Un om curajos
Este potrivit ca marile personalităţi ale sportului să îşi bage nasul în politică? E de nasul lor? Guardiola ne propune un răspuns

Pep Guardiola se implică prin acţiuni concrete în mişcarea pentru independenţa Catalunyei. Acum câteva zile, antrenorul lui City s-a întâlnit cu Jordi Cuixart şi Oriol Junqueras, lideri ai curentului separatist. De fapt, i-a vizitat în arestul de la închisoarea Lledoners. Acolo unde cei doi efectuează arestul preventiv, în aşteptarea sentinţei. Cuixart riscă 17 ani de închisoare, Junqueras, 25.
Nu contează dacă are dreptate!
Nu prea este despre fotbal, nu-i aşa? Şi dacă nu este despre fotbal, despre a număra cornere, auturi şi faulturi nu e treaba noastră. Ştiţi că aşa gândesc mulţi. Uite că Pep are altă părere! El nu se refugiază într-un palat între ai cărui pereţi respiră doar fotbalul pur şi unde singura muzică posibilă este aceea din Champions League. I-ar fi foarte simplu. Înţelegeţi? Nici nu contează dacă Pep are sau nu dreptate, el propune o atitudine civică. Mesajul lui este de implicare în viaţa cetăţii. Cetatea lui Pep este Catalunya, cu capitala la Barcelona.
Farmecul muncii în echipă
Celebrul antrenor a fost amendat de UEFA cu 20.000 de lire pentru că nu s-a sfiit să susţină mişcarea de independenţă a Catalunyei. A făcut-o sistematic prin declaraţii neechivoce şi prin gesturi demonstrative, cum a fost acela de a purta o fundă galbenă în timpul partidelor disputate de Manchester City. Recenta vizită la închisoarea Lledoners a fost explicată limpede. „Puteţi să mă suspendaţi cât vreţi, Premier League, UEFA, FIFA, eu tot îi voi sprijini! O fac pentru că oameni curajoşi stau acum după gratii”. La rându-le, „oamenii curajoşi” i-au mulţumit. „Ne-ai reamintit că munca în echipă nu are limite. Recunoştinţă eternă”. Frumos! Parcă prea frumos.
Ce ne facem cu ceilalţi?
Ce ne facem totuşi cu acei catalani care ţin cu Barcelona la fotbal, dar nu au votat pentru independenţă? Lor ce le transmite Pep? Că îi tolerează? Că îi acceptă şi aşa, cu defectul ăsta de a nu dori separarea de Spania? Fiindcă nu toţi sunt adepţii celebrului banner „Catalunya is not Spain”. Este adevărat că 92% dintre cei care au participat la scrutin au spus „Da”, dar participarea la referendum a strâns doar 43% dintre cetăţenii cu drept de vot din provincia autonomă a Catalunyei. 57% dintre locuitorii acesteia nu şi-au exprimat opinia, iar sondaje independente pretind că raportul separatişti/unionişti este chiar subunitar. Acolo sunt răni vechi, de pe vremea Războiului Civil dintre anii 1936-1939. Este o istorie complicată şi dureroasă pe care Pep o cunoaşte probabil.
Don Quijote nu era catalan!
Poate că Guardiola greşeşte şi se luptă cu morile de vânt ca Don Quijote. Care era castilian, apropo! Implicarea lui este însă semnul unei conştiinţe civice. Este un om căruia îi pasă în ce fel de lume trăieşte. Şi nu trăieşte doar ca să acumuleze bogăţii. Marii sportivi şi marii antrenori sunt surse de inspiraţie pentru oamenii de rând.
Apropo de vizaviul dintre marii sportivi şi personalităţile sportului, de o parte, şi societate, de cealaltă. Aţi observat că ai noştri, indiferent de vârstă, sex sau sport practicat, sunt susţinători ai Puterii? Indiferent cum se numeşte ea. Nu că ne-am dori să critice nepatriotic raportul MCV, dar aşa, ca chestie.