Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Acasă, în Argentina

Vreți să recuperați fotbalul pe care simțiți că l-ați pierdut? Dați o fugă până la Buenos Aires!

Permalink to Acasă, în Argentina
vineri, 23 noiembrie 2018, 9:23

50.000 de suporteri au năvălit la antrenamentul deschis al Bocăi Juniors dinaintea returului finalei Copei Libertadores cu River Plate. Alte zeci de mii au rămas pe la porțile stadionului, faimoasa Bombonera. Dormiseră acolo ca să prindă un loc în tribune. Arena s-a cutremurat, la propriu, sub greutatea pasiunii lor nebune. Ce-i cu oamenii aceștia, ce mesaj ne transmit ei?

La Boca
Football comes home. Fotbalul se întoarce acasă. În nesfârșita lor aroganță, englezii țin foarte tare la paternitatea asupra celui mai popular sport al planetei. Dar nu cumva acest „acasă” al fotbalului este acum în altă parte, unde se trăiește mai simplu? Unde iubirea nu a devenit un surogat, încă unul? Și nu acum, ci de ani buni. Și nu în Brazilia, cum ar intui unii, ci în Argentina. Nu oriunde în Argentina, în Buenos Aires. Și nu oriunde în Buenos Aires, ci în cartierul La Boca. Vecin cu atât de pitoresc-coloratul Caminito.

El Calafate, gheață și foc pentru fotbal
Fix acum un an. Acțiunea se petrece la El Calafate, în Patagonia argentiniană. El Calafate nu este vreun mare oraș, dar este locul de popas în drumul spre faimosul ghețar Perito Moreno. O minune a planetei. Ajunsesem acolo de la Buenos Aires, unde sigur că nu ratasem Bombonera sfințită cu decenii în urmă de apostolul Diego.

La casele stadionului era coadă pentru biletele la derbyul cu River. Eternul lor derby. Întâlnirea s-a disputat în seara pe care am petrecut-o la El Calafate, despre care v-am spus deja că nu este vreo metropolă. Un fost sat patagonez ridicat la rang de oraș turistic grație fascinației exercitate de ghețar. Localnicii care peste zi se ocupă să câștige un ban de la bogătanii vizitatori americani, francezi, olandezi, nemți sau australieni s-au pregătit de meci ca oricare suporteri de pe lumea asta.

Tricourile echipelor favorite, locuri la mesele cârciumilor cât mai aproape de televizoare. Păreau la paritate susținătorii Bocăi și cei ai lui River. Deși primii ar trebui să fie mai mulți, căci Boca este considerată echipa claselor de jos, iar River a celor din pătura mijlocie și înaltă.

Lucruri stranii
În afara turiștilor gură-cască asemeni mie, categoriile sociale din care se recruta asistența erau oameni simpli și foarte simpli. La locul lor, îmbrăcați modest, însă foarte curați. Nu mirosea nimeni a transpirație, deși acolo tocmai începuse vara. Altă ciudățenie. Nu își împărțeau priviri ucigașe, chit că toți mânuiau cuțitele ca să taie mușchiul de vită. Nu se certau, se tachinau. Glumeau, își aruncau ironii. Se entuziasmau și sufereau pentru ai lor, murmurau la reușitele rivalilor. Nu s-a îmbătat nimeni, nu își umfla niciunul mușchii, cu sămânță de scandal. Deși paharele cu vin de Malbec păreau să nu aibă fund. Țin minte că s-a terminat nedecis partida, parcă 1-1. Lumea a rămas să comenteze cu o pasiune care depășea mult nivelul fotbalului etalat de Boca și de River.

Comorile pierdute
Straniu, călătorisem la capătul lumii pentru a regăsi o lume pierdută. Nealterată ar fi termenul potrivit. Prin simplitatea lui, aidoma acelor suporteri, fotbalul colorase tabloul. S-au păstrat acolo în America de Sud comori pe care noi, prin Europa, le-am aruncat pe fundul mării. Ca pe niște deșeuri radioactive. Bunul-simț și firescul, căldura umană și credința te străbăteau și te vindecau. Te simțeai acasă, deși nu mai călcaseși niciodată pe acolo.

