Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Fata cu rochia roșie ca zgura Parisului

Începe Roland Garros și întreaga țară va fi conectată la marea competiție din capitala Franței. Fals! Nimic mai neadevărat. Pasionații de sport, care oricum nu se confundă cu întreg poporul român, o așteaptă pe Simona Halep. Eventual și pe celelalte […]

...

Dedu, Luca şi Vărzaru dau democraţie cu carul! 

Galeria campioanei feminine SCM Râmnicu Vâlcea a afişat trei bannere la meciul de campionat cu CSM Slatina. Cele trei mesaje la adresa federaţiei, a Steluţei Luca şi a Cristinei Vărzaru, considerate jignitoare, au provocat o amendă din partea FRH pentru […]

...

Feminin, masculin sau doar uman?

Sigur că nu echipamentul câştigă Roland Garros-ul. Nici statistica. Deşi Simona este cea mai bună jucătoare din lume pe zgură în ultimii trei ani. Y compris, cum spun francezii, şi pe zgura pariziană. Totuşi, slăbiciunile arătate în faţa Vondrousovei la […]

...

Viitorul care arată bine, viitorul care arată rău

Play-off-ul s-a încheiat, play-out-ul continuă. Oftaturi multe în partea superioară a clasamentului, auturi nenumărate în subsolul acestuia. Finalul sezonului fotbalistic în România nu este însă apocaliptic, căci pentru aşa ceva este nevoie de măreţie. Avem o campioană a constanţei, dar […]

...

Fuga din Arabia 

În aceeași zi în care Răzvan Marin înscria două goluri pentru Standard Liege, lăsând încă o dată loc de regrete în Belgia, un alt fotbalist român important fugea. Nu fugea pe teren, ci de la echipă. Fotbalistul se numește Nicolae […]

...

Prea repede. Cât ai zice Madrid

O finală consumată prea rapid și nu în sensul care ne-ar fi convenit.

Permalink to Prea repede. Cât ai zice Madrid
sâmbătă, 11 mai 2019, 10:40

Bertens a câștigat, 6-4, 6-4, fiindcă a jucat mai bine și pentru că Simona Halep a lăsat-o să etaleze cel mai bun tenis al ei. Așa a sintetizat meciul olandeza la festivitatea de premiere. Un rezumat care arată și luciditatea învingătoarei. Echilibrul interior.

Un meci de tenis conține mai multe meciuri. Și o mulțime de povești. La 3-1 și la 4-2 în primul set al finalei de la Madrid, Simona Halep afișa siguranța și soliditatea jocului văzut pe parcursul întregii săptămâni. Numai că de la 4-2 la 4-6, scor cu care Kiki Bertens și-a adjudecat prima manșă, s-a întâmplat ceva. Olandeza nu a mai greșit aproape deloc, și-a ordonat loviturile, a servit progresiv mai puternic și mai variat, profitând la maximum de tactica Simonei care a jucat-o pe centrul terenului. În ideea de a nu-i deschide unghiurile. Doar că Bertens nu a părut deloc deranjată de această geometrie previzibilă.

Aproape nimic din ce am văzut în semifinala cu Belinda Bencici în evoluția Simonei. Cel puțin până la 2-0 pentru Bertens în setul al doilea. Prăbușirea Simonei era atunci plenară. O serie de 6 game-uri în contul olandezei, căreia îi ieșea totul și părea într-o înțelegere secretă cu liniile laterale și de pe fundul terenului. Revenirea Simonei la 2-2 nu a stopat avântul controlat al lui Bertens, care, ca și la Cincinnati a continuat să domine partida prin atitudine. Vârf de formă la momentul oportun, sincronizare perfectă.

Apropo de vârful de formă. Poate există și un lucru pozitiv în această finală pierdută de Simona Halep cu viteză luminică. Urmează Roma și Roland Garros, locuri unde românca are de apărat multe puncte, aproape 2.600. A pierdut, dar măcar nu și-a consumat rezervele de energie, ca la Rouen, la meciul cu Franța. Fapt care a costat-o o săptămână de pauză. Nu că o victorie la Madrid nu era importantă și bănoasă. Era, dar Simona trebuie să atingă vârful de formă la Paris. Nu la Madrid, nu la Roma. Ea nu este o jucătoare capabilă să ducă până la capăt trei turnee de asemenea greutate. Presupunînd că există o astfel de jucătoare.

