Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Absolutul nu moare 

În ziua în care el ar fi împlinit 72 de ani, 3.000 de oameni care poartă numele Johan, Johannes sau Johanna au primit dreptul unui tur gratuit al arenei „Johan Cruyff” din Amsterdam. Aşa a comemorat Ajax ziua eroului său […]

...

Gino nu doarme!

Bani mulţi pe masa fotbalului. 28 de milioane de euro pe sezon pentru Liga 1. Aceasta este valoarea noului contract semnat pe 5 ani între Liga Profesionistă şi eAD, firma deţinătoare de drepturi. Senzaţia este cunoscută. Bani mulţi şi fotbal […]

...

De ce am pierdut cu Franţa

Franţa s-a prezentat mai pregătită pentru un meci de o asemenea importanţă. Garcia, Mladenovic şi compania au rezistat presiunii, au făcut alegerile corecte. Căci tenisul nu oferă varianta meciului egal în spatele căruia să te ascunzi o vreme. La final […]

...

Ten Hag pentru Ten Petrescu

Ferestre către fotbalul mare, cupele europene ne pot da şi temperatura întrecerii interne. Valoric, organizatoric. Din perspectiva spectacolului. Când vezi un meci FCSB-Craiova, de exemplu, îţi mai vine inima la loc. Zici: uite, se poate, nu suntem atât de departe […]

...

Miki, nimichi. Și un căpitan nejucător-necâștigător

Simona Halep, victorie logică și solidă în fața Kristinei Mladenovic. 6-3, 6-1. Joc solid, echilibrat, cu pigment de clasă mondială. Voință, concentrare, anduranță, accelerare când era cazul. Un nivel al prestației la care ajungi după ani petrecuți în elită. Dincolo, […]

...

Tristeţe

E bine şi aşa, un emoticon care plânge. Acesta este mesajul lui Kylian Mbappe postat pe Twitter după dezastrul de la Notre-Dame

Permalink to Tristeţe
marți, 16 aprilie 2019, 4:50

Ajunge un gest. Un clic care stă la capătul inimii. La necazuri mari nu trebuie vorbe mari. Gomis avea „inima strânsă”. Roxana Mărăcineanu, românca devenită ministrul sportului în Franţa, a scris „Curaj pompierilor!” Apoi cuvântul-emblemă. „Tristesse”. Asta au simţit oamenii atunci când ardea Notre-Dame. Tristeţe, emoţie, deznădejde. Speranţă că nu se va face totul scrum.

Sportivii oameni
Un alt fotbalist, Andre Gignac, îndrăznea mai mult. „900 de ani de istorie pleacă în fum”. Iar baschetbalistul lui Orlando Magic, Evan Fournier, a scris „Inima mea arde”. Turla bisericii veche de aproape 900 de ani chiar ardea şi se surpa în flăcări. Laolaltă cu artefacte, cu relicve nepreţuite. Şi nu este vorba că mari sportivi au reacţionat la dezastrul care a lovit marea catedrală şi uite aşa ne-am găsit şi noi pretext să compunem ceva pe subiectul zilei. Altul este mesajul şi am face bine să nu-l pierdem. Mari sportivi au reacţionat ca oameni normali legaţi de comunitate. Cetăţeni care participă la viaţa oraşului, a ţării lor. A civilizaţiei căreia îi aparţin.

Măreţia indestructibilă
Notre-Dame este mult mai mult decât o catedrală a catolicilor. Un edificiu simbolic al creştinătăţii. Notre-Dame nu este doar obiectivul turistic vizitat/vânat anual de 14 milioane de curioşi. Dacă îţi iei timp, dacă inspiri adânc înainte de a intra acolo, înţelegi. Notre-Dame este expresia măreţiei umane. Dar nu a grandorii. Cei care au păşit în spaţiul sacru al catedralei Notre-Dame, simpli turişti, atei sau persoane de altă religie decât cea creştină, au simţit ceva dincolo de frumuseţea artistică, de armonia formelor. Deşi la început, pentru cei mai mulţi Notre-Dame era încă un obiectiv unde veniseră să facă poze. Cât mai multe poze.

