Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Simplu, intens, frumos

FCSB și Craiova ne-au dăruit un meci pe care îl poți da și la export

Permalink to Simplu, intens, frumos
duminică, 24 februarie 2019, 10:09

Fotbalul trăiește prin oameni. Oamenii care iubesc fotbalul trăiesc pentru echipa lor. Acea doamnă care se ruga pentru ca Pigliacelli să transforme în gol penaltyul contrazice flagrant tiparul arhetipal al suporterului primitiv, cu ochii injectați și gura plină de măscări.

Poate că această echipă a Craiovei atrage și altfel de personaje la stadion. Dincolo de blazon, palmares și identitate istorică, această formație a Băniei seduce fiindcă nu omoară fotbalul, ci îi dă viață. Iar atunci când ai în față o astfel de echipă, tu, adversar, nu poți opune meschinărie și cinism.

Iată explicația firească pentru calitatea meciului dintre FCSB și Craiova. Cuvânt periculos „calitatea” atunci când vine vorba despre prima ligă românească. Dar nu interzis. Să nu ne ferim de cuvinte dacă 22 de fotbaliști își fac temeinic meseria. Uneori nu doar temeinic, ci și cu entuziasm. Cu inspirație.

FCSB-Craiova 3-2 nu a fost derbyul perfect. Așa ceva nu există. Există însă meciuri cu sens, ritm și întâmplări. Așa a fost întâlnirea care decidea cumva principala urmăritoare a CFR-ului. Iar majoritatea greșelilor sunt urmarea intensității partidei și mai puțin a carențelor tehnice individuale.

Prin felul în care au pregătit întâlnirea, Mihai Teja și Devis Mangia ne-au dăruit un meci, nu un simulacru tacticizat.

Mi-au plăcut Benzar, Florin Tănase, Filip și Hora. Și Bancu, Cicâldău sau Bărbuț. Bălașa și Planici sunt doi stoperi cu mari probleme, începând de la duelurile unu la unu și încheind cu lipsa simțului de anticipație a fazei. Nu-i vorbă că Tiago Ferreira și Kelici, omologii pe post, ar fi mai breji. Poate și din cauza vulnerabilității fundașilor centrali derbyul a fost atât de spectaculos.

Vezi faza faultului lui Kelici asupra lui Tănase, care a provocat penaltyul pentru roș-albaștri.

Bătaia cvasigenerală din finalul partidei nu contrazice logica unui derby veritabil. Nu este o pledoarie pentru violență, dar un meci cu o asemenea încărcătură aduce odată cu el și aluviuni comportamentale.

Frumos acest FCSB-Craiova. Frumos, intens, adevărat. De astfel de meciuri avem nevoie ca să nu mai trăim doar privind la „ăia mari”.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Andrei F (698 comentarii)  •  24 februarie 2019, 22:52

Pacat ca nu ati putut sa urmariti si meciul etapei Iasi- CFR...Nu de alta dar dupa acest meci Steaua si Craiova au jucat degeaba...Deci regret ca nu ati vazut si acest mare meci...

Ivan Militsianov (1 comentarii)  •  24 februarie 2019, 22:53

"blazon, palmares și identitate istorică" la o echipa inventata in liga II. Si politrucii de la Moscova isi asuma victoriile lui Stefan cel Mare.

Alex (107 comentarii)  •  24 februarie 2019, 22:59

Buna seara! Un meci se joaca pentru suporteri, iar daca suporterii vor simți atașamentul si dedicarea/determinarea pentru ei iti vor cânta la final! Cel mai frumos lucru pe care il poate primi un jucător este ca suporterul adevărat sa-l încurajeze si la sfarsit, aceasta este cearta si aprecierea lui! Craiova are doua mari probleme: un mijlocaș valoros la închidere si o extrema stânga pentru sistemul 4-4--1-1 ....deși sunt putin trist, astfel de jocuri vreau sa vad...mai putin bătaia de la final ....unde Benzar ar fi trebuit eliminat (de urmărit tot meciul cat de incitator a fost) ...iar MAN un jucător care mie imi place foarte mult ar trebui sa-si aleagă mai bine. Prietenii! Seara faina sa avem!

Cosmo (70 comentarii)  •  24 februarie 2019, 23:00

Da, mare încărcătură, nu ca la amicalul ala dintre atletico și juve.

