Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Părinţi proprietari de copii

Ştiţi zicala românească "Eu te-am făcut, eu te omor?" Tragic, într-un fel unii chiar o aplică

Permalink to Părinţi proprietari de copii
marți, 25 aprilie 2017, 5:48

Weekend-ul trecut a fost îndoliat de moartea a doi copii ucişi într-o avalanşă în Masivul Retezat. E vorba despre Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (13 ani), multipli recordmeni la alpinism. Cei doi copii se aflau într-un grup, pe un traseu de vară, alături de 5 adulţi care au scăpat doar cu răni. Printre aceşti 5 adulţi, taţii celor doi copii ucişi de avalanşă. Mai mult, unul dintre iniţiatorii circuitului, despre care Federaţia Română de Alpinism afirmă că era „o expediţie cu caracter comercial”, a fost Octavian Popescu, tatăl alpinistelor Dor Geta Popescu şi Crina Coco Popescu.

Culpă juridică, vinovăţie morală
Aflate de-abia la început, cercetările privind tragedia de acum câteva zile au relevat faptul că victimele nu ar fi purtat cască de protecţie şi nici echipament adecvat unei asemenea expediţii. Foarte important, din grupul de 7 numai copiii  şi-au pierdut viaţa, celelalte persoane, iarăşi important, adulte, suferind doar răni nu foarte grave. Dar discuţia în acest moment nu este despre vinovăţie în termeni juridici, ci despre vinovăţie morală. Această nenorocire deschide o dezbatere despre responsabilitate. Despre drepturile părinţilor asupra copiilor. Până unde se întind acestea? Cât şi ce anume au voie să hotărască părinţii în numele copiilor? Până la ce vârstă? Nu e în regulă să îţi obligi copilul să joace şah, darămite să fie alpinist la 10 ani. Este obligatoriu să îţi înveţi copilul să se spele şi să îşi respecte semenii, dar nu îl poţi condamna să fie as al pianului. Poate nu-i place, poate are aptitudini pentru grădinărit.

Putem să ne punem întrebări. Trebuie
Dor Geta Popescu deţinea în palmares 6 recorduri mondiale şi unul european. Primul dintre acestea fusese stabilit la vârsta de 10 ani (!!), când Dor Geta urcase pe Vârful Ararat, 5137 de metri. Au urmat Vârful Damavand (5671 metri) în Iran şi Aconcagua (6960 de metri) din America de Sud. Toate până să fi împlinit 12 ani! Şi ca să fi stabilit un record mondial la 10 ani, înseamnă că fetiţa asta începuse antrenamentele de la 6-7 ani. Înţelegeţi? Iar noi ce ar trebui să facem, fără să părem nici insensibili la durerea părinţilor, dar nici ipocriţi încercând să dăm lecţii? Putem să ne punem întrebări, fiindcă avem şi noi copii. Întrebări despre felul în care îi creştem şi avem grijă de ei. Cum îi protejăm de rău şi de pericole, dar cum îi şi călim pentru greutăţile vieţii. Poate că alpinismul este un sport, deşi eu înclin să cred altceva. Dar dacă este un sport, este unul periculos, cu un considerabil grad de risc. Un părinte nu are dreptul să îşi expună copilul unui pericol potenţial în numele unei glorii discutabile (nu există nicio instituţie abilitată care să omologheze aceste recorduri!) sau mânat de un spirit aventurier. Sau şi mai grav, dublat de un interes comercial!

Drept de viaţă şi de moarte?
Şi mai departe? Să regretăm dispariţia unei mari campioane sau să plângem moartea unui copil împins de tatăl lui să practice un sport extrem? Doi copii purtaţi de mână de taţii lor spre moarte. Nu este o figură de stil. Este cutremurător. Dar compasiunea se amestecă aici cu revolta. Legea din Codul Penal spune „ucidere din culpă”. Legea morală propune alţi termeni. Inconştienţă. Iresponsabilitate. Dorinţa de celebritate pe spatele odraslei. Este un patent cu oarecare vechime deja. Şi peste toate, ideea periculoasă că viaţa copilului îţi aparţine. Ştiţi vorba românească „Eu te-am făcut, eu te omor!”. Proastă vorbă! Şi poate ne mai trezim din goana asta după tot felul de recorduri absurde şi inutile. Apropo, în curând o să auzim cum le-a crăpat inima şi unor practicanţi de supermaraton sau alte probe extreme, care chipurile ne educă voinţa şi ne testează limitele. Dar bunul simţ şi gândirea luminoasă cine ni le dezvoltă?

