Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Absolutul nu moare 

În ziua în care el ar fi împlinit 72 de ani, 3.000 de oameni care poartă numele Johan, Johannes sau Johanna au primit dreptul unui tur gratuit al arenei „Johan Cruyff” din Amsterdam. Aşa a comemorat Ajax ziua eroului său […]

...

Gino nu doarme!

Bani mulţi pe masa fotbalului. 28 de milioane de euro pe sezon pentru Liga 1. Aceasta este valoarea noului contract semnat pe 5 ani între Liga Profesionistă şi eAD, firma deţinătoare de drepturi. Senzaţia este cunoscută. Bani mulţi şi fotbal […]

...

De ce am pierdut cu Franţa

Franţa s-a prezentat mai pregătită pentru un meci de o asemenea importanţă. Garcia, Mladenovic şi compania au rezistat presiunii, au făcut alegerile corecte. Căci tenisul nu oferă varianta meciului egal în spatele căruia să te ascunzi o vreme. La final […]

...

Ten Hag pentru Ten Petrescu

Ferestre către fotbalul mare, cupele europene ne pot da şi temperatura întrecerii interne. Valoric, organizatoric. Din perspectiva spectacolului. Când vezi un meci FCSB-Craiova, de exemplu, îţi mai vine inima la loc. Zici: uite, se poate, nu suntem atât de departe […]

...

Miki, nimichi. Și un căpitan nejucător-necâștigător

Simona Halep, victorie logică și solidă în fața Kristinei Mladenovic. 6-3, 6-1. Joc solid, echilibrat, cu pigment de clasă mondială. Voință, concentrare, anduranță, accelerare când era cazul. Un nivel al prestației la care ajungi după ani petrecuți în elită. Dincolo, […]

...

Pentru cine? Pentru ei!

Peste mai puţin de două săptămâni urmează un meci de tenis care nu va influenţa nici nivelul de trai al românilor, nici soarta Basarabiei. Dar care trebuie tratat ca un eveniment naţional

Permalink to Pentru cine? Pentru ei!
marți, 9 aprilie 2019, 9:30

Se apropie meciul Franţa-România din semifinalele Fed Cup. Nu trepidant deocamdată, tenisul mondial îşi trage sufletul după sezonul pe hard-ul nord-american şi înainte de festinul pe zgura europeană. Cu punctul culminant Roland Garros. La Rouen, acolo unde pe 20 şi 21 aprilie se va disputa întâlnirea dintre românce şi franţuzoaice, se va juca în sală, dar pe un teren de zgură.

Surpriza, absenţa surprizei
Terre battu, aşa îi zic cei din Hexagon. Este o suprafaţă dragă atât nouă, cât şi lor. Poate mai dragă jucătorilor şi jucătoarelor noastre, de aceea opţiunea adversarilor pare cumva ciudată. Julien Benneteau, până mai ieri tenismen în activitate în circuitul profesionist (25 ATP cea mai înaltă poziţie) şi noul căpitan nejucător al selecţionatei gazdă, tocmai a anunţat componenţa lotului francez.

Surpriza este tocmai absenţa surprizei, adică prezenţa Carolinei Garcia în capul listei. A 21-a în ierarhia la zi WTA, Garcia este cel mai bine clasată dintre franţuzoaice. Posibila ei absenţă nu era legată de valoare, ci de conflictul mocnit cu Kristina Mladenovic, fosta ei bună prietenă. Mă rog, de-ale fetelor. Dacă nu vă sună prea misogin!

Media aritmetică
Aşadar, Caroline Garcia (21 WTA), Alize Cornet (54 WTA), Kristina Mladenovic (63 WTA la simplu şi 3 WTA la dublu) şi veterana Pauline Parmentier (53 WTA) sunt viitoarele oponente ale Simonei Halep (2 WTA), Mihaelei Buzărnescu (31 WTA), Irinei Begu (82 WTA), Monicăi Niculescu (133 WTA) şi Ralucăi Olaru (35 WTA la dublu, fără clasament la simplu!). În acest punct îndrăznesc să vă propun un joc simplu, aritmetic.

