Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Lato, studiu de caz

Fundașul stînga al Stelei s-a transformat din armă letală contra adversarilor în bombă cu ceas pentru propria echipă. A fost un drum neașteptat de scurt.

Se întîmpla la sfîrșitul sezonului trecut. Întîlnire a jucătorilor Stelei cu cei mai mici suporteri […]

miercuri, 24 septembrie 2014, 8:45

Fundașul stînga al Stelei s-a transformat din armă letală contra adversarilor în bombă cu ceas pentru propria echipă. A fost un drum neașteptat de scurt.

Se întîmpla la sfîrșitul sezonului trecut. Întîlnire a jucătorilor Stelei cu cei mai mici suporteri ai lor. O acțiune de toată lauda. Puștii iau autografe și se pozează fericiți cu idolii lor. Un copil îl roagă pe Latovlevici să facă gestul acela cu degetul mare și cel arătător unite la ochi, imitînd niște ochelari magici prin care își ia la țintă adversarii. Fotbalistul acceptă, nu înainte de a-l iscodi pe băiețel. “Îți place, nu-i așa, cum fac cînd dau gol?”. Micul suporter îi confirmă, trepidînd de nerăbdare. Lato îi răspunde imediat: “Ei, uite, ziariștilor nu le place”.

Scrisesem cu puțin timp înainte de episodul copii-fotbaliști un editorial în care mărturiseam că nu prea mă dau în vînt după mimica teatrală a jucătorilor care își celebrează golul tocmai înscris. Legănat de nou-născuți, suzete supte cu poftă infantilă, mitraliere invizibile îndreptate către suporterii celeilalte echipe, dansuri din buric. Și altele, le știți. Enumeram acolo și gestul lui Latovlevici. Posibil că omul a citit articolul cu pricina și s-a simțit lezat. De fapt, din experiențe repetate, mai mult ca sigur că nu l-a citit, numai că s-a găsit un binevoitor- atîrnător care să-l injecteze nițel – “Vezi că te face praf ăla în Gazetă”. “Ăla” scrisese anterior și un editorial în care remarca modestia, ambiția și integrarea rapidă a unui tînăr jucător transferat în Ghencea de la Poli Timișoara. Evident că atunci nu a existat nici o reacție. Ce era să-i spună prietenul-atîrnător-profitor, “Te laudă unul de la Gazetă de zici că ești ceva între Roberto Carlos și Maldini!”?

A trecut timpul, nu foarte mult, și Latovlevici nu își mai pune degetele la ochi pe post de lunetă letală. Nu pentru că ar fi fost marcat de observațiile mele, Doamne ferește!, ci din cauză că nu mai are prilejul. Din vînător nemilos s-a transformat în vînat fricos. Din fundașul stînga harnic și nu o dată inspirat nu a rămas decît un Hopa-Mitică luat în colimator de adversarii care simt imediat că pe partea lui este o pîine de mîncat. Nu albă, conține E-uri, ci integrală, foarte sănătoasă, cu multe semințe. Și ca să eliminăm impresiile subiective, colegii mei de la Gazetă au pus cap la cap cifrele fotbalistului de 28 de ani. Concluzia este de thriller american. Latovlevici a devenit o bombă cu ceas pentru propria echipă. 

Fiți pe pace, nu urmează nici un sfat! Latovlevici are destui sfătuitori la Steaua. Sau poate că nu. Altfel i s-ar atrage atenția că modestia și disciplina tactică sînt brățara de aur a fotbalistului de pretutindeni. Și i s-ar recomanda o perioadă în care să aibă grijă mai mare de echilibrul spiritual decît de cantitatea de mușchi. Fiindcă Lato nu este un caz pierdut, dar poate fi un studiu de caz. Cu titlul „Drumul de la integrare la infatuare”. În rest, îmi doresc sincer ca jucătorul născut acum 28 de ani la Moldova Nouă (interesantă coincidență, acolo a fost legitimat la prima lui echipă Miodrag Belodedici) să iasă din pasa proastă și să redevină jucătorul harnic pe care îl știam. Într-un fel, îmi este dor de lunetele lui imaginare.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Manţocărel Bulibaşaldâru (8 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 10:34

I just can’t Lovin you….

