Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Absolutul nu moare 

În ziua în care el ar fi împlinit 72 de ani, 3.000 de oameni care poartă numele Johan, Johannes sau Johanna au primit dreptul unui tur gratuit al arenei „Johan Cruyff” din Amsterdam. Aşa a comemorat Ajax ziua eroului său […]

...

Gino nu doarme!

Bani mulţi pe masa fotbalului. 28 de milioane de euro pe sezon pentru Liga 1. Aceasta este valoarea noului contract semnat pe 5 ani între Liga Profesionistă şi eAD, firma deţinătoare de drepturi. Senzaţia este cunoscută. Bani mulţi şi fotbal […]

...

De ce am pierdut cu Franţa

Franţa s-a prezentat mai pregătită pentru un meci de o asemenea importanţă. Garcia, Mladenovic şi compania au rezistat presiunii, au făcut alegerile corecte. Căci tenisul nu oferă varianta meciului egal în spatele căruia să te ascunzi o vreme. La final […]

...

Ten Hag pentru Ten Petrescu

Ferestre către fotbalul mare, cupele europene ne pot da şi temperatura întrecerii interne. Valoric, organizatoric. Din perspectiva spectacolului. Când vezi un meci FCSB-Craiova, de exemplu, îţi mai vine inima la loc. Zici: uite, se poate, nu suntem atât de departe […]

...

Miki, nimichi. Și un căpitan nejucător-necâștigător

Simona Halep, victorie logică și solidă în fața Kristinei Mladenovic. 6-3, 6-1. Joc solid, echilibrat, cu pigment de clasă mondială. Voință, concentrare, anduranță, accelerare când era cazul. Un nivel al prestației la care ajungi după ani petrecuți în elită. Dincolo, […]

...

De la Hingis încoace… 

...nu am văzut publicul unei mari arene a tenisului să susţină frenetic o jucătoare aşa cum s-a întâmplat cu Bianca Andreescu la Indian Wells

Permalink to De la Hingis încoace… 
luni, 18 martie 2019, 5:24

Curaj. Trebuie reţinut acest cuvânt când vorbim despre Bianca Andreescu. Trebuie încastrate în memorie mai multe cuvinte atunci când încercăm să descriem fenomenul Andreescu. Fiindcă este un fenomen, să nu ne ferim de cuvinte.

Inspiraţie, inteligenţă, calm. Şi un praf de răutate fără de care nu ajungi niciodată campion. Un soi particular de farmec personal izvorât din ingenuitatea adolescentină. Să scriem şi să spunem lucrurile acestea fără să ne temem că devenim patetici.

Ori cu sentimentul culpabilităţii, că am sărbători ceva care nu este al nostru. Bianca este speranţa că tenisul fetelor poate ieşi din zodia scrâşnetului din dinţi. Fulgerul care sparge norii grei ai încrâncenării.

Româncă, punct

Victoria de la Indian Wells merită sărbătorită nu doar pentru că Bianca este o „jucătoare cu origini româneşti”, cum atât de dulce se exprimă cam toată media românească, atât de sensibilă la corectitudinea politică. Nu, doamnelor, domnişoarelor, domnilor şi domnişorilor, Andreescu nu este o jucătoare cu origini româneşti.

Era aşa dacă avea o legătură vagă cu ţara asta, vreun bunic galiţian născut la Botoşani sau vreo străbunică turcoaică trăită în Cadrilater pe vremea Reginei Maria.

Or Bianca este pur şi simplu o româncă născută în Canada, din părinţi români, care apoi şi-au adus copilul în România pentru primii ani de viaţă, loc în care a deprins tenisul înainte de a se întoarce cu toţii acolo, peste Ocean.

Exerciţiu de sinceritate

Acolo unde s-a şlefuit ca om şi ca jucătoare. Cetăţean canadian cu acte şi sentimente în regulă, Bianca Andreescu nu îşi reneagă obârşia românească. Dovadă, cuvintele simple şi mai ales spontane rostite la Indian Wells pentru purtătorii de tricolor din tribune.

Să îi emoţionezi în egală măsură şi pe suporterii canadieni, şi pe cei români, câştigându-i de partea ta şi pe americani nu înseamnă o piruetă diplomatică, ci un exerciţiu de sinceritate.

De la Hingis încoace nu ţin minte ca o arenă să fi susţinut frenetic o jucătoare aşa cum a făcut-o la finala Biancăi cu Angelique Kerber.

Poate ea aduce schimbarea

Închidem paranteza despre „originile” Biancăi şi încercăm să înţelegem împreună de ce triumful ei de la Indian Wells poartă un mesaj universal. Ne ajută tot ea. „Sper ca victoria mea să fie o sursă de inspiraţie şi pentru alţi tineri”. Cât de frumos şi de limpede!

