Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Fotbaliatori, căscaţi ochii!

Aţi observat că naţionala României la rugby nu seamănă deloc cu naţionala de fotbal?

Permalink to Fotbaliatori, căscaţi ochii!
joi, 24 septembrie 2015, 6:16

Periculos de multă lume a început zilele astea să vorbească şi să scrie despre rugby. Ceea ce nu e rău deloc ca fenomen în sine. România participă la Cupa Mondială şi mulţi dintre noi (re)descoperă frumuseţea unui sport dur şi complicat în acelaşi timp. Există un public de rugby şi la noi. Bineînţeles, nu atît de numeros ca în Franţa sau ca în Marea Britanie.

Avem compatrioţi care merg constant la meciurile de rugby, din campionat sau internaţionale. Tot respectul, ei nu pot fi bănuiţi de snobism! Există însă şi „connaisseurs” de profesie, tipi care pretind că le ştiu pe toate.

Oameni care îţi ţin lecţii despre rafinamentul ascuns al unor discipline doar pentru că aşa dă bine în anumite cercuri vag elitiste şi nu pentru că s-ar da în vînt după cutare sau cutare sport al cărui public se recrutează din rudele practicanţilor şi din autoflagelatori. Pe ei, cei care ascultă doar jazz, mănîncă raw vegan şi se uită numai la Turneul celor 6 naţiuni, nu-i cred.

Din toate aceste motive, zic că ar fi bine să ne abţinem a exprima păreri tehnico-tactice despre meciul România-Franţa de la Londra.

Regulamentul suficient de stufos al jocului ori plenipotenţiaritatea arbitrului, care îl transformă pe omul cu fluierul într-un fel de entitate aproape nepămînteană, nu ne oferă prilejul să apreciem în deplină cunoştinţă de cauză dacă puteam mai mult în faţa rezervelor franceze, dacă am avut un eseu la Florin Vlaicu sau dacă Paulică Ion trebuia să primească galben, ceea ce la rugby înseamnă 10 minute de eliminare.

Putem observa altceva însă în inevitabilul vis a vis cu fotbalul. Naţionala României de rugby nu seamănă cu naţionala de fotbal a României. Sigur că nu seamănă, veţi spune, băieţii care aleargă după mingea ovală sînt mai solizi decît cei care se fac că aleargă după mingea rotundă.

Nu este doar asta. Atitudinea a diferit. România de pe Stadionul Olimpic din Londra nu a refuzat jocul. România de la rugby a ieşit în întîmpinarea adversarului cu curaj, nu s-a ascuns în tactici defensive ca România de la fotbal. Echipa antrenată de galezul Lynn Howells s-a opus, a atacat pieptiş, nu a încercat să speculeze.

Da, rugbyul nu îndeamnă la aşa ceva prin esenţa lui, dar nu vreau să îmi închipui cum ar arăta o echipă de rugby pregătită de Iordănescu sau de Piţurcă. România cealaltă, a fotbalului meschin, fricos şi urît pînă în străfunduri are ce învăţa. Fotbaliatorii noştri cei de toate zilele ar face bine să se mai uite şi pe la meciurile de la Cupa Mondială de Rugby. Asta în ipoteza că preţiosul timp le permite un asemenea excurs. Un prim pas ar fi să se întrebe de ce balonul la rugby nu este chiar un balon, ci un corp oval.

Comentarii (41)Adaugă comentariu

ACB (7 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 18:56

Ce ar fi ca astazi la Mondial sa participe echipa lui Florica Murariu…Pentru cei care se mai indoiesc, sa vada berbecul din finalul meciului cu Noua Zeelanda!!!

GOGOBERIDZE (21 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 19:01

Mai zilele trecute un debil mintal ma apostrofa pentru ca am invitat fotbalistii romani sa priveasca la meciurile cupei mondiale de rugby,spunandu-mi ca aceasta trimitere nu avea atingere cu tema pusa in discutie si anume neacordarea cartonasului rosu la o intrare criminala la Ianis.Omul probabil ca este un lingau al lui Hagi si progenitura lui,o nulitate fotbalistica,o patachina pe teren.Evolutia incantatoare a rugbystilor,la ani lumina de evolutia muhaelelor din fotbalul nostru,m-a determinat sa fac acea invitatie,suparatoare pentru imbecilul nostru @Marius22.Articol excelent,datator de satisfactie celor care au habar de axiologie intr-o societate din ce in ce mai anomica.Felicitari domnule Geambasu.

