Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Edward fost Edi

Antrenorul Pandurilor, pe care îl cheamă şi Iordănescu, nu a fost un fotbalist faimos ca tatăl lui. Dar are ambiţia să ajungă un antrenor mai mare. Ăsta da, tupeu!

La 36 de ani s-a schimbat din Edi în Edward. […]

Permalink to Edward fost Edi
marți, 17 martie 2015, 11:09

Antrenorul Pandurilor, pe care îl cheamă şi Iordănescu, nu a fost un fotbalist faimos ca tatăl lui. Dar are ambiţia să ajungă un antrenor mai mare. Ăsta da, tupeu!

La 36 de ani s-a schimbat din Edi în Edward. Edi era şi este în continuare fiul lui Anghel Iordănescu. Mult mai pretenţiosul Edward ocupă din iarna postul de antrenor al Pandurilor, recenta învingătoare a Stelei. Şi a lui Dinamo. Două trofee în 4 zile, Steaua şi Dinamo. Dar mai ales impresia explicită că formaţia antrenată, gîndită şi dirijată de Iordănescu cel tînăr practică fotbal. Ceva care nu doar seamănă cu activitatea aceea care opune două echipe de cîte 11 jucători. Un fotbal cu sens, cu miez. Fotbal cu subiect, cu predicat, uneori populat şi cu adjective adecvate, care se adresează în special publicului din tribună şi mai puţin experţilor antijocului. Cei care se ascund atît de abil în spatele cuvîntului „tactică”.

Nu m-aş aventura să pretind că îl cunosc pe Edi Iordănescu. Îi voi spune aşa în continuare, Edi, fără să am sentimentul că diminutivul prenumelui îi va ştirbi anvergura profesională şi carura personală. Nu îl cunosc în adevăratul sens al cuvîntului pe Edi (care o fi ăla adevăratul sens al cuvîntului), dar am apucat să discut cu el în cîteva rînduri, atunci cînd am participat împreună ca invitaţi la emisiuni de profil. Nu era genul de prezenţă în studio care face ratting sau cel puţin aşa îmi închipui. Omul vorbea foarte mult despre obiectul muncii sale şi aproape deloc despre întîmplări colaterale. Ghiceam multă pasiune în preocuparea lui pentru fenomen, poate şi ceva emfază inevitabilă tinereţii. Ceea ce nu este neapărat rău. Atuul tinereţii în lupta cu experienţa (a se citi imobilismul) vîrstnicilor este tocmai o anumită lipsă de respect pentru reguli bătute în cuie, deci ruginite. Ireverenţa în faţa tabuurilor meseriei duce lucrurile înainte. Evident că nu numai ea, mai trebuie cîteva ingrediente.

Posibil ca în victoria împotriva Stelei să fi cîntărit şi mesajele motivaţionale ale lui Edi. Se poartă tipul ăsta de montare psihică a fotbaliştilor. Esenţial rămîne însă mesajul profesional al omului de pe banca Pandurilor. Posesie cu faţa spre poarta adversă. Specialiştii îi zic tranziţie pozitivă. Întrebat de reporteri de ce nu s-a bucurat foarte tare la golul al doilea al echipei sale, Edi nu s-a apărat cu un răspuns-clişeu. S-a bucurat în adîncul sufletului, dar situaţia cerea calm, a zis. Exhibarea sentimentelor la un antrenor poate avea un efect negativ asupra jucătorilor, care extrag din asta o relaxare păguboasă.

edi

Victoria în dauna Stelei are mai multe semnificaţii. Criza formaţiei lui Gâlcă, formaţie tot mai puţin a lui Gâlcă. Apoi, jocul tot mai plăcut/competitiv al gorjenilor. Nu în ultimul rînd, despărţirea de vasalitatea pe care Pandurii o arătau în faţa Stelei în ultimii ani. Ţinînd cont că autorul principal al acestui proiect se numeşte Iordănescu, este cazul unui bonus. Aplaudăm normalitatea? Nu, o semnalăm ca simptom de însănătoşire.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

FYRY (51 comentarii)  •  17 martie 2015, 11:23

aferim maestre

peluza sud forever (11 comentarii)  •  17 martie 2015, 11:26

sa speram ca nu e doar un foc de paie,avem nevoie de antrenori de valoare,din noua generatie doar el si Teja mi se par deosebiti……:domnule Geambasu,Pandurii au jucat cu fcsb care nu e Steaua,va mirati la DIGI ca suporterii nu vin la meciuri,noi sustinem echipa care are numele si palmeresul,in plus toata presa dadea vina cand se intampla ceva pe stadion pe Peluza Sud,acu vrem sa i vedem si noi la lucru pe suporterii adevarati,am inteles ca in trecut nu puteau veni la meciuri cu nevasta si copii din cauza noastra…….ps:la meciurile cu Kiev si Rapid cei din Peluza Sud au lipsit si totusi s au luat suspendari amenzi….oare chiar ei sunt de vina cum incearca sa ne induca presa?

Godot (28 comentarii)  •  17 martie 2015, 11:26

Daca judecam dupa meciul cu Steaua, formatia lui Edward practica fotbal frumos datorita faptului ca are un antrenor care promite, dar mai ales datorita faptului ca, pur si simplu, are de la mijloc in sus 5-6 fotbalisti mai valorosi decat are Steaua Bucuresti.

Pe motivul asta trebuie sa fim circumspecti cu potentialul lui Edi. Fotbalul cu miez e usor de produs cand ai cu cine.

