Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Absolutul nu moare 

În ziua în care el ar fi împlinit 72 de ani, 3.000 de oameni care poartă numele Johan, Johannes sau Johanna au primit dreptul unui tur gratuit al arenei „Johan Cruyff” din Amsterdam. Aşa a comemorat Ajax ziua eroului său […]

...

Gino nu doarme!

Bani mulţi pe masa fotbalului. 28 de milioane de euro pe sezon pentru Liga 1. Aceasta este valoarea noului contract semnat pe 5 ani între Liga Profesionistă şi eAD, firma deţinătoare de drepturi. Senzaţia este cunoscută. Bani mulţi şi fotbal […]

...

De ce am pierdut cu Franţa

Franţa s-a prezentat mai pregătită pentru un meci de o asemenea importanţă. Garcia, Mladenovic şi compania au rezistat presiunii, au făcut alegerile corecte. Căci tenisul nu oferă varianta meciului egal în spatele căruia să te ascunzi o vreme. La final […]

...

Ten Hag pentru Ten Petrescu

Ferestre către fotbalul mare, cupele europene ne pot da şi temperatura întrecerii interne. Valoric, organizatoric. Din perspectiva spectacolului. Când vezi un meci FCSB-Craiova, de exemplu, îţi mai vine inima la loc. Zici: uite, se poate, nu suntem atât de departe […]

...

Miki, nimichi. Și un căpitan nejucător-necâștigător

Simona Halep, victorie logică și solidă în fața Kristinei Mladenovic. 6-3, 6-1. Joc solid, echilibrat, cu pigment de clasă mondială. Voință, concentrare, anduranță, accelerare când era cazul. Un nivel al prestației la care ajungi după ani petrecuți în elită. Dincolo, […]

...

Manele, băi intelectualilor!

Şi lăsaţi fiţele şi elitismul! Este vremea să ne adăpăm din adevărata cultură populară. Aşa cum au făcut-o de veacuri fotbaliştii. Pe care noi, inculţi, i-am blamat. Iertare!

Permalink to Manele, băi intelectualilor!
joi, 21 martie 2019, 4:08

Petrecere cu manele adevărate după finala Cupei României ediţia 2017, câştigată de FC Voluntari. Un finanţator al echipei ilfovene organizează chef monstru la el în curte, cu grătar sfârâind şi cu manele bubuind. Trofeul, Cupa României, adastă în echilibru instabil pe gardul de beton care îi separă pe petrecăreţi de lumea dinafară.

Lumea s-a oripilat după această demonstraţie de prost gust. Aşa am crezut atunci. Că ar fi prost gust. Noi proşti. Se pare că eram în mare eroare, noi, autoproclamaţii apărători ai bunei cuviinţe. Gardienii nechemaţi ai bunului gust. Tot aşa cum am greşit atunci când am râs de puştii unor naţionale de juniori care dansau din buric pe alde Guţă sau Salam.

Pentru fotbalişti ciumă, pentru actori, mumă
Atunci când nişte fotbalişti ascultă manele sunt arătaţi cu degetul. Sunt certaţi, ironizaţi, declasaţi. Cel puţin aşa am procedat noi până acum în presa sportivă. Atunci când nişte actori, regizori sau producători de film ascultă manele, organizatorii unui mare eveniment cinematografic autohton ne informează că recitalul unei trupe maneliste este o formă nonconformistă a actului cultural. O pledoarie sinceră pentru diversitate, pentru toleranţă.

Demonstraţia domnului Dan Bursuc
Prin urmare. Adversarii promovării manelelor, mulţi, puţini, nu contează câţi, sunt declasaţi de purtătorii de cuvânt ai noii ordini culturale. Asemenea fotbaliştilor mai sus pomeniţi, dar în oglindă, nemulţumiţii sunt prezentaţi drept spirite închistate, retrograde, ipocrite. Oameni lipsiţi nu doar de o viziune permisivă asupra pluralismului cultural, ci şi de umor.

Or, după cum ştim prea bine, cine nu are umor este un prost. Însuşi domnul Dan Bursuc, mentorul şi impresarul formaţiei de manele prog-rock simfonic-gothic Kana Jambe, care s-a (re)produs pe scena Teatrului Naţional la Gala Premiilor Gopo, a atras atenţia asupra prefăcătoriei protestatarilor. Făcându-ne pişicher cu ochiul şi trimiţând o bezea cu buziţele domniei sale.

