Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Buffon, el însuși, Mbappe ca Florinel Coman

Nu este nici miracol, nici vreun blestem. Calificarea lui United este o palmă dată fuduliei și aroganței cu cerceluș în ureche

Permalink to Buffon, el însuși, Mbappe ca Florinel Coman
joi, 7 martie 2019, 3:02

Tour Eiffel a văzut multe la viața lui. Grozăvii mai mari decât eliminarea unei echipe de fotbal, fie ea una dintre cele mai bogate din lume. Drame mai intense decât aceea a patronului încă și mai bogat, șeicul qatarian Nasser Al-Khelaifi. Blocul acela imens de oțel are o viață dincolo de războaie, atentate, mode, vreme frumoasă și intemperii. Miercuri seară a plouat la Paris, iar Tour Eiffel luminat ca un brad de Crăciun pâlpâia în spatele picăturilor. Așa ca fotbalul diluat al PSG-ului.

Prostii cu repetiție

Nu a fost, acolo, pe Parc des Princes nici miracol, nici resurecție. Nici o lecție de fotbal predată de un Man Utd impecabil. Am asistat în schimb la o demonstrație banală despre seriozitatea opusă neseriozității. Despre modestie contra aroganță. Norocul (oportunismul educat?) lui United și prostiile succesive ale lui Kehrer, Buffon și Kimpembe au înlesnit victoria și calificarea nescontate ale englezilor. Iar dacă noi încercăm acum să descoperim sensurile profetice ale unei surprize fotbalistice, avem bilet numai dus către ridicolul absolut.

Să râdem cu Thomas Tuchel!

Această victorie cu 3-1 obținută de Manchester pe terenul multiplei campioane a Hexgonului nu trebuie celebrată ca o faptă istorică. Dar este o palmă dată fuduliei. Cred sincer că există Cineva, acolo, sus, care nu doar că ne iubește, dar ne mai și arde câte una după ceafă când ne luăm nasul la purtare. Pentru a nu știu câta oară (prea)bătrânul Buffon a fost egal cu propriul nume. Decuplat, Mbappe s-a făcut de râs mai rău decât Florinel Coman atunci când a vrut să-l dribleze pe De Gea.

Kehrer a jucat mai rău decât Deian Sorescu în zilele lui cele mai proaste, Thiago Silva a fost cam la același nivel cu acel Thiago de la Craiova. Și pentru ca opera să fie completă, pentru ca hohotele de râs să cuprindă întreaga asistență era nevoie de un regizor. Doamnelor și domnilor, vi-l prezentăm pe antrenorul Thomas Tuchel! Neamțul Tuchel, garantul lucrului bine desfăcut. Artizanul delăsării.

Neymar și grupul de intelectuali

Cazul cel mai interesant rămâne totuși Neymar. De-abia picat de la Carnavalul de la Rio, neras, obosit și copleșit de angoase metatarsiene și existențiale, înconjurat de un grup de amici care păreau și ei cel puțin membri ai Academiei Franceze, brazilianul și-a molfăit suficiența într-o lojă. Doar până când Kimpembe și-a băgat coada și a comis un henț fatal în suprafața de pedeapsă.

Chestia asta i-a stricat definitiv seara lui Neymar. Una care se anunța atât încărcată de spiritualitate, de interesantă. În loc să profite împreună cu amicii lui intelectuali de vecinătatea Parc des Princes cu renumitul locaș de cultură Bois de Boulogne, driblangiul a trebuit să coboare din lojă ca să joace rolul indignatului. Să îl pună la zid pe arbitrul Skomina și să condamne satanicul sistem VAR. Curios, compatriotul lui Pele, Garrincha, Jairzinho, Ronaldo, Rivaldo sau Rivaldinho nu a fost luat în serios de nimeni. Oare de ce?

Norvegianul în salopetă

Puține cuvinte legate de învingători, fiindcă United este un edificiu în reconstrucție. Să remarcăm vesta lui Ole Gunnar Solskjaer. Mesajul era limpede, sunt pe șantier, nu la petrecere. Să admirăm stăpânirea de sine a norvegianului, discreția gesturilor, prudența și viclenia, toate transmise oamenilor pe care i-a trimis în teren. Poate el este urmașul legitim al lui Alex Ferguson. Să mai observăm disciplina tactică a unor tineri necunoscuți precum McTominay, Dalot, Chong sau Greenwood, hărnicia veteranilor Ashley Young, Chris Smalling sau Luke Shaw, toate laolaltă cu forța de personaj mitologic a lui Lukaku și tupeul lui Rashford. Care, nu știu de ce, îmi amintește de un anume Marius Lăcătuș.

