Altă lecție (de) italiană
Ar fi timpul să ne eliberăm de tirania clișeelor care propovăduiesc forţa grupului. Și să mai vedem și fotbal

În Gruia și pe “Giuseppe Meazza”. Să urmărești în paralel două meciuri de fotbal nu mai este demult o experienţă inedită. Te așezi în faţa televizorului și butonezi telecomanda. Dar să vezi încă o dată diferenţa de nivel/concept între fotbalul “lor” și al nostru rămâne în continuare o experienţă dureroasă.
Cu ceai de sunătoare
La Cluj, CFR-ul lui Dan Petrescu avea de îndeplinit o formalitate. Hai să nu ne ascundem după Feleac! Liderul campionatului trebuia s-o învingă pe FC Botoșani ca să își consolideze poziţia în clasament, profitând o dată în plus de egalul FCSBului la Voluntari. A fost un meci anost în Gruia, cu ocazii puţine, dar cu alergătură multă și realizări subţiri. O partidă care mergea foarte bine asezonată cu un ceai de sunătoare, contra durerilor de ficat. Era clar din primele minute ale confruntării, Dan Petrescu și Costel Enache dăduseră consemnul “forţei grupului”. Așteptăm greșeala adversarului! Și ce se întâmplă dacă greșeala nu vine? Vine Petrescu și îi ceartă pe suporteri. “Sunt dezamăgit de rezultat și de faptul că nu am jucat bine, dar sunt dezamăgit și de public. O echipă care e pe primul loc trebuie încurajată, nu cum a fost azi”.
Ne rupem dinții în lecții tactice
Dar publicul, dragă Dane, are dreptul să fie dezamăgit? De tactica ta prudentă, de jocul la alibi, care pândește doar eroarea adversarului. Cum să fie generos suporterul dacă tu îi oferi cinism și meschinărie fotbalistică? E adevărat, rezultatele fac uitate de multe ori prestaţiile mediocre, locul în clasament este foarte important, capital chiar, dar publicul vine la stadion ca să guste și spectacol, nu ca să își rupă dinţii în lecţii tactice. Tendinţa în fotbalul modern este alta. Calitatea meciurilor a devenit regulă, lupta pentru rezultat se împletește cu frumuseţea jocului. Sunt acolo și pragmatism, și generozitate. Și grijă pentru linia de clasament, și respect pentru cel care îţi plătește biletul și te urmărește la televizor. Propriu-zis, pentru cel care îţi plătește cea mai mare parte a salariului. Un salariu pe care el, suporterul certat, nici nu știe să îl numere. Deci fără număr, cum se spune azi în lumea bună.
Cetatea atacului
Cu ajutorul unei singure taste mergem pe “Giuseppe Meazza”. Așa se numește faimoasa arenă atunci când gazdă este Inter. Când acasă este pentru Milan se numește San Siro. Dar vorbim despre același stadion, același derby unic și aceeași pasiune uriașă pentru fotbal a italienilor. Nu am ales întâmplător Derby della Madonnina pentru comparaţie. Fotbalul italian a dezvoltat cultul apărării ermetice și al organizării jocului. Italienii și nimeni alţii au celebrat bucuria sadică a scorului de 1-0. De niște ani, ceva s-a schimbat și acolo. De când ambele tabere, echipe și spectatori, au înţeles că este nevoie de altceva. Acest 3-2 obţinut de Inter contra Milanului demonstrează că fotbalul s-a schimbat din temelii chiar în cetatea cel mai bine apărată.
Lumea regăsită
Nu a fost cel mai frumos meci posibil, dar a plăcut atitudinea ofensivă a oamenilor antrenaţi de Luciano Spalletti și de Vincenzo Montella. Calitatea tehnică și dorinţa de a privi mai mult spre poarta adversă. Milanul, echipa cu care se întâmplă să ţin de pe vremea lui Rivera, nu mai are fundași de calibrul lui Costacurta, Baresi sau Maldini, nici olandezi zburători, nici brazilieni fermecători. Interul, în schimb, îi propune pe Candreva și pe Perisici și îl mai are pe Icardi, un vârf un pic mai bun decât Omrani sau Urko Vera. Glumesc desigur, nu uit cât costă Icardi și cât Omrani. Dar aici este vorba de esenţa mesajului, nu doar de nivelul jocului. Publicul de pe San Siro a trăit cu sufletul la gură până în minutul 4 al prelungirilor. 5 goluri în Derby della Madonnina înseamnă deja altă lume. Îmbrăţișarea caldă de la final dintre Spalletti și Montella, antrenorul pe val și antrenorul sub val, fraternizarea jucătorilor celor două echipe, totul povestea despre o lume regăsită. Publicul din Gruia, certat de Petrescu, a trebuit să-și pună scobitori la pleoape. Cam asta-i diferenţa. Spectatorii de la Cluj s-ar fi transformat în suporteri care vibrează dacă simţeau că asistă la altceva decât o luptă între șahiștii Dan Petrescu și Costel Enache. Din câte am auzit, nici în șah apărarea siciliană nu mai este la modă.