Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

La Londra (cam) ca la Giurgiu

O vedere pesimistă despre fotbalul de azi? Poate. Dar nu v-aţi săturat de minciunele?

Permalink to La Londra (cam) ca la Giurgiu
marți, 1 martie 2016, 8:46

Finala Cupei Ligii engleze s-a suprapus finalei sezonului regulat din Liga 1, Astra-Dinamo. Aşadar, Liverpool-Manchester City la concurenţă cu Astra-Dinamo. Sau viceversa. Cetăţenii din Giurgiu în contrapartidă cu cetăţenii din Manchester, câinii din Ştefan cel Mare trimiţând replica peste Canalul Mânecii, cormoranilor de pe Anfield. Urma să vedem, să ne minunăm şi să ne lamentăm. Să ne înfiorăm cât de formidabil evoluează „ei” şi cât de prost joacă „ăştia” ai noştri.

„Cordiţele” şi domnii
Diferenţă de scenă. Una este Wembley Arena din Londra, alta este „Marin Anastasovici” arena din Giurgiu! Adăugaţi aici şi starea gazonului. Diferenţă de ritm. De viteză în execuţii. De valoare de piaţă a jucătorilor. Fără să supăr „Cordiţa numărul 1” şi „Cordiţa numărul 2”, aşa cum îl caracterizează Şumudică pe Rednic şi cum se defineşte el însuşi, îndrăznesc să spun că exista în paralela dintre cele două partide un decalaj substanţial şi la nivelul de competenţă&faimă al băncilor tehnice. Jurgen Klopp şi Manuel Pellegrini arborau aerul acela grav-elegant, atât de potrivit unui spectacol de gală, în timp ce Şumudică fraterniza cu galeria dinamovistă, pentru ca după nici o oră să îşi intre în rolul de clovn, care îl prinde atât de bine.

Ultra full HD mediocritate
Doar că la Londra nu a fost nici pe departe un spectacol de ţinută, ci doar o mediocritate vândută ultra full HD şi slow motion. Un şah combinat cu poker, de aşteptare a greşelii celuilalt. Cam la asta s-a limitat finala Cupei Ligii de pe Wembley, la o încleştare dintre două echipe scumpe şi nesărate. Deci sănătoase, căci este foarte sănătos şi la modă să consumi nesărat, nu mai contează cât este şi de gustos. Coutinho şi Firmino, Sterling şi Aguero au alergat cât le-a prescris medicul, nici mai mult, nici mai puţin. Nu a fost nici spectacol, nici dramă adevărată acolo, ci doar o stare de veghe spartă totuşi de inconfundabilul „You’ll never walk alone!”, cântec-emblemă care parcă s-a tocit şi el de atâta tacticizare şi atât bănet pompat în venele unor flăcăi ca Millner sau Clicy, cu nimic mai presus de Bicfalvi sau Boldrin.

Astra fără idei, Dinamo fără nerv
Exagerez. Dar nu foarte mult. Meciul dintre Astra şi Dinamo a fost la fel de sălciu ca meciul dintre Liverpool şi City, doar că mediocritatea noastră mai ieftin vândută iese mai tare în evidenţă. Aceeaşi lipsă de entuziasm care pare să fi cuprins fotbalul din Gibraltar până în Extremul Orient rusesc am simţit şi la Londra, şi la Giurgiu. Aceeaşi senzaţie de rutină, de meserie făcută în silă. Să fie, la noi, oboseala dinaintea play-off-ului? Sau miza? Haida de! După plecarea lui Budescu-sărmăluţă şi prin absenţa lui Alibec-toblerone, Astra şi-a pierdut farmecul discret de echipă-outsider. 50 de minute în superioritate numerică, Astra şi-a creat două jumătăţi de ocazie şi a dat un gol dintr-o deviere involuntară.

