Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Să vină banii de la televiziuni! 

Cunoaşteţi refrenul. Cluburile din prima ligă a fotbalului românesc nici măcar nu mai simulează că ar avea şi alte surse de finanţare

Permalink to Să vină banii de la televiziuni! 
duminică, 20 ianuarie 2019, 4:16

Se apropie finalul actualului contract dintre Liga Profesionistă de Fotbal şi deţinătoarele de drepturi TV. Prilej cu care colegii mei Dan Udrea şi Andrei Crăiţoiu au recapitulat vechea înţelegere şi au anticipat lupta în vederea semnării noului contract. Cel în curs a fost pe 5 ani, cu un total de 170,5 milioane de euro. Rezultă 34,1 milioane pe sezon pentru un pachet care include 268 de meciuri în actualul format. Asta înseamnă că o partidă din Liga 1 costă aproape 127.000 de euro. Cu TVA, e drept, dar ţineţi cont că în această sumă nu sunt incluse costurile de producţie ale televiziunilor!

Mici copii

Dacă intrăm într-o comparaţie cu Premier League, unde şi ultima clasată primeşte aproximativ 110-120 de milioane de euro pe sezon, începem să plângem pe umerii plăpândelor noastre prim-divizionare. Suntem mici copii, vor exclama victorioşi cei de la Ligă. Mici, dar suficient de voinci să aspire banii deţinătorilor de drepturi. Naivi şi romantici ne vom întreba dacă în afară de a negocia la sânge contractele cu televiziunile cei de la Ligă mai întreprind şi altceva pentru dezvoltarea întrecerii pe care o tutelează.

Cine nu munceşte nu greşeşte!

Aţi observat bănuiesc stilul original impus de preşedintele Iorgulescu. Invizibilitatea. A nu se confunda cu discreţia. Tactica este excepţională. Cei de la LPF sunt atât de absenţi din peisajul fotbalului încât nu li se poate reproşa nimic. Principiul „Cine nu munceşte nu greşeşte” este şlefuit şi dus pe cele mai înalte culmi ale non-combatului instituţional. În acest joc, mult mai vizibila FRF, cu destule prostii în cont, alături de proiecte reuşite, devine partenerul ideal. „Ăia” sunt băieţii răi, „noi” suntem băieţii buni. Noi ne luptăm cu adevărat pentru supravieţuirea fotbalului românesc.

Ieşirea din hibernare

Cum? Prin iniţiative de imagine care să promoveze întrecerea asta atât de prăfuită? Prin impunerea respectării caietelor de sarcini, care ar însemna implicit condiţii mai bune pentru desfăşurarea meciurilor şi confort sporit spectatorilor? Nu, stimaţi microbişti, că nu îi mai votează nici săracii, nici bogaţii! Singura acţiune tenace a LPF-ului este vânzarea cu profit maxim a drepturilor TV. O dată la 5 ani băieţii ies din hibernare şi se târguiesc pentru obţinerea unei sume cât mai mari în contul unor obligaţii cât mai difuze. Eventual să pună 4 meciuri la aceeaşi oră, iar aceea să fie 3 după-amiza!

Pe cine vrea Gino să păcălească 

Aici încep să se lovească de interesul televiziunilor. Care deşi continuă să facă rating decent cu meciurile din Liga 1, exploatând pasiunea firească a iubitorului de fotbal românesc, nu mai acceptă să-şi modeleze grila de programe în funcţie de mofturile lui Gino şi compania. Posturile TV au interese comerciale clare şi nu sunt nici ele fete mari, cu atât mai puţin copii cărora să le dai un telefon cu 128 de giga cu care să-i laşi apoi să se joace toată ziua. RCS/RDS cu 3,7 milioane şi Telekom cu 1,5 milioane, principalele finanţatoare ale contractului în vigoare, mizează pe 5,2 milioane de abonaţi. Adică aproape 70% dintr-o piaţă care numără 7,5 milioane de clienţi.

Pay-per-moca

De ce ne-ar interesa pe noi lupta aceasta dintre televiziuni şi Ligă? Foarte simplu, un contract sănătos, care să dezobişnuiască cluburile să stea cu mâna întinsă, obligându-le concomitent să îşi respecte suporterii, ar declanşa însăşi vindecarea întrecerii. Apropo de variantele de lucru, spectatorul român nu mi se pare deloc pregătit pentru soluţia pay-per-view. Avem alte obiceiuri de consum, bazate, ca să zicem aşa, pe filosofia mocăciunii. Vă rog frumos să mă contraziceţi!

P.S. În sondajul iniţiat pe gsp.ro, 85% dintre cei care au răspuns la întrebarea „Ai plăti în plus pentru a vedea Liga 1 la TV?” sau spus „Nu, de ce aş face asta?”. Stop joc! (n.a. date înregistrate duminică, ora 16:00).

Comentarii (101)Adaugă comentariu

DragosMT (6 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 16:56

Ca sa platesti pentru a vedea meciuri televizate din Liga I e ca si cum ai redirectiona cei 2% din impozitul pe venit spre un ong: faci un bine (pomana), fara sa te astepti la ceva in schimb.

Cristian (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 16:56

De ce sa platesc pt un campionat care nu imi ofera pic de adrenalina, un ritm incet, meciuri slabe, terenuri de joc inacceptabile, etc... Si apropo mai nou televiziunile pana si in timpul unui meci de fotbal ne "bombardeaza" vizual cu publicitate, non stop... Asa ca nu plangem de mila televiziunile pt ca platesc niste bani pt un campionat slab, poate platesc multi bani, apoi ca sa faca si profit ar fii in stare daca s-ar putea sa transmita publicitate si cand un televizor este Off. Daaa, as platii sa vad campionate puternice gen Spania, Anglia. Sondajul mi se pare realist, chestia cu mocaciunea mi se pare exagerata, la cat de slab este si la ce interes prezinta intradevar campionatul intern ar trebuii sa fie MOCA!!!

