Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Generaţia nealtruistă

Puţini componenţi ai echipei de la Mondialul american au reuşit ca antrenori. Dar cîţi şi-au dorit cu adevărat să devină antrenori?

Permalink to Generaţia nealtruistă
marți, 15 septembrie 2015, 9:17

Ce poate fi mai frumos în fotbal decît ca Mircea Rădulescu să vorbească despre vocaţie? Mircea Rădulescu este fostul şef al şcolii de antrenori din România, de pe vremea cînd şcoala era un fel de fabrică pe porţile căreia ieşeau produse mai mult sau mai puţin finite, inscripţionate „made in Romania”.

Dar să nu fim răutăcioşi, pentru că pierdem ideea articolului-analiză al colegilor mei Andrei Crăiţoiu şi Remus Răureanu. Întrebarea lor era ce s-a ales profesional vorbind de componenţii Generaţiei de Aur. Cîţi şi cum au ajuns să lucreze în fotbal ca antrenori. Ca oameni predestinaţi să-şi desăvîrşească opera din teren de pe banca tehnică.

Dar erau eroii de pe Rose Bowl predestinaţi să devină şi mari antrenori după ce fuseseră mari jucători? Domnul Rădulescu ne spune ce bănuiam şi noi. Nu există o reţetă. Nimeni nu poate garanta că un fost mare fotbalist va fi şi geniul creator de pe bancă, personajul providenţial şi genial care va revoluţiona jocul. Cruyff, Beckenbauer sau, mai nou, Guardiola sînt excepţiile fericite de la regulă.

Pele, Eusebio, Maradona sau Paolo Rossi sînt confirmările dureroase. Vă închipuiţi cum ar fi arătat astăzi fotbalul dacă Pele şi Maradona ar fi reuşit să transmită ceva urmaşilor, doar ceva, din ce arătau pe teren?

Sinteza realizată de colegii mei nu arată măgulitor pentru Generaţia de Aur. Observaţi că nu pun între ghilimele celebra sintagmă, nici o scriu cu litere mici. Respectul pe care li-l datorăm nu trebuie totuşi să ne împiedice a vedea adevărul. Doar Dan Petrescu şi Dorinel Munteanu au avut performanţe ca antrenori, dar numai în România, unde au şi cîştigat titlul.

Tibi Selymeş a fost recent demis de la Petrolul, fiind mai degrabă victima unei conjuncturi proaste la club, decît a nepriceperii profesionale. Stelea, Mihali, Belodedici, Prodan, Lupescu, Răducioiu, Gică Popescu nu au lucrat deloc în branşă ori au lucrat sporadic. Dezamăgit de experienţa la Steaua, Ilie Dumitrescu a optat pentru cariera de analist TV.

Ca de obicei, Hagi constituie un capitol aparte. După experienţe nereuşite sau aproximative la echipe din Turcia şi la Steaua, plus ratarea barajului cu Slovenia la cîrma naţionalei, Gică şi-a dezvoltat propriul proiect. Şcoala de fotbal şi Viitorul sînt roadele fanteziilor şi investiţiilor lui. Nu pasiunea îi lipseşte fostului mare fotbalist. Nu interesul profesional. Nu determinarea.

Dar este înzestrat Hagi cu harul invocat de Mircea Rădulescu? Tăcere apăsătoare. O întrebare veche de cînd lumea, parcă. Încă nu ştim. Dar în cazul lui este o şansă să aflăm ceva. La cei mai mulţi dintre colegii lui de generaţie nu avem nici măcar asta.

De ce se întîmplă aşa, chiar să fie toţi nedăruiţi? Da, meseria de antrenor este grea şi ingrată. Şi pentru că nu depinzi numai de tine. Pentru că presupune un grad considerabil de altruism. Iar Generaţia de Aur a fost o generaţia performantă, dar nu a fost o generaţie altruistă.

Au fost nişte oameni care au funcţionat bine împreună, dar odată terminată treaba fiecare şi-a văzut de ale lui. Crescuseră într-un mediu care nu te stimula să fii generos, cultura voluntariatului fusese pervertită în obligaţia munci voluntare.