Ca tenisul pe care l-a etalat timp de 10 zile la cel mai important turneu de tenis de după Grand Slamuri. Forţă şi îndemânare, ştiinţa de a schimba ritmul, putere de improvizaţie.

Câteva dintre trăsăturile definitorii ale jocului noii senzaţii a tenisului feminin. Poate ea va schimba retorica obosită a acestui sport aflat încă sub ruinele dinastiei Williams. Să nu uităm, tenisul a fost cândva teritoriul copiilor-minune.

Pe când Halep contra Andreescu?

Adepţii jocului la aşteptare vor contraataca punând întrebări academice. Nu e mai bine să avem răbdare să vedem cum va evolua? Dar va evolua? Nu a fost cumva o întâmplare fericită? Aţi observat că are totuşi probleme la deplasare? Dar cu durerile acelea la braţ ce este? Şi tot aşa. Ştiţi cât de analitici devenim atunci când nu-i cazul.

Ar mai fi o tentaţie acum. Să începem comparaţia cu Simona Halep. Stilul de joc, felul de a vorbi, de a-şi digera decepţia, de a-şi trăi bucuria. Aici prefer să mă abţin. Sper ca viitorul să le pună faţă în faţă. O finală de Grand Slam cu Halep şi Andreescu, ce vis nebunesc! Şi să câştige cea mai bună, nu aşa se spune în sport?

Închei. O colegă tocmai îmi şopteşte ceva. Ce frumos ar fi fost şi un mesaj de la Simona! Câteva cuvinte acolo. Aşa sunt fetele, mai sensibile. Nu toate.

Comentarii (48)Adaugă comentariu

Ion (8 comentarii)  •  18 martie 2019, 17:49

Un articol de duzina... Rusine, Simona! Ai uitat sa-i trimiti o copie lui Geambasu dupa mesajul trimis Biancai!

Vlad (15 comentarii)  •  18 martie 2019, 17:51

Ce treabă are Bianca Andreescu cu România?! E născută în Canada. Doar eschimosii sunt antici canadieni. De ce nu ai scris acum 3 ani despre cât de româncă e Bianca Andreescu? Pentru că nu câștigase nimic. Faci click-uri, atât. Și iei bani de la PSD.

Silviu (39 comentarii)  •  18 martie 2019, 17:54

" Ce frumos ar fi fost şi un mesaj de la Simona! Câteva cuvinte acolo. Aşa sunt fetele, mai sensibile. Nu toate." ! Perfect tintit !

schonna (1 comentarii)  •  18 martie 2019, 18:07

Daca doi Olteni,sot si sotie, se muta la Timisoara si li se naste un copil la spitalul din aceiasi localitate,copilul nou nascut e Banatean?

Adrian (3 comentarii)  •  18 martie 2019, 18:10

Oltenii pot sa se nască si la a treia generație oriunde sunt tot olteni ! Au identitate lucru care vouă va lipsește si tocmai de aceea nu puteti înțelege ! Este olteanca si românca indiferent de cetățenie ! Felicitări Bianca !

ticbis (99 comentarii)  •  18 martie 2019, 18:23

Ohooo...! Ce n-as da sa traiesc o finala de Grand Slam intre Simona Halep si Bianca Andreescu!!! Pe bune acum, cred ca ar fi cea mai "linistita" finala de turneu din viata mea! M-as bucura de spectacol, as fi mandru ca se infrunta doua romance intr-o finala mondiala urmarita de catre tot mapamondul, pe toate canalele de sport din lume! Mai mult, as fi multumit si implinit indiferent care dintre cele doua romance ar castiga meciul! Nu, nu e nimic complicat in sentimentele astea; imaginati-va cam ce-ar simti cehii daca in urmatoarea finala de Grand Slam s-ar intalni Karolina Pliskova cu Petra Kvitova!!! Cat despre Bianca Andreescu, este romanca pur sange, indiferent ca joaca pentru Canada si ca traieste acolo; este de-a noastra! Sangele, apa nu se face, niciodata, pentru niciunul dintre cei 5 mil de romani ce si-au luat lumea-n cap in ultimii 30 de ani. In plus, numele "Andreescu" este neaos romanesc... fara nici cea mai mica indoiala!