Florin (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 16:56

Rezultatul de 85 % este din cauza calitatii circului din liga1. As plati pay per view pt Anglia, Germania, dar in niciun caz pt liga circarilor. Nu e vorba de mocaciune, total eronata parerea dvs domnule Geambasu !

Laurentiu (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 16:59

Cine e nebun sa plateasca pentru nimic ?Ce sa vedem? Pentru pay per view astept sa vad ceva, ori fotbalul romanesc e un balci. Ne invartim in aceeasi mocirla eterna, unde ne intereseaza cine cu cine s-a cuplat, cine fumeaza, cine se transfera la arabi, cine la bulgari?

George (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:02

Ma intreb cine e ***: noi platitorii de impozite care platim pt infrastructura si pe sustinerea majoritatii echipelor din Liga 1 sau echipele care joaca pe stadioane platite de noi si care cheltuie bani stransi de la noi sub forma de impozite?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

addy (6 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:02

un articol decent dar care nu spune exact ce e mai important. totul e pe baza legii cererii si ofertei. de ce cer cluburile bani multi? pt ca merita. daca nu ar merita, nu ar plati nimeni. rds si telekom nu dau bani asa, de fraieri. dau bani pe care ii scot, altfel nu i-ar da. de la cine ii scot? de la firmele care isi fac publicitate. de ce nu ii iau de la telespectatori? pt motivul simplu ca majoritatea telespectatorilor nu i-ar da. deci in toata povestea asta, unu singur lucru conteaza, cererea - oferta. si pana la urma, toata lumea castiga, nu iese nimeni in pierdere. daca ar iesi cineva in pierdere, s-ar retrage din circuit. dar asa, toata lumea e multumita. cluburile fac bani. televiziunile fac bani, firmele isi fac publicitate, spectatorii se uita moca la meciuri.

Vladimir (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:03

Au răspuns „Nu, de ce aş face asta?” pentru că liga 1 este un produs foarte slab, care nu merită o plată în plus pe lângă abonamentul tv. Dacă am avea o competiție mai bună, cifrele ar arăta altfel. Nu e niciun spirit al mocăciunii.

iwoody (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:03

Bravo! *** :) pt articolul asta, dar bravo.

George (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:07

Telespectatorul roman saracul nu prea stie ca de fapt plateste indirect o mare parte din bugetul echipelor din liga 1. Banii din impozitele pe care le plateste "milogul" spectator roman se duc la constructii si reparatii stadioane si acopera bugetele majoritatii echipelor din Liga 1. Stau si ma intreb: cine sunt mocangii in situatia data? Telespectatorii care la fiecare inceput de an subentioneaza prin impozite si taxe echipe de fotbal sau echipele de fotbal?

Adi (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:10

Domnu' Geambasu, telespectatorul roman detine mai presus de "filosofia mocaciunii", valoarea banului greu castigat si totodata ochiul critic al microbistului, care poate compara din multitudinea de optiuni tv, transmisii din marile campionate ale Europei, dupa care se loveste de "tristetea" unui stadion pustiu cu apa baltind, sau plin de zapada al unui meci de la noi, sau mai pe scurt, ce sa vedem in Liga 1? Un campionat macinat de certuri, saracie, patroni care se cred antrenori, maseuri si magazioneri la un loc? In primul rand, clientul plateste calitatea si profesionalismul, iar din pacate aceastea lipsesc din campionatul nostru...

nic (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:10

din pacate liga lui GINO ,, e de la an la an ,mai slaba iar acest sistem ,cu PLAY OFF e predispus la blaturi locurile 6,si 5 nu retrogradeaza ,si nu joaca in europa ,a se vedea ce au jucat in editile anterioare locul 5 si 6 nimic s -au predat ,televiziunile sa reziste presiunilor puse de LPF ,asa au facut si in turul lui 2014 cand sa transmis de o singura televiziune ,care cerea bani in plus la factura pt a vedea liga 1 nu a gasit clienti si a trebuit sa colaboreze si cu alte televiziuni daca sar reveni la sistemul cu cel putin 16 echipe 30 de etape ,in acest sistem echipa de pe 15 sau 14 daca mai au sanse la salvarea de la retrogradare nu se predau in ultimile etape ,daca se revine la acest sistem as fi de acor sa platesc in plus ca sa vad liga 1

Comanaru (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:10

Bravo!!! Sa inteleg ca noi astia cu mocaciunea suntem de vina pentru tot ce se intampla in fotbalul romanesc, ma refer la primari care spala bani sau ambitii electorale plus tot felul de recidivisti care conduc cluburi sau ligi. Un articol de toata jena precum presa sportiva din Romania. Bravooooo!!!!