Ploua la Paris și luminile Tour Eiffel pâlpâiau în spatele perdelei de apă. O vreme ca la Manchester și un rezultat demn de Old Trafford, Teatrul Visurilor. E cam greu să visezi liniștit și frumos cu burta, vezica și capul pline de bere, ca fanii lui United, dar să zicem!

Comentarii (41)Adaugă comentariu

Venom (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:12

Marele Manchester United a jucat intr-un mod imperial si a meritat pe deplin calificarea.

Francisco (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:12

Stimate gazetar nu confunda fotbalul cu sahul, carnavalul de la Rio cu balul Vienez.

Leonardo (7 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:17

Pertinent. Foarte pertinent. De data asta Chapeau, Cristian Geambasu.

alt Sorin (65 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:21

Dar rezultatul din tur despre ce va aminteste? Sau al doilea cartonas galben al capitanului Realului la Amsterdam ? Nu cumva ceva despre a fi om supus la tot felul de greseli? Asta cu trufia n-o recomand pentru c-a "manjit-o" Jiiji mai zilele trecute cand putinatatea mintii sale nu l-a putut duce decat la concluzia ca trufia lui(reala, groasa , palpabila) a trezit invidie - nu adversitate , nu dusmanie, NIMIC altceva decat invidie . Doamne fereste!

Geo (2 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:27

Foarte bine,***. De aia nu are loc in anglia la nici o echipa e un papitoi sa invete fotbal dela nemti (7-1).psshit. United till i die !

scorilo (34 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:34

Dar ce spuneți de bucuria francezilor Cantona si Evra? Unde-s cei care spun că e o trădare de țară dacă nu susții reprezentante nației tale? Și că așa se bucură numai românii?

toto (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:35

A fost o surpriza mai mare ca la Madrid. Imi pare rau pentru Neymar, un talent urias, un boem. Doar Messi il surclaseaza pe Neymar, Messi...alta plamada.

glam (4 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:38

Domnule Cristian Geambasu, Nasser Al-Khelaifi este doar un angajat al Qatar Sports Investments (QSi), companie a fondului suveran al emiratului Qatar. Nasser Al-Khelaifi NU este seic. Intr-adevar este qatarez, un fost tenismen foarte slab cotat in circuitul ATP, seic este presedintele Qatar Sports Investments (QSi), in speta Abdullah bin Mohammed bin Saud Al Thani. Nasser Al-Khelaifi este bun prieten al lui Tamim bin Hamad Al Thani (emirul Qatarului) si mana dreapta acestuia in cadrul Bein Media Group si PSG.

laUrentiu (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:41

io cred ca mai degraba seicii de la psg fac blaturi si manarii decat intr o revenire miraculoasa a lui utd. cam dubios sa bati 4-0 dupa care sa te zboare afara cu un 1-6, dupa doi ani bati 2-0 in deplasare si pierzi 3-1 acasa. plus penalty dubios acordat de arbitru din fosta iugoslavie. chiar nu vad nici un miracol

aciduzzo (130 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:43

Gary Lineker ..... ,, Când pleci de la Barcelona, nu te duci decât în jos" maestre Neymar....acum du-te la Madrid....la alt fariseu ca si tine....si da-te de ras si acolo vreo 3ani....si adio marea cariera care se anunța.....ati avut ce ati meritat!!! Si cu alte comentarii mult mai....accide.....voi reveni maine!!

Gabriel (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:48

Bre geambasule scrii zici ca esti cornel dinu. Ce treaba au cerceii lu neymar cu ce s-a intamplat aseara pe teren? Ai mintea-ngusta? Ce disciplina tactica la greenwood care a jucat 4 minute? Dar la chong care a jucat putin mai mult, nu mult. Cine esti tu sa-l judeci pe tuchel? cu ce a gresit? mai deschideti-va mintea, oameni buni.

victor L (285 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:49

Unde gasiti, dle Geambasu, atita venin la liber si aroganta de Becali?

Liviu (5 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:53

100% corect. Neymar în nota lui.Un tip cu un comportament de doi bani. Lipsa de educație are explicații,lipsa de bun simț nu.M-am bucurat și pentru șutul în cur luat de ***.

dan (67 comentarii)  •  7 martie 2019, 15:54

"N...înconjurat de un grup de amici care păreau și ei cel puțin membri ai Academiei Franceze..." - m-am distrat copios !!!