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Filbert (70 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 18:17

Inimile crapa destul de des la maratoane, nu e ceva neobisnuit. E stupid si absurd insa nu neobisnuit...

capra neagra (1 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 18:27

Trebuia sa se intimple tragedia asta ca sa ne dam seama ca nu e normal ce fac asa-zisii astia parinti ahtiati dupa glorie si arginti?

maratonist (2 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 18:31

Da, dar eu nu am auzit pe nimeni care sa fi alergat maratonul din obligatie... Nu incurcati borcanele, nu te oblga nimeni sa alergi maratoane sau ultramaratoane, in cazul de mai sus parintii astia teroristi-alpinisti abuzau de copiii lor pentru o faima efemera si cel mai probabil interesul lor financiar.

Vlad (4 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 19:19

Pai de matematicieni nu scrie nimeni nimic, cum sa-si dea parintii copiii la matematica? Recordurile nu sunt inutile - va dau voua (presa de sport) de mancare.

Morphstar (1 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 19:24

Esti tare m3n, sa pui in oala toti cocalarii, nespalatii, boschetarii care isi abuzeaza copii prin diferite mijloace, cu un caz nefericit. Orice sportiv isi risca viata, chiar si un jucator de golf. Hai sa nu mai facem performanta ca exista niste KGB-isti ca tine

A (2 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 19:29

Nu te grabi sa judeci. Daca ar fi avut sansa sa ajunga adulti performeri, i-ai fi laudat pe parinti. Judeci. Mai multa smerenie, domnule ziarist, nu te baga in asemenea situatii. Vor suferi parintii lor toata viata. Intelegi ce spun?

Țepeș (1 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 19:31

@Vlad La olimpiada de matematica nu moare nimeni. Dar sa-ti trimiti copiii pe munti inghetati, e un risc destul de mare. Te gandesti de fiecare data ca e posibil ca ei sa nu se mai intoarca vii de acolo.

Calin S (1 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 19:32

Domnule Geambasu, Aveti dreptate ca nu ar trebui fortati copiii pentru a indeplini visele parintilor. Cu toate acestea eu sunt pentru o atitudine care sa atraga atentia asupra pericolelor si nu o demonizare a parintilor celor 2 copii accidentati. Sunt convins ca durerea lor este cea mai puternica iar realitatea dura i-a convins de greseala facuta. Cu toate acestea nu cred ca ei sunt proprietari de copii. Acei copii au iubit performanta. Mihai Nesu a iubit performanta iar accidentul sau putea avea loc si la 12 ani. Cred ca mesajul pentru parintii copiilor care fac sporturi de performanta este sa constientizeze riscurile si sa faca aceasta analiza de risc. Nu vreau sa mai scriu despre fetitele care fac gimnastica si balet de performanta, despre hochei, rugby sau fotbal - fie el si la Academia din Ovidiu. Performanta cere sacrificii. Intrebarea este unde marcam linia de echilibru. Cu respect, Calin S.

drako (30 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 19:36

nu vom invata nimic din aceasta tragedie ! in doua saptamani totul se va estompa,apoi uita...asa cum soferii nu invata nimic din tragediile rutiere,continund sa circule cu viteza excesiva,bauti,sa faca depasiri neregulamentare,etc.etc.etc.

Unu’ (71 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 19:44

Va invit sa cititi scrisoarea doamnei Camelia Maria Manea despre expeditia lui Coco Popescu pe Aconcagua. Daca ai fi parinte si l-ai fi intalnit imediat pe ta-su lui Coco, se pune problema cati ani cu executare ai fi primit. In rest, pacat de acei copii.

JE (29 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 20:28

Dureros este faptul ca fetita batea record dupa record de varsta in escaladare..... dureros deoarece recordurile dobarate apartineau surorii ei ! Daca nu era limita de varsta pentru Everest, tatal o ducea acolo.... insa cei de acolo au impus o limita de 16 ani....cum sa pot intelege ce e in sufletul parintilor , darcred ca e cumplit.... Intr-o tara in care sa fi puscarias si infractor este un motiv de fala si obiect de talk-show-uri de succes, nu suntem in stare sa condamnam si sa corectam un sistem educational ce este interzis intr-un sfert de lume civilizata..... Ne lamentam ca Norvegienii sunt asa si pe dincolo (cum sa ia copii bre ? DE ACEEA !!! Ca nu le sunt respectate drepturile. In multe zone rurale si nu numai, femeile trebuie sa ""stea "" si la bataie si abuzuri sexuale (din partea sotului ) zambind, sub privirile aprobatoare a propriilor mame pe motiv ca si ele asa au fost tratate si asa e normal.... Sa ignori realitatea si sa te crezi infailibil , sa-ti conduci propriul copil la riscuri indiferent de atentionarile media, a posturilor de alpinisti si mai ales a unui grup de salvamontisti ce au insistat sa-i urmeze pe drumul de iarna si nu drumul de vara din cauza riscurilor si mai ales ca erau insuficient echipati.... este dincolo de intelegerea mea.... Siguranta, sanatate, educatie , suport sentimental si material e baza unei bune cresteri a odraslei..... restul e de la D-zeu.....