Despre ipocriţi, versiunea Digudai
Preluând filozofia bursuciană despre libertatea expresiei, Digudai, noua vedetă a filmului românesc, debutant fulminant în pelicula „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, i-a demascat pe protestatari. Digudai zice: „Ăştia sunt oameni care ascultă ascunşi. Când beau un pahar, dansează (manele, nota mea), dar le e ruşine să recunoască în public”. Hai că ne-a prins bărbatul cu şcoala vieţii!

Marea sminteală, ultima hipstereală
E inutil să îl contrazicem pe marele actor tocmai premiat la Gala Gopo. Ce să îi spunem ca să-l distrăm, că ascultăm dimineaţa Yes, „Love will find a way”, la prânz Genesis, „Lamb lies down on Broadway” şi seara, la petreceri, Pink Floyd, „leţăchiţăuei”? E chiar ipocrit. Plus că unii mai au prostul gust să asculte şi Bach! Uneori Maria Tănase.

Pentru că simt că umorul nu m-a părăsit definitiv, nu mă pot abţine să nu observ că întâmplarea de la Teatrul Naţional este o confirmare a unei sminteli recente printre intelectualii noştri. Nu bag deloc mâna în foc la alţii, prin străinătăţuri, dar la noi aşa este. Curentul se manifestă plenar de la spirite ilustre ca Ada Solomon până la personalităţi universale ca Tudor Giurgiu. Asta-i marea hipstereală. Să relativizezi, să desfiinţezi graniţele culturale. Să decretezi că orice are o valoare, inclusiv ultimul rahat kitsch.

Cocălăreala ca formă de artă
Să accepţi zâmbind orice, să aspiri şi să te îmbibi cu mirosuri fetide. Să guşti îndemnuri la obscen, la infracţiune. Să asculţi manele, să îi urci la rangul de protestatari pe traficanţii de droguri din formaţiile hip-hop. Asta e moda, hipstereala supremă. Să te arăţi prost şi nesimţit cu bună ştiinţă. Să promovezi cocălăreala şi gherţoşenia ca act artistic novator, post-postmodernist. Iar atunci când totuşi unii, mai tradiţionalişti să le spunem, protestează, li se dă în cap cu exemple de genul „Nu poţi mânca toată ziua-bună ziua doar foie gras, caviar şi brânză camembert, simţi nevoia şi de un mic, de o ceafă de porc, de o ciorbă de burtă”.

Gândacii rebeli
Şi uite aşa se amestecă lucrurile, iar „ei” te privesc ca pe un gândac redus mintal care întâmplător crede şi el că micii, ceafa de porc şi ciorba de burtă sunt feluri de mâncare cât se poate de gustoase şi nu au legătură cu prostul gust sau obscenitatea ca anticameră a violenţei. Tot tu, gândac necuvântător, îţi aduci aminte de proverbul românesc „Unde-i multă carte e şi multă prostie”. Măcar de ar fi aşa, multă carte! Dar nu e, e doar fudulie.

Stupefiant
În loc de concluzie. Ca să vedeţi că dezvoltăm şi noi, gândacii tradiţionali, formele noastre primitive de umor, o poveste scurtă. Un fragment din dialogul dintre Lea Salame, realizatoarea emisiunii culturale „Stupefiant” de la TV5 Monde, şi invitatul Fabrice Luchini, cunoscut actor şi scriitor contemporan francez. Îl întreabă Lea pe Fabrice, care nu acceptă decât greu interviuri, dacă a contat că e femeie atunci când a răspuns pozitiv solicitării de a participa la emisiune. El îi răspunde clipind: „Dacă spun că da, voi fi arestat?”. „Nu”, îi replică ea spontan, „vom fi arestaţi amândoi”.

Au, inima mea!, ca să zic aşa. Sau The End, ca la film. Sau „Motor!” Către ce?

