Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Fata cu rochia roșie ca zgura Parisului

Începe Roland Garros și întreaga țară va fi conectată la marea competiție din capitala Franței. Fals! Nimic mai neadevărat. Pasionații de sport, care oricum nu se confundă cu întreg poporul român, o așteaptă pe Simona Halep. Eventual și pe celelalte […]

...

Dedu, Luca şi Vărzaru dau democraţie cu carul! 

Galeria campioanei feminine SCM Râmnicu Vâlcea a afişat trei bannere la meciul de campionat cu CSM Slatina. Cele trei mesaje la adresa federaţiei, a Steluţei Luca şi a Cristinei Vărzaru, considerate jignitoare, au provocat o amendă din partea FRH pentru […]

...

Feminin, masculin sau doar uman?

Sigur că nu echipamentul câştigă Roland Garros-ul. Nici statistica. Deşi Simona este cea mai bună jucătoare din lume pe zgură în ultimii trei ani. Y compris, cum spun francezii, şi pe zgura pariziană. Totuşi, slăbiciunile arătate în faţa Vondrousovei la […]

...

Viitorul care arată bine, viitorul care arată rău

Play-off-ul s-a încheiat, play-out-ul continuă. Oftaturi multe în partea superioară a clasamentului, auturi nenumărate în subsolul acestuia. Finalul sezonului fotbalistic în România nu este însă apocaliptic, căci pentru aşa ceva este nevoie de măreţie. Avem o campioană a constanţei, dar […]

...

Fuga din Arabia 

În aceeași zi în care Răzvan Marin înscria două goluri pentru Standard Liege, lăsând încă o dată loc de regrete în Belgia, un alt fotbalist român important fugea. Nu fugea pe teren, ci de la echipă. Fotbalistul se numește Nicolae […]

...

Gino nu doarme!

Preşedintele instituţiei a cărei deviză este "Cine nu munceşte nu greşeşte" se poate retrage liniştit în bârlog. Alături de el, merg la culcare şi cluburile din Liga 1

Permalink to Gino nu doarme!
marți, 23 aprilie 2019, 5:32

Bani mulţi pe masa fotbalului. 28 de milioane de euro pe sezon pentru Liga 1. Aceasta este valoarea noului contract semnat pe 5 ani între Liga Profesionistă şi eAD, firma deţinătoare de drepturi. Senzaţia este cunoscută. Bani mulţi şi fotbal puţin oferit la schimb. Câteva fleici la derbyuri, în rest zgârciuri şi oase. Spectacol aproape deloc, foame mare!

Depinde la ce ne raportăm, vor spune mulţi. La nivelul de trai din România, la puterea de cumpărare şi la apetitul pentru fotbal al telespectatorului. Mai cântărim alternativele pe care le are la dispoziţie consumatorul nostru de sport, care este implicit şi un recipient al programelor de divertisment, al canalelor de filme. Al Netflix-ului, de exemplu, evocat de domnul Orlando Nicoară de la eAD. Cu Netflix, HBO Go, ieşitul pe terase, cinematograful ori mersul la teatru, cu acestea se bate pentru audienţă fotbalul nostru cel scump, zice domnul director general. Până aici, corect.

Scump la propriu fotbalul nostru. Şi putem tăia liniştiţi de pe lista concurenţei reale cinematografele şi teatrele. Acolo există un recul de audienţă la nivel global, nu doar la noi. Cele câteva mii de oameni care merg să vadă noile montări ale Livezii de vişini ori ale lui Richard al III-lea nu sunt o ameninţare reală. Din păcate. Ieşitul în oraş, da. La restaurant cu familia sau apropiaţii, cu băieţii la bere, cu fetele la un suc, toate acestea au devenit sport naţional. Chit că nu toată lumea şi-ar permite, sunt pline grădinile de vară, cafenelele şi berăriile. Hai să vedem totuşi ce ne putem permite analizând sumele concrete.

Salariul mediu net în România anului 2019 este de aproximativ 575 de euro. România este o ţară cu o populaţie de 19 milioane şi jumătate de locuitori, iar 99, 6% dintre gospodării sunt abonate la servicii TV. Practic, toţi românii au cel puţin un televizor în casă. Victorie! Reamintim, noul contract pentru drepturile TV ale Ligii 1 are o valoare de 28 milioane de euro. Comparativ cu Polonia, ţară cu 39 de milioane de locuitori, suntem cam pe la jumătate. Acolo drepturile TV pentru fotbal s-au vândut cu 58 de milioane de euro pentru sezonul 2019-2020.

Aşadar, vorbim despre o ţară cu dublul populaţiei şi cu un salariu mediu net sensibil mai mare: 850 euro. Nu am ales întâmplător paralela cu Polonia, care este una dintre ţările fostului bloc estic, bine integrată în Uniunea Europeană. În plus, cu tradiţie în fotbal, cu jucători vânduţi în campionatele puternice, dar fără performanţe la nivelul cupelor continentale.

