Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Absolutul nu moare 

În ziua în care el ar fi împlinit 72 de ani, 3.000 de oameni care poartă numele Johan, Johannes sau Johanna au primit dreptul unui tur gratuit al arenei „Johan Cruyff” din Amsterdam. Aşa a comemorat Ajax ziua eroului său […]

...

Gino nu doarme!

Bani mulţi pe masa fotbalului. 28 de milioane de euro pe sezon pentru Liga 1. Aceasta este valoarea noului contract semnat pe 5 ani între Liga Profesionistă şi eAD, firma deţinătoare de drepturi. Senzaţia este cunoscută. Bani mulţi şi fotbal […]

...

De ce am pierdut cu Franţa

Franţa s-a prezentat mai pregătită pentru un meci de o asemenea importanţă. Garcia, Mladenovic şi compania au rezistat presiunii, au făcut alegerile corecte. Căci tenisul nu oferă varianta meciului egal în spatele căruia să te ascunzi o vreme. La final […]

...

Ten Hag pentru Ten Petrescu

Ferestre către fotbalul mare, cupele europene ne pot da şi temperatura întrecerii interne. Valoric, organizatoric. Din perspectiva spectacolului. Când vezi un meci FCSB-Craiova, de exemplu, îţi mai vine inima la loc. Zici: uite, se poate, nu suntem atât de departe […]

...

Miki, nimichi. Și un căpitan nejucător-necâștigător

Simona Halep, victorie logică și solidă în fața Kristinei Mladenovic. 6-3, 6-1. Joc solid, echilibrat, cu pigment de clasă mondială. Voință, concentrare, anduranță, accelerare când era cazul. Un nivel al prestației la care ajungi după ani petrecuți în elită. Dincolo, […]

...

Tamaş, alcoolul şi beţia celor din jur

Este că primul impuls la aflarea veştii despre ultima ispravă a lui Gabi a fost să pufnim în râs?

Permalink to Tamaş, alcoolul şi beţia celor din jur
joi, 28 martie 2019, 3:56

Dictonul discutabil potrivit căruia suma viciilor este constantă la oameni ne face egali în fața legii morale. Cât o mai fi contând ea astăzi, când cerul înstelat de deasupra noastră, invocat de un anume Immanuel Kant, tinde să devină și el o amintire. Din cauza poluării de toate felurile.

Face ce vrea băiatul. Chiar aşa?

O introducere cam pretențioasă pentru cineva care are probleme cu băutura. Cel care dă alcoolmetrele și radarele peste cap este Gabriel Tamaș, de profesie fotbalist, iar o parte însemnată dintre conaționali consideră că au o problemă cei care consideră că Tamaș are o problemă cu alcoolul. Adică face băiatul ce vrea cu viața lui, băi ipocriților! Ce, bea din banii voștri? Își trăiește viața, băi fătălăilor! Și ce, mă, voi nu beți? Nu v-ați pilit și voi la viața voastră? Și lasă că știm noi, şi dacă nu beți tot găsiţi motiv să vă bateți copiii sau nevasta. Sau alte nenorociri.

O paranteză

Și uite așa ajungi să nu mai poți spune nimic de frică să nu fii suspectat că ţii lecţii de morală. Sar de la una la alta. Ați observat cu câte perechi de mănuși a fost tratat momentul artistic „Şi să aplaude mai tare băieții ăia în tribună!” al Simonei Halep? Nu este deloc oportun să observi ieșirea de… precupeaţă?… atunci când fata se pregătește să devină din nou numărul 1 mondial. Dimpotrivă, ar fi o discuţie interesantă aceasta despre corespondenţa (biunivocă sau unilaterală?) dintre performanţă profesională şi comportament social.

