Halep contra uzurpatoarei?
Meciul de FED Cup România-Germania ne va lămuri dacă Simona este mai bună decât Kerber, actualul număr 3 în WTA

De când nu mai avem decât pe hârtie o echipă de Cupa Davis, am început să avem una de FED Cup. Sincronizarea a fost aproape perfectă, după principiul vaselor comunicante. Nu ne-ar fi încurcat deloc programul de microbişti care consumă şi altceva decât fotbal ca printre turnee de Grand Slam, Masters şi Premier Mandatory să ne completăm finalurile de săptămână cu meciuri interţări la Cupa Davis şi Fed Cup.
Echipa nu doar ca sumă WTA
Am rămas, aşadar, cu FED Cup. Dacă venim şi spunem ceva de genul „e bine şi aşa”, remarca va fi interpretată ca misogină. Într-un fel, pe bună dreptate. Simona Halep, Monica Niculescu, Irina Begu şi Alexandra Dulgheru alcătuiesc un grup solid şi echilibrat din punct de vedere sportiv. Dacă aparenţele nu înşală, există acolo o unitate afectivă care poate fi chiar semnul camaraderiei. Vorbim deci despre o echipă nu numai ca sumă a unor locuri fruntaşe ocupate în ierarhia la zi a WTA. După ce au pierdut la mare luptă întâlnirea cu Cehia, fetele joacă împotriva Germaniei la sfârşitul săptămânii, meci decisiv pentru rămânerea în Grupa Mondială. În primele 8 din lume! Germania cu Angelique Kerber, Andrea Petkovic, Annika Beck şi Julia Goerges este o formaţie nu doar redutabilă în valoare absolută, ci şi adaptată jocului pe zgură, suprafaţa care în teorie ar trebui să le avantajeze pe Halep şi compania.
Cluj, capitala provinciei
În condiţiile în care Bucureştiul continuă să-şi dea peste picioare, profesând cu real talent incompetenţa organizatorică – este jenant să vezi cosmetizarea (cârpăceala?) terenurilor secundare pentru Openul de la Arenele BNR, Centralul fiind închis de ISU&pompieri din motive la fel de temeinice ca şi acelea de la Stadionul Naţional -, Clujul a fost ales din nou gazdă a unei partide importante. Afectiv şi prin participare numerică, publicul ardelean şi-a făcut treaba la meciul cu Cehia, aici nu vor fi emoţii. Au fost ceva probleme de disciplină şi de sportivitate, dar asta se întâmplă şi la Roland Garros şi pe Arthur Ashe Arena când se dispută partide de Cupa Davis. E mai bun publicul din Cluj, respectiv din provincie (a se citi în sensul literal, nu figurat), decât cel din Bucureşti, capitală (din nou, literal, nu figurat)? E o întrebare menită doar să agite spiritele partizane, buna-cuviinţă, educaţia şi patriotismul nu sunt atribute ale împărţirii adminstrative a României.
Momentul adevărului
Simona Halep vine după un start modest de sezon, cu un sfert de finală totuşi, la Miami, unde a pierdut la Timea Bacsinszky, Irina Begu după un traseu similar la Charleston (pe ciudata zgură verde), unde a fost învinsă chiar de Angelique Kerber, ocupanta locului 3 în clasamentul WTA. Kerber, moştenitoarea sau uzurpatoarea vremelnică a poziţiei secunde a ierarhiei mondiale, fosta „proprietate” a Simonei, aflată acum pe 6. Măcar parţial, ne vom lămuri în întâlnirea directă, fiindcă este greu de presupus că virusul stomacal al Angeliquei, care a obligat-o să abandoneze în semifinala cu Sloane Stephens, o va împiedica să se prezinte în cea mai bună formă la Cluj. Stângace muncitoare, cu lovituri puternice şi cu un stil agresiv, Angelique este exact genul de adversară incomodă pentru Simona. Dar şi prilejul de restart pentru româncă.
Cine va fi alături de Simona?
Anticipez că soarta meciului de la Cluj nu stă într-o aritmetică simplă cu două victorii ale Simonei. De aceea, devine interesant de aflat cine va fi a doua rachetă a echipei noastre, Niculescu sau Begu? Ultima săptămână pledează mai degrabă pentru Irina, cu translatarea Monicăi spre meciul de dublu. Cum nu cred foarte tare în autoritatea profesională a căpitanului Alina Tecşor Cercel, din cauza obedienţei extreme faţă de Simona, mi-e teamă că alegerea celei de-a doua jucătoare este acum cel mai de temut adversar al echipei noastre de FED Cup. De temut şi parşiv.