oferta către Rednic a fost cât se poate de serioasă.

„Cred în continuare că Mircea Rednic e cel mai potrivit cumpărător pentru Dinamo. Atât din perspectiva trecutului său de dinamovist, cât și din perspectiva experienței profesionale pe care o are”.
În paralel, finanțatorul dinamovist îi reamintește fostului antrenor că a terminat campionatul pe locul 9 cu buget de locul 4 (cum a cuantificat asta totuși domnul Negoiță este greu de spus), că el, Rednic, face bâlci, că manipulează și intoxică piața media cu știri false. „Șmecherie”, „abureală”, „vrăjeală” sunt epitetele care însoțesc luarea de poziție a celui care, în general, se arată destul de reținut în declarații. E clar că Rednic l-a enervat rău.

Altă luptă pentru evitarea retrogradării?
Așadar, ce perspective are Dinamo înaintea sezonului 2019-2020? Asta în condițiile în care șefii grupării anunțaseră anul trecut, deși lucrurile arătau ceva mai bine, că obiectivul era salvarea de la retrogradare! Păi, cum era obiectiv salvarea de la retrogradare dacă echipa avea buget de locul 4? Poate ne explică Ionuț Negoiță acest paradox. Încă o dată, cum arată Dinamo înaintea unui nou campionat și după cel mai slab sezon din istorie? Cum să arate, cu transferuri de la solduri, cu un antrenor detestat de suporteri, l-am numit pe Eugen Neagoe, cu un președinte nou, care declară și declamă permanent și cam strident că este cel mai mare dinamovist din istorie, l-am numit pe Florin Prunea, și cu o serie de personaje tip hienă, care dau târcoale cadavrului care încă nu a intrat în descompunere.

Ia Microsoftu’, neamule!
Penalul Claudiu Florică, individ care e acuzat de DNA că a deposedat statul român de niște zeci (sau sute?) de milioane de euro în afacerea Microsoft, și Horia Sabo, omul de afaceri fără afaceri și fără bani, sunt doar doi indivizi care foiesc pe lângă ce a mai rămas din Dinamo. Cum spuneam, pare un bolnav condamnat, la căpătâiul căruia au apărut rudele false să pretindă o parte din moștenire. Și fac promisiuni care sună a glume deocheate.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Vlad (26 comentarii)  •  22 iunie 2019, 16:36

Nici Negoiță nu e bogat dacă plătește datoriile la stat. Comentariu foarte decent. Felicitări!

Ilie vladi (10 comentarii)  •  22 iunie 2019, 17:01

Am mai spus-o: solutia este o societate pe actiuni deschisa; prospect de emisiuni de actiuni, cu reguli clare, lansat in piata; conducere duala etc. In acest fel se testeaza si atitudinea celor care spun ca sunt dinamovisti (au ocazia sa cumpere actiuni). Solutia e valabila ptr toate cluburile, altfel se ramane la discretia unui Becali, Nicolae, Rotaru si cati mai sunt, adica mocirla. Problema e cine e in stare sa creioneze o astfel de societate (avocatii care misuna in "fenomen" nu ii vad in stare de o asemenea isprava), in primul rand si, in al doilea rand, iti trebuie oameni priceputi care sa conduca afacerea.

Cheregi Dorin (5 comentarii)  •  22 iunie 2019, 17:03

Ca un vechi suporter dinamovist pe care il mai intereseaza (inca) ce se intampla la Dinamo ma declar întrutotul de acord cu ideea principală a articolului si anume ca daca negoita nu pleaca echipa noastra se indreapta rapid spre moarte clinica. Doua intrebari Cristi. De ce presa de specialitate nu ia atitudine față de acesti șarlatani cum este "salvatorul " Negoita? Sunteti conștienți că fără echipele cu suporteri practic va dispare obiectul muncii?

VanBasten_85 (35 comentarii)  •  22 iunie 2019, 17:32

1. Rednic nu poate lucra cu un angajator care nu-l vrea.Din lotul lui Rednic au mai ramas doar 4-5 jucatori in conditiile in care a rulat peste 20 de jucatori straini pe mana carora a pierdut calificarea in play off. In plus,in conditiile in care juniorii de la U19 au jucat finala campionatului, niciun copil de acolo nu a avut loc de Mallo,Pallo,Ballo si alti straini de fotbal adusi in probe de nea Mircea. 2.Negoita nu are ce sa vanda si nici nu va vinde. Cei care pretind ca vor sa cumpere Dinamo vor doar sa-si faca reclama gratuita. 3. Apuc si eu in viata asta sa vad in presa din Romania vreun articol despre cum s-a facut operatiunea de concesionare pe termen nelimitat catre Nicolae Badea si de ce inca nu avem clara situatia stadionului?Sau va e teama sa nu deranjati oameni politici,de prin MAI sau pe Nicolae Badea?