O medie aritmetică a ipoteticului loc al fiecărei echipe. Cumulate, poziţiile din ierarhia WTA ale celor 4 jucătoare franţuzoaice ne oferă un loc 48 WTA. Prin comparaţie, clasamentul mediu al fetelor noastre (minus Olaru) ar fi 62 WTA. Deşi România aliniază o echipă cu a doua jucătoare a lumii şi cu a 31-a.

Echilibru farmaceutic
Este justă o astfel de perspectivă? Redă media aritmetică forţa de ansamblu a echipei? Sau cât contează omogenitatea grupului în condiţiile în care doar două jucătoare din fiecare tabără îşi dispută meciurile de simplu? O asemenea abordare, cu media aritmetică a primelor două rachete, ne oferă un scor favorabil. 16,5 la 37,5 pentru România.

Asta în condiţiile în care, la noi, alături de intangibila Simona Halep (2) va evolua Mihaela Buzărnescu (31), iar franţuzoaicele vor miza cel mai probabil pe Garcia şi Cornet.

La ele lucrurile par bătute în cuie. La noi nu este exclus însă ca Irina să fie o opţiune serioasă şi pentru simplu, nu doar la dublu alături de Monica Niculescu. Asta în condiţiile în care exceptând turneul de la Charleston, Buzărnescu a avut un start ratat de an 2019. Vi se pare că despicăm firul în patru? Da, şi probabil că asta trebuie să facă şi Florin Segărceanu, omologul lui Benneteau.

Va fi o confruntare influenţată de cele mai mici detalii, una care va sta sub semnul echilibrului farmaceutic. Suprafaţa de joc, publicul, mai ales forma de moment a jucătoarelor, rezistenţa lor la presiunea întâlnirii, toate vor conta în stabilirea rezultatului final.

Factorul public
Tactica subînţeleasă „Halep îşi câştigă meciurile, apoi mai vedem noi!” nu este nici profesionistă, nici productivă. Simona nu este nici condamnată să câştige mereu, nici infailibilă. Ar fi păcat să ratăm acest moment tocmai pentru că vine după victoria dramatică în faţa Cehiei.

Şi fiindcă am amintit de factorul public, de hărmălaia tip Ligue 1 pe care o produc francezii la meciurile lor de Cupa Davis sau Fed Cup, mai nou deţinem încă o armă care ne lipsea în trecut. Suporterul român din diaspora. Numeros şi entuziast. Tot mai prezent pe stadioanele şi arenele unde luptă ai lui.

Poate mai mult decât noi, cei de acasă, oamenii aceia au nevoie de o poveste cu final fericit. Care să îi facă să se simtă mai aproape de casă, de ai lor. Iar în loc de acel oribil strigăt al unor domnişoare de la handbal – „Pentru cine jucăm noi? Pentru noi!” – ar fi frumos ca Simona şi colegele să aducă o schimbare esenţială. Pentru ei!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

alt Sorin (73 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 10:04

Domnule Geambasu , Foarte interesanta crosetarea statistica dar, din pacate , nu este decat o confirmare a butadei care situeaza statistica intre cele mai importante 3 tipuri de minciuni. Vreti un exercitiu statistic edificator ? Comparati liniile de clasament ale romancelor de acum cu cele de la 1 septembrie(sa zicem) 2018. O sa gasiti o cadere sensibila pe toata linia care surprinde cu exactitate pierderea de agresivitate a Simonei si trecerea Irinei si a lui Miki la un alt nivel - tenisul contemplativ pe care-l etaleaza in ultimul timp. Lasand statistica la o parte eu cred ca va fi o confruntare intre incrancenarea si ambitia intregii echipe a Frantei versus aceiasi atitudine din partea Simonei si a Monicai Niculescu. M-as bucura sa ma insel in privinta atitudinii celorlalte componente ale echipei dar...

