Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Despărţire fără anestezie

Pompiliu Popescu nu mai este medicul naţionalei de fotbal. Este o dramă sau este mersul vieţii?

Permalink to Despărţire fără anestezie
joi, 12 mai 2016, 9:53

Comunicatul FRF privind încetarea colaborării cu doctorul Pompiliu Popescu este sec, ca orice comunicat. Veţi observa că în alte dăţi comunicatele aveau şi o tentă literară, ba câteodată exprimau chiar opinii. Răceala textului care anunţă că Pompiliu Popescu nu va mai fi medicul echipei naţionale după un sfert de secol poate fi citită în subtext ca o lipsă de recunoştinţă.

Comunicat sec
După 25 de ani în care a stat alături de cele mai valoroase generaţii ale fotbalului românesc şi a schimbat 9 selecţioneri, poate că Pompiliu Popescu merita ceva literatură. Nu o căutaţi însă în rândurile următoare, puţinul spirit liric pe care îl aveam s-a evaporat în zilele din urmă. Nu explic de ce, dar nu mă îndoiesc că se vor găsi mânuitori de tastatură mai simţitori, care îi vor dedica balade doctorului Pompiliu Popescu. Şi vor găsi încă un prilej să mai dea un şpiţ federaţiei. Altfel, un sport tot mai la modă, practicat de critici acerbi ai actualei echipe de la Casa Fotbalului şi nostalgici ai guvernării Naşului. Dar pierdem ideea. Adică personajul.

„Pompi”, om al unui sistem?
Dificil de spus dacă Pompiliu Popescu este cu adevărat un personaj pentru cititori. Pentru microbişti. Aşa m-au avertizat colegii la şedinţa de sumar când am anunţat subiectul articolului din pagina de comentarii. „Ce ştie lumea cine este Pompi Popescu?” Am înregistrat observaţia, dar nu am renunţat. Democraţia dintr-o redacţie este frumoasă în special pentru editorialişti, fiindcă ei scriu exact ce li se spune că nu trebuie să scrie şi sunt lăsaţi în plata Domnului. Dar a scrie câteva rânduri despre proaspăt fostul medic al naţionalei ar trebuie să intereseze. Mai ales acum, când se discută atât de mult despre medici. Despre sistemul medical. Era şi Pompiliu Popescu un om al acestui sistem care nu înseamnă doar grija pentru pacient? Aparent nu, fiindcă în afara colaborării cu FRF, dumnealui deţine o clinică particulară.

Despre medicamente
La echipa naţională ajung nu doar seturi de echipament sportiv, ci şi medicamente, stimulente de efort, produse nutritive. Toate acestea vin pe o anumită filieră comercială. Sau veneau. Demonizata federaţie, părăsită acum şi de apetitul literar, trece sub tăcere acest aspect. Dacă aş spune cu eleganţă, voi fi bănuit imediat de blat cu Burleanu şi compania. Există totuşi informaţii că FRF a realizat o economie de peste 100.000 de euro anul trecut, procurând medicamentele pe o filieră independentă. Aceleaşi medicamente pe care le procura şi înainte Pompiliu Popescu. Veţi privi poate în altă lumină voluntariatul cu care se fălea fostul doctor al naţionalei. Care, laolaltă cu echipa alături de care a lucrat, tocmai şi-a primit prima de calificare la Euro. 90.000 de euro. Conform contractului. Dar 90.000 de euro.

Rutina, inamicul parşiv
În general, oamenii nu ştiu când să se retragă. E o boală care ne atinge pe toţi. Nu ştim când să renunţăm pentru că nu ştim cât am îmbătrânit. Pompiliu Popescu este un om elegant, politicos, cumpătat, recomandat de toţi specialiştii ca bun meseriaş. Dar e posibil ca Pompiliu Popescu la 65 de ani să fi devenit nu doar mai experimentat, ci şi mai blazat. Nu-i exclus ca Pompiliu Popescu după un sfert de veac pe banca naţionalei să nu mai aibă aceleaşi reflexe profesionale ca la 40 de ani. Or fi fost în cantonamentele naţionalei şi nemulţumiri concrete ale unor jucători. Pe marginea unei medicaţii învechite sau legate de un anumit dezinteres în stabilirea meniului. Nu putem şti. Dar rutina loveşte fără să aleagă. Singuri, realizăm asta greu sau deloc.