gelu (10 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 19:20

Haideti sa nu exageram punandu-i unu langa altul pe puiu si orodel. Cine ar mai fi. Jenei si marele arhitect al cosmarului din 85 cand ne- a batut o echipa de pescari . Macar Puiu a batut aceasta pseudo- echipa cu 2-0. Iar Jenei – e cumva roman din pctul dvs de vedere? (Foarte ingust). Presa trebuie sa inteleaga rolul ei real. Nu clickuri. Prea e si ea vinovata de aparitiile tarzii in nationala ale lui lucian sanmartean. Cati dintre voi ati facut ceva in acest sens? Ioanitoaia si acum e tovaras cu orodel. Si „dator” lui. Cum vreti sa joace romania frumos, cu cine??? Cu cocis, balanel, codrea, stancu? De ce pana ce nu esti la steaua( pe care am iubit-o odata) nu joci la nationala?? Ce se petrece in culise? Bravo lui Puiu ca a plecat urechea si l-a bagat pe budescu. E mare lucru. Mai ales ca e la astra. Demascati neregulile daca vreti sa joace cei mai buni. Vrem si noi sa stim de ce radu stefan care e pe cai in italia refuza sa vina? V-am dat mai multe idei. Foarte bine ca ai scris de rugby. Ar fi frumos sa continui sa scrii si dupa ce se termina campionatul. Despre fetele de la tenis de masa ceva? Si nu conteaza daca soczi – sau cum o chema pe fetita aia talentata care joaca cu machiaj- sa zicem ca nu ar vb perfect romana? Tu chiar nu ai inteles ca virbitul e ieftin, conteaza mult mai mult ce faci….

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 23:01

gelu
Chiar crezi ce spui? O, da, s-ar putea ca noi sa fi fost vinovati cu Sanmartean. Ca am insistat prea mult, iar bretonatul face invers!

George (28 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 19:28

Mda…au iesit la atac…si au facut francezii antrenament cu noi. 38-11 noroc ca s-au trezit tarziu francezii. Si normal cum prindem ocazia, trebuie sa dam iar in nationala de fotbal. Sa ne legam iar de tactica abordata de fotbalisti si de faptul ca starurile noastre adunati de la echipe ca Barcelona, Chelsea, Real, Juventus si alte nume mari ale fotbalului european nu fac spectacol si nu castigam cu 5-0 toate meciurile. Pacat ca si oamenii culti si cu scoala (presupun ca un jurnalist are studii superioare) nu se uita mai profund la problema fotbalului in Romania si se opresc la antrenor..tipic microbistilor cu ceafa groasa. Cred ca o singura data am vazut un articol despre nivelul scolilor de fotbal. Piturca, fara sa intram in discutii despre modul lui sau despre persoana lui, a spus o data „nu mai avem nici imas unde sa se duca copiii sa se joace.” Ne uitam putin la echipa lui Hagi? Are 2 straini in lot si e pe locul 2 in campionat, fara expirati din Ghana sau Mozambic. Daca ar face macar jumate din echipe la fel s-ar ridica valoare campionatului, asta ar insemna jucatori pentru nationala dar din pacate e mai usor sa aduci un expirat si sa-l vinzi dupa 2 ani decat sa investesti in tineri si sa-l vinzi dupa 10-15 ani. Da, e vina lu nea Puiu! si a lui Piturca!

Dante (1 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 19:57

Periculos poate pentru popularitatea mult prea iubitului fotbal! Sustin cu fermitate ca, daca factorii decidenti la nivel local , fie autoritate publica sau entitate privata, ar putea fi atrasi intr-un proiect national de sustinere a rugbyului la nivel de juniori si seniori, calitatea si substanta echipei nationale ar creste cosiderabil ! Beneficiile unui astfel de salt in calitate s-ar transpune intr-o publicitate incomensurabila in tarile care mananca rugby pe paine (tari cu o economie „slab dezvoltata” gen Franta , Anglia ,Australia,Irlanda,Africa de Sud si mai nou Japonia!),si in paralel se poate atrage publicul unui fotbal mocirlos cu izuri penale, plictisit de becalism si de modele negative pentru generatiile urmatoare! Felicitari domnule Geambasu pentru obiectivism!
Vad ca mai e un pic de speranta in anormalul cotidian!

avra (1 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 20:04

Rugbistii nostrii stiu nu nai sa joace cu curaj ci sa cante imnul national care pentru noi toti romanii este o mandrie. De la ei ar avea de invatat si fotbaliatorii nostri care unii dintre ei canta pintre dinti ca sa dea bine la camera iar altii, cei mai multi nu canta deloc pentru ca nu stiu, nu vreau si nu se coboara la un asemenea nivel……RUSINE FOTBALISTII LUI PESTE PRAJIT……
PUNETI MANA SI INVATATI 3 STROFE DIN IMNUL NATIONAL SI CANTATI DIN INIMA CHIAR DACA NU AVETI VOCE.
POATE PENTRU UNII DINTRE VOI CHIAR E PREA MULT ACEST EFORT DATORITA CAPACITATILOR LIMITATE DAR RESPECTATI MACAR TARISOARA ASTA SI PE NOI UMIILI VOSTRI SUPORTERI.