Probă de jurnalism
Martorii nemijlociţi ai incendiului povestesc despre mirosul de ars care te lovea la ieşirea din metrou. Reporterii televiziunilor de ştiri şi ai marilor ziare au relatat prompt, profesionist şi cu decenţă desfăşurarea dezastrului. A fost şi acolo o probă de competenţă. De strunire a emoţiilor. CNN şi BFM TV, canalul de ştiri francez echivalent al fratelui mai mare american, au acoperit evenimentul toată noaptea. Cu specialişti, cu istorici ai artei, cu înalţi prelaţi.

Nicio stridenţă, multă documentare în schimb. Atunci când oamenii strânşi în faţa catedralei se rugau şi au început să cânte imaginile au curs fără comentarii. Lovit de altă nenorocire, după Charlie Hebdo şi atentatele din 2015, Parisul era din nou lumea întreagă la acea oră din noaptea europeană.

Pentru cei cărora le pasă
Cunosc persoane cărora nu le place Parisul. Îl consideră un oraş urât. Prin urmare, pe ei îi va lăsa indiferenţi faptul că Notre-Dame era să dispară. Cunosc sportivi români care habar nu aveau şi pe care nu îi interesa să afle ce se întâmplase în incendiul de la Clubul Colectiv.

Pentru ceilalţi, cărora încă le mai pasă ce se mai întâmplă prin lumea noastră, trebuie spus că munca eroică a pompierilor a avut totuşi rezultat. Turnurile gemene ale catedralei au supravieţuit, aşa cum, din păcate, nu s-a întâmplat cu alte turnuri gemene. Dincolo de unele vulnerabilităţi detectate la bolta catedralei, structura de rezistenţă a imensului edificiu nu a avut de suferit, spun specialiştii.

Totul s-a jucat în 15-20 de minute susţine un secretar de stat al ministerului de interne francez. Dacă flăcările nu erau potolite și apoi stinse, marile clopote şi o dată cu ele stâlpii de susţinere ai boltei se surpau. A fost o partidă la capătul căreia miza era pierderea istoriei. Din fericire, a fost una la care nu a pariat nimeni.

Comentarii (38)Adaugă comentariu

F31M (46 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 17:21

Ceea ce ar trebui sa ne intristeze defapt, este indepartarea omenirii de Dumnezeu. In ultimile decenii, nivelul crestinismului in Franta a scazut dramatic. Foarte greu gasesti indivizi sub 40 de ani care cred in Dumnezeu. Crestinismul este privit ca fiind demodat, pentru naivii din tarile inapoiate ce inca se lasa spalati la creier. Posibil un mic semn in Saptamana Mare Catolica ca nu suntem pe drumul cel bun. Sa speram ca vom face cale intoarsa.

scorilo (33 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 17:30

Lasă, că se apucă Macron să construiască acolo un spital de ultimă generație, cu banii recuperați de la marii corupți ai Franței. Că doar e nevoie de spitale, nu de catedrale, nu?!

Lupu A (1 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 18:04

In toate ziarele se vorbeste atat de mult despre incendiul asta in care nu a murit nimeni! Intr un colt mic undeva scrie " un copil de 3 ani a cazut in fosa septica de la gradinita si a murit"....

