Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cel mai bun, pur şi simplu

Gheorghe Gruia a plecat dintre noi înainte de a asista la priveghiul handbalului românesc. Nu cumva acesta este mesajul ascuns al dispariţiei lui?

Permalink to Cel mai bun, pur şi simplu
joi, 10 decembrie 2015, 5:29

A fost. Ne doare tot ce începe cu „a fost”, fiindcă în ultima vreme am învăţat fără voie ce înseamnă suferinţa, tristeţea. Despre prea mulţi dintre ai noştri am ajuns să spunem „A fost”. Gheorghe Gruia a fost. A fost al nostru. Gheorghe Gruia a fost cel mai mare handbalist al tuturor timpurilor. Era un fenomen. O apariţie supranaturală. Cine o spune? Toată lumea. Colegii de generaţie, adversarii, specialiştii. Oamenii care l-au văzut plutind deasupra zidurilor neputincioase, alcătuite din mîini care cereau îndurare.

Povestea care nu moare

L-am văzut jucînd pe Gheorghe Gruia. Acesta nu este un merit, este un dar. Dar contează ce ai văzut cu ochi de copil în urmă cu 45 de ani? Ce puteai înţelege tu, un puşti care tremura la fiecare minge apărată de Penu, care vibra la driblingurile şi pasele lui Gaţu, care triumfa la golurile lui Gruia? Totul, absolut totul. Bucuria livrată de inocenţă, eroii în stare pură, întîmplările de poveste ale sportului sînt destinate mai ales copiilor. Ce putea fi mai frumos decît aşteptarea unei finale mondiale? Cînd ştii că ai tăi sînt cei mai buni, cînd afli că Franţa avea un cult pentru ei. Că Franţa voia să înveţe handbalul de la români. Handbalul ca formă de artă. Aşteptarea unui meci în care ai tăi îşi dispută titlul suprem la Paris în faţa unei Germanii despre care profesorii au avut grijă să îţi spună că ne-a fost victimă prin toate războaiele? O finală, o sărbătoare dintr-un timp mai simplu, mai sărac, cu libertăţi cetăţeneşti mai puţine, dar cu libertatea fiinţei mai prezentă decît acum.

Tinereţea fără bătrîneţe

Cristian Gaţu a plîns cînd a aflat vestea dispariţiei lui Gheorghe Gruia. Cristian Gaţu nu este personajul care plînge din te miri ce. Iar acesta nu este scenariul unei melodrame despre un fost mare campion, ajuns la vîrsta senectuţii, un bătrîn sentimental care varsă lacrimi la despărţirea definitivă de un alt bătrîn pe care îl admirase şi pe care poate că îl şi invidiase. Aceasta este povestea unor oameni care au fost şi prieteni, şi rivali. Camarazi, adversari şi complici în aventurile tinereţii. Gheorghe Gruia era vedeta celor mai buni dintre cei buni. Era simbolul unei generaţii unice. O făcea natural, cumva fără efort. Trecuse de la volei la handbal cu o dezinvoltură dezarmantă, lucru de neconceput chiar pe vremea aceea în sportul de performanţă. Care sport de performanţă, apropo, nu era chiar aşa de înapoiat cum sîntem tentaţi să credem noi acum.

10, numele superlativului

Gruia intrase în handbal cu rezultate excepţionale, astfel că în mai puţin de un an prinsese şi echipa naţională. Gruia, omul superlativelor. El sărea cel mai sus, el arunca mai tare decît un aruncător de grenade, el era cel mai vesel. El vorbea cel mai tare şi cel mai mult, la el trăgeau fetele cele mai frumoase. Purta numărul 10, semn că nu doar în fotbal decarul trebuie să fie liderul. În semn de omagiu, federaţia de handbal a decis că numărul 10, al lui Gruia, va fi retras definitiv de la echipa naţională a României. Să nu trăim timpurile cînd însăşi echipa naţională va fi retrasă pe motiv de lipsă de valoare!