Comentarii (76)Adaugă comentariu

Crimson Veritas (38 comentarii)  •  22 martie 2019, 11:31

Si care este ... publicul tau tinta ... publicul #rezist? Cei care nu stiu nici cine a scris Imnul National al Romaniei? Cei carora le este rusine de Romania si voteaza presedinti de alta etnie? Ce treaba au ... Pink Floyd, Queen, Johann Sebastian Bach, Klaus Verner Iohannis... cu ... Cultura Romanesca? De fapt singurul lucru care are legatura cu Cultura Romanesca ... din ce ai scris tu si hastagii cu aere elitiste care au comentat ... este Maria Tanase! Si care este ... marea diferenta ... intre ... snobism si cocalarie? Unii sunt mandrii ca sunt 'tarani' ... ceilalti le este rusine ca sunt 'tarani' ..:)) Nu trebuie sa fii fanul manelelor, sau a altor 'sub-culturi muzicale' ... ca sa realizezi ... Primitivismul discursului #rezist ... agresivitatea injuriosa, discrimnarea gretoasa (sper ca si eu ... ca comentator pot sa folosesc acelasi limbaj licentios ca si autorul ... fara sa fie considerat limbaj intolerant). In ce capacitate ... si cu ce expertiza faceti voi (politrucii #rezist) ... Judecati de Valoare, Audit Artistic? Muzica nu este o ... ecuatia matematica ... nu este un proces penal ... si nu este o infractiune de coruptie ... fiecare o simte si o apreciaza in felul lui ... si la nivel generational ... se schimba trendurile muzicale! Eu nu vad aici ... decat ... o alta ... criza de isterie #rezist ... impotriva unei Liberatati a indivizilor si valorilor liberale ale omului. Daca ar fi dupa voi ... am avea acelasi Presedinte ... pe viata (Fuhrer ca sa nu ne mai complicam) ... am avea un singur Partid ... o singura Televiziune ... un singur gen de muzica care sa-l ascultam ... in engleza ... desigur ... dar sunt permise si Osanalele #Rezist (gen Tudor Chirila) ... in limba romana ... ca element de ... fita, exotism ... suna familiar? ...:)) Voi nu vreti Democratie ... vreti Dictatura ... doar ca acum a venit si randul Muzicii ... sa se conformeze sau sa fie defiintata, cenzurata ... bagata la Puscarie! ...:)) Hai domne' ne lasati ... or fi Manalele de Cacao ... dar nu se compara cu gradul vostru de toxicitate ... la fel cum ... poate nu erau ... evreii ... sfintii planetei ... dar nici cu Holocaust ... nu merge ... si la fel cum nu e Coruptia ceva Extraordinar ... dar nici cu Abuzurile voastre ... nu se poate! ...:)) Sper ca ati inteles ideea ... si cel putin pentru cateva minute ... dupa care o sa uitati si cum va cheama ... sau unde sunteti ... o sa va puneti sinapsele ... sa traga de fiare...:))

Cristian Geambaşu (807 comentarii)  •  22 martie 2019, 11:54

Uite, dom'ne, ca are si Puterea intelectuali! Veritabili. Ideologi. Nu doar scarbosii aia de hastagi rezisti. Numai ca in acest articol nu era vorba despre psd, pnl, usr. Nici despre bau, bau-uri cu Fuhreri si alte chestii. Ma mir totusi ca lipseste din peisaj Soros. Si Statul paralel. Nu mai zic de Statul perpendicular. Ati fi de speriat daca nu ati fi comici

17 Nentori Tirana (574 comentarii)  •  22 martie 2019, 11:39

Nu-s „coafuri“ diferite, sint educatii diferite. Ai studiat Andrei cu Geambi, el a ajuns la alta „freza“, dar tu n-ai ajuns la manea ! – adevar urmat de o ruptura de logica, o practica a puterii de azi care dupa cum vezi tine, dar eu o consider periculoasa. Observ ca multi „opinisti“ nu pornesc de la adevar si realitate si ca urmare ruptura „culturala“ se va agrava in viitor. Deja se spune ca avem State paralele, se vede clar ca sintem cel putin doua popoare, asa ca a insista pe unitate nationala si roma-nism - in loc de unitate, cultura si democratie europeana - este o ineptie la fel de mare ca co-munismul. „Opinistilor“, ar fi cazul sa va treziti, ne indreptam spre izolare si dezbinare – iar cine nu vede aceasta realitate ori incerca s-o banalizeze trebuie sa fie cazut in cap. ---------------------- 1.- Maria Tanase , „Cine iubeste si lasa“, nu e manea, nu are influente balcanice si din contra a micului Paris. Era poate un stil care putea face o legatura intre educatii si origini diferite. 2.- Imaginea paysanului – altfel spus se taie automat – si a vietii de la tara, dansurile si costumele „populare“, muzica „populara“ pe care o mai cunoastem, Ionela Prodan + …, nu erau reale aparute natural ci au fost impuse si promovate de comunisti – in timp ce muzica pop-rock era practic interzisa – ca o infrumusetare a imaginii unui popor. Iar „artistii“ - daca un Dolanescu care la liber incepea cu „Ia Fa mina de pe … ca iti trag un pumn in gura !“ era artist – erau doar oportunisti, traiau bine, chiar cu dansurile mai prindeau frumosii cite o muiere, o friptura si deplasare. 3.- „Muzica“ numita „manele“ nu este si n-a fost niciodata interzisa, cenzurata, n-a aparut ca un fruct interzis, din contra a apatut ca urmare a libertatii de exprimare, din pacate unul dintre popoare isi cauta ADN-ul si il gaseste in Balcani - draga zeita a adevarului. ------------------- Din Wiki, text necontestat, nu de la mine: „Manele e un stil de muzica din Romania care din 1990 domina muzica pop de acolo dar imparte in acelasi timp populatia in doua. Majoritatea componistilor si interpretilor sint romani. Cuvintul „Manele“ este pluralul de la „manea“, o traditionala forma muzicala romaneasca provenita de la muzica lautareasca din Balcani. Manelele au parti comune doar in Sudeuropa, Chalga in Bulgaria, Tallava in Albania, Laiko in Grecia si Arabesk in Turcia, turbo-folk in Serbia cu mentiunea ca aici sint ritmuri rapide care au elemente moderne din muzica Rock ...“ -------------------- Opinie personala. In scurtul clip de promovare ales eu vad iar o cosmetizare a realitatii – periculoasa. Vad umor, o viata boema in saracie, In Las Vegas Fierbinti, La Bloc, umor si promiscuitate ascunsa in veselie promovata si servita ca solutie si mod de viata. Nu e manea adevarata in care umorul aproape lipseste si unde domina in schimb aroganta si nepasarea fata de societata, e o forma ascunsa de promovare. Regizorii si scenaristii astia nu sint artisti, sint oportunisti, falsificatori pina la cocalari. Cel mai tragic episod descris mi se pare de departe cel in care o intreaga echipa de juniori de 12 ani cintau in autobuz manele incitati de antrenori. Inca odata, e la liber, copiii astia au parinti, asta e realitatea. Din pacate nu-i vorba de „coafura“ ci de o gropa imensa de educatie si cultura unde cei de sus devin tot mai agresivi. Poate ca baile intre clanuri, bite, sabii, interlopii tot mai numerosi sint si rezultatul banalizarilor si cosmetizarilor.