andyyy (44 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 10:34

geambasule, lasa steaua ca te arde

cornel (40 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 10:39

…acest Frankenstein, plin cu steroizi …

Steaua-1986-forever (24 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 11:07

Eu am spus aici de multe ori ca Lato de mai bine de un an (nu sfarsitul campionatului trecut) mai mult strica decat ajuta. Sigur, avea niste iesiri spectaculoase in atac. Insa pe partea lui (mai) mereu a fost „bulevard” in aparare. Am pierdut multe jocuri pe greselile lui (inclusiv deja celebrele pase la adversari). Asta a vazut si 666 si i-a reprosat ca nu are ce cauta la Nationala (si nu din cauza circului de la un gol) cu un astfel de joc.
Insa, ca sa ii iau si un pic apararea, el nu este un jucator terminat sau netalentat. Cateva meciuri pe banca (vreo 3-4) cred ca l-ar aduce cu picioarele pe pamant. Si ca fapt divers, el nu cred ca s-a suparat pentru editorialul dvs ci pe „alte ziare” care au ras de fizicul sotiei sale. Ba mai mult, au continuat sa faca misto de ea in diferite ocazii. Probabil cei de la acel ziar au toti fizic de super-model sau probabil este obligatoriu pentru un fotbalist sa se casatoreasca cu o „pitzi”, cine stie….

Cosmonel (2 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 11:08

Latovlevici este unul dintre jucatorii peste medie din campionatul romanesc, are ca toti o pasa mai proasta! Sunt de acord cu articlolul..nu sunt de acord cu reactia celor ce canta in galerie „la bine si la rau” ! cei care il fac praf..ati uitat golurile cu Ajax, cu Dinamo etc ? hai sa-l judecam pe Lato per ansamblu! in Bulgaria la finalul meciului cu echipa lui Moti..Lato a venit la galerie..ii strigau si-l injurau, nu a plecat cum a facut-o Chipciu la prima injuratura..a ramas acolo si a plecat in chiloti , alasat tricoul si sortul celor care au cativa neuroni morti de la atata bautura! m-a intrebat un bulgar, suporter al lui CSKA , venit sa ne sustina: ” Cum se numeste acel jucator?” , i-am raspuns..plus cateva detalii.. a incheiat: „Very brave player!” ! asa e, Latovlevici are carcter si spune lucrurilor pe nume ! Eu unul apreciez asta !

Alex (1 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 11:09

Gest frumos și de bun-simț mi se părea cel pe care-l făcea Raul (unicul Raul, nu ăsta care nu are loc la nicio echipă în afară de Steaua). Și a avut ocazia să-l facă de foarte multe ori.

Luca (3 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 11:13

Da, e cam praf Lato in ultimele luni . Pacat de el , e arogant si atunci cand joaca prost . Probabil isi va reveni cand va fi rezerva .

DeeLock (7 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 11:14

Bine punctat. Latovlevici juca foarte bine desi uneori inconstant dar devenise foarte harnic, prezent in joc si ofensiv. Omul a cazut ulterior victima propriului orgoliu si dorintei fotbalistului roman mediocru. Sa ajunga la o echipa din strainatate (nu conteaza valoarea fotbalului din tara respectiva, nu conteaza echipa..continentul.Echipa straina sa fie ca sa umflam repede conturile si sa ne ingropam cariera. De la Lazio a scazut la Dinamo Zagreb dar merge si acolo. Ce Croatia nu e in strainatate? Doamne ajuta de o echipa din Golf. Al Rataat sau Al Bakshish..Al Dolar sau El RollsRoyceAurit). Acum dl Lato este plictisit de Steaua si de meciurile din campionat sau din Europa. El nu intelege ca pentru a pleca la o echipa valoroasa si pentru a castiga multi bani si a jucat intr-un fotbal de calitate pana la varsta la care au facut-o Gary Speed, Andrea Pirlo sau Ryan Giggs trebuie sa muncesti si sa profiti la maximum de aceste meciuri din Europa si, in general, de fotbal. Ii dorim visare placuta insa, preferabil, dl Lato ar trebui lasat sa viseze pe margine deoarce atitudinea sa delasatoare (sa nu zic plictisita) este responsabila pentru aproape jumatate dintre golurile primite de Steaua in acest sezon. Ii dorim un binemeritat transfer in Azerbaidjan, Cecenia sau..de ce nu Gagauzia.