ManX (75 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 18:23

Asemenea evenimente pot sa întoarca oamenii catre Dumnezeu, spre religie. Religiile au fost inventate tocmai pentru a ajuta oamenii sa depaseasca momentele grele din viata, sa le dea o speranta si sa continue drumul , uneori anevoios pentru cei mai multi dintre noi. Ca acest eveniment se înâmlpla în saptamâna patimilor la Catolici poate sa fie interpretat ca un semn, dar o realitate este faptul ca în Europa de Apus, crestinismul a apus de mult timp. Trei sferturi din carnea vânduta-n Franta este halal. Ca o ironie, tot mai multe biserici catolice sunt cumparate de Biserica Ortodoxa Româna. Cele mai multe se tranforma-n hoteluri, restaurante sau discoteci. Chiar acum este pusa în Belgia una la vânzare pentru un pret de sapte sute de mii de euro.

gabi (1 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 18:33

unde a fost D-zeu aseara?

pawn (118 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 18:47

daca s-ar reconstrui in romania, ar fi numita "clona", botezata "NDDP" iar drepturile asupra marcii ar fi castigate inainte de terminarea ei de catre talpan. sau becali. sau mititelu. sau badea. care le aveau restituite in integrum de pe vremea carolingienilor.

MZM (142 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 19:57

Notre Dame este, asa cum spuneti, un simbol al crestinatatii. Tocmai de aceea ar trebui sa se stabileasca exact cauza declansarii dezastrului si sa se ia masuri drastice impotriva vinovatilor. Ca tot ati amintit de Charlie Hebdo si de atentatele din 2015.

zzz (6 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 19:57

@scorilo, vezi ca te cheama zamolxe in parc...

ciollo (9 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 19:58

Asculta bine ce spun, guvidule. O catastrofa este faptul ca o cladire primeste subventii de sute de milioane in 12 ore, iar copii din Somalia, Congo si alte 50 de tari de pe Terra anului 2019 mor de foame si nu se uita nici dracu' la ei. Iar tu, draga "escu", te uiti in cadelnita pacatosilor de preafericiti (fericiti ca au BMW, bani garla si multi saraci cu duhul care sa-i scarpine la moaste)... Crezi cumva ca toata lumea are IQ-ul pelerionilor care pupa cioantele de caine?

itu52 (178 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 20:01

Doamne ce flăcări, nu le poți obține așa numai dacă materialul este foarte uscat, mult și din paie. Da, dar atunci arde repede și nu are fum negru, gros ca gudroanele din autobuzele revoluției și mineriadelor. Lemnul gros, pentru că acolo sunt bârne multiseculare, arde câteva zile până ajunge focul să atace miezul. Cine se uită atent, s-a văzut și pe filmulețul amatorului ce circulă pe net, este diferență mare între focul de la turn, chiar și la cădere și cel de deasupra catedralei. Ș-apoi, mama lor de pompieri, dau cu apă de jos în sus să-și facă duș. Nu tu elicoptere să arunce câteva tone de apă peste focar, sau cel puțin câteva automacarale Kato care să ridice neputincioșii deasupra flăcărilor. Astea sunt rupte din filmele lui Nicolaescu turnate în direct. Mi-ar fi plăcut să văd barem o dronă că duce un pahar cu apă și-l varsă acolo unde trebuie. Știu, am mai spus nepotriveli cu mulți ani în urmă, mi s-au vârât sub nas falsuri de toată jena, ce am văzut bate filmul, cu toată tehnica lui. Suntem mari, au ajuns americanii și francezii să ne plagieze, păcat că ne dezintegrăm, pardon diluăm în lumea largă. Acum se văd zvonerii și răspândacii. La datorie flăcăi a venit momentul intrării în scenă. Doamne departe e luminița, iar reptila sigur e anaconda că-i tare lung tunelul. Reptila înghite căprioara, dar luminița o vezi tu, căprioarei i-au sărit ochii din orbite în timpul constricției. Pentru că erai în zonă unul ți s-a lipit in funte și cum avea nevoie de un creier a început să-ți toarne luminițe. Multe, multe pănă s-a făcut ditamai ”vâlvătaie”. S.F. Chiar și anterioarele dacă majoritatea decide. În fond e doar o părere, accept și înjurături.

dan (49 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 20:35

Titlu socant : "dezastrul de la Notre-Dame"...in articol "Turnurile gemene ale catedralei au supravieţuit,", " structura de rezistenţă a imensului edificiu nu a avut de suferit,". Deci, unde este DEZASTRUL ?

