Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Cum e corect, tenismeni şi teniswomen?

Americanii dau premii egale fetelor şi băieţilor la US Open. Se întîmplă de ani de zile, dar este justificat?

Permalink to Cum e corect, tenismeni şi teniswomen?
marți, 18 august 2015, 11:59

Americanii au fost primii la multe. Primii pe Lună, aici poate ar mai fi de discutat, primii care au avut iniţiativa de a egala premiile turneelor de tenis ale băieţilor şi ale fetelor. Aici nu ar mai fi nimic de discutat. Sau dimpotrivă. De la dreptul universal la vot – ştiaţi că în mult cîntata Elveţie femeile nu îşi puteau exercita dreptul de vot pînă pe la mijlocul anilor ’50? Ai anilor ’50 ai secolului 20! – pînă la accesul neîngrădit în funcţii publice, „tovarăşele noastre de viaţă” cum ziceau comuniştii, sau „reprezentantele sexului slab”, cum susţineau capitaliştii, au devenit cu adevărat partenerele noastre de viaţă de-abia de vreo jumătate de secol. Drumul de la cratiţă la candidat la funcţia de preşedinte al Statelor Unite a fost mai lung decît acela al navei Apollo 11, de la Pămînt la Lună. Partener înseamnă însă şi drepturi, şi obligaţii egale.

US Open a fost întîiul turneu de Mare Şlem unde răsplata organizatorilor s-a îndreptat frăţeşte către turneul masculin şi cel feminin. Frăţeşte, nu sexist. Şi, de ce nu? Se face dreptate!, au aplaudat progresiştii. Nu ar fi trebuit, fiindcă spectacolul produs în meciurile băieţilor este în mod evident la un nivel superior celui rezultat în partidele feminine, au observat ceilalţi. Pe care nu ştiu cum ar trebui să-i botezăm. Cel mai uşor ar fi să le spunem misogini. Orice observaţie care evidenţiază deosebirile dintre sexe sau rase cade imediat în pădurea de clişee a lumii noastre. Şi urmează verdictul. Misogini, rasişti, sexişti, xenofobi, cunoaşteţi repertoriul.

Dacă aţi văzut finalele de la Toronto şi de la Montreal şi purtaţi în palmares totuşi ceva mai mult de două-trei meciuri ale Simonei Halep, veţi fi înţeles că ritmul întîlnirii, forţa şi precizia loviturilor, inclusiv fineţea şi acurateţea execuţiilor au fost la alt nivel calitativ în partida dintre Djokovici şi Murray. Comparaţia dintre meciul Simonei Halep cu Belinda Bencic cu acela dintre liderul ierarhiei ATP şi viceliderul acesteia nu este o comparaţie dintre mere şi pere. Vorbim despre acelaşi sport, purtat cu acelaşi tip de echipament, pe un teren cu dimensiuni identice. La Toronto, am avut dramatismul accidentării româncei şi istericalele adolescentine ale elveţiencei. Plus o serie de mingi foarte disputate, nu foarte multe din păcate. Nici la Montreal nu s-a consumat un meci istoric al tenisului, iar Andy şi Nole, pe rînd, se văitau ca nişte precupeţe atunci cînd nu le mergea jocul. Dar tot ce se întîmpla în timpul jocului lor se petrecea la o viteză şi la intensitate mai mari. În esenţă, era mai frumos. La Toronto identificam graţie şi suferinţă, la Montreal, forţă, energie şi calitate.

Ne va fi din ce în ce mai greu să recunoaştem că există unele ocupaţii care se potrivesc mai bine femeilor şi altele care se potrivesc mai bine bărbaţilor. Nu le voi numi, vă las plăcerea să le descoperiţi singuri. Asta în măsura în care doriţi şi nu aţi înţeles că articolul de faţă este o pledoarie pentru desfiinţarea tenisului feminin. Peste două săptămîni începe US Open, unde este foarte posibil ca meciul Djokovici-Murray să se repete. Şi să capete noi dimensiuni în materie de spectacol.

Altfel, am preferat-o întotdeauna pe Maia Pliseţkaia lui Rudolf Nureev şi pe Guy Martin bucătăresei de la cantina din Regie.