MosProstu (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:11

Vai de fanionu` vostru! Ca să văd oboselile voastre din Liga lu Mitica mai cersiti si bani de la suporteri jignindu-i ca ar fi mocangii? Dar na.. nu se mai angajeaza nimeni ca jurnalist daca nu are experienta de ***

1oarecare (20 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:14

Pai voi sunteti obisnuiti sa il aveti zilnic la tv pe Mitica de la Liga daia dati in Gino acum. Ca isi face treaba sau nu, vedem la sfarsitul mandatului si daca cei din mediul fotbalului sunt multumiti de rezultate. Atentie, cei din mediul fotbalului nu include ziaristi reporteri si asa mai departe, de ce nu ii include? Pentru ca isi fac treaba din fotoliu sau in cel mai bun caz de la birou stand in fata monitorului. Articole cu informatii care nu intereseaza pe nimeni, doar pentru a da click sunt facute. Faci o paralela cu fotbalul englez? Pai fa o paralela a fotbalului englez si in ceea ce priveste mass media si ce face media sportiva pentru fotbalul englez. Oamenii aia mananca fotbal pe paine, da , da, la jurnalisti ma refer. Aia in ploaie si vant aduna informatii care sunt prelucrate la sediul media iar mai apoi cele mai bune sunt date publicitatii, cele de interes. In schimb, la noi, asteptam sa vin LATIFUNFIARUL la tv sa avem cu ce umple ziarul de sport. Au venit strainii sa faca un articol/documentar cu ceea ce face Hagi la Viitorul iar draga noastra mad media *** in el ori de cate ori are ocazia, si atentie din nou, nu e ***. Voi nu faceti nimic contructiv pentru fotbal , voi criticati doar si vreti rezultate, voi ii faceti briliante si regi iar mai apoi ii treceti la neprecioase pe jucatori. Sar tavali in mormant Cupen de ar stii ce este cu presa sportiva. Legat de pay per view, ce sa platesc? Cine sa plateasca? Pentru ce? Asta este fotbal? Astea sunt emisiuni sportive? Sunt *** pe langa ce se intampla afara. Am vazut emisiuni in italia despre fotbal, alea emisiuni nu ce e la noi, plini de mascarici avizi dupa bani, nu exista emisiune care cuvantul bani euro dolari sa nu fie pronuntat de 50 de ori, poate la vali moraru, in rest NAUM este pe langa fenomen ... bine omu este destept, stie ca circul face rating si circ face. Sa platesc pentru un meci? Ce meciuri? Pai in italia si anglia aia au bani de platesc si au si meciuri... la noi nu exista ... nici macar cultura fotbalistica, poate foar rapidistii o mai au, dar si acolo sau rupt ramurile. Sa platesc sa vad o echipa finantata de primarie? Rusine , mare rusine , sa platesc o echipa a unui patron care el face schimbari el face transferuri din nou rusine. As putea sa continui la nesfarsit. Personal , chiar daca nar mai exista fotbalul romanesc incepand de maine sunt convins 100÷ ca as fi mai fericit, nu as mai pierde atat timp degeaba in fata televizorului sa vad nimic.

Silviu (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:21

Dar nici televiziunile nu fac nimic pt a creste spectaculozitatea transmisiilor. Ati vazut ce de statistici ofera televiziunile din afara la un meci? Suturi, cornere, posesie, fiecare jucator in parte analizat, reluari edificatoare... ce sa mai vorbim atita timp cit in 5 ani de zile nici macar sa puna si ele sus la numele echipelor culorile in care joaca pe teren... lucruri marunte dar care conteaza... atunci de ce sa ceara bani sa vezi meciurile cit timp nu exista investitie si nici macar interes? Toata lumea asteapta din acest bussiness: echipele bani multi, televiziunile spectacol si sa vinda spatiul publicitar ceea ce nu ar trebui sa le ducem noi grija, iar noi asteptam transmisii profesioniste , de anul 2019 nu de anii 90...

Bogdan (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:24

Nu cred că toți cei 85% care au votat la sondajul vostru s-au gândit doar la partea financiară. Am votat, nu. Dar pentru că, nu sunt de acord să plătesc pentru nimic. Echipele, împreună cu managementul nu dau doi bani pe suporteri. Plus, să fim serioși, fotbalul mioritic este mai mult un bambilici. Plătesc pentru Fotbal, nu pentru "ceva asemănător". Plătesc suplimentar să am acces la Premier League și Bundesliga. Și o să plăteasc cu plăcere și pentru Liga I, atunci când o să merite asta. Ps: În momentul în care ajung să plătesc pentru a-l vedea pe Gigi Becali, înseamnă că am ratat întâlnirea cu rațiunea.

Ionel (15 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:28

Cand aduci un jucator din serie C si el se impune titular din primul meci si joaca absolut toate minutele in campionatul romanesc, fiind laudat de presa sportiva de la noi, inseamna ca ai un campionat la nivel de serie D, maxim serie C din Italia. In Italia cei care transmit meciuri din serie C nu solicita nici un cent de la telespectatori, chiar se simt onorati ca exista tifosi care in loc mearga la o bere se uita la un meci de serie C.

Tulceanul (8 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:30

Sa platim in plus sa vedem ce ?! Cu ce s-a imbuntatit calitatea campionatului ? Personal as fi de acord sa platesc - pay-per-view - pentru meciurile la care ma uit , adica 4-5-6 meciuri / tur ( la confruntarile dintre primele 4 ) . Am vazut meciuri mai antrenante in liga 2a decat unele din liga1 .

dan t (31 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:31

Păi,abea atunci s ar vedea adevărata valoare a campionatului românesc,exact ca și în cazul spectatorilor de la meciuri.....! Datorită politicii dezastruoase a lui becali ,acoliților lui,sateliților lui și site urilor de sport ce l promovează prea excesiv,aproape nimeni nu se va mai uita la tv! Toți vor zice......ptr ce să dau bani,să văd mizeria din fotbal? Până nu va fi o reală competiție și nu acest simulacru de campionat,făcut doar ptr ai aduce bani și osanale ,numai lui becali.....nu vom avea fotbal în țară

