Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Roman la români

Ştefan Radu a fost vândut ca vehiculul de imagine al lui Lazio pentru întâlnirea de la Bucureşti. Nu că şi-ar fi dorit asta

Permalink to Roman la români
joi, 15 februarie 2018, 11:46

Jucător-căpitan, ghid sau ambasador? Sau toate la un loc? Vorbim despre Ştefan Radu şi despre rolurile în care ar fi fost distribuit pentru întâlnirea FCSB-Lazio. Era să scriu „internaţionalul român Ştefan Radu”. Dar noroc cu domnul Adrian Porumboiu care ne-a dat ştirea în exclusivitate. Radu nu mai vine la naţională. Pe bune?

Versiunea Gazzetta dello Sport

Să lăsăm totuşi exclusivităţile domnului Porumboiu. Vorbim despre Ştefan Radu. Poate cam mult după unii, dar trebuie să recunoaştem că omul este personajul principal în contextul meciului de pe Arena Naţională. În condiţiile în care din deplasarea la Bucureşti trebuie scos profit maxim cu minimum de mijloace, italienii au exploatat trecutul dinamovist al fundaşului. Gazzetta dello Sport de marţi susţinea că Radu va fi căpitanul unei echipe în care în afara lui se vor mai regăsi doar trei titulari: portarul albanez Strakosha, plus mijlocaşii Parolo şi Lucas Leiva. Ca orice echipă cu un anumit nivel, biancocelestii vin în România convinşi că înlocuitori gen Luiz Felipe, Murgia, Lukaku, Nani sau Caicedo îi vor putea suplini pe De Vrij, Marusici, Milinkovici-Savici, Lulici sau Immobile.

Rugăciuni sau tactică?

Dacă era o partidă din Cupa României, aveam o mostră perfectă a lipsei de respect faţă de adversar. Fiind una din Europa League, care prilejuieşte întâlnirea între o formaţie de top 5 din Serie A şi vicecampioana Ligii 1, se discută despre pragmatismul peninsularilor opus speranţelor temperate ale românilor. După ce patronul a încuviinţat că întâlnirea cu Lazio este totuşi la fel de importantă ca derbyul cu Dinamo, Dică a înţeles că poate alinia cea mai bună formulă şi nu una de avarie, precum omologul Simone Inzaghi. Va reintra Alibec, al cărui capital de încredere sporeşte direct proporţional cu greutatea şi cu prostiile pe care le face când intră pe teren. Sunt ceva discuţii şi despre cum va arăta linia de mijloc, bunăoară cine lângă Pintilii – Popescu, Teixeira sau Filip?, dar nu ne îndoim că Doamne-Doamne îl va lumina pe domnul Becali, la fel cum îl va apăra pe Vlad, ultimul apărător. Sfătuit de şeful suprem să îşi întâmpine adversarii cu rugăciuni, Vlad poate renunţa la sfaturile specialistului Marius Popa.

Decent, nu docent

Simbolistica prezenţei lui Ştefan Radu la Bucureşti nu este însă deloc o glumă. Cu 10 sezoane în spate pentru Lazio, pentru care a evoluat de 301 ori în total, dintre care 241 de meciuri în Serie A, fostul dinamovist este vehiculul de imagine ideal pentru întâlnirea cu rivala de odinioară. Mizează însă Simone Inzaghi doar pe faptul că antipatia publicului stelist va fi aspirată de Radu? Sau pe valoarea pur fotbalistică a românului, care şi-a câştigat de-a lungul timpului un rol aparte în club? Ştiri de ultimă oră dinspre Lazio îl indică rezervă pe Radu. Ceea ce ne spune o dată în plus că supralicităm rolul lui pur fotbalistic. Să conchidem aşadar că Ştefan Radu este o prezenţă decentă în prima echipă a lui Lazio, dar nu mai mult. Şi este o prezenţă decentă atunci când joacă. Mai ales în ultimii ani, lovit de de multe accidentări, nu a fost titular absolut.

Totuşi, o medie de peste 20 de partide pe sezon în ultimul deceniu îţi conferă un cert prestigiu în ochii conducătorilor clubului şi ai suporterilor. Prestigiu cultivat de Radu cu un egoism feroce în detrimentul echipei naţionale a României. Patriotism versus interes personal? Radu ştim ce a ales. Deci este profesionist, vor spune triumfător oamenii de fotbal. Oamenii ceilalţi, adică oamenii-oameni, vor fi în tribună.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Carol K (146 comentarii)  •  15 februarie 2018, 14:11

