Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Croaţii şi mămăligile

Am văzut cum se comportă o naţională care se respectă. După ce am văzut, ar trebui să şi înţelegem ceva

Permalink to Croaţii şi mămăligile
joi, 23 iunie 2016, 9:25

Ni se cer soluţii, critică constructivă. Observaţi, iese ditamai cacofonia: critică constructivă. Nu există aşa ceva, nici măcar limba română nu o acceptă. Critica poate fi justificată sau nu, îndreptăţită au ba. Iar cu soluţiile nu suntem noi datori, ci specialiştii. Noi putem semnala fenomene, tendinţe. Modele.

Croaţia este un fenomen. O tendinţă, un model de urmat. Croaţia ca parte a unui conglomerat fotbalistic numit cândva Iugoslavia. Croaţia nu este un teritoriu imaculat al fotbalului, tenebrele pariurilor alterează nu o dată competiţia internă. Dar Croaţia oferă un superb exemplu de regenerare. De ambiţie colectivă altoită pe calitate individuală. Sub steagul naţional, croaţii devin o forţă, fie că joacă fotbal, baschet sau handbal. Dar ei nu joacă, ei trăiesc, se bat, luptă, se sacrifică. Nici noi nu jucăm, ne prefacem doar.

Victoria Croaţiei în faţa Spaniei este contraargumentul la starea de agregare mămăligoasă a naţionalei României. Nu cumva galbenul tricourilor noastre este sublimarea alimentului ancestral al naţiunii, mămăliga? Să trecem însă de la terciul nostru la ceilalţi. Felul în care s-au contrat Rakitici, Kalinici, Perisici şi ceilalţi cu spaniolii este un model de atitudine sănătoasă.

Mesajul simplu că în sport se poate aproape orice atât timp cât nu crezi că eşti prea mic. Acesta este drumul. Curaj, lipsă de complexe, ştiinţă fotbalistică. Răutate. În toate sensurile, pozitivă şi negativă. Noi arborăm o neutralitate mai ceva decât a elveţienilor.

Croaţia este o ţară cu aproximativ 4 milioane şi jumătate de locuitori. Croaţia este cât două judeţe mai răsărite din România. Croaţia are sub 1.000 de jucători profesionişti. Înţelegeţi? Nu vorbim doar despre cantitate, vorbim mai ales despre calitate. Ai lor joacă la Barcelona, Real şi Inter, ai noştri ştiţi pe unde. Ai lor îşi doresc să ajungă la Barcelona şi Real, ai noştri suspină după un contract în liga a doua chineză. În Qatar, în Cecenia.

Uitaţi-vă cum joacă croaţii, domnilor specialişti şi conţopişti responsabili ai naţionalei! Entuziasmant! Obligaţi-le pe dragile noastre mămăliguţe costumate în galben să le vadă meciurile! Ale lor, ale slovacilor, ale islandezilor. Că ei, din proprie iniţiativă, nu se uită.

Pentru început, înainte să dea rod centrele zonale, luaţi măsuri simple. De exemplu, încercaţi să îi mai şi educaţi! Poate le mai scoatem şi manelele din meniu, nu doar tocăniţele.

E nevoie de schimbat ceva acum, nu la calendele albaneze. Şi nu trebuie să treacă 10-15 ani ca să se întâmple ceva. Or fi bune şi proiectele, dar ştiţi cumva care a fost proiectul croat? Sau cel islandez?

Comentarii (54)Adaugă comentariu

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  24 iunie 2016, 9:48

Cu asa selectioneri poate face Hagi si 1000 de Academii. Tot aia baia corcodaia. Dar Cifrele sint îngrijorătoare. ----------------- „La 3,2 milioane de elevi mai sunt doar 12.474 de elevi sportivi legitimaţi, ceea ce e un procent ruşinos", relatează Constantin Căliman, director adjunct în cadrul Federaţiei Sportului Şcolar Universitar. Da, aţi citit bine, baza performanţei în România a ajuns la 12.500 de sportivi! Astea sint cifre pe care va rog sa i le trintiti in capul ala sec al domului profesor Dancu !!! care a fost dupa meciul cu Franta in cabina „baietilor nostri“. Poate ai lui , ai lui Dragnea -ca cam asa ar trebui sa facem - pe ei !!! Pe Pacientii Sectiilor Dermato-venerice, caci ei au distrus sportul. Ei „s-au implicat“ si in fotbal. Pe ei trebuie sa-i motivati, lor trebuie sa le cereti mai multa barbatie. „Ba „baieti“, cum ati putut permite sa se intimple asa ceva ? Vedeti sa puneti un selectioner mai bun, sa va faceti intr-o sedinta de Partid o critica constructiva“ – ca cam asa ar trebui sa facem pe ei ! Pardon, pe voi.

Anonim (210 comentarii)  •  26 iunie 2016, 8:59

Ce v-am spus in legatura cu acesti croati supraevaluati (fiecare in parte si in ansamblu)? Portughezii au fost mai atenti decat spaniolii si i-au eliminat. La croati, conteaza in primul rand tupeul, alimentat de sumele pe care le-au cheltuit pe ei diverse cluburi si de spiritul de lupta caracteristic jucatorilor din fosta Iugoslavie! A.

Comentează