Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ce a pierdut Souleymane

Bărbatul agresat de suporterii lui Chelsea a refuzat biletul de meci oferit de Mourinho. Şi de-abia astfel a atras atenţia asupra culorii pielii lui.

Souleymane nu mai poate dormi noaptea. Mărturiseşte că a fost la doctor, care i-a prescris pastile […]

joi, 12 martie 2015, 8:57

Bărbatul agresat de suporterii lui Chelsea a refuzat biletul de meci oferit de Mourinho. Şi de-abia astfel a atras atenţia asupra culorii pielii lui.

Souleymane nu mai poate dormi noaptea. Mărturiseşte că a fost la doctor, care i-a prescris pastile antidepresie. Cînd totuşi pune geană pe geană, Souleymane susţine că aude vocile unor englezi care îl jignesc şi îl împiedică să urce în metrou. De aceea, Souleymane a decis să nu accepte invitaţia clubului Chelsea, de a fi prezent pe Stamford Bridge la meciul pe care insularii urmau să-l dispute în compania lui Paris Saint-Germain. „Nu mă pot cumpăra cu o bucată de hîrtie”, a precizat Souleymane, „nu sînt un copil”.

Souleymane este bărbatul de culoare agresat fizic şi verbal de o parte a suporterilor londonezi în metroul parizian. Episodul s-a petrecut acum 3 săptămîni, înaintea partidei tur PSG-Chelsea, contînd ca optime de finală a Champions League. O mînă de fani turbulenţi ai echipei antrenate de Mourinho i-au pus mîna în piept lui Souleymane şi nu l-au lăsat să urce în vagonul de metrou aflat în staţie. Concomitent, i-au strigat „Sîntem rasişti şi aşa ne place”. Întîmplarea a făcut înconjurul lumii şi nu a rămas fără urmări. Gruparea londoneză s-a dezis neechivoc de gestul huliganilor, autorităţile britanice i-au identificat în timp-record pe făptaşi, la orizont fiind interdicţia viageră a acesului acestora pe stadioane, în vreme ce Jose Mourinho, după ce s-a declarat dezgustat de întîmplare, l-a invitat personal pe Souleymane la retur.

Souleymane, despre care nu ştim deocamdată decît un prenume şi o siluetă longilină, a văzut în invitaţia portughezului o formă de mită. Din tonul revoltat al victimei din metroul parizian mai reiese că omul nu consideră deloc suficiente luarea de poziţie a celor de la Chelsea şi acţiunile conjugate ale poliţiilor din Paris şi din Londra. Souleymane aşteaptă un proces şi nişte condamnări, nu compensaţii simbolice, fie ele şi din partea unuia dintre cei mai mari antrenori de fotbal ai lumii. Souleymane vrea justiţie scrisă în contrapartidă cu agresiunea la care a fost supus. În esenţă, Souleymane doreşte eradicarea rasismului.

Este totuşi ceva care nu merge, dincolo de conotaţia cu fond rasist a întîmplării. O dată, chiar tonul vindicativ al victimei. În al doilea rînd, autovictimizarea. Depresia, insomnia, medicamentele, spectrul permanent al discriminării. Băgarea în aceeaşi oală a huliganilor lui Chelsea („Nu vreau să stau pe stadion alături de acei oameni care m-au împins!”) şi a suporterilor decenţi ai liderului la zi din Premier League. Ideea este că Souleymane vrea răzbunare, nu dreptate. Iar asta nu vine de la un marginal al societăţii, ci de la o persoană, imaginile vorbesc suficient uneori, îmbrăcată elegant, posibil un funcţionar, de ce nu un corporatist din Franţa?, o ţară-model în materie de integrare şi de acceptare a diversităţii.