Nici umor, nici umori

Să revenim totuşi la Tamaş, omul care, vorba unora cu umor, vede mereu partea plină a paharului. Este nevoie şi de umor când intră Gabi în scenă, dar a trata numai în registru anecdotic cazul lui, a face complice cu ochiul nu este deloc reţeta potrivită. Dacă apropiaţii, inclusiv oamenii din fotbal, mai ales impresarul, nu ar fi tratat derapajele lui ca pe nişte întâmplări hazlii, dacă l-ar fi făcut să priceapă că are nevoie de tratament medical de specialitate, de o cură de dezintoxicare, nu de intoxicări ale spaţiului public cu ştiri false, poate că astăzi fostul internaţional nu îşi petrecea săptămâna în arestul poliţiei israeliene. Poate că nu devenea un pericol pentru integritatea celorlalţi. Când goneşti băut cu peste 200 la oră te transformi într-o bombă amorsată. Nici măcar cu ceas.

Dincolo de aparenţe

Şi sigur, autorităţile israeliene probabil că doresc să ofere şi un exemplu despre tratamentul nediscriminatoriu la care este supusă o persoană publică faţă de una anonimă. Deşi aparent o justiţie care protejează identitatea unui inculpat până la stabilirea irevocabilă a vinovăţiei (nu vi se pare că am mai auzit despre instituirea acest model şi pe meleagurile noastre?) este una mai relaxată. Tot aparent, clubul lui Tamaş se poziţionează antagonic faţă de reprezentanţii legii. Avocatul care l-a reprezentat pe fotbalist a fost concediat de Hapoel Haifa. Să nu ne lăsăm înşelaţi de aparenţe, patronul echipei şi-a anunţat scurtarea vizitei în SUA. De ce credeţi, ca să-l încurajeze pe Găbiţă, să-l invite la un pahar?

Mai multe decât Costică Ştefănescu

Cu ce rămânem din poveste în afara gustului sălciu, unii ar zice ca de mahmureală? Gabi Tamaş nu este primul jucător care are probleme cu băutura, fotbalul este plin de exemple celebre. De la George Best la Paul Gascoigne şi până la Florea Dumitrache. Rămânem totuşi cu impresia că Tamaş, un fotbalist cu reale calităţi, un om care a strâns 67 de prezenţe la echipa naţională (mai multe decât Costică Ştefănescu!), putea fi ajutat altfel decât prin concesii şi complicităţi. Că drumul lui în fotbal şi în viaţă putea fi mai puţin etilic dacă trăiam într-o societate cu repere sănătoase. În care cei apropiaţi să te ajute în loc să te înfunde.

Fiindcă, din fericire, Tamaş nu suferă de o boală incurabilă. Noi, cei care ne distrăm pe margine, suferim.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

viorel (1 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:05

nu stiu ce i se da atata importanta acestui betiv. isi merita locul la puscarie, dupa cum zice si articolul , sa conduci beat cu 200 km /h e un pericol public. acum nu a murit nimeni...dar alta data cine stie.

Ion (3 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:16

Nu am pufnit in ras, de fapt mi s-a parut foarte trist. Ce e de ras sa vezi un om distrugandu-si viata? Societatea in Romania nu trateaza aceste probleme serios. Inainte sa fac misto de un prieten rus pe tema bauturii zic: ia mai sa vad clasamentul betivilor pe natiuni (de fapt al problemelor de sanatate si pagubelor generate de acest viciu). Si... surpriza: Rusia pe locul 4, Romania pe locul 5. Iar pe locul 1 fratii nostri moldoveni.

Andrei F (574 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:18

Si uite cum specialistul de pe stadion a dat iarasi cu batul in balta...Ce mironosita ...cand pe stadion din portavoce sau chiar crainicul stadionului indeamna la aplauze sau incurajari pentru favoriti aveati urechile acoperite?Si mai si...cand galeria unui club mult iubit de dv. recurge la scandari triviale cum era...?Cand Halep a cerut stoparea injuraturilor politice ati uitat ce ati scris?Halep cu echipa ei pot sa recurga la orice strategie considera ca-i avantajeaza si este permisa de regulamente...Din pacate demonstrati iarasi ca nu aveti reguli clare ...