Şi tot facem nazuri

Nu ştim cât ies polonezii la terase ori cât (mai) merg la teatru. Legia Varşovia, în schimb, are mai mulţi suporteri decât Steaua şi Dinamo la un loc. Drepturile lor TV sunt mai scumpe, dar dacă ţinem cont că se adresează unei pieţe duble şi unei populaţii cu venit semnificativ mai mare ajungem la concluzia că stăm cam la fel. Deci nu ne rămâne decât să le spunem bogdaproste lui Gino Iorgulescu şi Orlando Nicoară. Ce atâtea nazuri? Că n-avem VAR, că stadioanele sunt goale. Ce, să le umple ei? Până la urmă, contra unei sume modice plătite pentru abonamentul la cablu vedem tot ce ne pofteşte inimioara. Plus UCL, plus Europa League, plus nu ştiu câte campionate.

Somn uşor!

Şi, foarte serios acum, problema este la televiziuni, nu la telespectatori. Dacă ele acceptă să finanţeze această întrecere chinuită, dacă înghit condiţii dezavantajoase, de ce l-am mai îndemna noi pe Gino să iasă din hibernare sau pe Orlando să ne mai lase cu cai verzi pe ecran şi mese luate de suporteri împreună cu legende ale cluburilor? Observaţie de ne-antreprenor. O fi costând producţia unui meci 120.000 de euro, dar nici chestia asta cu atribuirea directă şi nu prin licitaţie nu sună foarte bine.

Altfel, cluburile pot dormi şi ele liniştite alături de dom’ preşedinte. 42% dintre ele trăiesc doar din banii de la televiziuni. Acesta este efectul pervers al celor 28 de milioane pe sezon. Dezinteresul pentru calitatea competiţiei, pentru condiţiile oferite suporterilor. Pică pară mălăiaţă în gura lui nătăfleaţă!

Cât despre cei 65.000 de euro datoraţi de eAD celor de la ACS Poli Timişoara, dintr-un contract cu panouri LED, sigur trebuie să fie o scăpare pe undeva. Cum să ne închipuim că ditamai firma, care practic finanţează Liga 1, se împiedică de nişte mărunţiş?

Comentarii (26)Adaugă comentariu

cortes (55 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 17:55

La noi spectacolul îl face Gigi Becali. O ora meciul și o oră vorbește apoi (nederanjat) Gigi. ”Ziariștii” nu îndrăznesc să îl critice sau Doamne-ferește să îi spună că a distrus competiția. Și la voi la GS Gigi e principalul subiect. Chiar, de ce nu îl întrebați pe Gigi ce părere are de problema cu drepturile tv?

adi_stelistul (357 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 18:12

Foarte ciudata firma aceasta. In bilantul pe 2017, ultimul publicat, are o cifra de afaceri ridicola pentru un astfel de contract, 12 milioane lei, si o pierdere de 530000. Are datorii de 18 mil., adica totalul veniturilor pe un an si jumatate (!), in schimb are cheltuieli in avans de aproape 14 milioane!!! Pai de ce, la o situatie financiara atat de precara, sa inregistrezi astfel de cheltuieli in avans? (care sunt cheltuieli ce se refera la perioade urmatoare, de pilda plata unor contracte scadente in anul urmator, a unor chirii, salarii, etc.). Da, e foarte interesant de stiut cum a fost convinsa Liga sa semneze cu firma aceasta. Banuiesc ca s-a facut macar o verificare.

ocravian (64 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 18:15

aveti dreptate, dar e rau cu rau, dar e mai rau fara rau.Daca nu am avea cele 28 de milioane, jumatate din echipe ar abandona. Nu avem forta financiara!

Andrei F (597 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 18:25

Vai saracele televiziuni,vai saracii jurnalisti sportivi!!!! Drepturile tv .sunt vandute in asa mare pierdere pentru televiziuni incat acestea de la inceputul anului stiau ca o sa aiba Liga 1 pentru anii viitori desi contractul nu era semnat! Vai saracii jurnalisti!!! Nu cumva din cauza televiziunilor Cornel Dinu si Gheorghe sau certat pentru ca unul incasa dublu fata de celalalt? Si vai,e rau in Romania sa incasezi ca invitat 200 de euro pe emisiune...E fotbalul slab in Romania? Si ce? Razi de patroni,antrenori sau fotbalisti mai cu spor ...Dureaza un meci o ora jumatate? Cine te opreste sa vorbesti ore intregi inainte si dupa?E slab fotbalul romanesc? Atunci cum de s- a infiintat inca o televiziune de sport? De curiozitate...polonezii cate televiziuni de sport au?Plangeti lipsa spectatorilor??? Pai fiti voi buni cu televiziunile voastre si puneti meciurile la ore normale! Pot Real Madrid,Barcelona sa joace la miezul zilei dar nu se poate in Romania! Strica audientele televiziunilor...Este slab fotbalul romanesc? Pai din calculele de aici ar trebui sa fie de doua ori mai slab ca in Polonia...Fata de Anglia? Tot fotbalul romanesc nu primeste din televizare nici jumatate din suma incasata de o echipa retrogradata!