Comentarii (43)Adaugă comentariu

Razvan (1 comentarii)  •  18 august 2015, 12:33

Domnule Geamnasu mi-ar fi placut sa aduceti in suportul opiniei dumneavaostra si niste informatii economice avand in vedere ca discutia ii in jurul banilor.
Gen cati spectatori sunt la baieti vs. la fete, cate femei urmaresc tenisul vs. cati barbati (ma gadesc ca poate femeile se uita mai mult la tenisul feminin, idee gresita poate). Sau poate sa sumarizati cum s-a ajuns la decizia respectiva. Cred ca ar fi fost mai de folos decat primul paragraf.
Si mai cred ca daca tot ati sris ultimul paragraf ar fi fost de folos sa si spuneti cine sunt respectivii, nu sa credeti ca toti cei care va vor citii articolul o sa sara imedait pe google sa caute cine sunt respectivii. Eu nu am facut-o si nu o sa o fac.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  18 august 2015, 14:28

Razvan

Nu întotdeauna e nevoie să apelăm la google. Credeam că marii balerini Maia Pliseţkaia şi Rudolf Nureyev fac parte dintr-un patrimoniu de cunostinte generale accesibil majorităţii. Se pare ca nu e aşa, dar e şi refuzul de a ne informa o formă de rezistenţă. Cît despre Guy Martin, chef de 3 stele Michelin, nu era obligatoriu să fi auzit de el, la fel despre bucătăreasa din Regie.

Dorin (1 comentarii)  •  18 august 2015, 13:03

OK, egalitate inseamna drepturi dar si obligatii egale. Premiile sunt egale (drepturi), insa obligatiile nu. Ia sa le puna pe fete sa joace 3 seturi din 5. Sa vedem atunci daca mai au pretentii „reprezentantele sexului slab”.

groparul (25 comentarii)  •  18 august 2015, 14:41

Nu te supara Cristian, dar ai scris un articol … mi-e si greu sa il etichetez. Nu vreau sa te pun in nici o categorie, asa ca o sa ma rezum sa spun ca e un articol foarte slab. Argumentele sunt mult prea multe ca sa le scriu aici. Dar hai sa iti dau un exemplu : dupa parerea ta, in semi-finala UCL daca o partida e mai spectaculoasa decat cealalta, echipele ar trebui sa ia mai multi bani din premii, nu? Buna logica mon cher.

ralffy_mr (25 comentarii)  •  18 august 2015, 15:05

dat fiind ca termenul tenismen e importat din dictionarul francez (tennisman , s – nm (terme conseillé) joueur de tennis) de gen unisex, iar in limba engleza se foloseste termenul „Tennis player” tot de gen unisex (sau neutru ca sa nu fim misogini) articolul se fondeaza putin nefondat. Daca e sa comparam calitatile dintre tenisul feminin si cel masculin ar fi bine sa realizati ca poate si consumatorii de tenis se impart in frateste intre cele doua sexe si ar mai fi si posibilitatea ca unii tennis-mongeri sa prefere gratia si eleganta din jocul fetelor decat forta multiplicata din raliurile plate din jocul baietilor. Poate ca fanii lui Federer, un jucator gratios si nemasurat in talent, ar fi inclinati spre jocul gratiilor feminine. Pe mine de exemplu nu m-a atras niciodata jocurile Nadal-Djokovic… Daca tot ati apucat pe drumul discriminarii…ma surprinde faptul ca nu doriti sa se ofere marile premii in functie de Tennismanii( si nu tenniswomenele) invingatori. Sa se dea premiu dublu in cazul unui winner gen Djokovic si sensibil mai putin in cazul unui winner ca Federer. Sau ca sa completam imaginea…Serena sa ia tot timpul premiu dublu in cazul victoriei intr-o finala decat orice alta jucatoare candidata prin prisma fizicului si fortei loviturilor sale. (NR gusturile nu se discuta se accepta)

Darren (6 comentarii)  •  18 august 2015, 15:07

Daca nu era Simona, mureati de foame, garantat. Imagineaza-ti acest editorial fara contextul Simona. Cred ca nici 10 insi nu intrau. Nu neaparat pentru ca autorul nu este cine stie ce. Dar fara ea, masele nici nu ar fi auzit de tenis.
Asa ca pupati-i mainile si talpile ca inca mai aveti un salariu lunar.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  18 august 2015, 15:40