Frumos ar fi fost ca, în spiritul toleranţei, Souleymane să fi primit biletul de meci, o dată cu scuzele. Ar fi fost şi mai frumos, tocmai pentru că gestul pacifist venea de la o persoană de religie islamică, putem presupune cu temei asta pe baza prenumelui „Souleymane”. Asta ar fi pus lacăt la gura celor care susţin că Islamul nu este o religie a iertării, ci a pustiitorului jihad, colectiv sau individual. Souleymane nu a pierdut un meci. Souleymane a pierdut ocazia să lupte cu adevărat împotriva rasismului dincolo de minţile puţine ale unor beţivi englezi.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

florin (18 comentarii)  •  12 martie 2015, 10:09

souleyman nu poate dormi noaptea, fiindca n-a fost primit in vagonul de metrou, plin cu suporteri ai chelsea? dar cand alti souleymani, impuscau jurnalisti si oameni nevinovati in franta, sau puneau bombe la metroul londonez si omorau oameni nevinovati, sau omorau un soldat britanic la el acasa, langa unitate, cum dormea?? avea insomnii??? cred ca, mai degraba are lumea civilizata insomnii din cauza souleymanilor!!!

dan (2 comentarii)  •  12 martie 2015, 10:43

lasa ca si anglia e model de integrare pt cei de culoare.
hai sa nu vb doar asa de dragul unor formulari scrise.
realitatea e doar 1: suntem oameni de culori diferite totusi

durden (270 comentarii)  •  12 martie 2015, 12:30

bravo,ma bucur ca nu sare toata lumea in barca corectidunii politice la viteza maxima.cateodata trebuie sa mai gandesti si la rece.adica,de acord, ce au facut suporterii aia e gresit.dar cazul nu a fost ignorat.s-au facut eforturi ca ei sa fie pedepsiti.sa sa vrei mai mult de atat?adica serios acum,e cineva care crede ca nu sunt o mie de lucruri mai grave care se intampla zilnic pe lumea asta?

FYRY (51 comentarii)  •  12 martie 2015, 12:30

suleymarana

dariu (1 comentarii)  •  12 martie 2015, 12:41

a procedat corect din N motive. nu mourinho e cel care trebuie sa indrepte situatia actuala… care e foarte grava. bine, nici nu ma asteptam sa vezi lucrurile din mai multe puncte de vedere. ti-a venit o idee, ai mazgalit 40 de randuri si gata treaba.

bogdan (21 comentarii)  •  12 martie 2015, 12:52

traim in lumea ipocriziei
de ce ar fi trebui nenea asta sa accepte biletul? poate il doare in steaua de fotbal…poate nu se putea invoi de la locul de munca (ala care il plateste) pentru o excursie la Londra…poate…
nu vad de ce ar trebui sa justifice refuzul.

pe de alta parte, fotbalul=discriminare. nu mi-e calr ce a fost mai intai – oul, sau gaina? adica, e suficient sa scanezi tribunele din occident, din orice liga – suporterii de culoare, procentual, sunt inexistenti in tribunele occidenului politically correct.
Nu vin la meciuri pentru ca pur si simplu cei de culoare nu sunt interesati de fotbal? Nu vin la meciuri pentru ca sadioanele reprezinta un loc in care rasismul e la el acasa? Au ajuns sa nu isi doreasca sa se apropie de fotbal pentru ca stadioanele reprezinta un loc in care rasismul e la el acasa?

dl ziarist considera ca francazul de culoare trebuia musai sa accepte biletul si sa mearga la meci. probabil, primul meci din viata lui. de ce?!?!

lion (1 comentarii)  •  12 martie 2015, 12:55

Bai da sunteti naspa rau de tot. Normal ca voi ati fi luat banii si fugit. Barbatul ala are demnitate. El putea sa ia banii si sa zica ca uite Anglia ce e cumsecade. Dar in loc mesajul care l-a transmis a fost ca voi, englezii sunteti niste brute, iar daca aveti bani, asta nu schimba cu nimic situatia.

irishjoe (15 comentarii)  •  12 martie 2015, 13:12

cel mai mare antrenor al lumii? e pusa de tine asta? sper ca nu, ai fost la palat la jiji cand a aparut portoghezu la o halca de oaie taiata de cioban!