bogdan (2 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 21:03

@scorilo. Nu inteleg ce sens are acest comentraiu ***.. in primul rind Macron a spus clar din start ca se va reconstrui. doi; ce or avea prioritatile cu spitalele de a face cu un monument national si uman inegalabil? nu inteleg nici ce vrei cu "coruptii"...sunt desui corupti si Franta si in America si evident prin Romanica. Dar cind cineva corupt sau nu ofera sute de milioane de euro pt un bun national, cred ca bunul simt ar impune sa taci naibii din gura barimi o zi doua... tristete mare nene..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rlr (3 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 21:06

Este de 1000 de ori mai trist ce se intampla in Romania, fabrici distruse , paduri defrisate , mine inchise , bunuri exploatate de oricine altcineva dar nu de stat , milioane de romani care au FUGIT din tara , un presedinte ucis doar ca altii sa distruga principiile de tara ,etc,etc,etc . De frica nu faci un articol sa deschizi mintea romanilor ,in schimb bati campii cu articole de *** de parca Franta ar fi o tara pe care noi romanii sa o compatimim. Franta ne distruge la ora actuala , nu ne face un bine. au resurse sa repare o biserica.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Filbert (63 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 21:14

@scorilo Bine c-ai cugetat, acum poti sa te odihnesti. Uite doar o noutate pentru tine: nevoile romanilor nu-s aceleasi cu ale francezilor. Cind sistemul de sanatate va fi la nivelul celui francez...sau macar la sfert, atunci vom putea baga si noi banii in constructia de catedrale imense...sau sa le refacem pe cele care-s parte a patrimoniului cultural si spiritual mondial.

spinoza (27 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 21:31

Cand lucrezi la un asa monument, nu alegi niste *** sa restaureze. Indiferent ca sunt mari firme de constructii care dau in antrepriza lucrari, fiindca nu fac fata cerintelor. Si cu atat mai mult pentru Notre-Dame raspunderea era enorma. Trebuia sa umble, cei care au primit contractul de restaurare, cu monumentul ca cu ouale!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Q40 (3 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 21:49

Organizare model latin .....merge si asa . Ar fi trebuit un “pompier” la fata locului 24/24 . Ar fi observat focul in faza incipienta . Verificati functionarea santierelor , nu lipseste veghea de foc pt noapte .

remember Lepanto! (27 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 22:05

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Romil (10 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 22:06

"Apoi cuvântul-emblemă. „Tristesse”. Asta au simţit oamenii atunci când ardea Notre-Dame. Tristeţe, emoţie, deznădejde. Speranţă că nu se va face totul scrum." Dar, oare ce-o fi fiind în INIMA Domnului Iisus Hristos, Care de la 1054 încoace așteaptă "ca toți să fie una, precum și noi (Persoanele Sfintei Treimi) Una suntem" ??? El S-a răstignit pe Cruce pentru noi toți, iar unii dintre noi sunt în "Săptămâna Mare Catolică", noi, dreptcredincioșii, în săptămâna a cincea din Postul Mare, iar alții sunt pe nicăieri, oi pierdute de turmă... Asta este cea mai mare tristețe, faptul că nu (mai) suntem "o turmă și un Păstor"... L-am izgonit pe Domnul Iisus Hristos din inimile noastre, am făcut din lăcașurile de rugăciune obiective turistice și/sau muzee și plângem atunci când aceste obiective/muzee ard, în loc să plângem pentru că L-am izgonit pe Domnul Iisus Hristos din inimile noastre și de pe Sfânta Masă !!! Dacă această catedrală a fost ridicată în 1163, deci după Marea Schismă de la 1054, practic în această catedrală nu s-a săvârșit nici o adevărată Sfântă Liturghie, pentru că papalitatea a devenit eretică și a pierdut harul Lui Dumnezeu după schismă, astfel încât nu mai are Sfinte Taine lucrătoare. Deci Bunul Dumnezeu a îngăduit acest lucru, acest incendiu, probabil pentru ca oamenii cu inimă bună, care caută sincer Adevărul, să se unească în această durere care a lovit comunitatea creștină franceză, atâta câtă mai este ea, dar și pentru a sensibiliza pe cei care au fost mai nepăsători și indiferenți și a-i aduce mai aproape de Domnul. Cei înțelepți vor înțelege. Bunul Dumnezeu să ne lumineze pe toți cei care vrem să-l urmăm Domnului pe Cale. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