Urod (127 comentarii)  •  22 martie 2019, 12:24

O dramă care a început în anii '90...asta e ceea ce-am promovat , asta avem...nimic nu este surprinzător...si artiștii de azi au fost candva copii...au crescut cumva cu Pink Floyd...?!!!... Nu ,au crescut cu Adrian Minune, Bursuc...etc...nu trebuie sa te surprindă locul ales , s-ar putea daca stai sa-i cunosti mai bine ,sa-i găsești pe multi cu origini din acea zonă .

Crimson Veritas (38 comentarii)  •  22 martie 2019, 13:06

Sa stiti... ca sunt si Manele Bune (ca peste tot ... Magistrati Buni, Magistrati Rai, Muzicieni Buni, Muzicieni Rai, Politicieni Buni, Politicieni Rai, Ziaristi Buni, Ziaristi Rai, etc.) ... cea interpretata de Nicolae Guta si Roxana 'Printesa Ardiealului '... denumita 'Basescu Presedinte' ... este considerta ... o capodopera ... de catre specialitii genului ...:)) Deja vorbim de clasici ... iar textul este genial ... cu atat mai mult cu cat reuseste sa incalce 2 articole din Codul Penal Roman ... fara ... sa trezesca nici macar ... o suspiciune rezonabila ... vreunui procuror, sau ziarist justitiabilo-vigilent din Romania! ...:)) Au trecut anii ... infractiunile s-au prescris ... dar iata ... arta care a inspirat generatii de viitori #rezisti si #ziaristi cu staif (am inseles ca e o chestie cool, de fita ... desi eu stiam ca e de fapt o inaritura de pantof ... ups)... a ramas ...:)) Deci ... morala ... 'poate nu toate manele e nasapa' !? ... fara alta introducere ... https://www.youtube.com/watch?v=TsPm6ojcAeE

tindala (189 comentarii)  •  22 martie 2019, 14:08

@ 17 Nentori Bai 17 Nentori!Te descalifici complet, daca poti sa zici ca "costumele populare,cantecele si dansurile populare nu erau reale si au fost impuse de comunisti"!Te-ai nascut cumva dupa "revolutie"?!Chiar daca a fost o perioada- in timpul lui Gheorghiu Dej,cand tara era condusa de cominternisti-cand in unele texte ale "cantecelor de viata noua"-in special cele din Ardeal(si atunci,ca si acum,mai "inaintati"),auzeam de "dragutzul ghe Partid"-dar dansurile,melodiile si "cantecele batranesti"-din restul tarii-mai"inapoiate"-alea nu s-au putut falsifica!Pentru ca erau vechi de cand s-a format insasi Poporul roman!Aaa, ca in ultimii ani incepusera unii activisti profesionisti- de la casele de cultura- sa "standardizeze"costumele si sa iutzeasca dansurile,asta nu justifica afirmatia ta ca poporul roman nu a avut niciodata folclor propriu si ca "a fost impus de comunisti"!Numai cei mai incrancenati dusmani ai romanilor-din acea "diaspora"iredentista-pot sa debiteze asemenea mizerii,ca romanii au fost doar o biata populatie ca acea etnie al carui nume nu ne da voie Geambasu sa-l pomenim!Dar acum?Acum dupa "revolutie", poti sa zici ce se intampla?Iti zic eu:Avem "manele!Cum sa mai existe folclor romanesc cu PRO TV si Antena 1 si cu 4 milioane de romani plecati din tara?