Iubire contra surogate de pasiune
Fotbalul este acasă acolo unde este iubit cu patimă. Anunț pentru drept-credincioșii capriciosului Zeu al fotbalului. Templul s-a mutat de pe Wembley, mai ales că Wembley-ul veritabil nici nu mai există. Pe locul lui s-a înălțat un surogat.

O arenă supertehnologizată, dar pe care nici gazonul nu mai vrea să crească. La mii de kilometri de Londra trufașă, patima argentinienilor ține în viață fotbalul cangrenat de rutină, blazare, expunere dezmățată și bani prea mulți. Acolo este casa lui. Aștept cu emoție acest River-Boca, meci care pleacă de la 2-2 din partida tur disputată pe „La Bombonera”. De fapt, pleacă de la iubirea mereu vie pentru o echipă.

Simțiți cum se cutremură tribunele? Auziți vuietul?

Comentarii (47)Adaugă comentariu

Diaconu (4 comentarii)  •  23 noiembrie 2018, 23:24

Froarte frumos scris dar fara sa fiu rautacios o raritate printre stirile de tabloid.

observator_federal (32 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 0:07

Ei, poate nu ar trebui să batem atâta drum, până în Argentina, ca să vedem atmosferă frumoasă în tribune... și nici "delimitarea" publicului nostru de spectacolul îndoielnic al fotbalului românesc nu ar trebui să provoace atâtea probleme (adevărate depresii)... Că doar vem și noi Universitatea Craiova și fenomenul renăscut al "Campioanei unei mari iubiri", dar presa noastră sportivă pare a fi racordată doar la Fcsb. În fine, asta pare a fi opțiunea de suflet (în niciun caz motivată profesional, poate motivată altfel - nu mă pronunț) a "specialiștilor", dar mă tem că ea demonstrează lipsa condamnabilă a respectului pentru public și pentru disputa sportivă. Păcat!

Zazy (2 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 1:17

Turul a fost pe La Bombonera , returul e pe El Monumental

DacoGetul (2 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 4:07

Partida tur s-a jucat pe La Bombonera. Modificați, vă rog, e păcat să știrbească acest detaliu articolul.

răgetul oii (64 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 4:32

Ăia îl au pe "apostolul" Diego, voi îl aveți pe "apostolul" Gigi. Asta explică totul, într-un fotbal pentru care nu mai există spectatori și telespectatori (ați remarcat și voi asta). Auziți behă... Pardon! ...vuietul?

Aurel (75 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 4:34

Cândva așa era și la noi! Și nu doar la derby ci la majoritatea meciurilor. Dar, bunul simț a plecat departe spre țări precum Argentina

cc (30 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 6:07

Crisitian, scuza-ma dar si in Europa avem parte de asa ceva. Vezi acel Liverpool vs Borusia Dortmund, acel 4-3 fantastic si acele galerii cantand la unison celebrul imn.

xxrapi (20 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 6:43

"Arena s-a cutremurat, la propriu, sub greutatea pasiunii lor nebune. Ce-i cu oamenii aceștia, ce mesaj ne transmit ei?" POATE , CEL MAI BUN ARTICOL SPORTIV AL ANULUI! P.S. Sper sa ma ierte Dl Radu Cosasu pentru parere,doarece el e cel mai bun cronicar sportiv roman (va dau titlul doar unuia din celebrele domniei sale comentarii : ) Totusi ...azi, geambasul l-a "vandut" pe Belphegor! Spre binele nostru ,al "mancatorilor" de fotbal!

Observator (211 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 7:07

Frumos scris, insa exagerati aproape in tot ce ati afirmat, de la afectiunea cu care tratati Argentina (eu n-am fost acolo, nu pot fi subiectiv) si pana la bagatelizarea a tot ce inseamna fotbalul european! Scuzati-ma, ati fi vrut ca vechiul Wembley sa mai existe, sa mai gazduiasca partide de Premier League, Liga Campionilor, semifinale si finala de CE? Revenind la Argentina, fotbalul din acesta tara nu mai inseamna mare lucru, in afara de exportul de fotbalisti supraevaluati (nu toti, bineinteles); a trecut mult timp de cand River, Independiente, Estudiantes sau Boca faceau sa tremure echipele europene in finalele Cupei Intercontinentale! Sigur, derby-ul genereaza pasiune extrema, dar n-a fost asa si la noi la un meci de la Liga a IV-a (Steaua-Rapid)? Apropo de El Calafate: pe acolo nu se prea mai cresc in mod extensiv bovine (suntem in zona de tundra), iar temperaturile cele mai ridicate din ianuarie abia au depasit 30 grade; cum sa transpiri in tundra sud-americana, desi te afli la o latitudine la care in Europa se cultiva vita-de-vie? O.

