Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Italia spune ceva

Flavia Pennetta şi Roberta Vinci au stricat petrecerea americanilor. Cum sportul nu este doar o petrecere, ele au şi transmis un mesaj

Permalink to Italia spune ceva
duminică, 13 septembrie 2015, 7:10

Marea poveste a Openului american ediţia 2015 nu va rămîne finala Djokovici-Federer. Finala giganţilor. Meciul celor mai buni, oamenii care şi-au măturat adversarii din semifinale, Cilici şi Wawrinka. Nu întotdeauna sportul este despre cei mai puternici, despre cei mai talentaţi. Povestea vine din Italia, de la două femei trecute de prima tinereţe sportivă. Flavia Pennetta şi Roberta Vinci, prima 33 de ani, a doua, 32. Două veterane ale circuitului, prima cu performanţe decente şi la simplu, a doua, mai ales o redutabilă jucătoare de dublu.

Ele au jucat finala de la Flushing Meadows. Pennetta a cîştigat în două seturi, primul la tiebreak, al doilea cu 6-2. Nu a fost un meci de poveste, apropo de poveşti. Dar mesajul fusese scris înainte de Roberta Vinci, care o învinsese pe Serena în semifinală după o aventură în imposibil. Foarte sec spus, victoria Robertei este probabil una dintre cele mai mari surprize ale sportului. O surpriză ale cărei dimensiiuni încă nu le pricepem. Un şoc. Un restart pentru o lume pe care o credeam îngropată în ierarhii pietrificate. O minune pe care nu o mai gîndeam posibilă într-un univers programat şi programatic. Acolo unde Patrick Mouratoglu, antrenorul Serenei, îţi explică prin cifre şi diagrame 3D de ce Serena va cîştiga. De ce nu are cum să piardă. I-aţi văzut faţa după victoria Robertei?

Roberta Vinci, micuţă, slabă, cumva emaciată, departe de ideea de Afrodită întrupată din spuma mării, exponentă a unui stil vetust, cu slaisuri de rever venite din alt timp. Temperînd elanul nervos al adversarei. Dar şi Roberta Vinci curajoasă, care a înfruntat publicul new-yorkez şi s-a dus spre victorie în ultimul game atacînd-o pe Serena, reuşind demivoleuri şi voleuri greu accesibile şi unor băieţi. Vă spuneam, o foarte bună jucătoare de dublu. Dar nu asta e ideea. Cîţi sau cîte nu ar fi jucat la alibi, cine nu ar fi aşteptat greşeala celuilalt?

Apoi finalul. Imaginea aceea care va persista, cu mîna care tremură şi acoperă faţa. Mîna slabă, aproape descărnată. Mîna unui om care munceşte. Mîna acoperă faţa, iar pe faţă nu curg lacrimi şiroaie, cum ar fi dat bine şi la Hollywood, şi la Bollywood. Chin şi fericire. Mulţumire şi oboseală nesfîrşită. La final, cuvintele. Descoperi un om care spune ce simte, în vorbe care prind viaţă. Nu un robot care recită o poezie, funcţie de eveniment.

Pennettei i-a revenit misiunea de a transmite ultimul mesaj. A cîştigat finala şi, printre aplauze,  a anunţat că se retrage. Din tenis, nu din viaţă. Pe culme, acolo unde a ajuns greu, nesperat şi foarte tîrziu, Flavia ne-a spus că îi ajunge. Cîte avantaje, cîte oportunităţi nu ar fi văzut alta într-o asemenea situaţie! Sponsori, reclame, o carieră care mai putea continua la un nivel civilizat. Dar ea, ca şi Marion Bartoli acum doi ani la Wimbledon, şi-a făcut cel mai mare cadou. După o victorie imposibilă, o retragere în plină glorie. Sună banal, nu-i aşa? Dar cîţi au puterea să procedeze aşa? Cîţi nu îşi prelungesc cariera din teamă că viaţa de dincolo de teren este o viaţă căreia nu ştiu să-i facă faţă?

Pennetta şi Roberta Vinci, exponentele perfecte ale şcolii italieneşti de arte şi meserii. Triumful meşteşugului, al revoltei împotriva evidenţei. Serena are ce învăţa de la ele, numai să vrea. Şi nu trebuie să se retragă, chiar dacă este de aceeaşi vîrstă cu Flavia.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Hasbe (26 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 19:43

Frumos scris! Dar Serena ar trebui să se retragă. In unele faze din meciul cu Vinci a fost de plâns. Există pericolul să se facă de râs pe teren. In altă ordine de idei, finala mi s-a părut o partidă veritabilă de tenis feminin: fără țipete, fără icnete, fără pumni strânși ridicați, fără rachete date de pământ,

Ovidiu (1 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 20:11

Politicos ar fi fost „Flaviei”, nu „Pennettei”.