Dincolo, Dinamo a arătat că începe să conştientizeze statutul de favorită la titlu. Inclusiv relele care decurg de aici. O imperceptibilă superioritate în atitudinea jucătorilor, la pachet cu ceva crispare. În inferioritate numerică, Rotariu şi compania s-au zbătut pe final de meci de parcă le-ar fi lipsit nu unul, ci vreo cinci oameni pe teren. Rar vezi ca o echipă să bubuie orice minge fără să-şi propună măcar o pasă, două, la trecerea timpului.

Nu vin zile senine în fotbal. De la Londra la Giurgiu şi de la Alma Ata la Barcelona. Şi nu neapărat din cauză că Ronaldo îşi pune colegii pe coji de nucă, în timp ce noul şef FIFA promite un Mondial cu 40 de echipe. Ceva s-a pierdut pe drumul acesta spre bani tot mai mulţi. Ceva care se numeşte suflet.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Radu (1 comentarii)  •  1 martie 2016, 9:19

Pe final de meci Dinamo pe langa Filip eliminat il avea si pe Ekeng accidentat care nici nu mai putea sa se miste pe teren. Deci nu erau 5 dar 2 tot erau. Nu mai zic de efortul pe care il depui ca sa faci fata in 10 oameni, ba chiar sa deschizi scorul. Daca nu era acel cartonas rosu acordat mult prea usor, fapt confirmat si de colegul dumneavoastra dl. Ioanitoaia, meciul ar fi fost mai animat pe final. Totusi cam ce trebuiau sa faca jucatorii ca sa denote mai mult entuziasm ? Vad ca din editorialul dumneavoastra lipseste (in afara de imaginea de la inceput ) orice referire la galeria dinamovista care cu bune si rele e singura grupare care mai anima amorteala din peluzele din liga 1.

ciupi (376 comentarii)  •  1 martie 2016, 10:39

singurele emotii pe care le-am trait la "dubla" pomenita de dv. a contat in faptul ca aveam un pariu cu x pauza sau final la giurgiu si "castiga cupa city". la giurgiu era min 42 si s-a intrerupt oleaca partida, in timp ce dincolo exact atunci se bateau alea de pedepsire fara sa ai vreo vina. mi-au iesit ambele, deci ce mai conta ca si colo si dincolo se juca plictiseala babei?! de destula vreme partidele seamana intre ele - ce mi-e astra-dinamo sau liverpool-city.. toti joaca la fel. ai mingea, tii cat poti de ea, treci de centru daca n-ai incotro, gata partida.

alex91ro (12 comentarii)  •  1 martie 2016, 16:21

N-am vazut vreunul din cele doua meciuri, insa eu de mult am vazut ca si strainii au un fotbal urat, sunt atat de multe meciuri anoste si la ei, in orice campionat, de la Bundesliga, Primera, Premieri league pana in Premier league-l rusilor. Declinul e vizibil de multi ani, eu is mai tanar dar cei ce au prins fotbalul din anii '90 probabil pot confirma ca si atunci era mai bine, desi banii din ce in ce mai multi ar trebui sa sporeasca calitatea, eu vad ca sporesc doar indarjire in cei netalentati care distrug meciurile, si nu le distrug prin intrari criminale, ci prin simplitatea si eficienta jocului prestat.

fiti corecti (5 comentarii)  •  1 martie 2016, 17:03

STEAUA. Jucătorul Stelei cîştiga foarte mulţi bani din pariuri pe vremea cînd activa la FC Vaslui. “Unii jucători veneau chiar ei în agenţie, alţii îi trimiteau pe mulţi să le pună pariurile. Campionul era Nicuşor Stanciu. Paria sume impresionante pe Liga a II-a din România. A şi cîştigat foarte mulţi bani. Din cauza cîştigurilor foarte mari, veneau ăia de la Bucureşti să-i dea banii. A luat şi 200 de milioane pe un bilet. Cîştiga aproape săptămînal”, sînt dezvăluirile celor de la vremeanoua.ro.

