Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Poate fi Dinamo clubul suporterilor?

Cornel Dinu încearcă să dea un sens dorinţei fanilor. Dar ne aflăm în faţa unei utopii. Niciun club important din lume nu este guvernat de oamenii din tribune

Permalink to Poate fi Dinamo clubul suporterilor?
marți, 27 martie 2018, 6:29

Dacă era acţionar la Google sau la Facebook şi avea 0,031% din acţiunile celor doi giganţi social-media, Cornel Dinu ar fi fost un om foarte bogat. Google bunăoară are în prezent o valoare de piaţă de peste 250 de miliarde, iar dacă deţinea 0,031% din acţiuni acolo Mister era fericitul posesor al unei averi de aproape 80 de milioane de dolari. Exagerând puţin, bani cu care putea să îl cumpere pe Negoiţă cu tot cu hotelul Rin, să construiască un stadion nou în Groapă şi să rămână putred de bogat. Observaţi alăturarea dintre „putred” şi „bogat” din celebra sintagmă românească. O fi ceva putred în bogăţie?

1.550 de euro pornirea!

0,031% din acţiunile lui Dinamo valorează fix 1.550 de euro, în condiţiile în care actualul patron consideră că marfa pe care o are de vânzare costă 5 milioane de euro. Normal, atunci când vinzi jucători de echipă naţională cu mai puţin de 300 sau 400 de mii, ajungi la concluzia că şi echipa valorează cât un bloc de 4 etaje de pe vremea lui Ceauşescu. Intenţia lui Dinu de a-şi ceda procentul simbolic de acţiuni nu trebuie măsurată însă în cifre, numere şi cursuri valutare. Mesajul este aici cel care contează.
Simţind că guvernarea Negoiţă a intrat de mai mult timp într-o fundătură, unul dintre cei mai mari jucători din istoria lui Dinamo vrea să mişte lucrurile. Să sprijine iniţiativa suporterilor, cărora să le alăture nume grele din sportul dinamovist, care pe deasupra stau foarte bine şi cu finanţele. Primii vizaţi, Mircea Lucescu şi Ion Ţiriac. Lucescu? Poate în anumite condiţii. Ţiriac? Permiteţi un zâmbet? Eventual un emoticon care râde cu gura până la urechi.

Este suporterul dinamovist un extraterestru?

Suma simbolică pe care Mister este gata să o cedeze suporterilor care au preluat iniţiativa ar trebui să fie miezul unirii tuturor celor care sunt gata să treacă la fapte. Altele decât scenografii sau scandări. Nu mai zicem de luptele corp la corp cu adversarii dintotdeauna. Nu este totuşi o utopie să crezi că vei coagula diferitele facţiuni? Că membrii ONG-ului care a venit cu ideea, împreună cu membrii Peluzei Cătălin Hîldan şi cei ai Peluzei Sud vor vorbi aceeaşi limbă la masa negocierilor? Probabil că da. Este o utopie. Tentantă ca orice utopie, frumoasă, seducătoare, dar la fel de periculoasă. Şi se poate transforma într-o distopie, o deformare a realităţii curente. Fiecare va pune orgoliile pe masă la negocieri, înainte să pună banii. Dacă va fi altfel, înseamnă că suporterul dinamovist nu este om, ci o specie de extraterestru, pe care îl lasă rece dorinţa de a conduce ori sentimentul proprietăţii. Ca să nu mai zicem de mugurii invidiei sau ai bănuielii.

Modelul socios pe înţelesul tuturor

Pentru frumuseţea demersului, să zicem totuşi că aceste obstacole umane vor fi depăşite. Un Dinamo luat în proprietate de suporteri ar fi caz unic în fotbalul mare. S-au făcut tot felul de exerciţii, au fost invocate similitudini cu mari grupări guvernate pe structuri democratice. Au fost evocaţi celebrii socios ai Barcelonei sau ai Benficăi, nu a fost uitat modelul Bayern Munchen. Atât doar că socios sunt oameni care cotizează pentru clubul pe care îl iubesc în schimbul unor avantaje mai degrabă simbolice. Abonamente, promoţii, prioritate la deplasări. Plus dreptul, important, de a participa la votarea/alegerea preşedintelui, şi acela într-o proporţie limitată. Dar socios nu participă efectiv la conducerea executivă a clubului. Transferuri, numirea antrenorului, alcătuirea bugetului. Jose, Miguel sau Manuel nu au fost întrebaţi dacă Barca să îl transfere pe Umtiti sau pe Coutinho. Nici dacă Valverde este bun de antrenor.

