Domul şi velodromul
Şi gogoşile vândute de un domn viceprimar al Sectorului 2, care promite că îl va convinge pe Nicolae Badea să renunţe a ţine prizonier Stadionul Dinamo

Povestea viitorului stadion Dinamo poate fi sursă de inspiraţie şi pentru un film istoric, şi pentru unul de anticipaţie. SF pe înţelesul tuturor. Depinde de unde priveşti tabloul. Pentru pasionaţii de fizică, inclusiv de Teoria Relativităţii, important este în ce sistem de referinţă te plasezi. Inerţial sau neinerţial.
Monument mondial! Păi, şi noi ne dăm cu bicicleta pe el?
Unii mai nostalgici, inerţialii să îi botezăm, au descoperit acum că velodromul are valoare de monument mondial, cum „doar la Milano mai găseşti aşa ceva”. Domul din Milano şi Velodromul din Ştefan cel Mare. Santo Spirito! Chestia asta cu monumentul mondial o susţine unul dintre avocaţii angajaţi să combată proiectul noului stadion din Ştefan cel Mare, care ar urma să crească pe amplasamentul bătrânului velodrom.
Deocamdată, acolo cresc doar buruienile şi nepăsarea. Şi înfloreşte rugina. Imaginile sunt mult mai convingătoare decât toate cuvintele meşteşugite sau vitriolante care ar descrie decrepitudinea arenei unde odinioară se antrenau şi concurau marii ciclişti români. Jacques Anquetil, Raymond Poulidor, Eddy Merckx, Bernard Hinault… A, nu erau români? Scuze!
Clauze intergalactice
Ideea care răzbate din demersul cicliştilor care încă mai folosesc vetusta bază sportivă este simplă. Jos labele de pe velodrom! În lipsă de altceva, acolo este casa lor. Şi nu ei sunt de vină că nu se mai construieşte odată noul stadion. De-abia de aici intrăm în ficţiunea pură. În science-fiction.
Cu clauze intergalactice. Căci nimeni nu este de vină. Nici Nicolae Badea, care deţine pe termen nedefinit dreptul de folosinţă a anexelor stadionului construit în 1951, nici guvernul Adrian Năstase, care a dat năstruşnica hotărâre. Nici CS Dinamo, administratorul întregului parc sportiv, nici Securitatea, nici SRI-ul, nici Miliţia, nici Poliţia. Nici măcar plutonierul Căpşună şi al său câine Costel din nemuritorul „BD în acţiune”.
A promite este nobil, a-ţi face campanie electorală, nu
Şi tocmai când totul părea pierdut în jungla birocraţiei, a intereselor imobiliare (1.100 de euro este preţul minim pe metrul pătrat construit în vecinătatea Stadionului Dinamo, au aflat colegii mei), a blocajelor instituţionale şi a delăsării atavice, apare un om de acţiune, care susţine că va lua în mâini problema şi o va rezolva.
Personajul cu pricina răspunde la numele de Dan Cristian Popescu, este viceprimar al Sectorului 2 al Bucureştiului şi promite că mândreţe de stadion se va ridica sub ochii noştri. Nu se bazează pe nimic, nu are garanţia niciunei legi sau hotărâri guvernamentale, dar din interviul acordat Gazetei reiese convingerea că îl va determina pe Nicolae Badea să renunţe la planurile sale diabolice de a face catering pentru şopârlele din spatele tribunelor şi peluzelor.
Cum îmbinăm utilul cu plăcutul
Succes, domnule Popescu, dar ca locuitor al sectorului unde viceprimăriţi dumneavoastră nu cred o iotă din ce promiteţi. Pe cei care consideră că sunt nedrept cu un edil harnic, cu un gospodar implicat al urbei îi invit la un exerciţiu banal. O plimbare pe Strada Chiristigiilor, locul unde se află şi moderna clădire a Primăriei Sectorului 2. Îmbinaţi utilul cu plăcutul, dragi vilegiaturişti.
Utilul este că daţi o fugă la noua Piaţă Obor, plăcutul este că puteţi admira şi simţi în amortizoarele maşinii gropile din carosabil.
Asta pe timp de zi. Nu vă sfătuiesc totuşi să purcedeţi la o plimbare noaptea pe strada cu pricina, căci iluminatul public nu funcţionează. Că de-aia e public, să nu aibă nimeni „grije” de el. Ştiţi cum e când treci pe acolo noaptea? Ca în filmele cu Jack Spintecătorul!
Aşa că lăsaţi-ne, domnule vice, cu stadionul de 30 de milioane de euro. „Ca şi” edil fruntaş aveţi nişte gunoaie de strâns prin sector. Şi nişte terenuri de sport de construit pentru copiii care vor să joace fotbal fără să-i calce merţanele. Uitasem, asta cu gunoiul se rezolvă fiindcă vă ajută alt mare gospodar şi om de sport. Ilie Ciuclea pe numele dumisale.