LEONIDAS (30 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 20:12

Eu am jucat rugby, si nu-mi place ce joaca nationala de 30 de ani incoace, nu iutesc jocul pe contraatac, nu paseaza repede(la fel ca adversarii,)ne-au batut francezii cu rezervele ca la antrenament..Vreau sa imprime stilul ala modern rapid de joc,sa jucam si noi ca marile echipe,iar asta se poate numai cu antrenori straini din grupul celor 4-5 forte mondiale; New Zeeland,Australia,Anglia ,Franta sau Africa de sud..Conneisseur din franceza parca inseamna cunoscator…nu are alt sens..

alex (107 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 21:08

Domnule Geambasu, eu ma consider un eclectic și nu pentru a fi la moda ci pentru a descoperii lucruri si a le alege pe cele în conformitate cu ale mele gusturi! Faptul că lumea participă la discuții despre orice arată că există un teren bun de explorat! Aici intervin formatorii de opinie, de exemplu gazetarii, care ar trebui să-i educe constructiv….pe profani!
Le pot expune valori universal valabile și ce au ei de câștigat de pe urma lor.
Nu sunt un iubitor al rugby-ului, urmâresc decât cupa mondială, în special echipa romaniei și echipele din emisfera sudică, alea care nasc copii cu balon oval în mână! Îmi place să-mi dau cu părerea, asta pentru a arăta că mă interesează, acum cât de elevat sau puțin elevat este discursul meu, depinde cum am spus de fiecare eclectic în parte!
Ipocrizia dvs. și al editorilor ziarului mă amuză, prin simplul fapt că profitați de ce este la modă și nu construiți o modă…..titlurile de pe prima pagină sunt pline de fptbal de la noi sau aiurea…. așa că, domnule Geambașu, și că unul mai scrie pe blog-uri dovadă că vrea să transmită mesaje, că presupunem că băieții aia (apropo Marius Tincu a vorbit extraordinar de frumos – material didactic) mai au și ei nevoie de prin ziare să se hrănească cu o știre ceva…..o campanie ceva ar fi fost utilă, mesaje pentru naționala Romaniei, cam una din cele 2-3 care ne mai poartă pe la un campionat mondial!

Și ca să închei polologhia, …la meciul Bacau-Craiova, când copii aia apar și ei la tv (ma refer la anonimi de la Vacau), dvs cu domnul Radu Naum faceați discuții despre,…..ați ghicit Steaua (lipsa suporterilor ei mai exact) și atunci o întrebare așa neaoșă….. care este valoarea dvs adăugată la fenomenul sport?))
seară faină vă doresc!

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 22:59

alex

„Urmaresc decit cupa mondiala”. Ce sa mai zic apropo de toata teoria cu ipocrizia si alte si alte pacate inventate ziarului? Hai sa incercam varianta cu „doar cupa mondiala”. Hai sa incercam sa vorbim si sa scriem corect romaneste, draga alex. „Decit”

NICU (1 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 23:27

La ce conditii au acesti amarati de rugbysti in tara noastra,ei sunt campioni mondiali,va spune un fost rugbyst(international),se desfiinteaza echipe, vezi Farul C-ta,cu presedinti de consilii judetene care fura la greu nu se satura,ce pretentii mai avem.La capionatul mondial din 1991 echipa Romaniei a avut un colaborator din New Zeeland si cand a vazut ce avem in tara ,si-a pus mainile in cap ,si chiar el a declarat ca baietii se intrec pe ei insusi pentru rezultatele pe care le vedeti.Va multumesc. HAI ROMANIA

Horia (54 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 23:28

Multi citesc, putini inteleg…
Un articol binevenit… fara falsa modestie, ca echipe nationale de jocuri sportive (valoare in momentul de fata)as pune handbal feminin, rugby masculin, polo, handbal masculin, volei F+M, etc etc.. fotbal masculin, baschet masculin.
E pe undeva in parte si vina dumneavoastra a jurnalistilor ca ridicati un sport fara performante la un nivel de mediatizare extrem. Ganditi-va d-le Geambasu daca tot capitalul ala de imagine al fotbalului ( a se citi bugetul rezultat din el) s-ar imparti intre handbal, rugby si volei ( sau gimnastica, atletism, scrima, tenis)… Unde am fi cu echipele nationale? Cati copii ar face sport in plus (fetele nu joaca fotbal, dar joaca handbal si volei si din ce in ce mai multe, rugby)?

LEONIDAS (30 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 0:36

Uite cum au jucat Namibia! cea mai slaba(cotata) echipa de la mondiale cu jucatori amatori in componenta vs New Zeeland-superprofesionisti- asa as vrea sa joace Romania!.Cit pot ei cu ambitie si joc frumos..Chiar mi-au placut de o mie de ori mai mult decit ce-au jucat ai nostri..Poate m-am facut inteles..Am fost surprins ca o echipa africana sa nu aiba decit 2-3 mulatri in lot,in rest parca jucau cu suedezi.Se pare ca nativii africani nu se prea inghesuie sa joace rugby in Namibia..

alex (107 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 1:15

Domnule Geambașu! În primul rând, mulțumesc pentru acceptarea mesajului meu pe blog! În al doilea rând mulțumesc pentru lecția de română
Vedeți dvs. de aceea eu sunt ,,postac,, și dvs un ziarist….. pentru că din punct de vedere gramatical stați mai bine! Recunosc acest lucru și nu este o rușine să o fac! Mai sunt ceva greșeli în exprimare, de punctuație și chiar gramaticale în text….. așa, ….
Răspunsul dvs. domnule Geambașu (cu G mare – formă de respect – 7 ani de acasă necesari în viață) este tipic pentru felul cum se face gazetărie acum …..
Eu înclin să cred că, pe viitor …..pădurea (ideea) va fi văzută și după copaci (gramatica) …..
Mulțumesc pentru răspuns și aștept ca, prin subiectele abordate (corect scrise – românește), să vă demonstrați dvs., că cei care vă numesc ipocrit (printre care și eu) se înșeală ….
seară frumoasă să aveți!