Flaviu (69 comentarii)  •  7 martie 2019, 16:18

Așa este ... O învățătura de minte , cum se spunea odată . Zic eu ca trebuie remarcat : 1. Disciplina tactica a lui ManU , dusa la extrem . Dc s-ar fii deschis repr 2 , Parisul avea șanse mari pe contre. 2. Modul in care Sosjkaer reușește sa gestioneze lotul , primul 11 și sa provoace o atitudine buna a jucătorilor ( nu doar la acest meci ci in gen) 3. Puzderia de erori personale a jucătorilor lui PSG , de neconceput la acest nivel . Și , la modul general , eu nu văd Parisul având un ac central care sa dea echilibru , cel puțin nu la nivel de CL. Plus o banca tehnica.......... improvizata la nivelul asta. Neymar ?? Au greșit cei care i-au ridicat mereu statuie , unui jucător bun dar nu excepțional , fragil fizic și cu un caracter îndoielnic ... Cred ca Eder care a jucat la CM 1982 in echipa Braziliei era cel puțin la fel de bun....

aciduzzo (130 comentarii)  •  7 martie 2019, 16:43

Eder??....Dar Falcao?....Dar Socrates?....Dar Julio Cezar??.....Carreca.....sa nu mai zic Ronaldo si Ronaldinio......

Kendo (29 comentarii)  •  7 martie 2019, 16:52

@aciduzzo - pana maine stau ca pe ghimpi, jur! Sper doar ca acele comentarii mult mai acide sa contina si mai multe puncte de suspensie, marca oricarui scriitor de geniu, fara indoiala.

Observator (211 comentarii)  •  7 martie 2019, 17:02

Meciul de aseara este despre cum se poate pierde o calificare, nu despre cum se poate obtine! United n-a facut decat sa profite de orice situatie ivita, cu concursul aparatorilor adversi si chiar al arbitrilor (Kimpembe era cu spatele la faza, n-a fost hent intentionat)! Prin comparatie cu United, olandezii au obtinut o victorie clara, chiar daca si ei au fost dominati in unele momente! O.

aciduzzo (130 comentarii)  •  7 martie 2019, 17:09

Draga Kendo....sau jiujitsu.....sau wushu.....ma doare fix la tenesi de parerile tale

JFM (151 comentarii)  •  7 martie 2019, 17:34

Sa nu uitam ca Man Utd a bagat niste juniori aflati la primul meci la echipa mare. Cu atat mai mare rusinea pt vedetele lui PSG harsite zeci de ani prin fotbalul la cel mai inalt nivel. Asta e frumusetea fotbalului, atunci cand vedetele infumurate si cluburile cu exagerat de multi bani, si-o iau, pierd calificari chiar acasa, in fata unor copii care pana mai ieri jucau cu entuziasm doar in curtea scolii.

Karnivol (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 17:53

Mai ai puțin și îl întreci pe Stucanu la hatereala, "maestre"!!!

Ragnar (2 comentarii)  •  7 martie 2019, 18:00

O parte din cei care au comentat aici ar trebui se se lase de fumat ca ii afecteaza si hateri sa planga ca United nu moare niciodata si de asta este echipa cu cei mai multi suporteri din intreaga lume... deci shhhhht...Kimpembe era cu fata la Dalot si in saritura s-a rasucit...Macnhester United si-a facut foarte bine temele si a profitat de erorile celor de la PSG...hent in careu 100% penalty fara doar si poate...rezultatul din tur ne aminteste ca am pierdut cu 2-0 dar suntem United pt cine nu stie...sunt roman dar daca joaca orice echipa din Romania cu United tin cu United... MANCHESTER UNITED pe viata GGMU !!!

L.S.O. (2 comentarii)  •  7 martie 2019, 18:03

O parte din cei care au comentat aici ar trebui se se lase de fumat ca ii afecteaza si hateri sa planga ca United nu moare niciodata si de asta este echipa cu cei mai multi suporteri din intreaga lume... deci shhhhht...Kimpembe era cu fata la Dalot si in saritura s-a rasucit...Macnhester United si-a facut foarte bine temele si a profitat de erorile celor de la PSG...hent in careu 100% penalty fara doar si poate...rezultatul din tur ne aminteste ca am pierdut cu 2-0 dar suntem United pt cine nu stie...sunt roman dar daca joaca orice echipa din Romania cu United tin cu United... MANCHESTER UNITED pe viata GGMU !!!