Neplăcut este totuși că în curând numărul finalelor pierdute de Simona îl va egala pe cel al turneelor câștigate. Este aici o simbolistică asupra căreia Simona și apropiații ar trebui să se aplece. Și să o înțeleagă pentru a putea merge mai departe. Este o miză poate mai importantă pe termen lung decât aceea imediată a locului 1 mondial. Unde cred că Simona va mai ajunge.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Nicco (28 comentarii)  •  12 mai 2019, 0:10

De ceva vreme ne imaginăm diferite scenarii care o vor readuce pe Simona Halep pe locul I în clasamentul WTA. O vom face și în continuare. Nu ar fi inutil, se pare, să ne imaginăm și ce se va întâmpla dacă dispar aproape toate punctele de sunt de apărat la Roma și la Paris. Să-i urăm Simonei Halep succes și sănătate!

M deWylde (2 comentarii)  •  12 mai 2019, 0:37

Cum adica TREBUIE?! Ai decis tu, Geambasu Cristian , ce trebuie sa faca Simona. Interesant...

M deWylde (2 comentarii)  •  12 mai 2019, 0:38

Ai schimbat repede titlul. Multumesc!

Nick (15 comentarii)  •  12 mai 2019, 3:17

Haideti sa recunoastem ca Simona a jucat slab pe serviciul ei: primul serviciu moale si executii previzibile. Se mai intimpla. Ineficienta din finalele ultimilor doi ani trebuie sa dea serios de gindit echipei ei, pentru ca e pacat.

Argus (17 comentarii)  •  12 mai 2019, 5:14

Toti ne referim doar la Simona, de parca antrenorul “a dat tot”! Sfaturile lui au fost de rasul lumii! In time ce Simona o tot “pisa “ cu mingii in cross, cu care Bertens facea puncte, sau cand Simona insista cu lovituri tari Bertens returna “moale” (parca am revazut meciul Simonei pierdut la Hsieh) Dobre “o linistea” laudand-o (“ai jucat f.bine...doar la mingiile...sa fie mai atenta”; nici un sfat tactic, care sa tina de realitatea din teren, nimic care sa o scoata pe Bertens din jocul in forta. Simona+Dobre a pirdut meciul, nu numai Simona! Ati vazut cum reactiona Bertens la sfaturile antrenorului? Cu incredere, cu respect, bazandu-se pe concluziile, sfaturile acestuia. De un asemenea antrenor are envoie Simona! Dar, se vede ca se bazeaza in continu are “antrenorul din capul ei” - cum bine zicea (si de aceasta data!) Tiriac! In conditiile date (fara antrenor) creerita laude si respect (nu “...cat ai zice Madrid”!).

Caratase (2 comentarii)  •  12 mai 2019, 5:18

Cred ca a venit timpul sa se lase. Se chinuie pe sine. Ar trebui să bage ceva par pe gaura sa-si faca o familie asta pentru ca-i timpul, altfel rămâne cipanca batrana, râde sătul de ea.

aspida (2 comentarii)  •  12 mai 2019, 6:40

care energie salvata ,ca era sa lesine peteren de epuizare! e ceva la care nu va pricepeti voi,astia care stati cu nasu-n ...oile lui el ciobandante zi de zi si ora de oar!

TeddyW (6 comentarii)  •  12 mai 2019, 6:42

hai sa vedem si partea plina a paharului....la Wimbledon si US Open nu are de aparat aproape nimic

Marius (11 comentarii)  •  12 mai 2019, 6:46

..s-a jucat putin si -- ratele si vinatorii -- , a fost frumos , da . sa ne gindim si in dreptul olandezei , putin . cel mai important turneu al carierei de pina acum , anul trecut il pierduse in finala , la Kvitova , anul asta a "" scos-o "" pe Osaka , facindu-ne noua un avantaj , sa ne bucuram , atit cit putem , si pentru ea . in semifinala a plins , in finala a ris , mie mi-a placut de ea si ma bucur pentru ea . in dreptul nostru , trei observatii : 1. logic imi pare sa ceara antrenorul cind considera el consultare cu jucatorul , se prezuma ca e mai lucid , atent , distant , "" vede "" jocul , are o idee , o comunica jucatorului cind considera oportun... 2. da , fara 2.500 de puncte , peste o luna , ar fi un "" banc foarte prost "" . sa ii dorim sanatate , si cit se poate de multe meciuri cistigate , la Roma si Paris... imi face senzatia ca va avea meci foarte greu in turul doi la Roma . m-as bucura sa gresesc . si 3. aici cred ca ar putea "" ramine in istorie "" . jucatoarea cu cea mai lunga prezenta , fara intrerupere , in top zece , din toata istoria de pina acum al acestui sport . sa ii dorim sanatate , in primul rind .

Sorinca (1 comentarii)  •  12 mai 2019, 6:49

E o etapă dintr-un an de circuite epuizate!!!Simona este în al cincilea an în acest vartej fiind constant în primele 6 jucătoare!!! Prezenta in finală e un lucru mare la nivelul ăsta!!! Nu vad care e problema?! Am facut sport la nivel de naționala-polo,si stiu cum te macină turneele astea. Felicitări SIMONA si mă bucur că am la ce să mă uit la tv!!!