observator_federal (32 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 18:25

LPF a dat azi un comunicat oficial prin care declară "Clubul U Craiova 1948 nu a fost deloc defavorizat de către LPF și partenerii media în ceea ce privește orele și zilele de disputare ale meciurilor PE TEREN PROPRIU (sublinierea mea)". De parcă faptul că din 26 de meciuri ale campionatului regulat disputarea de Craiova a doar 13 meciuri (din 26!) în weekend este similară cu disputarea de Fcsb a 22 în weekend (din care 17 duminica!), un joc într-o etapă intermediară la mijloc de săptămână (oricum așa au toate echipele) și doar 3 în zile de luni (alese "strategic" la final de campionat, cam cum procedează Fcsb și în PlayOff pentru a contracara rezultatele contracandidatelor din weekend). Sunt și alte anomalii (disputarea meciului Craiova -CFR pe10 februarie la ora 21, sau aglomeratea unor meciuri ale Craiovei la venirea iernii, încât Mitriță și Gardoș plecau după meciul din 19 decembrie în concediu în timp ce Fcsb juca ultimul meci pe 22 decembrie)... LPF, cea care a introdus în premieră în acest an - zadarnic! - "amendamentul Gigi Becali" prin care Fcsb va juca ultima etapă acasă "cu trofeul de campioană pe masă" meciul cu CFR, ei bine, LPF încheie apoteotic comunicatul de azi în cel mai pur stil demagogic, într-o limbă de lemn care ne spune totul despre imobilismul și arhaismul de sorginte comunistă al ligii. Iată cum "elegant" sancționează liga nemulțumirile (perfect legitime!) ale Craiovei: "Liga Profesionistă de Fotbal își exprimă regretul că nu toți membrii ei au decis să aleagă o cale comună, în beneficiul fiecăruia și, mai ales, în beneficiul comun al fotbalului.". Când se va scutura oare fotbalul românesc de frânarii ăștia?

Belbe (1 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 18:26

Fotbalul in romania e un circ,televiziunile si presa de sport din romania scoate in fata doar clovnii din sport,deci pe voi nu va intereseaza fotbalul sau oricare alt sport.pt circ au platit banii aia nu pt fotbal

Andrei (3 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 18:39

Si care e concluzia? Ca ar fi mai bine ca televiziunile sa nu plateasca banii respectivi? Calitatea fotbalului din Liga 1 s-ar imbunatati? Sau ar trebui televiziunile sa se implice in antrenamentele sau cel putin managementul echipelor ca sa sporeasca atractivitatea competitiei? Sau ar trebui sa inchidem complet competitia interna si sa ne uitam la alte campionate? Nu prea inteleg rostul editorialului in afara de cel de a scrie ceva pe o anumita tema de dragul de a scrie ceva.

ovidiu_3003 (655 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 18:47

...foarte bun articil ...Gino nu greseste fiindca nu munceste ...omul ...doarme...

mihai (1 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 19:14

Cum ar fi daca banii aia din drepturile TV s-ar acorda si pe alte criterii pe langa meritul sportiv. Sa zicem ca 50% ar fi meritul sportiv, 30% in functie de audienta pe stadion, si restul pe 20% sa oblige cluburile sa ii bage in juniori sau infrastructura. Asa ar fi motivati si cluburile mai interesate de partea de marketing. Dar no, pana la urma avem echipe gen Chiajna sau Voluntari in prima liga, ce numai dau act de prezenta si cam atat. La nivel european, aplicam aceiasi mentalitate. Singura motivatie a cluburilor de la noi e sa aiba putina sanse sa prinda grupele Europa League sau Liga Campionilor. Absolut nimeni nu am vazut sa aiba o intentie prea clara sa duca sportul la un nivel mai sus de atat.

cris4co (12 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 19:31

Numai azi nu doarme Gino...ca e zi Sfanta!!! In rest...