MZM (198 comentarii)  •  1 martie 2016, 20:55

Domnule C. G., si d-ta si Mironica scrieti despre acest joc punctand lucruri diferite. Ca se joaca fotbal urat si pe la Londra sau ca Sumudica are atitudini golanesti. Amandoi aveti dreptate, numai ca ati ocolit (cu grija!?) elementul principal: aranjamentul, blatul in favoarea lui Dinamo. S-a vazut clar... prietenia. Dinamo chiar daca ar fi ramas in 8 oameni tot nu pierdea! S-a vazut si la meciul din Cupa cand jucatorii Astrei se plimbau pe teren in loc sa alerge. Desigur... protestau ca nu sunt platiti de luni de zile, nu-i asa? Adica, nu au protestat nici cu Steaua, pe care au batut-o la Pitesti, nici cu Viitorul, pe care au invins-o la Constanta si nici dupa meciul cu Dinamo nu au mai avut nici un chef de protest!!?? Nicolaie, patronul Astrei, a declarat presei, cu un an si ceva in urma ca "Dinamo este echipa mea de suflet pe care o iubesc de cand eram tanar ofiter de securitate"! Pai, iata ca se leaga! Dar ziaristii nu scot o vorba despre blaturile lui Dinamo, mai ales cele cu echipele primariilor. Apropo, la meciul recent al lui Dinamo cu echipa primariei din Chiajna (4-0!), nu ati sesizat... blatul? Ei bine, arbitrul jocului, Alexandru Tudor, a inteles totul. Iata, el s-a dus glontz, conf. prosport.ro, la marginea terenului si i-a strigat lui Falub, sa auda toata lumea: "Vezi ca fundasii tai centrali sunt blat, cer rosu la fiecare faza. Scoate stoperii, ca la orice faza cauta faultul in careu!".(Stoperii... visatori erau Iulian Mamele si Razvan Tincu). Bietul Falub, ce putea face cand el stia dinainte cine TREBUIE sa castige! Insa comentatorii acestui meci se intreceau in a gasi superlative pentru jocul eficace al "cainilor". Halal obiectivitate!

JANSONI LA SENAT (3 comentarii)  •  1 martie 2016, 21:53

MZM, ai ştucanita cronică. La Voluntari 3-1 Steaua a fost sau nu blat? Steaua 2-5 Viitorul cum a fost? N-ar trebui anchetat si Laurentiu Reghecampf pentru ca dupa meciul cu Craiova (parca) din returul sezonului regulat vorbea despre Alexandru Tudor cu "Sandu" ?

ba cristiiiiii (1 comentarii)  •  1 martie 2016, 22:55

Se învârte lanțu ba!

splendini (11 comentarii)  •  2 martie 2016, 5:46

E subiectiv: "unde sint zapezile de altadata?" Cred ca azi doar cantitatea mai mare de fotbal ne face sa ne saturam. Meciuri bune si meciuri proaste erau si in trecut si sint si acum. Ba as indrazni sa spun ca ce fac un Neymar sau un Messi in regim de viteza si cu fundasii tehnici si puternici de acum, nu vedeai in anii 80 (da, am prins fotbalul de atunci). Solutia: a fi mai selectiv in alegerea meciurilor pe care le urmaresti.

thvs86 (3 comentarii)  •  3 martie 2016, 3:10

Mno, înainte să critici, ar trebui să ai grijă de articolul tău. Publicat sub numele TĂU. "competenţă&" sună rău de tot pentru anul 2016. Pentru deceniul acesta. Ah. merg mai departe şi zic: sună rău pentru secolul acesta! HTML, te rooog? Se poate o mică verificare înainte de publicare? Aşa făceau jurnalişti înainte ;). Te pup, mersi! Revenind la articol: chiar dacă rectifici greşeala din "articol" (omenească să îi spunem - deşi vă lăudaţi cu o ediţie premium online contra-cost), tot nu ai dreptate. Ai încercat să scrii un articol despre 4 echipe diferite şi a ieşit tocană. Bravo!&

Comentează