Viabilizați! Viabilizăm, tovarăși!
Sunteți curioși să aflați de ce avem stadioane în orașe moarte economic și nu avem în orașe mari? Vreți răspunsul de la directorul CNI? Puneți-vă pofta-n cui!

Adrian Cefalan este directorul Companiei Naționale de Investiții. Un post mai important decât multe dintre portofoliile de miniștri. Mai există astfel de posturi în preafrumoasa noastră Românie și mai sunt destui cetățeni care dețin funcții strategice. De multe ori, de acești oameni extrem de bine plătiți depinde mersul spre civilizație al țării. Presupunând că sunt independenți, că nu sunt marionete ale puterii. Dar de regulă sunt. Marionete.
Necesar, așadar, interviul realizat de colegul meu Andrei Crăițoiu cu directorul Adrian Cefalan. Bune și întrebările. Țintite, la obiect. De exemplu. Când se hotărăsc astfel de investiții nu se ține cont și de importanța/mărimea orașului, de numărul de locuitori sau de performanțele echipelor din orașul respectiv? De ce nu este funcțional stadionul de la Târgu Jiu? De ce stadioane la Zărnești, la Slatina și la Alexandria, și nu la Timișoara sau Constanța? Când credeți că vor fi finalizate cele 3 stadioane din București pentru Euro 2020?
O singură problemă apare la o asemenea întreprindere jurnalistică. Omul din fața ta să și vrea să îți răspundă. Iar Adrian Cefalan n-a răspuns, s-a făcut că răspunde. O avalanșă de cuvinte și nicio informație concretă. O pădure de vorbe și zero știri. Să ne mirăm? Doar dacă suntem naivi incurabili.
Acesta este nemuritorul stil securisto-politruco-corporatist! Știți ce a răspuns Cefalan la întrebarea despre stadioanele Ghencea, Giulești și Tineretului? În afară de faptul că CNI și-a luat angajamentul că face, că drege, bla, bla? Că aceste stadioane vor găzdui meciuri de antrenament pentru Euro 2020. Nu, domnule, vor găzdui, dacă vor găzdui, antrenamente. Punct. Nu meciuri.
Habarnismul acestui funcționar public este ilustrat însă cel mai bine de limbajul de lemn de esență nouă. În non-răspunsurile lui kilometrice fezabilitatea se tăvălește împreună cu viabilizarea, iar listele de sinteză din subprograme coabitează prietenos cu implementarea și prioritizarea. De aflat despre investițiile în sport nu afli decât că teleormănenii și oltenii de Slatina au fost mai iuți de pix și au făcut cerere de stadioane, spre deosebire de mai înceții bănățeni, ardeleni sau moldoveni. Și mai este o idee care răzbate din hățișul de vorbe generat de A. Cefalan. Nu direct, ci spus tot așa, insidios, perfid. Unii își doresc spitale, școli, nu stadioane. Așa deci.
Până la final nu am aflat cine își dorește stadion la Zărnești și cui va folosi el. Cefalan nu poate să spună nici că la Alexandria urma să se construiască o arenă că așa voiau mușchii lui Liviu Dragnea, iar la Slatina că așa visa Darius Vâlcov în alcov. Sau în cavou, când securiza niște bunuri personale.
Dar, una peste alta, interviul își atinge scopul chiar dacă intervievatul driblează subiectele ori ne aburește. Ni se confirmă bănuielile. CNI este o instituție care deservește politicul, iar directorul acestei instituții cu buget de 1,3 miliarde de lei doar pe 2019 (peste 270 milioane euro) este un personaj obedient puterii. Prin toate gesturile și puhoiul de cuvinte pe care le abate asupra noastră. Nu ne rămâne decât să ne consolăm cu PUZ-ul care precede ISU, dar nu poate rezolva nimic fără viabilizare temeinică!