Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Mesajul francez

Solidaritatea. Munca în grup a unor oameni animaţi de un ţel comun. Asta ne-a arătat echipa antrenată de Didier Deschamps, el însuşi un model de abnegație și disciplină ca jucător

Permalink to Mesajul francez
luni, 16 iulie 2018, 2:30

Nu prea ştim ce vrem, ce ne dorim. Cel puţin nu la fotbal, poate în viaţa de zi cu zi ne descurcăm mai bine. Am avut o finală cu goluri multe, cu momente spectaculoase şi cu o încleştare fizică prea puţin sesizată. Cu toate astea, vorbim economic despre jocul etalat de Franţa şi de Croaţia şi divagăm în exces pe marginea componenţei etnice a câştigătoarei ori despre cum se dădeau în spectacol preşedinţii Emmanuel Macron şi Kolinda Grabar-Kitarovici.

Aşadar să nu uităm fotbalul, rătăciţi prin îmbrăţişările doamnei Kitarovici. După un post de aproape 30 de ani, cu dezlegare scurtă în ’98, la acel 3-0 de la Paris administrat Braziliei de Franţa (tot Franţa, detestata noastră de serviciu!), iată, am avut parte în sfârşit de o finală mondială cu goluri multe. Nu mai puţin de 6 la număr. Sarea şi piperul fotbalului, nu se spune aşa în lumeea stadioanelor? Iar specialiştii, că de-aia se află ei pe planetă, ca să strice cheful microbistului obişnuit, deplâng deja nivelul tactic scăzut al meciului. Dânşii nu aplaudă golul extraordinar al lui Mbappe, ei identifică greşelile individuale care au minat efortul grupului. Sau măcar puteau să îl compromită, vezi prostia lui Hugo Lloris, care a vrut să îl dribleze pe Mandzukici.

Statistic, 4-2 este cel mai întâlnit scor al finalelor de Cupă Mondială. 4-2 a fost scorul primei finale, la Montevideo în 1930, când Uruguay învingea Argentina. 4-2 a arătat tabela şi în 1938, când Italia se încorona campioană a lumii pentru a doua oară, învingând Ungaria. Şi tot 4-2 a fost pe Wembley în 1966. E adevărat că după prelungiri, când Anglia bătea Germania şi câştiga ceea ce avea să rămână singurul ei titlu din istorie. Până acum sau, cine ştie?, poate că în veacul vecilor. Dar veţi fi de acord sper că un 4-2 în finala Cupei Mondiale din 2018 are totuşi altă valoare faţă de un 4-2 din ’30 sau ’38, pe când se juca fotbal cu basca pe cap. Sau cam pe acolo.

A fost 4-2 pentru Franţa în faţa unei naţionale croate care a nu şi-a abandonat nicio clipă filosofia jocului combinativ. O echipă marcată de personalităţile lui Rakitici şi Modrici, a căror consistenţă în joc hrăneşte ofensiva unde neiertătorul Mandzukici nu lipseşte niciodată la apel. Croaţia a întâlnit însă o echipă care a atins apogeul noţiunii de grup unit. Atât de cântatul concept de grup unit şi-a găsit în Franţa lui Deschamps o ilustrare perfectă. De la Griezmann până la Kante şi Umtiti, toată lumea a muncit cot la cot, animată de o solidaritate exemplară. Probabil că acesta este mesajul cel mai frumos transmis de noua campioană mondială. Solidari, nu solitari. Orchestră acordată, cu dirjor sobru, nu taraf de lăutari virtuozi care cântă după ureche.

Croaţia activă s-a lovit de Franţa reactivă şi s-a fisurat. Nu mult, suficient însă ca prin fantele create Pogba şi Mbappe să îl execute pe Subasici. Franţa nu stăpâneşte doar meşteşugul posesiei, ci şi arta de a absorbi şi de a prelua forţa adversarului. Franța a fost spadasinul elegant care te străpunge când te aștepți mai puțin, nu soldatul pedestru care taie cu paloșul în stânga și în dreapta. Asta este posibil prin disciplină asumată inclusiv de personaje folclorice precum Paul Pogba şi graţie unei calităţi tehnice remarcabile a tuturor componenţilor lotului.