ruşine (2 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 11:32

Toată şleahta aia de aşa zişi fotbalişti, de la mizeria aia de echipă, sunt nişte înfumuraţi… Zici că ei au inventat fotbalul… Nu ştiu cum a ajuns Gâlcă printre ei ? Un om cu mult bun-simţ…

zicO (1 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 11:43

geambasule, CITESTE-MA !!
–lato nu a fost un fundas stanga bun niciodata. el compensa prin fuleu, isi sufoca adversarul. stiu ca vochin spunea sezonul trecut, ca toti mijlocasii dreapta din preliminariile ligii campionilor erau primii inlocuiti de antrenorii lor. de ce ? pt ca ii sufoca prin felul in care ara terenul.
–sabau nu il placea pe lato, l-a imprumutat la bistrita si toti i-au sarit in cap, cum ca il prefera pe copilul lui ,sepsi. dar latovlevici NU STIE SA SE APERE. sabau avea dreptate.
-nu-i un caz latovlevici. el nu-i infatuat, EL NU STIE SA SE APERE ,PUNCT. nu stie sa faca marcaj, sta prea departe de stoperul stanga propriu, nu se repliaza, este slab unu la unu. ia ochii prin spiritul ofensiv extraordinar.
–sa ii faci o caracterizare psihologica este o prostie, pt ca omul are o singura problema: NU STIE SA SE APERE SI LA 28 DE ANI, NU MAI POATE INVATA.

razvan (1 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 11:48

Pe vremea cand juca la Poli , am avut ocazia sa dialoghez de multe ori cu Dusan Uhrin despre jucatorii nostrii de atunci . Spunea ca are calitati de necontestat , dar mentalitatea si intelectul il vor opri din drumul lui ….ar fi putut fi un lateral demn de camionatul germaniei , angliei , italiei . Tehnic , fizic sta destul de bine , are mari carente pe faza de aparare , si este slab d.p.d.v. psihic …o data ce iese din forma , greu isi mai revine .

kELOO (29 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 11:53

Super articol, felicitari d-le Geambasu! Si mie imi este dor de Lato cel harnic, celebrand cate un gol in stilul lui fantezist! Sa speram ca acest articol va ajunge la el si va intelege ce este de inteles!

Paolodicanio (4 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 11:58

Cand juca la Timisoara , parea un baiat modest , ce cauta sa ajunga om prim fotbal. Cu un cap cabalin ( sa imi fie scuzata aluzia ) parea un cocosat din Notre Dame, diform de la natura, dar simpatic prin caracter. De mai bine de doi ani, Fata Cabalina , a devenit arogant si aluziv prin toate gesturile sale. Unul dintre ele, dupa un gol superb reusit din intamplare ( acest lucru dovedit mai apoi prin niste prestatii jalnice , cel putin ca aport defensiv), si-a tras sortul foarte sus pe talie si cu mainile a simulat o pereche de ochelari, spre deliciul bancii tehnice. Cocosatul devenise vedeta ! Fata Cabalina se vedea in Premier League. Insa , de aceasta data, nu are coeficient de fatza !

Gri Gri (1 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 12:21

Latovlevici joaca prost de cand a venit la Steaua , cred ca 80% din golurile luate se Steaua sunt dupa partea lui.
A avut cateva meciuri reusite si niste executii de exceptie , dar pe faza de aparare are mari carente.
Daca ati observat intr-un duel 1-1 cand mingia este la el si incearca sa o protejeze o pierde intodeauna.

CALINESCU (33 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 12:46

INDIVIDUL A ACUMULAT 5 KG DE MASA MUSCULARA DUPA TREI LUNI CU NEUBERT …..!!!!
FIZIOLOGIC E IMPOSIBIL …..!!!!
CU ANABOLIZANTE DA ….!!!!
FARA ELE SI-A PIERDUT „TALENTUL”……!!
CU CHIPCIU VA FI LA FEL …..!!!
BOURCEANU DE CE N-A PUTUT INTR-UN CAMPIONAT ACCESIBIL ????
FARA NEUBERT EI DEVIN NORMALI, ADICA JOACA DE LA EGAL LA EGAL CU CEAHLAUL ….!!!