Înţeleg că asistăm la o despărţire fără anestezie, deşi analgezicul era în geanta medicului. O operaţie pe viu. Să sperăm că şi pacienţii sunt tot aşa.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

MMihai (26 comentarii)  •  12 mai 2016, 10:50

Nu stim daca sunt si lucruri ascunse care au adus la aceasta schimbare a echipei medicale. Exista insa o maxima "cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit". Cred ca exista medici care pot face fata unei asemenea provocari. In rest, multumiri pentru ce a facut in acesti 25 de ani si daca nu-i placea putea sa plece demult.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  12 mai 2016, 11:52

...Acest articol tine partea conducerii FRF...foarte bine ...jurnalistii au si ei simpatii ...eu nu l suport pe Nasu fiindca a furat din banii fotbalului ...dar actuala conducere e slaba rau de tot ...dupa ce ca si ea fura nici nu face nimic pentru fotbal ba chiar il duce la faliment ...burleanu a luat 180 000 prima ...prima ...nu salariu ...pe ce post a jucat ? Eu din informatiile FRF ca a facut economie 100 000 de E nu cred nimik ,sincer nu cred ...pretul medicamentelor e cam peste tot la fel . Fotbalul nostru e in plina criza financiara iar burleanu si ai lui isi iau prime nesimtite din banii de calificare ...la C.E. in urma noastra o sa fie doar Albania...

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  12 mai 2016, 12:32

Nu țin partea nimănui. Îmi pun niște întrebări. Bazate si pe informații care nu vin chiar de la P Popescu

stark (10 comentarii)  •  12 mai 2016, 12:09

P. Popescu are o farmacie proprie, o retea de "distributie" a medicamentelor si legaturi mai mult sau mai putin legale cu antrenori din liga 1 si 2 prin care furniza medicamente cluburilor, la pret sa-i spunem "diferit" de pretul pietei. Lucrurile astea se stiau de mult dar s-a trecut probabil cu vederea. Acum ca a fost prins cu mita in sac, ce pretentii de literatura din partea Federatiei mai aveti ? Cred ca i s-a facut o favoare ca nu s-a scris nimic in plus.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  12 mai 2016, 12:31

Asta am spus si eu. Nu deplângeam lipsa literaturii din comunicat, dimpotriva

Vali (27 comentarii)  •  12 mai 2016, 12:53

Felicitari, domnule Geambasu, pentru felul in care va exprimati opinia in legatura cu subiectele pe care le abordati . Atat in editoriale, cat si in calitate de invitat la emisiunile TV . Frumoasa treaba, voluntariatul, mai ales cand este rasplatit astfel ! Ca in atatea alte randuri, se va dovedi ca nimeni nu este de neinlocuit !

Bubucul (52 comentarii)  •  12 mai 2016, 13:18

Frumos articol!

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  12 mai 2016, 13:50

Articol sec, la obiect, parand sa zica; astea-s faptele, spuneti-va opinia si voi, incercati sa fiti doar civilizati si laconici in exprimare. Cum este si articolul de fata. Punct !

ottonelu (25 comentarii)  •  12 mai 2016, 13:58

Burleanu e un tânăr mason, uns cu toate alifiile, necruțător, cinic, dornic de avansare in grad (masonic). Demiterea aceasta face parte dintr-un plan (agenda) personal al lui. Chiar înaintea unui turneu final unde participa și Romania. Burleanu seamana cu un Fuehrer care-si retrage un general de front chiar înainte de bătălie sau de operatiunea "Franta 2016.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  12 mai 2016, 15:33

Va jur ca ieri, vazand multele articole dedicate subiectului, mi-am zis ca e ca si cum ar fi fost scos din lotul national Messi, atat tam-tam se face. Chiar daca e posibil ca intreruperea colaborarii intre doctorul Popescu si FRF sa fie nu doar intempestiva ci si nedreapta, sa ne gandim la soarta antrenorilor.

Whiteredarad (36 comentarii)  •  12 mai 2016, 15:38

Dle Geambasu chestia cu : "oamenii nu ştiu când să se retragă. E o boală care ne atinge pe toţi..." suna "ca draku", poate doar in privinta Dvoastra , nu e cazul, ca sinteti ..tanar. Cum sa schimbi un intreg staf medical cu mai putin de 1 luna inainte de cel mai important turneu , din ultimii 10 ani ?. Intrebarille dvoastra, strict personale pe tipul de "medicaţii învechite sau legate de un anumit dezinteres în stabilirea meniului. " sint chiar stupide. Eu unul nu vad de ce D-voastra dati credit unei informatii care spune in context, ca " la acelasi tip de medicatie s-a facut o economie de 100 mii eu" nemai-luindu-se comenzile prin dr Pompiliu Popescu. Poate ca nu s-au luat aceleasi medicamente, de ce l-asi crede pe Burleanu ?, Suspiciunile Dvoastra asupra unui om si validarea calitatii profesionale a Dlui Burleanu ne arata ca dvoastra ab initio ati avut un gand, un punct de vedere . Daca era Dl Vochin cu fundul in doua luntre-si jurnalist si FRF-ist, as fi inteles. Avem de a face cu un party pris jurnalistic, in limbaj de jargon, " o limba" trasa FRF, cu un scop, ca asa da bine. Din orice punct de vedere se judeca problema, schimbarea stafului medical cu mai putin de o luna inainte de CE este o solutie proasta. Decizia trebuia luata ori mai repede, ori mai tarziu, nimeni nu ar fi comentat. Nu am motive sa nu cred 4-5 oameni ,care spun ca lung timp nu si-au primit primele, dupa ce si le-au cerut au fost dati afara. Tipic la dl Burleanu, care este inconjurat de no name ( vezi cine l-a inlocuit pe Chivorchian..) Cam asta ar fi problema, sper sa nu ma stergeti daca nu-mi place parerea Dvoastra. Mi-ar fi placut sa scrieti despre optiunea lui Iordanescu, de a-l lua in lot pe Ivan, nu pe Tanase ( de la ...Hagi), dar asaceva supara nu...nu da bine !