Franţa şi Croaţia au fost cele mai bune formaţii prezente la Cupa Mondială, iar prezenţa lor în finală s-a constituit în cuvenita răsplată. Dacă viitorul fotbalului poate fi citit prin imaginea acestor finaliste, nu ar trebui să ne îngrijorăm. Dimpotrivă. Şi probabil că marele fotbalist al anilor care vin arată ca Mbappe, urmaşul de drept al lui Pele.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

Toph (4 comentarii)  •  16 iulie 2018, 14:36

Et cette équipe est très jeune ! Encore de belles années à venir...

nu conteaza (7 comentarii)  •  16 iulie 2018, 14:54

Din pacate, Franta n-a castigat in 1982. Acum castiga la fel ca Italia ! Italia care a castigat (si) in 1982 !

Toader (116 comentarii)  •  16 iulie 2018, 14:58

l'Afrance așa numesc francezii-francezi la France.

Lestie (48 comentarii)  •  16 iulie 2018, 15:45

Neica, mata nu l-ai vazut pe Pele jucand fotbal. Mapa, asta, de care vorbesti, nu seamana cu marele fotbalist brazilian nici macar la culoare, iar Franta a avut vreun francez in echipa?

mg (232 comentarii)  •  16 iulie 2018, 15:53

..nici englezii n-au jucat Solitaire, dar la ce le-a folosit ? A câştigat echipa superioară tehnico-tactic, cred.. Mă aşteptam ca măcar Macron să facă un gest cavaleresc şi să-i ofere haina doamnei Kitarovic , că din partea lui Putin... s-a văzut..

Andrei (222 comentarii)  •  16 iulie 2018, 16:05

Franta si-a facut (sau i s-a facut) un meci usor prin simularea grosolana a lui Griezmann (viitor balon de aur?), care l-ar face invidios si pe Neymar si la care s-a acordat lovitura libera din care croatii si-au dat autogol. Cu aceeasi sansa arbitrul a dictat 11m dupa ce mingea mascata de jucatorul francez s-a lovit de mana croatului. Practic Franta a dat doua goluri fara sa fi jucat nimic. In repr. II Franta a jucat aceeasi partitura, pe care pana si italienii ar numi-o cinica, aplicata cu succes si in meciurile cu Uruguay si Belgia. Adevarul e, draga Cristi, ca ar fi fost pacat sa bata Croatia, o tara mica din Balcani, si sa se erodeze esafodajul ideologic al globalizarii si multiculturalismului.

Mircea (120 comentarii)  •  16 iulie 2018, 16:16

@Lestie: Yep ! Franta a avut 11 francezi in echipa. Plus rezervele, tot francezi !

Mircea (120 comentarii)  •  16 iulie 2018, 16:20

Se pare ca locul asta se va umple din nou de comentarii rasiste. Oameni care nu vad mai departe de culoarea si numele jucatorilor francezi.

octavian (109 comentarii)  •  16 iulie 2018, 16:39

Franta cu adevarat o selectionata mondiala cu ceva francezi. Croatia cu un inceput ghinionist. Parca putin arbitrul a fost Francez.Suntem in eroare cand zicem ca a jucat Franta-Croatia. Loturile se globalizeaza. Presedintii de state, cu toate stingaciile au dovedit ca pot fi si toleranti. Pe viitor la campionatele mondiale de fotbal s-ar putea organiza reuniuni ale presedintilor statelor participante fara umbrele!?

Savi (3 comentarii)  •  16 iulie 2018, 17:03

Bravo Mircea! I-ai ziso haterului Leslie!

Ionnis (81 comentarii)  •  16 iulie 2018, 17:55

Franta e prima echipa africana cae castiga cupa mondiala :D

maistor kokir (76 comentarii)  •  16 iulie 2018, 18:30

Cand se vorbeste de Croatia , se pomeneste in primul rand de Modrici, Rakitici sau Madzukici. Desi pt mine, Perisici e un jucator exceptional, il consider unul din cei mai buni din istoria Croatiei si a spatiului ex-Jugoslav.