La nemţi, clubul conduce. Este lege!

La Bayern Munchen, ca la toate cluburile din Bundesliga, clubul este acţionarul majoritar. În cazul multiplei campioane a Germaniei şi a Europei este nu doar un drept, ci o obligaţie care rezultă din lege. Concret, clubul Bayern deţine 75% din acţiuni. Vin apoi sponsorii importanţi. Adidas, Audi şi Allianz cu procente situate sub 10%. Există desigur şi alternativa Borussia Dortmund, singurul club german listat la bursă. Din pachetul minoritar suporterii pot cumpăra acţiuni. În ambele situaţii, Bayern şi Borussia, există entităţi ale suporterilor în acţionariatul clubul.Dar nu au puterea de decizie.

Participarea fanilor este însă foarte importantă pentru orice grupare, aportul bănesc al acestora constituind baza stabilităţii şi a dezvoltării ulterioare. Esenţială în discuţie rămâne contribuţia susţinătorilor care cumpără săptămână de săptămână zeci de mii de bilete de meci, fie pentru întrecerile interne, fie pentru cupele europene. La asta se adaugă veniturile rezultate din ceea ce se cheamă merchandising (tricouri, fulare, insigne etc). Contează enorm aici nivelul de încredere al oamenilor care susţin o echipă. Încredere că banii lor nu sunt sifonaţi în afaceri dubioase, ci cheltuiţi în interesul clubului. Încredere că nimeni nu îşi ia jucăriile şi pleacă. La Miami sau pe o altă plajă exotică.

Iniţiativa suporterilor dinamovişti care sunt convinşi că pot scoate echipa din zodia sărăciei controlate propuse de Negoiţă merită aplauze. Dar ea trebuie interpretată ca un mesaj puternic, nu ca un substitut financiar pentru un investitor serios. Altfel, cele mai democratice intenţii se pot transforma într-o formă de dictatură sau chiar de anarhie, cu masele de suporteri în prim-plan. Poate că alăturarea este forţată, dar ştim ce a ieşit din „dictatura proletariatului”.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

zorrozabal (151 comentarii)  •  27 martie 2018, 19:41

Etimologic, suporter ar insemna ceva concret-cel care sustine echipa-spre deosebire de un simplu simpatizant!In acest sens,raspunsul la intrebarea din titlu,este da,Dinamo poate fi clubul suporterilor!Dar...al unor suporteri cu bani!Cum au fost Cristi Borcea,Nicolae Badea,Busca-alias Valter,Dragos Savulescu si raposatul Vasile!Sau cum ar putea fi Adrian Nastase,dar care...tace!Tiriac e cu tenisul si probabil ca e restrictionat si de partenerii lui occidentali!Apropo de occidentali si de multinationalele care detin peste 90% din capitalul acestei tari!Vedem ca "Dacia" de ex.sponsorizeaza pe...Udinese,iar F.C.Arges s-a prabusit in liga a 3-a!La fel si anglo-indienii de la Galati,care nu le-a pasat de Otelul!Nu ar trebui sa se imbunatateasca legea sponsorizarii?Raspunsul este in mod evident afirmativ!Cu o conditie!Care?Ca guvernul Romaniei sa aiba vreo putere in fata acestor multinationale!De ce nu are nici o putere?Pai...pentru ca acele multinationale detin peste 90% din capitalul acestei tari!

Mihalcea (7 comentarii)  •  27 martie 2018, 20:00

Încă de la început s-a precizat că nu suporterii vor conduce clubul ci vor avea dreptul de a alege oamenii din conducerea asociației. Proiectul pare ireal dar și Dinamo sub negoiță e clar că se duce după defunctele rivale. Și atunci de ce să nu încerci o idee năstrușnică (vorba lui Dinu)?