AJ (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:32

„Avem alte obiceiuri de consum, bazate, ca să zicem aşa, pe filosofia mocăciunii. ” Nu voi generaliza, asa cum faci tu; voi veni doar cu urmatoarele argumente: 1. De ce as plati suplimentar, in conditiile in care exista deja un pachet sport, un abonament TV pe care-l platesc? 2. In al doilea rand, vorbesti de "filosofia mocaciunii" ? Astept niste articole "obiective, taioase, fara ocolisuri" pe marginea calitatii fenomenului fotbalistic din Romania, presedinti de club, administratie, echipa, staff, stadion; Romania este pregatita pentru pay-per-view, stai linistit ! Romania, 2019 nu mai este datoare cuiva anume, FRF, LPF, televiziunilor, in conditiile in care - pai, ce conditii? Va plangeti si condamnati consumatorii de fotbal, ca nu mai vin la stadion, iar acum intr-un strigat de disperare, vedeti ca nici in fata televizoarelor nu mai meritati atentia noastra! Voi - toti, noi - toti, ca suntem, vorba vine, in aceeasi oala;

Shakespeare (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:36

Nu cred ca este vorba de mocaciune ci de simplul fapt ca fotbalul romanesc intern nu face 2 euro. Pentru ce sa plaresti 2 euro? ternenuri inghetate, balti se aseamana mai mult cu meciuri de polo, stadioane ruginite si stinghere, in plus ai 2 euro ca auzi injuraturile antrenorilor catre jucatori sau vice versa.

Mao (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:36

Bună ziua, nu este vorba de sindromul "mocăciunii" ci de cerere și ofertă....Unele televiziuni au pachet de fotbal ce trebuie platit(aprox.10 lei/luna).Nu este mult insa acesta conține meciuri din România, Spania,etc.Să se scoată acest pachet și să introducă sistemul pay per view.In actualul format un meci costa aproximativ 15 bani(împărțind valoarea plătită la nr de meciuri). Aș fi de acord să plătesc de 3 ori prețul actual/meci(aproximativ 50 bani/meci sau chiar 1 leu) dar să am posibilitatea să aleg eu meciul la care mă uit.Cu siguranță din liga națională nu aș urmări mai mult de 1 meci/etapă pentru că nu merită să pierzi timpul cu meciurile din liga națională.NU AI CE SĂ VEZI !!! Să avem meciuri decente pentru prima ligă și atunci da.Dar in momentul de față nivelul jocurilor este de liga 2-3 dintr-o ligă decentă.Așa că decât să-mi pierd timpul cu meciuri de maidan mai bine mă uit la o comedie,la un documentar ( deși trebuie să recunosc că unele meciuri sânt mai comice decât multe seriale de comedie....). Liga de fotbal să ofere prima dată spectacol și apoi să ceară bani.La cum se joacă ar trebui să ne plătească ei să ne uităm la meciuri 😂

adrian (10 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:37

Nu este normal sa platesti de mai multe ori acelasi serviciu. Cati microbisti crezi ca ar plati sa vada Voluntari-Chiajna de ex. Acum un an "marele" derbi FCSB-Dinamo, transmis la tv a avut audienta zero. In conditiile in care fotbalul romanesc este un fotbal de subzistenta, fara vizibilitate internationala, cum credeti ca va convinge cineva spectatorii pentru a urmari campionatul nostru?Uitati-va ce "investitii" s-au facut in iarna asta: FCSB a adus trei jucatori, toti liberi de contract. Toti nu au mai jucat de asta vara, dar sunt vazuti, chiar si de voi ca mari sperante. Dinamo are o "lista de cumparaturi" la fel de hilara: cumparaturi cu zero lei. Toti somerii din Europa vin sa ne faca fericiti.

Dinu Valentin (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:41

Care mocaciune Gambasule ? Pai cum sa plătesc sa vad asa zisi fotbaliști care nu stiu sa dea o centrare. O sa plătesc in plus cand o sa vad o competiție adevarata nu amatori astia . Pana atunci propun sa ne plătească televiziunile pe noi ca mai avem răbdare din cand in cand si ne mai uitam la golani astia care se cred fotbaliști.

JFM (151 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:45

Nu ca simt nevoia de gratuitati dar cu siguranta nu vreau sa-mi bat joc de timpul meu. Am facut un experiment, nu m-am uitat decat la cate un final de partida, mai cu miza decat restul plicticoseniilor. Sa spun ca am vazut o ora insumata in tot sezonul. Nu a murit nimeni, exista viata si dincolo de statul la TV, nu a creat dependenta. Chiar exista si altceva la care sa te uiti, sa citesti, sa faci altceva. Zau. Liga I ? Fara sa par elitist si arogant dar nu merita. Televiziunile isi stiu ratingurile, nu poti sa le minti, nu-s institutii publice sa traiasca din pomana banului public cum face CSM-ul la handbal, de exemplu. Le dau dreptate.

h (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:47

Premier League primeste bani de la giganti ca Sky, Amazon si BT Sports.Au vizibilitate.E prima liga din lume si nu e dreapta comparatia.E treba cluburilor sa atraga sponsori si public, nu e vina sponsorilor/posturilor sau a publicului.Atunci cand nu joci nimic, jumatate din meciuri sunt fixate si n-ai mai ajuns in Champions league de am uitat cand, nu mai e vina publicului.