Cosmin (4 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 19:46

1. Place sau nu, in Romania , campionatul intern este mai urmarit decit campionatele mari din Europa. Doar meciurile mari, din Europa,au ceva rating. 2 In fond pretul este facut de cerere si oferta. Oferta vinde ore multe de fotbal, cum si-ar umple altfel televiziunele de sport, programul ?. 3 Televiziunile dau bani-e adevarat- multi-, dar si saracesc cluburile , luindu-le spectatorii. Cum sa mai vii cu copilul la meci, daca locuiesti la 50 km de stadion, iar meciul incepe la ora 21 , dumineca seara ? E chiar o nebunie !. Fotbalul se joaca pentru suporteri, ei nu mai vin la meci nu din cauza calitatii proaste a meciului, ci pentru ca programarile se fac aiurea, tarziu si fara noima..Cum sa mergi la meci...luni seara ? 4. Calitatea transmisiei unui meci nu se poate compara cu ce este in Europa, sint putine camere, unele prost asezate,...nici una in spatele portilor ! Daca la asta mai lipim si arbitrajul deranjant, comentatorii de la stadion au party-pris-uri, si faptul ca se folosesc comentatori, in studiou-oameni angajati la unele cluburi, partizani, scade din credibilitate 5. E adevarat FRF si Liga dorm intr-un dolce far niente, multumiti ca au bani multi pe mina si nu ii poate controla nimeni....Ar mai fi multe de spus !

17 Nentori Tirana (581 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 20:02

Nu doarme dar vrea ! - numaratul pizzelor fara bon extenueaza. Gino n-a vindut. Ce licitatie vreti ? Nici atribuire mascata nu este. LPF si-a cedat pe fata atributiile. Gino a predat munca si cluburile unuia fara bani si garantii dar mai destept. Nu cred ca avea voie sa se mute in Turn si sa-si angajeje un administrator. Si Gino ce mai face ? Bine, numara bani, asta stim – casele de marcat s-au sticat iar. Cluburile devin clienti ai unei fantome. Daca fantoma poate sa vinda online Adevarul, minciuni, aragaze, reclame nu inseamna ca poate vinde si un fotbal inexistent ca produs, cu presedintii alfabeti in finante, manageri mangeri, chelneri cu restaurante, sa nu uitam ca pina si Danciu Gol a fost manger. Dar nu asta e problema, ci faptul ca LPF – care are oricum probleme de legalitate - isi cedeaza atributiile unui administrator, cea ce m-ar mira foarte tare sa fie legal. Apoi, nici baietii destepti din energie n-au adus nimic bun. E ca si cum Cinema Patria si-ar fi dat la vinzare biletele „specialistilor“ Becali. ------------------ Pesonaje: Orlando, Gino, Cluburi. Ghici cine este cine in povestea: Pacala se intalneste pe drum cu Tandala,care ducea de legatoare o capra. - Unde duci boul ala ? intreaba Pacala. Contrariat ,Tandala se uita spre animal,temandu-se de vreo sotie de-a lui Pacala,dupa care riposteaza : - Esti chior,vere,nu vezi ca-i capra ? - Pai,eu cu capra vorbeam ! --------------- Cluburile profesioniste ar trebui sa se intilneasca de urgenta si sa-si faca propria Liga Profesionista. Cea condusa de Gino – care se recunoste depasit ! - nu mai reprezinta cluburile. Ca in comunism administratorii ar putea acapa totul fara a detine nimic. Iata „Atributii“ de fapt drepturi cedate – ce urmeaza am copiat fara munca, in locul lui Geambi: ------------------ Contractul este mai amplu și include partea de drepturi TV, dar și alte drepturi comerciale, cum ar fi drepturile de retransmisie pe diferite platforme, plus ... EAD poate negocia sponsorul Ligii I – fara „comision“ ? Ce-si propune EAD pentru următorii cinci ani: (vrajeli, abranburica-clisme dar printre rinduri vezi ca administratorul devine Liga Profesionista de Fotbal iar cluburile Clienti !) O profesionalizare a managementului și o dezvoltare a infrastructurii și a resursei umane implicată în identificarea, formarea și creșterea jucătorilor – doar nu a fotbalistilor ? Probabil a jucatorilor media, sa-l recicleze si pe Sarbu caruia i-ai luat deja oamenii. Ne interesează să creștem numărului de spectatori pe stadioane la meciurile din Liga I și ne interesează să creștem audiențele TV. - asa cum a facut si Liga ori cum ? Atragerea unor branduri importante ca sponsori ai fotbalului din Liga I. Ajutarea echipelor în activitatea de marketing plus echilibrarea veniturilor în buget, prin creșterea încasărilor din vânzarea de bilete/ produse promoționale/comerț la stadion și creșterea veniturilor generate de sponsori/ publicitatea pe stadioane. - Becali chiar are nevoie de ajutor ! Bravo, megeti la Palat sa-i explicati cum e cu brinza buna in burduful finului, telegenicilor Dica, MM, si baietii aia buni ai lui cu incheitura minutei flexibila. Sisteme de tip LED la fiecare meci din Liga I. Ne interesează să digitalizăm produsul și să mergem după audiență. Așa cum bine știți audiența tânără este pe platforme de tipul YouTube sau Facebook. Ce ne interesează și am lucrat deja este ca echipele care ajung în Liga I să aibă o infrastructură minimă. Ne interesează că echipele să-și diversifice bugetele și să nu mai ajungă să depindă în proporție de 40 – 50% de drepturile TV. Vrem să creăm o tribună a suporturilor, o tribună a legendelor clubului, să atragem personalitățile care au reprezentat grupul respectiv. Diferite acțiuni de marketing care să convingă lumea să revină pe stadion. În momentul de față toată lumea trebuie să înțeleagă că timpul fiecărui spectator este limitat așa că trebuie să ieșim în față și să scoatem în față atuurile sau avantajele pe care le ai dacă vii la un meci de Liga I. Vrem să atragem branduri importante alături de echipele de Liga I. Astăzi, marea majoritate a echipelor au doar sponsori principali companiile de betting, însă vrem să atragem branduri importante care se pot asocia cu această competiție. Ne-am propus ca în perioada următoare, nu știu dacă neapărat din sezonul următor, să aducem în România un sistem LED de tipul celor care rulează în Champions League. Digitalizarea produsului: Am creat un canal de YouTube care are 60.000 de abonați unde punem rezumatele fiecărui meci din Liga I. am blocat transmisiile pirat de pe YouTube, toate canalele care piratau meciurile au fost blocate. Lucrăm în momentul de față cu Facebookul pentru a bloca și acolo pentru că sunt multe transmisii pirat care se întâmplă pe Facebook. Împreună cu LPF am creat pagini sau am autentificat pagini de Facebook pentru fiecare echipă din Liga I. Vom lansa aplicații unde spectatorii vor putea vedea golurile marcate după fiecare meci, cu o întârziere de câteva minute. Ce vrem să facem este să mergem după audiență. O audiență tânără care petrece foarte mult timp pe smartphone și care își petrece timpul în mediul virtual. ------------------------------- Dacă există garanții cu EAD: Justin Ștefan, - reuseste mereu sa ne lase in ceata - secretar general LPF: „Există mai multe garanții contractuale. ( ?) În primul rând, dânșii au obligația (!) de a depune o scrisoare de garanție bancară pentru fiecare rată, cu excepția situației în care plata se face pentru într-un termen asumat contractual.“ Noapte buna.

