Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Vlad Achim, un pariu. Mergeţi?

Dincolo de cele 3 puncte luate turcilor de la Osmanlispor, marele câştig al Stelei este recuperarea unui mijlocaș maimuțărit de patron

Permalink to Vlad Achim, un pariu. Mergeţi?
vineri, 25 noiembrie 2016, 6:24

Este timpul odelor. Sau poate că nu. Putem cânta victoriile Stelei şi Astrei, ca rod al revigorării fotbalului românesc. Dar ştim bine că nu-i aşa. Putem aplauda, şi e frumos să o facem, construcţia golului egalizator al Astrei. Sau schimbarea la faţă a roş-albaştrilor. Dar ştim bine că nu ne-am însănătoşit cu două victorii care ţin echipele noastre în cursa calificării.

Teoria norocului susţinut de muncă

Cu două lovituri libere bătute excelent de Boldrin nu se face primăvară europeană. Dar mai ştim şi că Zeul Fotbal nu-i chiar atât de asupritor pe cât îl prezentăm noi câteodată. În afara stratosferei, aceea unde respiră fără mască Real şi City, şi Barca, şi Dortmund, şi Juve, în lumea de jos aproape oricine poate bate pe oricine. Cu voinţă, bună organizare a jocului, cu un pic de noroc. A avut noroc Steaua cu Osmanlispor? Teoria norocului legată în jurul Stelei îi enervează teribil pe suporteri. Dar funcţionează; fără un dram de noroc nu poţi nici traversa strada fără să dea un zevzec cu maşina peste tine. Şi bineînţeles că norocul ţi-l faci şi singur. După o primă repriză modestă, în linia evoluţiei de la Chiajna, cu joc îmbâcsit, cu centrări sigure prin spatele porţii, marca Adi Popa, cu sprinturi frânte în faţa primului adversar, amprentă De Amorim, după pasele greşite ale lui Muniru şi faulturile inutile ale lui Pintilii, după ce Momcilovici şi Toşca şi-au invitat adversarii direcţi să înscrie, după toate astea a urmat altceva.

Schimbările. Văzuserăm acelaşi meci

Au urmat două schimbări la pauză, Bourceanu în locul lui Pintilii şi Golubovici în locul lui Enache. Asta însemna că şi noi, şi Reghecampf urmăriserăm acelaşi meci. Poate şi patronul, nu? Bourceanu şi Golubovici. Doi luptători, doi oameni care nu se feresc să pună tibia şi pometele la bătaie când alţii îşi feresc şi degetul mic de la mâna stângă. Prin apariţia lui Golubovici mingile trimise în careu au început să capete un sens. Intrarea lui Bourceanu nu a adus limpezime, a tăiat însă ceva din avântul lui Maher, Delarge sau Regattin, linia din spatele apaticului Rusescu. Şi mai importantă a fost însă, părere personală, apariţia lui Achim. A blamatului, ignoratului şi neglijatului Vlad Achim.

Îmbrăţişarea antrenorului

Intrat în locul lui Muniru în minutul 63, Achim şi-a jucat cartea cu sobrietate. Nu ca un pokerist, ci ca un fotbalist cu experienţă, care ştie că e pe sfârşite cu creditul. Din tot felul de motive. Din cauza unei anume lejerităţi personale, din cauza prudenţei antrenorului şi a nerăbdării proverbilale a celui din lojă. Joi seară, implicarea în joc a lui Achim a fost exemplară, pasele lui au curs în ritmul regăsit al echipei. Dacă aţi băgat de seamă, singurul stelist luat de o parte de Reghecampf imediat după meci a fost Achim. Nu a fost doar o îmbrăţişare, o îmbărbătare formală, ci şi un mesaj şoptit la ureche. Încă o dată, cred că trăiserăm acelaşi meci, antrenorul şi noi.

Admiraţie contra spirit critic

Îl văd pe Vlad Achim cel mai important câştig al meciului cu Osmanli. Peste cele 3 puncte câştigate în bătălia pentru calificarea în primăvara Europa League. Mi se pare că Vlad poate deveni în scurt timp personajul determinant de la mijlocul terenului pentru Steaua. Are statura, calmul şi tehnica necesare să fie peste Pintilii, Muniru şi Bourceanu la un loc. Exagerez? Posibil. Urmează să mă fac de râs cu profeţia asta? Nicio problemă, e sănătos din când în când măcar să faci şi exerciţii de admiraţie, nu doar jogging critic. Ştiu că am observat ceva acolo care miroase a fibră de fotbalist. Nu-i aşa Vlad?