Jules (27 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 13:22

Intr-adevar trece printr-o lipsa de forma insa coincidenta sau nu, Latovlevici joaca mai slab cand lipseste Tanase. Cred ca si el a invocat lipsa mijlocasului sau favorit.

zagna (27 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 13:24

@gri-gri a scris aproape tot ce as fi vrut sa spun! in plus, sa ne reamintim ca steaua l-a luat de la bistrita, ca nu are nimic de-a face cu postul de fundas pe care are pretentia ca joaca: plasament, deposedare, lovirea corecta a mingii, relatia cu colegii, etc. pe faza de atac, joaca la cacialma, pacaleste fotbalul, iar acum a venit ziua socoteli: nu-l va lua nimeni, la fel ca si celalalt farseur, dodel.

Darian (13 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 14:21

Bună ziua!

Părerea mea este că, de vreun an şi ceva încoace, Latovlevici nu a făcut decât să se întoarcă la condiţia lui – aceea de fotbalist mediocru. Perioada bună pe care a avut-o a fost accidentul (rezultat al emulaţiei bune a întregii echipe), nu regresul. Cu alte cuvinte, şi-a revenit.

Ne trebuie neglijat însă contextul în care discutăm despre Latovlevici, respectiv, contextul fundasului. De ce? Simplu: pentru că el nu este fundaş, nu a fost niciodată, nu are caracteristicile esenţiale pe care un fundaş trebuie să le aibă (marcarea om la om sau în zonă, acoperirea mijlocaşului central când se impune, deposedarea prin alunecare, controlul mirajului ofensiv etc).

Poate că şi din acest fapt vin frustrarea, ingâmfarea şi miserupismul său pe care-l afişează la orice intervenţie televizată. Nu că asta ar fi o scuză, dar totuşi.

În concluzie, Latovlevici ar trebui jucat mijlocaş de bandă (dar neapărat într-un sistem 4-4-2/ 4-4-1-1), să facă banca sau să fie transferat.

Sibelius (13 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 15:08

Lato a fost „vedeta” atata timp cat Tanase i-a fost „ofiter acoperit”.

fax (1 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 15:54

eu cred ca ar face fata cu brio in campionatele puternice. este cel mai bun, fotbalist adevarat. nu inteleg cum de nu-l transfera gigantii.

Rey (65 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 15:57

Este normal ca baiatul sa fie plin de steroizi, doar a avut astma cand era mic, iar steroizii sunt remediul in astfel de afectiuni. De aceea si o crestere disproportionata a mandibulei.
Cand domnul Calinescu de la # 15 aduce vorba de „vitaminizarea” fostului preparator fizic, reuseste sa traga si o concluzie gresita. Lato, Chipciu si Adi Popa au fost in scadere de viteza de un an. Traducere: Au avut viteza in primul an cu Reghe in al doilea n-au mai avut. Tanase, care oricum nu excela la acest capitol, a pierdut si mai mult in al doilea an cu Reghe.
Acest lucru ma face sa trag concluzia ca antrenamentele lui Neubert sunt foarte bune pt o perioada de un an sau sunt bune la alte sporturi.
Cu Galca, vad o revenire a lui Chipciu, Adi Popa si recastigat cam 1/2 din viteza pierduta si ma astept sa vad un Tanase ceva mai rapid. Despre Lato chiar nu stiu daca mai poate. Pt moment (adica in ultimul an) el nu mai poate face toata banda stanga cum o facea inainte de Reghe si in primul an cu acesta.

pystaru (7 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 17:50

Lato are carente defensive. Ar trebui ajutat, vorbit cu el poate chiar sa i se schimbe postul. sa joace mijlocas stanga ar fi mai indicat. are viteza buna, centreaza binisor are si sut ar fi mai indicat sa joace acolo. Are probleme in aparare pentru ca nu este ajutat foarte mult, doar cu tanase poate juca in banda, dar are si probleme de a tine linia aparari cu ceilalti fundasi, mai tot timpul este prins in atac si nu se retrage repede. Ar trebui ajutat pentru ca poti castiga un bun mijlocas de banda stanga.

