Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Greşeli copilăreşti?

Vom avea un Mondial al portarilor gafeuri sau nu vom avea deloc. Asta nu ca să îl parafrazăm pe Andre Malraux, ci ca să ne mai descreţim frunţile

Permalink to Greşeli copilăreşti?
miercuri, 20 iunie 2018, 11:31

În mod normal, cel mai fericit preşedinte/patron de club din România ar trebui să fie Ionuţ Negoiţă. Nu pentru că echipa lui a câştigat play-out-ul. Nici nu ar mai trebui să explicăm de ce, prestaţia panamezului Penedo în faţa Belgiei a fost remarcabilă. Iar Penedo este portarul lui Dinamo, club care, se ştie, dă singurul jucător la Mondial al Ligii 1. Investiţie zero, profit maxim, ăsta om de fotbal!

Bravo, Penedo!
Evoluţia lui Penedo în meciul cu Belgia nu va fi cântată de poeţii fotbalului. Totuşi, coechipierul lui Dan Nistor a ţinut intactă poarta panameză timp de 47 de minute. Panama este una dintre formaţiile cele mai modeste ale Cupei Mondiale, iar Belgia una dintre favorite. Important, cele 3 goluri ale belgienilor nu îi pot fi imputate lui Penedo. Asta amplifică performanţa goalkeeperului de aproape 37 de ani, dar nu îl face personaj de poveste (pentru nepoţei, cum altfel?). Deschide însă o discuţie interesantă despre portarii acestui Mondial. Fiindcă sunt vremuri grele pentru ultimii apărători.

De Gea, ce băiat!
Spaniolul David De Gea este ultimul pe lista gafeurilor iluştri. Ca o avanpremieră la Mondial, nemţii Karius, portarul lui Liverpool, şi Ulreich, portarul lui Bayern, îşi îngropaseră echipele în fazele finale ale Ligii Campionilor. Asta ca să o lăsăm mai moale cu legendele despre sângele rece teuton şi prostii din acelaşi repertoriu. Dacă spunem „greşeli copilăreşti” acelor năstruşnicii, îi jignim pe copii. Ca un făcut, şi Karius, şi Ulreich au comis-o în partide contra lui Real, cu Cristiano Ronaldo în teren. Să nu cădem însă în capcană, citind în nişte coincidenţe semne ale destinului. Mai ales că şutul lui Cristiano din meciul Spania-Portugalia nu a fost un şut adevărat al lui Cristiano. Mingea expediată de starul portughez i s-a strecurat printre mâini lui De Gea, ca unui începător. „Este băiatul meu, dar a greşit” a fost tot ce a putut spune după meci prietenul lui Giovanni Becali. Vorbim despre Jose Mourinho, aţi înţeles, antrenorul lui de la United.

La noi erau suspecţi de blat
Cum a fost totuşi posibil? Cum se poate ca la acest nivel să apară asemenea greşeli? În timp ce pun aceste întrebări cu scopul evident de a spori cât de cât dramatismul articolului, destinul chiar mă ajută. Scriu, dar văd cu coada ochiului cum portarul japonez Kawashima îşi face sepuku şi scapă mingea în poartă la o lovitură liberă executată nu chiar atât de formidabil pe cât s-a spus de Quintero. La noi în campionat, greşeli ca ale lui Kawashima, Ulreich sau De Gea ar fi obiect şi subiect de blat pe faţă. Când este vorba de semifinală şi finală de Champions League ori de meciuri de la Cupa Mondială, putem da frâu liber inocenţei fotbalistice.

Cu sorcova
Sunt carenţe tehnice gafele lui De Gea şi Kawashima? Lipsuri în bagajul specific al portarilor? Priza la minge, poziţionarea, relaţia/coordonarea cu fundaşii. Fiindcă nouă, nespecialiştilor, aşa ni se pare. Specialiştii, în schimb, susţin că este lipsă de concentrare. Posibil, deşi să aperi o poartă timp de 90 de minute nu este o misiune comparabilă cu aceea a unui supraveghetor de zbor al avioanelor. Asta apropo de atenţie şi de coordonare. Ce ziceţi de afirmaţiile: „Portarii de la fotbal greşesc pentru că le umblă mintea cu sorcova. Ei nu gafează din cauză că şuturile atacanţilor au nu ştiu ce traiectorii imposibile ori pentru că mingea are o aerodinamică specială”? Când vom înceta să vedem fotbalul ca pe o activitate ştiinţifică, vom avea şanse mari să îl înţelegem.