RebelU (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:47

"Avem alte obiceiuri de consum, bazate, ca să zicem aşa, pe filosofia mocăciunii." Nu e chiar asa. La ce calitate ofera mamaliga1 si sa ma plateasca cu 2 euro pe luna si nu ma uit. In sezonul actual nu stiu daca am vazut integral 5 meciuri. Plus calitatea egala cu zero a comentatorilor care pe undeva sunt si victime ca nu au ce comenta si trebuie cumva sa ocupa spatiul de emisie. Am vazut cateva minute din meciul dintre Sibiu si aia din deal in care jucatorii se plimbau pe teren mai rau ca la old boys. Si bomboana de pe tort blaturile pe linie de stat paralel sau pe cumetrii. Si ne uitam la ele si ne facem ca totul e pe bune, iar voi presa scrisa si in general toata mass-media inchideti ochii.. eh libertatea presei mamaliga ei!

viorel (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:49

Nu sunt de acord cu plata unei sume de bani suplimentara pentru a viziona meciurile fin Liga I. Deja platesc abonament la Telekom si nu vad mare lucru, de exemplu pentru a viziona meciurile UCL imi trebuie optiunea PLUS de la ei. Cand am facut contract cu ei nu imi cereau asa ceva, am renuntat sa trec pe Telekom PLUS, ma uit pe LOOK unde vad un meci decent (apropo povestea cu 10 canale care transmit concomitent cate un meci mi se pare aberanta nu mai reusesti sa urmaresti un meci). CAt despre Liga I urmaresc ocazional cate un meci cand apuc. In luna noiembrie spre exemplu nu am reusit sa vizionez nicun meci... in decembrie 1 ... asa ca nu se merita. Uramresc insa cu placre campionatul englez pe Eurosport (comentatori foarte buni si transmisiuni ce nu se compara cu nicio televiziune din RO). Un meci al nationalei nu am mai vazut de la nefericitul antrenament cu public al Poloniei de la Bucuresti..... nu merita sa pierzi timpul urmarind asa ceva. Asa ca ... nici Liga I nu mai este atractiva, puneti taxe suplimentare si veti vedea consecintele.... Apropo de ce nu intrebati pe cei de le TELEKOM cati abonati au trecut pe PLUS (atentie cei care au contract cu TELEKOM si nu cu alte firmulite din cadrul grupului) si atunci vedeti interesul pentru astfel de smecherii financiare. In plus mai schimbati si comentatorii ..... la TELEKOM sunt slabuti (au experienta de RO dar se vede ca vin din alte domenii profesionale)

Andrei F (698 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:51

Poftim argumente!!! 1. Recent am renegociat contractul cu un operator care are canal propriu care difuzeaza Liga 1. A promis ca o sa fie Liga 1 in continuare...De ce este un argument? Pentru ca in zona este un alt operator care si el difuzeaza Liga intai dar preluand canalele de la furnizorul meu si a botezat canalele cu 6,7 de zici ca vor sa- ti aminteasca de Lacatus neaparat!!!Acest operator are preturi cam la jumatate- 19 lei si nu garanteaza nimic!Deci zgarcenia operatorilor care dau acum Liga 1 o sa se vada si in scaderea abonatilor pe total!!!Este jignitor sa spuneti ca acum abonatii nu platesc pentru Liga 1!!! Stiti bine ca nimic nu este moca!!! Altfel de ce platesc aproape dublu decat la celalalt operator...???2 Spuneti cumva ca saracele televiziuni nu pot planifica ele meciurile dupa interesele lor comerciale... Pai unde in lumea asta se intampla asa? In Anglia unde nu numai ca televiziunile dau miliarde dar nici macar nu transmit toate meciurile si orele de disputare sant intinse pe tot parcursul zilei?! In Spania Barcelona si Real Madrid pot juca si la ora 13,15,17,19...!!! Si este vorba de ora noastra! Verificati!!! In Italia si Germania chiar se joaca mai multe meciuri din etapa de la aceeasi ora!!! Verificati si asta!!! 3.Televiziunile fac caz ca si dv. de banii care ii dau pentru Liga 1...Daca ar fi transparente si ar arata renumeratiile invitatilor,colabortorilor a atator angajati pentru 4,6 canale de sport care transmit concomitent...atunci ar finanta cu usurinta o echipa care ar juca la campionat...Si sa amintim ca sunt mai multe televiziuni...x Televiziunile daca vor eficienta si transparenta sa publice si cat dau pentru restul competitiilor sportive si de ce nu...sa le treaca intai pe acestea ca experiment ca si canal platit pe spectacol,meci...Am citit ca tot hulita Liga 1 ar face audienta si nu campionatele straine,cupele europene pe n canale,competitii sportive de care nimeni nu vrea sa ne rusinam ca nu fac audienta... y.Ar fi corect ca sa existe si canale platite pe evenimente dar sa nu oblige la plata decat ce intereseaza consumatorul...Sau ca toate canalele tv. sa fie asa!!!Sa ramana operatorii de cablu cu atatea canale la care nu se uita nimeni...De asta ce spuneti?Ar fi benefic presei?

bla bla (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:54

"Costurile de productie ale televiziunilor" exista indiferent de program. Ele dispar doar daca se scoate televiziunea din priza. Poate stiti, poate nu stiti, dar transmisiunile live (productie proprie) sunt productiile cu cele mai mici costuri. Daca "televiziunile" nu ar da acesti bani pe meciurile (amarate, vai mama lor...) din Liga1, ele ar avea costuri mult mai mari ca sa transmita ceva la fel de atractiv. Demonstratia din articolul dvs este subtire si dovedeste ca nu intelegeti bizul TV. Daca televiziunile ar putea obtine aceeasi audienta mai ieftin, nu ar cumpara Liga 1. Sa fiti absolut sigur de asta.