B0gdan14 (1 comentarii)  •  24 septembrie 2014, 18:21

Se vede cat fotbal cunoasteti, domnilor critici…niciunul dintre voi nu o sa aveti vreodata ocazia sa ii calcati pe urme, ca sa nu zic sa ajungeti ca el.
Majoritatea fotbalistilor platesc televiziunile sa ii ”ridice”, sa nu ii critice sau sa inchida ochii. El in schimb, nu face lucrul asta. Baiatul asta chiar munceste, il cunosc personal si este un caracter de milioane, nicidecum arogant, plin de steroizi sau cum il mai considerati voi. Voi toti vorbiti in functie de minciunile cu, care va sunt luate mintile de presa, habar nu aveti ce se intampla cu adevarat la nivelul ala. Orice fotbalist are momente bune si mai putin bune, numai ca asa suntem noi oamenii, cand ne este retina incantata, ne bucuram si nu facem asemenea articole, dar cand se intampla ca unul sa aiba o perioada mai proasta incepem sa ”dam din clanta” si sa devenim scriitori. Parerea mea este ca, coeficientul de gandire al unora ”este prea bine dezvoltat” si cand nu va sunt satisfacute unele gusturi incepeti sa dati din clanta…

PS: mai usor cu, criticile ca va loviti la ceas!

Alex One (122 comentarii)  •  25 septembrie 2014, 8:13

In mod normal Lato trebuia de mult lasat pe banca dar cineva, (cine oare ? ) a insistat sa joace in speranta unui transfer avantajos. Transferul nu s-a realizat in schimb jucatorul a fost expus iar acum se pare ca are probleme nu numai de forma ci si de psihic. Nu-i usor sa duci in spate povara unor greseli grave,sa ne amintim pasa de gol data unui jucator de la Basel. Lasat pe banca vreo luna e posibil sa-si revina sau sa se prabuseasca total. Greu de ales procedura de urmat care sa fie avantajoasa si pentru el si pentru echipa.Unii au sustinut ca scaderea jucatorului s-a petrecut acum vreun an cand a insistat sa plece, cam in aceiasi perioada cu Chiriches, dar a fost refuzat intrucat suma de transfer nu a fost considerata de conducere ca fiind corespunzatoare si astfel nemultumirea jucatorului s-a transformat din fronda initiala in incapacitate ulterioara, pe scurt, la inceput nu a mai vrut sa joace ,apoi n-a mai putut.Acum, dupa ce a cazut si ipoteticul transfer la Zagreb si nu-l mai cauta nimeni iar la Steaua este in situatia sa-si piarda postul e normal sa fie daramat.

dan (2 comentarii)  •  25 septembrie 2014, 8:36

bai suporterilor de rezultat si de canapea..ati uitat momentele fericite cu ajax..golul fabulos cu dinamo din corner..toate clipele superbe oferite de acest jucator..

geambasule ..LATO are un caracter deosebit..spre deosebire de tine

mario (19 comentarii)  •  25 septembrie 2014, 13:04

Rezolvarea este foarte simpla: banca de rezerve. Asa se procedeaza peste tot unde se vrea un fotbal de calitate. nu vine nimeni sa te mangaie pe chelie Lato, nici macar nu te intreaba cum te simti, pentru ca esti jucator de fotbal profesionist, ti se asigura conditii sa iti faci treaba , ti se asigura poate chiar si un psiholog, iti intra bani in cont peste media a ce castiga cred 80 la suta din populatia globului, iar tie iti ramane doar sa intri pe teren si sa joci bine. Nicaieri intr un campionat decent Lato nu ar mai fi introdus la urmatorul meci dupa ce a fost dezastru inainte, doar la noi vai sa il intelegem , vai sa ii mai acordam timp, vai saracutu ca a jucat bine altadata, nu asa, ori esti bun ori stai pe banca sau poate nu prinzi echipa sau poate esti imprumutat. e asa de simplu.

căpcă1 (13 comentarii)  •  26 septembrie 2014, 10:50

Normal ar fi să fie lăsat pe banca de rezerve. Dacă nu se întâmplă așa o fi din cauză că n-or avea rezerve mai bune decât Lato cel slab, din prezent.
Cât despre faptul că a dat gol cu Ajax, hai să-l lăsăm să joace titular, meci de meci, că, deh, i-a dat gol olandezului !

Comentează