Maxentiu (42 comentarii)  •  22 martie 2019, 15:00

E in firea unor oameni sa caute bizarul, sa epateze, sa socheze. Greseala noastra, ca societate, e ca i-am lasat pe acesti oameni, in numele democratiei si diversitatii, sa devina un etalon, sa dicteze trenduri si sa puna, iata, monopol pe arta si chiar pe cultura. Cred ca e timpul sa punem piciorul in prag si sa le transmitem politicos dar ferm acestor Solomon, Giurgiu, Jude, Bucurenci si care-or mai fi sa-si vada lungul nasului.

Toader (73 comentarii)  •  22 martie 2019, 15:11

Folclorul nostru este mai vechi decît formarea „oficială”, deci greșită, a poporului român. „„Modelul era în epocă. Motive asemănătoare au fost descoperite în spațiul nostru și la Vidra, și la Chitila și în alte locuri. Ele se aseamănă cu cele din Mesopotamia. Este foarte posibil ca acolo, la Vadu Rău, să fi existat un depozit. Trebuie însă făcute cercetări serioase pentru a putea emite o ipoteză corectă. Asemenea elemente de decor vin chiar din Paleolitic, unde aceste elemente constituiau modalități de comunicare folosite de inițiații epocii. Le regăsim și astăzi, deși sensul lor nu mai poate fi deslușit, pe costumele populare, pe cusături, pe produse casnice gospodărești, pe unelte etc. Ele sunt specifice numai spațiului carpato-dunărean”. (Vasile Boroneanț, arheolog)

pawn (118 comentarii)  •  22 martie 2019, 15:30

@Maxentiu. da' cine te asediaza, prietene? precum autorul, vezi manelele ca pe "o anticamera a violentei"? a prostului gust, habar n-am, poate (nu ma dau niciodata ca exemplu, dar ascult absolut orice muzici cu urechea si mintea deschise), dar "a violentei"...si ce "masuri" vrei sa iei? hello. incerc sa spun ca, de-a lungul istoriei, aia mai evoluati (ce-o fi insemnand asta) i-au capuit pe aia cu educatie, aparente, gusturi "inferioare". pe ascultatorii (si producatorii) de manele nici acolo nu-i doare ca asculti tu brahms, schonberg sau pixies. ei nu incearca sa te converteaca. tu, pe ei, da.

Toader (73 comentarii)  •  22 martie 2019, 15:37

@Maxentiu, nu noi i-am lăsat, manelele au fost promovate de cei ce au puterea cu adevărat prin toate mijloacele; toate tembeliziunile dădeau, la-nceput de ani 2000, manele. Aceste impuneri se fac prin servicii: rock-ul, mai tîrziu hipioții, disco, rapul, popul au fost impuse (și) prin CIA, toate pentru pierzania noastră, mai ales a tinerilor. Nu întîmplător Kety Perry era pe primul loc în topuri* cu „I kissed a girl” sau azi Ariana Grande cu „break up with your girlfriend, because I'm borred”. Fetițele ascultă azi pe nenorocitele de la Little Mix. De gangsta rap ce să mai zic. Textele toate îndeamnă la desfrîu. Cei ce fac textele sînt meșeriași în domeniu. Revenind la manele, servicilor de la noi nici gura nu le pute nici usturoi n-au mâncat. (* cine face topurile?)

Maxentiu (42 comentarii)  •  22 martie 2019, 16:23

@pawn: Am zis eu ceva de manele? Eu m-am referit la hipsterii ideologici care se folosesc de manele pentru a relativiza bunul gust, frumosul. Vezi unde duce consumul de manele? Nu mai esti in stare sa intelegi niste enunturi simple.