Andrei F (698 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:57

...ca invitat al unei televiziuni ...nu sunteti putintel in afara jocului?!!Daca banii pentru Liga 1 ar fi de batjocora ati mai lua pozitie?

florin (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:58

deja telekom a facut anul trecut un abuz modificand grila de programe si obligand abonatii la plata a inca 2 euro pe luna pentru a viziona meciurile , acum ar fi culmea sa platim iarasi ceva extra pentru a vedea aceleasi meciuri ! ce ziceti de asta?

radu.cristi11 (22 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 17:59

ai injurat-o saptamana asta pe Simona Halep? ca se sfarseste astazi. pfffff ce-ai uitat, baga repede ceva sa nu faci maine vreun atac, cand o sa-ti dai seama ce ai putut sa ratezi

Lucian (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:02

Am fost unul dintre cei care au raspuns „Nu, de ce aş face asta?” si nu pentru ca astept sa mi se dea mura in gura ci pentru ca meciurile din campionatul romanesc sunt sub mediocre, comentatorii sunt partinitori cu o anume echipa, pana si comentatorii PRO ai ligii campionilor sunt jalnici. As plati pay per view daca as avea optiunea sa ii fac sa taca si sa ascult doar tribunele. As plati pay per view daca as putea plati pentru anumite meciuri si da, as plati astfel daca banii s-ar duce in mare parte la cluburile pe care le simpatizez.

bla bla (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:03

Uff... Am uitat ca am scris (mai de muuult....) un comentariu, cu limbaj absolut decent, in care imi exprimam surprinderea ca cineva care se autointituleaza jurnalist are o cultura generala de gimnaziu. Sunt banat... Asa este, merit sa fiu pedepsit cu manie proletara. Banati-ma pana-mi intra mintile in cap... :o))))

Adu (66 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:03

Cum sa platesti pentru meciurile din Liga 1, daca acolo fostii puscariasi pentru infractiuni in fotbal, si amicii lor de afaceri inca neinchisi, taie si spanzura?! Cand vor fi toti curati in fotbal, si va fi fotbal de calitate, abia atunci va merita sistemul PPV.

Adrian (19 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:08

In primul rând consider ca nu este “deontologic” ca un colaborator al unei televiziuni, parte a negocierii si contractului, sa emită opinii intr-un mediu terț, ca si cand e doar o opinie personală a ziaristului. Apoi,ar fi necesar ca militanții acestui model pay-per-view sa ne prezinte situația din tari apropiate, ca Bulgaria, Polonia, Cehia, nu sa ne povestească cum e in UK sau Germania. In final, mi se pare de prost-gust ca unul plătit de Digi sa-i facă amatori de mocaciuni pe milioanele care plătesc 3-5-7 lei pentru posturile de sport in cadrul unui abonament.

Marcelus (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:09

Interesul pentru fotbal se vede in numarul spectatorilor pe stadioane. Si e direct proportional cu investitiile cluburilor in marketing si atragerea suporterilor.Dacă nu s.ar transmite un sezon n.ar muri nimeni...Te obișnuiești cu ideea.La fel cum se întâmplă când dispare câte o echipa.

dan65 (12 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:14

”spectatorul român nu mi se pare deloc pregătit pentru soluţia pay-per-view” asa o fi,insa este usor dispus sa schimbe providerul de internet-telefonie-TV atunci cand interesul o cere.

georgian (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:15

Daca nu ar avea de ales (trebuie luptat si cu pirateria!) eu cred ca foarte multi ar plati cata vreme ar fi si un cost rezonabil. Daca s-ar cere 3 euro pe luna (36 euro pe an) ar trebui doar 1 milion de abonati platitori deci 1 din 5 abonati ai Telekom si Digi pentru a ajunge la un venit de 36 de milioane de euro pe sezon. Eu cred ca e foarte fezabil,chiar s-ar obtine considerabil mai mult decat suma actuala dar trebuie ca Liga si cluburile sa-si asume un risc, asa cand suma e garantata indiferent de rating-uri parca e mai caldut.

Marius (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:17

Sa imi fie cu iertare dar am observat ca nu ti-ai pus intrebarea urmatoare: " Daca merita fotbalul autohton sa platesti pentru a-l vedea " Principalele vinovate de faptul ca telespectatorul nu vrea sa plateasca in plus sunt chiar televiziunile care transmit meciurile. 0 impartialitate, umfla prea mult produsul pe care incearca sa il vanda( exact ca patronii care umfla jucatorii pe care trebuie sa ii vanda). In orice tara normala nu cred ca ar baga in seama faptul ca un patron zice ca X costa 30mil sau y 15mil, in schimb la noi se fac ore intregi de emisie in care se comenteaza ce zice un patron sau altul. Astfel de lucruri pe mine ma indeparteaza si de la produsul in sine- meciul de fotbal. Apoi si cluburile sunt vinovate cu 0 investitii(in afara de 4 echipe) e greu sa livrezi ceva ce s-ar putea vinde mai departe, drept dovada cand iesim in europa ne bat si cei din Luxemburg sau elfii din Suedia.Tot aud: " Nu putem sa ne comparam cu cei de la X echipa", ok...dar ce putem face sa ne comparam nu aud. Nu avem bani, investim in tineri. Pomana din drepturi TV e mana cereasca. Achiti datori, jucatori(daca!?!), mai luam unu doi liberi de contract si aia e asteptam anul urmator. As plati in plus pentru a vedea campionatul de tineret daca s-ar reinfiinta sau liga a doua sau a treia din Anglia. PS: CFR Cluj trebuia sa fie in cel mai nou joc de fotbal F19 dar datorita faptului ca a fost eliminata de niste amatori au preferat sa o inlocuiasca cu o alta echipa. Asa ca despre ce vorbim.

