Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Acel handbal, acest handbal 

Pentru unii dintre noi, probabil nu foarte mulţi, finala Campionatului Mondial de handbal masculin a deschis răni vechi, niciodată vindecate

Permalink to Acel handbal, acest handbal 
luni, 28 ianuarie 2019, 7:33

Danemarca, noua deţinătoare a titlului suprem, Norvegia, Franţa, Germania, Suedia, Croaţia, Spania sau Brazilia ne-au arătat fiecare în parte cum puteam evolua. Noi continuăm să trăim din amintiri şi să ne hrănim cu statistici.

Locul 3 all-time. Şi?

Acolo nu stăm rău deloc. În clasamentul all-time pe naţiuni al cupelor mondiale, România ocupă locul al treilea. Cu 4 victorii la Mondiale şi un total de 6 medalii, ne situăm doar în urma francezilor, 6 titluri, şi a suedezilor, 4 titluri ca şi noi, dar cu 11 medalii în panoplie. În urma noastră vin naţiuni cu tradiţie solidă în handbal. Germania, Rusia, Spania, Danemarca, Croaţia, Cehia. Să observăm că România nu a reuşit, în schimb, să câştige aurul la nicio ediţie a Jocurilor Olimpice. Cel mai aproape am fost la Montreal, când, deşi cotaţi cu prima şansă, Birtalan, Gaţu, Penu şi ceilalţi au pierdut finala cu URSS.

Povestea unei revoluţii

Dacă rezistaţi, încă puţină istorie. Prezentul poate fi înţeles şi cu ajutorul trecutului. Anul 1967 marca o cotitură în handbalul nostru. România era campioana mondială en titre la ora competiţiei disputate în Suedia. Bronzul obţinut după victoria împotriva ruşilor în finala mică, dar o semifinală pierdută în faţa cehilor (care urmau să câştige titlul), a fost considerat un eşec de cei care conduceau destinele handbalului. Oprea Vlase, Ioan Kunst Ghermănescu şi Nicu Nedef nu suportau „umilinţa”. Simţeau că trebuie operată imediat o schimbare. Profundă.

Urmarea? Schimb de generaţii. Glorioşii Redl, Hnat, Moser, Bulgariu şi Nodea le făceau loc lui Penu, Gaţu, Birtalan, Kicsid, Stockl, Licu. În meciuri-test, tinerii nu doar furioşi, ci şi foarte valoroşi, îi zdrobiseră deja pe bătrâni. Din vechea gardă supravieţuiau doar Gruia şi Cornel Oţelea. Trei ani mai târziu, în 1970, la Paris, România îşi recucerea coroana mondială. Şi statutul de putere supremă care ştia să se regenereze. Şcoala românească era sursă de inspiraţie pentru toată lumea.

Lecţia daneză

Înapoi în prezent, cu precizarea că în acel depărtat 1967 danezii câştigau medalia de argint! Prima lor medalie mondială. La 52 de ani distanţă, danezii sunt acum sursă de inspiraţie şi şcoală formatoare în handbal. La ei totul funcţionează aproape de perfecţiune. Viteza de circulaţie a mingii, dezvoltarea atacurilor poziţionale, dar mai ales a contraatacurilor, exploatarea la maximum a extremelor, plus ideea revoluţionară de a renunţa la interul dreapta (se elimină astfel obsesia de a căuta mereu un stângaci) sunt posibile pe fundamentul unei pregătiri fizice excepţionale şi al unor calităţi tehnice deosebite.

O finală fără istoric 

Din păcate, finala de la Herning, dintre Danemarca şi Norvegia, scor 31-22, nu a avut dramatismul sportiv al unui mare meci. A fost de la un capăt la altul un marş spre victorie al elevilor lui Nicolaj Jacobsen. Publicul, din care nu au lipsit membri ai Familiei Regale, a savurat momentul. Mikkel Hansen, Lauge, Olsen şi ceilalţi au pulverizat jocul colectiv al rivalilor de la nord. Poate că Franţa în finală s-ar fi prezentat altfel decât în semifinală, nu avem de unde şti.