Nistor-Pintilii-Anton-Radut
Roman

vs.

Popa-Prepelita-Filip-Tanase
Tucudean

As vrea sa-l vad pe Edi producand un fotbal cu miez avand jucatori mediocri si blazati, cum are Steaua.

Pana atunci, eu ma bucur de jocul Pandurilor, care se aproprie de cel de pe vremea lui Grigoras din primul mandat.

no one (1 comentarii)  •  17 martie 2015, 11:43

vasalul lui dinamo esti tu geambasule!

dlg (1 comentarii)  •  17 martie 2015, 11:54

deocamdata, antrenorul momentului pare a fi Nicolo Napoli, care are 4 victorii din 4 meciuri. Edi Iordanescu are 3 victorii, o infrangere si un egal in 4 meciuri.

Jose (7 comentarii)  •  17 martie 2015, 12:01

Ce vaslitate stimabile? Steaua n-a mai invins la Tg-Jiu de 7 ani!!! Cauta vasalitatea in alta parte! Ti-as sugera un Dinamo – Ceahlaul… nu neaparat ultimul meci :p

lute (30 comentarii)  •  17 martie 2015, 12:05

în sfârșit, un articol pozitiv…

re-dlg (2 comentarii)  •  17 martie 2015, 12:06

Edi Iordanescu are 3 victorii, o infrangere si un egal in 4 meciuri.???????????

liviuemil (7 comentarii)  •  17 martie 2015, 12:48

„Mult mai pretenţiosul Edward ocupă din vară postul de antrenor al Pandurilor….” Parca stiam ca ar fi venit din iarna!!!!!

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  17 martie 2015, 13:17

Pandurii pe care i a batut Univ Cv la ei acasa …cu Edi al lor …cu tot …

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  17 martie 2015, 13:21

liviuemil
Ai dreptate. Am modificat. Era vorba evident despre pauza competitionala de iarna. Multumesc

fan sport (1 comentarii)  •  17 martie 2015, 14:35

cred ca antrenorul momentului este Nicolo Napoli, cel putin din 2 considerente
4 victorii din 4 cu un lot valoric inferior
pandurii nu au nici pe departe linia de clasament care permite afirmatia de „antrenorul momentului”

Marcos (3 comentarii)  •  17 martie 2015, 15:00

Supraestimati mareata tactica de la Pandurii – Steaua 3-1.
A fost un meci in care Steaua nu a jucat nici macar prost ci pur si simplu NU A VRUT SA JOACE, a facut doar act de prezenta pe teren. Poate a fost vreo treaba cu pariurile, poate sunt vreo 2-3 care il lucreaza pe Galca pentru Reghe, poate e altceva pentru ca oricum ar fi, cand Prepelita il lasa pe Pintilii sa intre pe invaluire si nu-l urmareste e un semn de intrebare, cand Arlauskis iese de nebun ca sa fie lobat de pandurist desi Shalaj ala era talonat de fundas iar e un semn de intrebare; cand Bourceanu da pasa pe pozitie viitoare la adversar ca sa-l lase pe Nistor cu Tamas in pozitie de ultim aparator, central, iar e un semn de intrebare … si cu 3 „greseli” din astea pierdea si Chelsea la Targu Jiu … asa ca lasati-o mai moale cu tactica perfecta a lui Edi … meciul ala a fost necurat din mai multe puncte de vedere. Daca erau doar 2 puncte diferenta pana la locul 2 si Becali era cu biciul in cantonament nu cred ca mai „jucau” astia in dorul lelii la Stanleybet.

doco (1 comentarii)  •  17 martie 2015, 15:09

ce edi domnule geambasu ai auzit de CIOBOTARIU LIVIU
3 victorii si un egal pe ce loc este ASA si pe ce loc panduri
DRAGI ZIARISTI NU SUNTETI DE LOC REALISTI

costelinho (1 comentarii)  •  17 martie 2015, 15:12

Doar pentru ca a invins pe FCSB, e considerat antrenorul momentului, probabil si al anului, evident numai in Romania. Ce mai conteaza ca altii au 4 victorii din 4 sau ca altii se salveaza de la retrogradare neavand nici o infrangere pana acum. Important e ca orice are legatura cu FCSB trebuie a apara in ziar.

gabi (6 comentarii)  •  17 martie 2015, 15:24

ovidiu_3003

Echipa aia de care zici tu,clona aia pesedista,are jucatori si antrenori care dorm cu chilotii pe dos,asta ca sa fiu dragut,sa nu zic ca sunt bulangii…pai v-a calarit Pandurii si voi cu autobaza voastra ati dat un gol pe contratac
O fii noroc…dar ai rabdare ,ca in 4-5 etape va ajungem…clona ta nu joaca nimic…

intruder (6 comentarii)  •  18 martie 2015, 11:56

Aceleasi exagerari jurnalistice care ne-au facut celebri, bazate pe ultimele 3 rezultate si cam atat. Daca mai castiga Iordanescu 5 meciuri, pariez ca va fi Mourinho, evident cu tinicheaua „de Romania” legata-n coada. Mai invatam si noi odata sa gandim si sa scriem realist???

nea caisa (18 comentarii)  •  18 martie 2015, 13:23

Atentie la dactilo, corect e copulat, nu populat. Daca va ocupa un loc bun, atunci Edward va deveni Edwward , iar daca va merge in cupele europene, Edwwward. Lasand gluma la o parte, felicitari junelui Iordanescu! Si la mai mare! Ii urez sa ajunga si la Steaua, insa fara Becali acolo!

Comentează