Andrei (222 comentarii)  •  22 iunie 2019, 18:35

@Geambasu. Echipa noastră e aproape de colaps, iti împărtășesc gandurile.

Petro Burgener (65 comentarii)  •  22 iunie 2019, 18:50

Daca acest Claudiu Florica e un penal acuzat de ceea ce ati spus in articol, de ce e liber? Sunt sigur ca foarte multi nu numai ca nu stiu ca a fost si cred ca mai este implicat in fotbalul juvenil dar nici n-au auzit de el! Daca nu ma insel chiar in gsp acum cativa ani ati anuntat de implicarea lui Atletico Madrid care a semnat un parteneriat, daca nu ma insel, cu firma Dimsoft care avea cateva echipe de copii pe categorii varsta.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  22 iunie 2019, 18:52

...dinamu are mai multi suporteri decat ,,,viitura...

DumitruT (2 comentarii)  •  22 iunie 2019, 19:01

Sunt dinamovist de pe vremea cand formatia lui Dinamo incepea asa :Datcu-Popa Nunwailer lll-Nunwailer lV- Ivan......etc.Te apreciez foarte mult Dle. Rednic ,pentru tot ce ai facut ca fotbalist si antrenor,dar ai promis ca termini in primele sase si nu ai facut-o.dupa care ai promis locul sapte si nu ai facut-o.Daca ai obraz si vrei a te respectam in continuare taci si pleaca fara sa bagi strimbe.

tindala (151 comentarii)  •  22 iunie 2019, 19:20

"Obiectivul"cu salvarea de la retrogradare,a fost declarat initial-dupa dezastrul numit Miriuta-necrezandu-se ca tanarul Bratu-antrenorul de la U19-va face minuni,cu nu mai putin de 5 tineri sub 21 de ani in primul 11!Iar bugetul de locul 4,a fost real,chiar voi-jurnalistii-ati verificat!Bratu incepuse bine campionatul-un 3-3 pe terenul fcsb si prima victorie acasa, cu Viitorul!Daar... a venit imixtiunea lipsita de scrupule a lui Becali, care-in plin campionat- a anuntat ca...el il vrea pe Nistor-pentru meciurile din calificarile Europa League- si ca...are acceptul lui Negoita, sa oferteze jucatorul!Dupa care...totul s-a dus de rapa!Cu toate ca insusi Hagi, declarase ca"Dinamo are un lot bun spre foarte bun,iar problemele sunt...de la vestiar"!Adica de la "afacerea"Nistor!

Andrei (1 comentarii)  •  22 iunie 2019, 19:33

Ăștia se bat pe un simbol mort. Neocomunismul românesc a născut monștrii care acum se hrănesc cu simboluri.Exemplele sunt cu grămada. Cât privește Dinamo și pe Negoiță...are și oferte care sa salveze clubul dar nici macar nu le baga in seama Un fond de investiții din Bahrain este interesat dar tovarășul Negoiță care nu mai are nimic de vândut nu îl bagă în seamă sa nu se facă de bascalie

Alex (3 comentarii)  •  22 iunie 2019, 20:09

Geambașule , ai reușit și de data aceasta sa fii penibil . In stilul tău propagandistic ai folosit un cuvânt care nu există adică "penal" . Există condamnat penal dar tu fiind un propagandist care își cunoaște publicul dezinformezi Ne spui că a fost acuzat de DNA după mintea ta deja e vinovat . Dar că sa duc demonstrația că ești un penibil postez un articol de la tovarășii tai de unitate http://m.ziare.com/dosar-licente-microsoft/claudiu-florica-si-dinu-pescariu-scapa-de-acuzatiile-din-dosarul-microsoft-3-controversele-deciziei-1561051 Ia zi , prietene , mai e "penal" !?

_ge (15 comentarii)  •  22 iunie 2019, 20:40

Cristi ai mare dreptate. Da' tu ce crezi ca'i in mintea lu' Negoitza ? ( daca e ceva!) E clar ca oferta care i'a facut'o lu' Rednic dupa ce l'a dat afara, e facuta de ochii lumii. Altfel nu l'ar fi dat afara sau s'ar fi intalnit cu el inainte de a'l da afara. Ceva e putred acolo. Sapa si poate'ai sa gasesti. Asta'i jurnalism adevarat.

