Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Vassaras ne dă aţivmănt

Noul preşedinte al arbitrilor români şi-a început treaba. Deocamdată, cu nişte minciuni vîndute presei Mandatul lui Kyros Vassaras în funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor a început cu un concediu. Dar pentru că în toate există un nou […]

miercuri, 6 august 2014, 9:32

Noul preşedinte al arbitrilor români şi-a început treaba. Deocamdată, cu nişte minciuni vîndute presei

Mandatul lui Kyros Vassaras în funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor a început cu un concediu. Dar pentru că în toate există un nou început, a mai fost şi o conferinţă de presă. Luni, 4 august, la 10 zile după începerea campionatului, domnul Vassaras a venit la întîlnirea cu ziariştii coborînd scările Casei Fotbalului la braţ cu Alexandru Deaconu. Este o dovadă de colaborare exemplară, fiindcă mai rar vezi prietenie la toartă între noul titular al postului şi predecesor. Punctual ca un japonez altoit pe o tulpină englezească, Vassaras a intrat în sala de şedinţe la 11:59, cu un minut înainte de ora prevăzută.

A intrat, a salutat în română şi a vorbit în engleză. Spre lauda lui, a răspuns punct cu punct întrebărilor formulate de Gazeta Sporturilor cu o zi mai devreme. Întrebările Gazetei adresate periodic unor oameni din sport nu sînt nişte somaţii, cum îşi închipuie unii, ci doar subiecte neclare lansate în dezbatere publică, pe care vrem să le lămurim cît mai la vedere. Din păcate, răspunsurile lui Kyros Vassaras nu au fost nici pe departe atît de limpezi şi de tranşante pe cît au fost întrebările. Prestaţia noului preşedinte al CCA mi s-a părut cînd la graniţa dintre adevăr şi minciună (mai aproape de a doua), cînd şmecherească şi cu acoperire regulamentară. Privindu-l şi auzindu-l, l-am revăzut pe acel Kyros Vassaras de la Constanţa, de la meciul România-Olanda 1-0, gol decisiv Goian. Din ofsaid. Nu el era la linie, dar prestaţia lui prietenoasă mi-a rămas în memorie. N-aş zice în memoria afectivă.

Trec peste faptul că Vassaras este o moştenire a regimului Mircea Sandu şi că opţiunea noii conduceri mi se pare măcar o îngrijorătoare lipsă de imaginaţie. Poate că omul este cu adevărat dedicat însănătoşirii arbitrajului românesc. Atît de dedicat încît admite scoaterea punctului care se referea la autonomia CCA faţă de FRF? Asta era o întrebare a noastră. Răspunsul, sub forma unei asigurări verbale, mi se pare subţire. „Pot să vă garantez că vom lucra independent”. Cum să ne garantaţi, kir Kyros, cînd recunoaşteţi că nu sînteţi altceva decît o comisie din cadrul FRF? Este adevărat, o comisie al cărei şef cîştigă cam cît un fotbalist bun de la Steaua. 7.000 de euro salariu, plus bilete de avion, plus apartament (bănuiesc că nu prin Drumul Taberei sau prin Popeşti Leordeni).

Ne-a mai explicat Kyros Vassaras de ce în perioada în care era supervizor pentru România nu a susţinut sau promovat nici un tînăr arbitru român pe piaţa internaţională. „Nu cred că eram obligat să merg spre ţări cu astfel de probleme, România trebuia să vină să discute cu mine! Nu trebuia să aşteptaţi să vă rezolv eu problemele”. I-auzi brîul! Dar cei 3.000 de euro pe care îi luaţi atunci de la FRF, erau taxa ca să putem să facem coadă la uşa biroului dumneavoastră? Ştiaţi, spre exemplu, că Japp Uilenberg, din calitatea lui de supervizor pentru Turcia, l-a susţinut pe Cuneyt Cakir – nici frumos, nici înalt, nici din cale-afară de talentat – arbitrul semifinalei Olanda-Argentina? S-or fi dus turcii cu jalba-n proţap şi cu baclavale la el?