Darren

Totuşi, cum am supravieţuit mai bine de 20 de ani pînă să apară Simona? 20 şi ceva de ani de presă vreau să zic? Nu cumva supralicitaţi şi fenomenul Halep?

ernest.hemingway (3 comentarii)  •  18 august 2015, 15:37

articol de actualitate..pt feministe…mai ales in vest…e stupid sa crezi ca o macaragista va fi la fel de buna ca un macaragiu iar un educator de gradinita la fel de bun ca o educatoare de gradinita…femeile sint diferite de barbati si se completeaza in casatorie sau daca nu intr-un divort….dar in vest de prin anii 60, au aparut primele curente si ca si ecologistii, au ajuns ca o minoritate sa decida majoritatea…adica daca guvernul angajeaza 100 de instalatori, neaparat sa angajeze 50 de femei ca altfel e discriminare….si asa ajungi ca mergi pe strada si nu mai deosebesti femeile de barbati(ca de feministele nu tre sa arate bine, tu tre sa le iubesti ptce sint si nu pt ce arata) reclamele nu mai contin femei frumoase (ca feministele in general sint urite) etc…parerea mea nicky vacaroiu

ianiu (21 comentarii)  •  18 august 2015, 15:37

Vorba lui Toma Caragiu ..”tenismeni si tenizmene” 🙂

Ana (2 comentarii)  •  18 august 2015, 15:43

După această logică, și premiile pentru alergătoare să fie mai mici decât pentru alergători, că doar alergătorii scot niște secunde-n minus la KM 🙂

Spectaculozitatea este măsurată în audiență, nu în lucruri relative gen (nr ași, lungimea schimburilor de mingi etc). Tenisul e același, dar limitele lui sunt date de cine-l joacă. Scopul sportului e să se ajungă la progres și să se depășească limitele crezute până atunci limite, nu e vorba doar despre serve de peste 200kmh. Așa cum există Nole the unbeliveble, există Serena la care ne uităm ca la o zeiță nepământeană și de la fiecare avem multe de învățat.

Iar sportul există pentru că unora ne place să-i vedem pe unii făcând mai mult decât facem noi și să înțelegem mai mult din limitele noastre. Din această perspectivă, crede-mă că mă uit mai interesată la un meci al Agăi sau al Belindei decât la unul al lui Isner, pentru că am nevoie de repere cu care să mă identific. Acu` dacă eu sunt mai puțin importantă ca pasionat /spectator de sport decât un Gigel, tu să-mi spui.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  18 august 2015, 15:50

Ana

Total de acord cu probleme puse în mesaj, mai puţin cu aserţiunea „Serena, zeiţă nepămînteană”. Ca „Gigel” nedus pe alte planete, am altă perspectivă asupra zeiţelor nepămîntene. Greşesc? Tu să-mi spui.

IO (65 comentarii)  •  18 august 2015, 15:48

De altfel au fost primii si la abolirea segregatiei, pe la jumatatea anilor ’60. Oficial, ea nu mai exista. Tot ei vor fi primii care vor mari varsta de pensionare pana pe la 99 de ani incolo.

Mihai B. (13 comentarii)  •  18 august 2015, 15:53

Lucrurile sunt mult mai simple. In timp ce meciurile de la Montreal au fost cu tribune pline spre arhipline, la Toronto, in afara finalei, cam batea vantul.
Dl. Geambasu,

Ar trebui calculat strict economic. Nr. bilete vandute, audienta TV, bani platiti pe reclame de catre sponsori etc. De aceea premiile la baieti ar trebui sa fie mai mari. La feminin e mai frumos pt ca gradul de predictibilitate a invingatoarelor (cu exceptia Serenei) e mult mai mare.

Ana (2 comentarii)  •  18 august 2015, 16:09

Stanardele fiecăruia sunt relative. Serena poate fi o zeiță pentru cine crede că esența tenisului e numărul de ași sau winners. Pentru alții Simona poate fi o zeiță dacă perfecțiunea înseamnă „beating the odds”.

Prin sport nu se încearcă să se aducă-n față acel adevăr universal valabil pentru toată lumea și să se încoroneze regele absolut, ci să se ofere alternative și variante din care fiecare să-și aleagă. Pentru că-n varianta cu regele absolut unii or să-l conteste și o să-i enerveze situația atât de mult că o să-l dea naibii de tenis iar în varianta cealaltă mai mulți or să se uite și or să-și susțină favoritul, și așa tenisul în general va câștiga mai mulți simpatizanți.