Complexion (2 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 4:00

A pune sub semnul intrebari dreptul de a discuta, e o atitudine tipica ideoligiei bazate pe autoritate si care idealizeaza ierarhia. Din punctul meu de vedere asa ceva ce dauneaza majoritatii.
Sincer sa fiu si pe mine ma amuza moralismul si oportunismul sportiv practicat de uni jurnalisti de la gazeta.

Dorin (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 4:22

Cristian, soluția e simplă: cum ar fi ca GSP să nu mai vorbească despre fotbalul românesc, din protest față de slaba sa calitate?

benaflek (10 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 6:57

alex cred ca ai pus o pe nevasta ta sa ti compuna un text dar nici tu nici ea nu ati observat lipsa unor i uri care te lamuresc indata de abilitatile tale la lb.romana.ex: cand copii aia apar si ei la tv continui cu :anonimi de la Vacau.daca tot te apuci sa critici un autor de articol cauta sa o faci cat mai bine sa nu cazi tu in penibil

vali (49 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 7:18

Cristi, ultima fraza din articol este geniala!Trebuia sa dai erata la ea ptr.fotbalistii care citesc articolul.

Drc (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 7:24

Domnule Geambasu, acuma chiar asa importanta are felul in care scrie Alex in limba romana? Pana una alta sunt multi care chiar o sfeclesc cu gramatica, mult mai rau ca el. Pana una alta parca gsp e un website al unui ziar de sport, nu al unui website dedicat gramaticii… Mi se pare penibil sa va adresati unei probleme de forma nu de fond. Daca chiar va luati de om, mai bine atacati-l la subiect. Nu cred ca v-ar pica bine sa se ia unul sau altul de dumneavoastra la un articol ca acesta despre chestii de genul: Geambasu are parul rar, are nr 38 la pantofi, ii plac sarmalele, nu-i plac chiftelele, etc. Va rog, lumea se asteapta mai mult de la dumneavoastra, inclusiv eu credeam ca citesc articolele altcuiva, pana am vazut postarea dumneavoastra precedenta.

Ionescu Dan Lucretiu (2 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 9:07

Acest frumos om cu privirea acvilina scrie periculos de bine . Stilul este exact ca si rugby-ul – taios , fara ocolisuri si intotdeauna la obiect .
Chiar daca am 50 de ani , inca de la primele randuri parcurse a reusit sa-mi zbarleasca pielea ……ceea ce inseamana ca a reusit ” o incercare ” !
Maestre Cristian , cand ai timp esti invitattul meu la Oltenita . Vom taia un berbec sau vitel . Sa vii pe stomacul gol . Sa vezi o repriza a III a ca la rugby !
Inca din 1991 am afirmat ca prin venele mele circula sange cu globule ovale , am promovat cum si pe unde am putut rugby-ul , am infiintat Rugby Dracula Oldboys ca mijloc de de bucurie pentru rugby – jocul pe care îl iubim de ani de zile şi, în multe cazuri, de ani şi ani de zile si punem accentul pe „Distracţie, Prietenie, Fraternitate şi Familie.”
n denumirea echipei sa inserat cuvantul Dracula fiind inspirati de mitul lui Dracula si asta mai mult pentru a avea o noua strategie de marketing sau mai degraba sa avem un fel creativ de a ne adapta la felul în care functioneaza lumea moderna.

Faptul ca facem rugby de placere si pentru petrecerea timpului liber, cateodata pentru anumite proiecte mai este nevoie si de bani si cum banii sunt o chestie diabolica, am zis, de ce nu ?

Mitul lui Dracula ne-a inspirat si provine din tara noastra care a nascut acest personaj si aici trebuie sa ramana:

in ROMANIA
Daca am ales sa ne numim Dracula, nu inseamna ca nesocotim Biserica sau ca suntem stapaniti cu adevarat de diavol. Suntem credinciosi si-L avem pe Hristos intotdeauna langa noi care este Stapanul nostru cel adevarat si bun.
Sa respectam deviza Fun, Friendship, Fraternity and Family si cele 9 legi de aur ale rugbystilor oldboys:

1. Voi juca meciurile de rugby de dragul jocului;
2. Nu voi ţine minte scorul la sfârşitul meciurilor;
3.Dacă „am reuşit/am avut succes” în anii în care am fost jucător, nu mă voi folosi de acest lucru pentru a-i face pe ceilalţi să se simtă prost;
4. Dacă „nu am reuşit/nu am avut succes” în anii în care am fost jucător, nu mă voi folosi de acest joc pentru „a reuşi/a avea succes” acum;
5. Pe toată durata meciurilor voi respecta şi proteja pe jucătorii adverşi mai în vârstă şi care sunt mai puţin în formă;
6. Voi urma întocmai filosofia old boys de „Distracţie, Reverenţă şi Toleranţă faţă de sine”
7. Voi fi un ambasador al Oldboys şi voi vorbi pretutindeni despre asta;
8. Nu voi pierde niciodată din vedere regulile pentru a-mi face prieteni sau cunoştinţe în locuri exotice;
9. Îmi voi aminti întotdeauna că ceea ce pot să-mi fac singur sau ceea ce deja mi-am făcut, din punct de vedere social, este mult mai riscant decât ceea ce mi s-ar putea întâmpla pe teren;
Multumesc draga Domnule Cristian pentru ca mi-ai facut sufletul fericit ………………Hai Romania

Romulus Román (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 9:24

Dle. Geambaşu cam încurci merele cu perele atunci când compari fotbalul cu rugby-ul şi nu doar fiindcă forma obiectului muncii e alta, ci fiindcă e o diferență profundă de mentalitate, nu doar de abordare.
Nu sunt un veritabl fan al rugby-ului şi nici măcar un urmăritor al meciurilor de la Cupa Mondială deşi locuiesc în Londra la distanță aproximativ egală între Wembley şi Twickenham, însă cel mai bun prieten al meu şi o rudă apropiată au jucat acest sport.
Chiar dacă nu sunt la curent cu ultimele modificări ale regulilor jocului un lucru măcar nu s-a schimbat : fără o disciplină strictă, de fier, nu s-ar putea disputa niciun meci iar practicanții jocului ăstuia îşi asumă deplin asta ! Tocmai de aceea față de violența brută, nejustificată, de atac evident la integritatea partenerilor de întrecere este toleranță zero iar sancțiunile se dau fără alibiuri şi mai ales fără a fi contestate. La fotbal există mereu interpretări dubioase a acțiunilor brutale, începând chiar cu arbitrii!
Disciplina atrage după sine respect…în fotbal acesta adeseori lipseşte, de la lipsa de respect față de consumatorul de fotbal (deci nu numai fanii, doar cu fani, fotbalul nu ar fi fenomen, ci doar un alt sport şi uitați până şi voi gazetarii de asta !), până la lipsa de respect față de antrenor, conducător de joc sau partener de întrecere, ceea ce e de neconceput în rugby.
De antrenorii numiți te legi degeaba (da, chiar şi Pițurcă deşi mi-e nesuferit), fiindcă ei lucrează într-un mediu toxic, unde primează manelele şi fițele de cocalar, unde şmecheria e considerată talent şi unde magicieni ca Messi sunt criticați coleric iar antrenori ca Mourinho sunt de-a dreptul stigmatizați.
În condițiile acestea e profesionist să te legi de antrenorii citați în articol ?
Ați reuşit o revoluționare a sistemului infect din fotbalul românesc ?
Ați reuşit să promovați cu obstinență VALOAREA ?
Atunci despre ce vorbiți de fapt în articol ?

bluettoth (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 9:30

Articol interesant si coerent, care desi se vrea despre rugby vorbeste de fapt despe fotbal. Ar fi fost mai frumos un articol pe care sa il dedicati in integralitate nationalei de rugby fara sa ii mai aduceti atingere cu jena si penibilul fotbalului autohton. Domnule Geambasu, pentru ca lumea sa inteleaga, perceapa si priceapa diferentele sau prapastia dintre rugbisti si „fotbaliatori”, ar trebui sa dedicati spatii mai mari si mai bine pozitionate despre rugby in ziarul la care scrieti. Chiar va invit sa scrieti macar o data la doua saptamani despre rugby… Numai atunci puteti face aceste paralele intre oamenii din sportul cu balonul oval si cei cu cel rotund. Va propun si un exercitiu de imaginatie: Facand o paralela intre rugby si fotbal, daca ar fi ca si nationala noastra de fotbal sa interpreteze un dans traditional inainte de fiecare meci, dans cu care sa „sperie” echipa adversa precum celebrul haka al all blacks), care ar putea fi? Pentru mine chiar si „Dansul fetelor de la Capalna” ar parea prea violent pentru ce reprezinta de fapt fotbaliatorii pastoriti de pleiada de „Nea'” – Piti, Puiu, sau de mai modernul „mister” Razvan, etc.

Marius (42 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 9:47

Nu-mi plac lamentarile astea, sa transpunem acest meci intr-un meci de fotbal: e ca si cum la fotbal Franta ne-ar f batut cu 4 – 1, cu o Romanie care a tinut mai mult de balon, a fost mai estetica la mijlocul terenului dar a avut o bara, a luta 3 goluri pe contraatac, a dat gol doar din relaxarea adversarului si apoi a mai luat unul ca sa nu uite cine e seful.