alex (4 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 8:07

O mica corectura. Este River-Boca, iar de data aceasta se va disputa pe El Monumental dupa ce in tur a fost pe La Bombonera

Toader (116 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 9:03

Banul strică tot și totul merge strună unde nu-și bagă autoritățile coada. Anii 80, localități neapropiate de granițe, vîrfuri de deal sau alte locuri peste care treceau unde de la televiziunile vecinilor, televizoare Sport alb-negru puse pe capota Daciilor 1300, cîteva zeci, dacă nu sute, de microbiști în jurul fiecărui televizor, locuri unde erau sute de oameni, dacă nu mii, se fuma, se mâncau semințe dar nu se bea, fără scandaluri, se pleca în liniște, din unele locuri pe jos prin pădure, uneori mult după miezul nopții, din cînd în cînd la lumina unei brichete. (uni'ar crede c'am luat din descrierea lui Vulcănescu despre urcarea, sărbătoarea și coborîrea la Muntele Ceahlău, înainte de a devenii numai o sărbătoare creștină)

Belphegor (127 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 10:22

Minunat articol Dle. Geambașu. Și da , sunt 100% de acord cu Dvs. în privința fotbalului cangrenat , prea expus și plin de bvani și interese , lucru care se poate vedea în MULTE aspecte ale societății Occidentului European putred , mârșav și corupt (asta că tot credem noi că... corupție ca la noi nu mai există nicăieri ceea ce este FALS și NEadevărat... suntem mici copii).

Toader (116 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 10:25

pt xxrapi. Gusturile nu se discută...se zice. Cum poate fi Oscar Rohrlich „cel mai bun cronicar sportiv roman”?

Belphegor (127 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 10:30

@observator_federal@ Cu toată stima , dar înafară de Craiova mai avem și Ploieștiul și (mai ales) Rapidul cu unicii săi suporteri... cei mai pătimași , cei mai consecvenți și cei mai atașați clubului suporteri din istoria fotbalului Românesc Și asta încă dinainte cu mult de a se înființa Știința Craiova. Să dau exemple? Nu cred!!! I-aș deranja pe mulți. Și NU , nu sunt rapidist.

constantin (241 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 11:32

Dintodeauna am avut o simpatie pentru fotbalul argentinian şi Argentina. În copilărie, anii 80, aveam un unchi care vorbea despre Argentina (ca despre ţara tuturor posibilităţilor ) şi despre emigrare/imigrare (nu mai reţin nuanţa). Proiectul a murit, a rămas doar amintirea discuţiilor despre această ţară şi am avut mereu un ochi pentru fotbalul argentinian. Colapsul economic al Argentinei a readus în discuţie acestă ţară, la pachet cu demonizarea FMI-ului şi a imperialiştilor. Cei care au obligat această ţară să-şi vândă resursele pe nimic. Nu suntem departe, mergem pe căi bătătorite. Să sperăm că ceilalţi sunt mai responsabili. Nu mă înjuraţi, fără capital românesc noi nu contăm. Am făcut o introducere cam lungă, altceva doream să subliniez. Când am ajuns la trufaşa Londră, din articolul dumneavoastră, mi-a venit o întrebare în minte: River Plate nu sună cam englezeşte? Într-o ţară care nu poate spune Falkland, ci Malvine? Nu se poate, zic. Ba se poate... Mai mult, nici Boca Juniors nu are origini spaniole/argentiniene. Cagancha FC, o echipă din Uruguai, nu se putea înscrie în campionat din cauza faptului că nu aveau o denumire cu rezonanţă britanică. Lipsiţi de inspiraţie, cei de la Cagancha FC s-au uitat în jur şi au văzut nişte containere care erau descărcate din vapoarele care ajungeau în estuarul Rio de la Plata şi pe care scria River Plate. Aceeaşi inscripţie era şi pe bagajele marinarilor care jucau fotbal atunci când navele lor stăteau în port. Aşa a apărut River Plate, în Uruguai. Când s-a înfiinţat echipa din Buenos Aires, aceasta a "împrumutat" denumirea de River Plate, pentru că i-a plăcut, nicio legătură cu Argentina şi capitala. S-a înfiinţat apoi a doua echipă în Buenos Aires, de către cinci imigranţi italieni, şi nu ştiau cum să o denumească, aşa că s-au uitat spre vecina Brazilia. Acolo, în Provincia Sergipide, era un derby cunoscut la cea vreme : River Plate Carmopolis şi Boca Junior Estancia... Aşa a apărut Boca Juniors din Buenos Aires. Dar aveau aceleaşi culori ca cei de la River Plate, aşa că au decis să joace un meci şi cine pierde îşi schimbă culorile după steagul primului vapor care apare la orizont. Boca a pierdut, iar primul vapor apărut a fost unul suedez. Au trecut de atunci vreo sută şi... de ani, iar clonele River Plate şi Boca Juniors au devenit embleme ale fotbalului adevărat. Merită respectul nostru.