De aceea, reflexul i-a îndemnat să aleagă o viaţă mai tihnită. Fuseseră prima generaţie care jucase pe bani adevăraţi, transferîndu-se la echipe din străinătate. Egoismul lor nu este plăcut, dar are o rădăcină adîncă. La fel ca al nostru, cei care ni-i doream apostolii noii religii a fotbalului românesc.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

Balan Nichifor (2 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 10:18

La noi, dupa 90 , s-a schimbat un sistem de organizare (cu performante organizatorice , dar…cu pacatele…lui) , cu ceva…nedefinit, aparent necontrolabil, neperformant cu certitudine.Brambureala „controlata’ de ..potententatii deveniti factori de decizie, avea ..rostul ei. Si in fotbal…s-a intamplat la felDin ceva…cu pacate…schimbat(prin operaia de inmultire) cu nimic…a rezultat…NIMICURI!!!…

papillon (1 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 10:18

Aveti perfetacta dreptate domnule Geambasu,dar totusi,Hagi s-ar inscrie practic inntr-o alta categorie.Viitorul lui Academia de footbal incepe sa se coaca , sa dea roade :A crezut mult in proiectul lui ,unul deosebit de periculos.Asta pentru ca si-a riscat banii ,chiar viitorul lui financiar.Visul lui incepe sa se apropie de o realitate fericita pentru fotbalul nostru.Rzultatele incep sa apara ,sa se materializeze.Ii urez mult succes pe aceasta cale!

Ionel (8 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 10:38

in primul rand Mircea Radulescu este un zero barat de cand il stiu (si il stiu de vreo 30 de ani cel putin.In ceea ce-l priveste pe „Rege” tot respectul!

cristi (89 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 10:45

Domnule Cristi Geambasu,am urmarit aseara meciul Dinamo -CFR ,un meci stricat de la cap la coada de arbitraj.As vrea sa aflu ce sa declansat dintr-o data,de a inceput aceasta campanie impotriva echipei Dinamo?Pe cine a deranjat si cine a platit ca sa fie oprit elanul acestei echipe?Cum dintr-o data inclusiv Bratu a inceput sa dea in fosta lui echipa? Chiar nu ati vazut nimic ?O fi jucat Dinamo mai prost,dar la fazaprimului gol se vede din avion cum a fost faultat Vojnovici ca la judo,picior in fata si impingere din spate,ulterior a urmat si cartonasul rosu.Goian se apara cu mana si in loc de al doilea galben si echilibrarea meciului,arbitrul elimina al doilea Dinamovist.Ati observat ce fata avea arbitrul? Era clar ca a fost trimis sa execute un ordin si era tradat de trasaturile fetei care arata frica si ura in acelasi timp.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 17:44

cristi

Va raspund la comentariu, desi era off topic, pe romaneste in afara subiectului. Ca sa nu ma fac ca ploua. Va inteleg supararea, sinteti dinamovist, ati sperat la mai mult, dar exagerati. Daca spui despre o echipa ca a jucat prost nu inseamna ca „dai in ea”. Asta apropo de atitudinea lui Bratu. Nu mi s-a parut ca Radu Petrescu a fost ostil lui Dinamo, ci ca arbitrat prost. Si ca este arogant, apropo de felul in care nu a vrut sa discute cu Rednic. Daca ati urmarit emisiunea de dupa meci si cred ca ati facut-o, ati bagat de seama ca am discutat despre posibilul penalty la Gnohere. Cit despre „faultul” la Vojnovici, dati-mi voie sa am alta parere. Nu spuneti nimic insa despre jocul groaznic al echipei careia „i s-a taiat elanul”. Hai sa fim seriosi!

Cosmin (4 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 10:52

De acord, nu orice fost mare jucator are sanse sa devina un mare antrenor. Totul depinde de mentalitatea si personalitatea fotbalistilor; pacat ca Zidane nu a ales optiunea asta, e singurul exemplu care imi vine in minte ce ar fi putut sa ajunga mare antrenor. Il astept cu drag pe Pirlo cu antrenoratul.
Guardiola e un antrenor mare desi stilul sau este un fel de anti-fotbal, mai degraba este o masina de rezultate..ceea ce se cere in ziua de azi. El a avut si norocul sa lucreze din prima cu echipe uriase cu bugete mari. Mourinho a inceput de jos si a ajuns mare, la fel un antrenor de rezultate. Arsene Wenger a devenit „taticul” antrenorilor dupa retragerea lui Ferguson, intotdeauna Arsenal a avut un stil placut ochiului si e mereu sus acolo. Van Gaal mi se pare un geniu, observati ca orice mutare a lui legata de tactica sau schimari are efecte, majoritatea pozitive; prezenta lui pe banca are efecte in teren si nu ma refer doar la motivarea jucatorilor.

valentin popazu (3 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 12:13

Buna ziua tuturor,

Raspunsul este foarte simplu domnule Geambasu:
Pentru a fi antrenor sau coach ai nevoie de munca si instruire, in proportie de 90%, pedagogie – daca lucrezi cu copii, andragogie – daca lucrezi cu adulti, psihologie si putin noroc.
V-o spune cineva care de 20 de ani lucreaza cu oameni si manageri, cu vedete si „caratori de piane”, cu echipe si grupuri, cu indivizi si „bisericute”.