În logica misterioasă a evenimentelor şi neconformist pînă la capăt, Gruia şi-a permis luxul de a pleca dintre noi înainte de a asista la priveghiul handbalului românesc. A murit în Mexic, destinaţia exotică pe care numai un aventurier înnăscut ca el o putea alege pentru a doua viaţă. Cea de după handbal. Miercuri, 9 decembrie 2015, a fost singura dată cînd cineva a sărit mai sus decît el. Era destinul.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Filbert (70 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 19:42

Frumos scris…Inca un reper moral si etic, un om cu o cariera fabuloasa facuta prin munca si nu prin tabloide, care ne paraseste….

Mihai (26 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 19:45

Ma numar printre cei care l-au vazut jucand, copil fiind in acea vreme si bucurandu-ne pentru acele meciuri de neuitat vazute la un tv alb-negru.
Acum ne bucuram daca ajunge vreo echipa la olimpiada sau campionat mondial, atunci era un esec daca nu luam titlul. Este o diferenta de educatie, de mentalitate, de bucuria de practica un sport nu numai de a castiga de pe urma lui.
Eram tentat sa spun felicitari pentru articol, este foarte bun dar imi doresc cat mai rare articole despre disparitia unui campion. D-zeu sa-l odihneasca!

Doru (1 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 20:09

Mare om,pacat,Dumnezeu sa- ierte!

ion istrate (2 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 21:09

Cristian, din nou un articol-omagiu scris cu bun simt si mult respect. Aveam zece ani la finala de vis contra Germaniei. Nu intelegeam mare lucru din handbal, dar eram impresionat (terifiat) de urletele de bucurie ale tatalui meu la fiecare gol marcat de echipa Romaniei. Gruia mi se parea un urias! Si asta a si fost! Din pacate, cu timpul, ierarhiile s-au schimbat. Cei care in anii ’80 vroiau sa invete handbal de la romani, au ajuns campioni mondiali. Dar amintirea acelei echipe va dainui.

Roxana (2 comentarii)  •  10 decembrie 2015, 21:30

O persoana de o importanta deosebita, la fel ca multe altele din acea generatie. Sunt foarte multe personalitati, oameni care ne-au reprezentat de-a lungul timpului in diverse domenii si pe care n-o sa mai avem ocazia sa-i vedem in timp. Viata e scurta, toti trecem de aceasta etapa la un moment dat. Trebuie sa invatam sa-i apreciem atunci cand inca mai putem.

Larrycdv (5 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 0:11

Frumos Cristi ! si foarte adevarat . Putini din cei ce comenteaza pe site-uri l-au vazut jucand , in echipa cu Otelea , Marinescu , Goran ,iar ceva mai tarziu , alaturi de Gatu , Stockl , Voina , Draganita , Munteanu , Birtalan. Apropo ! Parca Birtalan a spus , ca: ” Am fost si eu un Mont Blanc , pe-acolo , dar el(Gruia) , e Everestul ” ! Dumnezeule ce vremuri ! Eram Regii handbalului mondial …

Raison (29 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 4:37

Multumim GHEORGHE GRUIA ,pentru anii in care ne-ai facut sa fim mandri ca apartinem acestei natii . Ma numar si eu printre cei care am avut onoarea si privilegiul de a fi contemporan cu acest IMENS sportiv . Pentru memoria LUI nu trebuie sa ne gandim ca vom asista vreodata la „priveghiul handbalului romanesc” si nici al sportului romanesc in general . Traim doar niste timpuri tulburi in care raul pare sa conduca plutonul , dar o natie care i-a dat pe GRUIA ,Nastase , Dobrin sau Nadia nu poate pirde cursa …Sa nu ne pierdem speranta… Aruncare de la noua metri Romania … paravan petru GRUIA…gooooooooooooooooool !