itu52 (288 comentarii)  •  27 martie 2018, 20:49

Mai ușor cu ”dictatura proletariatului” că nu o înțelegi sau poate nu vrei. Aproape în tot atâta timp cât i-a trebuit democrației originale, a scos țata din bordeie și câteva ateliere mai de soi, într-o societate care aproape a asigurat necesarul de locuințe(pe care majoritatea le au și acum) și a asigurat într-o industrie ,mai greoaie, de lucru întregii societăți. Nu i-au trebuit mulți ani, poate 35-40 de ani , că nu poți ști exact când s-a întors macazul. Și în ce condiții, după război, cu bolșevicii pe cap, cu trupe de ocupație în țară și datorii cât a vrut Puterea Sovietică. Nu sunt adeptul comunismului, dar nici al celor care batjocoresc, fluturând lozinci demne de epoca de aur. Au fost poate cei mai rodnici ani ai nației și nu s-au datorat comuniștilor ci oamenilor onești care s-au sacrificat sau au fost sacrificați pentru aceste realizări. Așa că multe și-au tras și își trag seva din ”dictatura proletariatului”.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  27 martie 2018, 22:59

O inteleg altfel decat tine. Eu am trait-o pana la 29 de ani. Dar e dreptul tau sa fii nostalgic. Apropo, daca in comunism erai nostalgic dupa capitalism erai convocat de urgenta la Secu. Plus alte avantaje. In rest era foarte bine. Cald in case, magazine pline, libertatea cuvantului. Dar aveam blocuri….

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  27 martie 2018, 21:49

...acest articol ca fan CSU nu ma intereseaza ...stiu ca performanta fara bani nu se poate face ...va scriu in legatura cu articolul ...Alibec si Morutan dincolo de dincolo ...adica de Botosesti ...Domnule Geambasu mare dreptate ai avut... un jucator mare in devenire se cunoaste dupa caracter ...Ghici de ce a dat dovada azi ...Olimpiu Morutan...

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  27 martie 2018, 22:54

Pai, mai tineti minte cati m-au urecheat atunci? Ca il nedreptatesc, ca nu ma pricep la fotbal, ca baiatul este noua perla. Si tot asa

sundance kid (150 comentarii)  •  27 martie 2018, 23:32

Cristian Geambaşu Anii 70' au fost cei mai frumosi ani ai mei . In total contrast anii 80' au fost cei mai uriti si nu as vrea sa ma intorc atunci nici daca mi-ar pune la dispozitie profesorul traznit aka samertexte , masina timpului . Totusi una peste alta in fotbal la nivel de cluburi Romania a stralucit in compettiile internationale .si asta nu ai cum sa negi

VanBasten_85 (35 comentarii)  •  28 martie 2018, 0:11

Asteptam un articol si despre urmarile raportului Curtii de Conturi asupra a ceea ce s-a intamplat la Dinamo.Nu vedem niciun articol despre Nicolae Badea care este vinovatul principal alaturi de Adrian Nastase pentru situatia stadionului Dinamo.Peluzele nu se vor baga in treaba cu sociosul pentru ca Romania este tara tepelor financiare iar daca auzi, ca fan Dinamovist ca Nastase Adrian are minimul de legatura cu facutul de bani la Dinamo trebuie sa te gandeste de 2 ori inainte de a-ti investi acolo economiile.Faceti acum lumina cu ceea ce s-a intamplat la Dinamo nu sa vedem peste 10 ani articole scrise de Tolontan despre fraude prescrise.

Stra Luce Nthori de Nord (93 comentarii)  •  28 martie 2018, 0:22

Da domnu Geambas, Jurnalist box-to-box (adica non jurnalist), voi toti non jurnalistii de la Digi Dinamo antiSteaua Tv!

motanul incaltat (455 comentarii)  •  28 martie 2018, 1:27

Imi pare sa-ti spun dar ai pus botul la aberatiile pe care le pune pe piata Cornel Dinu. Singurul motiv este de a determina grupul de investitii arab cu implicatii masonice sa ofere ceva mai mult . Bineinteles daca asta se va intimpla-ceea ce eu nu cred-Dinu va pune mina pe un mic comision. Poate ala 0,0031 din 5 milioane. Cu alte cuvinte Dinamo are dupa mine 2 sanse: sa mearga cu arabi sau sa nu mearga deloc. Restul sunt fumigene. Dinamo valoreaza cit valoreaza-nu cit vor suporterii sa valoreze.