itu52 (187 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 20:26

***. Cred că știi cum se face salariul mediu, adică d_ta împreună cu vreo 30, care muncesc pe jos, luați în medie 575 euro. Dacă vă amestec cu pensionarii, rotujiți media a 100 de persoane. Xорошо, tovarășe inginer! Probabil că vreți majorare de salarii. Unde mai pui că sunt directori de întreprinderi care împreună cu retribuția de membru în consiliu de administrație, primesc cât muncitorii unei secții. Nu mai vorbesc de zona interzisă oamenilor de rând, unde un amărât de fost plutonier(7-8 cl.) bate la pensie, de câteva ori, profesori de liceu. Iar de o iei spre justiție, amețești. Deci dragule, venitul majoritar în țara asta nu sare departe de 200 euro. Pentru acel 99,6% din gospodării, vorba raportărilor odioase, cred că ați depățit granițele țării. Nici electrificarea țării nu deține acest record, sate întregi sunt locuite din doi în doi. Poate, socotind cele 5-6 case de vacanță pe care orice ”amărât” le deține, venim la adevăr. Pentru ceea ce licitează LPF, ar trebui să primesc bani. Nu mă interesează. Nici posturile românești nu mă atrag în mod deosebit, sunt zeci de ani de când trec ca acceleratul prin cătun peste ele. Ceea ce soliciți d_ta, este exact ce-mi trebuie pentru a rezilia contractul cu furnizorul. Oricum de două luni mi s-a încărcat factura cu 5 lei și zilele acestea voi avea o discuție cu furnizorul. Le-am solicitat o explicație pe net, dar se fac că plouă. De ce nu trec la difuzarea programelor la solicitare, eu nu am nevoie de pachete. Nu le ajunge că-ți bagă pe gât telefonia fixă, te pun să înghiți toate *** țării. Lăsa-ți cetățeanul să-și aleagă postul, numai așa vedeți cine rezistă cu adevărat. Bun venit în România stimabile, mare specialist în nimiki.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Unu’ (59 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 20:38

@Cosmin Nici daca esti platit nu poti sa crezi ce spui. Audiente mari in Romania? Pai acum o saptamana parca se vorbea de audienta de la un meci al lui Dinamo era mai mica decat a unui meci din liaga a 2-a. Si batea vantul pe stadion? Pai unde erau suporterii? Ia uite-o p-aia cu deplasari de 50km sa vezi meciul si liga ticaloasa pune meciul la 9 seara? De ce meciurile care se joaca la ora 4 sau 6 au medie de spectatori de 1000? E benzina mai scumpa la ora aia? Treaba e simpla, fotbalul nu mai intereseaza pe nimeni, nu are ce sa ma miste sa plec de langa familie 2-3 ore ca sa ii dau 5 lei pe bilet lui Becali. Nici sa primesc bani si tot nu m-as duce la stadion. Ca sa vezi ce?