Laurentiu (1 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 20:32

Ultima fraza face toti banii! "Dar bunul simţ şi gândirea luminoasă cine ni le dezvoltă?"

Flaviu (69 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 20:33

am impresia ca domnul acesta [Popescu}, cauta publicitatea,avea probabil niste angajamente comerciale ... plus o doza respectabila de teribilism.. [sa-i numim nebunia asa].. astia nu erau oameni de munte adevarati... intrebati-i pe Lacatusu, pe Torok, eventual pe Useriu..sau pe Avel Ritisan [Piff] ca e de aici din zona unde a avut loc tragedia.. cei 7 au incalcat atatea reguli ale ascensiunii pe timp de iarna, incat orice comentariu e de prisos.. ..zapada proaspat ninsa nu face priza pe cea veche ,batatorita, mai ales in perioada asta, cu variatii de temperatura.. in rest D-zeu sa-i odihneasca in pace pe cei doi copii.. iar omul ala ar trebui oprit de la a mai conduce astfel de expeditii..

io (24 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 20:38

Oare si pe Tyler Armstrong l-au obligat parintii sa se catere pe munti?

bulanelu (16 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 21:06

Ce-ar fi ca tu, geambașule, să te duci în *** mă-tii și sa taci, în morții mă-tii de chreytin?

Vlad (44 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 21:07

Crapa inima la maraton...dar mai des crapa in lipsa maratonului... Nu apar, nu atac, pentru ca NU AM FOST ACOLO. Dar parintii care isi hranesc copiii de ajung la 12 ani obezi morbizi? Cu ce e mai vinovat un Popescu- care nu cred ca si-a fortat copilul sa bata recorduri ci doar i-a insuflat pasiunea pentru munte cu un X-ulescu care da copilului la 7 luni sarmale, la 2 ani zahar cu lingura si la 12 ani il are la 120 kg...

Doru (105 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 21:12

Părinții au greșit în mod îngrozitor dacă este adevărat ce se spune, dar nu-i cazul să-i linsam, noi cei care nu intelegem sportul asta, și asa vor avea o povara greu de dus toată viata și este o vorba....atunci când un om este la pământ , nu te repezi sa mai dai și tu în el...lasati-i să-și ducă durerea iar noi sa tragem învățăminte. Alpinismul este practicat de oameni aparte , eu nu înțeleg ce placere este sa te duci pe munte și sa îngheți de frig, ei au și niște reguli pe munte știute doar de ei, că-ți n-au murit în escalade și că-ți vor mai muri....aici era un lucru care putea fi evitat. Păcat, mare păcat, dar sa fim un pic mai ponderati, dacă vrem sa demonstram ca noi am fi gândit altfel, nu trebuie sa dam în niște oameni distruși.

bulanelu (16 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 21:18

Si tew *** in gura, handicapatule1

Doru (105 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 21:19

Scuzați greșelile de ortografie, ma dispera telefonul asta , schimba sensul cuvântului în mod automat.

Cristi (1 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 21:28

D-le Geambasu, performanta cere sacrificii, uneori mortale. Normal ca l-a inceput parintii i-au pus sa faca acest sport, dar cu timpul copiilor le-a placut si din acest motiv au facut si performanta. Atitudinea parintilor lor cred ca este de apreciat deoarece i-au indrumat spre marea performanta (care peste tot cere sacrificii: gimnastii, sahistii, matematicienii, etc. nu au copilarie), cred ca este o atitudine normala a partintilor care vor ca ai lor copii sa ajunga cineva in viata, nu niste oameni blazati care regreta viata pe care o au.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 21:34

...mai este o vorba romaneasca ...bataia e rupta din rai ...Proasta vorba !!!

bubucul (52 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 22:11

Vă salut, domnule Geambașu! Eu nu sunt de-acord cu dumneavoastră în totalitate. Aveți cumva certitudinea că acei copii au fost obligați să facă acest sport? Poate părinții i-au luat cu ei de când au fost mici, dar asta nu înseamnă că acei copii au fost obligați! Poate copiii deveniseră pasionați, nu aveți de unde să știți! Iar utilizarea zicalei „Eu te-am făcut, eu te omor!” mi se pare că are caracter de manipulare aici. Adică introduci o zicală cu care nu prea ai cum să nu fii de-acord ca să dea greutate unei păreri/judecăți subiective.