Sorex (2 comentarii)  •  7 martie 2019, 19:26

Exceptand atacul gratuit la Buffon (chiar daca a gresit, tot cel mai bun portar al tuturor timpurilor ramane!), sunt intru totul de acord. Si desi sunt fan Liverpool, ma bucur de caderea acestui colos nascut artificial si intretinut prin frauda, cu complicitatea UEFA...mai bine mu decat acest munte de forma fara fond. Sper ca, totusi, vom vedea si ziua in care UEFA va sanctiona cu adevarat ( Excludere!!) acesti praduitori ( m city, psg, chiar chelsea...) si nu doar pitici de mana doua-treia, gen Ol. Marseille...

Toader (116 comentarii)  •  7 martie 2019, 19:26

Echipa din Anglia cu 2 englezi pe teren a scos echipa din Franța cu nici un francez pe teren. Ciudate vremuri trăim.

keepcalm (3 comentarii)  •  7 martie 2019, 20:57

psg avea doar 2 indisponibili si un suspendat(de club) care probabil isi freca mainile de bucurie la final, united avea 10 indiaponibili ...

Vlad (1 comentarii)  •  7 martie 2019, 21:11

Rivaldinho :)))

Flaviu (69 comentarii)  •  7 martie 2019, 21:19

M-am referit la Eder ( 1982) comparând-ul cu Neymar pt ca evolua cam pe aceeași poziție cu acesta ... In rest .... comparații de genul Neymar - Romario, Ronaldo , Ronaldinho , Rivaldo , Zico nu cred ca se pot face .. E părerea mea .. Neymar este un jucător bun , foarte bine plătit ... cam atât

mordved (23 comentarii)  •  7 martie 2019, 21:55

Kimpembe a facut hent intentionat; era cu spatele, dar cu capul intors urmarea traiectoria balonului. Ambitiile europene ale PSG sunt ca ***.

Tyn (2 comentarii)  •  7 martie 2019, 22:01

Eu cred ca doar Maurinio poate drege busuiocu la PSG ! :-)

Gabriel (13 comentarii)  •  7 martie 2019, 22:47

Saracii Neymar, Tuchel, Thiago si care-or mai fi ! Cum nu se pot ei ridica la pretentiile acestui ziarist care a castigat 29 Ligi ale Campionilor si a studiat psihologia la Spiru Haret ! Cum s-a facut de ras Mbappe, el, tanarul cu cele mai multe goluri marcate intr-un sezon ! Iar in ceea ce priveste remarca despre Buffon, asta este deja marlanie! Mai Cristiane, n-ai pe cineva prin redactie care sa-ti mai dea cate-o palma dupa ceafa ?

di livio (158 comentarii)  •  7 martie 2019, 23:14

șapeau?...șapo?...mai bine jos clopu pt articol...Tour Eiffel, qatarezii și colegii lui academicienii

Marian Boeangiu (65 comentarii)  •  7 martie 2019, 23:54

ManU este o institutie foarte serioasa caracterizata de o superba loialitate fata de jucatorii lor emblematici egalata numai de loialitatea fostelor glorii pentru club. Intr-o astfel de atmosfera "oportunismul educat" are mediul prielnic de exprimare. Seriozitatea institutiei se vede si din faptul ca au puterea de a renunta la superstaruri atunci cand acestea devin excentrice, stare incompatibila cu marea performanta. Excentricii strica atmosfera, scad puterea de concentrare a coechipierilor,divizeaza suporterii. Cred ca acest lucru se voia evidentiat in articol prin modul de pezentare a lui Neymar si a anturajului sau. Excentricii castiga des batalii si rar razboaie. Cat despre valoare, cea morala este totdeauna superioara talentului. Din cartea lui Sir Alex reiese clar ca principalele calitati ale celor ce servesc ManU sunt IQ-ul, capacitatea de invatare, de studiu si caracterul. Chiar daca nu castigi mereu, totdeauna esti respectat, iubit, sustinut.

Vali (49 comentarii)  •  8 martie 2019, 0:17

Până la urmă sunt buni banii seicului ptr.fariseii PSG-ului.Profita mulți de ei.De la conducere la rezerve.Performante nu vor avea decat in hexagon.Neymar culege ce a semănat. Dar nu il duce capul .Balonul de aur visat ,o himeră.

Nicolae (2 comentarii)  •  8 martie 2019, 5:36

@Observator, 17.02= Ai dreptate, "Kimpembe era cu spatele la faza, n-a fost hent intentionat", a fost doar hent, mai ales ca mana a deviat un sut spre poarta(chiar daca mingea trecea peste).