Florin (1 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 21:21

itu-le, esti o *** plina de frustrari. Lasand la o parte socoteala privitoare la venitul mediu net, matale amestecand aici, fie ele si majoritare, veniturile minime obtinute, ar trebui totusi sa intelegi ca este vorba de o afacere, nu de asistenta sociala. Adica, EL vinde ceva, iar TU cumperi daca doresti, daca consideri ca-i convenabil. Nu vrei pachete, nu cumperi. SIMPLU. Astepti pana apare oferta la bucata. Gata, painea nu se mai vinde la sfert si nici tigari la bucata, ca pe vremea comunistilor. Nenea Darwin ne-a invatat ca nu speciile cele mai inteligente si puternice supravietuiesc, ci acelea care se adapteaza. Chiar ai uitat asta? Sunt curios de ce profesorul de liceu nu s-a facut plutonier? Sa fi stiut cel din urma mai bine cum vine treaba cu adaptarea?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis (106 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 23:23

Ca sa lumurim lucrurile si sa ne dam seama de impactul lor real pe piata, se impun cateva precizari: 1. Este gresita si total neinspirata comparatia intre numarul de spectatori de pe stadioane cu audienta meciurilor transmise de catre televiziuni. De ce? Simplu: pentru ca pe stadioane, lunea sau vinerea noaptea, de la ora 21 si pana la 23, sunt prezenti doar cativa fani infocati ce n-au ce face acasa; in timp ce la televizor se uita orice badea Gheorghe, din orice cotlon uitat de lume din tara, simpatizant Steaua, Dinamo, Rapid sau al echipei locale, care, dupa o zi de munca la camp si dupa ce s-a spalat pe picioare si si-a servit cina, cu o tuica in fata, casca gura in fata ecranului HD, tot pentru ca n-are ce face altceva; si oricum n-ar fi mers pe stadion, fie din cauza ca sunt sute de kilometri pana la arena, fie ca nici prin cap nu-i trece sa dea bani aiurea pe bilet, cata vreme vede meciul pe abonamentul pe care-l plateste. 2. Daca s-ar face un studiu real, s-ar constata lesne ca un episod in premiera din Game Of Thrones sau din Las Fierbinti fac audiente de 10 ori mai mari decat orice meci de fotbal din campionatul intern, din play-off sau din play-out. Cu alte cuvinte, suma totala pe care romanii o platesc anual pentru abonamentul la HBO este de cca 2 (DOUA) ori mai mare decat cuantumul anual al drepturilor tv pentru campionatul intern. Asadar, fotbalul romanesc este neatractiv, si nici n-ar avea de ce sa fie. Daca maine campionatul romanesc ar fi televizat strict contra cost, LPF ar intra in faliment in secunda doi! Majoritatea romanilor n-ar plati niciun cent pentru asa ceva! A mai existat in urma cu vreo 2-3 ani o astfel de incercare de la Telekom si s-au lamurit rapid ca n-au nicio sansa! Personal, microbist fiind, abonat la Digi, n-am simtit niciun disconfort si nicio problema in anul in care Digi n-a mai avut dreptul de a transmite meciuri din campionatul romanesc, acestea fiind exclusiv ale Telekomului, cu varianta de nisa Look. Nu numai eu, dar milioane de romani abonati n-au simtit nevoia de fotbal, in niciun caz sa dea bani pentru ca sa vizioneze meciuri din campionatul intern! A fost super ok; daca m-a interesat vreun meci, l-am urmarit, chiar daca la o calitate precara, pe internet. 3. Daca suma asta e mare sau e mica, daca televiziunile isi scot banii din audienta si din publicitate, nu cunosc si nu ma pronunt; nici nu ma intereseaza (pe nimeni nu intereseaza). Problema ar fi alta: faptul ca banii incasati de LPF din drepturile tv se impart catre cluburi intr-un mod absolut artificial, in functie de locul din clasament, ceea ce n-are nicio legatura directa cu ideea de audienta. Asta e cea mai bizara anomalie; sa dai bani din audienta tv unui club care inregistreaza audienta ZERO, sau aproape de ZERO!!! Chestia asta contravine flagrant principiului economiei de piata, a cererii si ofertei, singurul vector ce guverneaza functionarea reala a unei piete libere si corecte intr-o societate democratica. Prin urmare, consider ca drepturile tv ar trebui negociate cu televiziunile interesate, individual, de catre fiecare club in parte, nu la gramada, pe tot campionatul, sub tutela LPF. Abia atunci vom avea masura corecta a valorii meciurilor si a audientelor tv pe care le produc cluburile, fiecare in parte. Altfel, ne furam caciula singuri. Ma rog, daca televiziunile isi permit, n-au decat sa plateasca la gramada, dupa cum le dicteaza LPF. Insa, in niciun caz sa nu le treaca prin minte sa transmita Chiajna-Voluntari contra cost, ca n-o sa le plateasaca niciun cetatean roman vreun cent pentru asa ceva!!! Repet, vorbim despre Liga I-a din Romania, nu despre Premier League din Anglia; in conditiile campionatului nostru, corect si real ar fi ca fiecare club sa-si negocieze individual drepturile de televizare, conform audientelor si publicitatii pe care le produc concret pe piata!