Blakkumen (22 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 11:32

geambasule, cum stam cu lectia de romana? Administrata campioanelor olimpice la handbal de niste scolarite romance de 17-18 ani, secondate de alte tinere de 19,20,21 de ani. Singura cu experienta internationala la turnee finale fiind Madalina Zamfirescu. La rusoaice 7 campioane olimpice pe teren. Nu de alta, dar iti plac lectiile. De tot felul. Doar de romana nu. Cand Craiova a sters podeaua cu Viperele in Finala, nu ai scris un cuvant. Esti cam ipocrit, asa-i?

Ali Bec (13 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 12:22

Citind aceast reportaj splendid m-am intrebat vrind-nevrind, ce a inteles Tov. Director Ovidiu din excursiile sale prin toate colturile lumii (incl. Capitalele Antarcticii)? Pasamite mai nimic ...

Diaconu (4 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 13:07

Sa nu exageram cu bunul simt al argentinienilor,fanii echipei oaspete nu au acces pe stadion din cauza violentelor,CONMEBOL ar fi vrut ca fanii ambelor echipe sa fie la ambele meciuri insa federatia argentinei,politia si chiar politicienii au respins aceasta varianta

mg (232 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 13:49

..prin anii 80, rula la tv un serial italian, intitulat (al ?) Ultimo minuto. Şi-ntr-unul din episoade, străzile unui orăşel de provincie erau pustii ca după bomba atomică (ptiu drace..). Totul încremenise. Se auzea în schimb, prin ferestrele deschise, doar comentariul unui meci de fotbal în care juca Squadra Azzura. Iar noi ne dădeam coate, amuzaţi de isprava capitaliştilor chiulangii, dezorganizaţi şi indisciplinaţi.. Tocmai îi bătusem la Bucureşti şi campioana mondială en-titre rata prezenţa la următorul european.. Pasă scurtă Balaci şi şut formidabil Boloni (mulţumim Laci !) La noi însă era disciplină. Luam frumos televizorul şi-l duceam în sala de şedinţe, cu binecuvântarea directorului care, în majoritatea cazurilor, era om destupat la creier.. Şi aveam şi fotbal.. Na, c-am devenit nostalgic.. Mă opresc aici, să nu mă transform în cripto .. :)