sultan (2 comentarii)  •  12 martie 2015, 13:23

Buna ziua!
Ma surprinde un asemenea subiect tratat cu nonsalanta de un journalist cu experienta dumneavoastra. Dincolo de lamentarile sale (de altfel singura arma de a se mentine in atentia opiniei publice) Suleymane a reactionat in modul firesc, demn si onorabil. gestul acesta de reconciliere facut de Mourinho vine pe fondul unei campanii de nealiniere facut de clubul londonez pentru a arata ca lor le pasa de lupta contra rasismului. Din reactia jalnica de identificare a tampitilor din metroul parizian se pare ca nu le pasa nici cat ii pasa lui Suleymane sa accepte prezenta la Londra. Sa ne inchipuim ca episodul acesta era la Bucuresti si o mana de huligani maghiari aruncau afara un roman pe motiv ca e tigan. Cum ar trebui sa reactioneze romanul la invitatia de a merge la Budapesta? Si rog aici sa se gandeasca fiecare cititor in parte. Pentru ce samearga alaturi de unii „onorabili” care stau si se bucura alaturi de un grup debil ce se considera a fi suporter. Gestul in sine al lui Mou este execrabil de mizer. Prin absurd v-as intoarce in 1945, cand Germania ar fi facut supravietuitorilor din lagarele de exterminare invitatia de a primi cate 1000 m2 ca sa planteze legume sa se hraneasca. Evident pastram proportiile dramei si ale bataii de joc. Daca era fair-play clubul Chelsea trebuia sa se dezica complet de suporteri si sa propuna sa joace meciurile de acasa, din toate competitiile, fara suporteri. Pana la identificarea acelor personaje. Nimic nu il doare pe adevaratul supporter mai mult decat sa nu sufere alaturi de formatia indragita. Si sunt convins ca pierderile mari ar fi rezolvat chestiunea pana la urmatorul meci din campionat. Iar Chelsea castiga la imagine. Mult, foarte mult. Cat despre SUleymane, el asteapta bani multi din partea clubului londonez nicidecum bilete la meci, doar a angajat unii dintre cei mai buni avocati din Franta. Si o sa obtina pana la urma pentru ca asocierea in zilele noastre cu rasismul sunt echivalente cu pierderea unor mari sume de bani. Ganditi-va doar cati suporteri de culoare are Chelsea, care pot reconsidera alaturarea de un club care le uraste culoarea. Asa ca implicatiile financiare sunt mult mai mari decat lamentabilele insomnia ale tanarului Suleymane. Oricum aici in Franta idea este clara, jucatorii lui PSG sunt cavaleri ai anti-rasismului, iar bascalia cu Mou in metroul parizian confirma faptul acesta.

pablo (4 comentarii)  •  12 martie 2015, 13:37

Francezul a refuzat invitatia pentru ca in primul rand nu-i place fotbalul.
Daca-i placea in seara cu pricina era pe stadion, nu intr-o statie de metrou pe traseu. In al doilea rand acei baieti sunt rasisti si vor ramane rasisti impreuna cu multi alti. Sa-l invinuiesti ca nu a avut stomac sa ridice si sa manance banana te face si pe tine rasist.

Desmond Mason (1 comentarii)  •  12 martie 2015, 13:43

Genul de articol scris de un alb care crede ca intelege rasismul.

Doc (12 comentarii)  •  12 martie 2015, 13:53

Se mai perpetueaza mult prostia cu Franta – model in materie de integrare? Sau a fost integrare pana la „tiganii de romani”? Cat despre cel hartuit, n-ai nici o calitate sa judeci ce ar fi frumos, ce ar fi urat, daca aude voci sau nu. Probabil omul isi pregateste un proces, asa a fost sfatuit, sau probabil nu simte nevoia sa participe la o mascarada a lui Chelsea?! Sau poate n-are chef de fotbal, pur si simplu?

Panda (50 comentarii)  •  12 martie 2015, 13:53

De parca ar fi avut vreodata pe lumea asta vreo sansa sa castige aceasta lupta!
De ce intotdeauna trebuie sa uite si sa ierte doar cei nevinovati?
A, pentru ca asa spune religia musulmana…
De ce unii crestini pot sa-si ignore religia iar unii musulmani n-au acest drept?
Nu… Ei trebuie sa fie toti neaparat cel putin buni credinciosi daca nu se poate chiar fanatici sau extremisti
Si ce legatura are rasismul cu faptul ca era englez sau francez sau ca nu era un analfabet nespalat care cersea la coltul strazii?

MIHAI (18 comentarii)  •  12 martie 2015, 13:59

e simplu sa stai pe margine si sa judeci pe altul si sa spui cum ar fi fost bine sa faca…

Marius (8 comentarii)  •  12 martie 2015, 14:58

Felicitari pentru comentariu, Florin.