keepcalm (30 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:18

@Viorel, e pentru cancan scos un presa, pt a ii face pe cei ce iubesc cancanul sa ii faca sa deschida articolul, si ia gandestete, romanica e plina de iubitori de cancan. Acel gen de jucatori nu trebuie mediatizati, nu trebuie scris despre ei nimic, sunt daunatori celorlalti

Constantin (1 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:19

Comentariu in sine, este foarte bun ! Da cu Limba Romana, ai ramas ca acum 10 ani ! Am si o intrebare pentru tine : nu ai spus la ce ora a "condus cu peste 200 la ora" !

addy (6 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:21

ai grija la redactare, cristian. se intelege ca "o societate cu repere sănătoase" este cea " În care cei apropiaţi în loc să te ajute mai rău te înfundă." banuiesc ca ai vrut sa transmiti exact invers.

Alcoolul (1 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:24

Eu m-am lasat de bautura avand stilul de viata cam similar ca al lui Tamas, omul daca nu realizeaza ca are o problema si nu cred ca este la stadiul ala inca, l-am auzit prin interviuri ceva de genul "Fiecare face ce vrea in timpul liber". Gabi, esti ***, ai o alergie la bautura, cand bei primul pahar nu te poti opri, de fapt nici nu are legatura cu ce volum bei, are legatura cum iti impacteaza viata. Asta cu arestarea sper sa il ajute la concluzia ca are o problema, alcoolicii de obicei trebuie sa pateasca sperieturi din astea sa aiba o sansa la schimbare. Daca nu se va opri, lucrurile vor deveni si mai rele si ii va impacta viata lui si celor din jur. Nu exista ajutor sau dezalcolizare sa mergi acolo si gata iesi si poti bea normal, asta e pe viata. Stiu pe cineva care a avut 25 de ani de nebautura si zbura la business class in Londra in Toronto si a decis sa bea un pahar de sampanie. La 3 saptamani era in puscarie ca a lovit pe cineva cu masina beat ca nu se putea opri. E o boala grea, asta cu "e doar un betiv", atitutdine tipic romaneasca nu degeaba sunteti cu 100 de ani in urma lumei civilizate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ManX (75 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:30

Eu unul nu am râs, condamn doar faptul ca a condus în stare de ebrietate si cu o asemenea viteza. Nu stiu cu ce femei a fost în masina si în ce stare erau, dar sunt tari, în orice caz cea în care eu locuiesc, care pedepsesc în aceeasi masura pe cei care sunt prezenti în masina condusa de o persoana în stare de ebrietate. A fost chiar un caz în care un barman a fost trimis în justitie pentru faptul ca clientul sau a plecat cu masina. Nu stiu care a fost decizia judecatorului. Este important sa fie ajutat, dar primul trebuie sa se ajute el. La nici o clinica serioasa de dezalcolizare nu este primit pacientul daca nu merge din proprie initiativa, nu dus de familie.

Vlad (22 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:42

Alcoolismul din pacate chiar este o boala incurabila, nu scapi de dependenta niciodata, tentatia ramane peste ani. Nu ar fi fost o problema daca Tamas doar se distra, daca facea sa zicem ca N'Doye, dar cel mai probabil este *** ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Liviu V (28 comentarii)  •  28 martie 2019, 16:53

Un nume celebru din muzica usoara romaneasca, in ultimele zile pe care le mai avea de trait, spunea oarecum cu jena si scuza , ca toata viata cei care-i iubeau muzica si implicit pe el, il abordau la intalnirile "tematice" cu intrebarea: CE BEI ??? nicodata cu CE MANANCI ?? astfel ca finalurile sant de regula dezastruoase. Poate ca si noi avem o vina... vorbesc de apropiatii acestor personaje ???

