Unde ne sunt fundaşii?
Probabil în nepăsarea generală a celor care se cred oameni de fotbal. Uitaţi-vă ce stoperi au echipele noastre fruntaşe şi cruciţi-vă!

Cu zăpezile de altădată ne-am lămurit. S-au topit din cauza încălzirii globale. Printre motive, prea mulţi purtători de BMW-uri şi de Mercedesuri. Dar unde ne sunt fundaşii centrali de altădată? Ei unde s-au topit? Nu cumva în dispreţul general pentru meseria de apărător?
Teoria e frumoasă, practica naşte monştri
Putem începe discuţia plecând de la cazul Dinamo-FC Botoşani 0-1. Avem la îndemână slalomul special al lui Golofca printre apărătorii roş-albilor. Victime predilecte, Nedelcearu, Marici şi Romera. Victime colaterale, Mahlangu, Hanca, Nascimento. Când spunem apărători ne gândim nu doar la fundaşi, ci la toţi jucătorii de profil defensiv. Şi nu numai la ei, fiindcă fotbalul contemporan a consacrat instituţia fotbalistului capabil să fie prezent în ambele faze ale meciului. Indiferent cine te atacă, vârful advers sau colegii lui, fundaşii de bandă. Teoria este simplă, aplicarea ei provoacă dezastre naturale.
Apărarea, subiect delicat
Aţi observat că după înfrângerea dinamoviştilor în faţa Botoşaniului s-a vorbit foarte mult despre ratările uriaşe ale lui Nemec sau Hanca, amândoi mult sub nivelul arătat în sezonul trecut. S-a analizat felul în care a arătat Paul Anton la revenirea din Spania, mai ales că opţiunea lui Contra de a folosi doi mijlocaşi centrali cu profil mai degrabă ofensiv i-a expus echipa raidurilor lui Moruţan şi Golofca. Toate, lucruri adevărate, observaţii ale unor oameni care ştiu fotbal şi nu „vor răul lui Dinamo”. Despre felul în care nu funcţionează apărarea, şi nu numai în cazul lui Dinamo se discută mai puţin. În treacăt, ca atunci când vrei să eviţi un subiect delicat.
Pe note, nu pe impresii!
Să luăm cuplurile de fundaşi centrali aliniate de trei dintre cele mai importante echipe româneşti la început de sezon. Viitorul, Steaua/FCSB, Dinamo. Poate că lucrurile stau extraordinar şi suntem victimele unor impresii greşite. Campioana Viitorul a trimis pe teren la Cluj un tandem de stoperi cu Marius Constantin şi cu Ţâru. Un veteran activat printr-o fantezie a lui Hagi şi un produs sută la sută al Academiei. Prestaţie notată de Gazeta Sporturilor cu 4 în contul lui Constantin şi cu 3 în dreptul lui Ţâru. Să trecem la trupa lui Dică, indiferent cum vrem s-o numim. Deocamdată, Larie şi Bălaşa sunt singurele variante pentru postul de apărător central. De ce aşa? Fiindcă patronul şi „colaboratorii” s-au îngrijit de orice şi au cheltuit pe orice, numai pe fundaşi de meserie, nu! Asta apropo de dispreţul despre care vorbeam mai devreme. Larie a fost notat cu 5, Bălaşa cu 6 după întâlnirea de la Timişoara, o echipă al cărei atacant, Bud, a avut o evoluţie notată cu 4 de Gazetă!
Ce îi lipseşte lui Nedelcearu
Am început cu Dinamo, terminăm cu Dinamo. Nedelcearu a primit 5 după coliziunea cu Golofca, iar Marici, 6. Detest să îmi cert colegii, dar eu cred că aş fi fost mai sever. S-a(u) văzut rău, mai ales în perspectiva meciului cu Athletic. Iar insistenţa cu care Dinamo l-a promovat pe Nedelcearu merita un rezultat mai bun. Un fundaş cu acroşaj şi tackling mai bune. Cu o viteză în plus, cu o detentă pe măsură, cu un simţ superior al anticipării fazei. Cu o linişte interioară care să denote stăpânirea fişei postului şi inteligenţă. Am enumerat câteva dintre calităţile şi rigorile meseriei de fundaş central. Fundaşii centrali despre care majoritatea microbiştilor cred că sunt doar nişte flăcăi care raşchetează tibiile adversarilor.
Idolul Tamaş
Să nu rămânem încruntaţi prea mult timp că facem riduri. Când afli că idolul copilăriei lui Nedelcearu a fost Tamaş începi să înţelegi multe. Până la urmă, e o chestie de gust şi de perspectivă a timpului în care trăieşti. Dacă nu i-ai apucat nici pe Beckenbauer, nici pe Baresi, nici pe Cornel Dinu, nici pe Belodedici ai alte repere. Dar dom’ profesor Cosmin Contra care la Milan a fost coleg de echipă cu Costacurta şi cu Paolo Maldini ar avea ce să-i povestească. Bine, pe cine mai interesează astăzi cine au fost Maldini, Costacurta, Baresi sau Beckenbauer?