Doctor Z (1 comentarii)  •  18 august 2015, 16:23

Urmaresc de foarte mult timp acest sport si am avut sansa sa-i vad pe toti protagonistii live, in turnee de calibru. E bine ca importanta femininului in tenis a crescut substantial de la celebrul meci al sexelor, insa acum s-a cam dat in feminism. Merg la Cincinnati anual, inclusiv anul acesta. Fiindca juniorul meu este ball boy la turneu am fost nevoit sa vad meciul taivanezei Hsieh. N-o cunosc, ca nu urmaresc decit ocazional WTA. Insa am ramas blocat de nivelul ei ridicol de scazut, oricare junior de 14 ani mai de soi ar bate-o fara probleme. Si m-am uitat pe Wiki, da, e acolo!, si ce-am vazut, ca fata a cistigat Grand Slamuri la dublu, a fost numar unu mondial, si a facut 4 milioane in cariera. asta in timp ce la baieti 90% din sportivi exceptionali se pierd pe drum, uzindu-se in turnee de Futures in care vin cu bani de-acasa. Din pacate veniturile in acest sport sunt destul de scazute, deci imparteala asta fifty-fifty aduce de fatpt un mare
prejudiciu tenisului, iar daca lucrurile continua asa, baietii vor fi in curind la cratita, second class citizens…

victor L (285 comentarii)  •  18 august 2015, 16:45

Ce ne mai strofocam noi pentru banii altora 😛

Eduard (19 comentarii)  •  18 august 2015, 16:48

Barbatii ar trebuii sa primeasca premii mai mari nu neaparat datorita faptului ca meciurile la masculin sunt mai frumoase si mai bune din punct de vedere calitativ,dar mai ales deoarece barbatii joace de multe ori pe sistemul 3/5 iar femeile joaca mereu pe sistemul 2/3. Asta inseamna ca barbatii muncesc mai mult.Si daca muncesc mai mult nu trebuie sa primeasca mai multi bani? Ba da,asa ar trebuii.Ei ajung pana dincolo de limita in multe meciuri,ajung pana in momentul in care le tremura picioarele dupa meciuri de 4 ore.La feminim,vedem jucatoare care aproape mor pe teren dupa 1 ora si jumatate. Foarte corecta afirmatia cum ca exista domenii in care barbatii sunt mai buni decat femeile si domenii in care femeile sunt mai bune decat barabatii.Aici vorbim numai despre lumea sportului.De exemplu,handbalul feminin este mult mai frumos si mai spectaculos decat hanbalul masculin iar premiile sunt egale,cea ce nu e corect. Foarte multi au luptat pentru egalitate drepturilor intre femei si barbati insa in unele domenii trebuie sa fim corecti si sa recunoastem superioritatea barbatului sau a femeii deopotriva.Foarte multi au luptat pentru egalitate insa de multe ori egalitatea nu e dreapta pentru toti.

Lucian (9 comentarii)  •  18 august 2015, 16:50

Excelent articol, Cristian Geambasu.

Personal, consider calitatea tenisului masculin mult superioara tenisului feminin, ma uit mult mai des la ATP decat la WTA (noroc de fetele noastre), iar daca as avea acces la toate terenurile de la Flushing Meadows as merge oricand sa-i vad jucand pe Federer sau pe Nadal decat pe Serena sau pe Sharapova.

nucred (12 comentarii)  •  18 august 2015, 17:20

Ridicol articol absolut ridicol

Eu prefer WTA in defavoarea ATP, tenisul masculin e mult mai lipsit de tehnica, in schimb forta e mult superioara dar calitatea meciurilor lasa de dorit.

Faptul ca tenisul feminin e un nivel sub din pct de vedere al atleticismului nu ia nimic din meritele sportivelor, orice jucatoare profesionista va face de rusine un neica nimeni care nu practica sport in orice zi. Nu iti dai seama decat vazand live un eveniment sportiv cat de absurda e diferenta de calitate fizica intre un atlet si un neica nimeni

marian (31 comentarii)  •  18 august 2015, 18:29

bine ca nu se mai face armata ca sigur protestai in fata la comisariate.