Ionut (2 comentarii)  •  12 martie 2015, 15:23

Asta este parerea domnului Geambasu si o respect, dar eu nu sunt de acord cu ea. Mi se pare o parere de pe plaiuri Mioritice, unde acum cativa ani un suporter venea si se imbratisa cu presedintele de club care l-a lovit cu cateva zile inainte. Souleyman are dreptul sa refuze acesta „spalare de imagine” pe care Chelsea o ofera. Pentru ca a fost umilit de suporteri acum sa accepte sa fie umilit si de club? Sa stai drept si sa lupti pentru dreptatea ta cere mai multa atitudine decat sa pleci capul si sa accepti sa fi jignit.

Xbotz (19 comentarii)  •  12 martie 2015, 15:25

Bine zis!Trebuia sa se duca la meci,trebuia sa le arate acelor nerusinati ca nu este afectat,sa le dea peste nas,sa le arate ca nu le este frica de ei,ca si el este om si are drepturi ca toti ceilalti oameni indiferent de culoarea pielii,etnie etc.Oricum,aceasta problema cu rasismul nu se va termina niciodata asa ca discutie despre cazuri de rasism vom avea la nesfarsit si niciodata nu vom gasi o solutie.

Cronco (4 comentarii)  •  12 martie 2015, 16:13

Slab articolul d`le Geambasu…si de ceva vreme se foloseste sunt in loc de sint,sau cand in loc de cind…scuze,nu am diacriticele cu mine

Florin (55 comentarii)  •  12 martie 2015, 17:36

niste betivi si un om speriat, atata tot.

Nea geambasu, putin sfortata treaba cu jihadul etc., in orice caz intr-o tara civilizata o luai un pic pe spinare…nu ca ar trebui acum neaparat sa ma cenzurezi…

Dar gsp putea gasi titluri mai specifice:

Senzational, razbunare incredibila, murinho e terminat!

Murinho condamnat in cazul de rasism care zguduie fotbalul!

A refuzat chelsea. murinho vine pe buzau bridge.

Filbert (45 comentarii)  •  12 martie 2015, 17:59

Omul n-a acceptat compensatia minora pentru ca urmareste compensatii majore, adica niste milioane.

Octavian Stăncioiu (27 comentarii)  •  12 martie 2015, 19:44

Souleymane face parte din minoritatea ce dicteaza majoritatii…

dan (21 comentarii)  •  12 martie 2015, 23:08

souleyman se viseza in America daca patea asa ceva cu suporterii lui Fhiladelphia Flyers sa zicem (am ales Hokeiul ca sunt 90% albi jucatorii si spectatorii) platea clubul milioane bune ca sa scape de acuzatii..asa un francez agresat de fani englezi in Paris o ia in bot viseaza cai verzi pe pereti..cel mult o bataie de la niste rusi ca l-a deranjat pe Abramovici ..trebuia sa ia biletul vedea si el Londra zbura la first class petrecea cateva zile frumoase..sa nu mai vb ca asta cu :”Depresia, insomnia, medicamentele, spectrul permanent al discriminării”suna asa de avocatesc !!

popor (12 comentarii)  •  13 martie 2015, 0:09

nimic nou la englezi: betivi,pederasti si rasisti.

corvette59 (43 comentarii)  •  13 martie 2015, 3:04

Rasismul este un lucru foarte complicat !Sint unii dintre noi care cred ca-l inteleg si sustin sus si tare ca nu sint rasisti . Nimic mai neadevarat daca tinem seama ca rasismul cuprinde nu numai pe cei ce sint deranjaati de culoarea pielii cuiva . Cuprinde si pe cei ce au probleme cu religia,nationalitatea,sexul si convingerile politice ale persoanelor din jurul lor . In adincul constiintei noastre fiecare are un pic de rasism ,dar unii dintre noi reusesc sa-l mascheze . Sintem ,ca sa zic asa, politically correct .Oare ? Nu cred ! Cred ca sintem ipocriti . Marea majoritate de religie crestina ,si nu numai,urasc Islamul cu jihadul lui si-si manifesta neplacerea cu fiecare ocazie ivita .La fel se intimpla si cu oamenii de culoare ,martorii lui Iehova si alte categorii care sint in afara normelor de civilizatie europeana . Aici includ si North America . Parca si justitia e citeodata oarba cind e vorba de asa ceva.Aminiti-va de cazul Ruben Carter .
Souleymane a avut nenorocul de a fi Negru si de a dori sa urce in vagonul unor betivani .Atit si nimic mai mult ! Suporterilor englezi li s-a ars siguranta si au facut ce au facut ,cazul fiind facut public . In Anglia suporterii echipelor se considera o familie ,iar JM a considerat gestul facut ca un potential fapt sa aduca clubului prejudicii de imagine .Asa ca a actionat ca atare si l-a invitat la meciul retur si probabil ca i-ar fi acordat o audienta publica,cu toata parafernalia presei .Omul a refuzat ,sfatuit fiind de avocatul sau,sperind ca -si va umple buzunarele dupa un proces ca la carte.Ma rog , ar putea sa aiba succes la fel cum a avut Bossman cu 20 ani in urma .