Andrei F (574 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:06

@Cristian Geambaşu (794 comentarii) • 22 martie 2019, 11:54 Romania ar fi cu totul alta daca singura problema ar fi fost ca o mare parte a populatiei prefera,asculta manele...Asta ca sa-mi treaca supararea ca nu aveti curajul sa luati apararea,,poporului,,moldovean...Ce asta-i problema...?Nu?Nu ati auzit si de asta?E mai important sa te duelezi cu manelistii...----Si sa te vrei intelectual si sa te dezici de o mare parte a concetatenilor tai,sa-i ridiculizezi...????Daca va deranjeaza asa de tare ar trebui sa ,,semnalizati,,ca articolele dumneavoastra sau daca si redactia GSP are aceleasi credinte si GSP ...ca va adresati doar unei elite...,,,,GSP se areseaza doar antimanelistilor!,,Ar fi si mai cinstit...nu de alta dar ieri am citit ca Burleanu este pesedist...si desigur urmeaza epitetele pe care voi GSP le tolerati...Dumneata ai vazut o razbunare atribuindu-mi o astfel de ,,binecuvantare,,....Fereasca Sfantul sa zica cineva ceva de cei pe care-i simpatizati...

Andrei F (574 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:10

,....si niciodata nu am citit ca ati ridicat glasul si impotriva cantecelor de pe stadion dedicate Teodorei...Pai nu...?Aia cultura...

17 Nentori Tirana (574 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:29

Lipseste un muzeu in care vizavi de imaginea comunista a Patriei lor sa fie prezentata si cea reala - cea cunoscuta de parintii si bunicii nostri, ce-a care poate fi prezentata in poze reale si filmari reale. Ori cititi Ioana Parvulescu. ---------------------- Draga @tindala, iar ai inteles altceva ! Desigur ca toti aveau tinutele, cintecele si dansurile lor, dar cele prelucrate de artisti-activisti spre „infrumusetare“ nu mai erau cele „batrinesti“ reale. Daca iti spun ca muncitorii si paysanii prezentati si promovati de comunisti – in poezie, proza, picturi, filme, cintece, … - nu erau reali tu intelegi ca n-au existat ? Nu era nimic real, de la haine pina la cintece si expresia hotarita si voiosia cu care construiau patria noastra scumpa RSR ! Bai tindala, sint probalil mai tinar decit tine dar ar trebui sa stie toti – ABSOLUT TOTI !!! - ca dupa 1970 ar fi ramas recolta pe cimp daca nu o adunau elevii, studentii si armata in timp ce in ziare, documentare, emisiuni radio si tv in „Viata satului“ se dansa in tinute ireprosabile si se cinta de mama focului – absolut nimic real ori original – timp in care a inceput rationalizarea alimentelor, astfel ca dupa 1980 batea vintul in magazine iar carnea, zaharul, uleiul erau date cu portia pe cartela asa ca unele familii congelau cota deja din August ca sa aiba sarmale si friptura de Craciun si Revelion. De „tacimuri“ ai auzit ? Dar de „nechezol“ ? Pina in 90 era un singur post tv cu program de 3 ore seara, pentru ca tindala sa se aseze la 5 la coada la lapte si apoi sa nu cada din picioare la fabrica. ----------------------- Nu exista manele bune asa cum nu exista subcultura ca cu-ltura buna. Pacatul nu e doar „muzica“ zdranga, zdranga aualeu si miscarile din buric si poponet asemanatoare inaintasilor Decebal si Cezar ci si textul „genial“, mesajul care se potrivestre cu IDEALURILE de viata ale interlopilor. E „muzica“ - zdranga, zdranga aualaeu ca iar mi-ai pus catuse ! - in care sint prea-mariti interlopii, e „muzica“ celor fara educatie si cultura. Imi pare rau draga tindala dar opinia mea a fost clara: azi oportunisti ca cei de ieri incerca o cosmetizare a manelelor, noua arta a omului nou, in sensul ca incearca sa le faca de salon. Aceeasi „artisti“ oportunisti activisti care au bagatelizat ruptura culturala si educationala din societate ! ------------------ PS Johannis a candidat contra lui Ponta – cel cu sloganul „mandru ca sint roman !“ Bisericile pastreza o evidenta stricta, astfel ca intregul arbore genealogic al familiei Johannis – pina cu peste 300 de ani in urma, nume, prenume, strada si numar ! - se poate afla usor. „Copacul“ are radacinile INTEGRAL in centrul Romaniei de azi ! A spus Ponta vreodata ca are si radacini in Romania de azi ? - ce stie zeita adevarului ? Trebuie sa fi roman ori sa crezi si sa te simti roman, precum prietenul nostru Gigi Becali care fie vorba intre noi … poate era azi ungur ori sloven daca parintii lui n-ar fi fost trimisi in Lagar imediat ce-au ajuns si facut pui in Romania unde desigur ca au fost tinuti cu forta – ca nu poti sa dai drumul la valori ! -------------------- Ce merit ai ca esti roman, bulgar, polonez ? Eu sint mandru ca sint om - acolo am si eu un merit, profesorii, societatea si prietenii mei, vinul si aerul.

