Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
„I-aţi văzut picioarele?”

Eugenie Bouchard, cunoştinţă veche. Pentru noi, dar mai ales pentru Simona Halep. Şi pentru Alexandra Dulgheru, pe care răsfăţata Bouchard refuza să o salute la un meci de Fed Cup Canada-România. Când Eugenie se transforma în Genie În momentul semifinalei […]

...

Tânărul Dinamovist

În 2013, Dinamo se lepăda de acţionariatul stufos şi sulfuros, intrând în epoca Negoiţă. Austeritate financiară. Apoi, insolvenţă. Pe urmă ieşire din insolvenţă, din nou austeritate. Şi New Dinamo. Sintagma Tânărul Dinamovist reînvia. Clubul din Ştefan cel Mare urma să […]

...

Ce zice vulpea șireată

Un om civilizat, care cunoaște valoarea vorbelor. Și a faptelor, de vreme ce este unul dintre afaceriștii de succes ai Moldovei. Valeriu Iftime are, potrivit revistei Capital, o avere de peste 20 de milioane de euro și o cifră de […]

...

Youtube, victorie! Youtube, victorie!

Trăim în epoca metaforelor. În sport cel puţin ne scăldăm în parabole, epitete şi hiperbole. Greşeşte cine crede că limbajul s-a simplificat, iar lumea se exprimă tot mai simplu în siajul mijloacelor moderne de comunicare. Am aflat astfel că Mihai […]

...

Ce atrocităţi, dom’le?

Etapa s-a terminat, scandalul continuă. Penaltyul dictat de Colţescu împotriva ardelenilor aprinde flăcările mocnite ale maghiarismului şi ale românismului. Prin vocea lui Bokor Janos, oficialii clubului Sepsi Sfântu Gheorghe incriminează presupusa xenofobie a dinamoviştilor. Şi emit un comunicat în care […]

...

Miza Pancu

Îşi începe cariera de antrenor în acelaşi loc în care a strălucit ca jucător. Este cea mai grea demonstraţie

Permalink to Miza Pancu
marți, 2 octombrie 2018, 4:30

Va fi complicat dacă nu imposibil ca suporterii să îl închidă într-o vitrină pe Daniel Pancu. Cum să ţii un leu într-o cuşcă, nici măcar aurită? Asta le-a pretins însă fostul atacant celor care au fost alături de el peste 20 de ani. Şi pe care îi aşteaptă să fie lângă el în noua ipostază. Antrenor la Rapid în locul lui Constantin Schumacher.

Soluţia personaj paravan
La 41 de ani, Pancone nu este ceea ce se cheamă un antrenor tânăr. Dar este nou în meserie. Fostul atacant al Rapidului, al lui Beşiktas şi al naţionalei a zăbovit parcă prea mult în carapacea jucătorului. Aşa se face că Pancu nu are încă Licenţa A care i-ar da dreptul să fie şi în acte antrenorul echipei din Liga a 3-a. Nu este nici primul şi bănuiesc că nici ultimul pe această listă (vezi la timpul lor cazurile Rădoi şi Dică), iar soluţia patentată deja presupune un personaj-paravan posesor al calificărilor necesare. În situaţia concretă de la Rapid, Nicolae Grigore.

Rapidist obsesiv, demonstrativ
Să lăsăm totuşi patalamalele, deşi discuţia despre pasiunea pentru o meserie dublată de o calificare autentică nu ar trebui ocolită. Să convenim că în acest moment este mai importantă semnificaţia gestului lui Pancu. Prin tot ce a făcut în anii din urmă el şi-a dovedit ataşamentul faţă de Rapid. Unul aproape obsesiv. Uneori parcă demonstrativ. Niciodată fals. Pancu nu este genul de om cu două feţe, care colportează, care unelteşte. Cel puţin asta vedem noi, cei care nu trăim alături de el zi după zi.

Paradisul în care se mai bea şi fiere
Cei care au făcut-o cu o anume ritmicitate, precum Daniel Niculae şi, mai nou, Constantin Schumacher, sunt nuanţaţi. Altfel, ce să înţelegi din replica: „Sper să promoveze, îi doresc succes. Şi să aibă parte de susţinerea pe care mi-a oferit-o el mie!”? Vi se pare un mesaj de frăţietate rapidistă? Sau o înţepătură care confirmă teoria că Pancu şi Schumacher nu ar fi avut niciodată relaţii cordiale? Şi că în Paradisul noului Rapid, acela care vrea să îşi recupereze identitatea şi locul pe prima scenă, nu toată lumea cântă psalmi şi bea ambrozie.

Fidelitatea ca marfă premium
Le cere Pancu suporterilor să îl certe pe el, nu pe jucători, atunci când rezultatele nu vor fi pe măsura aşteptărilor. Sună altruist, dar va fi greu de realizat. Nici măcar o persoană care nu a trădat niciodată culorile vişinii nu poate fi sigură de gratitudinea veşnică a fanilor. Suntem deocamdată pe teritoriul presupunerilor, al bunelor intenţii. L-am admirat mereu pe Pancu pentru francheţea lui şi ar fi frumos să reuşească. Este un bun mobilizator, va fi interesant dacă echipa lui îi va moşteni spiritul ofensiv, chiar războinic.