tarabosstes (8 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 22:19

...esesniana imaginea acestei flacari. In profunzimea acelei valvatai nu ai cum sa nu auzi urlete semenilor... din Mali! E un mesaj acest foc mistuitor pentru intreaga Europa. Nu numai! Pentru om si societatea planetara a umanoizilor! Nu va mai ascundeti, sermiti, crestini, antisemiti, atei, gnostici, invatati, prosti, oameni! Buni sau rai. Fiti atenti la semne apoi, fiti mult mai buni decat sunteti! Si, ... mai multe va fie faptele buna decat a cauta cuvinte potrivite! MDA, NOTRE DRAME!

F31M (46 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 22:40

Dragi prieteni, nu va ofuscati de pomana cu ganduri care mai de care mai tembele. Este o catedrala dar este si un monument al existentei noastre pe acest pamant, 850 de ani de istorie. Si tocmai aia ii doare pe francezi si pe intreaga omenire. Ar fi greu sa cladesti asa ceva in ziua de azi dar acum aproape o mie de ani? Sa nu fim prosti. Acolo se afla coroana de spini, un cui si o bucata din Crucea lui Christos. Dar ce stiti voi despre asta, mai se fac ore de religie la scoala, mai exista desenul animat Cartea Cartilor? Faceti comparatii inutile, noi nu aveam nevoie de catedrala neamului cat timp avem cele mai multe biserici din lume dar nu avem un spital specializat de arsi. Si vine patriarhul Daniel cu Maybach. Bai cu Maybach nu cu un bmw oarecare si va explica, ca au murit pt ca au mers in club si nu la biserica. Pt Gabi: esti exemplul tipic de bleg. Unde a fost Dumnezeu aseara? Chiar acolo a fost. A vrut sa ne vada reactia si cred ca ne mai da o sansa. E bucuros ca nu se baga buldozelerele sa faca un mall in loc.

Alex (1 comentarii)  •  16 aprilie 2019, 23:08

Oricum Franta este o tara plina de musulmani asa ca....era dezastru daca lua foc o moschee)) Ma doare de francezi la fel de mult cum ai doare si pe ei de romani.La noi dispar zilnic zeci de hectare de padure si jurnalistii nostri plang de mila....

scorilo (33 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 0:08

@Bogdan: E clar. Ce depășește capacitatea ta( redusă) de înțelegere, e comentariu "tîmpit". Tipic haștagist.

Radulescumarian (2 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 0:13

Nu stiu ce aveti cu Scorilo. Doare adevarul . Pana se termina Catedrala noastra stati la rand in Praga Paris sau Viena sa faceti poze rastindu va la cei din jur sa nu se mai bage in poza. Ipocriti. Cand o sa fie gata o sa aveti poze cu ea din toate pozitiile. Important e sa aveti neaparat una cu picioarele departate sa se vada varful catedralei. Dar sa aveti grija sa n o faceti noaptea nu de alta dar sa se vada toata. 🤣🤣🤣