Acuma fiti sincer cu dumneavoastra insiva, la un astfel de meci ati fi sters pe jos cu nationala Romaniei de fotbal indiferent de estetica etalata. In general trebuie sa fim sinceri cu noi insine, la fotbal suntem exagerat de exigenti fata de orice alt sport. Pt ca la fotbal am avut odata un Hagi si un Popescu, vrem sa ii avem la fiecare meci de acum si pana la sfarsitul existentei. Si pentru asta, motrosim pe oricine joca si nu e Hagi sau Popescu. Iar la rugby, de exemplu, n-am avut un Wilkinson niciodata, deci nu avem pretentia sa avem nici acum, nici pana la sfarsitul existentei. Asta e stilul latin, si ar trebui sa ni-l asumam si sa nu facem eroi pe nedrept, nici sa dam cu altii de pamant pe nedrept.

Strict pe meciul cu Franta, va spun fara ezitare ca echipa de rugby a Romaniei e strict echivalenta cu echipa de fotbal, extrem de limitata, fara viteza, si cu daruire ca sa tina jocul cat mai departe de propriul but, incapabila sa ajunga pana in cealalta parte. Doar ca la rugby daruirea impresioneaza mai mult pt ca se traduce prin placari direct ale adversarului, si prin sarje de berbec.

Iar in meciul cu Irlanda sa nu va faceti iluzii o sa luam un 52 – 3 de toata frumusetea, exact cum la fotbal am lua un 7 – 0 de la Germania in acest moment.

Andrei (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 10:16

Domnule Geambasu, stiu ca sunteti un jurnalist cu state vechi si cu multa stiinta sportiva. Aici aveti dreptate cu un singur lucru: „daruinta”. Bravo lor, au luptat de la egal la egal cu Franta(Vice-Campioana Mondiala). Sa compari Rugby-ul cu Fotbalul este putin cam exagerat. In primul rand nu avem jucatori de fotbal, avem doar niste alergatori dupa basica si dupa bani si aici este numai vina tuturor investitorilor si primariilor(sau cine o mai conduce echipe de fotbal la noi) pentru ca au renuntat in a mai creste juniori care sa ajunga pe viitor solutii la echipele mari. La rugby merg numai pasionatii de acest sport, castigurile fiind foarte mici in acest sport. Sper ca am fost destul de clar.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 10:20

Toata stima domnule, ma … si mindria, dar fotbalul nu se joaca cu bizoni !
Cu Gerule si Caciule dacice.

Apoi mi se pare ca Puiu joca si el numai inapoi, nu dribleaza nimeni, iar mingea pare tot ovala, cel putin pentru jumate din ei, cealalta jumate fiind tot fara dinti, dar nu din cauza placajelor ci a anilor trecuti cam repede muscind ciolane afumate la PiTurca, Nasu si Corleone. Nici nu stiu, la rugby ai voie sa driblezi ? Ca acolo nici schmecherii nu am vazut. La Londra mi-a lipsit Torje si Keserü pe jos, cu miinile intinse : „ da si la mine un leu maica, ca imi plinge acasa …“, lipsea Tata Puiu, minca-l-as, inchinindu-se pe margine, iar dupa joc discursul inteligent al capitanului nostru, o suta de meciuri indispensabil. Ti-ai dat cumva seama ca noi mergem la razboi cu analfabeti, morometi, cartoane si cruci ?

Glumeam ? Stiu ca te referi la atitudine, la a juca, a ataca, ca ai vrea ca toti sa joace pentru a marca, dar cel putin in fotbal nu ajunge. Ti se pare ca Breveld, Muniru, Tade, Papp nu au atitudine, ca refuza un placaj ?
Din contra, uite ca mie mi se pare ca Steaua ar putea juca la fel de bine si cu mingea ovala. Singura data cind a mai semnat cu o echipa de fotbal a fost prima repriza cu Chiajna. La pauza a intervenit „antrenorul“, cu schimbari, le-a zis sa aiba atitudine, ca joaca la Steaua, sa joace inteligent si iata ca Stanciu s-a muiat complet de atita inteligenta iar cei din jur au inceput sa lupte asa bine ca au fost pasati si dominati copios. Ca de fiecare data doar Chipciu a mai ramas cu adevarat in joc. Dar ieri cu U Cluj ? Ti se pare ca Steaua n-a avut atitudine ? Pai i-au rupt pe saracii elevi ? Cite galbene au luat ? Ca Breveld parea ca joaca finala CL ? Jocul s-a mai luminat doar cind mai demara Chipciu, cind a reusit Tahar o incredibila pasa usoara de 6 m inainte, interzis la rugby, cind s-a ferit de o minge, cind Popa ajuns in sfirsit la tusa si a reusit o fenta in loc sa plonjeze cu mingea in brate dupa linie in intentia de a da 5 culcind mingea.

Deci, dragi fotbalisti, care mai sinteti: nu ca la rugby !

abece (44 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 10:43

amice, daca ai fi cunoscut catusi de putin jocul ar trebui sa stii ca in rugby nu exsita joc defensiv.Fiecare echipa, inclusiv cele mai slabe incearca sa tina jocul cat mai departe de terenul propriu.Cu cat balonul e mai departe de terenul tau, cu atat mai mici sansele sa iei eseu.