tindala (189 comentarii)  •  18 martie 2019, 18:31

Ce mesaj sa-i mai transmita Simona?!Pentru ca Bianca Andreescu declara ca se antreneaza cu Simona Halep, ori de cate ori are ocazia.Si probabil ca isi doreste mult sa ajunga ca ea.La antrenamentele cu Simona a remarcat-o si Darren Cahill,care si el a declarat ca "Bianca Andreescu nu a aparut de nicaieri.O urmaresc de cand avea 16 ani"!Si-daca ati observat-Bianca Andreescu a preluat si niste gesturi de la Simona Halep:de ex.cand sta cu capul in jos aplecata peste racheta rezemata in teren saucand se aseaza pe vine.Astea sunt de fapt exercitii de respiratie? Sii mai ales cand se inchina la final!Ce mesaj sa-i mai transmita Simona?!Pe multi ii deranjeaza strigatele Simonei,dar astea cica o ajuta la respiratie.Si ele ar fi cam... singura "contributie" a lui Darren Cahil la arsenalul Simonei!In rest?Sper ca Bianca Andreescu sa nu si-o ia in cap,cum se zice pe la noi.Sa fie asa cum e acum.Sa nu intervina tot felul de sfatuitori sau sponsorii.De ex.Garbine Muguruza,inainte era mai plinuta-dar avea si forta mai multa.Dupa ce a devenit vedeta,acum are "silueta"-poate si la sugestia firmelor de publicitate- dar pare subalimentata,chiar anemica,iar rezultatele in teren...se vad!

Andrei (2 comentarii)  •  18 martie 2019, 18:32

@schonna Nu! E un prazar, un copil care va face nota discordanta și va fi singurul votant PSD din Banat. Va susține o echipa de partid, o clona odioasă! Va injura Dinamo ca la usa cortului, pentru că din lipsa unei rivalitati istorice, se va ghida după marea masă și va acționa în consecinta. Îl va vedea pe Mitrita un fel de Dumnezeu al MLS-ului și scopul său în viața va fi sa ajungă un fel de Gică Craioveanu. Niciun fel de treabă cu Banatul!

Alberto (1 comentarii)  •  18 martie 2019, 18:34

Ce pacat ca trebuie sa emigram toți și sa încercam sa ne facem o viața departe de țara pentru ca de 30 de ani cei care trebuie sa schimbe ceva sa facă ca lucrurile sa se schimbe sunt niște laturi...

JEAN PHOUTAILLE MARAIS (12 comentarii)  •  18 martie 2019, 18:35

Ha,ha,ha!Cu accentul Domnului Klaus,s'il vous plait!Adica,voi asteptati o astfel de reactie din partea Halepei?Fiinta aceasta este imaginea zgarceniei si invidiei personificate!Nu are nicio prietena in tot circuitul,nu iese cu nimeni nici macar la o apa minerala,ma refer la vreo teniemena de-a ei....ar tortura-o cu englea ei,ce-i drept....ar tortura pe oricine!De unde asteptati felicitari de la Halepa pentu canadiana?De unde si pana unde sa o felicite Miss Cogealac pe canadiana Andreescu,cea care isi iubeste tara de adoptie mai mult decat orice sii ii multumeste pentru tot!Andreescu n-ar fi realizat NICIODATA in Romania ce a realizat in Canada,sa fim seriosi!Halep este o exceptie fericita,un talent deosebit si o muncitoare de o tenacitate remarcabila!Nea Stere a riscat tot pentru fata lui,putea ajunge la sapa de lemn,dat uite,i-a iesit si acum e milionar in valuta!Asa ca,nu exista momente de fair play sau caracter in acest sport,cel mai individualist si egoist cu putinta si nici nu ai pretentii din partea cuiva atat de egcentrist ca precum Halep!Restul....e tacere si ipocrizie!

Robert (6 comentarii)  •  18 martie 2019, 19:20

Am cazut toti in limba dupa o canadienca in timp de 5 ani de zile o injuram pe romanca.

itu52 (178 comentarii)  •  18 martie 2019, 19:36

Da, este enervant clișeul cu origini românești, cam tot atât cât și cel cu formată de Federația Canadiană. Bunica ei, o bătrână ruptă din Muzeul Satului, lămurește problema. Vorba liniștită, armonia interioară afișată pe fața senină se reflectă peste ocean în nepoata vivace, puternică, iute în mișcări (nu și în mânie). Nu o văd rupând rachete sau încurajându-se birjărește. A arătat în acest turneu atâtea feluri de a lovi mingea că ne ajunge pe tot anul. Am văzut la ea cum se lovește puternic și gândit. A avut câteva lovituri galactice, o combinație de forță și precizie cu treceri milimetrice peste fileu. Colega dumitale să stea liniștită, la o conferință de presă Simona a vorbit frumos despre ea și a povestit cum a sfătuit-o să treacă la senioare. S-au antrenat împreună la Toronto și își cunosc numerele de telefon de pe vremea etapei FED CUP disputată la Cluj. În privința asta puteți să-l consultați pe dl. Boc, care probabil se gândește să o facă cetățean de onoare. Pentru că nici nu a schițat gestul de a ridica trofeul, bănuiesc că a fost avertizată de Simona. În privința unei dispute directe va fi ca-n ”fate, frate, dar brânza-i pe bani”, nu cred că se va lăsa cu supărare.

ticbis (99 comentarii)  •  18 martie 2019, 19:52

Pentru JEAN PHOUTAILLE MARAIS: Bati campii!!! De 6 (SASE) ani de cand Simona Halep este in topul tenisului mondial, are mai multe prietene si amice bune printre jucatoarele din circuit decat au adunat Serena Williams si Maria Sharapova impreuna in intreaga lor cariera de peste 15-20 de ani!!! Poti sa o acuzi pe Simona de orice, numai de asa ceva, NU! Din punctul asta de vedere, Simona e o fata OK; se poarta prieteneste cu toate colegele ei din circuit, inclusiv cu rivalele din ierarhia mondiala. Este recunoscuta ca fiind cea mai prietenoasa jucatoare din circuit, insa tu esti prea orbit de ura ca sa percepi asa ceva! Mi-e mila de tine si nu te invidiez... esti mult prea trist si traiesti doar ca sa urasti!