Filbert (70 comentarii)  •  18 august 2015, 18:50

Nu pricep de ce ne…..grija de banii altora? Sint jucatorii si jucatoarele de tenis platiti din impozitele noastre? Daca aia care dau banii asa au hotarit, ce ne pasa noua ce fac cu banii lor?

Mihai (1 comentarii)  •  18 august 2015, 19:02

Eu as compara situatia tenisului masculin in turneele de grand slam cu cea a romanului plecat in strainatate la munca : niciodata nu va vea acelasi salariu, pe acelasi post cu un bastinas. Corect ? Se pare ca da.

MELINTE (21 comentarii)  •  18 august 2015, 19:11

In primul rand domnule Geambasu va felicit pentru articolul scris cu mult skepsis,articol greu accesibil multor clinocefali care n-au auzit de Plisetkaia sau Nureev.N-avem ce face ,asta e nivelul cultural al acestor generatii nascute dupa ultima ploaie si ma tem ca noi trebuie sa ne adaptam lor si nu invers.Prompta punerea la punct a acelui Darren.Poate afla acum ca gresesc foarte mult cei care spun ca n-au nevoie de nimeni,dar si mai mult gresesc cei care se-ntreaba ce se va face lumea fara ei! Ce sa-ti spun ce ne faceam fara Halep, pereat mundus.Inca odata felicitari pentru articol si stacheta cat mai sus.

Mihai de Mihai (24 comentarii)  •  18 august 2015, 19:19

De acord cu „nucred”
Nici eu nu urmaresc ATP. Nu am mai vazut un meci de tenis masculin de pe vremea lui Sampras. In schimb, WTA urmaresc cu placere cam tot, de la Steffi Graf si pana azi. Am incercat de mai multe ori, dar parca ma uit la ping-pong pe teren de tenis. Viteza de joc a devenit ridicola la baieti. Bine, adevarul este ca si la fete a scazut calitatea tenisului practicat in anii 80′-90′ tot din cauza ca se pune accent pe forta si nu pe tehnica, dar macar acum, cand ma uit la un meci intre fete, am senzatia ca ma uit la un meci masculin de acum 20 de ani.

run away (3 comentarii)  •  18 august 2015, 20:18

In general apreciez articolele lui Geambasu, dar aici a cam dat-o in bara. Comentariul este pur subiectiv si nu are nici o legatura cu realitatea financiara a competitiilor sportive. Baietii sunt in general platiti mai mult pentru ca „produc” mai mult. Unii spun ca tenisul masculin este mai spectaculos. O fi, din moment ce mult mai multi oameni se uita la baieti decat la fete. Aici este cheia: cu cat mai multi oameni se uita, cu atat mai mult bani se produc. Prin urmare, daca la finala baietilor se castiga din publicitate, bilete, televizare, etc etc de doua ori mai mult decat la finala fetelor, nu e normal ca baietii sa primeasca mai mult? Nu e vorba de misoginism, nici de sexism, e pur si simplu un calcul matematic bazat pe o realitate de necontestat. Hai sa nu ii laudam pe americani cat de „egali” sunt ei cu femeile, fiindca nici la ei egalitatea in drepturi n-a aparut prea devreme. In ce secol negrii au primit drepturi egale cu albii in USA? In secolul 20, mai precis in anii 60, adica dupa al doilea razboi mondial!!!

Guno (7 comentarii)  •  18 august 2015, 21:24

Pai pentru Serena este corect tenisman, iar pentru restul fetelor din competitie teniswomen…

BPG (2 comentarii)  •  18 august 2015, 21:54

Simplul fapt ca fetele joaca cel mult trei seturi, iar barbatii pot ajunge la cinci spune clar ca retributia nu ar trebui sa fie egala. Sa joace si ele trei din cinci si mai discutam. Sunt curios cate ar putea sa joace cinci seturi. Cred ca li s-ar schimba complet ierarhia.

brazvan (47 comentarii)  •  18 august 2015, 22:11

prea multe lovele în tenis. comparați și voi cât ia un câștigător de Turul Franței și veți vedea că e mărunțiș în raport cu ce culege un jucător de tenis ce accede câteva tururi într-un turneu de mare șlem. iar diferența de rating nu e chiar așa mare.

