Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Chin, Kenin

Acum ne putem permite un zâmbet. Terminăm și noi obosiți meciurile Simonei. Ne dor toate. Mușchi, articulații, capul. La fel ca ea simțim cum ne înțeapă ba coapsa dreaptă, ba aia stângă. Dar știam că a fi suporterul Simonei nu […]

...

Celelalte

Tabloul WTA afişează 6 românce în prima sută mondială. Încă. Suntem în compania selectă a naţiunilor de tradiţie ale tenisului. Cehia, Statele Unite, Rusia, Germania, Spania. La ce disciplină ne mai putem lăuda cu aşa ceva? Întrebarea o punem cu […]

...

Sfârșit de coșmar, început de speranță

Prudentă, Simona ne avertiza că urmează un meci greu. Eurosport a inserat o porțiune de interviu cu numărul 1 WTA chiar în debutul meciului cu Kaia Kanepi, când românca tocmai câștigase un game pe serviciul adversarei. Dar Simona anticipase corect, […]

...

Despărţirea de Andy

Retragerea unui mare sportiv se poate consuma în mai multe feluri. În triumf sau în uitare vecină cu indiferenţa. În tristeţe apăsătoare, cuplată cu emoţie grea. Cunoscând personajul, a lui Andy Murray nu avea cum să fie altfel decât tristă […]

...

Oh, merde!

Pe Patrick Ekeng l-au mai ucis indolenţa, nepăsarea, suficienţa, plictiseala şi sictirul pe care unii dintre ai noştri le afişează ca pe nişte medalii. Tuturor acestora li se adaugă şi rasismul, da. Şi, apropo, acelea nu sunt medalii. Sunt tinichelele […]

...

King, rege şi regină

Despre un film cu subiect sportiv doar la prima vedere. Dacă nu l-aţi văzut, HBO îl difuzează pe 12 ianuarie. Nu e pierdere de vreme!

Permalink to King, rege şi regină
duminică, 6 ianuarie 2019, 9:32

Aparent, un subiect de vacanţă. Ceva uşor, relaxant. Un film cu temă sportivă, numai bun de digerat după cârnaţi şi sarmale. Să nu ne grăbim însă. „Bătălia sexelor” poate fi o mâncare indigestă pentru că spune o poveste valabilă şi astăzi, la distanţă de 46 de ani. Sunt bărbaţii superiori femeilor în tenis? Nu doar în tenis, în sport. În viaţa de zi cu zi, la urma-urmei.

Exhibiţionist şi misogin
Bobby Riggs avea 55 de ani în 1973. Fost număr 1 mondial al tenisului în anii ’40, deţinător a 3 titluri de Grand Slam, americanul se retrăsese din activitatea competiţională în 1959, la 41 de ani. A continuat totuşi să facă bani din tenis cu meciuri demonstrative sau aşa numitele „exhibition challenges”. Exhibiţionist nativ şi misogin aşijderea, Riggs pune mâna pe telefon şi o provoacă pe Billie Jean King la un meci al sexelor. Cel puţin aşa se întâmplă în pelicula regizată de Jonhatan Dayton şi Valerie Faris, în care Bobby Riggs şi Billie Jean King sunt excelent interpretaţi de Steve Carrel şi Emma Stone.

Mişcarea feministă la pubertate
Aşa cum se întâmplă nu o dată cu subiecte care te obligă să gândeşti, filmul a cules aprecierile criticilor de specialitate, dar a fost un răsunător eşec de audienţă, implicit şi comercial. Să nu pierdem însă firul epic şi mai ales provocarea. Miza nu erau doar cei 100.000 de dolari puşi pe masă de organizatori (mult, foarte mult pentru începutul anilor ’70!), ci lupta directă dintre un bărbat şi o femeie. Războiul sexelor! Pe terenul de tenis, dar şi dincolo de acesta. Mişcarea feministă, încă la pubertate pe atunci, o avea printre luptătoarele marcante pe celebra Billie Jean King. Nu numai în tenis (sport), ci şi în efortul pentru drepturile minorităţilor sexuale, campioana americană fiind lesbiană declarată.

Mama WTA
Una dintre cele mai bune jucătoare ale vremii, ulterior consacrată legendă nemuritoare a tenisului, King a fost promotoarea circuitului Virginia Slims la începutul anilor ’70, o alternativă la US Lawn Tennis Association, unde premiile acordate jucătoarelor erau până la de 8 ori mai mici decât ale jucătorilor. Chiar în 1973, anul întâlnirii cu Riggs, tot Billie Jean punea bazele WTA (Women’s Tennis Association), organizaţie care conduce şi astăzi tenisul profesionist feminin. Înţelegeţi cât de important era meciul acela pentru ea, mai ales că doar cu câteva luni mai devreme Margaret Court, numărul 1 în tenisul feminin pe atunci şi o tradiţionalistă, fusese învinsă într-o provocare similară de Riggs!