Ilarie (2 comentarii)  •  23 aprilie 2019, 23:33

Dar Buzarnescu oare nu are nici o implicare? Cancanistule...

Marian Boeangiu (52 comentarii)  •  24 aprilie 2019, 0:29

Ca orice activitate, ca sa fie profitabila ,trebuie facuta profesionist, cu specialisti. Fotbalul romanesc a obtinut rezultate decente pe timpul celalalt pentru ca in pozitiile cheie,copii ,juniori, preparatori fizici si chiar antrenori de prima divizie erau PROFESORI DE SPORT ,absolventi a unei serioade institutii de in vatamant superior LA ZI. Declinul a aparut cand toate fazele de formare si ulterior marea performanta a fost data pe mana "fostelor glorii" niste nimicuri gaunoase( majoritatea),*** si functionali si multi si la propriu cu ifose de specialisti. Ce stiu eu de fostele glorii? Stiu ca au avut statut de exceptati. Au trait intr-o societate in care toate problemele le erau rezolvate de "tov. prim", de beizadele de tovi, de generali de tot felul , ministrii s.a.Nu au inteles nimic din comunism. Iesirea in strainatate nu i-a ajutat prea mult pentru ca si acolo au fost cocolositi de cluburi dar aici din buna organizare, ca ajutor de adaptare. Da ,dar asta nu i-a facut sa inteleaga nimic din viata reala. Cand s-au intors, prietenii lor au fost si sunt ,cine credeti? Aceeasi securisti, comunisti si/sau urmasii lor, potentatii vremii care intamplator,nu-i asa, au legatura directa-directa cu cei cu scarba,din partea mea ,mentionati. In aceste conditii, inclinatia lor spre minciuna, superficialitate, blaturi, spalari de bani si alte grozavii sunt explicabile. I-am admirat enorm ca sportivi pe Dinu, Lucescu,Lupescu ,Sandu, Gino, Andone ,Hagi,Gica Popescu si toti cei din aceste doua generatii dar NU DAU DOI BANI PE EI CA OAMENI. Atata timp cat idolii sau prietenii lor de suflet se numesc Anghelache, alti generali, Copos, Ahmetov, Becaliotii orice comentariu e inutil. Ei stiu ca li se cuvine totul, ca totul se obtine pe scurtatura, fara efort si/sau cu incalcarea legilor. Li se pare firesc. Nu au mustrari de constiinta. Nu-i inteleg pe cei care ii trag de maneca, le reprosaza alegerile ciudate. Se socotesc invidiati. Cum poate sa functioneze nu performeze o activitate cu asa manageri? Si daca vrea cineva sa puna lucrurile in ordinea lor fireasca si sa incerce sa miste lucrurile cu ajutorul unor specialisti cu carte? Aper parerologii, din pacate multi cu carte dar fara minte(scuzati duritatea diagnosticului), care militeaza violent, cam fara argumente in favoarea intoarcerii la expertiza fostelor glorii, adica exact cei ce au distrus complet fotbalul romanesc si ca performante si moral. E ULUITOR CREDITUL CE I SE ACORDA LUI HAGI FARA ABSOLUT NICI UN ARGUMENT.Seriozitatea demersului, calitatea incontestabila a constructiei e minata decisiv de lipsa calitatii procesului de formare cauzata de lipsa de pregatire si IQ a lui Hagi si marii majoritati din angajatii lui. Am incercat sa pastrez o anumita obiectivitate a opiniilor prezentate. Imi dau seama ca opiniile prezentate nu sunt populare. Adevarul de multe ori deranjaza de aceea am incercat sa-mi argumentez opiniile. Sunt interesat de eventualele reactii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nica fără frica (114 comentarii)  •  24 aprilie 2019, 2:47

Foarte interesant articolul. Deci fiecare echipa ia în jur de 2 milioane pe an care înseamnă în medie 5.000 de euro pe luna de jucător! Foarte mult pentru ceea ce oferă raportat la 575 de euro media pe tara. Singurele echipe la care merită să te uiți sunt de fapt doar 4 Steaua Craiova Astra și în primul rând Viitorul că la restul te ia somnul!