Observator (211 comentarii)  •  8 martie 2019, 6:56

Dincolo de fair-play-ul financiar, de traditie si de erori ale unor jucatori sau ale arbitrilor, ar trebui sa se discute mai mult si despre antrenorii care au "pe mana" jucatori exceptionali, dar care dovedesc ca sunt prea "mici" sau prea tineri pentru acele grupari; m-as gand la Emeri si la Touchel, dar mai sunt si alte exemple! Solskjaer este un caz special, inca de evaluat! O.

Carol_K (146 comentarii)  •  8 martie 2019, 7:04

Desi saptamana urmatoare se anunta mai interesanta in aceasta faza a UCL iata de unde a venit surpriza, saptamana aceasta va ramane mult timp in mintea iubitorilor de fotbal adevarat, nu de tzurca mioritica. Felicitari Ayax, felicitari Man Utd. Ca suporter patimas al cormoranilor mi-e greu sa recunosc ca trupa din Manchester mi-a produs o placuta surpriza. Nimeni nu ar fi facut o tragedie daca rata calificarea dupa 0-2 acasa mai ales ca a jucat cu o combinata de la prima echipa, a doua si chiar juniori. Asta e secretul succesului in orice, atitudinea, ambitia, munca, inteligenta, sa fii David in lupta cu Goliath. Ce imagine, Man Utd pe post de David cand ea era obisnuita sa fie Goliath dar uite ca s-a descurcat mai mult decat bine si in aceasta ipostaza. Da, suporterii vor intotdeauna ca cea mai bogata si mai aroganta sa piarda, asta e cheia succesului de casa altfel e acelasi sport pe care-l urmarim de zeci de ani si de care ne-am plictisi, mie chiar mi s-a intamplat asta , nu si in saptamana din care ne pregatim sa iesim.

itu52 (288 comentarii)  •  8 martie 2019, 10:46

Da, ploaia perfora perdeaua de lumini a stadionului și spăla scheletul gigantului cu nituri fabricate la Reșița. Tot ea uda în exces locul unde Mbappe, originalul, fenta precum becalianul pe teren uscat. Ceva a fost în neregulă cu drenajul terenului în acea zonă, pentru că ulterior în același loc, portarul a avut un comportament ciudat, o combinație între balet și patinaj, smulsă din bâlbele mersului pe sârmă. Ramos și Neymar fascinați de echilibristica mersului pe bicicletă sub cupola circului, ne arată că țâfna nu este patent românesc. Orgoliul de prim solist, cade în derizoriu când o ia pe lângă orchestră și recurge la trucuri pentru a-și asigura supremația. Deranjul coloșilor, deliciul neputincioșilor, să nu ne îmbătăm cu apă rece, la ei este o mică criză, noi suntem în plină involuție.

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  8 martie 2019, 12:01

Calificare irosita de PSG, mai mult decat a fi fost castigata de United, asta da; in antiteza cu Real-Ajax, unde invingatorii au condus jocul, totusi, aproape de la un capat la altul; imi par un pic exagerate referirile la Touchel ( ,, artizanul lucrului bine facut'' e zisa nitelus gratuit, cu trimitere la KWJ-ul nostru) si finalul despre suporterii britanici ( e treaba lor ca ''omoara'' atatea beri la fiece meci). Iar faptul ca bogatii patroni ai PSG-ului si-au cam ,, luat teapa'' si anul acesta, e consolarea omului sarac, nu-i asa ? Servus,

groparulclown (25 comentarii)  •  8 martie 2019, 14:35

@Gica Paunescu comentariu pertinent si gandit nu heirupist si *** ca cel al autorului. A fost o calificare pierduta de PSG. Cand ai 72% posesie, si 12-5 raportul suturilor. Nici ei nu credeau la final ca au putut avea asa noroc. MBappé ca si Florinel Coman ? Atunci si Cristi Geambasu ca si Click. PSG n-a jucat stralucit si fara indoliala s-au vazut prea devreme cu sacii in caruta. Dar de aici, pana la a ridica in slavi MU e cale lunga. Este o echipa slaba, dar profitoare. Bravo lor pentru calificare. Insa, hai sa nu facem din ei un model.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

groparulclown (25 comentarii)  •  8 martie 2019, 14:39

Asta ca sa nu mai amintesc si de faptul ca regula asta a golului in deplasare e de o prostie.

Comentează