ticbis (99 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 0:56

Cristi Geambasu, big like pentru articol! Aici nu e vorba nici de biserica, nici de religie si nici de dogme confesionale. Nu e vorba daca credem sau nu intr-o divinitate sau alta si carui Dumnezeu ne inchinam (daca ne inchinam). Catedrala Notre-Dame din Paris excede religiilor, credintelor si cultelor; este un simbol al natiunii franceze, ca un fel de certificat de nastere. Este piatra de temelie a constiintei poporului francez, a istoriei sale, a maretiei trecutului si a gloriei stramosilor si inaintasilor sai. Este "cartea de vizita" a poporului francez, este ADN-ul lui! Mai mult, Notre-Dame este o mostenire a artei universale, o capodopera arhitecturala ce ne atesta ca oamenii AU CREAT de cand se stiu ei, de sute si mii de ani! Pentru asta suntem mandri, pentru asta iubim si pretuim atat Notre-Dame, cat si Louvre, Basilica San Pietro, Capela Sixtina, Westminster Abbey, Saint Paul Cathedral, Ermitaj, Taj-Mahal, si toate celelalte creatii ale umanitatii. Cand una dintre aceste se darama, toata lumea devine mai saraca; cand una dintre acestea se naruie in flacari, sufletul si spiritul intregii lumi isi arde o paticica din fiinta sa. Daca judecam cu simturile deschise si libere, prea multe lucruri bune nu mostenim din istoria zbuciumata din care ne-am intrupat si ne-am inchegat ca fiinte umane, asa cum aratam acum. Ne ramasesera ca puncte de reper ale existentei noastre pe acest pamant doar cateva simboluri la care sa ne raportam constiintele si care sa ne sprijine siguranta ca suntem vesnici pe aceasta planeta, odata albastra. Fara trecut si fara istorie, am fi sortiti nimicului si condamnati la uitare. Notre-Dame face parte din noi, francezi si nu numai, europeni, americani, asiatici sau africani; pentru ca, din moment ce suntem cu totii oameni, inseamna ca e a noastra, a tuturor... cand se construia edificiul asta, ne construiam de fapt pe noi, astia care traim acum, in secolul XXI. Din motivul asta, cand moare Notre-Dame, murim si noi... Ca sa fac o analogie, daca, Doamne fereste, maine ar lua foc Voronetul nostru (ca tot pe structura de lemn e construit), as simti ca imi moare neamul. Nu pentru ca e manastire, nu pentru ca e cine stie ce valoare mondiala... ci pentru ca e mostenirea pe care mi-au lasat-o stramosii mei... pentru ca existenta Voronetulu, intr-un fel pe care nu-l pot explica clar si nici macar logic, imi atesta propria mea identitate, imi confirma ce si cine sunt. Paradoxal, specia umana actuala NU are nimic de valoare reala de lasat mostenire urmasilor; nici i-phonul, nici internetul, nici cuptorul cu microunde si nici bmw-ul sau avionul cu reactie; nici macar cladirile zgarie-nori din otel si sticla... Ca dovada, in plin secol al tehnologiei, in ultima suta de ani, NU s-a mai nascut vreun muzician de talia lui Beethoven, nici vreun pictor de valoarea lui Rembrandt, nici vreun sculptor de geniu precum Michelangelo sau Brancusi, nici vreun scriitor de nivelul lui Dickens, Tolstoi sau Shakespeare; si nici vreun arhitect de talia celui ce a proiectat si construit Notre-Dame cu 900 de ani in urma!!! Cu alte cuvinte, tot ceea ce avem de valoare mostenim de la inaintasii nostri, ceea ce ne-au lasat ei; ca nu cred ca cineva din zilele noastre isi poate inchipui ca va lasa mostenire urmasilor lui cladirea de birouri din Baneasa sau laptop-ul cu Windows 10 si Dacia Duster din parcare sau smart-phonul Apple!:))) Vrem-nu vrem, ne place sau nu, mostenirea noastra de identitate si de spirit ramane (deocamdata) strict doar aceea ce ne-a fost lasata de catre stramosii nostri: Notre-Dame, Voronetul, Rembrandt, Beethoven, Shakespeare, Brancusi, Tolstoi sau Dickens. E de inteles chestia asta, din moment ce noi, acum, cu I-Phon-ul nostru cu tot, ne raportam inca la valorile acelea, in lipsa de altele (macar) de acelasi nivel. Prin urmare, fiinta noastra actuala este dependenta ombilical de geniul inaintasilor si al stramosilor nostri. Acuma, aia ne-au lasat mostenire o Notre-Dame, de 900 de ani... sa avem grija de ea. Ori, noi o lasam sa arda... s-ar rasuci in morminte aia care au muncit acum 900 de ani s-o cladeasca... si sa ne incante inima si simtirea cu atat de mult frumos si cu atat de mult spirit... Daca ar sti aia de atunci ca noi avem acum internet si I-Phone, ar muri a doua oara vazand cata grija am avut de bijuteria pe care ne-au lasat-o mostenire... PS: Cristi, am scris mult si destul de personal; sunt doar gandurile si sentimentele mele; nu-i nicio problema daca nu publici comentariul asta; in fond, toate astea le-as prefera sa le pastrez doar pentru mine...