Nick (9 comentarii)  •  12 mai 2019, 7:01

Să-i mulțumim Simonei pentru cât a făcut și pentru cât a putut! Eu unul o admir pentru dârzenie, dăruire și patriotism. Este o fată frumoasă și de caracter. Tocmai pentru că o îndrăgesc și-i doresc tot ce e mai bun de pe lumea asta, am să-i spun și câteva lucuri neplăcute. Nu cred că e proastă, deși nu o dă inteligența afară din pantofi. S-ar putea ca deficitul de inteligență să vină mai degrabă din încăpățânarea de machidoancă de a trece prin zid! Ea întărește ceea ce este deja tare și refuză să vadă ce este slab în jocul său. Se preocupă prea mult de fițele tactice și neglijează sgtrategia. Planul de joc. Strategic, dacă adversara are slăbiciuni pe loviturile de dreapta sau pe rever, este normal să joci pe partea ei slabă. Dacă le are pe amândouă impecbile, este normal să joci stânga-dreapta, să deschizi unghiurile, s-o alergi, să vii în față, să variezi tot timpul tactica de joc. Din păcate, Simo are câteva stereotipii, pe care adversarele inteligente le „citesc” rapid și o tamponează în consecință. Se vede și de pe Lună că jocul aproape permanent pe direcția adversarei îi crează adversarei confort și nu disconfort! În cele mai multe cazuri, îi permite acesteia să-și calibreze tot mai bine loviturile, sau să schimbe direcția atacului când dorește ea. Acesta este un punct foarte slab al Simonei. Schimbă foarte rar și târziu direcția loviturilor spre partea liberă a terenului! Nu că n-ar face-o niciodată, dar prea rar și prea târziu. Antrenorii săi nu-i spun aceste lucruri, ci se mulțumesc s-o laude pentru lucrurile bune pe care le face. Aici intervine și aroganța Simonei, care nu acceptă nuanțele critice. Mdeh!

betino31 (5 comentarii)  •  12 mai 2019, 7:49

Cat de mult a semanat aceasta finala cu cea pierduta la R.G. in 2017 cu Ostapenko, impotriva unei jucatoare norocoase si mai limitata tehnic, dar tactita ambelor adversare care au castigat aceste finale a fost desigur superioara in momentele decisive ale meciului ! De la fileul norocos al lui Ostapenko la mingea care se loveste accidental de piciorul Simonei dupa ce iesise in aut, parca te ingrozesti cat ghinion poate avea in momente decisive care ii pot dobori moralul si desigur nivelul de joc ! Se spune ca si norocul tine cu cei curajosi si in finala de la Madrid Bertens a fost jucatoarea mai curajoasa pe tot parcursul meciului ! Acest curaj i-a adus al doilea succes intr-o finala cu Halep. Cele mai importante turnee castigate de Kiki, la Cincinnati si la Madrid au fost pe spezele Simonei, din nefericire ! Ar trebui macar s-o cinsteasca pe Simona, daca ar avea nevoie de asa ceva jucatoarea noastra !

betino31 (5 comentarii)  •  12 mai 2019, 7:50

Cat de mult a semanat aceasta finala cu cea pierduta la R.G. in 2017 cu Ostapenko, impotriva unei jucatoare norocoase si mai limitata tehnic, dar tactita ambelor adversare care au castigat aceste finale a fost desigur superioara in momentele decisive ale meciului ! De la fileul norocos al lui Ostapenko la mingea care se loveste accidental de piciorul Simonei dupa ce iesise in aut, parca te ingrozesti cat ghinion poate avea in momente decisive care ii pot dobori moralul si desigur nivelul de joc ! Se spune ca si norocul tine cu cei curajosi si in finala de la Madrid Bertens a fost jucatoarea mai curajoasa pe tot parcursul meciului ! Acest curaj i-a adus al doilea succes intr-o finala cu Halep. Cele mai importante turnee castigate de Kiki, la Cincinnati si la Madrid au fost pe spezele Simonei, din nefericire ! Ar trebui macar s-o cinsteasca pe Simona, daca ar avea nevoie de asa ceva jucatoarea noastra.

catyo (13 comentarii)  •  12 mai 2019, 7:51

Poate ca este cam tarziu, dar Simona trebuie sa inteleaga ca nu totdeauna jocul din spatele liniei de fund ii va aduce castig de cauza. Va trebui sa isi gaseasca si capacitatea de a-si adapta jocul la cel al adversarei. Daca are mijloacele necesare pentru a o face. Sau poate asta e treaba antrenorului, nu a ei. Oricum, felicitari pentru ca a ajuns in finala, sanatate si succes in continuare!

cosor ion (6 comentarii)  •  12 mai 2019, 8:30

este usor sa vorbesti in afara terenului.mai ales daca nu au pus nicodata mana pe racheta.rezistenta are si ea o limita,care nu trebuie fortata.e una a vrea si alta a putea.parea mea,Simona are nevoie de odihna si fara escapade.