Mozzie (9 comentarii)  •  24 februarie 2019, 23:06

Craiova inaintea celui de-al 3-lea gol al FCSB avea mingea puteau s-o puna jos dar ei o tot dadeau cu capul in zone pe care nu le controlau. Asa au pierdut-o si a iesit contraatacul cu penalti si eliminare. Daca vroia, FCSB nu putea sa se ajute singura cum a facut-o Craiova. Mereu cand au pus vorbit mai mult decat era cazul inaintea meciului si s-au autodeclarat invingatori, mereu au jucat ca niste impiedicati si au pierdut. Pt ca FCSB era o echipa usor de batut in seara asta. Oltenii sunt tari in gura, in teren nu-s in stare sa ia nici macar un punct.

Vlad (10 comentarii)  •  24 februarie 2019, 23:13

Craiova isi va lua revansa in play off! Forta Stiinta!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  24 februarie 2019, 23:25

...da...un meci frumos...am pierdut ca intodeauna ...

emil bobu (1 comentarii)  •  24 februarie 2019, 23:55

Juvete. Dinamovist. Geambasu. Combinatie letala. Auzi:"Dincolo de blazon, palmares și identitate istorică..." NU mai sesizezi impostura prietene, ti-e in sangele de caine cu ochii rosii si negreala in suflet.

observator_federal (32 comentarii)  •  24 februarie 2019, 23:57

"Simplu, intens, frumos"... dar furt pe față!! Craiova are nevoie de o presă sportivă proprie (precum Barcelona) care să nu aștepte "de la centru" note de apreciere pentru jocul ei spectaculos și nici pentru idolii ei (Ivan, Băluță, Mitriță)... Pentru olteni, meciul din seara asta nu a fost frumos ci a fost o nouă dovadă de "mobiliizare gospodărească" a forțelor răului din fotbalul românesc care au uitat (în goana după bani - ce nobil!) că nu poți minți la infinit și nici jigni disprețuitor pe cei ce vor un fotbal frumos și curat! Rămâneți voi cu Pipera și ciobanii îndrăgostiți de premii târzii și nemeritate, noi preferăm să trâim bucuriile sincere!

Ion (37 comentarii)  •  25 februarie 2019, 0:10

@ observator federal Oare Avram a greșit acum mai mult decât s- a greșit la meciul tur in Republica Prazului?

NebulaEXE (40 comentarii)  •  25 februarie 2019, 0:22

Buna seara si multumesc pentru accept. Nu inteleg cum o astfel de reprezentatie poate atrage laude. M-am uitat la meci. Asa arata elita acestui sport in Romania? Sau, hai, inteleg sa vina laude de la voi, asa-zisii jurnalisti, care sunteti pana la urma o ciuperca dezvoltata in jurul sportului si va hraniti cu firimiturile. Dar oamenii aia, saracii, cum isi pot pierde 3-4 ore, altii peste 15 ore (de exemplu cei care fac deplasarea din alte orase) pentru asa ceva? Cat de tonti si fara posibilitati de a face alte activitati? Am cautat pe google si am vazut ca drumul galeriosilor de la Craiova cu tot cu bilet a 50 de lei. 10 euro pentru o zi de plimbare, bere la pet si alte alea. Nici cat o masa la un restaurant decent. Ce, nici cat o masa la un amarat de fast-food. In afara de ieftineala, nu gasesc alta explicatie. Bine, ar mai fi si prostia. Fiindca daca esti iubitor de fotbal, cu siguranta ai variante excelente din campionatele tari. Efectiv nu inteleg. E ca si cum ai spune ca-ti place muzica si ai asculta zgomotul pe care-l face un burete ud pe suprafata unui geam. Cam asta e diferenta intre fotbalul vazut de voi acolo si fotbalul adevarat.

Lari (287 comentarii)  •  25 februarie 2019, 0:35

Mare păcăt! Acest „vânat” prețios a fost „pușcat” de vânătorul Avram, acest vânător ce pușcă numai intense, simple și frumoase. :)) Să vedem când va începe sezonul extra pe plan vânătoresc cine-i pică în cătarea-i simplă, intensă, frumoasă! :))

B-A-C-H (8 comentarii)  •  25 februarie 2019, 3:16

Îmi pare rău că m-am uitat la meci, mai ales că știam că *** Avram va face cum vrea stăpânul lui din Pipera. Îmi e silă de faptul că o familie de interlopi a pus stăpânire pe fotbal și pe arbitraj, de ani de zile. Campionatul e decis de arbitri. Pe de o parte, Iașiului îi sunt refuzate 3 (!) penalty-uri cu CFR. De cealaltă parte, interlopul își pune arbitrul de casă deja cu o săptămână înainte de meci! Craiova nu va avea niciodată șanse reale de a lua campionatul, decât poate după introducerea VAR.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

László Botta (10 comentarii)  •  25 februarie 2019, 4:36

Nea Geambașu de ce nu mai vorbești acum de atentate, de poze cu picioarele "ucise" de crampoane după intrarea lui Bălașa la Bancu, intrare "mult mai criminală" și mai intenționată decât cea a lui Viera la Ianis, de moment ce jucător "fecesebist" nu joaca și nici macar nu intenționează să joace minge? Rotaru e zgârcit?