Observator (211 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 16:28

Domnule Geambasu, sper ca nu sunteti din nou suparat pe mine din cauza unor precizari biogeografice si climatice! Constat ca nu mai raspundeti nimanui, de parca toti avem doar reactii negative nejustificate la adresa celor publicate! Printre altele, argentinienii sunt si cotonogari mari, ca si prin alte parti ale Americii de Sud, cu exceptia Braziliei! Ma repet, pot scrie in fiecare zi materiale despre fotbal (si nu numai, dar nu ma refer doar la sport), dar dvs. cred ca vreti sa aveti parte de o noua expeditie prin continente indepartate (Australia, de exemplu), altfel nu-mi explic de ce scrieti atat si nu va mai pasa de raspunsurile celor ce binevoiesc sa intre pe blogul dvs.! Sunt nostalgic dupa locurile pe care le vizitez, dar nu ma atasez excesiv de vreo ... Argentina (sub Uruguay si Eruguay sub aspect economic si in care nu exista orase comparabile cu Barcelona, Valencia sau Sevilla, ca sa nu ma refer la Roma, Paris, Londra, Amsterdam, Bruges, Praga sau Lisabona); social, cultural si economic, America de Sud nu-mi ... spune mare lucru, cel putin prin comparatie cu Europa; in schimb, natura acelor locuri ma intereseaza! Desi nu va intereseaza/afecteaza, va precizez ca singurul semnatar de materiale de la care sunt dispus sa nu primesc reactii este maestrul Cosasu! O.

itu52 (288 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 17:57

Așa o fi, mă opresc la câte o frază și încerc să-mi imaginez paradisul, dar nu mă lasă imaginea apostolului prăbușit în scaun, pe unul din stadioanele Rusiei. Mă tot întreb dacă l-a lovit nostalgia după Porțile Raiului, l-au amețit miresmele trabucului fumat în exces, la ajuns blestemul englezesc pentru că a recurs la mâna lui Dumnezeu sau a intrat în transă actoricească pentru a delecta asistența mondială. Nu pot asocia nicicum apostolul cu paradisul, am cel puțin o contrarietate, ca să nu zic contradicție în acest raționament și mi-ar părea rău să piardă Argentina. Mi-aș dori să confirm această frântură de jurnal presărată cu subiectivismul ochiului avid de noutăți. Mă mulțumesc însă și cu speranța (ce-i drept, îndoielnică) că voi zări, în Paradisul propăvăduit, silueta sau statuia ridicată de concetățenii adormitiți, visând fotbal.

pawn (106 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 21:37

@itu52. fiecare cu credinta lui. n-am treburi cu "paradisul" in intelesul tau (ateu & socialist fiind), dar in diego cred. stii cum este? un critic literar spunea odata: "sus e dostoievski. dupa aia incep geniile". in rest, astept si eu cu rugaciuni (he, he), meciul de peste jumate de ora. bate si se califica boca.

amrius (2 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 22:07

Daca tot ne starniti, poate ne ziceti si noua, prostilor, unde se poate vedea acest meci... ca televiziunile noastre dau pe alde inter cu frosinone...

pawn (106 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 22:36

@amrius. s-a jucat deja in imaginar, prietene, "suntem finalisti", vorba nemuritorului din '86. ca majoritatea scurtelor noastre vieti. le traim atat de intens in pregatire, ca atunci cand vine treaba procedam anticlimatic, cum ar zice filmistii. s-a amanat sine die, bre. sau bro.

Laurentiu S (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 23:21

Asa e...vezi relatarea de la BOCA cu RIVER

Tevez (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2018, 23:56

@geambasu sa ales praful de liniștiți tăi, ai un dar de a da cu oiștea-n gard 😂😂😂

xxrapi (20 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 0:06

Pentru Toader . Asa e. Gusturile NU se discuta. Da , mie imi place despre ce si despre cine am scris. TOT. Si Geambasu si Radu Cosasu si Oscar Rohrlich. E rau? Da-mi ,te rog, altul mai bun! Caci ,se vede,ai tot citit...

jay dee (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 1:07

Va rog sa intrati aici si sa-mi spuneti daca asta doriti: https://www.gsp.ro/international/campionate/river-plate-boca-juniors-update-finala-nu-se-mai-joaca-in-noaptea-asta-decizia-finala-luata-de-federatia-sud-americana-de-fotbal-553796.html

di livio (158 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 1:20

confundasi monumentalu cu bombonica si stricasi frumusete de articpl...inca o scaritza a la Gicutzu Grozav...a cita?...amu pa Gicutzu il dadura afara ca ati sarit pa el ca ulii...pa matale nu te da rinjieru afara ca esti marele giornalist Geambasu...jurnalistii pot gafa zilnic, fotbalistii n-au voie

alin (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 1:21

Faptul ca exista niste zeci de mii de *** care nu au altceva mai bun de facut decat sa urle pe stadioane, inchinandu`se la un jucator de fotbal, nu doveste nimic ... poate doar ca oamenii sunt prosti. In niciun caz nu e vreo virtute.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Urod (270 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 3:13