Să uităm!

Ce ştim însă după acest Mondial este că suntem departe. Tot mai departe. Centrele de excelenţă iniţiate de Cristian Gaţu nu au produs marii jucători pe care îi aşteptam şi nu din vina lui Cristian Gaţu. Discuţia este stufoasă, complicată şi nu se rezolvă cu câte un editorial nostalgic scris de un ziarist şi mai nostalgic. Poate că soluţia ar fi să uităm complet cine am fost. Să uităm că Gruia sau Birtalan erau, probabil, peste Mikkel Hansen.

Uitarea ne-ar ajuta măcar în ideea că nu ne-am mai amărî cu amintirile. Am pune burta pe carte şi mâna pe minge.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

pawn (106 comentarii)  •  28 ianuarie 2019, 20:34

eu-l propun pe dl. ambros martin la conducerea nationalei de handbal masculin. sugerez ca dl. ambros martin sa conduca in continuare si nationala de handbal feminina, dar si echipa de fete csm bucuresti ai carei suporteri au cerut (?) prezenta indispensabila a dansului acolo. se intelege ca va conduce si echipa de baieti a csm, fiind singurul...ba, da stai un pic, e an de alegeri prezidentiale in politica. alegerea nu poate fi alta: ambros martin presedinte! eu ma refugiez in contemplarea pozei lui penu "ranjind ca un rechin peste lesul unui german prabusit in fata lui" (citez inexact din naum, parca, descriind celebra poza din finala 1970)

alt Sorin (65 comentarii)  •  28 ianuarie 2019, 20:35

Handbal! Wow! Ati aflat ca exista sport dincolo de parada de suficienta a Simonei Halep - care ne-a explicat cu subiect si predicat ca nu prea mai are obiective in tenis din moment ce a castigat un grand slam si a fost nr 1 mondial si se pregateste , probabil , pentru o noua etapa in viata- casatoria si maternitatea (ca orice machidoana care se respecta). Am urmarit cu placere acest campionat barbatesc si iute si am "admirat" seninatatea cu care l-ati ignorat alaturi de intreaga redactie. Deh departamentul de specialitate era ocupat cu impachetarea esecurilor in cupele europene a echipelor romanesti.(apropos - CSM Bucuresti a devenit un indrumar mediatizat de risipire cu inconstienta si nerusinare a banilor publici! Pe cand un dosar IN REM pe acest subiect?)

anonim (7 comentarii)  •  28 ianuarie 2019, 20:57

Revin cu o idee pe care am expus-o in timpul campionatului european feminin: Trefilov la nationala masculina a Romaniei!

Liviu 12 (48 comentarii)  •  28 ianuarie 2019, 21:23

Discutia e mai ampla... hanbalul anilor 60-70 era unul tehnic, dar fara forta bruta de azi. Datorita acestei forte brute, vezi un scor de 38-30, inimaginabil atunci cand se castigat finale cu 9-7! Scandinavii sunt nativ puternici si facuti special parca pt. acest tip de sport. Se poate observa si ca in Bundesliga (un fel de Premier League in hadball, deoarece nemtii, ca si englezii in fotbal uneori fac tusa fiind coplesiti de nr. mare de straini de valoare), fortele se afla in Nord, la granite cu Scandinavia.... Kiel, Hamburg, Flensburg etc. In momentul de fata, de acolo se da ora exacta. Nu are rost sa comparam cu ce era candva, cand probabil acolo, in tari libere, sportul era in primul rand pt. sanatate, in vreme ce in comunism era pt. glorie politica, cu ceea ce inseamna acum. Ca si in fotbal, handbalul pe atunci nu era atat de raspandit pe tot globul. Vorbim de generatia lui Gatu, Penu, Licu, Otelea, Birtalan, dar intr-o confruntare ipotetica cu Danemarca de azi, ma tem ca scorul ar fi undeva pe la 50-5 in favoarea nordicilor. Vorbim efectiv de total alt sport. Oricum, mi-a placut articolul!