Si mai este nevoie de ceva: de o permanenta si rascolitoare curiozitate …

vali, fost jucator de fotbal antrenat de unicul Piti Varga

Bubucul (52 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 12:15

Este clar că pentru a deveni un antrenor bun e nevoie de altceva decât talent la fotbal, pasiune etc. Sunt atâtea cazuri când un jucător foarte talentat nu are rezultate ca antrenor oricât s-ar zbate. Hagi va avea rezultate, dar nu ca antrenor, ci cu proiectul lui de a crește tineri talentați și -foarte important- de a le creea un mediu propice creșterii și dezvoltării lor.
Sunt atâția jucători foarte talentati care când dau câte un interviu nu-ți vine să crezi cât de lipsiți de inteligență pot fi.
Sunt alții care sunt și talentați și inteligenți și nu au rezultate.

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 13:30

Dle Geambasu, inteleg din cele spuse de dvs. ca, aceia dintre fostii mari fotbalisti ai generatiei lor – numita si de aur, a anilor ’90 adica – care nu s-au dedicat antrenoratului sunt nealtruisti. Asta in materie de fotbal, omeneste vorbind totul este in regula. Dar nu v-ati intrebat daca, poate, n-o pot si face, munca de antrenor vreau sa zic ? Iti trebuie un alt fel de determinare, ptr. a incerca sa gasesti copii pe care sa-i trimiti in ,, iarba” si sa-i aduci la nivelul de jucatori profesionisti buni. Hagi este exceptia , el iubeste atat de mult fotbalul incat, daca nu i-a iesit cu antrenoratul ( pe care, in opinia mea, l-a inceput cu echipa nationala, contraindicat total – vezi si cazul lui Radoi, la un nivel mai mic. ) a hotarat sa-si puna propriul capital la bataie si sa fie pe un drum corect al performantei. Doar ca, trebuie sa nu forteze nota cu fiul sau. Toate la timpul lor. Mai apropiat de adevar s-ar putea zice, doar ca sunt nepriceputi in a antrena – pe altii – ceea ce-au stiut ei sa faca mai bine. Si nu se cheama lipsa de altruism. Punct !

azimut (5 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 13:53

mda,nu prea au ce cauta niste mari fosti fotbalisti in jungla de azi plina cu valize,premieri de adversari ,etc. pana la urma au avut onoarea lor si au jucat si din placere.azi se joaca de foame. la noi mai ales.

der_grosse (50 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 13:56

ce legatura are altruismul cu incapacitatea majoritatii lor de a fi si pedgagogi in fotbal?? asta ne arata noua ca ei jucau din talent, nu din conceptie. caci daca ai conceptie si metoda ca jucator ai foarte bine si ca antrenor.

si pana la urma nu orice musca face miere!

Șerban (66 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 14:27

Cei care s-au limitat a gândi fotbalul la nivelul talentului lor nu aveau cum să reușească. Reușita-i a celor ce au fost, în primul rând muncitori, dar nu întotdeauna – adică Dorinel Munteanu este un exemplu pozitiv, iar Cornel Dinu unul negativ (chiar grotesc, dacă judecăm după prețiozitatea exprimărilor pe care și le dorește geniale!).
În cazul Hagi, cred că este vorba de o îndrumare greșită a lui giovanni becali, care l-a convins pe el și pe alții, că Hagi trebuie să fie direct antrenorul Naționalei!
Slovenia avea un singur jucător cât de cât important, dar antrenorul a știut cum să-și pună echipa să lucreze pentru acel unic jucător mai deosebit. Hagi, cu Mutu, Chivu, Dorinel ș.a.m. d., nu a reușit pentru că a avut și ghinion!

Cris (22 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 14:46

Dan Petrescu ar fi putut. Dar, între un progres real în carieră și bani, a ales de fiecare dată banii, în spații aurite și poleite, dar obscure rău de tot din punct de vedere fotbalistic. Stepele din Liga a 2-a rusă, deșerturile Arabiei și Marele Zid chinezesc îl arată ca pe un vânător de contracte bănoase, nu ca pe un antrenor.
În rest, Dumnezeu cu mila, niciunul nu a demonstrat că ar avea talent. Oțelul antrenat de Munteanu a fost cea mai slabă campioană a României din ultimii vreo 12 ani (de pe vremea blaturilor lui Dinamo, mai precis).
Hagi? Faptul că, la aproape 15 ani de când a antrenat prima dată, încă mai există întrebări dacă are sau nu talent cred că oferă deja răspunsul.