Cris (1 comentarii)  •  16 iulie 2018, 18:39

Frumos articol. Desi acest CM din Rusia a fost unul slabut cred ca in finala au ajuns echipele care meritau mai mult, bine, unii si-ar fi dorit Belgia, Brazilia sau Anglia in finala in locul Croatiei; Belgia a avut nesansa sa-i intalneasca pe francezi in semifinala, pe cocalarul suprem al Braziliei chiar nu as fi vrut sa-l vad tavalindu-se stricand o finala iar Anglia a jucat prea anost desi a intalnit doar adversari modesti. P.S. D-le Geambasu, ar fi frumos din partea Dvs o analiza despre oboseala jucatorilor din campionatele de top care ajung la CM sau CE sleiti si fara chef de joc pentru Nationala. Alt subiect de discutat ar fi "prospetimea" unora din aceleasi campionate, vezi cazul Croatiei.

Observator (211 comentarii)  •  16 iulie 2018, 19:10

Corul detractorilor (pardon, al estetilor) si al rasistilor se face iarasi auzit! Fratilor (daca acceptati apelativul), Franta a castigat pe merit acest titlu, totul vorbeste despre superioritatea ei, mai putin posesia, una asumata! Nu sunt de acord cu autorul in privinta Croatiei, care n-a fost mai buna decat Belgia, dimpotriva! De asemenea, autorul l-a evidentiat pe Rakitic si l-a omis pe Perisic, greseala evidenta; Rakitic a fost pe teren, a muncit, dar nu prea a avut realizari, in afara unui gol (care nu mai conta) cu Argentina! Pe cinstite, Mbappe sau Griezmann (pentru rigoare tactica si implicare in marcarea golurilor) ar fi meritat Balonul de Aur al turneului, nu Modric! Si Hazard a fost mai bun decat croatul, insa trebuia sa primeasca si echipa din Balcani un trofeu individual! Domnule Geambasu, Pogba nu este (doar) un personaj folcloric, ci (si) un foarte bun fotbalist, cu un arsenal mult mai bogat decat colegul sau de linie, Kante (a fost cel mai slab de pe tern in finala)! O.

itu52 (288 comentarii)  •  16 iulie 2018, 19:37

Goluri multe, însă să zicem, că 3 din ele au fost de umplutură. Împreună cu festivitatea de premiere a fost un spectacol reușit și curat după torențiala ce a spălat capetele încoronate și pe alocuri înfierbântate. Sper că acea comisie VAR și-a încetat activitatea după ultimul fluier și nu avem surprize și penalizări în rândul oficialilor. Oricum VAR_ul mondial a sesizat gestul nefiresc al lui Putin de a lăsa adolescenții în ploaie, tocmai el, amatorul băilor la copcă. Se pare că a greșit de două ori, prima dată a lăsat-o întro mână pe Kolinda, era firesc să apară toți trei de mână, să nu-i lase pe ștrengari de capul lor. Era frumos și ștergea aparențele. Apoi, ploaia nu a venit din senin, cred că au avut cel puțin 10 minute la dispoziție să facă rost de 3 umbrele. După acest CM, un lucru este sigur, VAR_ul inundă sportul, mă tem că și intimitatea individului. Mare lucru, cu atâtea camere de supraveghere, să nu te trezești când ajungi acasă în fața comisiei VAR, alcătuită din soție, soacră, socru și alte neamuri. Eu zic să ne întoarcem la ce știm noi că e mai bine și să uităm de tehnologie.

Silviu (8 comentarii)  •  16 iulie 2018, 21:57

"Overall Belgium scored the most goals. Russia committed an astonishing 95 fouls in five matches. Right up to the final weekend Spain had made the most passes despite exiting at the first knockout stage. England led the world on passes backwards. Neymar overcame his constant sufferings to have the most shots, 27 in all. By way of contrast Kylian Mbappé had just six before the final"...Cristian chiar "urmasul de drept a lui Pele" cu 6 suturi in 5 meciuri. Analizati jocurile .Uitati-va de curiozitate pe statistica primei reprize. Franta a castigat cupa mondiala fara prea mare glorie nu intelg de ce o laudati asa de tare.