Mircius (6 comentarii)  •  12 mai 2019, 9:11

Nu are nicio finala câstigata in acest an ! Si nici nu se prea zărește la orizont. Lipsa antrenorului se vede acum. Nicio jucatoare din top 10 nu-și permite să nu aibă antrenor.

mircea (15 comentarii)  •  12 mai 2019, 10:11

mai mocofane.....lasa-te de tenis ,ca nu-i de tine....................

constantin (243 comentarii)  •  12 mai 2019, 10:11

Simona nu are antrenor şi nu înţeleg de ce nu-şi angajează unul. Costă mult, este adevărat, dar nici câştigurile nu sunt mici. La nivelul ei se întorc banii cu lopata.... 600 de mii de euro pentru o finală pierdută? Un muritor de rând nu câştigă banii ăştia nici în 5 vieţi. Vrea un experiment solo? Poate merge şi aşa? Ok! Dar nu prea merge. Serena, un fenomen în sportul ăsta, are un antrenor foarte bun. Să-şi imagineze că poate mai mult decât Serena mi se pare o aroganţă. Eu îi urez mult succes, dar nu cred.

Narcis (3 comentarii)  •  12 mai 2019, 10:19

Esti praf... tu eşti The Guru tenisului. "Felicitări Simona!", "Mulţumim Simona pentru încă o săptămână fantastică!" , "Baftă la Roma Simona!". Eşti un habarnist! Dai sfaturi la toţi...antrenori,jucători, preparatori si psihologi. Până acum 5 ani comentați de Serena si Sharapova. A venit fata asta, de nicăieri, să joace la cel mai înalt nivel, să aducă mai multe trofee decât orice altă jucătoare de tenis, din Romania, să o blameze si să o critece câțiva viermi habarnişti. Cat de patetic esti!?

MZM (147 comentarii)  •  12 mai 2019, 10:55

Simona pierde sau castiga pe mana ei, pe munca ei, pe onoarea ei, pe banii ei! Noi, ca spectatori, ne dam cu presupusul. De exemplu, eu, i-as sugera sa renunte la strigatul acela de maimuta urlatoare (preluat de la Sarapova), strigat care ii aduce numai dezavantaje. In primul rand e dizgratios si jenant pentru o femeie. Apoi, este sigur ca-i consuma energie (2-3-5 % probabil). De asemenea ii influenteaza concentrarea, preocupata sa tipe mai tare sau mai incet. Nu in ultimul rand, modulatia si taria strigatului ii deconspira starea psihica, ceea ce avantajeaza adversara... In al doilea rand, i-as sugera sa se comporte corect si civilizat cu antrenorul, sa-l priveasca normal si sa-l asculte cu atentie. Sa-l cheme pentru a se consulta cu el, pentru a se sfatui, nu pentru a-l face vinovat de greselile ei. De fapt mai normal ar fi ca antrenorul sa vina la jucatoare din proprie initiativa, cand crede ca are ceva special de corectat. Dar aceasta ar trebui convenit dinainte cu jucatoarea.

ionnis (78 comentarii)  •  12 mai 2019, 13:27

Fara antrenor cu nume, Simona nu o sa maiatinga niciodata varful de forma .

LaVerne (49 comentarii)  •  12 mai 2019, 14:06

1. La Cincinnati a fost antrenor Cahill. La Madrid, Dobre. Acceasi adversara, aceleasi rezultate. Nu este problema de antrenor. Orice antrenor ar avea Simona, tot va juca asa cum stie, poate si crede. Automatismele nu se mai elimina la varsta ei. 2. A pierdut finala AO 2018, conducand in setul decisiv. A pierdut la Cincinnati desi a avut minge de meci. A pierdut acum primul set dupa ce conducea cu 4-2. De ce? Si Wozniacki si Bertens au un stil de joc care nu ii convine Simonei si la care Simona nu se adapteaza sau clacheaza pana la final. 3. Trei seturi grele cu Belinda Bencici, doua seturi grele cu Barty in timp ce m eciul lui Bertens cu Stevens a fost mult mai usor. 4. Simona a trecut in a doua jumatate a carierei. Nu cred ca la 28 de ani va renaste precum Angelika Kerber in 2016. Ambitia nu este de ajuns. Mai trebuie si altceva.

Comentează