Dragos (1 comentarii)  •  28 martie 2018, 2:14

Dle Geambasu, va rog sa mi permiteti sa va spun ca plecati de la o falsa premisa. Ca avocat va spun ca nu s a pus niciun moment problema ca supoerterii sa ocupe pozitii executive in club. Suporterii vor finanta asociatia care va prelua clubul. Daca termenul de "asociatie" va ridica semne de intrebare sau neclaritati, o puteti privi ca pe o soc com pe actiuni, intrucat ideea este aceeasi. Suporterii care vor sustine aceasta asociatie, vor vota pozitiile executive din ASOCIATIE NU DIN CLUB!!! Mai departe, acestia la randul lor, vor avea prerogative de a numi persoane in functiile executive din club si bineinteles ca vor da socoteala membrilor pentru activitatea lor. Procedura este destul de simpla in practica, haideti sa n o transformam in ceva complicat, in mass-media. Toate cele bune!

constantin (241 comentarii)  •  28 martie 2018, 7:33

Cornel Dinu îmbătrâneşte urât... M-a deranjat motivul pentru care doreşte ca suporterii să cumpere clubul: să nu cadă în mâinile "străinilor". Şi a vorbit despre "străinii"de la Ciocanul Bucureşti ( fostă Maccabi Bucureşti), ca să ne fie clar la care străini se referă... Domnule Dinu, acei "străini"erau cetăţeni români iar clubul de fotbal era românesc. Pentru faptul că ştie istorie, deşi n-o prea înţelege, domnul Dinu a vorbit şi despre Unirea Tricolor, celălalt club care a format Dinamo, spunând că acolo erau "patrioţii" care au preferat să meargă la puşcărie decât să se asocieze cu "străinii". N-a mers prea departe cu explicaţiile, era şi greu de argumentat... aproape imposibil. Ştim cu toţii că "patrioţii" la care se referă erau simpatizanţii lui Zelea Codreanu. Nu ştiu dacă "străinii" vor cumpăra Dinamo, dar dacă se va întâmpla, sunt sigur că domnul Dinu va colinda stadioanele, pieţele şi satele patriei pentru a ţine prelegeri despre cauzele Răscoalei ţărăneşti de la 1907.

cortes (51 comentarii)  •  28 martie 2018, 7:35

Suporterii nu pot să strângă 5 milioane de euro să cumpere clubul. Plus că ar mai trebui alți bani în investiții. Poate eventual să reușească ceva o Asociație a suporterilor, împreună cu 2-3 sponsori importanți sau cu foști fotbaliști bogați, gen Mircea Lucescu.

Gabone (1 comentarii)  •  28 martie 2018, 7:53

Abia astept ca suporterii lui dinamo să preia pe dinamo..si asa după sfârșitul lui Seinfeld nu mai există sitcomuri bune. Ar putea si fanii lui Ilie Ceausescu să preia echipa bugetară ASA Steaua (echipa cu mărețele eliminări ale lui Bold Klub Vejle MTK Budapest si Kussisi Lahti) si să nu mai stea cu mâna intinsă la stat.

Alex One (122 comentarii)  •  28 martie 2018, 8:56

Putem intelege ca suporterii viseaza lucruri imposibile, e dreptul lor,generat de neputinta financiara marturisita de Negoita. Asta e, atat poate sa dea atat da desi ,avand in vedere ultima declaratie a lui Danciulescu,se pare ca nu va mai da nimic. Dar ca Dinu Cornel sa incurajeze o utopie e mai greu de inteles. Vad ca toata lumea se gandeste la strangerea sumei de 5 milioane de euro pentru cumpararea echipei dar nimeni nu spune ce face cu ea daca se intampla minunea. Stie cineva cat costa intretinerea unui fotbalist pe zi ? Stie cat totalizeaza salariile,deplasarile(transport plus hotel),medicatia,asigurarile medicale,echipament,nocturna si alte utilitati, salvare, brigada de arbitri,etc.,etc. ? A socotit vreun visator aceste cheltuieli curente? Ceva transferuri ? Ca sa nu mai vorbim de situatia ,sa ziem doar neclara, a bazei sportive si mai ales de problemele judiciare extrem de grave.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  28 martie 2018, 10:52