Andrei (10 comentarii)  •  18 august 2015, 23:09

Articol previzibil mai ales cand vine de la un jurnalist care nu de mult facea remarce sexiste destul de mojice atat la adresa Sharapovei cat si a Serenei. Una era prea femeie iar cealalta prea barbat(a). Feminismul are multe aspecte criticabile asa cum „political correctness” a ajuns la rang de tiranie in tari vestice precum SUA. Nu cred, insa, ca e nevoie sa se premieze la cote mai mici performanta in WTA. Pana deunazi erai acid nevoie mare la adresa materialismului care domina lumea sportiva, acum brusc porti stindardul capitalismului pragmatic. Ce sa mai intelegem?

cosmin (1 comentarii)  •  18 august 2015, 23:23

Dupa logica expusa de autorul acestui articol nu prea inteleg de ce fetele ar mai face vreun sport.. poate doar gimnastica , patinaj artistic …

Toate sporturile unde viteza/forta/inaltimea(chiar indemanarea) sunt importante (cam 99% dintre sporturi) nu ar trebui practicate de femei.

Pana la urma ce sens are recordul la 100m feminin ?

Incercand o paralela, poate barbatii nu ar mai trebui sa faca copii, asta pt ca femeile sunt cele care se preocupa mai mult si mult mai bine decat noi de creasterea lor.

Whatever… Sa vina slariul ca doar am scris ceva ..

Venom (36 comentarii)  •  19 august 2015, 2:00

La Serena Wiliams e corect tenisman.

ottonelu (3 comentarii)  •  19 august 2015, 6:30

Domnule Geambașu, chiar vreți să vă puneți toate feministele și toți feminiștii pe cap? Că pe noi, ăștialalții, misoginii, ne-ați cucerit. 😀

ciupi (376 comentarii)  •  19 august 2015, 7:29

jucatori si jucatoare de tenis. relativ la castiguri, daca romania ar avea un premier de sex feminin (ca doar nu o sa scriu „premiera”!) va avea acelasi salariu ca unul de sex invers.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  19 august 2015, 7:36

Kyrgios este un adevarat caracter …nu abandoneaza oricat de rau s ar simtii …chiar daca a pierdut cu Gasquet…a aratat un tenis frumos …de mare calitate …copiii romani care vor sa devina tenismeni trebuie sa l copieze in totalitate …
Valoarea premiilor este data de audienta …

ing.CPV (20 comentarii)  •  19 august 2015, 8:06

Daca este American !? Este bun. Ei si-au introdus in jocurile olimpice si jocul
acela cu bata (baseball),ei au introdus la jocurile olimpice si volei pe nisip in 2
jucatori-cel putin daca ar fi fost cel putin 4 jucatori ,ar fi fost mai spectaculos si
parca mai aproape de adevar (ca spectacol si effort .Dar este American si e bun. Nu peste mult timp (prin export de …FRANCISE)ne vom pomeni ca nu se mai joaca rugby ci AMERICAN FUTBOL. Si asa cand ei joaca finale la baseball sau American football,ei il numesc campionat mondial,desi se joaca numai
in SUA. Asa au schimbat si titulatura CMFOTBALL,la FIFA WORLD CUP.Ca asa-i
in tenis. Cum scria cineva mai sus=Femeile joaca tot 3 din 5 ? Au facut acest
lucru pentruca jucatoarele cele mai bune vin cu banii inSUA.(de viitor)
Si de ce n-am recunoaste: In toate tarile (ocupate de americani) militarii
nu fac scandalurile pe care le fac militarii americani din Romania. Si acesta
este un sport .Maine ,poimaine trebuie ca romanii sa le faca stadioane pentru
basebol si si mai mult,sa le facem si campionat intern,lacare,bineinteles,ameri-
canii sa ne bata,ca romanul sa uite ca OINA este sportul national:Kunta Kinte.

csongi (18 comentarii)  •  19 august 2015, 9:49

Cu argumentația asta ai putea afirma ca atleții să fie premiați cu sume mai mari decât ateletele (că deh, aleargă mai repede, sar mai sus și mai departe, aruncă tot ceea ce este de aruncat la distanțe mai mari etc.) Dar nu crezi totuși, că efortul depus este identic? Este incorect să legi valoarea premiilor de calitatea spectacolului, care este o variantă aleatorie. Se pot da destule exemple și în sens invers. (Iar dacă vorbim de sexism, păi cum se face că fetele joacă în fustițe și băieții în șort? De ce insistă de multe ori camera pe coapsele sau decoltajul feltelor?)