Gore (1 comentarii)  •  22 iunie 2019, 22:28

Dinamo,este singura echipă rămasă în "A".Fotbalul românesc nu se însănătoșește până când nu va fi extirpat"cancerul"din campionat. Să fie clar! D-LE Geambașu,de ce vă e teamă să vorbiți de această caracatiță,care a cuprins fotbalul? Vă este frică că rămâneți fără obiectul muncii? Rușine federație!Rușine ziariști!Știți voi de ce! Suporterii,nu mai vin la meciuri! Știți de ce?De scârbă! Pe cine să vadă?Pe FC FCSB și restul lumii? Domnul Dumnezeu să ne dea la fiecare după inima lui! Vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât!(Petru Rareș).

constantin (241 comentarii)  •  22 iunie 2019, 22:36

Dacă treceți prin Șoseaua Ștefan cel Mare o să vedeți un stadion care pare părăsit. Era un magazin pentru suporteri, acum arată ca după război. Spațiile comerciale sunt goale, nu mai ai de ce să zăbovești în fața stadionului. Chiar simți nevoia să mărești pasul. Sirenele salvărilor de la Spitalul de Urgență te trezesc din melancolie , parcă spunând : hei! se poate și mai rău. Pustiu, da, ăsta este sinonimul pentru Dinamo. Un pustiu în mijlocul Bucureștiului. Cum a fost posibil? Negoiță, oricât l-am detesta, este ultimul venit în acest peisaj macabru. Am spus ultimul? Sună promițător.... Dar îmi revin repede. Se pregătește Florică. Am scăpat de interlopi și intrăm pe mâna gulerelor albe. Băieți soft.... Micosoft. Next level...pe scara infracțională. Uneori, privind spre Dinamo, îmi vine să strig: Miliția! Să vină Miliția! Dar, cum spuneam, în Ștefan cel Mare se au doar sirenele salvărilor de la Spitalul de Urgență, care, din păcate, nu sună pentru Dinamo.

gigelos (96 comentarii)  •  22 iunie 2019, 23:21

Te umfla rasu-plansu cand auzi de asemenea discutii . Hai neamule ia Dinamo Bucuresti ,cum s-o numi azi, hai la reducere , 3 milioane .Hai boss . Normal ca e in neregula . Prosteala . Lucescu avea salariu la Sahtior cateva milioane pe an , Messi are 20 -30 cate o avea .Despre ce vorbim ? Si la 20-30 de milioane daca ar fi actele curate n-ar fi o problema sa gaseasca cumparatori . Astia discuta de 3 milioane .Eu ca dinamovist , sa nu zic fost dinamovist , ma simt jignit .Cum sa discutati despre asa ceva , cum sa va bateti joc de numele asta ? Mai ales ca ,,patron" sau ce o fi el .E ca bancul cu vaca dusa la targ sa fie facuta de ras .Asa si cu Dinamo .Potoliti-va bai *** , zugravi de ziua a saptea , nesimtitilor

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Muscurel (1 comentarii)  •  22 iunie 2019, 23:33

Cristi Geambașu, îți spun doar atât: ești un om grozav. Scrii ca un scriitor adevărat. Vezi ce trebuie și simți cum trebuie. Scrie mereu așa! Sunt mândru să am contemporan așa un gazetar! Nea Vania și Radu Cosașu sunt mulțumiți de tine! Și eu sunt mulțumit! Și suntem mulți!