Da, in principiu se poate dar … Oare ce-ar raspunde Radio Erevan ? ----------------- Toti se dau mari dar nimeni nu are curaj sa se bage ! Propunere: Lupescu manager. Actionari fiecare cu un milion: Luce, *uce, Chivu, Piti – ca doar „Dinamo este cea mai mare echipa din Romania“ - Balaj, Ando. Antrenor Raducioiu. Apoi se mai dau procente de putere care conteaza la vot dupa cit investeste fiecare si dupa citi prosti de muls mai aduce fiecare. La muls se pricepe fiecare, mulsul creaza si o stare de concurenta simpatica si euforie. Ce-o sa se mai rida ei cind se lauda fiecare cu prostii lui. Ba, m-am dus la buda si am dat peste un turc, nu-l cunosc dar se uita insistent la mine, a scos banii, hahaha. Ba, la fel, am intrat in dormitor si am dat peste doi rusnaci, a scos imediat portofelefe, hahaha. Ba, la fel, mi-a adus fica acasa trei arabi, mi-a aratat banii, zice ca tot caminu vrea sa cotizeze la noi, hahaha. Ba, la mine a venit patru chinezi sa le dau cite un autograf si a zis ca ne umple de bani daca la dau contu, hahaha. Ba, ciudat, la mine a venit 5 anonimi ca era mascati si mi-a plantat un milion in semineu, pentru Dinamo a zis, uite-i aici in punga, hahaha. -------------------- Bani putini pentru legendele astea, distractie maxima. Pai hai sa va vedem, ca la dat din gura despre habarnisti nu va intrece nimeni. Eu as paria ca de destepti ce sinteti o sa aveti trei variante deja in al doilea an: insolventa, falimentul si spalatul putinii.

Urod (270 comentarii)  •  28 martie 2018, 11:37

@cristian geambasu... Chiar nu te înțeleg... Ar fi de acceptat sa ai părerea asta la câțiva ani de la revoluție, dar dupa aproape 30 de ani când au plecat din țară este 5-6 milioane de români....!!!!!.... Ne mai poți nu-mi nostalgici...?!!!!... Ești în eroare grava și nu mai încerca să ne explici de binefacerile capitalismului din România, ca despre el vorbim.... Sa știi ca ce trăim în afara seamănă mult cu ce sa trăit în anii de atunci... Locuri de munca, liniștea zilei de mâine.... De fapt asta a fost singura cucerire după revoluție, dreptul de a emigra...adică emigrare = fuga de hoție din tara.... Adică o emigrare forțată și nu una așa doar din dorința personala, așa cum se emigrează în lumea civilizată.....Vorbești de dictatura proletariatului...?!!!... . Sa știi ca nu prea am simțit-o precum am simțit de după revoluție, dictatura hoției din politica și a prostituției din mass-media... Și totuși te-a prins revoluția la 29 de ani...?!!!... Ar fi interesant dacă ai fi obiectiv, dincolo de faptul ca esti ziarist( pintre altele, ziariștii se ocupa cu spălatul creierelor).. ... De fapt asta trebuie sa fie prima calitate a unui ziarist... OBIECTIVITATEA....

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  28 martie 2018, 15:25

Nu cred că ai înţeles prea bine. Dar dacă ştii că ziariştii „se ocupă cu spălatul creierelor”, de ce te mai enervezi? Apropo, „ne mai poţi nu-mi nostalgici” dacă totuşi încercăm să scriem corect româneşte? Eu nu m-aş numi aşa.

Urod (270 comentarii)  •  28 martie 2018, 13:58

Dacă vrei sa faci o fapta buna, oprește aceasta mascarada de stadion care se construiește după principiul ,, mai bine ceva decât nimic “.... Un stadion de numai 15 mii de locuri este complet depășit încă înainte de a se construi... Proiectul suporterilor se bazează tocmai pe un stadion cu capacitate mult mai mare.... Minim 25 de mii de locuri... Vorbim de o Capitala de peste 4 milioane de oameni...!!!... Nu vorbim de un oraș ca și Sibiu, Craiova.... Chiar dacă pe moment numărul se suporteri a mai scăzut din cauza insucceselor din ultimii ani, asta nu justifica sa arunci banii pe un stadion mic.... Și construit la dos, ca în fata și-au facut băieții deștepți treaba.... Uite asta merita investigat, cum este posibil ca cineva sa aibe tupeu în văzul întregii lumi...?!!!!.... Și te miri de ce suntem,, nostalgici "... Da, ne dorim disciplina de atunci, hoții nu puteau să-și facă mendrele...