Reuşita lui Pancu poate fi o miză pentru tot fotbalul românesc. Tipul care reuşeşte rămânând fidel unui club, oricât de jos ar fi ajuns acel club. Alături de ai tăi mai ales la greu. Sună uşor patetic, dar personajul exclude zonele călduţe.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Petro Burgener (53 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 16:48

Nu cred ca reusita lui Pancu poate fi o miza pentru fotbalul romanesc! Numirea lui Pancu are legatura doar cu echipa respectiva din liga 3 iar daca toti fostii jucatori de liga 1 de acolo vor pleca ,Rapid va fi o echipa de locurile 4-6 in liga 3! De fapt nici nu cred va reusi promovarea!

ManX (66 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 17:02

Ne plângem ca nu avem fotbal de calitate si jucatori de valoare, de parca am avea antrenori de valoare. Sunt multi care au antrenat sau antreneaza în campionat fara licenta iar cei mai buni sunt în permanenta în strainatate, cel putin 6-7, plus ca mai pleaca si altii din când în când. Nu am nici o problema cu Pancu, din contra, îmi pare un tip cu personalitate si calitati pentru a continua cu o cariera frumoasa în continuare în fotbal. Pe de alta parte nu-i înteleg pe patronii de club care-i angajeaza. Nu vad un caz de antrenor de succes de tânar antrenor fara licenta. Cel mai penibil Mutu. A lasat doar ruine pe unde a trecut ca antrenor.

victor L (209 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 17:09

Da, despre nivelul acesta in fotbal probabil ca sinteti calificat, dle Geambasu. Urmarind-o pe Simona ati ametit de la inaltimi; la nivelul gazonului nu e niciun pericol de cadere .

Letie (41 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 17:20

Pancu nu a reusit nimic, e abia la primul antrenament. Nici ca jucator nu a reusit, fotbalul pentru el fiind o alternativa la bautura.

antiprostie (5 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 17:26

Clona rapid e echipa de partid!!!! Traiasca PSD!!! Traiasca Tudoreache ca ne da bani de la Sectorul 1, dar si tov. Dragnea care ne-a adus finantator!

Alin (3 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 17:35

Si a sfarsit cariera de fotbalist cu o promovare frauduloasa, obscena, pesedista,, mizerabila, in cadrul unei asociatii sportive fara nicio legatura cu un club de fotbal. A fost un fotbalist pe cat de bun pe atat de ipocrit.

Belphegor (127 comentarii)  •  2 octombrie 2018, 17:48

Frumos articol Dle. Geambașu. Și de bun simț. restul nu sunt decât frustrările FCSBiștilor de pe aici care ȘTIU că în 2-3-4 ani echipa lor care nu mai are nici o identitate va dispărea din peisajul fotbalului românesc. Altfel , Multă Baftă PANCULE. Ești întradevăr un rapidist ADEVĂRAT , unul dintre aceia care nu-și ia jucăriile și pleacă la prima nemulțumire (vezi Danile Niculae).

Alex One (108 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 7:42

Nu-i pace si liniste niciodata la Rapid. Din pacate se perpetueaza frauda de a acupa functia de antrenor pe barba altuia. Toata lumea vede, toata lumea stie dar ce conteaza. Radoi a obtinut doua victorii,nici n-a asteptat calificarea, doar e deja "spirit " (!),dar e tare-n sfaturi si-n lectii de morala. Macar Stoican si Dica, si inca multi altii care au fost pusi antrenori neavand calificarea necesara,ma rog, patalamaua, tac si isi vad de treaba. Deocamdata. Pana ajung ceva pe la Federatie. Asa ca-l asteptam pe Danciu cu lectiile de intelepciune corespunzatoare.

Florian Geyer (20 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 14:59

Cum e treaba cu scuzele fata de Halep? Ai sters comentariul.

AMAN (1 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 16:17

Mult succes Daniel Pancu!

klopstock (5 comentarii)  •  3 octombrie 2018, 18:28

De acord ca va fi greu,dar mai greu e cu componenta actuala a echipei,din care lipsesc,de fapt,o serie de valori autentice,atat in aparare, cat si in atac.Fara ele,poate veni si Mourinho,ca tot degeaba !

Gelula (1 comentarii)  •  4 octombrie 2018, 11:56

Exista ceva care se cheama DEMISIA DE ONOARE!!!! Cristiene, e a doua oara, dupa ce faceai pe desteptul despre "entorsa" lui Miki Buzarnescu. Acum e mult mai grav, hernie de disc. In numele tuturor celor cu capul pe umeri, iti cerem sa-ti dai DEMISIA DE ONOARE si sa ne mai lasi un pic. Du-te si tu la Baile Herculane vreo juma de an. Dar tu o sa ne razi in fata, probabil ca nu ai citit nimic de Eiji Yoshikawa, Haruki Murakami si altii pe care nu-i mai pomenim. Nu stii ce inseamna demisia de onoare??? PS: Sunt convins ca nici macar "maestrul si Margareta" nu a fost citita de persoana matale. E scrisa de unul dintre dusmanii democratieim de la est de noi. Serios acuma, cred ca e momentul sa ne lasi. Esti prea nedocumentat si tendentios. Posac si pizmos. Cum ar fi sa ne mai lasi un pic acuma? DEMISIA de ONOARE!!!

Comentează