Serban Gheorghiu (1 comentarii)  •  18 martie 2019, 19:59

Bravo Cristian!!! Un articol fantastic scris din inima de Roman !!! (Cel mai bun dintre zecile de comentarii citite despre victoria lui Bianca !!!)

Lucian (9 comentarii)  •  18 martie 2019, 20:09

Lumea a luat-o total pe aratura, dacă să se mândrească sau nu cu Bianca. Bre, e sport, poți sa simpatizezi cu cine vrei, ca doar nu-i ceri de mâncare și nici ea ție. Poți chiar să te simți reprezentat , pe ce criteriu ai tu chef, inclusiv naționalitatea. Nah, Livache Dragnea e cel mai autentic taranus neaoș, te mândrești mai mult cu el???

victor L (225 comentarii)  •  18 martie 2019, 20:13

Dar jurnalistul Geambasu cind a remarcat-o pe Bianca? inainte, cumva, de a-i vedea toti ascensiunea? Care poate fi efemera, caci multe stele sint pe Cer, toate pin` la ziua pier. NB,am vorbit cu un amic neamt (nascut in Romania) la telefon azi, si l-am intrebat daca o blameaza presa lor pe Kerber ca a pierdut. "In niciun caz cum fac romanii tai cu Halep".

Cipinho (42 comentarii)  •  18 martie 2019, 20:38

Am zis inaintea turneului ca Bianca a crescut foarte mult si am banuit ca o sa lege cateva victorii, dar nu credeam ca va castiga si turneul!!! Bianca si-a castigat succesul tuturor si merita toate felicitarile. Am zis de asemenea ca are un joc mult mai variat decat jocul Simonei si e mai puternica lucru remarcat si de presa internationala dupa finala de ieri, care au facut si ea o comparatie subtila cu Simona. Felicitari Biancai ca a avut sansa sa plece in Canada si sa fie sustinuta de federatia de acolo, sper sa nu-i tradeze vreodata si sa alege sa joace pentru Romania. felicitari si Simonei ca a reusit sa se ridice chiar si nesustinuta financiar de o federatie inutila. Desigur ca o intalnire directa ar fi foarte interesanta si cu rezultat imprevizibil. Totusi un gest urat ca nu a felicitat-o imediat dupa meci, mai ales ca Bianca o considera un idol, dar nah, invidia e mare la romani :))))

Argus (16 comentarii)  •  18 martie 2019, 20:56

Toate-s bune si frumoase, dar nu precum soapta colegei: "Ce frumos ar fi fost şi un mesaj de la Simona!"! Ar fi fost, dar pentru asta, trebuie sa mai "exerseze" la capitolul politete (se vede ca a fost prost obisnuita ca sa sa primeasca, nu si invers! Pana la urma, nici sa-i multumeasca pentru ca "a cazut" doar un loc, tot ca urmare a prestatieie Biancai Andreescu (sa nu se supere Tiriac si sa spuna mirat "a cazut? eu nu vad nic o zgaraietura…"). In acest caz, se confrima zicala "recunostinta e floare rara!" Dar politetea, "ce-o mai fi si asta….?"

Razvan Sandulescu (1 comentarii)  •  18 martie 2019, 21:50

Nu cred ca e vreun articol pe care il scrii despre tenis in care sa nu o atacati pe Simona. Si pe urma va mirati ca nu discuta cu voi. Vorbesc in numele multora cand adresez rugamintea Gazetei de a-l reprofila pe domnul Geambasu pe alte sporturi la care nu se pricepe. va rugam, din suflet, lasati sportul asta pe mana unor oameni care stiu cu ce se mananca si care nu-si fac traficul din hranirea trollilor si a haterilor. va multumim anticipat.

Mircea (110 comentarii)  •  18 martie 2019, 22:03

Bianca joaca un tenis complet, un joc variat si flexibil. Este o placere sa o privesti jucand...:) Chestia ca este romanca sau nu...mwa...Ea este nascuta in Canada avand parinti romani; Este deci canadianca cu origini in Romania. In privinta tenisului, Canada a format-o, acolo si-a gasit drumul si nu in Romania.