Comentarii (14)Adaugă comentariu

victor L (285 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 20:18

Hotariti-va: este au ba "timpul odelor"? Ca altfel nu "mergem" la pariu :P

marius (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 20:48

cu ceva timp in urma, la meciul de cupa de la SUCEAVA, pentru prima oara l-am vazut jucind pe ACHIM, habar nu am de unde a aparut, dar pot spune ca mi-a placut ca jucator, technic, calm, capul sus, un jucator de creatie, si ca fost jucator de fotbal imi sare in ochi imediat ...un meserias, sper ca si tine sa nu ma insel, are toate calitatile, cu siguranta va progresa. DA, MA BAG, E UN PARIU CISTIGATOR

pawn (106 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 20:50

nimic de imbaTAMAS?? cel mai mare fundas al romaniei, de la fane sames incoace (care, saracu', si ala a murit de ficat gras). si da, amandoi peste belo.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 21:15

Da. Achim a impresionat la intrare si adversarii. S-a vazut imediat, de parca ar fi intrat seful. E fotbalist mare, dar pina acum s-a multumit cu putin, nu si-a asumat prea multe si nici nu tin minte sa-l fi vazut accelerind ori mentinind concentrarea. A jucat 10 minute bine iar apoi sutul l-a prins deja prea moale. Delasatorii astia se schimba greu dar in situatia asta grea de la Steaua nu ne ramine decit sa speram. Pentru inceput as fi multumit daca s-ar intoarce mai repede cu fata la poarta adversa, ar accelera si ar intra in un-doiuri, daca ar incerca mai des sa faca ceva. Sa mai lase din pasele astea enervante inapoi si in lateral caci il avem deja pe Boldrin. Dar asta ar inseamna deja sa-si asume ceva. Sa speram, ce putem face cind Achim si Jakolis au ramas ultimele sperante.

bogdan (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 21:32

tot eu, ala cu "ie" in loc de "este" :) Vlad Achim a fost la viitorul unul dintre cei mai buni pasatori din campionat. La fel a fost si Dorinel Munteanu in Bundesliga la Wolfsburg candva si pe aceeasi pozitie. Vlad pare mai letargic, mai moale, nu te poti baza pe el defensiv asa cum poti pe Bourceanu sau Filip. Achim da claritate jocului asa cum Pirlo juca langa Vidal pe acea linie de doi inchizatori fara a fi unul. Cu incredere si mai putine critici la prima greseala poate fi un jucator de baza. Aganovici la fel. Amandoi au functionat sub Hagi (incredere si pasiune). Ambii nu functioneaza sub Becali.

Leonidas (30 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 22:17

Geambasu, in ,,stratosfera'' in ultimii 2 ani consecutiv ,,respira'' si Athletico Madrid-finalista adversara Realului,peste Juve si City,etc. Vad ca i-ai omis total! Ca sa nu mai zic de Bayern Munchen...!

Gabi (2 comentarii)  •  26 noiembrie 2016, 2:16

Dupa ce te-ai facut de ras cu Nicusor Stanciu, sigur ca mai merge unul... Eu zic mai bine sa pui mana pe telefon si sa-l deranjezi pe Loti Boloni cu o intrebare.

Alexandru Chis (105 comentarii)  •  26 noiembrie 2016, 6:33

Dle Cristi se vede ca sunteti un adevarat "Geambas de fotbalisti"! Va urmaresc cu placere la emisiunile lui Radu si constat de fiecare data ca aveti un ton echilibrat iar logica este "la ea acasa". Cit despre Achim, sincer sa fiu, nu intotdeauna Fortuna a fost de partea sa iar conjunctura a fost cea care putea sa decida, in mare parte nemeritat, viitorul sau la Steaua. Cu alte cuvinte, Achim a intrat in "colimatorul becalian" pentru ca... a fost la locul nepotrivit (intr-un meci), in momentul nepotrivit (infringerea Stelei).

Baresi (1 comentarii)  •  26 noiembrie 2016, 7:59

La cat fotbal cunoaste G.B. nu e de mirare ca vorbeste , de multe ori , multe prostii , ca doar e seful . Introducerea lui Achim a fost , cred , miscarea determinanta , cel putin in acel meci . Si el si Aganovici ar merita cu totul alta incredere si tratament ; altii sunt , din pacate , maini moarte sau capat de linie !

bibi (2 comentarii)  •  26 noiembrie 2016, 9:41

Asa suntem noi ,da unul o jumatate de pasa buna si gata este mare.Cu Enache la fel,cred ca Enache e cel mai prost transfer din ultimii ani.CU MARELE conducator M.S.[sau M.M]la ce sa ne asteptam?

ionescu (4 comentarii)  •  26 noiembrie 2016, 11:36

mi-ar placea sa citesc un articol 'de ce nu vor fi lepzig noul leicester'. sau, dupa caz, 'de ce vor fi lepzig noul leicester'.

ionescu (4 comentarii)  •  26 noiembrie 2016, 11:37

leipzig, desigur.

drako (30 comentarii)  •  26 noiembrie 2016, 12:03

imi pare rau,Cristi,dar Achim e un jucator lent,previzibil,cu pase telefonate ! m-as bucura sa stea lucrurile asa cum le scrii tu,dar...ma tem ca te inseli in privinta lui Achim !

Comentează