Daca e primul meci nici ei nu se vor omori cu firea,interesul lor e ca in retur sa aiba un stadion plin adica sa nu transeze calificarea inca de azi. Asta nu inseamna ca nu vor incerca sa castige dar nu cu toate motoarele turate. Asta e o reteta veche, toate echipele mari fac la fel. Ei au in campionat meciuri solicitante cu Juventus, Milan, Roma samd nu cu Voluntari sau Sepsi.

itu52 (288 comentarii)  •  15 februarie 2018, 15:55

Ștefan Radu mai de grabă perfecționist decât profesionist, numai așa își poate apăra șansele în fotbalul mare. Ar trebui neglijat, nu pentru că e fost dinamovist, ci pentru că același tratament ni-l aplică și el nouă. Să-l lăsăm cu plapuma-n cap să-și numere banii, să-și lingă rănile trupești și sufletești dobândite în bătăliile pentru țară și să ne vedem de sărăcia noastră.Sper să primească o corecție marca Budescu, poate așa recapătă darul vorbirii și reușim să pricepem de ce s-a supărat văcarul pe sat.

Kris (89 comentarii)  •  15 februarie 2018, 16:03

RADU nu mai vine la nationala pe buna dreptate.Tot timpul grupul fcsbistilor au avut oun comportament retrograde fata de Dinamovisti.Asta este de pe timpul lui Valentin Ceausescu si a lui Vadim.Momentan Nationala este confundata cu Becali.Trist ,dar adevarat.

Liviu (48 comentarii)  •  15 februarie 2018, 17:52

De vreo 2 ani ne tot omorati cu Radu asta... La nivelul lui valoric, in Italia anilor 90 nu ar fi avut loc la nicio echipa in Serie A. Una era sa joci 10 ani la Lazio in anii 90 cot la cot cu vedetele lui Cragnotti, un Lazio care castiga cupe europene sau chiar Il Scudetto, si alta acum cand fotbalul peninsular trece de ani buni prin cea mai slaba perioada istorica. Daca un anonim se impune azi titular in atacul Milanului, nu inseamna ca e mai bun decat era Raducioiu in 93, care era tinut pe bara de Simone, Papin, Massaro s.a.m.d. Este suficient sa verificati cu ajutorul youtubului, sa urmariti rezumetele din Il Calcio anilor 80 sau 90 si sa vedeti ca n-aveai loc sa mai arunci un ac in tribuna.. ori acum, bate vantul cam peste tot, in afara de noul Mall al Juventusului, unde e "cool" sa te duci... Ma apuca plansul cand ma gandesc ce insemna campionatul acesta odinioara in comparatie cu paragina in care a ajuns acum... Da, bun articol!

SauronSiTolontan (3 comentarii)  •  15 februarie 2018, 18:00

Aha, deci Radu e un egoist feroce, iar stelistii sunt oameni-oameni. Exceptional! Emil Bobu ar fi mandru de articolele lui Geambasu.

MZM (198 comentarii)  •  15 februarie 2018, 18:35

Nu are nicio importanta ce rol va juca ST. Radu in aceast meci. Este un jucator, atat! Nu cred ca o echipa italiana se poate gandi la trucuri ieftine, specifice noua romanilor. Elementul determinant in aceasta dubla confruntare este... suita celor trei infrangeri (mai ales accel 1-4 cu Napoli!). Lazio a venit la Bucurest... ca muscata de vipera! Un nou rezultat nefavorabil, al 4-lea, ar fi un dezastru pentru club. Asa ca, indifernt cati titulari vor absenta, vor face totul ca sa castige. In aceste conditii, Cred ca Steaua va juca fara presiune si ar fi bine sa foloseasca prilejul acestei duble pentru imbogatire experientei internationale a jucatorilor, mai ales a celor tineri. Trebuie sa incerce sa joace frumos si, daca li se iveste prilejul, sa si inscrie goluri. Prin calificarea in primavara, obiectivul Stelei a fost atins.

Lup (20 comentarii)  •  15 februarie 2018, 18:45

Radu Ștefan era unul din cei 3-4 jucători români care reușiseră la nivel înalt, dar era tratat mult sub statutul pe care-l câștigase, fiind rezerva lui Raț, Goian, Grigore, Rădoi, Moți. A ales să NU fie umilit. Și, rețineți încă ceva: echipa națională nu reprezintă țara, echipa naționala reprezintă guvernul. Radu a refuzat guvernul, nu țara, dacă tot suntem pe sistem metaforic.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  15 februarie 2018, 19:07

...eu sunt om de fotbal ...deci ...n o sa fiu in tribuna ...

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  15 februarie 2018, 19:07

...eu sunt om de fotbal ...deci ...n o sa fiu in tribuna ...

Ion Gheorghe (21 comentarii)  •  15 februarie 2018, 20:35

Radu Stefan nu vrut sa vina la "nationala lui Burleanu"din scarba !

Comentează