Dragoș (2 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 20:25

Aceste ”întâmplări” fac ca Serena să fie REGULA deocamdată.

dan (1 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 20:31

Nu a spus ca se sinucide ca sa va citez”din tenis ,nu din viata”.
Vlnci nu e din grecia,deci nu are treaba cu afrodita,poate cu venus.
Ce a spus italia?ciao.
„La obiect,taios”

Vasile Aurelian balanica (1 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 21:01

Serena, NU ar trebui sa se retraga….. Faptul ca este, inca, nr 1, de o maniera detasata, motiveaza pe celelalte participante din WTA. Poate ca Serena nu mai ate motivatie… Uneori este dezinteresata, poate prea dezinteresata…

Al Legro (1 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 21:25

Italia transmite ca daca te poti ascunde de dopaj poti pacali si la US Open, vezi Nadal cazul (la timp) din varful piramidei. Retragerea subita a Flaviei chiar nu va da de gandit? Dincolo de toate a fost cea mai slaba finala de GS ever. Simona nu mai prinde asa culoar …ever. Pacat.

Mircea (120 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 21:36

nu inteleg sensul articolului…. Flavia se retrage si este o decizie foarte personala; asa simte si nu cred ca-I trebuie nici o putere deosebita. Si nici nu tb sa o compari cu Serena: este o diferenta enorma intre a ajunge la 33 de ani sa castigi primul tau turneu de grand slam si a sta ani de-a randul pe primul loc jucand de fiecare data la nivel maxim. Lui Flavia I-a fost usor lui Serena nu-I va fi…Ea este obisnuita sa fie acolo pe primul loc si sa lupte pt a castiga, ceea ce a facut ani de-a randul de aceea este cu mult mai greu sa renunti.
Nu cred ca este datoria jurnalistilor sa sugereze sau sa judece sportivii de performanta cand tb sa se retraga !!
Ahh, si inca o chestier: petrecerea americanilor a stricat-o Roberta Vinci ( care he he he he..nu a anuntat ca se retrage in ciuda varstei ..sic !!! ), Flavia a stricat petrecerea romanilor 😉

Cristian A. (3 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 21:38

Frumos articol. Poate citeste si Victor Hanescu si se retrage….acum se face de râs și pierde prin turnee de care nu a auzit nimeni la jucători de care nu a auzit nimeni.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 21:51

…Serena este o femeie grasa care trebuie sa se retraga din tenis fiindca urateste jocul …A dovedit ca nu i buna de nimic …Venus ar fi castigat U.S. Open daca nu i ar fi dat meciul sorei sale mai grasa …

seba (157 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 21:56

am vazut ultimele game-uri din meciul robertei vinci cu serena, din momentul in care victoria italiencei nu mai parea o fantezie. roberta a jucat minunat. mai ales in ultimul game. minunat. nici la federer n-am prea vazut lovituri asa frumoase. iar interviul de dupa meci e unul dintre cele mai frumoase momente pe care le-am vazut in sport. e unul dintre meciurile care imi vor ramane mereu in memorie .

seba (157 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 22:10

si inca ceva. acum vreo cateva zile am vazut o poza cu francesca schiavonne, sara errani, roberta vinci si falavia pennetta. doua dintre ele au castigat cate un grand slam si doua au jucat cate o finala. pe langa vreo cateva fed cup-uri castigate. sunt super tari fetele astea 🙂

vlad (20 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 22:22

Totusi daca tin bine minte Bartoli nu s-a retras imediat… a apucat sa mai joace un meci cu Halep

Trajian (1 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 22:27

Cum sa dam noi ca Tara si popor inainte? Am vazut rezultatele sondajului ,, cand va castiga Halep un turneu de grand slem”-58% au raspuns ,, niciodata”!!!!!!!!!!!!! Ramaneti mioritici!

Romil (3 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 22:38

Da,desigur fără ţipete,fără icnete,fără…, fără…, aşa ar fi ideal.Atât doar că protagonistele finalei sunt la deplina maturitate : altfel vezi viața și implicit sportul la 33 şi respectiv 32 de ani.Omul, în general, se maturizează după împlinirea vârstei de 30 de ani. Deci…

LEONIDAS (30 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 23:05

Cred ca si Simona Halep are ce invata de cele doua, sau mai ales de la Pennetta…Nu numai Williams..