benaflek (10 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 6:57

o fi fost bun sau cel mai bun nu zic nu.dar trebuie sa tinem cont ca handbalul atunci era jucat la nivel inalt de putine natiuni.noi atunci eram in handbal cum erau cehoslovacia sau ungaria la fotbal adica niste forte.cu trecerea timpului natiunile care au vrut sa dezvolte aceste discipline sportive la un nivel inalt sant la ani lumina fata de noi

catio (23 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 7:31

Un urias! Ce echipa aveam pe atunci! Si ce mici si neinsemnati suntem acum!
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

alex (107 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 9:13

Un articol-omagiu foarte frumos scris! Felicitări!

PS. Avem istorie, dar din păcate o să rămânem istorie! Înainte era un sistem ce centralizau valorile, azi sunt oameni ce încearcă să creeze sisteme (performante), dar nu sunt lăsați de sistem (retrograd)!
Reperele umane din sport (cu performanță, desigur) dau, la ora actuală, sens unei națiuni! Dispărând, încet, încet….. dispare însăși națiunea! Așa se învârte, acum, planeta numită pământ…..după marketing exprimat prin: sport, muzică, cinematografie, arte frumoase și turism.
Și aș mai adăuga ceva: să ținem cont că acele performanțe (handball) erau realizate într-o vreme în care (dovedit și recunoscut mai târziu – când nu mai conta) unele naționale adverse se dopau la greu!
Zi frumoasă să avem!

rosca petru (1 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 9:39

Superb scris. Ce ma doare, este ca nimeni nu a bagat de seama ca va fi inmormantat in Mexic. Ar fi extraordinar ca Ministerul Sporului sa faca efortul de a-l aduce in tara pe cel care a fost un GIGANT al sportului romanesc si mondial. Nu stiu unde poate fi inmormantat pentru ca nu cred ca exista un loc pe masura IMENSULUI sau talent, dar ar fi poate cazul sa avem un Pantheon al sportului romanesc. Prea ne parasesc repede cei mai mari spotivi romani si nimeni, din generatiile viitoare, nu vor sti afla despre ei. Poate ar fi o idee pe care sa o promovati, d-le Geambasu. Si poate astfel, d-na Lipa isi va incepe un mandat aratand recunostinta celor care au dus faima si respectul pentru romani in lume.

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 10:56

Am avut si eu ocazia sa vad meciurile din ’70 si ’74, finale castigate cu si fara Gruia in echipa. Avand in vedere valoarea echipelor de-atunci, imi pareau rezultate firesti; evident ca ma bucuram, insa nu puteam sa banuiesc lipsa de ,, bucurie” a anilor acestora; daca l-as parafraza pe marele Tomita as putea zice asa; ,, c-asa e-n sport”, atunci ne bucuram noi, acum o fac altii. D-zeu sa-l odihneasca, pe cel numit ,, Gurita” al handbalului nostru.

cornel (3 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 11:08

EXTRAORDINAR . Restul a fost spus in articol, și de ceilalti care au lăsat comentarii .

Cristian Constantinescu (1 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 12:44

O stire trista… inca un mit disparut…. Am avut privilegiul sa-l vad si sa-l ating pe Gheorghe Gruia cind spre finalul carierei a venit sa joace la Piatra Neamt ! La o echipa abia promovata in ,, A ,, ! Am sarit 3 garduri sa ajung intr-un colt al unor prea mici tribune pentru cei peste 2000 de spectatori ! Intre spaima escaladarii gardurilor si emotia spectacolului vazut , mi-a ramas in suflet emotia SPORTULUI care mi-a umplut sufletul de bucurie ! ADEVARATA ! Ca asa se intimpla in 1977 si 1978 ! Dumnezeu sa-L ierte !

Liana (1 comentarii)  •  11 decembrie 2015, 21:20

ExTRAORDINAR articol care suna cau necrolog.

Comentează