Andrei F (574 comentarii)  •  18 martie 2019, 22:31

Nu erati dv. daca la final nu puneati si putin venin...Stiti dv. ca Halep nu a felicitat- o pe Andreescu...O mai faceti si insensibila.Halep cand a spus ca sunt putine sportive de tenis care au avut de tras din partea presei sportive din tara proprie...sigur nu va uitase...

GopoSapiens (2 comentarii)  •  18 martie 2019, 23:29

Andreescu e la fel de mult româncă, precât e Bouchard de franțuzoaică. În rest sunt amândouă canadience. Dacă Halep n-ar fi pierdut cu Vondrousova probabil c-ar fi ajuns să joace cu Andreescu la Indian Wells, da' semifinala, nu finala. Oricum, ambele mai au ani buni înainte în care li se suprapun carierele sportive, deci sunt șanse măricele să se-ntâlnească din când în când pe teren. Finală de Mare Șlem? Ar fi frumos, dar e greu de ajuns acolo. Apropo, Andreescu a fost la Cluj anul trecut, cu echipa Canadei de Fed Cup (a pierdut cu Begu, pare-mi-se). Unde e articolul care l-ai scris despre ea atunci, c-aș fi curios să-l citesc?

Adrian (1 comentarii)  •  19 martie 2019, 0:26

Imi aduc aminte de raceala totala cu care era tratata Galina Astafei imediat dupa trecerea la nationala Germaniei de atletism. Si ea concurase si adusese medalii pentru Romania. Dar pe vremea aia aveam din plin atleti si succese pe plan sportiv, ca sa nu avem nevoie sa cersim niste glorie asumandu-ne aceeasi nationalitate cu o invingatoare. Andreescu NU CONCUREAZA PENTRU ROMANIA. Punct. Concureaza sub steag canadian, toti prezentatorii din lume o prezinta ca si canadianca. Sharapova este in SUA de la 8 ani si vorbeste mai bine engleza decat rusa, dar lumea o asociaza cu Rusia pentru ca ea concureaza sub steag rusesc. Punct. Conteaza sub ce steag concurezi, restul este pur si simplu prosteala si cersit de glorie. In sens invers, daca am avea o mare campioana de origine straina care sa zicem s-ar casatori cu un roman si ar concura pentru Romania, sub steag romanesc, nu ne-am bucura pentru succesele ei si nu am sustine-o? Imi aduc aminte cat de mult se bucurau italieniii pentru victoriile Fionei May, englezoaica casatorita cu italian. Plus, ce vrea sa demonstreze faptul ca Andreescu e romanca(zicem noi) si castiga in tenis? Ca exista vreo anume superioritate a genelor romanesti in sportul asta, ca avem ceva natural in plus fatza de altii? Asta ar fi ridicol de crezut. Tenisul este despre o scoala, despre munca, talent si conditii de antrenament. Si despre noroc. Andreescu a gasit toate astea in Canada, este nascuta acolo, sa terminam odata cu asumarea asta a victoriilor ei ca si cum ar fi ale noastre. Ne facem naibii de ras

Radu_pnt (14 comentarii)  •  19 martie 2019, 0:34

Andreescu nu e romanca, punct. E o canadianca, jucatoare de tennis (tenniswoman) de origine romana, punct. (Chiar si asa beneficiaza de simpatia mea si sprijinul meu ca suporter) DAR.... Manipularea asta ca a invatat tennisul care a dus-o spre "iata ce succes" in Romania e o nesimtire crasa. Nimic din Romania nu i-a adus acest succes. Putem spune insa ca talentul (care se trage de la parinti) si educatia parintilor(romani) a contribuit PUTIN, la acest succes. In rest..totul a fost deprins in Canada, tennisul ei , SI NU NUMAI, acolo s-a desavarsit. Acolo s-a finisat si acolo a invatat sa fie profesionista, si acolo si-a desavarsit acest mental (fosta psihologica) coplesitor. Sa nu uitam ca a multumit Canadei pentru tennisul ei si romanilor pentru sprijinul de suporter. In Romania, cine stie unde s-ar fi pierdut pe drum si cu ce mental ar fi inceput acest drum lung?!?! HAIDETI numai sa ne gandim la mentalitatea romaneasca... va mai amintiti pe Torje ce suparat era ca Daum facea acele exercitii psihologice, zicea ca strainii isi bat joc de romani (bine, nu chiar de toti, doar cei cu personalitate, printre care si el fotbalistul roman cel mai desavarsit)..si nu e un unicat (din pacate).. Aceasta este mentalitatea implementata prin cultura... cine scapa in Romania nemolipsit de ea merita intreaga lume, incepand chiar si incepand cu un trofeu Indian Wells. ASA CA, Va rog eu..lasati-ne cu "Andreescu e romanca, punct". SI asa sunt suparat ca tot citesc asocierea asta de "lipitori" a mediei din Romania cu "jucatoare de origini romanesti"... repet Beneficiaza Chiar si asa de Simpatia si sprijinul meu ca suporter...