dan man (4 comentarii)  •  22 martie 2019, 18:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tindala (189 comentarii)  •  22 martie 2019, 19:24

@17 nentori "copacul are radacini in centrul Romaniei"!Iar gresesti!"Copacul"ala e nascut in Bihor si a facut scoala in limba...maghiara-atunci nemtii erau amenintati cu...Baraganul-si abia dupa aceea in germana!Dar cum a fost el "ales"Presedintele Romaniei?Un politolog zicea-la Antena 3 cei,drept-ca in turul unu candidatii sunt alesi de alegatori,dar in turul 2 sunt "alesi"de cine trebuie!De la Basescu incoace!Eu unul-daca as fi votat-nu l-as fi votat pe acel "copac"!Si stii de ce?Pentru ca a fost primul primar care a avut tupeul sa impuna o taxa de trecere prin orasul unde era el primar!Vrei o mostra mai graitoare de dispret fata de "valahi"si fata de legile acestei tari?Eu-fiind in trecere prin Sibiu-am vrut sa intru in piata agroalimentare sa cumpar branza de Sibiu-de la mama ei!ei bine nu am putut sa parchez nicaieri pentru ca nu stiam ca tichetul de achitare a taxei de trecere se procura la intrarea in oras si nu ca o rovigneta,la fiecare chisc!deci,in tara mea-si cu partidul meu la putere-vorba vine-nu pot sa stationez intr-un oras "din centrul tarii",ca nu ma lasa un... neamt!Nu sas din Transilvania!Unul din Bihor!

xstelu (23 comentarii)  •  22 martie 2019, 20:37

Nu stiu cum se face ca m-a pocnit sentimentul ingrat al nedreptatii si cheful de tacla.Din hermeneutica maieuticii maioului alb cu maneci scurte si ghiozdan pe masura purtatorului ce (infamie ,sacrilegiu se caznea ingrozitor bietul ptr o mimica leita lui freddy),duce mesajul elitist in neantizarea inimii romanului care se stie!fara numar s-a nascut manelar!Contrazic duios protagonistul -nu-mi place dansul din buric-in schimb la un pahar de tuica de buzau ,m-apuca asa un dor de Black Sabbat (in combinatie,se stie!)cu DEEP Purple sau un Zeppelin,incheind apoteotic c-un Floyd de zile mari!Iarta-ma prea marite promotor al bunului gust ,aparator necontestat al celor care,nu i asa?nu calca deloc pre lege, Bursuzuk sau cum ti-o fi numele ,ca suntem beti si nu stim ce facem...altfel manele asculti ,manele joci, vedeti rezultatele ultime ale tricolorilor mici,juniori sau cum s-or fi numind.Cum musterii psd ,trolli or postaci s-au infiltrat si in gazetele de sport,n-am decat gingasia sa le -o spun,mai rasfirati baieti,mai rasfirati!

Leon (1 comentarii)  •  23 martie 2019, 1:50

Un articol in pas cu moda: White Supremacy, varianta romaneasca. Snobismul se pare ca este in romania o boala nationala. Din pacate nimic nou acesta intoleranta culturala din parte mici burghezii fata de subcultura. In istoria artei apare foarte frecvent ca fenome. :uzica Jazz, la apritia sa, a fost lafel de descalificata cu argumente in ziarele de atunci din USA, in arta vizuala cea mai vizitata expozitie din toate timpurile (Entartete Kunst) nu a facut nimic altceva decat sa denigreze in ochii mici burghezii acel gen de arta "de prost gust", "urata" si neinteleasa. Se stie despre ce artisi era vorba, sau poate ca intr-adevar un "möchte gerne" jurnalist ca domnul Geambasu habar nu are la ce ma refer. Nu conteaza, cert este ca articolul este un exemplu clar al manifestari snobismului cultural, intolerantei si ignorantei culturale. Nu ca manelele ar fi vre-o opera de arta, totusi fac parte din peisajul cultural romanesc. Aici poate ar trebui sa stabilim ce inseamna cultura? Din-pacate exemplele muzical ce le da autorul ,nu ma face decat sa cred ca dansul nu este deschis noului, fiind un nostalgic, ramanand undeva in anii tineretii sale in acea romanie izolata.

