Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Domul şi velodromul

Şi gogoşile vândute de un domn viceprimar al Sectorului 2, care promite că îl va convinge pe Nicolae Badea să renunţe a ţine prizonier Stadionul Dinamo

Permalink to Domul şi velodromul
vineri, 8 martie 2019, 7:46

Povestea viitorului stadion Dinamo poate fi sursă de inspiraţie şi pentru un film istoric, şi pentru unul de anticipaţie. SF pe înţelesul tuturor. Depinde de unde priveşti tabloul. Pentru pasionaţii de fizică, inclusiv de Teoria Relativităţii, important este în ce sistem de referinţă te plasezi. Inerţial sau neinerţial.

Monument mondial! Păi, şi noi ne dăm cu bicicleta pe el?
Unii mai nostalgici, inerţialii să îi botezăm, au descoperit acum că velodromul are valoare de monument mondial, cum „doar la Milano mai găseşti aşa ceva”. Domul din Milano şi Velodromul din Ştefan cel Mare. Santo Spirito! Chestia asta cu monumentul mondial o susţine unul dintre avocaţii angajaţi să combată proiectul noului stadion din Ştefan cel Mare, care ar urma să crească pe amplasamentul bătrânului velodrom.

Deocamdată, acolo cresc doar buruienile şi nepăsarea. Şi înfloreşte rugina. Imaginile sunt mult mai convingătoare decât toate cuvintele meşteşugite sau vitriolante care ar descrie decrepitudinea arenei unde odinioară se antrenau şi concurau marii ciclişti români. Jacques Anquetil, Raymond Poulidor, Eddy Merckx, Bernard Hinault… A, nu erau români? Scuze!

Clauze intergalactice
Ideea care răzbate din demersul cicliştilor care încă mai folosesc vetusta bază sportivă este simplă. Jos labele de pe velodrom! În lipsă de altceva, acolo este casa lor. Şi nu ei sunt de vină că nu se mai construieşte odată noul stadion. De-abia de aici intrăm în ficţiunea pură. În science-fiction.

Cu clauze intergalactice. Căci nimeni nu este de vină. Nici Nicolae Badea, care deţine pe termen nedefinit dreptul de folosinţă a anexelor stadionului construit în 1951, nici guvernul Adrian Năstase, care a dat năstruşnica hotărâre. Nici CS Dinamo, administratorul întregului parc sportiv, nici Securitatea, nici SRI-ul, nici Miliţia, nici Poliţia. Nici măcar plutonierul Căpşună şi al său câine Costel din nemuritorul „BD în acţiune”.

A promite este nobil, a-ţi face campanie electorală, nu
Şi tocmai când totul părea pierdut în jungla birocraţiei, a intereselor imobiliare (1.100 de euro este preţul minim pe metrul pătrat construit în vecinătatea Stadionului Dinamo, au aflat colegii mei), a blocajelor instituţionale şi a delăsării atavice, apare un om de acţiune, care susţine că va lua în mâini problema şi o va rezolva.

Personajul cu pricina răspunde la numele de Dan Cristian Popescu, este viceprimar al Sectorului 2 al Bucureştiului şi promite că mândreţe de stadion se va ridica sub ochii noştri. Nu se bazează pe nimic, nu are garanţia niciunei legi sau hotărâri guvernamentale, dar din interviul acordat Gazetei reiese convingerea că îl va determina pe Nicolae Badea să renunţe la planurile sale diabolice de a face catering pentru şopârlele din spatele tribunelor şi peluzelor.

Cum îmbinăm utilul cu plăcutul
Succes, domnule Popescu, dar ca locuitor al sectorului unde viceprimăriţi dumneavoastră nu cred o iotă din ce promiteţi. Pe cei care consideră că sunt nedrept cu un edil harnic, cu un gospodar implicat al urbei îi invit la un exerciţiu banal. O plimbare pe Strada Chiristigiilor, locul unde se află şi moderna clădire a Primăriei Sectorului 2. Îmbinaţi utilul cu plăcutul, dragi vilegiaturişti.