Eu nu aştept răspunsuri de la Kyros Vassaras. Cum a dispărut, de exemplu, din Comisia UEFA, deşi, îi spunem noi, nu era în stare de incompatibilitate, cum pretinde Domnia sa, fiind la acea dată şi angajat al federaţiei elene. Ori dacă nu cumva incompatibilitatea o reprezenta agenţia de turism pe care, şoptesc zei din Olimpul arbitrajului, ar deţine-o investitorul grec Vassaras Kyros şi care oferea vacanţe la superofertă unor domni cu fuier şi ecuson FIFA. Nu aşteptăm răspunsuri, mai ales dacă sînt minciunele. Aşteptăm ceva rezultate. Ceva peste organizarea fabuloasă a seminarului de la Cheile Grădiştei, cînd şi-a rupt din atît de preţiosul dumnealui timp liber. Ceva palpabil, cînd vom avea niţel „aţivmănt”, adică realizări, ca să citez direct de la sursă.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

brod (39 comentarii)  •  6 august 2014, 10:00

nu vă mândriţi cu golul din ofsaid al lui goian? păi, mulţi vă vor acuza că nu sunteţi patriot, domnule!…
cât o fi porcăria de mare, dacă e pentru noi – să ne trăiască!

adi_stelistul (454 comentarii)  •  6 august 2014, 11:57

Astea sunt niste reprosuri concrete. Spre deosebire de cele pe care i le facea colegul dumneavoastra aceluiasi Vassaras si pe care eu personal nu le-am inteles. Sau sper ca nu le-am inteles.

Steaua-1986-forever (24 comentarii)  •  6 august 2014, 12:02

Este grec. Si cu asta am spus cam tot. Deci, noi ne vom „dezvata” de obiceiurile balcanice chiar cu…inventatorii lor. Trebuie sa fim extrem de creduli (ca sa nu zic altfel) ca sa ne imaginam ca acest individ a venit sa ne „invete” si sa ne „civilizeze”. In rest, baiatul o sa isi ia niste bani pana ne prindem ca omul e „praf” si o sa ii dam un sut frumos in sezuta. Dar cateva luni ne va „invata” …pe diurne si salarii frumusele.

kir (1 comentarii)  •  6 august 2014, 12:11

despre vassaras doar atat: in cadrul comisiei de arbitri uefa avea in subordine futsalul si turneele neimportante de juniori. dupa jaful de la constanta, care ne-a calificat la euro 2008, a venit sa-si ridice tainul, arbitrand un blat celebru pt casele de pariuri, la data de 19.11.2008, romania – georgia, 2-1 (0-1), stadion dinamo, cu rezerva/al patrulea arbitru, ati ghicit, deaconu, care l-a omenit cum se cuvine in hotelul intercontinental. la meciul de la constanta insotitor a fost acelasi deaconu iar protocolul full-service a fost facut in subsolurile hotelului rex.

Alex (1 comentarii)  •  6 august 2014, 12:22

Probabil ca stiti ca una din caracteristicile principale ale natiei din care provine domnul arbitru sef este chiar concediul . Personal , din intrebarile adresate lui Vassaras nu am sesizat vreo nuanta legata de nepotismele din arbitraj, de modalitatile de selectie si de promovare a arbitrilor, de instruirea acestora.
Toate aceste aspecte , precum si cerintele minimale incluse in procesul de selectie nu au fost date publicitatii fie pentru ca nu a fost intrebat, fie pentru ca nu avem o strategie in acest sens, fie pentru ca nu le stapaneste / conoaste.

hhz (2 comentarii)  •  6 august 2014, 12:24

ce dracu aveti cu golu ala din offsaid cu olanda,nu stiu,asa sunteti de prosti,intotdeauna aduceti aminte de el,cand ne dau si ei o unghie de ajutor nu e bine,cand ne fura ca in codru nici atat,sunteti niste saduchei jegosi

gogi (2 comentarii)  •  6 august 2014, 12:27

Pai a fost si legat de afacerea Calciopoli/!!!!! Dar noi numai din astia blatisti vrem ca noua nu ne plac intrecerilie ci competitiile corecte ci cele smecheresti. In Romania treb sa fi smecher , supersmecher sau fraier. Ca cei dintai fara cei din urma n ar exista.
Oricum alte scandaluri alte susanele si acum in fata unui paravan de corectitudine cam stramb. Sa ne fie cu noroc

utraian (32 comentarii)  •  6 august 2014, 13:01

n-am inteles ce cauta tipul ala la CCA…

Florin (55 comentarii)  •  6 august 2014, 13:46

Excelent, el nu era obligat sa ne sustina /”sa vina cu probleme”.

Pai la astia munca e o problema, ei se ocupa cu invarteli, cu afaceri „pe sub masa”, te conecteaza la baietii destepti de la centru.

E perfect pentru noi, e un „client”, poate-l inscrie astia si in partid, stie sa nu vorbeasca cu presa, sa se lase rugat, cred ca si la table s-ar pricepe.

