Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Feminin, nu feminist

Isprăvile Simonei Halep dau şi o dimensiune tematică tenisului fetelor. Foarte important, îl salvează din încremenirea la care a fost condamnat prin dubla regenţă Federer-Nadal

Permalink to Feminin, nu feminist
luni, 11 iunie 2018, 11:46

Oamenii continuă să comenteze frenetic victoria Simonei. Ceea ce nu este rău deloc, poţi avea o părere fără să fii ori să te proclami specialist. Sporturile care nu sunt înţelese de orice categorie de public, ci doar de practicanţi şi, eventual, de arbitri, îşi merită impopularitatea.

Acum avem vertijuri estetice!
Altceva pare un pic ciudat, dacă nu cumva caraghios. La două, trei zile distanţă de finala feminină, discuţiile au derapat spre zona estetică. Adică nu ştiu dacă înţelegeţi cum devine treaba, stimaţi tenismeni şi teniswomene. După sforţări supraomeneşti ale Simonei şi ceva început de ulcer pentru o parte dintre fidelii ei susţinători, iată, trofeul de la Roland Garros este adus în România după 40 de ani. Şi nu oricum, ci cu sacrificiu, cu suferinţă, cu ştaif de campioană. I se şi ni se cântă imnul, ne bucurăm, care cu lacrimi în ochi, care cu vreun pai, tot în ochi. Dar, dragă, ce să vezi, acum suntem cotropiţi de criterii artistice. Să nu îţi iei câmpii spre Musee D’Orsay?

Ţiriac a observat ceva, n-a dat cu bâta-n baltă
A fost suficient ca Ion Ţiriac să afirme că i s-a părut o finală modestă, că au şi apărut prozeliţi ai ideii. A spus Ţiriac o tâmpenie? Nu, dar observaţia fostului număr 8 mondial (iac-aşa, Ţiri a fost al optulea jucător al lumii prin ’68!, tare, nu?) nu trebuie supralicitată. Mai ales că a existat şi o completare a declaraţiei, în care domnul cu mustaţă sublinia extraordinara putere de revenire a Simonei. Aşa este, nu ne-am răsfăţat cu cea mai frumoasă partidă posibilă. Lasă că am avut una superbă în 2014, când pe Simona o bătea Şarapova! Dar să nu amestecăm aiurea lucrurile. Faptul că întâlnirea dintre Halep şi Stephens nu a fost un mare spectacol al tenisului nu înseamnă că am avut o finală urâtă. Dramatismul, intensitatea şi implicarea noastră emoţională au compensat aspectul frust al finalei. Frust, nu frustrant!

Veritabila decepţie, finala masculină
Îndrăznesc să cred că şi pentru un spectator neutru, presupunând că există această specie stranie în sport, meciul dintre Simona şi Sloane a însemnat mai mult decât finala masculină, Nadal-Thiem. Aceea, decepţie! Acela, meci anost, unidirecţional, previzibil, lipsit de sare, piper şi alte condimente indiene pe care oricum nu ştim să le folosim. Căci, în afară de prea numeroasele ticuri ale numărului unu mondial şi o victorie a lui uşor de anticipat, în 3 seturi, cu ce rămânem? Poate cu prezenţa lui Ken Rosewall, fostă glorie a defunctului tenis australian, la festivitatea de premiere.

Între The Wall şi Zidul Nadal
Şi cu apariţia absolut neaşteptată a lui Roger Waters, cel care a prezentat Cupa Muschetarilor înainte de începerea meciului. Mă rog, comentatorilor le-au cam scăpat momentul şi personajul. Logic, la ce îţi foloseşte azi să îl recunoşti/ştii pe unul dintre membrii fondatori Pink Floyd? Trupa aia însăşi fiind o chestie antică şi psihedelică numai bună ca să ne dăm, unii, rockeri melomani. Trecem peste Zidul de ignoranţă şi ne întoarcem la tenis, la respectul vecin cu frica arătat de austriacul Dominic Thiem în faţa unui Rafa Nadal mereu reîncărcat, cu muşchii plesnind din tricoul mulat, expediind acele mingi cu spin şi cu spini pentru adversari. Şi constatăm ce am mai constatat şi altă dată.

Dor de copii-minune
Că Nadal şi Federer trebuie să se pensioneze pentru ca băieţii ăştia care nici măcar nu mai sunt nişte puşti să câştige şi ei ceva. Thiem are aproape 25 de ani, l-a învins până acum de 3 ori pe Nadal, dar în finală s-a prezentat ca un copil cu tema neterminată în faţa profesorului. Sigur, îi iubim, îi admirăm, îi preţuim şi îi venerăm pe Roger şi pe Rafa, dar parcă simţim nevoia de personaje noi. Ştiţi, bătrânul Ken Rosewall, de astăzi câştiga primul Roland Garros în 1953. La 19 ani. Ca Rafa. Asta apropo de precocitate şi de impresia noastră că lumea doar evoluează. Parafrazându-l pe Roger Waters, putem spune aşadar „Dominic, what have you done?”. Sau chiar „Rafa, leave them kids alone!”.