Bogdan (1 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 10:43

Foarte frumos ca ati mentionat si publicul. Credeti ca vor fi si suporteri inclusi in cele 500 si un pic de bilete (10% din capacitatea salii)? Sau doar rude (nu conteaza ale cui), oficiosi (nu conteaza din ce sport), sponsori si ziaristi? Eu sunt gata sa pariez ca asa va fi pentru ca e tipic romanesc atunci cand suntem aproape de performanta, sa devenim suporteri… A, da... uitasem sa spun: am trimis 4 emailuri (conform procedurii afisate pe site) pentru a aflat informatii despre bilete si mai apoi pentru a avea dreptul la 2 bilete - maxim conform procedurii si ce credeti? Nici macar un singur raspuns! Multumesc FRT! P.S. In Franta biletele s-au vandut pe site-uri ca pentru orice alt eveniment (bineinteles dupa ce cluburile afiliate federatiei au avut prioritate la achizitia de bilete - numar limitat de locuri).

JFM (99 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 12:28

Buzarnescu va fi surpriza placuta a meciului cu Franta.

gilos (47 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 12:53

Fara Halep, echipa Romaniei este apa de ploaie

‘Două loturi’ de I.L. Caragiali (27 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 13:43

"Terre battu" scriu anglosaxofonii (de la care ai preluat forma). Care este francafoni de felul lor, cum ne-a demonstrat si absolventul de Harvard (oare cum ajung catastrofele astea sa absolve acolo, asa cum a reusit si Petreasca aia care a detinut postul de Ministră a Fîna(n)țurilor sub Ponta?) Obama, pe cea mai inalta pozitie din politica mondiala fiind: https://www.youtube.com/watch?v=dWl5XoGX8Os In frenci lenguidj e "terre battuE"! Tot cautati voi "evenimente naţionale", ca sa aveti, ca in poza de mai sus, ocazia sa ne aratati "cum se joacă Hora Mare" si Sîrbele pe beton cehesc? Le-ati gasit rar in 2018, dar perseverati in continuare, in speranta ca... Sunt sigur ca nu le veti gasi in 2019 pe pamant battu, iar in "douăzecidouăzeci" nu veti mai putea sustine ca e iar "centenar", ca ar fi clona... Ghinion! Asa ca veti ramane la reclama: "Pentru cine? Pentru SPORT! PRONOSPORT!", a anilor comunisti, ca prin inlocuitorii capitalisti ai "PRONOSPORT" - in speta "UniBet" si alti maltezi ca ei, ca sa aveti si voi faliții voștri - nu aveti nici o sansa.

Mashoo (1 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 14:48

Cred că în Hexagon îi spun terre battue... Părerea mea...

Alexandru (2 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 15:25

Oare de ce striga fetele de la handbal "Pentru cine jucam noi? Pentru noi!"? Nu oare in mare parte din cauza voastra, a ziaristilor ce dati de fiecare data cand puteti si in Halep si in toate valorile in care puteti? :) In plus, statistica pe care o faceti este demna de ridicol. Luati pozitii in clasament si le aruncati intr-o medie aritmetica puerila, asta dovedind semiprofesionalismul dumneavoastra in materie de jurnalism. Nu mai bine ati fi incercat sa luati match-up-urile, sa studiati putin felul in care joaca fiecare dintre fete si cum se pliaza asta pe jocul adversarelor? Sau cer prea mult research si e mult mai usor sa scrii un articol in care faci 50 propozitii despre nimic si un atac la adresa unor fete care au fost locul 4 la European jucand pt ele? :) Ar fi de apreciat sa va inspirati mai mult de la treizecizero.ro sau lead.ro si sa faceti jurnalism de calitate, nu titluri "Ham-ham cu Balanescu!"

Vladone (49 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 17:20

Fetele sa joace pentru ele nu pentru noi. Terminati cu balariile astea "jucam pentru Romania". Toti jucam pentru noi. Iar legat de presa - iar le pupati?