Toader (116 comentarii)  •  28 ianuarie 2019, 22:25

Pt cei cu evoluția, vorba lui Năstase, „nu puteam fi mai mult de numărul 1 în perioada în care am jucat” se potrivește handbalului masculin de la noi pt vremea, lungă, cînd făceam legea'n lume. La fel la volei masculin; se juca finala Cupei Campionilor între Dinamo și Rapid cu Steaua, cîștigătoarea campionatului din acel an, în tribune. Acel nivel de performanțe în sport, de dinainte de 1989, nu se va mai repeta dacă nu ne luăm soarta'n mâini.

Durden (270 comentarii)  •  28 ianuarie 2019, 22:41

articolele astea cu tenta nostalgico-istorica imi plac si pot fi o sursa de informatie pe tineri dar..ce scop au?adica incerc sa inteleg "ce a vrut sa transmita autorul".ca asa pot sa intreb si eu de ce ungaria fosta finalista de CM la fotbal e acum o mediocra. nu critic, zau, doar ca nu inteleg

pawn (106 comentarii)  •  28 ianuarie 2019, 23:09

@durden. stii de ce, tyler? ptr ca exista niste puncte fixe-repere-ancore, o naratiune, un poster pe care poti sa-l pui pe usa copilului sau pe peretii salilor de antrenament, un film motivational care nu e fantezie din rocky sau ala cu al pacino (desi si alea sunt bune). qatar-ul nu poate sa cumpere finala de handbal din 1970 si nici finala ungariei la fotbal, alea nu imbatranesc, ci "vitavercea". cas sa inchid inutila mea interventie, un cantec de 150 de ani a dat foc multimilor in 1989, asta "vrea sa spuna autorul".

Marian Boeangiu (65 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 0:45

Sursa principala a succesului nordicilor plus Franta si Spania consta in alegerea, indrumarea spre sport a unor tineri foarte inteligenti. Formatorii si antrenorii deasemenea inteligenti, instruiti. La noi parca e conditie de la sine inteleasa ca sportivii si antrenorii sa fie limitati intelectual si mai grav, sa dispretuiasca orice forma stiintifica de invatare. La ei totul e intuitie si noroc. Nu au explicatii decat pentru succese. Incapabili de intelegere in profunzime a fenomenului sportiv cu tot ce inseamna asta. Dar increzuti, fuduli. Stiu ei mai bine ...inainte si ...nu ai ce face ...dupa.

Gary (51 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 8:57

Lauge,nu Auge...in rest merge pentu un incepator in ale handbalului! PS.Despre "meduzele" de la CSM FIREA nimic?

mg (232 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 11:29

..o tempora.. Gaţu şi Penu, doi magicieni fotogenici.. şi cum se-nălţau Gruia şi Birtalan peste apărările adverse.. câte trofee.. şi niciun rege.. şi nicio generaţie de aur.. ce-i drept, la vremea aia, trebuia să ai mare grijă cum, şi pe cine, lăudai.. Viaţa noastră era aşa cum era, dar aveam parte de aceşti mari campioni, şi alţii ca ei.. şi nostalgia ne ia ,drăgăstoasă, în braţele ei generoase.. Astăzi suntem bombardaţi cu epitete bombastice, dar în spatele lor nu e mare lucru.. ca-n plicticoasele şi sufocantele reclame..

Dan Constantin Petre (5 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 12:05

Prin anii 60 s-au desfasurat in Onesti jocurile pentru tineret ale Cupei Tarilor Latine care a revenit Romaniei. Timp de 2 ani echipa de tineret a Frantei s-a pregatit la noi. Vasile Stanga a antrenat in Spania , altii prin Magreb, Danemarca ori SUA. Handbalul a avut de castigat dar noi nu mai existam

groparulclown (25 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 14:19

@Liviu 12. Comentariu pertinent, cu o mica precizare. In ultimii patru ani nici o echipa din Germania, nu s-a calificat in finala Ligii Campionilor. Franta, Spania, pe alocuri Veszprém (2 finale si 2 semifinale parca in ultimii 5 ani) si Vardar (o finala castigata si o semifinala) cam dau tonul in ultima vreme, cel putin la nivel de cluburi.