Utilul este că daţi o fugă la noua Piaţă Obor, plăcutul este că puteţi admira şi simţi în amortizoarele maşinii gropile din carosabil.

Asta pe timp de zi. Nu vă sfătuiesc totuşi să purcedeţi la o plimbare noaptea pe strada cu pricina, căci iluminatul public nu funcţionează. Că de-aia e public, să nu aibă nimeni „grije” de el. Ştiţi cum e când treci pe acolo noaptea? Ca în filmele cu Jack Spintecătorul!

Aşa că lăsaţi-ne, domnule vice, cu stadionul de 30 de milioane de euro. „Ca şi” edil fruntaş aveţi nişte gunoaie de strâns prin sector. Şi nişte terenuri de sport de construit pentru copiii care vor să joace fotbal fără să-i calce merţanele. Uitasem, asta cu gunoiul se rezolvă fiindcă vă ajută alt mare gospodar şi om de sport. Ilie Ciuclea pe numele dumisale.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Basilio (4 comentarii)  •  8 martie 2019, 19:59

Cristi, e foarte bun si nu numai ca stil sau acoperire culturala. E si foarte la obiect. S-auzim de bine

Andrei (1 comentarii)  •  8 martie 2019, 20:11

Au furat și distrus Romania, sectorul 2 este mai trist decât un cimitir in care are loc o înmormântare,deci cat poate sa mai insemne un stadion.. Gruparea școlită in DIE ,care nu a făcut decât să trădeze Romania și în același timp sa acționeze și că o grupare de Criminalitate organizată..

luciang (2 comentarii)  •  8 martie 2019, 20:19

De remarcat ca in sectorul care se pregateste sa incaseze cae mai mare taxa de salubritate (probabil din tara), politrucul asta are 30 mil E pentru un stadion.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  8 martie 2019, 23:10

Ai dreptate apropo de taxa de salubritate. Este foarte mare si unica in Bucuresti. Probabil ca si ilegala, trebuie cercetat. Dat fiind ca la mijoc este firma lui Ciuclea, nu-i exclus sa descoperim lucruri interesante

Mihai (1 comentarii)  •  8 martie 2019, 20:38

30 000 de milioane de euro?

Mihnea (13 comentarii)  •  8 martie 2019, 20:44

Misto articol...nu-mi vine sa cred ce papagali ne conduc....si ce oameni de afaceri Nicolae Badea specialist in business cu statu'...adică un teren al statului se inchiriaza forever cuiva..misto....Evident dnul Nicolae devine interesat cind se mai investesc niste bani...in rest cum se ocupa dnul Badea de arena Dinamo e cam simplu...cine nu a mai fost de vreo 30 de ani pe Dinamo n-a pierdut nimic..Stadionul arata la fel....

Rty (1 comentarii)  •  8 martie 2019, 20:46

Un nesimtit vicele asta...sectorul 2 a ajuns o cocina...detine majoritatea in consiliu si face dezastru.

11 (21 comentarii)  •  8 martie 2019, 21:12

Asta cu treizeci de mii de milioane e dementiala.

bicu (1 comentarii)  •  8 martie 2019, 22:38

De ce nimeni nu se intreaba ,de ce tin toti sa construiasca noul stadion pe locul celui vechi? Nu cumva trebuie sa i intr ceva in buzunare si lui Badea? Daca se construieste pe locul velodromului ,atunci ,ce o sa faca badea cu cel vechi ,pentru ca nu cred ca poate sa i schimbe destinatia. are drept de folosinta asupra stadionului ,nu si de decizie in cazul demolari.

Bârgaoanu Dragoş (48 comentarii)  •  8 martie 2019, 23:18

Şi-a luat Badea bicicletă??? Uite al naibii moşneag! I-a luat-o fostul lui cumnat, cadou?

F31M (52 comentarii)  •  8 martie 2019, 23:46

Ca la noi(voi) la nimeni..

Comentează