Nu-i chiar asa de idilica imaginea derby-ului din Argentina dupa incidentele de azi. Probabil ti-a placut ca turist, dar nu-i asa simplu sa traiesti acolo. Saracie multa si violență multă. Despre aroganta englezilor, asa este dar au si de ce. Au scris istoria lumii si au de ce sa fie mândri. Ei, francezii, au cea mai frumoasa istorie dupa parerea mea. Englezii vor ramane inventatorii fotbalului, iar sud-americanii sunt cei care l-au adoptat și dus la alt nivel de pasiune.

nici (3 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 8:57

Ce mai spuneți după ce s-a întâmplat noaptea trecuta ? Unde mai este esența sportului ?

Observator (211 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 9:37

Ma refeream la Uruguay si la Chile, desigur, insa repetitia comisa nu schimba deloc sensul celor scrise! Apropo: pasiunea iscata in jurul acestui meci este extrema, cum s-a vazut ieri! Sa nu mia facem tapaj pe seama corectitudinii fanilor din Argentina! O.

COSTY (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 9:37

Returul este pe Monumental, cea mai frumoasa atmosfera din lume la un meci de fotbal, meciul din pacate nu se poate vedea in direct in Romania, macar sa avem ceva imagini, intr-adevar acolo, fotbalul este la el acasa.

scorilo (34 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 11:38

Rar s-a întâmplat ca un articol scris cu atâta pasiune și har să fie dezmințit imediat de realitatea contrară și deloc poetică. Incidentele de aseară au demonstrat, a nu știu câta oară, că orice lucru frumos încăput pe mâna gloatei devine armă, devine abjecție. S-a văzut aseară( ca și la Heyssel și în prea mult ealte locuri) că pasiunea netescuită de rațiune creează monștri. Nu, la acești fani nu e vorba de pasiune, ci de fanatism. De boală psihică. De inși necăpătuiți care dau vina pentru asta pe toți ceilalți din jur. Culorile echipei favorite devin steag, unul care-i mână-n luptă și-i unește, creându-le iluzia, pentru câteva ore pe săptămână, că reprezintă ceva mai mult în societate.

Traian (11 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 12:06

Am zambit citind articolul. Am fost si in La Boca, am vizitat si Bombonera bantuita permanent de spiritul lui "El Diez", dupa care am luat si eu avionul spre El Calafate, ba chiar si masina spre El Chalten, ca sa ajung la poalele celebrului Fitz Roy. Mi s-a facut dor de Argentina. M-as intoarce oricand cu mare placere acolo, cu bune si cu rele. Din pacate insa, fotbalul lor, atat de iubit, pare azi in criza, atat la nivel de club, cat si la nivelul nationalei. Calitativ vorbind. Altfel, pasiunea lor simpla (uneori naiva) pentru fotbal nu poate sa nu te atinga. Felicitari pentru articol.

constantin (241 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 12:10

@Urod Este destul de greu să spui că istoria Franţei este cea mai frumoasă, pentru că istoria omenirii, în general, nu este frumoasă. De la Abel şi Cain până astăzi, istoria noastră este un lung şir de crime, abuzuri şi jafuri. N-ai ce să admiri, poţi doar să te cutremuri. De ce-i consideri pe englezi inventatorii fotbalului? Ei sunt cei care l-au reglementat în forma cunoscută astăzi, nu mai mult. Fotbal jucau şi chinezii, acum 2500 de ani. Se juca fotbal în Grecia antică, în Imperiul roman. Până şi incaşii erau iubitori de fotbal, cu menţiunea că jucătorii de fotbal incaşi pot fi consideraţi cei mai îndrăgostiţi de acest sport, din toate timpurile. Se juca la o singură poartă iar căpitanul echipei care pierdea era decapitat. Şi cu toate astea, incaşii practicau fotbalul şi doreau să fie căpitani.

altraro (11 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 12:10

Am zambit citind articolul. Am fost si in La Boca, am vizitat si Bombonera bantuita permanent de spiritul lui "El Diez", dupa care am luat si eu avionul spre El Calafate, ba chiar si masina spre El Chalten, ca sa ajung la poalele celebrului Fitz Roy. Mi s-a facut dor de Argentina. M-as intoarce oricand cu mare placere acolo, cu bune si cu rele. Din pacate insa, fotbalul lor, atat de iubit, pare azi in criza, atat la nivel de club, cat si la nivelul nationalei. Calitativ vorbind. Altfel, pasiunea lor simpla (uneori naiva) pentru fotbal nu poate sa nu te atinga. Felicitari pentru articol.