motanul incaltat (332 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 1:17

Un simbol crestin este distrus prin foc in saptamina Mare-la catolici- nu prevesteste nimic bun. Cel putin pt Franta...

the_gunner (9 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 4:46

Se putea ca la așa eveniment sa nu avem si postaci aprigi ai propagandei religioase ? Indivizi care se cred la amvon in cine știe ce lacaș de "rugăciune"si arunca anatemă pe restul societății ? Indivizi care ne îndeamnă pe noi sa-l urmam pe Isus ,dar ei il urmează pe Pavel din Tars si invataturile lui anti-Isus ? In alta ordine de idei ,spunea cineva ca in ultimul secol au dispărut marii artiști in muzica,literatura,arta plastica etc .Vreau sa-i reamintesc omului ca Picasso ,Modigliani (pictura ),Roger Waters(muzica),Hemingway (literatura ),Copola si o serie de actori (cinema) au fost in exclusivitate produse ale secolului XX.Sa nu mai vorbim de oameni de știința ! Dacă omul are acum toate facilitățile nevisate înainte se datorează lor si numai muncii titanice depusă de ei .Cit despre Notre Dame ,un monument arhitectural inegalabil,suferim cu toții .Indiferent de crez ! Cred ca va fi restaurată aidoma vechiului edificiu.Nimic nu este imposibil in secolul acesta !

Dan (6 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 8:36

Da, intradevar, este trist ce s-a intamplat. Dar spectacolul de acum este indecent spre grotesc. Toata lumea plange de o asemenea "tragedie", marii miliardari ai Frantei se "inghesuie" sa faca donatii ametitoare pentru refacerea acestei biserici. Am inteles ca s-au strans din donatii peste 1 miliard de euro. Pentru refacerea acoperisului unei cladiri. Este incredibil...

Racul (3 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 10:57

Ce e de inteles este ca ND suntem noi toti cei care mai stim ca venim de undeva, de aia suntem afectati si de aia vrem sa participam dupa puteri la reconstructie. Io-s ateu insa donator.

tindala (189 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 12:41

Fotbalistii aia-printre care si Gnohere-au fost"victime colaterale"!Cei care au regizat cu cinism, spectacolul incendierii catedralei-aflata in plan de renovare-cum fusese si Old trade Center,in plan de demolare-nu pe ei vroiau sa-i impresioneze!In vederea anticipatei colecte internationale,pentru ca banii de la UE-adica de la nemti-nu erau suficienti-"destinatarii" erau vesnicii cotizanti!Adica rusii,arabii si posibil,chinezii!