constantin (243 comentarii)  •  24 aprilie 2019, 7:04

NU-l interesează pe Gino calitatea competiţiei şi nici spectatorii. Nici pe şefii cluburilor nu-i interesează suporterii, nu fac nimic pentru ca aceştia să vină la stadion. Să poată veni la station, ca să fiu corect. Cum să vină suporterii dacă meciurile sunt programate în cursul săptămânii, la ore târzii sau iarna. Totul pentru televiziune! Asta-i deviza lui Gino şi a şefilor de club. Şi uite aşa a apărut în lumea fotbalistică telesuporterul, probabil unul dintre oamenii viitorului. Neanderhalul din tribună a fost înlocuit cu sapiensul din faţa televizorului. Să mai spună cineva că nu-i România progresistă şi Gino un vizionar....

Cristi (11 comentarii)  •  24 aprilie 2019, 10:08

Presa nu are nicio vina. Presa aduce clovnii la TV pentru ca doar asa isi pot recupera banii investiti. In ceea ce priveste suma drepturilor, este 100% corecta pentru ca altfel nu s-ar mai fi platit acei bani. Lipsa suporterilor - este exclusiv vina patronilor cluburilor. In afara de Craiova, niciun club nu da impresia, macar, ca ar fi aproape de suporteri, ca i-ar dori la stadion. E rusinos....

Vladimir (2 comentarii)  •  24 aprilie 2019, 10:44

"Şi, foarte serios acum, problema este la televiziuni, nu la telespectatori. Dacă ele acceptă să finanţeze această întrecere chinuită, dacă înghit condiţii dezavantajoase, de ce l-am mai îndemna noi pe Gino să iasă din hibernare sau pe Orlando să ne mai lase cu cai verzi pe ecran şi mese luate de suporteri împreună cu legende ale cluburilor? Observaţie de ne-antreprenor." E bine ca ati specificat la final "observatie de ne-antreprenor". Nu la televiziuni e problema, ele castiga multi bani din publicitate (nu doar inainte, dupa meci si la pauza, ci si toate reclamele difuzate cand se intrerupe meciul sau bannerele care apar pe ecran). Acolo e problema, la oamenii de marketing din companiile care isi asociaza brand-urile cu Liga 1. Nu mai vorbesc de echipa nationala, unde marcile de bere bagau milioane de euro in perioade in care rezultatele erau sub orice critica.

MZM (147 comentarii)  •  24 aprilie 2019, 21:28

Domnule Geambasu, toata stima, dar dincolo de calculele cu salariul net mediu sau cat doarme si cat vegheaza Gino, cel mai important lucru care trebuia analizat, era CUM SI CU CINE S-A FACUT TRANZACTIA. Daca cele scrise de adi_stelistul sunt reale, raman multe intrebari de lamurit. S-a facut licitatie? Cate firme au participat? Cum de a castigat eAD? De ce a fost preferata o firma absolut falimentara? De ce nu s-a facut contract direct cu una sau mai multe televiziuni care vor transmite jocurile? De ce a fost nevoie de un intermediar, si inca unul atat de... subtirel? In eventualitatea unui litigiu, eAD nu este solvabila, si atunci? Sa nu ne trezim ca intra pe fir DNA...si presa n-a „mirosit” nimic!

adi_stelistul (357 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 8:42

@ MZM: Sunt date publice, de pe site-ul Ministerului Finantelor, oricine are acces la ele. http://www.mfinante.gov.ro/infocodfiscal.html (codul fiscal e 34311338).

Ilie (58 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 9:36

Cât amatorism .. si la LPF si in presa .. precum in tot fotbalul romanesc. Invârteli de toate felurile si vederi strâmte, in schimb pretentii mari .. calificari la turnee finale. Nu-i asa Geambasule, cum era când il faceai pe Daum cu ou si otet ca ne-a dus fotbalul la vale ?

Golombioschi Ilie (29 comentarii)  •  25 aprilie 2019, 21:46

Sunt pentru introducerea sistemului VAR ,sistemul de achizitie a acestuia cred ca poate fi rezolvat prin suplimentarea baremului de arbitraj la liga 1 cu o suma adecvata ce ulterior sa fie alocata, eventual in transe pentru achizitia VAR,pregatire arbitri tehnologie. Oricum rapid, imediat, trebuie si se poate introduce expermental,cu costuri minimale, un sistem VAR simplificat care sa se foloseasca de transmisia normala a meciului, de un arbitru de calitate acasa la el, si de o conexiune telefonica de calitate a acestuia cu arbitru central.Arbitrajul poate beneficia insa in viziunea mea de inca multe reforme fara tehnologie suplimentara si costuri aferente. Acum nu e spatiu si timp pentru expunerea acestora dar in cazul unei solicitari serioase pot sa le prezint public desi am mai facut asta si in alte situatii.

Comentează