Petrica (3 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 22:45

Eu ma mir cum de, presa romaneasca inca nu a dat vina pe autoritati, pe ISU, pe IGSU, pe Piedone, pe Victor Ponta sau pe cainii comunitari ca in toate cazurile de pana acum sau n-am vazut eu? Evident ca parintii iresponsabili nu sunt vinovati, nici acei parinti care si-au lasat copiii minori fiind sa mearga in Colectiv, club in care se consumau bauturi alcoolice, droguri si se fuma la greu si nici acesti parinti care si-au obligat copiii sa se catare pe munti. Spun ca si-au obligat copiii pentru ca nimeni si nimic nu ma poate convinge ca acei copii si-au dorit de buna voie sa fie acolo. Si chiar si asa, daca si-au dorit sa fie acolo, fiind minori aveau nevoie de girul cel putin al unuia dintre parinti, deci despre ce mai vorbim in continuare? Parintii sunt vinovati. La varsta lor, acei copii n-aveau ce cauta in postura aia. Vor performanta, exista atatea sporturi potrivite pentru niste copii. Sporturile extreme sa fie interzise minorilor precum sofatul, dupa 18 esti major si vaccinat si daca vrei sa te sinucizi n-ai decat sa te sui pe care munte vrei tu. O mare parte de vina o are si presa romaneasca, pentru ca in loc sa cultive o anumita educatie populatiei, de exemplu presa sportiva sa cultive o educatie sportiva, dar de unde atata educatie sportiva cand articolele de scandal, gigi becali, fcsb si pozele cu fete sexy aduc infinit mai mult rating decat educatia sportiva. Cum ii invata de exemplu GSP pe tinerii sportivi ca pariurile sportive sunt interzise in sport, cand cel putin un sfert din pagina de start este plina cu si despre periuri?

its1134 (5 comentarii)  •  25 aprilie 2017, 23:30

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nica fara frica ! (138 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 0:46

bah geambasule ma uimesti pe zi ce trece si asta numai in mod negativ !!!!!....cine naiba te-a mai facut si pe tine gazetar !!!!?????....deci , dupa mintea ta toti ar trebui sa se apuce de sport la varsta majoratului pt ca daca se apuca de copii inseamna ca sunt obligati de parinti !!!!!!????.....sa nu mai trimita parintii copilul sa cumpere o paine ca daca-l calca masina e vina....parintelui !!!!....sa nu-l mai trimita in tabere , ca si acolo se moare !!!!.....sa nu-i trimita nici la biserica ca si acolo se moare , cum au murit cei 116 copii arsi de vii.....geambasule , peste tot se moare !!!!!....nu numai la alpinism !!!!.....ma surprinde insa ca nu se moare si de .....prostie si ai ajuns la varsta asta !!!!!

Man on the Silver Mountain (15 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 0:53

Felicitari domnule Geambasu! Cand autoritatile intervin si apara copiii de nesesabuinta parintilor nu ne convine ( vezi Cazul Norvegia). Avem mult de lucru cu mentalitatea colectiva. Avem mult de lucru cu ce inseamna Protectia Copilului. E o diferenta enroma intre cum isi apara alte state copiii si ce se intampla in Romania. Nu parintii sunt vinovati ci acei care permit asemenea lucruri sa se intample si nu intervin sa puna parintii pe sine. Va salut de departe!

Ino (1 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 0:55

"cu timpul le-a placut" au scris unii, sunt curios de unde au dedus asta?

motanul incaltat (455 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 1:47

Iti spune ceva numele Johann Cruyff???? Fiul -un jucator profesionist dar un no name.... Poate nu i-a placut asa mult. Poate avea mai mult succes daca juca sah.Sau baiatul lui Rivaldo care a ajuns sa joace fotbal la Dinamo.... E clar ca ajungind aici nu are nici o legatura cu fotbalul....Dar cind la 10 ani ai sase recorduri mondiale, nu cred ca puteai face altceva mai bine in alt domeniu.... Era un fel de MOZART al alpinismului.... Dar accidente se pot intimpla in orice clipa ... si la 10 si la 20 si la 50 si la 80....Face parte din VIATA.... Pare tragic dar exista DESTIN sau KARMA sau cum vrei sa-i zici...Oricum au murit facind ce le placea.... Oricum toti murim, 99% facind ce nu le place....Incearca sa gindesti peste ce gindesc 7 miliarde de spalati pe creier si vei atinge poate intr-o zi NIRVANA........Daca Vasile Turcu e sigur in IAD , acesti copii sunt sigur in RAI....