Mircica (15 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 14:33

Hai s-o spunem pe sleau: nu avem antrenori. Si asta pentru ca ei nu merg sa se perfectioneze, sint nascuti destepti si li se insufla ca sint destepti. Daca vin antrenori straini sint huliti de "marile somitati" Tadici, Voina, etc . Banul primeaza pentru oricine, inclusiv pentru antrenori, asa ca nu mai e o surpriza ca acei antrenori prefera sa joace cu niste jucatori medii daca nu cumva chiar slabi pentru a-si pastra functia sau pentru a face un ban in plus. Sint multe de analizat, de la criteriile de inaltime pina la noile reguli impuse de federatie incepind de anul viitor. Si dupa cum arata, va fi si mai rau.

marius (6 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 14:56

revenirea noastra poate fi o chestie de investitii masive, de bani........franta si rusia, investesc de zeci de ani, imens in sport, nu numai in handbal, mai si naturalizeaza masiv (vezi franta)..

Gary (51 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 15:22

Alexandru Folker (ieri a implinit 60 de ani/ LAMULTI ANI !!!)a fost primul stranier de talie mondiala care a evoluat in Franta;un alt timisorean,Buligan,i-a invatat pe spanioli cum se apara !! O tempora...

Damian Mihai (1 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 16:56

Istoricul perioadei in care am stralucit in handbalul mondial ,facut cu profesionalism de domnul Geambasu scoate ,in opinia mea o tusa tragica .In timp ce marile puteri ale handbalului la acele vremuri le intilnim si astazi , succesele romanesti parca nici n-ar fi existat vreodata.Danemarca obtinea argintul in 1967 .Dar Ungaria ,Serbia , Cehia se afla si astazi in elita handbalului mondial ,noi pe unde mai suntem.? Este de neinteles regresul nostru,desi explicatii pot fi multe.

Spaima geambasilor (19 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 18:50

Cat de jos ai cazut... :((( cavsi coltzisoarele guritzei, tzuca-l mama, ca s-a facut maaareee dar cu g mic! :((( ti-am mai spus, eu scriu, tu stergi. Cine nu stie sa construiasca, darama, distruge. Asta ai ajuns... un troll :))) inca nu ti-ai dat seama.

Tik (3 comentarii)  •  29 ianuarie 2019, 23:09

Prea a devenit un joc de contact handbalul de azi. Ce azi e un amarat de 9 metri acum patruzeci de ani era eliminare.

Alex (57 comentarii)  •  30 ianuarie 2019, 11:02

INCA se mai mira cineva de ce acele centre de excelenta nu au avut succes? Domnule Geambasu, nu doar handbalul este la pamant, absolut tot sportul romanesc este in moarte clinica !! In primul rand nu au de unde sa apara sportivi de top, atata timp cat copiii nu mai sunt atrasi de sport. Suntem in top 5 in Europa la obezitate infantila ! Copiii de acum au tableta si telefonul in mana de la 2-3 ani, habar nu au cum arata o minge. Si daca prin absurd trecem peste asta, CINE sa-i pregateasca pe cei tineri? In Romania nu exista antrenori specializati care sa lucreze cu copiii. Cand a venit presedintele federatiei belgiene si ne-a explicat cum a renascut fotbalul de acolo, nimeni nu l-a bagat in seama. Omul a spus ca fara educatie nu ai cum sa renasti. Si cine sa-i educe pe copiii, persoane care ajung antrenori doar pentru ca au practica odata un sport? Care habar nu au sa lege doua vorbe, care habar nu au cum sa lucrezi mai ales psihologic cu un copil? Problema renasterii sportului in Romania e simpla...dpdv teoretic, ca nu e fizica cuantica. E vorba de educatie, bani si rabdare. Adica fix ce nu mai exista de multa vreme in sport !