enegene (1 comentarii)  •  19 martie 2019, 1:26

apropos de hingis: este cetatean elvetian cu radacini slovace dar nu am vazut slovacii sa se bata cu caramida in piept ca este slovaca... belinda bencic este cetatean elvetian cu radacini slovace dar la fel nu am vazut slovacii sa se arunce in fluviu pentru ea... andreescu este cetatean canadian, scolita in canada, formata in canada pe banii statului canadian si de catre antrenori canadieni... mi se pare ridicol sa iti apropriezi sportivi care nu iti apartin decat dpvd etnic si atat ...

motanul incaltat (333 comentarii)  •  19 martie 2019, 1:28

Cel mai bun comentariu il au cei de la kmkz.ro/ Bianca Andreescu e jucatoarea perfecta.... Daca cistiga e romanca ---daca pierde e canadianca.....Uitati si meritul lui Ion Iliescu... Pai daca Romania era o tara normala mai emigrau parintii ei???? Ajungea sa traiasca in Romania lui Dragnea si era STOP JOC.... Asa insa datorita PSD (FSN- PDSR) traieste intr-o tara normala si ajunge campioana la 18 ani.Ar trbui sa-i multumeasca din inima partidului unic ....Nuferi apar din mocirla.In cazul de fata -au radacini in mocirla.Un spatiu unde ar trebui sa fie Gradina Maicii Domnului....

Cos (3 comentarii)  •  19 martie 2019, 1:43

Bianca joaca pentru Canada, este nascuta in Canada, este cetatean Canadian, este Canadianca. Hai sa mai lasam patriotismul asta jenant la o parte.

petrache (79 comentarii)  •  19 martie 2019, 3:29

Domnule Geambasu, ati scris in general frumos, dar treaba cu apartenenta Biancai : canadiana sau romana ati gresit-o. Milos Raonic e canadian - nu macedonean; Shapovalov e canadian, nu rus; Ozil e german , nu turc; Raheem Sterling este englez nu jamaican. Mulrooney, fostul prim ministru al Canadei are nume irlandez; presedintele Statelor Unite are nume nemtesc - dar nu e neamt. Bianca probabil ca nu i-a citit pe Rebreanu sau Caragiale si nici nu stie cum se da spaga la doctor. E canadiana de origine romana; ne mandrim cu ea; ne bucuram de victoriile ei; ne baga si pe noi in seama dar ea a raspuns mesajului dce felicitari din partea lui Trudeau cu cuvinte de genul "sunt mandra sa reprezint o tara atat de minunata (Canada)"

ticbis (99 comentarii)  •  19 martie 2019, 4:07

Pentru Radu_pnt: Esti in eroare de logica! Bianca Andreescu s-a nascut in Canada si concureaza sub steagul canadian, insa e romanca get-beget! Punct! Iti poti schimba oricand tara, religia, cetatenia, numele, sexul, numai sangele si originea, NU! Obarsia neamului din care te tragi n-o s-o poti schimba niciodata, indiferent unde traiesti, ce limba vorbesti si sub ce steag evoluezi! Spre exemplu, Leo Messi e argentinian prin nastere, desi catalanii il considera produsul lor national... insa, el tot argentinian va ramane pana la sfarsitul carierei si pentru tot restul existentei sale. Nu va fi niciodata spaniol!!! Pe de alta parte, ipocrizia ta da pe-afara; Simona Halep e romanca, nascuta in Romania, crescuta in Romania, cu cetatenie Romana, cu rezidenta in Romania, cu taxele si impozitele platite catre Statul Roman... Cu toate astea, o balacariti zilnic pe bloguri si pe forumuri, acuzand-o ca e "albaneza" si ca NU reprezinta Romania, ca nu e romanca, desi steguletul ala afisat pe ecranele televizoarelor in dreptul numelui ei este Tricolorul Romanesc, drapelul tarii! Prin urmare, desi o consider pe Bianca Andreescu o romanca veritabila, sunt dispus sa declar ca este numai canadianca daca si tu declari public aici ca Simona Halep este romanca si reprezinta Romania si pe romani!!! Altfel, te asigur ca Bianca Andreescu este la fel de romanca ca si Simona Halep sau Irina Begu sau Sorana Carstea, indiferent drapelul sub care concureaza in competitii!!! Si e normal sa fie asa; milioane de romani "concureaza" la ora actuala sub alte stindarde si in numele altor tari; insa TOT romani sunt si TOT romani vor ramane pana la sfarsitul existentelor lor! Bianca Andreescu concureaza astazi pentru Canada, maine poate concura pentru Statele Unite si poimaine pentru Rusia, China, Australia sau Kazahstan, insa va fi romanca si va ramane romanca toata viata ei! Punct! Deal with that!