Marcello (52 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 2:30

Din pacate multi copii din Romania au o copilarie ABSOLUT GROAZNICA... BATUTI, APOSTROFATI, PEDEPSITI IN DIFERITE MODURI de aceeasi parinti de la care copiii ar trebui sa ia exemplu... Asta e si motivul principal pentru care acesti copii carora li se distruge copilaria, in ultima instanta li se distruge VIITORUL, personalitatea, valorile in care ar trebui sa creada, selfrespectul si respectul pentru altii... Asa se face ca atunci cind trebuie sa patrunda in viata de adult, ne trezim ca societatea are de a face cu infractori de toate categoriile posibile, oameni bolnavi PSIHIC, oameni care si-au pierdut inca din copilarie increderea in ei si in tot ce-i inconjoara, oameni care NU mai au respect pentru NIMIC, singura lege pe care o accepta si o cunosc fiind Legea Junglei... Bineinteles ca un copil trebuie educat, directionat... Cu un copil trebuie sa fii capabil SA DISCUTI ca parinte... Daca incerci sa discuti cu un copil dupa ce l-ai batut de l-ai zapacit, NU mai are nici un rost, o faci degeaba, si dupa asta il bati iarasi... ca sa-i intre mintea-n cap... Imi aduc aminte, copil fiind, tata imi spunea 'I-O TE BAT I-O TE PUP'... Bineinteles ca atunci cind incerca sa ma "pupe" deveneam CUMPLIT DE STINGHER IAR SENZATIA PE CARE O INCERCAM ERA UNA DE GREATA ABSOLUTA... Pentru ca acelasi individ care incerca sa ma "atinga" era cel care cu o zi sau o ora inainte ma TERORIZASE CU BATAIA... Am 60 de ani dar totul este cit se poate de REAL pentru mine... Imi aduc aminte de batai pe care le incasam cind INCA NU IMPLINISEM 4 (PATRU) ANI... Eram o mina de copil si imaginea BATULUI CARE SE RUPE IN URMA LOVITURILOR PESTE PICIOARE ESTE CA UN FILM IN RELUARE CONTINUA... Dar n-avem ce sa facem, mergem inainte...

gogu (7 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 2:59

Gasiti aici lamuriri cu privire la asa-zisele performante si recorduri ale familiei Popescu. http://mirceaordean.blogspot.ro/2012/03/munte-car-mesajul-presedinte-vasilescu.html?m=1

Silviu (2 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 6:17

Consider că este o marlanie fără margini sa discutați atât despre această dispariție tragică, să nu aveți decența de a păstra linistea în aceste momente tragice si de a lasa familiilor celor ramasi intimitatea necesară. Nu aveți niciun drept să judecați, doar în baza unor prezumții, cum de altfel nu aveți niciun drept să judecați deloc

fg (1 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 7:03

Poate daca ar fi purtat casti de protectie... Poate...

comabi (18 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 8:02

Sunt foști mari scrimeri, fotbaliști, handbalisti, atleți, practicanți de bob etc decedați în cursul unui antrenament, sunt cazuri de copii morti fiindca nu au avut centura de siguranta pusa pe scaunul din spate sau ca au căzut intr-un puț cu diametru de 30-35 cm, sunt tot felul de cazuri stupide. De ce nu ati fost indignat când a facut acele recorduri, d-le Geambasu? De ce nu ati inițiat atunci un asemenea editorial? Atunci nu ati realizat ca era periculos sau nici macar nu citiseti despre rezultatele ei/lor? Pentru ei, acel traseu era aproape floare la ureche, de aici si aceasta siguranta care i-a dus la pierzanie. Tot dam vina pe părinți, fara a cunoaște entuziasmul copiiilor când atingeau acele borne de altitudine. Am convingerea că nu întotdeauna se merge pe munte cu acele căști de protectie pe cap, inclusiv de catre Salvamont. Da, era avertizare de avalanșă, însă nu am văzut un articol pe tema părinților care plecau pe A1 pe viscolul acela si care rămâneau blocați cu 1-2 copii, chiar sugari, cate 14-15 ore in masina, doar pentru ca "Am crezut ca ajungem". Serios, indiferent de culpa țărilor, consider că neșansa a fost principalul motiv. Le doresc din tot sufletul sa treaca peste acest moment de cumpăna, iar sora Getei sa continue aceasta disciplina dacă este într-adevăr pasionată de ea.