Complexion (2 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 10:51

„benaflek” citind comentariul tău mă gandesc la Stalin, despre care se spune, că nu trimitea in Gulag numai pe cei
cel criticau ci si pe aceia ce incercau să-l apere contrazicând direct și public pe cel ce și-a permis să critice marele…

Dan Mocanu (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 11:12

Nu e rau ca se vorbeste atat de mult despre rugbyin ultimul timp si nu e rau nici sa accepti niste critici constructive (poate ca nu e cazul aici). Dar poate ca la fel de bine ar fi sa promovati acest sport nu doar cand vine vorba de Cupa Mondiala. Una peste alta bun articolul iar comentariul lui Ionescu Dan Lucretiu este perfect valid. Cam asa stau lucrurile in rugby.

Catalin (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 11:17

Nu stiu ce au inteles alti cititori din articol dar eu cred ca se refera la diferenta de atitudine dintre jucatorii de rugby si cei de fotbal. Cel mai bun exemplu, ca sa-l pomenim pe domnul Hagi, este ca acesta a facut onoare echipei de rugby a Romaniei insotind-o la deschiderea jocului dintre Romania si Tonga dar nu a cantat imnul impreuna cu sportivii. In contrapartida camerele l-au aratat pe antrenorul galez cantand imnul tarii pe care o antreneaza. A, si mingea de rugby nu este rotunda pentru ca ea nu are nevoie sa fie perfecta findca nu ea este cea importanta ci actorii ce o manuiesc. Eu o iubesc asa cum e.

alex91ro (12 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 12:19

@17 Nentori Tirana doar trei obiectii:
1. ai un nume de rahat care instiga
2. chipciu nu e fotbalist si fcsb nu a mai jucat fotbal de aproape un an, prin noiembrie-decembrie anul trecut au jucat fotbal ultima data.
3. atitudine nu inseamna sa iti rupi adversarul, dorinta de victorie se manifesta in alt mod in fotbal.

Druziuc Alexe (1 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 13:40

Sunt de acord cu multe dintre comentariile din aceasta pagina,chiar si cu comparatia rugby vs. fotbal,dar ceia ce tine de mentalitate, in cele doua discipline, sunt diferente evidente,si ele apar in primul rand la cei care sunt la conducerea ierarhica a tarii si pana la consiliile judetene pentru educatie fizica si sport.Atat timp cat aceste functii v-or fi ocupate de catre politruci, nu v-om putea depasii starea actuala de mediocritate la toate nivelurile, cu omeni care ajung in functii, de unde trebuie sa se ia decizii pe care sa si le asume ,si sa le urmareasca pana isi ating scopul.Pacat ca la MTS si COSR ,sunt oameni care au facut sport de performanta, si nu sunt sustinnuti mai mult si cu specialisti din afara,cu stadii de pregatire la nivel international ,macar la sporturile unde avem rezultate , la olimpiade,campionate mondiale si europene.Poate printre pasii de schimbare pe care-i tot asteptam de la conducerea tarii,se v-or gasii si oameni care sa se implice cu mai mult suflet si determinare, asupra sportului pentru sanatatea natiunii, dar si ca ambasador al Romaniei,asa cum sa demonstrat ,in ciuda faptului ca se investeste foarte putin in copii , educatie si infrastructura pentru activitati sportive.Astept si inca mai am speranta , ca lucrurile v-or intra in normalitate,pentru o natiune cu mari campioni si oameni pe masura!

jalabert (2 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 14:36

problema in romania este ca acest sport nu este suficient popularizat. pana si voi care va autointitulati ziar de sport aveti de 100 ori mai multe articole despre fantasmele lui becali decat articole despre rugby. prin urmare unde e problema? nu uitati ca statul roman investeste in baschet de 3 ori mai mult decat in rugby iar la baschet nu am reusit NICIODATA sa ne calificam la un turneu final.

der_grosse (50 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 15:15

ce treaba are comparatie fotbal rugby? doau sporturi cu compet alte reguli si edci tactici. la fotbal poti sa te aperi ca nebunu’ si sa scoti 1 punct, la ruygby asa ceva NU merge! prin natura sportului castiga mereu cel mai bun. ca la basket, ca la handbal, volei samd, cam ca peste tot. ete ca fotbalul e mai cu motz si pot si loserii (ca noi) sa (mai) faca ispravi. deci fotbaliatorii sa puna mana pe fotbal nu pe rugby!

Bogdan (4 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 16:07

E greu. E foarte greu sa gasesti o locatie in Bucuresti unde sa urmaresti meciurile echipei de rugby a Romaniei la RWC 2015.

Eram in regie, vreo 6 indivizi, fosti sau actuali practicanti de rugby la diferite niveluri. Dupa ce am fost refuzati in diferite locatii (4) la numar, pentru ca „nu dam meciul, se joaca Celta Vigo – Barcelona”; „nu putem da drumul la sonor, deranjam lumea din bar”; „inchidem la 11” (in Regie!!!!) sau alte scuze, ajungem la o terasa al carui nume nu il voi da. Cert este ca, dupa intrarea in regie, am facut stanga si am mers aproximativ 250 de metri si, pe partea stanga, am gasit-o.