Mesajul Simonei
Fără să fie un copil-minune, Simona Halep oferă tenisului feminin exact doza de prospeţime care lipseşte celui masculin. Şi acesta este un mesaj pe care îl transmite campioana din România. Fără să fie o nou-venită printre cele mai bune, ea este adierea de aer proaspăt. Ea este personajul inedit. Vedeta antivedetă. Ea reprezintă revolta celei care nu este nici candidată la coperte de reviste glamour, nici răsfăţata organizatorilor, nici protejata arbitrilor. Este cea care munceşte. Victoria Simonei la Roland Garros este o răzvrătire împotriva sistemului.

Din acest motiv, aş fi mai reţinut în faţa teoriei că nu merită să pierzi vremea cu meciurile fetelor. Dar să îl vezi pe Rafa cum se scarpină în fund şi câştigă al 11-lea titlu la Paris vi se pare o chestie simpatică?

Comentarii (61)Adaugă comentariu

Dana (13 comentarii)  •  11 iunie 2018, 12:19

Sunt o fan a acestui sport de peste 20 de ani. Dar nu mă uitam decât la meciurile baieților. Tenisul feminin nu mă atrăgea deloc. De când cu Simona, am început să urmăresc și meciurile fetelor. Putem spune că Simona a promovat acest sport în România și, în special, tenisul feminin. Bravo! Căci mă săturasem de atâta interes doar pentru fotbal.

mg (232 comentarii)  •  11 iunie 2018, 12:24

..lui Ţiriac îi place să şocheze. Tot el a spus, cu umor, că Simona se duce la fileu de două ori pe meci : la început, când dă mâna cu arbitrul şi la sfârşit, când dă mâna cu adversara.. Rămâne însă protectorul Simonei, care-l respectă şi-l acceptă ca pe un bunic morocănos. Altfel, finalele feminine au fost, în ultima vreme, mai spectaculoase prin dramatismul lor. La băieţi e prea mare respectul pentru cei consacraţi. Fetele se zgârie ca pisicile, indiferent de nume. Revenind la Simona şi la isprava ei, am remarcat şi eu acea privire tulbure, semnul că se instala sindromul eşecului iminent. E dureros de greu să treci peste şi, cu puţin noroc, să pasezi cocoaşa adversarului. Cei, foarte puţini, care reuşesc asta sunt marii campioni. Restul se blochează şi nu mai joacă nici ce-au jucat până atunci. E meritul Simonei care, văzând că şansa o ia uşurel pe lângă ea, a înşfăcat-o cu ambele mâini zicându-i cu năduf : - De data asta rămâi cu mine, să fie clar ! Euforia momentului va trece, dar le propun intransigenţilor care judecă doar la rece să-i dea voie Simonei, măcar pentru o vreme, să nu fie perfectă. Daţi-i voie să greşească, să se enerveze, să mai şi piardă dar să rămână om, nu o maşină de tenis(cu sau fără funcţie de scărpinat..)

Kali (1 comentarii)  •  11 iunie 2018, 12:26

De acord, WTA are momente in care ne ofera mult mai mult decat ATP, da' las' ca acu' se intoarce Roger! (Deplasat gestul PR-ului Simonei de a saruta si el trofeul... Privirea lui Ion Tiriac spune multe.)

Dan (113 comentarii)  •  11 iunie 2018, 12:28

Adevarata finala a fost cu Muguruza . Acela este un meci de colectie . Bine , de fapt adevarata finala a Simonei a fost cu ea insasi . Sper sa ne dam seama cu totii la un moment dat ca a realizat o performanta enorma . A cucerit Everestul . Bravo ei .

tumbler (6 comentarii)  •  11 iunie 2018, 12:36

Sa-l vezi jucand pe Nadal e aproape de nesuportat din perspectiva ticurilor sale,desi mi se pare deseori ca e mai mult decat atat.Mi se pare inadmisibil ca in conditiile mediatice de azi sa nu se fi gasit nimeni sa-i explice spaniolului ca gesturile sale sunt total inestetice ba chiar gretoase de-a dreptul.

Andrei F (698 comentarii)  •  11 iunie 2018, 12:40

Intr-o anumita conjuctura Simona se poate transforma intr-un Nadal!Are acum cel mai bun start intr-un an deci ar avea destule rezerve ca sa ramana multisor in fata...Are aproape 2000 de puncte in fata ,adica cat se acorda pentru cel mai mare turneu de tenis!Totusi ne dam seama si la ce renunta?Am citit un articol in care spune ca a castigat mai mult datorita salii de sport decat a tenisului practicat...Si ca nu-i place asa de mult sala de forta...In alte articole am citit ca Simona a stat cele mai multe saptamani in fruntea clasamentului WTA!Si asta ,,costa,,!Plus ca Simona mai trebuie sa faca si ce vrem ,,noi,,!