Andrei Lucian (2 comentarii)  •  28 martie 2019, 17:33

Daca ne si aratati mesajele pe care i le-ati trimis lui Gabi Tamas , in care sa ii dati sfaturi despre viata , chiar o sa va si cred. Scrieti de Tamas ca sa faceti rating , nu ca v-ar pasa un minut de viata lui. Din cauza aia va ia Gabi Tamas la misto. Au inceput moralistii sa iasa din tufisuri. Si-n viata reala au toti cearcanele pana la genunchi de la alcool .

alt Sorin (73 comentarii)  •  28 martie 2019, 18:08

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

scorilo (33 comentarii)  •  28 martie 2019, 18:44

Mie mi se pare că problema lui Tamaș cu băutura e un derivat, un efect, nu o cauză în sine. Cauza o reprezintă totala lipsă de educație. Cei șapte ani de acasă l-au "marcat" prin toleranță prost înțeleasă, răsfăț, cultivarea sentimentului impunității, dată fiind funcția tăticului milițian. Sunt enorm de mulți tineri crescuți în spiritul ăsta. Vă aduceți aminte de celebrii frați Răducănoiu? Ei, atunci când crești doar cu prima parte a spuselor pauline "Totul vă este îngăduit", nu și cu partea a doua "dar nu toate vă sunt de folos", inevitabil ajungi să deguști cu prea mare voluptate tot ceea ce-ți furnizează plăcere de moment. În fond, nu toți cei care beau ajung și la fapte antisociale, ci doar cei cu fibra morală viciată!

ovidiu_3003 (649 comentarii)  •  28 martie 2019, 19:21

...beat ,beat...dar a oprit la semnalele politiei israeriene...n a riscat sa traga mishtaraua in el ...

pawn (118 comentarii)  •  28 martie 2019, 20:41

"viata e un cosmar ingrozitor, cauzat de lipsa de alcool". oscar wilde (chiar daca n-a zis-o el, tot el a zis-o)

Nicolai Sandu (1 comentarii)  •  28 martie 2019, 21:23

Pentru prima oara comentez public in fascinanta lume a sportului. Intamplator l-am cunoscut pe Gabriel Tamas in Armenia cu ocazia unui meci al echipei nationale de tineret. Un sportiv admirabil, la acea vreme cu sanse sa devina unul dintre cei mai buni din Europa. Am fost la cina cu echipa de tineret si am avut ocazia sa stau de vorba cu el. Esenta discutiei: noi avem nevoie de oameni care sa ne sfatuiasca... Ce i se intampla e departe de a fi vina lui... Nici nu va imaginati cate nevoie au acesti oameni de sprijinul celor din preajma. Ni se pare banal cand bem sa ne prostim... doar ca sunt oameni care au genetic probleme... lipsa unei enzime face ca dupa un pahar sa iti pierzi controlul... eu am fost marinar... toti colegii mei cu astfel de probleme... azi nu mai sunt. Tamas nu are decat o problema: cei din jur nu inteleg si nu stiu sa-l protejeze, sa-l ajute... Poate ca o vina am si eu. Atunci cand l-am cunoscut, mi-a zis: Nicolai, noi avem nevoie de oameni ca tine, sa ne spuna ce sa facem si mai ales ce sa nu facem... Trebuia sa ii spun ca pot sa-i fiu prietenul/consilierul de care are nevoie... Gabriel, ai o viata de trait, nu te risipi, cauta oamenii care iti sunt cu adevarat preteni... Life is good.

alt Sorin (73 comentarii)  •  28 martie 2019, 22:12

Robotul vostru care cenzureaza se pare ca are niste probleme cognitive iar homo sapiens care il programeaza si gestioneaza catre o glorioasa " politically correctnes" nu sunt deloc mai straluciti. Am scris asta doar ca sa nu creada cineva ca am avut un intreg mesaj plin de imprecatii vazand rezultatul moderarii.

