Schimbaţi-i cât mai este timp!
Ultima glumă a Comisiei de Disciplină l-a avut ca actor pe Şumudică. Antrenorul a gustat-o şi aşteaptă ca nou derbyul cu Steaua

Există oameni care mai şi lucrează în România! Întrunită într-o şedinţă de urgenţă, Comisia de Disciplină l-a suspendat pe Marius Şumudică, din cauza gesturilor obscene pe care antrenorul Astrei le-a făcut la meciul din Cupa Ligii cu Steaua. Ca să înţelegeţi semnificaţia termenului juridic „în regim de urgenţă”, trebuie spus că partida la care Şumudică a dialogat cu galeria stelistă în limbaj corporal interzis minorilor sub 18 ani se desfăşurase pe 9 martie. Adică în urmă cu o lună şi 4 zile. Asta, da viteză de reacţie a forului condus de domnul Daniel Cernat! Şi Marin. Şi capacitate de autosesizare.
Reporterul Şumi, încă o ştire
Pedeapsa dictată a fost pe măsura urgenţei ilustrate de Comisia de Disciplină. O etapă suspendare şi, ce-i drept, o amendă de 6.500 de lei! Cu punere în aplicare imediată, deci taman la meciul care mai că sta să înceapă. Cum Şumudică nu este doar un foarte bun antrenor, ci şi un redutabil reporter de investigaţie, cu surse demne de toată încrederea (vezi ştirea în premieră despre delegarea lui Sebastian Colţescu la Astra-Pandurii), el ştia că se află în stare de suspendare atunci când a ajuns la stadionul din Giurgiu, unde urma să se dispute returul semifinalei de Cupa Ligii dintre Astra şi Steaua. Ceea ce nu se poate spune despre Adrian Ionescu, observatorul de joc al meciului.
Întâlnire de gradul trei
Odinioară ziarist, Adrian Ionescu parcă şi-a mai pierdut din reflexele fostei meserii. Asta a făcut posibil dialogul suprarealist din parcarea stadionului, loc în care observatorul partidei este interpelat de antrenor, de la care află că acesta din urmă se află în stare de suspendare. Observatorul zâmbeşte puţin jenat şi trece cu graţie peste moment, concentrându-se pe meciul la care fusese delegat. Molfăind o gumă de mestecat, din care ulterior va dezvolta baloane, Marius Şumudică se duce cuminte „la geamuri”, de unde va urmări meciul dintre rezervele sale şi rezervele lui Reghecampf. Dacă vi se pare mai potrivită sintagma „jucători care evoluează mai rar” decât cuvântul „rezerve”, o puteţi folosi cu încredere. Faptul este că după întâlnirea câştigată de Steaua cu 2-0, ambii antrenori au anunţat că sâmbătă îi vom vedea pe ceilalţi. Pe cei care joacă mai des. Titularii, cum îi numim noi, neofiţii.
Pe când o acţiune de curăţenie?
Astra-Steaua 0-2 din semifinalele Cupei Ligii nu a prefaţat în niciun fel partida decisivă din campionat. A ilustrat, în schimb, modul ciudat în care acţionează comisiile autonome de sub jurisdicţia FRF. Că dacă am observa că lucrează cu temă, ne întoarcem de unde am plecat, la FRF-ul lui Mircea Sandu şi la LPF-ul lui Mitică Dragomir. Îndulcirea pedepsei aceluiaşi Şumudică în cazul pariurilor sportive, opera Comisiei de Apel, a fost desăvârşită la Disciplină, care tocmai s-a prefăcut că taie în carne vie dictând o suspendare la un meci care nu prea interesa pe nimeni. Adăugând şi amnezia faţă de degetul lui Stanciu, întregul creează senzaţia că domnii şi doamnele de la comisii sapă temeinic la discreditarea forului tutelar. Zic şi eu, nu dau cu ROAF-ul, că poate a venit timpul ca şefii fotbalului românesc să iasă din retorica bunelor intenţii şi să intervină. Într-o acţiune de igienizare a propriilor dependinţe, numirea/schimbarea membrilor comisiilor fiind printre atributele lor.
Ar fi un gest semnificativ chiar dacă nu porneşte din convingere intimă. Dar ar trebui măcar aşa, de ochii noştri naivi, ai celor care încă mai credem că schimbarea de la vârful Federaţiei Române de Fotbal nu a fost o manevră politică, pusă în scenă cu sprijinul „serviciilor”.