Marian (1 comentarii)  •  11 iunie 2018, 12:41

Excelent scris! Totuși, nu e al 11-lea consecutiv, hai să nu-i ștergem din condei pe cei 3, sunt niște nume cât de cât importante. Încă o dată, un articol foarte bun!

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  11 iunie 2018, 13:03

Aveti dreptate, Nu este al 11 lea titlul consecutiv, m-a luat valul. Federer, Djokovici si Wawrinka au mai spart hegemonia lui Rafa din 2005 incoace. Multumesc, am si operat corectura!

Cezar007 (6 comentarii)  •  11 iunie 2018, 12:54

#mg Bravo! Felicitari! Comentariul tau e mai bun decat multe articole care apar in GSP.

Emil V. (2 comentarii)  •  11 iunie 2018, 13:06

Cu un Nadal atat de bun, Thiem s-a prezentat foarte bine, a fost in meci in majoritatea gameurilor, pana la ultimul in care a avut minge de break. Dar Rafa e Rafa, avea inaintea meciului 21 de victorii la 0 infrangeri in semi si finale la RG.

Emilian (91 comentarii)  •  11 iunie 2018, 13:16

Mda, o insiruire de pareri personale, fara substanta. Mie mi s-a parut ca ambele meciuri au fost la un nivel ridicat. Totusi, sunt de acord ca victoria lui Nadal este mai plictsitoare si enervanta. Totusi, a nu-l invinge pe Nadal pe zgura nu mi se pare ceva imputabil lui Thiem. Dominic a dat totul, a atacat din rasputeri, insa pur si simplu Nadal este de neoprit pe aceasta suprafata.

alt sorin (65 comentarii)  •  11 iunie 2018, 13:26

Daca nu ma insala memoria (si nu cred ca e cazul ) Tiriac nu s-a referit la partida ci exact la jocul Simonei pe pare l-a calificat drept modest prin comparatie cu jocul contra Muguruzei. A remarcat totodata si revenirea Simonei care a salvat finala. Dar nu cred ca a fost vreo mare gaselnita din moment ce si altii ( Adrian Marcu spre exemplu) au remarcat la fel ca si un nepriceput ca mine ca in primul set atacurile trimise de Simona in terenul advers arareori depaseau in adancime linia careului de serviciu , de pe la 0-2 in setul doi aceste atacuri au inceput sa 'survoleze " linia de fund a terenului advers anuntand minunata revenire a Simonei. In alta ordine de idei de la debutul epocii post SerenaSarapova in tenisul feminin s-a instalat o atmosfera de impredictibilitate care intretine suspansul. A devenit foarte usor sa spui cine NU va castiga turneul care incepe - castigatoarea turneului anterior ! Mai mult decat atat se intampla des ca la acelasi turneu dupa o partida fulminanta urmeaza una la cel mai jos nivel ( vezi Buzarnescu dupa ce o destructureaza pe Svitolina in urmatorul meci pare c-a uitat sa serveasca) . Spectacol frate, in timp ce la masculin apuca cate unul in fata si ramane acolo cu lunile (sau cu anii) castigand tot ce se poate. In rankingul masculin urcarile si coborarile au un ritm lent pe cand daca stai langa clasamentul feminin fara caciula pe cap faci otita in anumite momente (vezi urcarea de pe 10 pe 4 reusita de Stevens ).

Andrei F (698 comentarii)  •  11 iunie 2018, 13:31

@mg ,,Bunicul moracanos,, a construit la Stejari o baza sportiva unde Halep se antreneaza cand este in tara...Tot el cica a trimis avionul particular pentru a se semna cu Nike contractul de sponsorizare...Tot el patroneaza si turneul de la Madrid unde Simona se simte ca acasa...Ca sa vedem diferenta ,sa ne amintim de terenul 18... ,,Bunicul moroconos,, are in spate multi ani de tenis si ca sportiv si in care a condus cariera multor tenismeni de top...Deci Tiriac daca face parte din echipa lui Halep poate a stiut si cum era strategia jocului si oricum nu putea fi fericit cand daca americanca la un moment dat nimerea doua lovituri deznodamantul putea fi altul...Pana la urma si Tiriac ca si multi dintre romani ar fi vrut ca si Halep sa invinga la fel ca Nadal...Asta nu inseamna ca vrea sa se bage in seama...E bine sa castigi pentru ca esti singurul ramas in picioare la sfarsitul meciului dar cine tine la sportivul care a si primit multe lovituri sigur nu-i place acest stil.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  11 iunie 2018, 13:35

Si totusi din 2010 pana in 2017 Roger n-a castigat decat un singur GS. Si, daca scoatem din calcul RG, si despre Rafa putem spune acelasi lucru - doar un USO. Timp in care trofeele si le-au impartit mai ales Djokovic, Murray si Wawrinka plus "interludiul" Cilic. In ultimii doi ani, pe fondul accidentarilor/eclipsei de forma a celor 3 principali competitori, cuplul Rafa/Roger face legea incredibil. Si e destul de putin magulitor pentru tenismenii tineri ca niciunul nu sparge dominatia asta. Nici Zverev, nici Thiem, nici laudatul (la un moment dat) Kyrgios... Delpo face si el 30 anul asta, Dimitrov (Baby Fed, cica!) pare o cauza pierduta... S.a.m.d. Aveti dreptate, competitia fara suspans nu prea e digerabila. Asa cum, oricat de spectaculosi, Haarlem Globetrotters nu pot compensa niciodata un meci de baschet "cu miza". Daca nu vezi suspans, rasturnari de scor, te cam plictisesti. Iar in tenisul de azi lucrurile se restrang la meciul direct dintre Rafa si Roger. Spectaculos, desigur, dar putin.

Cosmo (70 comentarii)  •  11 iunie 2018, 14:12

Ken Rosewall, nu Roswell.

mg (232 comentarii)  •  11 iunie 2018, 14:27

@Andrei F - ţi s-a părut că nu-l respect pe Ion Ţiriac ? Am spus "bunic morocănos" cu simpatia pe care i-o port şefului piticilor din filmul Alba ca Zăpada. Nu mă număr printre cei care-i numără mistreţii.. Ştiu ce-a făcut sau ce a spus că are în plan să facă pentru sportul românesc(inclusiv acea Academie pentru fotbal..) Ia-te de cine trebuie, pe viitor.

Musashimaru (15 comentarii)  •  11 iunie 2018, 14:37

Din pacate ,realitatea e foarte trista si eu nu mai cred de ani foarte multi in "Mos Craciunul" sportului ; nu stimabililor, suntem inca destui ce ne uitam la sport de foarte multi ani si INTELEGEM cand e ceva necurat la mijloc : mafia caselor de pariuri face si desface totul si nici un meci nu se joaca "pe bune"... Multumesc celor multi ,din Orientul indepartat ce au mizat pe Mihaela Buzarnescu in "partida"cu Svitolina si n-o sa inteleg niciodata avalansa de unforced errors a Muguruzei din semifinala si nici caderea brusca pe tobogan lui Sloane Stephens din setul 2 ! Imi doresc enorm sa n-am dreptate, dar fenomenul trucarii meciurilor e cel mai "cancerigen" fenomen posibil din ziua de azi ! Felicitari autorului, mult respect pentru mentalitatea si ratiunea domniei sale !

mg (232 comentarii)  •  11 iunie 2018, 14:42

@Cezar007 - a fost fără intenţie, cu toţii mai greşim.. :)

Un oltean (130 comentarii)  •  11 iunie 2018, 14:50

Tin minte ca intr-un articol de-al tau, Cristi, am zis sa avem rabdare...ca va veni si GS-ul..era o chestiune de timp..dar la cum a venit, cel putin pentru mine, cu atatea emotii si atatea lacrimi de fericire, a fost ceva fantastic...fatuca asta a noastra a demonstrat lumii intregi, ca atunci cand perseverezi si pui pasiune in ceea ce faci, e imposibil sa nu reusesti! Dupa parerea mea umila, Simona Halep a devenit un exemplu pentru generatiile viitoare..un lucru cu care nu multi se pot lauda..copiii nostri vor avea in fata un model, ca se poate, indiferent de situatie...trebuie doar sa lupti! Eu ii multumesc Simonei pentru euforia ce o traiesc de ieri incoace, si sunt sigur ca vor mai veni astfel de clipe...abia astept!

gintonic (25 comentarii)  •  11 iunie 2018, 15:02

Foarte bun si consistent articolul !... reusite si comentariile userilor "mg", "Dan" si nu numai !... Cat despre Simona, o iubim !!!!... daca joaca Nadal, schimb imediat canalul !... deh, apucaturi de sorgintea natiei originare... ;)

ioan (1 comentarii)  •  11 iunie 2018, 15:29

vad un ,prim omcare scrie de ticul nul Nadal,cred ca are hemoroizi, d c nu se trateaza totul e vindecabil!

Andrei F (698 comentarii)  •  11 iunie 2018, 15:40

@mg (153 comentarii) • 11 iunie 2018, 14:27 Considerati ca m-am luat de dumneavoastra?Asta a fost un atac?-:)

aciduzzo (130 comentarii)  •  11 iunie 2018, 15:45

Nu prea mai sunt multe lucruri de spus!! Nu mai are nicio relevanta! SIMONA HALEP A CASTIGAT ROLAND GARROS!! ASTA E TOT CE MAI CONTEAZA SI ALTCEVA IN PLUS E DOAR PIERDERE DE VREME! Acum important este ca Simona sa nu cada .....sa se mentina acolo cat poate de mult...ideal ar fi sa confirme definitiv cu inca un G.S......oricare ar fi ala....Wimbledon...US Open.......DA NU-L VAD PE BANCIU......apropos.....daca-l vede cineva pe undeva sa-i spuna sa se duca dupa lady meldonium, s-o ia de manuta si fuguta pana in Vorkuta...ca nu e departe......si sa stea acolo amandoi pana mai castiga Simona un GS.....hai ca poate le vine mintea la cap si ii vor tine pumnii Simonei....nu de alta dar in Vorkuta nici acum nu cred ca e prea confortabil dpdv termic!!! Si cine spune ca finala Simonei a fost modesta, ori habar n-are de tenis ori tine cu tot dinadinsul sa socheze cu ceva....asa ....de amorul artei....Nu mai pot eu de observatiile lui Tiriac cu finala lui modesta.....Au fost cateva schimburi care i-ar fi facut sa crape de invidie si pe unii jucatori chiar din top 10-20 la masculin.....ne-a rupt gura Nadal.........zob ne-a facut, nu alta......alt mister meldonium dupa parerea mea....si nu mi-a placut prea mult Federer....dupa cum nu-mi place nici Cilic....si nici toata armata de ciomagari sau jucatori serviciu-vole...dam tare la primul si fuguta la plasa...daca intra primul gata punctul....si daca nu intra.....atunci e mai greu ca la schimburi lungi...o dam in plopi!! Mai ales la zgura.....daca n-ar fi fost povestea aia cu prafurile, recunoscuta chiar si de el de altfel, pentru mine Agassi ar fi fost cel mai mare ever...asa.....imi aduce aminte si de Diego.....mare...dar povestrea cu prafurile pune niste semne de intrebare...daca fara alea asistam la altceva??

zorrozabal (151 comentarii)  •  11 iunie 2018, 16:27

De acord cu observatiile omului de tenis Ion Tiriac ca Simona nu a facut un joc bun in prima jumatate a meciului din finala!Dar tot atat de adevarat este si ca joci...cum iti permite adversarul!Cand jucatoarea americana a obosit si nu a mai putut sa lanseze salve de rachete de croaziera,abia atunci a putut si Simona sa nu mai stea la doi metri in spatele liniei de fund si sa iasa la atac!Iar in ce priveste faptul ca australianul Ken Rosewell a castigat primul RG in anul 1953 atunci cand avea doar 19 ani,exista si aici o obiectie!In acea perioada-a razboiului rece,daca vreti-tenisul era un sport"elitist,un sport al celor bogati, o "afacere americano-australiana" daca vreti si numai in anii 60-70 a devenit un sport de larga popularitate,asta si datorita lui...Ilie Nastase!

petrache (87 comentarii)  •  11 iunie 2018, 16:31

Nu e drept! Cand Simona era pe locul 100+ in lume, Tiriac nu-i raspundea probabil nici la buna ziua. (A chiar pariat ca nu iese mare lucru din ea.) Dna Ruzici a ridicat-o pe Simona din pozitia de "speranta a tenisului" (in care au mai fost sute de jucatoare care nu au ajuns nicaieri) pina in pozitia de lider mondial. I-a gasit antrenori, i-a gasit sponsori, a introdus-o in lumea tenisului mare, a ajutat-o sa devina mai echilibrata si mai rafinata. O data ce Simona ajunge pe locul 1 in lume (sau pe acolo), hop si mos Tiriac sa ia el tot creditul (in schimbul unui pumn de dolari). In limba engleza exista expresia: To jump in the bandwagon. Suporteri din aia care tin cu echipa doar dupa ce a castigat, sa ciocneasca si ei paharul de sampanie. Rusine!

negru2707 (1 comentarii)  •  11 iunie 2018, 16:45

Simionica trebuie sa faca cinste c-o bere buna preparatorului fizic pe care il are....a pregatit-o *beton*...fisurile din zidul lui Sloane au fost facute cu o pregatire fizica de nota 10..cei care fac sport stiu ce spun acum, este munca ei si merita pe deplin toate satisfactile...pt noi #1 forever!!

Obervator (211 comentarii)  •  11 iunie 2018, 16:53

Ati reluat o tema deja abordata (si nu o singura data), aceea a hegemoniei "granzilor" in tenisul actual; este normal sa te entuziasmezi cand castiga Simona la R. Garros si sa te plictisesti cand joaca si castiga Nadal, mai ales pe zgura din capitala Frantei! Totusi, in acest context (al spectaculozitatii si al varietatii) alaturarea Nadal-Roger nu mi se pare potrivita, intrucat elvetianul exceleaza la toate loviturile, joaca sclipitor si cand pierde si nici n-are vreun tic deranjant! Nici ceilalti doi colosi (pana de curand, nu stiu daca isi vor reveni vreodata complet) n-au ticuri, dar ii uneste jocul fad, fara stralucire! La sarb nu retin vreo lovitura, in timp ce scotianul are, totusi, un "lob" remarcabil! L-am recunoscut pe R. Waters, dar favoritul meu este D. Gilmour; de pilda, ascult in fiecare zi High Hopes si sunt convins ca S. Wilson, altfel un muzician complet, nu-l va egala vreodata la doua capitole: chitara si voce! O.

haideusicfr (141 comentarii)  •  11 iunie 2018, 17:26

Tiriac a spus odata:Ilie va castiga Wimbledonul.Cand ne vom astepta mai putin. Din pacate s-a inselat. Na-m crezut ca Simnona va castiga un mare turneu.A reusit. Roland Garrosul ne prieste noua romanilor. De aceasta data cred ca Simona va recidiva. Bravo ei!

mg (232 comentarii)  •  11 iunie 2018, 17:31

@Andrei F - Ok, hai să fumăm pipa păcii :)

Liviu (1 comentarii)  •  11 iunie 2018, 18:37

Musashimaru (7 comentarii) • 11 iunie 2018, 14:37 Din pacate ,realitatea e foarte trista si eu nu mai cred de ani foarte multi in "Mos Craciunul" sportului ; nu stimabililor, suntem inca destui ce ne uitam la sport de foarte multi ani si INTELEGEM cand e ceva necurat la mijloc : mafia caselor de pariuri face si desface totul si nici un meci nu se joaca "pe bune"... Multumesc celor multi ,din Orientul indepartat ce au mizat pe Mihaela Buzarnescu in "partida"cu Svitolina si n-o sa inteleg niciodata avalansa de unforced errors a Muguruzei din semifinala si nici caderea brusca pe tobogan lui Sloane Stephens din setul 2 ! Imi doresc enorm sa n-am dreptate, dar fenomenul trucarii meciurilor e cel mai "cancerigen" fenomen posibil din ziua de azi ! Felicitari autorului, mult respect pentru mentalitatea si ratiunea domniei sale ! * E cea mai mare tampenie la care se poate gandi un om sanatos la cap..

zorrozabal (151 comentarii)  •  11 iunie 2018, 18:54

@mushashimaru Extraordinar!Te-ai gandit mult! Macar de ar castiga Simona si Wimbledonul,acusi,acusi!Numai vezi, sa nu dai in galbinare!

aaa (13 comentarii)  •  11 iunie 2018, 19:11

Bună ziua! Doar un fapt aș vrea să spun: ticurile lui Nadal nu sunt ticuri (cel puțin nu așa cum sunt ele înțelese în limbaj popular). Ele sunt efecte ale tulburării obsesiv-compulsive (TOC, în română, OCD in engleză), care este o efecțiune psihologică foarte serioasă, putând distruge total calitatea vieții.

zorrozabal (151 comentarii)  •  11 iunie 2018, 19:11

Catorva nu le place Nadal!De ce?In afara de faptul ca ar avea niste ticuri-ca orice om-acesti domni nu binevoiesc sa ne spuna!Dar se vede ,de ce!Pentru ca e mare!E cel mai mare!Mai ales ca fizicul nu il avantajeaza!Dimpotriva!In rarele situatii cand a fost intrecut,s-a intamplat cand fizicul nu a mai rezistat vointei sale iesite din comun!Cum sa fie plictisitoare meciurile cu Rafael Nadal mai oameni?Cand are cele mai multe lovituri decisive ?Urmare unui joc axat exclusiv pe atac!Voi nu vedeti ca la acele selectii cu cele mai frumoase lovituri,cel putin jumatate sunt din partidele cu Rafael Nadal!Cand vezi astfel de comentarii,nici nu iti mai vine sa citesti cartile de istorie!

aaa (13 comentarii)  •  11 iunie 2018, 19:14

err: efecțiune = afecțiune.

David Gilmour (1 comentarii)  •  11 iunie 2018, 19:28

”Victoria Simonei la Roland Garros este o răzvrătire împotriva sistemului.” :)))))))) Apoteotic!! Nici la OTV nu gaseam hiperbole din astea abjecte.

Andrei (222 comentarii)  •  11 iunie 2018, 19:36

@Geambasu: Nadal e un campion urias care merita mai multa consideratie, chiar si intr-un tabloid ca GSP. Uite, iti recomand un articol care te-ar putea ilumina: https://www.independent.co.uk/sport/tennis/french-open-final-2018-rafael-nadal-vs-dominic-thiem-result-highlights-score-report-a8392321.html Asa, ca de la jurnalist la cancanist.

Obervator (211 comentarii)  •  11 iunie 2018, 19:38

@ zorrozabal Imi mentin afirmatiile de mai sus! Si, ca sa va corectez, doar eu cred ca am scris de rau despre Nadal! Singurul motiv pentru care m-am uitat la setul 3 al meciului de ieri a fost speranta ca austriacul va reveni! Pe Goffin il vad curand capabil sa-l invinga pe Nadal pe zgura! Cum sa nu te plictiseasca raliurile interminabile provocate de spaniol?! Astept turneele pe iarba si US Open, sa-l vad triumfand pe Federer! O.

Andrei (222 comentarii)  •  11 iunie 2018, 20:13

Era gresit linkul: https://www.rolandgarros.com/en-us/article/roland-garros-2018-unstoppable-rafael-nadal-11th-title

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  11 iunie 2018, 20:17

27.10. 2017 "Nu doar tenisul pe care îl etalează Simona Halep este mai modest în prezent. Ceva s-a alterat şi în starea ei mentală. Atitudinea ei actuală emană nesiguranţă, panică, încordare, nervozitate. Aţi văzut-o când a intrat în sală? I-aţi observat chipul crispat? Nu este nevoie să fii psiholog ca să vezi lucrurile astea. De unde acest inconfort psihic? Eşti, în sfârşit, numărul 1 mondial, ai glorie, te-ai îmbogăţit pe munca ta din tenis. Asta trebuie să te elibereze, să îţi genereze o senzaţie de bine, de împlinire. Şi nu doar în declaraţii, care sunt şablon în continuare. ... După finala dramatică împotriva Jelenei Ostapenko, pierdută şi aceea de Simona tot din cauza tacticii defensive, sentimentul predominant a oscilat între dezamăgire şi tristeţe. Astăzi, după trecerea prin faţa Svitolinei, haideţi să ne concentrăm asupra semifinalelor! Garcia-Venus Williams şi Pliskova-Wozniacki. Este tot ce putem face pentru a cenzura senzaţia de jenă."

Undergrant (6 comentarii)  •  11 iunie 2018, 21:17

Felicitari Simonei! Si, nu in ultimul rand, felicitari celui care a scris acest editorial excelent!

di livio (158 comentarii)  •  11 iunie 2018, 21:25

sa nu amestecam AIUREA lucrurile...mare lucru ai zis...Wall, zidul Nadal, celebrul zid al ignorantei, rockeri melomani si parafraze la Waters...imi pare mie ca le-ai amestecat un pic aiurea...si am inteles ca frust nu-i totuna cu frustrant si nici Jimmy Page cu Larry Page...cu Nadal ai dreptate, ii insuportabil...la fiecare serva ii cu mina la pupa...c-am avut presedinte mariner si ne e dor de el

Silviu (8 comentarii)  •  11 iunie 2018, 22:06

Tiriac se ocupa doar de afacerile Simonei si ii mia da cite un sfat. De tenis propriu zis se ocupa Daren si doamna Ruzici de managementul de zi cu zi. Toti au un rol. Tiriac datorita influentei lui maximizeaza profitul pt Simona si pentru el. Batranul se pricepe face asta de 40 de ani. A si declarat " ma pricep la tenis alte afaceri le fac altii cu banii mei".

Silviu (8 comentarii)  •  11 iunie 2018, 22:11

Apropo de baieti . Soderling si Nole au reusit sa-l invinga pe Nanadl la RG. Federer e imens dar la RG...! Toti sunt mari jucatori dar parca nu vine nimic din urma la acest nivel .Next Gen mai nimic .

constantin (241 comentarii)  •  11 iunie 2018, 22:56

Chiar nu ştiam că Ţiriac a fost numărul 8 mondial. Tare! Nu sunt un cunoscător al tenisului şi nu pot face un comentariu pertinent, dar mă uitam la cei veniţi pe Arena Naţională împreună cu copiii lor şi mă întrebam care ar fi reacţia corectă a unui părinte de nivel mediu, din punct de vedere financiar, dacă ar afla că puiul de om pe care îl ţine de mână vrea să facă tenis de performanţă. Să te bucuri sau să dai cu basca de pământ? De unde bani să susţii o asemenea dorinţă? Stere Halep a spus un adevăr în seara asta pe Arena Naţională: Dumnezeu m-a ales pe mine! Omul este foarte credincios şi a găsit o explicaţie pentru reuşita familiei sale, pentru că este o performanţă de familie, ăsta-i crudul adevăr. Ce te faci dacă nu te alege Dumnezeu? Se spune că geniile reuşesc în orice condiţii, dar zicerea nu este valabilă şi în tenis. Fără bani, geniu fiind, rămâi un anonim. Orice copil care învaţă foarte bine poate spera că într-o zi va studia la Oxford, de exemplu, şi apoi să ajungă la...Microsoft. Sunt multe exemple de copii care s-au născut în familii modeste şi au ajuns foarte departe, dar nu în tenis, nu în mileniul în care trăim. Din punctul meu de vedere, asta-i o nebunie. Cineva a deturnat acest sport şi nimeni nu încearcă să-l redea tururor. Orice copil care a fost astăzi pe Arena Naţională poate spera că va ajunge ca Simona, de-asta este frumoasă copilăria, dar realitatea este ca un zid până la cer la baza căruia se vor nărui toate visele. În materie de tenis, urmăresc meciurile Simonei, mă mândresc cu ea, îi doresc mult succes în continuare, respect pentru Stere, dar detest acest sport care nu mai este pentru oamenii de rând. Hai, Simona! P.S. Îmi cer scuze, dar despre Nadal şi Federer nu am ce să comentez, nu prea i-am urmărit. Mai multe meciuri de tenis am văzut cu Andre Agassi şi Pete Sampras.

Tetelica (2 comentarii)  •  12 iunie 2018, 6:33

O întrebare,ca şi curiozitate...țin minte că în anii anteriori se obişnuia să se fotografieze câştigătoarea(câştigătorul) cu trofeul,având pe fundal Turnul Eiffel...s-a renunțat la tradiție ?

Obervator (211 comentarii)  •  12 iunie 2018, 7:31

Simona este pe buzele tuturor si merita toate felicitarile pentru acest prim titlu de GS! Sper din toata inima sa nu se opreasca aici, pentru ca a ajuns la un nivel sportiv si mental remarcabil. Totusi, valul de frenezie starnit este un pic exagerat; inceputul a fost foarte greu, cu investitii care depasec cu mult veniturile unei familii obisnuite, dar victoriile aduc alte victorii si bani, multi bani, care-ti permit nu numai o viata luxoasa, dar si cele mai bune conditii de antrenament! Prin opozitie, atatia sportivi care s-au pregatit in conditii improprii au obtinut mari performante (titlurile olimpice echivaleaza cu un trofeu de GS), dar recunostinta semenilor si satisfactiile materiale au fost incomparabil mai mici! Sa ne bucuram de victoriile Simonei, dar sa nu-i uitam pe ceilalti performeri! O.

?????? (278 comentarii)  •  12 iunie 2018, 8:31

Năstase nu zise în discurs și cine spală șosetele ?

basencu (3 comentarii)  •  12 iunie 2018, 12:07

Unii ziariști care nu câștigă niciun meci între blocuri dar care critică aspru pe cel ce are lumea la picioare ar cam trebui sa ia o pauza. În pauză ar trebui să mai șteargă tastatura cu puțină hârtie igenică, cum zice veșnicul frumos și liber actorul Victor Hrebenciuc.

Brian Glanville (6 comentarii)  •  12 iunie 2018, 12:08

Un articol de recitit, Domnule Geambasu! http://blogsport.gsp.ro/geambasu/2017/08/21/simo-la-cincy-ma-ntelegi/ QED

aciduzzo (130 comentarii)  •  12 iunie 2018, 13:43

Pai Simona nu poate la Turnul Eiffel.....ca nu e marketabila! Daca castiga lady ( de la Banciu dixit!!)meldonium facea poze la ultimul nivel....asa......marketabilitatea dicteaza!!!.....Dar.....ii doresc Simonei sa mai castige 5 (cinci!!) Roland Garossuri de acum incolo si la nici unul sa nu fie invitata sa faca poze la Tour!!! .Domnu Banciu.....nu vreti sa vina Simona sa faca poze in studioul de la B1????

Musashimaru (15 comentarii)  •  12 iunie 2018, 14:14

@zorrozabal, @Liviu : sunteti baieti isteti ,dar ..."Viata e in alta parte", vorba unui scriitor clasic... Mi-as dori sa aveti dreptate dar na', ce sa-i faci, eu sunt Toma necredinciosu' si nu mai cred de mult in coincidente ; de pilda , pentru ca urmeaza Wimbledonul, cum explicati voi cum bate -aproape an de an- croatul Ivo Karlovic recordul de cel mai lung meci de tenis de la Wimbledon, taman la putin timp dupa ce apare acest tip de pariu la casele britanice si asiatice de pariuri... Nu ma lungesc cu exemplele caci sunt cu zecile de mii : chiar italianul Cechinatto apare intr-o ancheta penala in Belgia, dupa niste turnee de mai mica anvergura, meciuri suspecte de trucare... Ultimul exemplu vine din Premier League, de acum niste ani : la inceputul sezonului, prin etapa a 4-a sau a 5-a apare un pariu cu o cota cel putin interesanta prin care pariorii sunt "invitati" sa raspunda la intrebarea "daca credeti ca se va marca pana la sfarsitul sezonului un gol de dincolo de centrul terenului ?" Si, ati ghicit, la nici 3 zile de la "oferta" Xabi Alonso da gol lui Newcastle exact asa cum "Mama Omida" prevazuse... Ei dragii Mosului restul il cunoasteti : a fost o cota excelenta pentru eliminarea in primul tur a castigatoarei de la Rolland Garros din 2017... Si mai putem discuta dar altadata... ;)

Comentează