Demolarii (40 comentarii)  •  23 iunie 2019, 0:17

Un articol , in care autorul reuseste sa se abțină de la a trage concluzi. Descrie destul de general situatia de la echipa de fotbal Dinamo. Totusi sunt unele intrebari care nu apar. 1. Mult laudatul centru de tineret. Are trofee, dar putini jucatori au convins. Ori nu exista comunicare intre departamente, la tineret antrenandu-se doar pentru performanta sportiva imediata( trofee la competitii juvenile!), si mai putin accent pe adaptarea performanta la echipa de seniori. Nu Rednic sau Teja, ca sa scurtez lista de antrenori Negoita, trebuie sa inventeze ceva ca sa rezolve problema....ci managmentul, incepand cu Negoita-care accepta costurile acestui departament, si toata echipa administrativa a lui, ca e vorba de fosti sportivi ca Prunea sau cadre cu state ca si Gh Dinu sau Balanescu. Care e eficienta acelui departament? 2. Rednic. Are multe merite in istoria echipei de fotbal Dinamo. Dar si multe lacune. Acum suporteri nu protesteaza pentru Rednic, ci impotriva managementului Negoita. Care e dezastruos. De la iesirea din insolventa a reusit sa acumuleze un cuantum semnificativ de datorii catre stat si alte obligatii semnificative. Doar sarcina numita I Serban, cu un cost anual de cca 90 000 euro, sau 1 milion de euro daca renunti la el, care e notorie e un bolovan in gatul clubului, dar daca mai sunt si alte astfel de obligatii? Negoita cere 3 milioane euro, 1 milion sarcina Serban, datoriile la stat, obligatii (contracte cu jucatori sau antrenori) privind centru de tineret si echipa de seniori. Depasesc cu mult 10 milioane euro ca si cost imediat. Ce primesti? Singura activa reala sunt fanii. Dar ei nu pot fi conditionati. Si atunci cine e interesat sa cumpere ? Raspunsul il da Napoleon Bonaparte, care intrebat cine va pazi criminalii pericolosi deportati in Guiana Franceza, afirma ca acestia vor fi paziti de criminali mai periculosi ca si ei. Deci cine e interesat sa cumpere Dinamo, echipa de fotbal? Niste speculanti mai mari ca si Negoita, ori Negoita e mai speculant si nu vinde.....3. Surprinde abtinerea lui G Becali si a secunzilor sai, Stoica M si Helmuth, de a ironiza si baga strambe. Bine, mai lipseste si un palmier si multi jurnalisti cu studii la seral.....foarte straniu....ciudata coincidenta.4. Toate astea par desprinse din romanele lui Paul Feval sau Ponson du Terain, doar pentru simplu fapt ca nimeni nu mai stie ce e fotbalul: sport, afacere, mijloc de educatie? Clar e ca toti cei din lumea fotbalului, adica cei care traiesc de pe urma acestei activitati, au o predilectie spre valorile materiale.....

Stefan Patriche (9 comentarii)  •  23 iunie 2019, 8:18

Suscriu, chiar cu tarie. Ca fan, onestean, al Universitatii de pe vremea cand au poposit pe Trotus Oblemenco, Deselnicu, Taralunga&co intr-o saisprezecime de Cupa, v-am urat, azi va mai mishtocaresc, dar nu imi sunteti indiferenti. Ca o ironie am organizat Memorialul Stefan Carjan -da, ala de a facut puscarie ca nu a vrut sa predea "baietii din Obor" Militiei, ultimul campion interbelic in '43. Reeducat oleaca in lagarul de munca de la Onesti. Vorba vine reeducat ca omul era inginer cu diploma. Atentie la hiene, anul nici numai (licenta Cati Andronescu) conteaza, dar Steaua juca cu Rafo pe pept, iar Timisoara lui Marian Iancu cu Bkp, tot de aici erau activele de la IUC. So, cand a zburat vagoanele cu benzina a zburat i FC Onesti de au ramas decat TREI stadioane. Puiu Nandu, un onestean mai celebru decat Nadia la un moment dat, a murit ca un fraier. Deci, ati trecut peste hopul Revolutiei, pastrati ce avei, multa istorie, iar asta nu e de colea. Din pacate, nu creed ca Negoita pricepe, iar el nu e RAFO. De bani, ziceam.

get (1 comentarii)  •  23 iunie 2019, 9:05

cine e mimamo?o bericica?

Alex One (122 comentarii)  •  23 iunie 2019, 9:49

Daca Dinamo se vinde cu 3 milioane cum au ajuns aia de la Steaua sa zica ca echipa lor valoreaza vreo 70 de milioane. Te apuca greata. Bun, Steaua e mai titrata plus CCE dar chiar asa de peste douazeci de ori mai mult ?

octavian (109 comentarii)  •  23 iunie 2019, 12:50

Foarte corect d-le Geambasu. Dar la dinamo cred ca sunt interese mult mai mari si mai ascunse, decit fotbalul. Nimic nu este clar. E mult teren pentru constructii.Trebuie neaparat descifrat contractul cu Badea si publicat. Am fost pacaliti ca la carte!!!!!

Clau (1 comentarii)  •  23 iunie 2019, 16:10

Suna bine și frumos Real Felicitări

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  23 iunie 2019, 19:49

La chestia cu ,, blestem in contul raului originar'' m-a dus si pe mine gandul de cateva ori ( am pus-o, insa, pe seama faptului c-am fost suporter al Stelei inaintea anilor '90 - care nici ea n-a fost vreo fecioara sfielnica). Si totusi, dle Geambasu...

Comentează