Tom (70 comentarii)  •  19 august 2015, 10:23

Atleticismul e un fel de agramaticalitate, nu? Scuză-mă pentru răutăcism, @nucred!

Nina (1 comentarii)  •  19 august 2015, 10:58

Vedeți că e o greșeală în articol. În Elveția femeile și-au câștigat dreptul de vot în 1971, nu în 1950.

https://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_suffrage_in_Switzerland

Sably (35 comentarii)  •  19 august 2015, 11:31

Unii dintre noi „supralicitam fenomenul Halep”?…
Bine Cristi’, sa ne multumim si sa fim „mandri” ca ai/ati supravietuit tu/voi, 20 de ani!…
Scuze, nu stiu de ce, dar, in ultimul timp, cu cat ma straduiesc sa „gust” articolele tale, cu atat mai mult simt ca,…da!
Prea mult si prea degeaba, 20 de ani!…Dai senzatia unui vesnic, batran „baiat de mingi” Cristi, cu regret iti spun…

radu73 (2 comentarii)  •  19 august 2015, 14:44

lucrurile sunt foarte simple.
1. fetele joaca 2 seturi din 3, baietii joaca 3 din 5 la grand slamuri
2. la meciurile barbatilor vin mult mai multi oameni. au murit turnee wta unul dupa altul si ar fi murit mai toate daca nu ar fi fost alipite celor masculine.

adrian (1 comentarii)  •  19 august 2015, 14:44

la opiniile pe care le vehiculati de ceva vreme – nici macar „opinii”, ci stereotipii crase din speta ‘femeile de pe venus, barbatii de pe marte”-, la tonul aproape grosolan – `femeia-barbat` serena, `gratioasa’ mitu, `istericale” -, la moralismele dvs de ruman verde si sanatos, de un profund spirit taranesc – moralisme, zic, ca nu analize sportive, la cat de mult va fortati sa scoateti aforisme -, faptul ca ati rezistat 20 de ani ca jurnalist nu este atat meritul dvs., cat al tarii in care traim, al caderii libere a presei etc.
faptul ca dvs. va caracterizati in acelasi timp „respectat si foarte apreciat” – ba si „temut” – spune destule despre lipsa unui simt al ridicolului si despre o vanitate calduta care, zau, sunt deranjante pentru iubitorii/privitorii de sport.
d-le radu cosasu, va ducem dorul

Bubucul (52 comentarii)  •  19 august 2015, 18:07

Bună ziua! Eu sunt de acord cu Eduard!

tudor (2 comentarii)  •  19 august 2015, 20:25

Inteleg, poate, ca principiul „equal pay for equal work” este discutabil in tenis. Cu toate ca, asa cum deja au indicat si alti comentatori, piata ar trebui sa decida daca femeile „merita” sau nu sa primeasca aceiasi bani. In masura in care autorul articolului nu a mentionat, totusi, niciun argument de genul acesta, cred ca tezele sale sunt neintemeiate. Dar, repet, putem discuta.
Fraza asta este insa superba: ” Asta în măsura în care doriţi şi nu aţi înţeles că articolul de faţă este o pledoarie pentru desfiinţarea tenisului feminin.” O chestie mai teribilist adolescentina, mai idiosincratica recunosc ca nu am citit in ultimul timp. Domnule Geambasu, a trecut timpul peste dumneavoastra degeaba daca nu ati invatat sa va tineti sub control impulsul de a soca. Ma bate gandul ca o fi, totusi, vreo ironie la mijloc, ca poate autorul nu crede ceea ce spune, ca, de fapt, ne ia peste picior. Frumos i-ar sta!
De ce este insa fraza asta atat de prosteasca? Pur si simplu pentru ca singurul temei pe care autorul ni-l ofera este cel al propriului gust. Da, domnului Geambasu nu-i place tenisul feminin. Din cauza asta ar trebui sa fie si desfiintat. Domnule, nu credeti ca exagerati oleaca?

Comentează