Graţie şi determinare. Ajunge?
Corul celor care susţineau că spectacolul produs de tenisul feminin este mult sub cel al băieţilor îl avea printre solişti pe Bobby Riggs. Fostul campion de la Wimbledon presăra boiaua iute a misoginismului peste o temă altfel reală. Atunci, ca şi acum, destui observau că tenisul masculin are o calitate superioară celui feminin. Tehnica, viteza, forţa şi chiar imaginaţia din jocul băieţilor erau (sunt!) deasupra performanţelor de vârf ale fetelor. Avocaţii cauzei feministe pun(eau) pe talerul celălalt al balanţei graţia şi dorinţa de autodepăşire ale fetelor. Cam puţin totuşi, nu vi se pare?

Despre egalitatea în diversitate
Riggs o trimitea la cratiţă pe Billie Jean King, dar mult mai tânără, mai antrenată şi foarte implicată în proiectul ei, aceasta reuşea să îşi învingă oponentul care făcea paradă de masculinitatea lui. Astăzi, premiile marilor turnee sunt identice la băieţi şi la fete, doar că tribunele la meciurile celor din urmă sunt mult mai goale. Exceptând probabil finalele. Cât se poate de reală şi de normală, egalitatea femeilor cu bărbaţii trebuie căutată altundeva, fiindcă sunt atâtea zone în care „ele” excelează, iar „noi” suntem nişte penibili. Filmul nu merge atât de departe, dar cu umor, sarcasm şi inteligenţă ne obligă să ieşim timp de două ore din zona de confort a divertismentului decerebrat. Game, set şi meci!

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Adi (3 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 10:19

Cât timp fetele vor juca 3 seturi, față de băieți, care joacă 5 seturi, premiile n-au de ce să fie egale. În turneele în care se joacă 3 seturi pentru ambele genuri, se justifică, oarecum, egalitatea. Dar, aici, intervine audiența care produce venituri care, la rândul lor, sunt mai mari la masculin. Deci, când se împart câștigurile, cum poți și de ce să le faci egale?

Lup (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 10:39

O intrebare sincera amicala: nu vi se pare ca scrieti prea mult, prea des si prea repede despre prea multe? Impresia devine una deja stânjenitoare, nici măcar dezagreabil nu mai e.

17 Nentori Tirana (545 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 11:46

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

NebulaEXE (13 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 11:47

nu exista egalitate intre m si f la nicio specie. nici macar intre rase. sa admiti ce-ti arata stiinta nu inseamna ca esti rasist. altfel, tenisul feminin sau oricare alt sport feminin poate da premii la fel de mari sau mai mari decat se dau la barbati. depinde ce produce. adica sunt companiile de ingrijire corporala, firmele de echipament sportiv au si linie feminina samd. problema e ca n-am vazut sa bage bani in turneele feminine.

itu52 (147 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 12:53

Mulțumesc pentru recomandare, așa mai scăpăm de filmele mult prea bărbătești sau tehnologizate peste limita posibilului. Să lăsăm egalitarismul la nivel de teorie pentru a nu răsuci cuțitul în rana deschisă a organizatorilor de turnee, supărați că trebuie să împartă premiile în părți aproape egale. Aici nu prea îl înțeleg pe dl. Țiriac, care ia în considerare numai încasările din vânzarea biletelor, neglijând transmisiile TV, unde cred că fetele au câștig de cauză. Jocul fetelor este mai aproape de (tele)spectator, e ceva ce poți sau ai putut face, nu acea trosneală amețitoare, de multe ori seacă.

ovidiu_3003 (624 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 13:02

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (624 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 15:05

....trebuie spus adevarul femeile sunt mai destepte decat barbatii ...dar muult mai destepte ...

di livio (124 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 18:38

si king kong Dumi...pardon, sir Dumi...fîșneț, elegant, modern, de lume, spilcuit la patru ace, scos din șcătulă, rasat, cu stil...king Dumi...sper ca aici nu ma injura clonele

motanul incaltat (306 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 21:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Danny (13 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 21:31

Cristian dar ce facem(ti) in Romania? E trist sa vezi peste tot in vest cum femeile si barbatii colaboreaza si comunica foarte civilizat, fie ca e la locul de munca, fie ca e socializare. Dupa care mergi in Romania si comportamentele sunte mai degraba cele din zone muuuult mai estice fata de noi. Sper ca generatia tanara sa fie mult mai deschisa si toleranta.

Hector (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 22:31

Daca filmul se lanseaza pe 12 ianuarie si Geambasu l-a vazut deja, sa intelegem ca l-a "download"at fraudulos?

Comentează