Adyos (13 comentarii)  •  12 mai 2016, 15:40

Dl. Geambasu, de cate sute de mii de euro cumpara FRF medicamente, daca deoar economia a fost de 90.000? A fost el medicul tutoror echipelor (U14, U15, etc.) sau doar responsabil pentru prima reprezentativa?

lord belial (189 comentarii)  •  12 mai 2016, 15:56

dar putina ortografie inveti si tu, gazetaristule? ''Nu-i exclus ca Pompiliu Popescu după un sfert de veac pe banca naţionalei să nu mai aibă aceleaşi reflexe profesionale ca la 40 de ani. '' -- virgulele, unde?

ottonelu (25 comentarii)  •  12 mai 2016, 16:10

Cine e de fapt acest nimeni in fotbal, Răzvan Burleanu, ce a făcut înainte de a deveni președinte FRF? Ce CV l-a recomandat? Cine l-a recomandat și cine l-a votat? Intram în paradigma numita "președinte FRF"? Ungurul spune asa: "bazmeg", adica "baszd meg"... Sper ca burleanu sa nu traiasca sute de ani, ca havelange sau fetișistul ala de blatter. Ionut Lupescu știe de ce.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  12 mai 2016, 16:14

Domnule Geambasu ...va consider unul dintre primii 3-4 jurnalisti sportivi ai tarii ...am respect pentru parerea dvs indiferent ca ea coincide sau nu cu a mea ...daca este adevarat ca s a facut o economie de 100 000 si ceva de E procurand aceleasi medicamente pe o filiera independenta atunci doctorul Popescu trebuia dat afara la expirarea intelegerii cu FRf indiferent cand avea loc asta ...ce i specula aceasta ? Nu ne trebuie speculanti la FRf...insa daca nu este adevarat ?...lumea se intreaba ...eu il cred pe medicul Popescu ...pana cand mi se arata lista cu medicamente cumparate de la doctorul Popescu si lista cu medicamente cumparate pe filiera independenta ...

fostul (1 comentarii)  •  12 mai 2016, 16:20

Sunt un fost sportiv de performanta care in urma unei accidentari eram la un pas sa-mi pierd un picior.Toti doctorii din aceasta tara imi spuneau ca exista mari sanse sa-mi fie amputat iar el fara sa-mi ia niciun ban,m-a facut mai bine ca inainte. Respect pentru singurul doctor din tara asta care a reusit sa-mi salveze viata de sportiv. Cu doctori ca el,Romania ar fi departe.... Dar cum aceasta tara este plina de nonvalori...moartea noastra ca entitate,se aproprie cu pasi repezi!

Dan (113 comentarii)  •  12 mai 2016, 16:45

Vad ca e la moda datul cu parerea despre subiecte necunoscute sau doar partial cunoscute . Inca nu stim de ce a decedat Patrick dar deja toti au o parere . Despre fiecare moment din acea seara trista . Acum ne dam cu parerea despre mazilirea medicului echipei nationale . Fara sa stim ceva concret , fara sa existe o dovada clara a acelei presupuse economii in legatura cu medicamentele si a invechirii procedeelor echipei medicale . Pana acum reactiile aparute sunt de sustinere a probitatii acestei echipe . Articolul se refera doar la d-l Popescu dar si colaboratorii sai au patit-o . Sa nu-i uitam . Inteleg ca va puneti niste intrebari , d-le Geambasu . Foarte bine . Da' pana acum ce v-a oprit sa va puneti intrebarile astea ? Iar treaba cu plafonatul si blazarea si retragerea ... mai bine va abtineati . Nu de alta dar poate ca citeste si colegul d-voastra . D-l Ioanitoaia , cu tot respectul .