Doua televizoare mari, unul pe meciul de fotbal, in dreapta, si unul in stanga, de unde rasuna imnul Romaniei. Am zis gata, aici e de noi. Ne asezam, o singura masa era ocupata in fata noastra. Fiind un oarecare cunoscator de fotbal, ii recunosc, cu stupoare, la acea masa pe Dan Alexa si pe Perja, actual antrenor si fost jucator la Rapid. Sa ma scuze ceilalti de la masa, insa nu i-am recunoscut.

Oamenii probabil mancasera, bausera cate ceva, dar, la ora 22, toti s-au intors spre televizor si au inceput sa vizioneze meciul Romaniei, fiind suparati la ratarea lui Vlaicu de 3, la eseul pe care nu am reusit sa il dam si la galbenul lui Paulica, si, intr-un oarecare fel, formand o adevarata comunitate rugbistica temporara cu noi si celelalte doua mese care erau ocupate in spatele nostru.

Deci, se poate! Voi reveni si pentru alte meciuri de rugby acolo!
Hai Romania!

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 16:28

@Alex91, la multi ani si hai Romania.

Chipciu a adus aproape de unul singur victoriile cu Pandurii si Chiajna, a ajuns sa aiba in fiecare meci 5 ocazii de gol, a dat de cite 2-3 ori pe meci ultima pasa, atit ca n-a marcat. Dar marcator de profesie n-a fost niciodata. Dupa cifre e in mare progres, desi nu marcheaza cit am dori noi, ramine principalul pericol al tuturor adversarilor.
Tade, in comparatie, desi joaca mereu acelasi post in virf, adica nu e plimbat din post in post, nu tin minte sa fi avut o singura ocazie in 10 meciuri, nu tin minte o pasa, nu tin minte un sut sanatos, in afara primului sau sut, la 10 m de poarta si 30 m peste.
Nu stiu cum sint antrenati stelistii, fizic, tehnic, tactic, mental dar ceva trebuie sa nu fie in ordine.
Pot sa-ti garentez doua lucruri:
Chipciu e fotbalist mare
si
daca se antrena doar impuscind iepuri si ratuste la circ avea azi deja 30 de goluri.
Cine stie ce le face Radoi. Poate vrea sa-i faca Profesori. Lasa-i tata sa joace, ca parca nu mai vezi la ei nici bucurie.

Cu restul, ma bucur ca sintem de acord.

Cineva (40 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 18:50

Incredibil: desi este un articol dedicat rugby-ului, cineva a gasit timp si ocazia de a-si exprima sentimentele pe care le are fata de Hagi si de fiul sau. In plus, foloseste si un limbaj contontent la adresa unui oponent (permanent sau de ocazie)! C.

benaflek (10 comentarii)  •  25 septembrie 2015, 20:05

complexion- sa nu exageram.dar a facut niste greseli pe care daca le faceam in scoala la ora de romana era vai de perciunii mei.si foarte bine ca l a pus la punct geambasu.daca nu o facea era grav

Cezar (1 comentarii)  •  26 septembrie 2015, 0:19

Eu am vazut mai multe meciuri de la CM de Rugby si cam toate echipele. Dupa parerea mea, Romania este una dintre cele mai fricoase echipe. De fapt ma si asteptam la asta. Nu zic ca ma pricep la rugby, dar incercati sa faceti numai o comparatie intre felul cum patrund Japonezii catre buturile adverse si felul in care o fac romanii. Cate echipe din cele prezenta se mai bazeaza atat de mult pe pachetul de inaintare?

rugby (1 comentarii)  •  26 septembrie 2015, 21:22

Cristi Geambasu , sincer , pana acum nu prea imi placeai , dar dupa articolul asta sunt fanul numarul unu al tau , iar idioti care habar nu au de rugby dar vorbesc , din partea mea sa taca ca e mai bine .

Petro Burgener (65 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 15:15

Domnule Geambasu va felicit pentru articol desi, nu cred ca trebuie comparat fotbalul cu rugby-ul. Aveti dreptate, daruirea, vointa jucatorilor merita toate laudele. Sunt insa si destui useri care critica jocul nationalei. Parerea mea e ca in momentul de fata atat se poate, asta e valoarea, conditiile si consider ca , fata de anii trecuti, jocul Romaniei e in progres. Din pacate inconstanta pe durata intregului joc face pierdem la diferente mai mari. Cred ca eliminarea de 10 min e prea drastica, sau n-ar trebui sa existe. Vom pierde cu Irlanda , speram ca jocul va fi mai bun decat cu Franta iar rezultatul sa fie mult mai strans.

Petro Burgener (65 comentarii)  •  27 septembrie 2015, 15:28

Ca o comparatie intre fotbal si rugby: ce culori frumoase vedem la echipamentul de rugby fata de galbenul fad la fotbal, vobind de echipe nationale, evident.

Comentează