Michel, tu cu cine ai vota?
Cazul Platini oferă exemplul ideal pentru mentalitatea de exceptaţi a oamenilor din lumea fotbalului. Inclusiv a celor de la noi. Sau mai ales a lor

În continuare, fostul preşedinte UEFA se luptă împotriva deciziilor tribunalelor sportive. Împotriva evidenţei şi a bunului-simţ. De ce? Simplu. Căci bunul-simţ are etaloane diferite pentru oamenii din tribune şi pentru oamenii de fotbal. Veţi descoperi, bunăoară, că mita în fotbal la nivelul cel mai înalt se numeşte „plată neloială”. Iar pedeapsa pentru milioane de euro însuşite fraudulos nu este nici măcar un na-na la poponeţ, ci o invitaţie la concediu fără plată. Groaznic!
Fraţii de arme ai Naşului
O scurtă recapitulare a faptelor. Pe când era şeful forului european şi automat vicepreşedinte al celui mondial, Michel Platini a primit şpagă de 1,8 milioane de euro de la Sepp Blatter. Ca să scriem şi să vorbim direct româneşte. La vremea aceea, Blatter era preşedintele FIFA şi părea etern în funcţie, aşa că periodic vechea conducere a FRF îşi anunţa susţinerea pentru elveţian în vederea obţinerii unui alt şi alt mandat. Asta ca să ne aducem aminte cu cine vota şi cu cine se înfrăţeau Mircea Sandu şi fraţii de arme din FRF. Mulţi dintre ei, actuali revoluţionari şi membri marcanţi ai opoziţiei care luptă pentru debarcarea regimului Burleanu.
I-au arătat uşa, nu cătuşele!
Ca şi în alte situaţii – vezi celebrul caz de dopaj al lui Lance Armstrong – a fost nevoie încă o dată ca FBI să intre pe fir şi să demonstreze cu acte corupţia generalizată de la FIFA. Urma banilor negri ducea atunci, ca şi acum, până în State. Capete de listă ale acuzaţiilor, atribuirea Mondialului din Rusia 2018 şi a celui din Qatar 2022. Şi americanii ăştia nu aveau altă treabă decât să le facă ordine blânzilor europeni cazaţi permanent la Zurich şi la Nyon! Fiind capul unei organizaţii mondiale, Blatter a beneficiat de clemenţă, aşa doar i s-a arătat uşa, nu a plecat şi cu cătuşe la mâini.
Platini a fost victimă colaterală a scandalului cu cele aproape două milioane de euro primite de la taica Sepp pentru presupuse servicii de consiliere. Ca să ajungem la mioarele din fotbalul nostru, o sumă ceva mai mare decât comisioanele SEG, să zicem, din perioada când Ionuţ Lupescu activa ca director general la Casa Fotbalului. Casa din Bucureşti.
Don Michel Quijote şi morile de vânt ale TAS
Previzibil pentru mentalitatea omului de fotbal indiferent de rasă, sex, religie, vârstă sau paşaport, Michel Platini continuă să se declare nevinovat. Fostul mare fotbalist contestă chiar decizia definitivă a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Care TAS i-a redus totuşi la jumătate pedeapsa iniţială de 8 ani. Pedeapsa nu constă însă în ani de închisoare grea, cum probabil că vă închipuiţi şi cum ar fi suportat omul de rând, ci într-o interdicţie de a mai activa în fotbal. Aşa a considerat Comisia de Etică a FIFA să sancţioneze „plata neloială” efectuată de Blatter în contul lui Platini. Observaţi şi frumuseţea dublului limbaj. Nu „şpagă”, ci „plată neloială”. Câtă eleganţă!
De-o friptură, de-un Camembert!
Şi mai frumos, ca să nu zicem de-a dreptul înduioşător, Platini continuă să îşi caute dreptatea. Şi nu oriunde, ci la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Iar cei care i-au dictat suspendarea sunt consideraţi clovni, escroci şi judecători de gunoi. Dacă ar exista o CEDOF, adică o Curte Europeană a Drepturilor Omului de Fotbal, Platini sigur ar avea câştig de cauză. Cu CEDO, mai avem o şansă. Dar să nu ne hazardăm, or fi şi pe acolo microbişti şi fani de-ai lui Michel care vor considera că şi-a luat şi el, acolo, de-o friptură, de-un croissant. Ce mare brânză Camembert!
Altfel, orice asemănare cu personaje, fapte şi evenimente trecute, prezente şi viitoare din fotbalul nostru nu este întâmplătoare. Amin!