Urod (270 comentarii)  •  28 martie 2018, 15:45

Ar fi frumos sa reușească acest proiect dar este greu, pt ca este vorba de România... Sunt echipe care se bazează exclusiv pe banii suporterilor dar într-adevăr ca nu la un nivel ridicat... Dar ar fi un început extraordinar dacă ar reuși și bineînțeles, sa apară și un investitor potent. De fapt asta se cheamă un club serios, cu asemenea combinație, suporter + investitor. Foarte important este și cine se va pune în fruntea acestei idei, pentru ca trebuie sa fie o persoana mai presus de orice bănuială.... Mai ales când vorbim de bani.

vasco (267 comentarii)  •  28 martie 2018, 17:38

Calcule corecte,in general.Singurul club din Romania care ar fi putut fi organizat ca o societate pe actiuni ar fi fost Steaua,dar s-a ales praful cand a incaput pe mana celor care l-au transformat in FCSB.Atunci se stia ca are in jur de patru milioane de sustinatori din care daca jumatate s-ar fi transformat in actionari si ar fi platit si cotizatie lunara...s-ar fi putut vorbi,dar asa..NU!Oricum fotbalul romanesc isi merita soarta,chiar a inceput de ceva vreme procesul firesc de faliment .Ca si in alte domenii ale societatii romanesti coruptia generalizata si-a facut efectul.Dar lasa ca vine cineva foarte priceput:))))))de la UEFA si va salva totul,bineinteles fiind ajutat de marii manageri prunea,raducioiu,chivu,ohohooo,lume buna,greii fotbalului romanesc.Asa cum spuneam...falimentul e meritat.Nu poti sa-ti furi mereu caciula si sa zici ca esti smecher.

vasco (267 comentarii)  •  28 martie 2018, 17:41

Ah,si dintre marii manageri ai fotbalului romanesc nu-l pot omite pe Balaj,sef la AJF Maramures,pe care daca il intrebi de vreo echipa de fotbal din judet ...nu o gaseste,pentru ca sub mareata lui conducere,de fapt nu mai exista.Penibil!Dar e in gasca ,te joci!?

George (2 comentarii)  •  28 martie 2018, 18:19

Articolul dvs este cel putim rautacios, sper ca nu scris din prostie. Cluburile din Spania si Portugalia, din care fac parte echipele de fotbal, sunt conduse fix de suporteri. Si anume José, Miguel si Manuel platesc anual 100 de euro, la fiecare 4 ani isi aleg presedintele dintre ei( se numeste democratie), cam toata conducerea executiva a clubului e aleasa dintre suporteri, si primesc in schimb promotii la dentist, la spitalele private, la bilete, la magazine, primesc abonamente la preturi bune si nu mai spun ca pot intra la preturi derizorii la orice competitie sportiva gazduita de club. Fiindca ati dat ca exemplu Benfica, sa stiti ca acel club are multe sectii sportive si socios pot intra la pret ft mic la orice meci, au reduceri importante la magazinul clubului, asigurare de sanatate si multe alte beneficii. Modelul este extraordinar si nu e de mirare ca cele mai importante 2 cluburi din lume, Real si Barcelona sunt cluburi construite pe modelul asta. Cluburile cu "patron" vor muri incet incet fiindca la baza nu sta dragostea pt sport ci pt bani.

Emilian (91 comentarii)  •  28 martie 2018, 18:25

Proiectul suporterilor este ireal dintr-un singur motiv: in Romania la ora actuala in fotbal se toaca bani, nu se castiga (cu o singur exceptie, si ea trecatoare: fcsb)! Prin urmare, cati suporteri si ce sume sunt dispusi sa toace acesti suporteri?! Vorbe se pot spune multe, dar capitalul nu este al suporterilor, ci doar catorva "suporteri" (Borcea, Badea, ..., Turcu..). Cat despre investitorii misteriosi si Marea Britanie, am o intrebare simpla: de ce ar veni cineva sa investeasca milioane de euro intr-un campionat fara suporteri, fara sponsori, cu terenuri proaste si cu sanse mici de a recupera banii investiti?! Raspunsul nu poate fi gasit decat in niste explicatii subterane, ce tin de zona gri sau chiar neagra a economiei.

Comentează