Liviu (9 comentarii)  •  25 februarie 2019, 10:30

Mare traire a avut doamna la penalty pt Craiova...avea orgasm...

Scorilo (34 comentarii)  •  25 februarie 2019, 10:44

Oare lui Tănase nu i-o fi rușine să se privească în oglindă?! Să-ți faci o profesiune de credință din a simula fotbalul, a înșela arbitrul și a fura munca adversarilor?! Aseară a simțit mâinile fundașului craiovean pe el și a plonjat în stilul caraghios care-l caracterizează. Nu are nici măcar talentul de a plonja al lui Lăcătuș, alt specimen notoriu în privința asta. Văd că-i calcă pe urme și Man, omul de "cinzeci dă meleoane", care-și pierde bunul simț pe zi ce trece. Iar noi așteptăm performanțe ale naționalei de la nimicuri cu o astfel de mentalitate!

F31M (52 comentarii)  •  25 februarie 2019, 11:04

Glumiti! Trebuie ca glumiti cu totii! Sau v-ati pierdut mintile?! Sau pur si simplu nu va intereseaza adevarul! Altfel nu e posibil o tara intreaga de pseudospecialisti in fotbal si arbitraj, sa catalogati penalty-ul acela drept corect acordat. Dumnezeule, nu vrea nimeni sa admita aceasta inca una (a cata?) simulare dezgustatoare a acestui papitzoi? Fundasul doar l-a atins pe bratz a dat sa il tina din prostie din instinct si imediat si-a luat mainile. Prea tarziu, papitzoiul deja sarise din avion cu parasuta. Vorbim de acoperire regulamentara? O mascarada, o acoperire a inselatoriei. Daca s-ar da fault pe tot terenul la astfel de contacte, fotbalul ar deveni o "respinsa" cu intreruperi din 15 in 15 secunde. Sunteti haiosi, sunteti amuzanti, sunteti o tara de iubitori de hotie si nedreptate. Cat despre papitzoi, Karma is a bitch, l-as angaja pe Ousmane sa se ocupe de el cat mai repede.

Lorin (20 comentarii)  •  25 februarie 2019, 11:48

Frumos, domnule Geambasu, sigur ca este frumos. La faultul grosolan asupra lui Ianis ati fost (pe buna dreptate) furios, chiar daca nu ati vorbit nimic despre nemernicia arbitrului. Acum, la o faza aproape identica dar avandu-l ca victima pe Bancu... nu ati mai vazut nmic. Probabil va uitati dupa fete prin tribuna, se mai intampla si asa. V-as intreba, totusi, ati putea sa ne explicati cum un om impins de la spate, la nivelul umerilor, se prabuseste precum un copac secerat de la nivelul solului, cu mainile si picioarele fara nicio o intentie (asa procedaza inconstientul) din aceea dezordonata de recapatare a echilibrului? D-tra care sunteti un om atat de bine pregatit si care ati vazut atat de multe lucruri, ati putea sa ne explicati si noua cum un om impins in spate cade atat de inert, cu picioarele in spate, ca si cum ar fi fost oprite de un contact, si fara ca organismul celui impins sa aiba reactia firesca si inconstienta de a cauta sprijin si a se reechilibra? Sau domnia voastra considera ca astfel de intrebari sunt nefiresti iar arbitrii (ca si in cazul lui Barsan) nu trebuiesc judecati? Sigur, sigur, dumneavoastra sunteti pe un piedestral mult prea inalt ca sa raspundeti.

Andrei F (698 comentarii)  •  25 februarie 2019, 12:00

Ce de lume a deranjat Avram!Desigur ...putea sa-l elimine pe Balasa asa cum trebuia sa dea cartonase multe si oltenilor...De ex. in minutul 15 Fereira intra sanie cu ambele picioare inainte,desigur joca mingea dar era cartonasul cel mai clar din lume...Lovin a incasat rosu pentru asa ceva....La fel...un stelist a fost calcat mai bine ca Bancu si...nu s-a vazut...La faza cu Tanase este penalty clar.Daca a gresit cineva ...singurul care a gresit este fundasul care impinge clar din spate....Dar dragii mei olteni ,ce arbitraje va plac voua?Cel din tur in care ati obtinut gratuit un penalty si o eliminare la Moraes?Arbitrajele cu Sepsy-gol anulat aiurea desigur nu voua,doua eliminari nesanctionate ?-,Hermannstad-Bancu trebuia eliminat dar in schimb il elimina gratuit pe Dumitru,Ciocaldau obtine un penalty ,,tratat de cunoscatori,,cu rosu...- si Calarasi de acasa-penalty pentru Calarasi nevazut...-?Penaltyul de la Viitorul?