Mihai Soare (1 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 8:13

O catrastrofa naturala nu e in culpa nimanui. Cati copii mor anual in accidente de masina si cati in avalanse?! Dupa tine ar trebui sa se interzica transportul copiilor cu masina, pentru ca parintii îi pun in fata unor riscuri, si anume acela de a fi striviti de un camion asa cum s-a intamplat acum doua zile http://adevarul.ro/locale/slatina/accident-rutier-grav-zona-padurea-saru-trei-victime-incarcerate-doi-copii-preluati-stop-cardio-respirator-intervin-zece-echipaje-1_58fdec825ab6550cb88335f2/index.html Dar de copii aia. tu Geambasule si toata gasca de moralisti ipocriti ai natiei, nu o sa scrieti nimic, ca na, nu ies clickuri si trafic dintr-un "banal" accident rutier, ca doar se intampla mii in fiecare an. *** (ca in rest nu schimbati nimic, de ex. acel elicopter SMURD prabusit in Rep. Moldova nici pana azi n-am aflat de ce a cazut si cine-i vinovat) si faceti toate astea de pe inaltele culmi ale moralitatii si binelui public. Dar stati fara grija, vorba rusului: Karma is a bitch

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ion (7 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 9:16

bah da tu esti o noua specie de comunist. ai vrea sa-ti creasca statul copii? sa hotarasca altii pt ei? te pomenesti ca astia or fi fericiti ca le au murit copiii pe munte. esti un *** (si e prima data cand jignesc pe cineva pe bloguri da' tu meriti cu prisosinta asta. nici macar nu cred ca te jignesc, pt ca tu chiar asta esti, un ***)

mircea (120 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 10:00

1. Nu sti daca tatal a impins-o sa faca alpinism...Poate ca acesti copii sunt crescuti cu dragoste pt munte. 2. chestia cu antrenamentele de la 6-7 ani nu tine. alpinismul nu este altceva decat urcat pe munte, deci multe trasee montane si escalada. Iar escalada este un sport hai sa-i zicem institutionalizat ( din pacate) care este practicat de foarte multi copii... 3. accidentul a avut loc in Retezat in timpul unei ture montane de rutina si nu dificila...si nu pe varfuri de peste 4000 m pe alte continente... atata timp cat ai combinatie munte + zapada ai risc de avalansa. Se putea intampla oricui, din nefericire... asta nu inseamna ca nu ne putem trimite copiii la munte.. 4. casca: de ce trebuia sa fi purtat casca ? Din cate am inteles nu facea escalada de iarna in rock & ice pt a se proteja ci facea o tura in zapada. Da un google pe glacier walking sau ski de tura sau snowshoes....vei vedea ca grupurile nu poarta casca... 5. echipament adecvat: ce echipament trebuia sa aiba? eu nu cred ca acest grup s-a dus pe munte in pantofi de strada... asta la experienta lor. Echipamentul il folosesti in functie de tura pe care o faci. Eu cred mai degraba ca au avut pur si simplu un ghinion enorm cu avalansa asta...

mircea (120 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 10:14

inca ceva: discutia despre drepturile parintilor asupra copiilor tb purtata dar rupta de acest accident nefericit...

Adi (5 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 10:39

Total de acord cu dvs., dar o corectie pentru acuratetea cazului. In grupul de 7 erau 4 adulti si 3 copii. Mai era si sora ui Erik, de 15 ani. In alta ordine de idei, presimtirea mea este ca, la in moment dat, un rol lamuritor il va avea sora Getei, Crina Coco Popescu. Dupa ce va trece socul tragediei si va avea ragazul unsi introspectii, poate va marturisi convingator de ce pasiunea mistuitoare pentru "alpinismul de performanta si recorduri" I-a disparut brusc fix la 18 ani. Daca ar avea disponibiitatea pentru aceasta marturisire sincera, at fi foarte important.

Alex (29 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 10:40

Este o poveste trista, ca multe povesti din Romania! Oare invatam din aceasta poveste? S-a dat o lege absolut normala cu privire la fumatul in spatial publice si a iesit un tambalau urias, oamenii aceia care atentau la viata altora, o parte dintre ei, eras agresiv de vocali! Dovada neaprecierii unei masuri salvatoare a fost scoaterea de pe lista parlanentara a senatoarei ce a initiat proiectul de lege! Educatia, aceasta este cheia! Educatia prin exemplul personal! Educatia prin toate formele media! Lamentari sunt destule! Dupa fiecare tragedie rasunatoare exista lamentari! Solutiile sunt baza, moartea nevinovatilor SA nu fie in zadar! Poate un ziarist intreaba omul Popescu, ce a avut in minte cand au ales calea! Poate acelasi ziarist intreaba fata lui cea mare De Ce face escaladarea muntilor! Asa aflam resorturi ale gandirii lor! Daca v-a fi gasit vinovat domnul Popescu sa participe ca si pedeapsa juridica la educarea altora prin exemplul propriu! Gand bun pentru copii! SA speram ca moartea lor a fost cat se poate de usoara! Mi-as fi dorit SA ii cunosc! Ceea ce faceau ei nu putea fi facut de multa lume! O zi faina sa avem! Minte si intelepciune!