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  30 ianuarie 2019, 11:27

Nu iau bani, nu sint specialist in toate, dar daca as scrie as citi, m-as informa. CCA (Steaua) Bucuresti (de unde rasare Soarele pentru tonti) Campioana 1951: Günter Höchsmann, Walter Lingner, Johnny Kunst, Franz Monis, Kurt Wagner, Horst Kremer, Hans Zultner, vorne: Albert Weidenfelder, Heinz Kartmann, Rudolf Haberpursch, Romica ***, Otto Tellmann, Hans Andreas Bretz, Romica Platon und Günter Müller. Asa incepe istoria, cu „inrolari“ permanente din Sibiu, Medias, Timisoara, Brasov, cu titluri care trebuiau cistigate acolo unde a rasarit Soarele Ceausescu, Iliescu, Besescu si acum Vasilica si Dr Agnea. -------------- „Ghinion. Vorbe, vorbe, vorbe ...“ si … Lipsa de informare si informatii reale sint egale minciunilor cu care nu putem merge mai departe. Nici macar nu este comparat bugetul imens al CSM-urilor si cluburilor ministeriale in comparatie cu top echipe din Europa. Nu sint analizate loturile, transferurile de barbate din tari civilizate, se „omite“ perspectiva previzibila: se vorbeste de Neagu dar se uita ca odata accidentata n-a mai mers nimic iar in locul ei a fost adusa o fata buna care juca pe banca. Se traieste bine la CSA si Dinamo, masa, casa, grade, functii, dintre gradatii ingrsati cu studentii de la popota se aleg si stafurile loturilor si sefii COR – a analizat cineva lotul cu care Dinamo a cistigat acum doi-trei ani titlul ? Eu cind i-am vazut pe grasii aia am avut impresia ca vad Voluntari in jurul lui Pancu, fratii Niciolae si alti spargatori de lemne rapidisti. Iar numele eroilor, ca Otelea, buah … cred ca ultimul mohican a fost Laurentiu Rosu, handbalist cu carte educat la Brasov. Dupa el … burdihaiul, furtul si … (normal) potopul ! ------------------------- 1979, finala campionatului, Poli Timisora, cu Roland Gunesch in mare forma, invinge in ultima etapa CSA (Steaua lui Talpan) care cistigase din 67 pina in 76 zece titluri la rind si devenea astfel campiona. Crezi tu. Alfabetu Otelea spumega, injura – parca a mai fost un episod cu Il Luce – brusca reporteri si promitea razbunare, caci urma (de ce oare ?) un joc reprogramat dintre CSA si (credeau toti) rivalii de-o viata, militienii de la Dinamo – multi au simtit pe pielea lor ca sefii astora dadeau pasapoarte. Ai lui Otelea au facut figuratie iar baietii lui Talpan si Secu fluturau in sala tricolorul. ----------------------- Din intreviul lui Bölöni se pot desprinde cauze care au dus la decaderea sportului in general. Coruptia, impostura, lipsa de educatie. Valentin nu avea nevoie de popota si bacsis, nu avea nevoie sa fure si i-a placut munca si scoala. Boloni (am uitat tutusi un d) uita ca sectia de fotbal a CSA a fost „privatizata“ in 1999 (seful „actionarilor“ patrioti era un Paunescu care chiar primise cadou 200 milione dolari de la Bancorex. Hirtie, ofiterul Nicolae a primit mai mult ca sa „salveze“ industria si agricultura) trebuia la inceput macar sa se autofinanteze. Cum ? Mare bucurie caci asa alde colonei Otelea deveneau patroni si puteau baga la liber bani in buzunar. Cum ? Va spun de mult sa analizati citi jucatori au fost transferati intre 1990 si 2003 (o iarna grea cind Steaua nu mai avea bani de retur si a fost salvata de la faliment de Becali) si pe ce sume adevarate. Unde sint banii. Stiu toti ca din transferul lui Ilie Dumitrescu au disparut doua milione (cite miliarde or fi fost in lei papalei ?) fara urma. Putini stiu ca responsabil a fost acelasi Otelea, ajuns rotund bine cu obraz rosu. NUP ! Asta e, atunci trebuia dat un exemplu si tras semnalul de alarma.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează