Personalitatea? Asta ce mai e?
Ne tot întrebăm de ce nu apar campioni care să ia locul lui Federer şi al lui Nadal. McEnroe propune un răspuns

Discuţie la Roland Garros între Mats Wilander şi John McEnroe. Oamenii vorbesc simplu, ca doi vechi prieteni şi foşti rivali. Duşmănia intră rar în bagajul marilor campioni. Ca de obicei, McEnroe pigmentează dialogul şi aminteşte despre dispariţia jucătorilor cu personalitate. Este reproşul pe care îl face periodic generaţiei actuale.
Îngheţ, dezgheţ
Când vorbesc despre tenis, de fapt despre sensul sportului, doi oameni care au fiecare în palmares câte 7 titluri de Grand Slam este bine să asculţi. John spune şi multe adevăruri incomode, şi tot felul de năzbâtii. A fost şi a rămas un rebel. Paradoxal, unul foarte atent la corectitudinea politică. Vezi părerea exprimată în cazul Serenei Williams, legată de îngheţarea clasamentului pentru jucătoarele care rămân gravide şi nasc apoi. Este o discuţie delicată, imposibil a fi tranşată în două-trei apariţii la „Game, Schett şi Mats” pe Eurosport.
Partizanii ideii că sistemul actual afectează dreptul la maternitate al femeilor jucătoare de tenis se află în opoziţie cu cei care susţin că graviditatea este o chestiune de alegere absolut personală, care nu are legătură cu performanţa sportivă. Întrebare din public. Dacă Federer voia să îşi ia doi-trei ani de pauză, ca să vadă cum îi cresc gemenii şi gemenele, i se îngheţa clasamentul? Sau paternitatea este mai puţin importantă decât maternitatea?
Automate de bubuit mingi
Vi se pare că ne depărtăm de subiect. Nu neapărat. Orice dezbatere despre drepturile şi obligaţiile jucătorilor de tenis, despre privilegiile şi constrângerile acestora ne apropie tocmai de miezul discuţiei dintre Wilander şi McEnroe. Personalitatea celor care joacă, în special a figurilor proeminente ale circuitului. Personalitate care ar trebui să se manifeste pe teren şi în afara acestuia. Dilema nerostită a lui John McEnroe: sunt băieţii aceştia de acum şi altceva decât nişte automate de bubuit mingi? Oameni cu opinie, care la un moment dat să militeze pentru schimbare? Ori sunt doar nişte tipi care trag din greu să agonisească fără să le pese de nimic altceva?
Dreptul la revoltă
Dar au jucătorii dreptul la revoltă? Pot ei să se manifeste liber? McEnroe susţine că da, chiar cu riscul ca pe moment să îşi atragă penalizări din partea oficialilor, la pachet cu antipatia publicului. Iar Mac ştie ce spune, din proprie experienţă. Lui îi dă mâna să vorbească, ar observa cei care l-au văzut când se purta ca un apucat. El, căruia în mod foarte natural îi sărea ţandăra una-două, sigur că nu priveşte cu plăcere la tinerii disciplinaţi care îşi văd calmi de jocul lor şi a căror singură formă de revoltă se abate, rar, doar asupra săracei rachete. Dar forţa unor personaje ca McEnroe sau ca Borg nu emana doar din gesturi nonconformiste. Ei aveau exact ceea ce le lipseşte celor de acum. Charisma.
Sateliţii cuminţi
Mai rău este că personalitatea mediocră a jucătorilor contemporani se reflectă şi în peisajul tenisului propriu-zis. Discutăm acum despre cel masculin. McEnroe se fereşte să o afirme, fiindcă e şi el parte a sistemului, dar supremaţia nesfârşită a lui Federer şi a lui Nadal este în sine o formă de boală. Tema nu e nouă, dar merită amintită, ca să ştim cum stăm. Nimeni nu contestă geniul sportiv al elveţianului şi al spaniolului, dar este trist că niciunul dintre tinerii care gravitează în jurul lor ca nişte sateliţi cuminţi nu reuşeşte să atenteze asupra acestei hegemonii.
Am mai scris-o. Raonici şi Dimitrov sunt mai aproape de 30 de ani decât de 20, Thiem, dar mai ales Kyrgios sunt talentaţi, însă inconstanţi. Alexandr Zverev pare cel mai aproape de ce ar trebui să fie un viitor mare campion, dar parcă şi lui îi lipseşte scânteia. Aceea pe care o aveau la timpul lor Borg, Wilander, Edberg, McEnroe, Becker, Agassi, Sampras. Ce aţi zice despre cineva care ar prevesti astăzi că un copil minune, un puşti, să zicem un jucător ca Shapovalov, ar avea şanse reale să câştige repede un Grand Slam? Este că l-aţi suspecta că şi-a pierdut minţile?