Silviu (8 comentarii)  •  16 iulie 2018, 22:04

Domnule Gembasu ... satistica primei reprize o gasiti aici. "https://www.flashscore.com/match/2kQPzUIB/#match-statistics;1" Cand raportul atacurilor este 7-1 - nu cred ca asta a fost tactica frantei de inceput de meci sa-i aduca pe croati pe linia de 6 m si sa se apere.Chiar nimeni nu are curaj sa scrie ca a fost o crima psihologica in prim arepriza.Puteati comenta final in alti termieni."Dupa un inceput modest probail din cauza presiunii imense bla bla bla.... Franta a reusit sa-si revina in partea a doua bla bla bla" aveti un sef de redactie expert in "limba de lemn" - ne insultati cu asemena articole. Pe domnul Naum il intelg dansul are o afinitate pt cultura franceza dar nu se pricepe la fotbal.

teo stemate (14 comentarii)  •  16 iulie 2018, 22:21

Buna analiza, felicitari! Mi-a placut mai ales "arta de a absorbi si de a prelua forta adversarului". Corect, cam asta a jucat Franta tot turneul. Prin organizare si rigoare, a stors toti adversarii pina a putut sa loveasca. E drept si ca in finala au avut niste decizii favorabile din partea arbitrului. Imi pare rau de Griezman ca foloseste procedeele necinstite patentate de Cristiano Ronaldo si duse la ridicol de Neymar, dar se pare ca nu se poate cistiga un turneu final fara "stiinta smecheriilor". Echipele care si-au vazut de fotbalul lor, fara sa simuleze, ca Japonia, Senegal sau Maroc, au plecat repede acasa. O remarca personala: la acest CM am vazut pentru prima data cum echipele renunta la fairplay, atunci cind un jucator e cazut. Cred ca asta se trage tot de la desele simulari: nimeni nu mai crede pe nimeni ca e accidentat, asa ca toti continua faza. E de urmarit ce se va intimpla cind un jucator chiar se va accidenta grav (nu vreau sa ma gindesc la ceva si mai rau...) iar echipa adversa va continua cu voiosie faza si poate chiar va inscrie...

constantin (241 comentarii)  •  16 iulie 2018, 22:29

Chiar mi-a plăcut acest Mondial, dacă ajungea şi Islandă mai sus... Sper ca domnul Contra să se fi uitat cu atenţie şi să fi învăţat că dacă nu poţi fi "scriitor" în fotbal, ar fi bine să fii un bun "cititor". Islanda, Coreea de Sud, Japonia... Asta ne-a învăţat acest Mondial: şi cititorii au şansa lor. Lupţi cu mijloacele pe care le ai. Dar lupţi!

jos_cenzura (96 comentarii)  •  17 iulie 2018, 1:59

Nu e vorba de disciplina, ci de valoare! Franta are jucatori mai buni, nu mai disciplinati. Nu mai promovati plictiseala si incrancenarea, va rog sa promovati fotbalul.

jos_cenzura (96 comentarii)  •  17 iulie 2018, 2:00

Lloris nu a incercat sa-l dribleze pe Mandzukic. A incercat sa dea pasa si s-a panicat.

Bol au vent (8 comentarii)  •  17 iulie 2018, 9:15

Marea artă a lui Deschamps a fost să nu introducă pe teren niciun antropofag. N-ar fi fost potrivit ca vreun mijlocaș francez să ducă pe noi culmi ce începuse. Suarez cândva. Expresia : i- am mâncat de vii e un eufemism. Luată ca atare duce la consecințe total nepotrivite.

Local (1 comentarii)  •  17 iulie 2018, 10:27

"Mbappe are nevoie de un hectar de teren plan pentru a-şi dezvolta sprinturile şi de mult mai puţin pentru a-şi demonstra lipsa de caracter. La numai 19 ani, Mbappe a fost autorul celei mai greţoase simulări a Mondialelor, în meciul cu Uruguay. Şi al celei mai lipsite de bună cuviinţă trageri de timp, în meciul cu Belgia."

cn (84 comentarii)  •  17 iulie 2018, 10:45

Cum ai o parere contrara majoritatii, cum esti catalogat hater. Nu e posibil sa te deranjeze componenta multietnica a echipei Frantei (si Germaniei etc) fara sa fii hater? Nu e posibil sa iubesti toate rasele, sa gasesti ce e bun in toate culturile, si totusi sa preferi sa vezi o echipa nationala a unei tari europene avand macar jumatate dintre jucatori de provenienta autohtona? Meciurile intre echipe nationale sunt frumoase tocmai pentru ca aduc mobilizare sentimentala, nu financiara - dar pentru asta iti trebuie ethos, legatura cu locul respectiv prin cultura si prin conexiunea emotionala cu generatiile trecute. Altfel, e ca un meci de echipe de club, unde banul dicteaza.