victor L (285 comentarii)  •  25 februarie 2019, 12:38

FCSB si Craiova au ramas doar doua blazoane in memorie. Obaznice in curte cu bunicii, si o iau pe coaja de cum trec strada. Dar asta avem, cu asta ne laudam. Nu cu Halep :P

corneliu (43 comentarii)  •  25 februarie 2019, 13:22

Deaconu(brichetă) pe cine putea delega să arbitreze ca să- i facă un bine luiGigi? Cum pe cine, pe Avram. Tănase stă cu piciorele lipite, nu vrea să alerge, vrea doar să plonjeze să poată și bietul arbitru să dea 11 metri. Furt pe față, marca familiei Avram.

Liviu (9 comentarii)  •  25 februarie 2019, 14:35

Sunteti frustrati,Fereira trebuia sanctionat(nici galben sau fault),la Balasa trebuia scos din tara(nu spune nimeni ca fost impins de Kolic)! Geambasule,suferi pt play-outistii alb-rosii! Rusine,ziarist de zero lei-zero bani!

mircea (2 comentarii)  •  25 februarie 2019, 15:19

nu a fost o bataie generala.dar oare ce a dus la aceasta ...nu are nimeni curajul sa recunoasca ca fost un meci castigat dinainte fluierului de start si ca fcsb,cea adevarata neimpinsa de la spate este cea din meciurile cu ultimele clasate din campionatul intern...si chiar echipele care.si dau autogoluri,produc pena;tiuri stupide...

MZM (198 comentarii)  •  25 februarie 2019, 16:50

Domnule Geambasu, ziceti ca...”aceasta formatie a Baniei seduce pentru ca nu omoara fotbalul, ci ii da viata”? Ati uitat de precedenta vizita in Bucuresti a acestei echipe (Dinamo - Craiova 3-0!!)? Dinamo i-a ”zdrobit” cu o formatie de amatori, pe care Rednic i-a dat afara pentru ca erau foarte slabi, nu-i asa? Probabil ca daca Dinamo juca si cu juniorii ii batea pe ”juveti” tot atat de rau, pentru ca asa ”trebuia” sa se termine acel meci! Asta inseamna că formatia craioveana ”nu omoara fotbalul, ci ii da viata”? Sau cand, nu cu prea mult timp in urma, aceeasi echipa jucat (in play-off) contra Viitorului cu juniorii, (pentru a pierde legal!), inseamna ca ”nu omoara fotbalul, ci ii da viata”?? Sa fim seriosi! Daca Steaua ar fi facut ”poznele” pe care le face Craiova, am fi citit un cu totul alt discurs!

cutzu (19 comentarii)  •  25 februarie 2019, 19:11

19.000 de suporteri ... bravo lasa ba ca joaca dinamo la anul pentru minim 25.000...

motanul incaltat (455 comentarii)  •  26 februarie 2019, 1:24

Daca Mangia nu critica arbitrajul eu o sa o fac----nu stiu daca Pintili avea sau nu un galben inainte , dar sa intri ca un nemernic la Bancu si sa nu patesti nimic e absurd.... A la faza penaltiului Avram e acoperit de regulament -nu a fost fault clar dar a existat un brinciulet vorba lui Radu Paraschivescu si s-a dictat eliminare si penalty. Dar la un fault brutal asupra lui Bancu, era arbitrul acoperit de regulament???? Bineinteles----se uita in alta parte cu toate ca era aproape de faza.....Dar cum putea el sa ii dea al 2-lea galben lui Pintili???? Nu cred normal ca Craiova e o mare echipa dar termina de voie la egalitate daca se arbitra corect..... In rest FCSB face 30 de milioane de euro cu indulgenta toata echipa + autocarul+ tot echipamentul. Man e doar un amarit de maxim 2 milioane.Va pleca bineinteles dar numai daca-l va lua Reghe......

Andrei F (698 comentarii)  •  26 februarie 2019, 13:03

@motanul incaltat (315 comentarii) • 26 februarie 2019, 1:24 Vai ce victima este Bancu!!!!Craciunescu al vostru a spus acum cateva etape ca Bancu a fost iertat de 3 eliminari!!!!Cu Hermannstad acasa a dat o palma adversarului pentru ca indraznise sa-l faulteze...Asta sub ochii arbitrilor care nu au dat nici o sanctiune!Si Pintili nu avea nici un cartonas la intrarea la Bancu...

Comentează