Cristian Geambaşu (807 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 13:16

Chiar vorbiti serios? Chiar credeti in chestiile astea? Sau e o încercare de gluma nereusita?

tindala (189 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 13:32

Din imaginile date la tv,parea un incendiu controlat!Coroborate cu declaratia lui Macron-referitoare la renovare si la subscriptia internationala-plus precedentul Old Trade Center-pe care chiar un francez la demascat,cu argumente de logica-am crezut ca am motive sa ma indoiesc!

tindala (189 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 13:39

@F31M Zici ca acolo se afla o bucata din crucea lui Cristos si o coroana de spini?Pai astea nu erau la Ierusalim?Aaa,am uitat de cruciade si de jafurile facute"in numele credintei"de *** ***!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei (201 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 20:22

Imi aduc aminte in 1997 cand a murit Printesa Diana cum o vecina de la parter plangea de sarea camasa de pe ea de zici ca Diana era sora-sa. Cam asa e si Geambasu indurerat peste masura de ruinarea unui edificiu ce aduce aminte de tirania bisericii in evul mediu si de prietenii catolici care ne-au "ajutat" mereu. Ma intristeaza distrugerea patromoniului ca principiu in sine, dar nu o sa ma tina treaz noaptea ce s-a intamplat la Notre Dame. Avem noi destule probleme, nu o sa plang acum pentru cultura altora, asa cum nici francezii, aroganti de fel, nu plang pentru noi.

Cristian Geambaşu (807 comentarii)  •  19 aprilie 2019, 10:06

Bag seama ca ne tutuim. Ok. Carevasazica tirania bisericii din Evul Mediu. Si papistasii rai. Nu-i rau pentru un profesor. Cu pareri critice la orice. Problema este alta. Una e sa fii ateu, alta e sa fii obtuz.

Tristesse oblige… (27 comentarii)  •  17 aprilie 2019, 20:25

@ Cristian Geambaşu, 13:16 Foarte interesant: globalismul globalist global se straduie sa adune o suma exorbitanta pentru refacerea Catedralei... Cate o suta sau doua de milioane de la un singur actor globalist? ...peste 1 miliard adunat deja, suma totala? ...ce-i acolo? Munca voluntara ceausista, fiecare se ofera sa ofere cat mai mult? ...sau sunt ORDINE de la Davos? In cazul asta, cat a fost de "spontan" incendiul, si cat este de "neintentionata" operatiunea globalista de "solidarizare", cu macronul gerontofil devenit sef de orchestra deja din primele zeci de minute de la declansarea incendiului? Vin alegerile pan-europene in luna mai? Sunt incomode comentariile ce duc catre "teoria conspiratiei"? De ce?

tindala (189 comentarii)  •  18 aprilie 2019, 13:44

@itu52 Ai remarcat foarte bine ca la acel incendiu,s-a produs o cantitate prea mare de fum-negru- in raport de suprafata de acoperis-o parte din acoperisul...unuia din corpurile catedralei si de materialul acoperisului!Iar fumul,se ridica drept in sus!

Ștefan Kiraly (6 comentarii)  •  19 aprilie 2019, 10:12

Nu doresc să par răutăcios, dar prea multă compasiune pentru tragedia unui popor care nu știu cât de prieten adevărat este cu noi. Ok, a ars o emblemă, un simbol al arhitecturii ecleziastice medievale care atrăgea numeroși turiști. Urât accident, dar rațiunea ne spune să ne oprim aici. Când atentatele au zguduit Franța, marea majoritate a locuitorilor din România au făcut diverse gesturi de solidaritate. Pozele cu stema Franței și mesajele curgeau în mediul online și în mass-media. Dar când erau numărați morții din Colectiv, Hexagonul și-a manifestat dezinteresul pentru situația noastră. Prioritățile Parisului erau altele, nu un incendiu al unui local de noapte. bucureștean ce a dus la moartea unor tineri. Închei cu postarea unui anume Dan Tănasă ce ne îndeamnă să ne uităm în ograda noastră și să ne îngrijim de monumentele noastre, nu să plângem pe ale altora. Sper să nu fim ipocriți și să dăm bani pentru catedrala Notre-Dame. Casa lui Horea, liderul răsculaților de la 1784, cetățile dacice sau cetățile medievale aflate într-o stare deplorabilă au nevoie urgentă de fonduri pentru începerea lucrărilor de restaurare....

Comentează