gogu (13 comentarii)  •  17 iulie 2018, 11:00

tactica a fost totul daca dan petrescu sau cartu antrenau franta castigau si ei dar daca era andone pierdea frumos acesta echipa a frantei ar fi perdut cu italia doar italia cu stilul ei la fel de urat ar fi putut s o invinga

Dani (81 comentarii)  •  17 iulie 2018, 11:09

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bol au vent (8 comentarii)  •  17 iulie 2018, 11:52

In 1970 in semifinala cu Uruguay, Pele a primit o minge trimisa oblic inainte. A sprintat spre ea, a ocolit-o in viteza mare si a continuat sa alerge ca manat de streche. Portarul uruguayan, fascinat ca-l are in fata pe marele Pele n-a mai vazut mingea si s-a repezit dupa Pele. Pele l-a ocolit, a ajuns mingea, a tras si a ratat. Faza ramane, in memoria mea, drept cea mai desavarsita mostra de fotbal in care jocul se confunda cu joaca, in care fotbalistul improvizeaza ca un mare cantaret de jazz . Ar fi fost pacat sa se fi inscris din asa faza. Acum luati-i pe Pogba, Umtiti, Kante, Matuidi, Griezman,Mbape etc si imaginati-vi-i facand ce scriu eu aici. E imposibil. Baietii astia vin la stadion ca niste contabili la birou. Ei au de dat un bilant pozitiv ( cel mai bun e 1 - 0). Pe urma isi iau servietele si tusti la hotel.Au invins. Daca faci chestia asta suficient de des castigi competitia.Fotbalul ? Aoleu, uitai! Fotbalul e in alta parte. Pe you tube se gasesc faze d-astea cu Pele, cu Socrates, cu Cruyff, cu Ronaldinho. Apropos, Cutinho, pe care nu stiu care vrea sa dea 240 de milioane a sutat de vreo cinci sute de ori in Fellaini, a dat cam toate pasele la adversar si a reluat o pasa foarte buna in capul unui spectator imprundent care se gasea langa tabela de marcaj. E un fotbalist brazilian dar a apucat sa se nasca prea tarziu. Iar chestia cu africanii din echipa Frantei e superflua din moment ca in echipa noastra a evoluat Banel Nicolita iar noi nu suntem stat fost colonial.

cc (3 comentarii)  •  17 iulie 2018, 13:19

Fara nici o rautate, singurul merit al Frantei este ca a dezvoltat o versiune foarte parsiva de neo-colonialism. Aceasta selectionata africana a fost foarte bine stimulata - nu numai material dar si doctrinar, fiecare jucator avand ascendentul unei identitti de nevisat in copilarie. In plus, faptul ca sunt francezi sau apartinatori de scoala franceza de fotbal le-a deschis oportunitati de cariera de nedescris. Nu sunt cei mai buni sau cei mai merituosi dar sigur au una dintre cele mai bune traiectorii. E foarte clar ca trebuie regandita reteta natiunii in confruntarea fotballistica. Cred ca acest campionat mondial si-a atins limitele de reprezentativitate. O noua reteta bazata pe tara unde activeaza jucatorul e mult mai cinstita si mai onesta in actuala conjunctura sociala. Iar noi avem o experienta: cea a lui Miodrag Belodedici care a castigat doua Cupe ale Campionilor sfidand regulile si mentalitatile vremii

Observator (211 comentarii)  •  17 iulie 2018, 16:31

@ CC Franta a avut de mai multe decenii fotbalisti de culoare in loturile cu care a evoluat la competitiile de amploare; nu va amintiti de M. Tresor, de L. Thuram, J. Tigana, M. Desailly, P. Vieira, Makelele, J. Toure etc.? Despre ce vorbim, nu stim ce sa mai inventam ca sa desconsideram o performanta binemeritata? O.

Comentează