Urod (270 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 13:58

@constantin...mi-a placut istoria, asa cum a fost ea si tocmai de asta este un doneniu foarte interesant. Nu este vorba de admirație, istoria nu a fost dreaptă, a fost a celor puternici asa cum este si azi. Ea si azi se scrie, cam in acelasi fel cum a fost acum 1000 - 2000 de ani. Istoria Angliei si a Franței mi sau părut cele mai interesante, asta nu inseamna că alte țări nu au avut si ele istorii frumoase. Sa-ti dau doar doua exemple... Alexandru Macedon si Napoleon... Despre fotbal, ii consider pe englezi ca si inventatori, pentru ca ei l-au adus aproape de forma lui actuală. Că fotbalul a existat sub alte forme din vremuri stravechi, este alta discuție. Iar aroganța lor, asa cum am spus este reală si corectă, daca pot sa spun așa... Dar campionii aroganței suntem noi, românii... Nimeni nu este mai frumos si mai destept ca noi, noi suntem cei mai speciali.. etc... dar intodeauna a existat un,, dacă "...,, Daca nu erau turcii...,,daca" nu erau rușii...,, daca " nu era Ceaușescu...etc....Adica vreau sa spun, ca dacă englezilor le stă bine sa fie aroganți, noi trebuie sa învățăm sa fim mai modești.

Flo (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 17:40

Televizează vreun post meciul în România?

Toader (116 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 17:50

Oamenii, precum la noi, aruncă o parte din vină pe presă (1) și (2)....dar presa cine-o controlează? Iar alții spun că-n Argentina esta așa de cînd lumea (3)(din cometariile de pe Ole, gesepeul argentinian: (1)„no seas hipocrita Mariano Dayan..elegi al azar 30 tapas de este diario y mira los programas deportivos del grupo para el que trabajas y no necesitas mas de dos dedos de frente para darte cuenta quien incita a la violencia deportiva que vivimos..”,(2) „a vos te reflejara que hichaste con esta *** - por culpa de los equipos de *** que cos promocioonas con la *** de periodistas que tenes”, (3) „Es lo que somos,y no es de hoy. La última vez que fui a una cancha fue en el 77,me fajaron a cintazos ,la propia hinchada y cuando volvia para mi casa la barra brava tiró un tipo para fuera del tren. Nunca mas.”

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ilie (57 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 19:23

Cum zicea un cititor mai sus, pe apostolul nostru il cheama Gigi. Iar Bombonera noastra se afla la Chiajna si Voluntari. Asta semanati, asta recoltati. In Argentina cum se inveleste peştele ?

constantin (241 comentarii)  •  25 noiembrie 2018, 21:36

@Urod Nu este nevoie să fii de acord cu mine, fiecare este liber să aibă propriile convingeri. Alexandru Macedon şi Napoleon, doi mari criminali. Gândeşte-te la cei cuceriţi. Mari cuceritori, mari strategi, legiuitori de geniu...rămâne cum am zis. În Crimă şi pedeapsă, prin încercarea sa puerilă de a justifica o crimă, Raskolnikov reuşeşte să spună nişte adevăruri atunci când vorbeşte despre faptul că deși conducătorii de state au fost niște criminali, tot ei s-au bucurat şi se bucură de prețuirea oamenilor de rând, a mulțimii, care le aminteşte numele și ridică statui în cinstea lor. Istoria este interesantă, dar nu cred că este şi frumoasă. Acum depinde cum defineşte fiecare frumuseţea. Apropo de criminali, exceptând Germania, în Europa, nu mă refer la UE, doar Serbia, Croaţia şi România au criminali de război... Ăilalţi sunt curaţi ca argintul strecurat. Atunci când au atacat, cucerit, jefuit şi exterminat au făcut-o pentru progresul omenirii. Că progresul poate fi dat doar cu tăişul sabiei. Sau nu? Unde mai pui că în ultima sută de ani doar două ţări au reuşit să depăşească statutul de ţări în curs de dezvoltare: Irlanda şi Finlanda. Deprimant. Nu ştiu dacă românii sunt aroganţi, cred că mai degrabă sunt frustraţi. Ăia despre care tu crezi că au dreptul să fie aroganţi, dacă ar avea puţină conştiinţă, n-ar trebui să fie aşa. Doar cei ca Einstein au dezlegare la aroganţă. Poate sunt eu prea critic, posibil.