Tom (72 comentarii)  •  28 martie 2019, 23:12

Domnule Geambașu, dumneavoastră ați trăit azi izolat de lume? Pentru că nu îmi explic altfel, cum nu ați remarcat criticile (dintre care, cea a CTP-ului, fulminantă) la adresa Simonei pentru ieșirea aberantă de aseară, critici ce au apărut chiar aici-șa și care încă mai pot fi citite. Critici îndreptățite și e bine că au fost făcute. Dar, chiar dacă ar fi fost tratată cu mănușile pe care doar dumneavoastră le-ați visat, nu ar fi fost o gaură în cer, pentru că cine e Simona și ce repreintă ea în sportul mondial (fost și probabil viitor nr. 1 mondial) și ce repreintă Tamaș? Nu înseamnă că nu deaprob ieșirea Simonei, țin să reitarez! Ceea-ce este total aberant, este că dvs. comparați un dialog cel puțin neciviliat purtat de Halep cu antrenorul ei, cu faptele penale în orice colț de lume și care se puteau termina cu o tragedie, puteau muri oameni nevinovați. Trist, foarte trist, ce faceți dumneavoastră, mânat de atotputernicul tiraj/trafic! Vorba aceea: nu contează, bani să iasă!

itu52 (178 comentarii)  •  29 martie 2019, 1:36

După câțiva ani de la nuntă, o tânără doamnă, dă fuga la mama ei și îi spune că se simte un pic neglijată. Mama, ca mama, o încurajează îi spune că prin asta au trecut multe; că nu pot fi toate ca la început și că poate e ceva trecător. După alți ani, fuga la mama, îi spune că nu e sigură, dar crede că e înșelată. Nu e o tragedie mamă, se mai întâmplă, tot acasă ajunge, e o problemă care trece cu vârsta, etc. După o vreme, iară supărare. Fuga la mama și-i spune că bea, vine beat. De data asta mama îi spune îngândurată: ”amu-i bai, draga mamii”. Băutura este o problemă foarte serioasă, e o dependență greu de învins. Am avut un amic care a devenit canadian, numai pentru a sta departe de pălincă. Altul a redresat greu, numai în momentul în care au apărut probleme de sănătate. Să sperăm că-i vine mintea la cap, acum cât mai este încă tânăr. Păcat, băiat fain și plin de talent, mare păcat! În rest, mai este un pic și vine Simona, să sperăm că ajunge în finală. Bâzul cu ”aplaudacii” o fi fost ceva întâmplător, îi place să se joace cu sentimentele angajaților. Din câte îmi aduc aminte nici Cahill nu a dus lipsă de astfel de solicitări și alte fițe. Să ne bucurăm, nu are metehne mari, până îl ajunge pe Năstase mai este timp. Săracu, cum a pierdut el două permise într-o zi.

Bulea Spatarul (1 comentarii)  •  29 martie 2019, 4:11

Mda..., betia celor din jur.... E suficient sa ne uitam in societatea romenasca, cum de doi ani de zile o adunatora de mafioti ticalosi incearca sa acapareze toata puterea in interesul lor iar societatea pare sa fie intr-o continua betie, nereactionand in nici un fel...

constantin (235 comentarii)  •  29 martie 2019, 6:36

Simona s-a supărat, n-a mai vorbit cu antrenorul... Este posibil să nu mai reuşească revenirea pe locul unu. Mai înţelege cineva ceva?

keepcalm (30 comentarii)  •  29 martie 2019, 7:03

Are simona nevoie de antrenor? Nu cred, mai degraba de un psiholog, daren nu cred ca avea mare implicare in pregatirea ei in tenis, el lucra doat la hăizașul ei, problemele ei au fost/acolo, sunt inca acolo, nu cred ca va mai gasi un psiholog de calitatea lui sa il inlocuiasca, parerea mea ca nici acest brica nu o sa reziste mult alturi de ea, cand a mai lucrat cu ea simona nu avea fitele de mare jucatoare pe care le are acuma, el o stie pe simona veche, pe aceasta no stie si probabil va bate in retragere