Hasbe (26 comentarii)  •  13 septembrie 2015, 23:55

Ce contează că 58% dintre noi (cei care ne dăm cu părerea) am spus că Halep nu va câștiga niciodată un turneu de grand slam? Dacă o să se coacă la minte, dacă va pricepe că tenisul nu înseamnă doar alergătură, dacă va plăti un antrenor de vârf care să fie numai al ei, va putea să câștige și titluri de grand slam…Nu ar strica să arunce câțiva dolari ca să învețe să vorbească o engleză (americană) veritabilă; cea pe care o vorbește acum nu-i departe de romengleză și chiar de engleza lui Iliescu, a lui Băsescu…

andrei (1 comentarii)  •  14 septembrie 2015, 8:33

primrlr 4 jucatoare clasate la US Open , 3 babe + Simona 🙂 , rezulta ca experienta face diferenta … Simona mult peste cele fara

gin (30 comentarii)  •  14 septembrie 2015, 10:42

Excelent comentariu! Am insa convingerea (nu stiu de e unde) ca Serena s-ar fi retras daca ar fi realizat Marele Slem!

Florin (55 comentarii)  •  14 septembrie 2015, 11:13

Frumos, extraordinar…

Roberta l-a batut pe Tyson cu racheta ;)))))))))))))))))

adrian Lengyel (25 comentarii)  •  14 septembrie 2015, 11:29

Cea mai penibila finala din istoria tenisului!!! Aici se vede ca la ora actuala tenisul feminin nu are valoare, la masculin nu se va intampla niciodata sa ajunga in finala doi ciumpalaci. De Pennetta hai sa zicem ca nu e o megasurpriza dar Vinci care chiar nu are nimic comun cu tenisul e o blasfemie ca a ajuns in finala!!

Florin (55 comentarii)  •  14 septembrie 2015, 11:36

Serena ar fi ok sa renunte acum, ar fi Halep nr. 1 mondial ;)…

victor L (285 comentarii)  •  14 septembrie 2015, 15:06

Articolul este din specia „nu slavindu-te pe tine/ lustruindu-se pe el”.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  14 septembrie 2015, 17:27

Istoria se tot rescrie si pentru ca lumea uita. Nu stiu daca victoria Robertei in fata Serenei e chiar cea mai mare surpriza din istoria tenisului. Imi amintesc cum o Steffi Graf care domina tenisul si turneul de la Wimbledon cu autoritate era invinsa in primul tur de o Lori McNeill (fosta in top 10, dar care n-a rupt gura targului niciodata). Si poate ca au mai fost si altele pentru ca, dupa cum spuneam, lumea uita.
Iar in privinta campioanei cred totusi ca victoria ei e mai merituoasa decat cea a frantuzoaicei Bartoli la Wimbledon acum 2 ani. Bartoli a profitat si de o conjunctura extrem de favorabila: ea n-a invins nicio adversara clasata mai sus de locul 17 (asa a fost traseul ei). Niciodata un turneu de GS nu s-a castigat invingand doar adversare din afara top 15. Sigur ca cineva ar putea spune ca a castigat cu cele care au invins principalele favorite (inclusiv cu Lisicki in finala, care o eliminase pe Serena). Dar stim ca regula tranzitivitatii nu functioneaza in sport: daca jucatoarea A invinge jucatoarea B si aceasta din urma invinge jucatoarea C, nu inseamna ca A invinge C. Deci, cum spuneam: conjunctura favorabila Bartoli. In contrapartida, invingand favoritele 5 si 2 in meciuri directe, Pennetta are parca mai multa legitimitate (aspect altfel foarte discutabil, evident).

Dan Stoica (6 comentarii)  •  14 septembrie 2015, 19:37

Bun articol. La obiect, dar cu inimă. Mi-a plăcut și remarca: Această finală a fost una de tenis feminin. Așa este. A început moda să te bucuri de greșeala adversarei (Serena, Vica sunt specializate). Iar Vinci, da, Vinci a arătat că vine din țara Annei Magnani și Sofiei Loren. Niciodată o sportivă nu a spus mai mult tăcând în fața microfonului. E de trecut în istoria comunicării umane!

ciupi (376 comentarii)  •  15 septembrie 2015, 6:42

la finala feminina nu am fost prezent pe teveu fiindca stiam ca n-am ce sa vad. la semifinala a doua nu am privit fiindca ma ofticam nonstop pentru adidasu’ de la prima semifinala, plus ca eram convins de doi la zero pentru serena. si acum regret ca nu am vazut acea partida.

Comentează