Prin ochii suedezilor
Ar trebui să fim uimiţi de cât de bine ne cunosc străinii. Şi să luăm aminte atunci când ne înfoiem în mândria naţională

Curios. Cel puţin pentru unii dintre noi. „În perioada cu Christoph Daum, România nu mai speria pe nimeni, ajunsese de râs.” Citatul nu este extras din Gazeta Sporturilor. Ziarul acela duşmănos, numai bun de împachetat peşte în viziunea fostului selecţioner. Surprinzător, afirmaţia reprodusă mai înainte a apărut în cotidianul suedez Aftonbladet. Sigur, conform standardelor gastronomice ale lui Herr Daum, cel mai important ziar suedez poate fi şi el potrivit la împachetat produse piscicole. Chiar dacă publicaţia în cauză a fost fondată în 1830. România în 1830 nu era nici în fază de proiect pe atunci. Era în faza pe principate.
Problema este că scandinavii nu sunt deloc ironici, ci foarte bine informaţi. Nu că sarcasmul exclude documentarea, dimpotrivă! Observaţiile din Aftonbladet sunt de o acurateţe impresionantă şi vizează în primul rând starea echipei noastre naţionale înaintea preliminariilor. În trecere, Aftonbladet evocă şi relaţia tensionată dintre neamţ şi presa din România. Dar asta contează mai puţin acum. Sau deloc.
„Într-o naţiune fotbalistică ce avea o mie de probleme, cu lipsa resurselor, infrastructura proastă şi nebunia politică, Daum a fost tot ceea ce românii aveau mai puţină nevoie”
Excepţional! Ce vreţi compliment mai frumos decât să se scrie despre noi că suntem o naţiune fotbalistică? Nu vă impresionează oglinda pe care ne-o pun în faţă şi în care vedem fără plăcere problemele pe care le avem? Ar fi cazul. Poate că încă o dată ar trebui să ne schimbăm perspectiva asupra aşa-zisei percepţii greşite pe care o au străinii despre noi. Greşite, tendenţioase şi răuvoitoare. Uite că suedezii ştiu că de la venirea lui Contra naţionala a prins contur, că Hagi a construit temeinic, că fiul acestuia este deja o mare speranţă a fotbalului românesc, că nu avem staruri (ei, asta o ştie oricine), dar că Stanciu şi Chipciu pot fi argumente solide în lupta din preliminarii.
Acolo unde ne vom bate (şi) cu Suedia pentru un loc la Euro 2020. Cei de la Aftonbladet spun despre noi că am redevenit o trupă greu de bătut şi după tonul articolului cred că aici nu este doar politeţe. În concluzie, din afinitate profesională mi-ar plăcea să împachetez peşte cu colegii de la cotidianul suedez. În egală măsură, aş vrea să le confirmăm temerea că am încetat să mai fim ciuca bătăilor. Ne lămurim pe 23 martie, când jucăm primul meci din preliminarii chiar contra lor, probabil la Stockholm. Talismanul Rasunda nu mai este, dar poate că Ţucudean este noul nostru Cămătaru. De ce nu?