Anonim (210 comentarii)  •  12 mai 2016, 17:05

Varsta reprezinta o problema (doar de ordin fizic) doar la sportivi, nu la medici, antrenori (ca folosesc sau nu datele furnizate de firme care cuantifica parametrii de tot felul), conducatori de cluburi, ziaristi sau la profesorii universitari. Lipsa de experienta in cazul medicilor poate fi daunatoare, daca nu chiar generatoare de greseli grave. Burleanu si Iordanescu au vrut sa fie si ei un fel de Guardiola (l-a concediat pe medicul de decenii al lui Bayern), alungand un doctor cu vechi state de serviciu de la "nationala". A.

Hhg (1 comentarii)  •  12 mai 2016, 17:13

Cu tot respectul pentru acesti medici, dar as avea si eu o intrebare. Ei practica si intr-un mediu institutionalizat meseria sau sunt doctori de fotbalisti? Consider ca a doua varianta vine la pachet cu o crasa plafonare. Un exemplu elocvent este reactia medicului echipei Dinamo, care mi-a lasat impresia, in urma tragediei de saptamana trecuta, ca este amator. Am ramas perplex cand am vazut ca a fost de acord sa-l ridice pe Ekeng de la pamant ca pe un sac de cartofi, atata timp cat Acesta era inconstient. In fine, o simpla opinie.

A.M. (5 comentarii)  •  12 mai 2016, 18:02

Hai, măi editorialistule, că prea o dai cu prezumția de sigur-avea-ceva-bube-nea-Pompiliu-ăsta. Ce naiba?!? Așa se face jurnalism în ziua de azi? Dacă ai matale suspiciuni cum că „or fi fost în cantonamentele naţionalei şi nemulţumiri concrete ale unor jucători” atunci pune-te-n fras și investighează nițel, sună fo' 20 de actuali sau foști internaționali și vezi dacă chiar ți se confirmă suspiciunea 'au ba, dar nu da' drumu' la tipar la tot ce ți se năzare numa' așa, pentru că o poți face. Iar despre reflexele profesionale pe care nu le-ar mai avea medicul Popescu precum acu' un sfert de veac, hei, văd că și-n scurta matale prezentare (de sub poză) scrie că tot de atâta timp te crezi jurnalist din cutiuță-n-cutiuță, ce-ar fi să-ți verifici reflexele profesionale să vezi dacă mai sunt ca pe vremea când era mai verde-n cutiuță? Încearcă. Și dup-aia fă o paralelă cu subiectul editorialului ăsta ratat.

Silviu (39 comentarii)  •  12 mai 2016, 19:39

Sunt de acord cu ceea ce ati scris ! Problema este , pentru mine , de ce l-au demis ACUM , cu o luna inaintea C.E ?

mihai_33 (1 comentarii)  •  12 mai 2016, 20:12

Foarte bine ca se face curatenie, dar cum stam cu conducerea si premierea sau altfel spus cu partea morala a acesteia, ca doar facm economii ptr fotbal? Sau poate la intrebari legate de premiere auzim: "FRF organism indendent si reguli UEFA". Deci ....

mihaigeaba (1 comentarii)  •  12 mai 2016, 20:15

Foarte bine ca se face curatenie, dar cum stam cu conducerea si premierea sau altfel spus cu partea morala a acesteia, ca doar facm economii ptr fotbal? Sau poate la intrebari legate de premiere auzim: "FRF organism indendent si reguli UEFA". Deci .... ??? Multumesc

norman (1 comentarii)  •  12 mai 2016, 20:19

Urmeaza acum sa avem info referitoare la primele incasate de conducere - info valide, sau info de genul: "conform UEFA si noi suntem independent bugetar". Spun urmeaza ca tot vorbim de economii, onoare si centre de excelenta in footbal ... Ne jutati si in acest sens, avand in vedere cati colegi - ex, sunt la FRF? Multumesc

LEFTER POPESCU (20 comentarii)  •  12 mai 2016, 22:33

D-le Geambasu, ... stiti ce este un izmenar ? Izmenar este acela care se crede indispensabil . Dl doctor , ca si Mircea Sandu si Mitica Dragomir se crede un indispensabil . Nici eu nu agreez actuala conducere a acestui Agamita Dandanache - Burleanu in care -mi pusesem mari sperante , chiar daca este un sustinator al FCSBului, dar sa-i ceri demisia pentru ca te inlocuieste avand " acoperire regulamentara" - (varsta si lipsa capacitatii de a se adapta noului) mi se pare ca vrei sa te scoata cu picioarele inainte din FRF. 25 de ani inseamna peste 6 mandate . "Aprob pozitiv" ca toti angajatii din FRF SI lIGA sa stea in functii doar doua mandate. Asa am scapa de cei ce se cred "indispensabili".

Comentează