Lucian (1 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 15:39

Tot ca excepţie de la regulă l-aţi uitat pe Mircea Lucescu! Să nu-mi spuneţi că intenţionat nu l-aţi trecut, că nu vă cred…

dinamo100 (91 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 17:23

Daca 2 din 12 jucatori ai Generatiei au ajuns antrenori foarte buni (Dan Petrescu si Dorinel Munteanu) vorbim de un procentaj normal. De ce Dan Petrescu a cedat calea performantei pentru niste aventuri asiatice, e greu de inteles. Cat despre Hagi, ce sa spunem, in 15 ani de cand a pus ghetele in cui, nu s-ar spune ca s-a remarcat ca antrenor. Ca sa fii antrenor trebuie sa stii sa comunici si sa fii un foarte bun pedagog, ori nu cred ca Hagi are aceste calitati. Iar academia lui a ajuns sus in primul rand datorita decaderii totale a echipelor din Liga 1, a scaderii continue a valorii acestora. Totusi, n-am prea inteles povestea cu „altruismul”. Fotbalistii Genearatiei nu sunt antrenori buni fiindca nu sunt altruisti?! Sa fim seriosi si sa ne rezumam la explicatii mai simple: pur si simplu multi nu au aptitudini pentru meseria de antrenor, indiferent cat de bine au alergat sau au dat cu piciorul in minge. Si asta nu-i ceva de blamat.

cineva (6 comentarii)  •  16 septembrie 2015, 7:37

apropo de Mircea Radulescu (mult mai vinovat decat Mircea Sandu pentru dezastru din prezent) daca el nu are o retea asta nu iinseamna ca nu exista . Menirea lui acolo era sa formeze antrenori de un anume nivel NU sa sa dea dreptul de a profesa tuturor analfabetilor betivilor si psihopatzilor care au generat nivelul fotbalului de astazi . Caci ce semeni aia culegi

cristi (89 comentarii)  •  16 septembrie 2015, 13:02

Multumesc pentru efortul de a raspunde.Stiu ca santeti unul dintre ziaristii onorabili care mai sant in presa sportiva,dar ceva este in neregula in fotbalul nostru,prea des stricat de arbitraje.Faultul lui Filip de cartonas galben transformat in rosu a fost la fel ca cel de la Ghnoere,doar caderea a fost diferita.La un semn,a aparut Turcu si a inceput sa dea in Rednic,cine la pus si de ce?Este ceva preventiv,le este frica sa nu castige Dinamo campionatul,pentru ca le este frica de Rednic.Un antrenor excelent.O sa vedeti ca va fi dat afara si nu pentru ca nu va face treaba, ba tocmai de asta.

gelu (10 comentarii)  •  16 septembrie 2015, 19:16

D-le Geambasu ce tot aveti domne cu Hagi? Si ce daca nu e antrenorul secolului? E loc sub soare si pt. Hagi. Nu mai fiti asa pretentios cu altii. Dvs. Sunteti cumva vreun varf politehnist? Cand ati postulat dvs. Ca cei care nu vorbesc la perfectie limba romana, v-ati furat singur caciula. Ce faci d-le cu milioane de oameni carora le mai scapa vreun dezacord doua. Sau sunt romani doar pt ca numele lor de familie se termina cu escu.

gelu (10 comentarii)  •  16 septembrie 2015, 19:22

Iar faptul ca insistati cu termenul de machidon vs macedonean spune ceva despre ce se petrece in mintea dvs. Hai sa zicem Loti Boloni de pilda. E el roman adevarat pt dnul Geambasu? Este doar pt ca murea pe teren pt Romania d-le roman 100%.

++ (7 comentarii)  •  17 septembrie 2015, 8:20

„Şcoala de fotbal şi Viitorul sînt roadele fanteziilor şi investiţiilor lui. Nu pasiunea îi lipseşte fostului mare fotbalist. Nu interesul profesional. Nu determinarea.” Doar priceperea.

adievarul e in curul gol (42 comentarii)  •  20 septembrie 2015, 15:50

scoala lui radulescu scoate antrenori de valoare, nu mai e loc de antrenori romani care antreneaza in primele ligi din italia, Franta, Spania, Anglia, Germania…nu mai e loc de ei, se calca pe bataturi ca ciorile in nuc.

Comentează