Andrei F (574 comentarii)  •  19 martie 2019, 9:19

@motanul incaltat (318 comentarii) • 19 martie 2019, 1:28 Se vede ca esti ...incaltat la matematica si logica...Daca fata este nascuta in 2000 cine era boss in Romania cand Bianca avea 7 ani si a papat afacerea mamicii?Sa stii ca nenea Bossul chiar a declarat ca romanii nemultumiti pot pleca afara si nu a deranjat pe nimeni...Te-ai nascut cumva prea tarziu...?

adi_stelistul (357 comentarii)  •  19 martie 2019, 9:27

Oricum ar face, Halep tot uita sa faca ceva ce "fetele sensibile" ar face. Sigur, cand face ceva, sau nu e bine, sau nu se cuvine, sau e inutil, sau... Faptul ca nici Mihaela, nici Sorana, nici Irina, nici Monica, nici Ana, nici..., nici..., si ele tenismene romane, n-au facut ceea ce i se reproseaza Simonei nu e foarte relevant. Ce treaba avem noi cu ele? Halep nu e cum vrem noi sa fie. Ba nu ia GS, ba, daca-l ia, e cam putin, ba pierde cam usor, ba castiga cam usor (deci n-are adversare), ba nu e competitia prea de calibru, ba nu au fost adversarele motivate, ba nu merge la Olimpiada (cand a fost, in 2012, nimeni nu era interesat de ea!), ba evita sa joace in Fed Cup (desi are cele mai multe meciuri jucate dintre toate jucatoarele noastre, cu exceptia Monicai, care are vreo 5 ani de activitate in plus, deci facem o mica minciuna prin omisiune acuzand-o, dar asta e!), ba, ba, ba... Acum nu da mesaje desi insasi Bianca a spus ca are o relatie foarte buna cu Simona. Asta e, asa-i trebuie daca n-a vrut sa ramana in mediocritatea din care n-ar fi deranjat pe nimeni. Uite ce linistite sunt celelalte fete, nimeni nu le reproseaza nimic.

adi_stelistul (357 comentarii)  •  19 martie 2019, 9:33

Referitor la discutia cu romanca/canadiana... Bianca insasi a spus ca e mandra sa reprezinte Canada, dar, intr-un alt context a afirmat ca "noi, romanii, suntem mai temperamentali". Sigur, pentru cineva care se autovalorizeaza prin apartenenta la un grup si nu prin propriile merite, a clama faptul ca e canadian doar pentru ca a avut inspiratia/nevoia/disperarea de a se muta in Canada e vital si, in acelasi timp, e greu de inteles ca nu-ti ascunzi originile meschine, romanesti (bleah!). Pentru cineva precum Bianca, valoroasa prin ea insasi, nu prin apartenenta la un grup/natiune, astea sunt aspecte minore si irelevante.

birlic (46 comentarii)  •  19 martie 2019, 9:34

mie mi-a placut articolul ,nu de putine ori l-am criticat pe autorul lui ,dar de aceasta data nu ,tot asa as fi scris si eu ,chiar daca sa nascut in Canada ,are bunicii aici stie romaneste si sa mandreste cu asta . Lucru pe care nu-l fac multi romani plecati afara ,care nici macar nu-si invata copii romaneste ,amintindu-l pe indragitul actor clujean ..."eu nu am vazut unguroauca ori unde ar fi sa nu-si invete odrasla ungureste "

adi_stelistul (357 comentarii)  •  19 martie 2019, 9:41

Si apropo de "noi, romanii" am o poveste foarte frumoasa pe care nu ma abtin sa nu v-o impartasesc. O colega de clasa din liceu, mutata in Germania, casatorita cu un neamt get-beget, ambii medici. El, Alex, e indragostit nu doar de colega mea ci si de Romania. A si spus ca s-ar retrage la pensie aici daca sistemul medical romanesc ar fi ceva mai dezvoltat (e singurul lucru care-l opreste). Ei bine, erau odata in Danemarca la niste prieteni si in timpul discutiei apare subiectul "Romania/romani". Danezii erau destul de blindati cu diverse clisee pe care nemtii au incercat sa le inlature. A fost destul de greu, ceea ce a cam infierbantat discutia. Si la un moment dat, in focul argumentarii, Alex, aratandu-se pe el insusi, a rostit memorabilele cuvinte: "daca vreti sa stiti, NOI, ROMANII..." :-) (el neavand nicio picatura de gena romaneasca). Mi-a placut mult asta.

