Varză a la Cluj. Şi gazon?
Organizarea meciului România-Muntenegru este compromisă de compromisuri. Se rezolvă cu puţin fainoşag

La inagurarea stadionului Cluj Arena, primarul Emil Boc a tras primul şut la poartă. Gestul edilului de buzunar a fost simbolic, la fel ca atunci când, prim-ministru în funcţie, cosise pentru a le demonstra ziariştilor fibra de ţăran autentic. Imediat după executarea loviturii de la 11 metri, întâiul gospodar al Clujului a trimis o pasă în adâncime către Bucureşti. „Uite că la noi, la Cluj, se poate să avem şi stadion, şi un gazon pe măsură”, a observat fostul Emil Boc. Corect, ce să mai zici? Ne-am simţit şi mai mitici decât suntem, mai ales că prin efortul administraţiei locale la Cluj a crescut între timp şi o sală polivalentă. La Bucureşti cresc bălăriile.
Plin doar la concerte
Au trecut 5 ani de la inaugurare şi gazonul pe Cluj Arena nu mai este bun. Sincer vorbind, de la tăierea panglicii nu a fost bun niciodată. Nu prea a fost nici plin stadionul la manifestările sportive, cu excepţia partidei amicale România-Spania din martie, anul acesta. În rest, tribunele modernei arene se populau cu pâlcuri, pâlcuri de suporteri ai lui „U”, aflaţi în căutarea echipei care odinioară se legitima ca portdrapelul studenţimii române din Ardeal. Idealuri frumoase, şepci roşii, rezultate cel mult decente. Atunci, pe vremuri. Acum, insolvenţă cu miros de faliment.
Estetica ne omoară fotbalul
Istoria aproape seculară a clubului nu contribuie la creşterea ierbii. De germinaţia gazonului răspunde Consiliul Județean Cluj, proprietarul arenei, nu tradiţia. Concret, firma Eco Garden Construct deţine contractul pentru refacerea ierbii. Mircea Crăciun, reprezentantul acesteia, ne dă asigurări că totul va fi în regulă. Şi vorbeşte ca un critic specialist în arte plastice la vernisajul expoziţiei «Iarba abstractă, gazonul cubist». „Probabil că vom aduce suprafaţa de joc la 80% din cât e nevoie, iar asta înseamnă că s-ar putea să aibă anumite probleme estetice. Adică mici zone degazonate”, îşi încheie dl. Crăciun recenzia destinată revistei Atheneum. Mai de la ţară şi păţiţi fiind, de pe vremea războaielor cu turcii şi de când nenea Oprişan muta plaja pe Stadionul 23 August, noi nu credem. 99% gazonul va fi prost, 99% zonele degazonate vor predomina şi în cel mai bun caz vor fi vopsite cu Kober, care scoate neamţul din Christoph Daum.
Câteva întrebări
De ce a ţinut morţiş Federaţia Română de Fotbal să organizeze meciul cu Muntenegru la Cluj? Doar pentru a dovedi publicului ardelean că naţionala nu mai este demult proprietatea bucureştenilor, care oricum nu prea ar merita-o? Nu fuseseră de ajuns amicalul cu Spania şi Supercupa României? Sau Clujul a devenit o destinaţie prioritară de când Vasile Dâncu, vicepremier şi reprezentant al patrioţilor transilvăneni, ţine aproape de conducerea FRF? Sau invers, tot aia. De ce încăpăţânarea de a merge pe varianta Cluj Arena, deşi se ştia foarte bine că festivalul Untold (partener al FRF, fu…ng electric!) se încheia pe 8 august, iar după cele 4 zile de concerte suprafaţa de joc arată ca după o invazie a lăcustelor. Cu ce urma să crească mai repede iarba, cu fainoşag?
Alarmă la Nyon, pace în Feleac
Rezultatul inspecţiei UEFA a creat migrene puternice la sediul din Nyon al organizaţiei fotbalului european. În proporţie de 99% asigurările de 80% gazon bun oferite de esteţii de la Eco Garden nu îi vor convinge pe oficialii UEFA. Ei sunt mai puţin creduli şi mai puţin sentimentali decât oficialii noştri. Iar soluţia de avarie va fi stadionul „Constantin Rădulescu”, al lui CFR Cluj. Arenă unde o peluză nu are aviz ISU împotriva incendiilor. Deocamdată s-au vândut 15.000 de tichete şi vânzarea a fost sistată. Că atâţia încap acolo, la Arpi acasă. Dar poate că mulţi din posesorii de bilete nu vor să meargă pe stadionul CFR-ului. Păi?
Frumos. Aşa se întâmplă când vrei să împaci şi capra, şi varza. Îi dai una peste ceafă caprei bucureştene, şi-aşa belalie de căldură, şi pui într-o lumină proastă şi varza a la Cluj.