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 11:34

Mult curaj, subiect greu. Tragedie mare. Cineva trebuia sa scrie. Gest cavaleresc ? Felicitari. Nu spun insa ca va impartasesc opinia. Responsabilitate inseamna si sa ti-o asumi, asa apar extreme si in educatie. Unii parinti fac prea mult, altii ii lasa sa-si dezvolte creativitatea – ca sa fiu elegant. Daca iese, e bine. Mama l-a scapat in cap cind era mic si uite asa nu poate decit sa faca bani. Lasata acasa, la scoala, poate ajungea Dor savant de renume mondial. Cine stie ? Poate mergea la un concert, cadea intr-o groapa cu bicicleta ori motocicleta, o calca un izmenar ori fotbalist pe trecerea de pietoni cind saraca mergea sa se antreneze pentru olimpiada internationala de ceva ori la job pentru o piine. Toti apropiatii gindesc ca era in locul neportivit. La fel vecinii invidiosi. Stai mai bine Getuto acasa ca avem ce minca. Daca se nastea la Constanta era probabil pe alt val. Ea voia sus, asta e clar si e bine. Dar la poalele muntilor e alta mentalitate, mai toti se gindesc ca trebuie sa se lupte cu muntele. Bine, in afara ***, dar din astea sint pe peste tot. Aici mai stirnea invidia si banii, dar fara bani si sponsorizare nu se poate face performanta. E nevoie de performanta ? Eu cred ca da. Ce ma supara este in toate cazurile este ca ce se intimpa de multe ori este nedrept. Chiar si atunci cind de prea multa educatie ajung unele sa se bata pe moaste si li se taie rasuflarea. De parca Domnul ii ia pe cei mai buni. Ce sa faca cu Ilici, sa-l puna in spirt ? Uite ca ne-a luat-o pe Dor care aspira la ceva. Ce ne bagan noi ? Doar nu asipa sa ne duca pe toti la idealurili inalte ale RSR. A cazut pe munte, nu de pe tocuri. Au fost impreuna, a fost un accident nefericit, si-au asumat toti riscuri. S-o lasam asa caci familiile au deja prea mult de suferit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

aham (62 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 11:41

oamenii care le iau apararea acelor parinti confunda lucrurile. una e sa-ti sustii copilul, sa-i insufli o pasiune si alta e sa ignori toate avertisementele care indicau pericol extrem in zona aia. nu e nimic de laudat sau de aparat aici, una e sa-ti asumi riscuri ieftine de dragul banilor, alta e sa-ti expui copilul unor pericole imense din acelasi considerent

aham (62 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 11:48

e chiar ridicol, unii compara mersul cu masina cu infruntarea riscului de avalansa. ca doar si acolo se intampla accidente, asta ar fi punctul comun. doar ca nu e. e doar un sofism ***

mg (232 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 12:50

Ca să faci alpinism îţi trebuie o doză mai mică sau mai mare de nebunie, care poate fi frumoasă până la proba contrarie. La limită această pasiune poate friza patologicul, vezi cazul lui Alen Robert „Omul paianjen”, care se distrează escaladând cu mâinile goale zgârie-nori. Dacă e bine sau nu să-i insufli această pasiune copilului, luându-l din faţa computerului, e o temă de reflexie care îi chinuie în primul rând pe cei loviţi de tragedie. Cine are de'nvăţat ceva, a făcut-o deja. Inutil să răsucim cuţitul în rană.

Liliana Cirstea (1 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 14:54

Azi este inmormantarea.Putin respect pentru fata si familie! Zilele trecute au murit doi copii in masina alaturi de parinti, pentru ca o roata la un tir a explodat. Acuzatii si pe acei parinti de ucidere din cupla , pentru ca erau in acel loc. in acel moment cu copiii la plimbare. Unde este compasiunea si bunatatea noastra ca oameni,intr-un moment greu pentru familie?Ne-am dezumanizat.......