O recomandare de microbist. Să îi vedem în continuare pe Thibaut Courtois şi pe Manuel Neuer, probabil cei mai buni şi cei mai puţin expuşi portari la acest fel de episoade comice. Şi nu trebuie să fii profet pentru a ghici că protagonistele Mondialului rusesc vor fi echipele cu portarii care vor greşi cel mai puţin. Ori că De Gea a fost iertat de Hierro şi va apăra poarta Spaniei contra Iranului. Se iartă în fotbal mai ceva decât la confesional.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

daniels (17 comentarii)  •  20 iunie 2018, 12:48

sunt portar când joc fotbal cu prietenii mei și mi se pare un post foarte interesant! când eram copii toți vroiam sa fim atacanți sau decari (Hagi, Maradona, Pele) și poate mai era câte unu care vroia sa fie Dukadam(dar rar)! e grea viata portarilor și pot sa o spun din proprie experiență! pe scurt e vorba de reflexe și concentrare! în detaliu apar mult mai multi factori care nu sunt cunoscuți de publicul larg sau mai bine zis trecuți cu vederea! greșelile care le fac jucătorii de la nr.2 la nr. 11 sunt văzute ca greșeli de joc: preluări, șuturi, pase; pe când în cazul numărului 1 ele sunt "grele" pentru ca: APAR PE TABELA DE MARCAJ!!!!! la fel ca și în cazul jucătorilor de camp portarii pot fi sau nu în forma! Karius sau De Gea sau Kawashima poate nu sunt într-o forma buna chiar dacă sunt reprezentativi la nivelul naționalelor lor! Dar din cauza tabelei de marcaj devin '"gropari'' la cea mai mica greșeală! nu este și nici nu va fi mondialul portarilor decât dacă finala se joaca la 11m! pe Messi îl scoate cineva din echipa pentru ca a ratat un 11m??? Nici pe De Gea!!!

Emilian (91 comentarii)  •  20 iunie 2018, 13:01

E intereresant ce spui, si anume obsesia romanilro pentru blat sau furt. Ai dreptate, la noi multe din greseli sunt taxate in categoria "blat", de cele mai multe ori nejustificat.

Observator (211 comentarii)  •  20 iunie 2018, 13:13

Portarii respectivi au gresit copilareste, dar nu trebuie sa-i exoneram de orice critica pentru cei care au provocat in mod stupid penalty-uri in beneficiul adversarilor; printre ei, vedete de prima mana, precum Umtiti si K. Walker. DE asemenea, a analiza a hentului comis de columbianul Carlos Sanchez s-ar impune; dupa parerea mea, mingea sutata spre poarta goala avea o traiectorie prea inalta, situatie in care nu s-ar fi impus solutia respectiva, sanctionata de doua ori! O.

Observator (211 comentarii)  •  20 iunie 2018, 13:35

N-am verificat ce am scris si au rezultat vreo 2 greseli si o formulare ambigua, la final; mingea ar fi trecut peste poarta, dar C. Sanchez nu prea avea cum sa-si dea seama! O.

itu52 (288 comentarii)  •  20 iunie 2018, 13:50

Penedo? a avut momentele lui de ”scăpărici” cu Belgia.

von Kleist (1 comentarii)  •  20 iunie 2018, 13:52

germanii au avut un singur portar mare : JOSEF MAYER, in rest, figuri si ***.....cum zicea Kevin Keegan..ehei, pe vremuri (le noastre)...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nica fără frica (138 comentarii)  •  20 iunie 2018, 14:58

Într-adevăr este un mondial al portarilor care gafează dar și al fundașilor marcatori în propria poartă! Senegal a reușit cu un singur șut pe poarta să câștige cu 2-1!!!

aciduzzo (130 comentarii)  •  20 iunie 2018, 15:48

De Gea a comis-o ca-n curtea lliceului!! Dante Alighieri....ala cu infernul!!!!....hm...hm...hm....se mai intampla! Apoi....fleosc...Piqe ....fara noima...fara sens...absolut aiurea si gratuit.....cu un Ronaldo cu spatele la poarta...Piqe se gandeste sa bage el un picior acolo...la 23 de metri de poarta!! Ba ....esti dus cu capu sau ce ai???....Un atac in orb, absolut inutil si fara noima, poc lovitura libera si De Gea se uita dupa ea cam cum se uita Rica Raducanu cand era in poarta la Sportu si voia sa faca cate-o ***!! Ce mai meci!! Ce mai meci!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Chis Alexandru (105 comentarii)  •  20 iunie 2018, 15:50

Dle Geambasu, nu vi se pare suspecta retragerea Simonei Halep de la primul turneu pe iaraba din acest an? Cum sa invoci nevoia unei pauze mai amri pentru "refacere", ca urmare a unei accidentari la Roland Garros, fara ca cineva sa stie ceva despre aceasta "ascunsa" afectiune? Ce sa intelegem din acest prim abandon? Ca vor urma si altele? Ca Simona "si-a facut pohta care a pohtit-o{, castigand Roland Garrosul si... gata? Nu cumva se va retrage din tenis mai repede dacat Wozniacki?

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  22 iunie 2018, 10:10

Nu stiu ce sa zic. Hai sa nu ne grabim

sundance kid (96 comentarii)  •  21 iunie 2018, 6:06

Chis Alexandru Bai lasa-ma cu izmenelile ! In primul rind aici e vorba de camponatul mondial si atit . Pina la Simona mai e mult si bine . Wimbledon .

Observator (211 comentarii)  •  21 iunie 2018, 8:31

Pentru ca tot sunteti la statistica: ma surprind procentajele mari pe care le au inca Germania (deziluzia nr. 1 pana acum) si Argentina in sondajul de pe site! In alta ordine de idei, nu ma asteptam sa nu mai raspundeti chiar deloc mesajelor postate de catre cititori! O.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  22 iunie 2018, 10:09

Scuze pentru absenta, promit sa fiu mai prezent in dialog

Comentează