All’ultimo minuto (64 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 0:14

@ amrius, 24 noiembrie 2018, 22:07 N-am habar cand o fi, dar atunci incearca pe hahabar.

Observator (211 comentarii)  •  26 noiembrie 2018, 14:55

Orice echipa ar castiga Copa Libertadores, tot pe locul 2 se va clasa in decembrie, la CM al cluburilor, ca in atatea editii din ultimii ani, chiar daca Real Madrid traverseaza o perioada acuta de criza! O.

All’ultimo minuto (64 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 0:42

@ mg, 24 noiembrie 2018, 13:49 Argentinienii ca argentinienii (totul s-a rasturnat acolo peste noapte, la asteptatul spectacol cu "Boca Juniors" si "River Plate" anticipat in articol), dar avem si noi mexicanii nostri! ...prin anii 80 rula in Oltenia un serial cu mine deportat acolo, din Ardeal. Şi-ntr-unul din episoade, străzile unui orăşel de provincie erau pustii ca după bomba atomică (ptiu drace..). Totul încremenise. Nici macar fomeili di pi uliti, di toate virstili, pi care li vazui zilnic si la orice vreme la birfili in grup in fata portilor curtilor, evident fara nici o treaba prin case, scrutand cu ochii lor negri iscoditori pi oricare strain care trecea pi colea, nu se vedeau. Se auzea în schimb, prin ferestrele deschise, doar comentariul unui meci de fotbal în care juca Craiova intr-o cupa europeana. Iar eu, singur pe ulita in drum catre serviciu la schimbul II, n-aveam cu cine sa-mi dau coate, PUTIN SPUS amuzat de isprava oltenilor de ambe sexe, chiulangii, dezorganizaţi şi indisciplinaţi... Şi avura fotbal şi la serviciu, ca, normal, de la Sa Traiti Toarsu Director si pana la ultimul moromete pricepit ei erea democratic socialist in sala de sedinte, in fata televizorului alb cu negru, agitandu-se ca pestii pi uscat, cu munca oprita temporar, fi-i-ar muica ei a naibii! ...in Ardeal însă era disciplină, iar eu nu puteam pricepe atitudinea ce o vedeam la ei, la TOTI. Doar dupe multi ani, cand unul care jucase in meciul respectiv era acum devenit complet aiurea antrenor la Cluj (si dadea cu piciorul in protectia de plexi' a bancii de rezerve de la Basel https://www.libertatea.ro/sport/fotbal-intern/sorin-cartu-a-dezvaluit-cat-l-a-costat-spargerea-bancii-de-rezerve-a-platit-12000-eur-783199) intr-un interviu dat unui ziar de sport a dezvaluit complexa psihologie olteneasca: spunea ca si fomeili din famelia lui e chitite pi televizor cand joaca oltenii, cu exceptia meciurilor echipei lui, cand nevasta-sa nu statea in fata ecranului CA SA NU-I POARTE GHINION... :)))))))) Asa ca dama (PROFESOARA, deci "intelectuala" in Oltenia, si DIRECTOARE DE SCOALA!) isi gasea, in momentili alea, treaba, departe de televizor, prin bucatarie, la spalat veselaria murdara (probabil in rest nu prea o spala, dupa cum am ajuns sa le cunosc eu, in periplul meu oltenesc...). Na, c-am devenit nostalgic... Mă opresc aici, să nu mă transform în cripto-anti-ol'.. :)

Comentează