Andrei F (574 comentarii)  •  19 martie 2019, 9:48

Pentru ca aseara erati la tv. .Cum vine aia ca daca Tanase ar obtine penalty ar fi necinstit?Cum sa intrebati de ce tot Tanase este lovit in careu daca chiar a fost lovit si arbitrul si comentatorii Digi au gresit?Sa fi ramas Tanase o problema pentru dumneavoastra?Poate ar trebui atunci sa va mascati mai bine trairile...

keepcalm (30 comentarii)  •  19 martie 2019, 9:53

@Cos Adevarat, dar la fel de adevarat ca nu isi uita originile, altfel nu ar fi multumit romanilor dupa succes

Durden (245 comentarii)  •  19 martie 2019, 11:38

cum adica e romanca daca s-a nascut in Canada? in incercarea ta terbilista de a fi incorect politic, pici in ridicol. nu inteleg ce era in neregula cu exprimarea celorlalti jurnalisti

keepcalm (30 comentarii)  •  19 martie 2019, 11:46

@Adrian F Tanase singur si-a castigat renumele se trisor, Lacatus ar fi avut multe de invatat de la el, si lumea nu uitat usor, asa cum nu l-am uitat pe Lacatus asa nu il vom uita nici pe Tanase ca trisor, dar diferenta e enorma intre cei 2 ca performante si fotbal, Lacatus pe langa numele de trisor a mai castigat si pe plan sportiv ceva, Tanase ioc, el cred ca va ramana doar cu numele de trisor in palmares

Andrei F (574 comentarii)  •  19 martie 2019, 12:30

@ keepcalm Ai inteles macar ca de aceasta data Tanase a fost judecat gresit de arbitru?Tocmai datorita conceptiilor gresite ca si a ta...E atat de simplu!!! Daca Tanase triseaza arbitrii sa- i aplice regulamentul,daca lui Tanase i se face o nedreptate atunci ar trebui ca public sa recunoastem cand gresim...Desigur tu nu ai de ce...

tindala (189 comentarii)  •  19 martie 2019, 13:24

@Andrei F. Arbitrul Marius Avram-"omul"lui Argaseala-stia ca e blat!Si sa nu fi facut parte din "regie"si tot si-ar fi dat seama!De aia nu mai baga in seama talentele lui Tanase!Ce rost avea sa mai dea si cartonase!Daca se suparau "artistii" si se strica "omenia"?Mai prindea el vreun meci in Liga1?

keepcalm (30 comentarii)  •  19 martie 2019, 13:29

Arbitru nu trebuie sa stea paza la Tanase sa analizeze video fiecare simulare a lui, is 22 de actori in dreptunghi daca face asta la fiecare nu se mai joaca fotbal, Tanase primeste doare ceea ce si-a cautato singur simuland si trisand, conceptia nu e cu nimic gresita in ceea ce priveste un trisor ca Tanase Adriane

Andrei F (574 comentarii)  •  19 martie 2019, 14:29

@ Tandala Cred ca ,,jucati ,,la Radio Erevan!!! Ce treaba are arbitrul Avram in discutie? Eu stiu ca a arbitrat Fesnic la Giurgiu!!! Avram al tau conform lui Craciunescu a ajutat CFR neeliminand pe Omrani si neacordand penalty la Eric...Si poate stii ca Argaseala nu are treaba cu CFR...Esti de la Radio Erevan???

tindala (189 comentarii)  •  19 martie 2019, 16:03

@Andrei F. Marius Avram e deja un nume generic pentru arbitrii fcsb-ului!Iar Fesnic ala-dupa ce a fost inainte de meci "fragezit" bine de presa lui MM Stoica-era"sedat"!

IMGB (15 comentarii)  •  19 martie 2019, 17:06

Nu va mai strofocatzi atit ! Bianca e canadiana .... joaca in echipa Canadei ....gindeste canadian ..... n-are nici o taina cu Romania ! Bunul simt si datorita parintilor ei romani a dat binetze celor citiva romani din tribune care fluturau tricolorul ...

motanul incaltat (333 comentarii)  •  20 martie 2019, 1:57

Andrei F: In primul rind parintii ei au emigrat in 1994---putin dupa mineriade. Intr-adevar mama ei s-a reintors dar numai cu fata ca tata era Inginer in Canada si cistiga la vreo 100.000 $ pe an brut bineinteles dar tot sunt bani..... Mama a zis ca poate o pune in Romanica---a gresit - n-a mers si s-a intors.... Cine pleaca in Canada si se intoarce ori n-a facut nimic---adica un job satisfacator ori e chestia cu dorul de tara care trece dupa 3 luni cind te-ai intors si incepi sa intri in viata normala si faci comparatii.....Ok -pot sa rectific-toate regimurile de dupa 1989 au fost varza nu numai PSD.Singurul lucru bun a fost deschiderea granitelor....Cine poate sa plece s-o faca-cine nu sa voteze PSD.....Eu oricum nici n-ar tebui sa-mi dau cu parerea ca locuiesc in Montreal.....Din 2004 . Am plecat pe timpul lui Base.....Un ex-comunist transformat peste noapte intr-un reprezentant al dreptei. Care dreapta???? Aia de e sora cu stinga...

IMGB (15 comentarii)  •  21 martie 2019, 4:36

Hahaha .... esti tare Motane ! .... ''m-am ris'' ....e bine si adevarat ce scrii ....

Comentează