Serpiko (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:21

Domnule Geambasu, gresiti cu G MARE. Romanul are filosofia mocaciunii din cauza RCS-RDS care i-a invatat ca sportul live care este un produs mai premium decat filmele se ofera moca, adica gratis daca te abonezi la acel operator in goana dupa clienti. A incercat Paszkany cu Look TV ceva timid dar nu i-a iesit deoarece: el cerea bani decat pe Liga 1, oferea un singur produs. In Europa de Vest sportul costa dar in nici o tara importanta de acolo nu ti se ofera doar liga nationala din tara respectiva in pachetul de sport pentru care platesti, ti se ofera o multitudine de competitii, inclusiv Sky UK pe langa Premier League, Championship, League One, League Two, FA Cup, Carabao Cup, Scottish Premiership, Scottish Cup, Scottish League Cup, mai ofera F1, Moto GP, WSB, Gallagher Premiership Rugby, Heineken Champions Cup, Top 14, plus tot ce este mai important in cricket live, plus multe altele, dar ei ofera 7-8 canale plus inca vreo cateva extra ca sa poata acoperi evenimentele. In Romania romanul va trebui sa plateasca si o sa plateasca toti pentru sport, intr-o tara in care se pariaza peste un miliard de euro pe an dar sa se ofere un pachet care sa dea toate competiile, nu 4 canale amarate si in zilele cu meciuri din Liga 1, Ligue 1, Serie A, La Liga, Bundesliga din 30 de meciuri sa imi dea decat maxim 10 meciuri din care 2 din Liga 1 si unul din Liga 2 pentru ca nu au canale, ma trimite pe site operatorul, nu Domnul Cristi, nu, sa aiba 11 canale cum au sarbii si sa vad toate meciurile din toate competiile pentru care au drepturi, ca in vest asa se ofera, nu cu lingurita si atunci va plati lumea. Eu pe langa operatorul RCS-RDS am si un abonament la o platforma pay tv din Serbia care are o oferata exceptionala din punct de vedere al continutului sportiv: La Liga (toate meciurile), La Liga 2(3 meciuri pe etapa, cele mai importante), Copa del Rey toate meciurile incepand din faza optimilor, Premier League (toate cele 380 de meciuri ale unui sezon LIVE), Championship (4-5 meciuri pe etapa), League One (1-2 mecirui pe etapa), FA Cup cateva meciuri in fiecare etapa, Carabao Cup meciuri in fiecare etapaEredivisie (3-4 meciuri pe etapa, in principal cele 3 mari echipe: Ajax, PSV, Feyenoord), Liga NOS Portugalia (4 meciuri pe etapa, de obicei cele ale lui: Benfica, Porto, Sporting, Braga), Superliga Turcia: 4 meciuri pe etapa cele mai importante cu cele 3 mari echipe din Istanbul in prim-plan, Austria Bundesliga 2 meciuri pe tapa, Alka League Danemarca 1-2 meciuri pe etapa, Allsvenskan 1-2 meciuri pe etapa, Ucraina 2 meciuri pe etapa in principal Dinamo Kiev si Shakhtar, Liga 1 Romania de obicei numai meciul lui FCSB, J-League Japonia un meci pe etapa, F1 o dau cu transmisii din 3-4 unghiuri, Moto GP, NBA 2 meciuri in fiecare noapte, NFL cate 2-3 meciuri pe etapa, Euroleague absolut toate meciurile live, Basket Champions League marea majoritate a meciurilor, ATP si WTA toate turneele de multe ori cu meciuri de tenis transmise si pe cate 2-3 canale odata live, IAAF Diamond League cu etape transmise si pe cate 3 canale odata live, plus multe alte competitii. Plus alte canale de sport care completeaza cu alte competitii: Serie A, Ligue 1, Jupiler League Belgia, Copa Libertadores, Copa Sudamericana, Copa America, A-League Australia, NHL, plus altele. Deci altii cer dar sa si ofere, degeaba are RCS-RDS drepturi si face eforturi daca ei nu transmite evenimentele pentru care au drepturi. La Europa League in faza grupelor sunt cate 16 meciuri pe etapa si ei nu dau decat cate 6-7, in alte tari operatorii care au drepturile dau toate cele 16 meciuri, la fels i la Champions League din 8 meciuri pe etapa au decat 6, in rest in toata Europa cine are drepturile da toate meciurile. Ia sa includa un operator intr-un pachet Liga 1, Liga 2, Cupa Romaniei, Premier League, Championship, League One, FA Cup, League Cup, La Liga, La Liga 2, Copa Del Rey, Bundesliga, Ligue 1, Ligue 2, Coupe de France, Coupe de la Ligue, Serie A, Copa Italia, Bundesliga, 2.Bundesliga, Deutsche Pokal, Liga Nos, Eredivisie, Jupiler League Belgia, Superlig Turcia, Copa Libertadores, Copa Sudamericana, Euroleague, NBA, NHL, NFL, EHF Champions League Men/Women, F1, Moto GP, Turneele ATP si WTA, etc. Sa ofere si omul va plati, va fi educat omul sa plateasca daca tot sportul va fi inchis intr-un pachet cu plata, dar sa ii dea omului toate competiile, in primele 5 campionate ale Europei sa ii dea toate meciurile. Nu toti vor Liga 1 neaparat, unii vor UCL, altii vor Premier League, alti vor doar pe Simona Halep, altii vor doar F1, altii vor doar Real Madrid si Barcelona, fiecare cu slabiciunile lui in materie de evenimente sportive, dar avand varietate si diversitate se vor abona mult mai usor oamenii. In Grecia pachetul de canale de sport al Telekom, Comoste Sport, frate cu pachetul de canale sport Telekom Sport Romania are 9 canale (Cosmote Sport 1-9) si oferta de evenimente sportive este apropiata de cea a Telekom Sport Romania unde ofera decat 4 canale acelasi operator. RCS-RDS in 2008 a preluat Liga 1 in exclusivitate si a oferit canalele de sport GRATIS la toti abonatii in goana dupa atragerea de clienti, cine i-a pus sa ofere un produs premium GRATIS timp de 10 ani ? Unde mai este asa ceva in lume ? Pana si in Bulgaria canale de sport costa separat 3-4 euro pe luna.