Ștefan Kiraly (6 comentarii)  •  29 martie 2019, 8:14

"Gabriel Tamaș, de profesie fotbalist".... Serios? Cred că termenul "jucător de fotbal" este cel mai potrivit. Fotbalist a fost Hagi și ceilalți din generația lui. Din punctul meu de vedere, fotbaliștii sunt cei care făceau din acest sport o adevărată artă. În studenție am cunoscut pe cineva din BV care a susținut că a stat în același cartier cu Tamaș. Tot aceeaşi persoană mai susține că se strângeau la o clasică miuță, un joc pe care Tamaș îl practica în timpul liber. Ei bine, nu se ferea să gâlgâie 2-3 beri înainte de joc ca să prindă și mai mult tupeu pe teren. Evident că a fost și un teribil care se cherchelea rar, dar bine se tot. Cel puțin așa mi-a povestit. Acum că o fi adevărat sau nu, Dumnezeu știe. Dar de isprăvile lui Tamaș din perioada activității sale s-a tot scris. Nu contest, dar dacă ești jucător, ar trebui să lași alcoolul și tutunul. Au fost și excepții, dar rare. Lăcătuș era fumător, dar a fost fotbalist cu f mare. Florea Dumitrache nu se poate compara cu Tamaș. A fost declarat maestru emerit al sportului și a fost parcă golgheter al campionatului în două rânduri. Constantin David, fost campion cu Dinamo, se laudă și acum cu performanțele sale bahice, dar a fost fotbalist....

Vladone (49 comentarii)  •  29 martie 2019, 8:37

De cand Tamas e o problema sociala? Sunt zeci de mii de anonimi dependenti de alcool care nu au banii si expunerea publica a lui Gabitza. Ar trebui sa ne pese de toti si sa-i readucem pe calea cea dreapta? Omul are 35 de ani, daca la varsta asta inca nu a inteles nimic din viata, e fix problema lui. Tot ce sper este ca daca face vreo nefacuta majora - gen intra cu masina-n gard, sa nu implice si alte masini pline cu nevinovati. In rest - sanatate si hai noroc.

comentario23 (4 comentarii)  •  29 martie 2019, 10:16

Cred ca ar trebui sa le separam pe cele doua. Faptul ca a condus in acea stare este mult, mult mai grav decat abuzul de alcool in sine. As spune ca problema e mai mult de temperament. ***. Am observat, sper sa ma-nsel, ca tindem sa nu luam in serios unele lucruri care ne pot pune viata in pericol; iar asta mi se pare inuman.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian George (2 comentarii)  •  29 martie 2019, 13:33

Morala nu e decât igiena minţii şi a inimii.

Adrian George (2 comentarii)  •  29 martie 2019, 13:39

Moralitatea este pur şi simplu atitudinea pe care o adoptăm faţă de oamenii care nu ne plac.

Silviu (1 comentarii)  •  29 martie 2019, 15:02

Mult zgomot pentru nimic.. Din punct de vedere sportiv mi se pare logica decizia clubului, atata timp cat era in timpul liber iar la antrenamente si in special la meciuri da randamentul asteptat de club, nu e problema lor cate pahare consuma. Ei il platesc pentru ceea ce face pe teren. Din punct de vedere legal, e normal sa se aplice regulile din tara respectiva (pe care putini cred ca le cunosc). In majoritatea tarilor, dat fiind ca nu exista victime sau pagube materiale, aceste cazuri se inchid cu o amenda, suspendarea permisului si in cel mai rau caz cateva luni de inchisoare cu suspendare.

di livio (138 comentarii)  •  30 martie 2019, 1:13

urmează limbaj vulgar și jignitor care vă poate afecta emoțional...asta dacă nu cumva sînteți piliți...cu iaga nu cu pila...ieri îl intrebai pă lupușoru morallist dacă nu cumva fu el pilit cînd scrise de Tamaș...și mă băgară la limbaj vulgar și jignitor...dă năcaz mă făcui mangă

Comentează