splendini (52 comentarii)  •  13 martie 2015, 5:39

-Rasismul nu e apanajul exclusiv al albilor. Si celelalte rase sint perfect capabile de ura de rasa. Albii ies chiar mai bine: reactia majoritatii in vest e de condamnare a rasismului, in timp ce in alte culturi rasismul e cvasipolitica de stat.
– Insomnia si depresia lui Souleymane n-au nimic de-a face cu demnitatea. E foame de bani. Imi aduce aminte de procesele lui Kramer din Seinfeld.
– De ce cinta derbedeii lui Chelsea : „sintem rasisti si asa ne place”? Cind esti asaltat din toate partile (scoala, presa, universitati, elite intelectuale) de acuzatia de rasism latent si esti somat sa-ti masori fiecare vorba, fiecare gest, nu e de mirare ca le vine sa faca exact pe dos.
-Exemple de extirpare a rasismului scapata de sub control, toate din Anglia: un alb i-a zis la servici unui coleg negru „vezi ca pe tine te cauta sa te deporteze” (era un echipaj de politie in fata cladirii). O colega, alba, l-a denuntat sefilor, compania l-a concediat pe cauza de „rasism”, dupa vreo 40 de ani de munca, si omul s-a sinucis. Nebunia a fost ca aia doi, albul si negrul, erau prieteni buni, de familie. Faceau misto, nu era nimic serios. Alt exemplu: o eleva de liceu, 14 ani, i-a cerut profesoarei sa o lase sa faca proiectul la chimie cu alte colege intrucit in grupul in care o pusese profa celelalte eleve vorbeau Urdu intre ele, iar ea fiind englezoaica nu intelegea. Profa a chemat politia, eleva a fost dusa la sectie, tinuta 3 ore, i s-au luat amprentele, mostre ADN, si a fost pusa sub acuzatia de, ati ghicit, rasism. Ultimul exemplu: educatoarele din Anglia sint indemnate sa raporteze manifestari rasiste ale copiilor de 3 ani. De exemplu, daca dau semne ca nu le place un fel de mincare care provine din alta cultura si spun „Yuk!”, asta e semn ca o sa creasca mari si o sa fie rasisti. Cu toata bunavointa, cred ca e cam exagerat.

vasco (267 comentarii)  •  13 martie 2015, 7:09

Da,da,trebuia sa se duca la meci!Dupa mintea unora care o fac pe civilizatii destepti,dar in realitate ar mai fi fost privit inca odata ca o curiozitate,sub lupa….Din pacate intoleranta si rasismul proifereaza.Soulymane a dovedit demnitate si dispret pentru rasisti.Daca primea biletul lui Mourinho ar fi fost in situatia milogului aceluia din Ghencea,lovit de mm,care apoi mai ca-i pupa mana….

drako100 (30 comentarii)  •  13 martie 2015, 8:48

ca maine Suleiman va pune mana pe mitraliera…
poporul spune sa nu intri in padure,mai ales noaptea,daca stii ca acolo sunt lupi,ursi…
de ce sa vrei sa locuiesti intr-o tara plina de rasisti ?
sa se stabileasca in Franta unde,in urma integrarii,s-au inmultit atentatele anti-majoritate si anti – stat !
sau in Romania,de ce nu ? ce,noi nu suntem culmea tolerantei ? nu ne iau noua diversi minoritari si closca de pe oua ? aici e de Suleiman…e adevarat,nu avem Chelsea,dar avem FCSB…nu avem Murinho,dar avem Magiun si Flocea ! nu avem Abramovici,dar avem,ma rog,am avut,Pinalti !
concluzia ? bietul Suleiman…bietii de noi…

Comentează