Cosmin (1 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 17:19

Ca om al muntelui si amator de extrem nu o sa apar parintii astia idioti dar astia is 2 oparinti care isi forteaza copii sa presteze pe la Shouri TV vezi shouri de *** gen Vocea Romaniei Junior etc etc parinti care isi lasa copii lipiti de monitoare tablete si faceboukuri ? Acu acesti parinti vor avea scuze pt ca odraslele sa nu faca vreo miscare ... Repet incaodata ce sa int in Retezat a fost idiotienie pura a unor parinti care isi forteaza copii sa faca alpinism de performanta ... ca ma indoiesc ca copilu ala la 12 ani ISI DOREA sa urce ACONCAGUA ...cum ma indoiesc ca maj copiilor de canta danseaza la 9 ani isi doresc sa fie vedete isi impinsi de la spate de parinti care de obicei is *** si spera ca pe spatele copiilor sa se realizeze ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

radu (14 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 17:36

In sfarsit un articol cu care sunt de acord. bravo :)) Eu as spune ca acest parinte a gasit ce a cautat de ceva timp. Coco, sora Getei a fost doar ceva mai norocoasa. Pacat ca a trebuit sa se intample o tragedie totusi pentru a incepe sa se vorbeasca si in media romaneasca despre fortarile si impingerile de la spate ale parintilor pentru ca copiii sa doboare recorduri, gadiland astfel orgoliul prostesc al parintilor lor. pentru ca, in fond, despre asta este vorba, cand auzim despre copii care doboara recorduri ei sunt intotdeauna impinsi de la spate de parinti, nu doar sustinuti financiar; sa fim seriosi, cati dintre noi am auzit copii de 6-7 ani spunand ca isi doresc cu ardoare sa faca antrenamente zilnice de cate 4-5 ore, pentru ca telul lor in viata este sa doboare recorduri? tot ce-si doreste un copil, fie el supertalentat, este sa se joace si sa aiba o viata de copil. bineinteles, daca ai un tata ca al Getei sau ca al lui Agassi, nu ai voie sa zici chestiile astea, pentru ca nu te vor duce departe in viata....

Ionel (1 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 20:50

Un copil incepe la fotbal pe la 6-7 ani,daca la 10,se intampla o tragedie si face infarct pe teren,sau isi rupe genunchiul si ramane schiop toata viata parintii sunt iresponsabili,cautau glorie si arginti.Daca au noroc si nu isi rup nimic,dar au fugit de imaginea si amintirea unui tata betiv,se cheama Cristiano si au prenumele unui Fenomeno,sunt exemple de urmat,sunt Campioni.Poate nu toti cauta glorie,domnule ziarist,e posibil ca la unii sa fie o consecinta a pasiunii lor,devin campioni pentru ca fac ceea ce le place.E posibil ca acesti copii sa se fi bucurat cu adevarat de soare, in varful muntelui,impreuna cu parintii lor,sa fi adorat cu adevarat ceea ce faceau.Nu cred ca este in puterea noastra sa hotaram asta.De accea,cred ,ca uneori,Tacerea e de aur!

ADRIAN P. (6 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 21:19

Articol necesar si foarte corect. Am vazut tot felul de comentarii pe langa. Domnul Geambasu a punctat esenta si a facut-o foarte bine.

Nicco (44 comentarii)  •  26 aprilie 2017, 23:40

Ca sa stabilesti un record, trebuie sa participi la o competitie (sportiva). Din spusele alpinistilor implicati in aceasta catastrofa, nu exista nicio competitie pentru copii in alpinism . Asa incat parintii care i-a dus pe acest traseu, amatori inconstienti, sunt niste ***...Nu-i totuna cu a obliga un copil sa invete pianul/matematica/samd ...astea nu ucid

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

XlX (12 comentarii)  •  27 aprilie 2017, 0:29

Am vazut ca multi oameni catalogheaza, explicit sau nu, aceasta intamplare drept accident. Iar acest lucru mi se pare complet gresit. Daca intr-adevar au existat avertizari asupra riscului de avalansa in zilele anterioare tragediei, atunci acei oameni nu aveau ce sa caute acolo. Daca tineau neaparat sa riste, sigur nu aveau niciun drept sa-si ia si copiii. Iar cand aceasta excursie mai are si aspect comercial, asa cum s-a vazut in anuntul de pe site-ul fundatiei, deja ajungem in alta zona. Cand joci ruleta ruseasca si glontul nimereste la tine nu poti sa dai vina pe soarta. Iar daca o mai faceai si pentru bani Puncte, puncte, caci nu prea stiu ce s-ar mai putea spune.

Comentează