motanul incaltat (455 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:25

Sondajul e mincinos..... Nu cred ca 85% nu ar plati eu cred ca 100%.....Sa platesti sa vezi Voluntari-Chiajna inseamna ca ai probleme undeva.....Sau orice alt meci.. Sa zicem ca esti fff bogat. Pai in timpul ala , de ex ai mai putea face alti bani , deci nici asta n-ar merge....

serpiko (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:26

Daca s-ar introduce un pachet de canale sport cu plata ar avea de castigat toata lumea: atat operatorii cat si telespectatorii, ca ar contribui cu bani ca operatorul sa adauge multe mai multe evenimente sportive in oferta sa si ar mari si ar avea si interesul sa mearasca si numarul de canale ca sa poata acoperi cat mai bine aceste evenimente in interesul ambelor parti: operatorul si abonatul, sa fie multumite ambele parti

zorrozabal (151 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:29

E simplu, domnule Geambasu.Daca nu vor mai veni banii din televiziuni fotbalul intern se va desfiinta si eventual vom avea doar nationala-din fii emigrantilor romani,care joaca prin tarile unde s-au stabilit parintii lor.La inceput fotbalul intern a trezit interesul „investitorilor”de la noi-pentru spalare de bani!Dar acum se pare ca nu prea se mai poate,ca doar nu toti sunt nasu’ cu finu’.

itu52 (288 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:30

Încercați „pay-per-view” și probabil ajungeți la faliment. Canalele naționale sunt pline de banalități și vedete închipuite, toarnă gogoși și redifuzează filme și emisiuni expirate. Dacă aduni emisiunile unei zile difuzate pe posturi, abia pui de o emisie ce se făcea odată în TVR_ul necompromis(inainte de 1980), tot întro zi. Canalele de sport, sunt OK, deși excesul de comentarii deranjează, mai ales cele dedicate lui Becali ce a devenit un fel de Ceaușescu în fotbal( spațiul dedicat personajului îl depășeste pe Cească). Dacă aveți chef, după mine puteți scoate liga I și să lăsați numai externul, că acolo preluați, nu aveți producție. Tot așa puteți face și cu celelalte canale românești că mă împiedică la selecția posturilor. Una peste alta dacă noi ne-am selecta programele la furnizor, ceea ce mi se pare normal și posibil, cred că ne-ați datora bani. Ar fi OK să plătim fix ce urmărim, nu gozurile furnizate, adică un fel de ”pay what you see”. În cazul ăsta s-ar curăța și înănătoși producța TV. Am schimbat toți furnizorii TV, pentru că au prostul obicei de a nu aplica abonaților vechi, facilitățile pe care le acordă unui abonat nou. Conservă conractele vechi și nu le actualizează nici la cerere. Vorba aia, ce am câștigat nu mai contează, e al meu, iar dacă e naiv, plătește. Tehnologia se schimbă, apar echipamente mult mai performante. Goana după abonați îi obligă la oferte de programe și servicii mai bune, de care tu „ruginitul” nu beneficiezi. Deci, reziliere și migrare(Craioveanu o numea evadare). Să mai argumentăm? Eu zic că nu are rost, totdeauna românul își va fura căciula, după bunul obicei(brand de țară).

Valentin (13 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:40

Sunt destui abonați la Netflix, de exemplu, deci nu-i vorba de mocăciune în România. Poate doar când e vorba de fotbal. Se poate şi PPV, dar Digi1 sau Telekom1 unde mai dai un Real-Barca sau prima opțiune UCL. Strict pe meciurile din Liga1 nu cred că se fac bani. În plus, se pierd bani din publicitate.

KRYS (10 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:40

Tot pe filosofia mocăciunii ... Eu sunt dinamovist si va intreb ... Gazeta Sporturilor sau Prosport platesc ceva clubului Dinamo pt accesul la meciurile oficiale, amicale sau antrenamente ? Dar pt prezenta la conferintele de presa sau interviuri ?! ... Ca sa faceti fotografii in timpul meciurilor platiti ceva ?! .... Refuz sa cred ca nu platiti nimic si ca sunteti niste paraziti subiectivi care au impresia ca lor li se cuvine totul MOCA ...

mrnb (9 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:46

Neinspirat articol! Nu prea sunteți în formă? Altfel nu se justifică cum jurnalistul box to box nu realizează că nu este vorba de mocangii în cazul telespectatorilor, mulți dintre ei plătitori de impozite și TOȚI plătitori de abonament la un post tv care prin achiziția drepturilor își justifică o parte însemnată din activitate. Nu văd unde e problema. Nu vrea Digi , Dolce, sigur se găsește cineva. Iar dacă nu se găsește nu e așa mare pagubă ca m7 vedem Liga națională. Poate așa se vor partidele in dupa-amiază si vom redescoperi mersul la stadioane cu familia.

Chiriac Dan (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2019, 18:47

Pentru ce sa plătesc liga 1? Sa plătesc scandalurile și certurile între diferite personaje din fotbal? As plati pentru campionatele din Spania Anglia sau italia dar niciodata pentru campionatul nostru. Asa ca titlul pay-per-moca nu isi are sensul. Plătesc pentru spectacol ceea ce liga intai nu aduce....

Comentează