17 Nentori Tirana (574 comentarii)  •  23 martie 2019, 12:23

Draga tindala, am gresit cu tine caci m-am obisnuit pe acest blog cu alti oameni – te rog sa nu-mi mai scrii. ---------- Unuia care sustine ca Johannis a pus pentru valahi o taxa de trecere prin Sibiu si ca Johannis ar fi un bihorean – nascut la Sibiu din familie de sasi cu radacini cunoscute in Transilvania pina prin secolul XIII - care a facut scoala in ungureste caci nemtii au fost amenintati cu Baraganul – nemtii au cunoscut fara nici o amenintare Siberia dupa ce au calatorit gratis o saptamina cite 50 in vagoane de animale fara sa se deschida usile – nu ai ce sa-i faci. N-a existat niciodata o taxa de trecere prin Sibiu, nici una pusa de Johannis special pentru valahi ! Dar am observat si eu ca unii se opresc exact unde ii taie si cred ca-si pot lasa masina unde vor ei, doar scurt ca ce ..., ca sa dea o fuga pina undeva - caci e tara lor ce ...

Andrei F (574 comentarii)  •  23 martie 2019, 15:04

@17 Nentori Tirana (561 comentarii) • 23 martie 2019, 12:23 Domnule,repede ia calea Cotroceniului....Nu de alta dar ce stii despre Presedinte se pare ca nici el nu cunoaste!Klaus Iohannis a declarat într-un interviu că familia Iohannis este atestată în Cisnădie din secolul al XVI-lea...

tindala (189 comentarii)  •  23 martie 2019, 16:56

@17 Nentori M-am lamurit.Daca afirmi ca "nu a existat nici o taxa de trecere prin Sibiu"...inseamna ca nu locuiesti si nici nu ai locuit in aceasta tara cam de mult timp.Afla ca de circulat aveai voie sa circuli-pe drumul national-dar nu aveai voie sa stationezi in Sibiu-nici sa-ti cumperi tigari-daca nu plateai taxa la intrarea in oras.Si Iohanis a fost primul care a avut aceasta initiativa-in fond un act profund dusmanos si nelegal.Iar Iohanis o avea el originile in Sibiu-nu stiu,de ce sa zic- dar din biografia lui-oficiala-rezulta ca s-a nascut in Bihor-poate acolo au avut parintii serviciul-si unde nu avea scoala in limba germana si a facut primele clase in limba maghiara-nu in romana.Nici eu nu o sa mai vorbesc cu tine,ca nu am cu cine.

17 Nentori Tirana (574 comentarii)  •  23 martie 2019, 18:30

@Andrei F, m-ar bucura sa vad ca citesti cu aceeasi atentie si opiniile lui Pacala. --------------- Andrei F, nu stiam de declaratie, inseamna ca WJ are lipsuri serioase si iti promit ca ii fac un instructaj cu prima ocazie, sper macar sa stie ca Cisnadie nu-i in Albania ori Grecia - apropo de declaratiile sincere ale lui Ponta si Tariceanu. Plus ca WJ a mai luat si o romanca saraca – bai Domnule, noi stim ca nici Gigi Becali cit e el de roman n-ar lua una ! Domnul Ponta macar a luat una bogata, cu ideologia si nomenclatura gata facuta, dar mai stii ... ca asta-i smecher ... poate tot albaneza ori Sarba. Andrei frate, hai sa gandim ca Gadea, crezi ca il poate chema pe unul Macelaru daca bunicii lui n-au fost macelari ? La greci e voie sa iei ce vrei, uite ca Domul Tariceanu – punem pariu ca asta nu stie unde au fost ai lui la inceptul secolului XX ? - a luat mai multe romance si o sa mai ia daca ajunge Presedinte - se vede dupa cum se fitiie pe scaun ca hopa mitica al lui tremura deja de fericire. Dupa sloganul ales cred ca a pus ochii pe una Romanica – ai vazut ca si-a pus si # la inceput ? De ce # ? - are de gand sa deschida o linie de cauciucuri si si-a asigurat marca # ? ---------------- PSss Apropo, tu iti cunosti radacinile cu nume, localitare, strada, pina la inceputul secolului XIX ?

Andrei F (574 comentarii)  •  24 martie 2019, 9:19

@ 17 Nentori...Periatul familiei Presedintelui cu date false sigur nu- ti face nici un bine...In ultimul comentariu ne spui ca doamna Carmen ar fi fost saraca...Saracul de tine,sigur poti mai mult.Problemele de eugenie sunt importante si pentru tine doar cand iti convine...Cand iti afisezi blazonul adevarat si nu ce aduce aminte de un esec fotbalistic?Sa nu fie ca in Urzeala tronurilor...Sir Ceapa!!!

Comentează