Vali (41 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 19:04

Nu ne mai facem bine.....Ceva constructiv carcotasilor?Păreri contra aveți la orice.Daca George Calinescu ar scrie ceva pe blogul asta,sigur ar fi cineva care sa il apostrofeze de limba română incorectă. Lasati-vă!

constantin (235 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 19:19

Vor juca pentru ele, asta este clar. Dar nici nu contează pentru cine joacă, dacă o fac bine. Simona vrea Fed Cup + un titlu olimpic, acestea sunt obiective declarate, şi va da totul pentru victorie, nu trebuie să ne facem probleme, doar că depinde de multe variabile (forma ei, forma celorlalte, publicul, starea, sănătatea, inspiraţia căpitanului...karma, Venus, Marte, Cupidon...). Singura constantă este ambiţia. N-am fost prea bun la matematică, nu mă judecaţi prea dur, avem alte preocupări. Depăşim momentul... Să nu uităm faptul că aceste fete merg într-o Franţă, unde complexul sportiv Roland Garros şi sala La Rouen nu aparţin unor funcţionari de la Banca Naţională. Nu, aparţin sportivilor. De ce ar juca fetele astea pentru noi? Ce am făcut noi pentru ele? Normal ar fi ca pentru noi să joace funcţionarii BNR, doar au la dispoziţie o bază sportivă bună. Cât mai este... Şi nu vorbim despre un exemplu singular, nu, mai avem Stadionul Dinamo care aparţine lui Nicolae Badea. Pentru necunoscători, Nicolae Badea nu este un club de fotbal. Asta-i ţara!

dan (49 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 23:08

@constantin "De ce ar juca fetele astea pentru noi? Ce am făcut noi pentru ele?" V-ati infectat cu capitalism dupa '90, cu idei din astea cum ca trebuie sa faci ceva pentru cineva pentru a avea nu stiu ce drepturi ! Dar mindria de a fi roman mai exista ? De a evolua sub tricolor ? De a evolua un pic si pentru cei care dau un ban din buzunarul lor pentru a te putea vedea ?

di livio (138 comentarii)  •  10 aprilie 2019, 0:14

cînd scrii articole tenisistice, mai că-mi vine să te laud...da nu pot că mi-s cam țîfnos...abia așteptăm meciu...sper să aibă audiență

Tom (72 comentarii)  •  10 aprilie 2019, 9:08

Domnule Geambaşu, cei din Hexagon îi zic "terre battue", pentru că, să vezi belea, "terre" e substantiv feminin! Câteodată, atunci când vrei să pari cult fără a avea support, mai dai dai cu mucii-n fasole. Cât despre statistică ... Popescu mănâncă zilnic un pui, iar Ionescu face foamea, hrănindu-se cu două pâini. Statistic, fiecare mănâncă zilnic câte o jumătate de pui şi o pâine.

itu52 (178 comentarii)  •  10 aprilie 2019, 10:35

Galeria fără Boc e ca nunta fără tobă, așa că punem mână de la mână și trimitem primăria Cluj acolo unde-i este locul. Le dăm pită, slană, ceapă și pălincă pe 3 zile și la treabă, că acolo pâinea e ... mai bună și nu te îndeamnă la susținere organizată, ci sporadic cu câte un ”rupe-o tată!” descurajator. Sunt șanse, indiferent pentru cine joacă, tot România reprezintă. Pentru că Mihaela are probleme de debut(de meci pe echipe), ar fi de preferat să nu joace prima, aici Niculescu sau Begu stau mult mai bine. Eu i-aș da ultimul meci de simplu chiar dacă este hotărâtor pentru un eventual decisiv. Când este în mână poate bate singură Franța, baiul este că acest ”poate” este ca la 6/49. Până la meci perechea de dublu să se decidă după, cel mai bun din 7 între Begu/Niculescu și Buzărnescu/Olaru. Succes fetelor, adică România!

Comentează