Grecule, avem destule cofetarii pe-aici, vinde-ti rahatul prin alta parte…

Mirco (1 comentarii)  •  6 august 2014, 13:47

Ce mai cauta dEACONU la CCA ???
De 2 ani nu exista nici un arbitru retrogradat din lotul liga 1 !!!
Sunt arbitrii care stau bine merci in lot de 5-6 ani, arbitreaza 1 meci pe campionat ca mai mult nu pot, si vine grecul cu dEACONU la brat sa ne vanda minciunile lor…
Domnul Burleanu vine cu marea veste citez:”arbitrajul Romanesc intra intro noua era ” , pai cu cine cu aceasi comisie care era si pe vremea lui Mircea Sandu ??? aceasi membri si colaboratorii??
ACEASI MARIE CU ALTA PALARIE

Adi TM (2 comentarii)  •  6 august 2014, 13:57

Rahat de fotbal de Romania. Daca pun faptul ca dupa acordarea licentei pentru transmitere la Look TV pe care acum dupa ce m-am mutat acum 4 ani de la UPC la RCS acu sa ma mut inapoi la UPC e aiurea, daca adaug ca fata de ceea ce se joaca pe plan international fotbalul romanesc e o gluma proasta si asta se vede la rezultatele nationalelor(seniori, juniori, etc.) si aici adaug contributia neprecupetita a arbitrilor blatisti din Romania….. ei bine eu renunt sa ma uit la fotbalul romanesc…. o sa ma mai uit la cate un meci de cupa europeana pentru ca acolo o sa se vada din nou nivelul fotbalului romanesc. In rest mai bine ma uit la baschet si automobilism ca e mai bine. O seara frumoasa tuturor si nu va mai bateti capul, singura pedeapsa pentru FRF ar fi falimentul adica sa nu mai mearga lumea la stadion si nici sa nu se mai uite la Look TV, sponsorul probabil neoficial al lui CFR Cluj

17 N T (677 comentarii)  •  6 august 2014, 14:37

unde sint minciunile ?

nu cred ca se impunea schimbarea „brichetei”. Arbitrajele au crescut vizibil in ultimii doi ani. Pina si cei care in mod normal nu ar avea ce cauta pe gazon, Avram si Craciunescu, au facut partide bunicele.

Pare ca arbitrii de top au tras restul dupa ei, dar trebuie macar sa recunoastem ca „bricheta” nu s-a putut opune trendului spre mai bine.

„Fanariotul” a fost arbitru mare, cunoaste fotbalul romanesc, pare obiectiv si inca nepatat, este cu siguranta o alegere decenta.

Hai sa intrebam la sfirsit de campionat jucatorii, nu si alti angajati ai cluburilor, care este arbitrul cel mai respectat. Acesta ar trebui apoi pregatit ca sef al arbitrilor. As fi vrut si eu un Tudor, Balaj,…, sa zicem, ca sef, dar azi, cu atitea schimbari, ar parea putin fortat. N-au intrat zilele in sac.

Robert (18 comentarii)  •  6 august 2014, 14:53

Cu salariul pe an a lu’ nenea asta intretii o academie de copii ,nu la dimensiunile Ac. Hagi, dar una decenta da. Sunt sigur ca centrul ce a produs campioanele mondiale la handbal sub 18 ani nu are cheltuieli mai mari.

bazileon (8 comentarii)  •  6 august 2014, 14:56

„Este grec”(#3). Asta ne-o spune un stelist…

Nu vad care sunt minciunile. Articol cu dampf sovin. Chestia cu golul din offside e si mai pestilenta, dar nu mai elaborez.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  6 august 2014, 14:58

In sfarsit m-am prins si eu ce e cu „aţivmănt”. 🙂 „Achievement” cu accent grecesc. Mi-a luat cam mult, da’ mai bine mai tarziu decat… 🙂 🙂 :-))

Walhallanu’ (20 comentarii)  •  6 august 2014, 16:17

Ţe hopţai la Goian visaţi, psihi mu?!? uite ţine vobestea, ţei din presa rumuneska de futbal … da’ ţine sinteţi voi, fraţicule, să ma zudecaţi pe mine, ha?

Rictus (9 comentarii)  •  7 august 2014, 12:59

Mi se pare bun de investigat ce zice kir (#4)

Obiectiv (63 comentarii)  •  9 august 2014, 7:36

@ Cristian Geambasu
Fara legatura cu ultimul material postat, va scriu ca m-a mirat optimismul dvs. dupa tragerea la sorti in cele doua copmpetitii europene; in timp ce Mara (in mod cu totul nejustificat) era speriat de perspectiva „dublei” cu Dinamo Zagreb, domnia vostra ati indicat – in mod jutificat, as zice – procentaje favorabile noua in doua dintre confruntari!
In schimb, nu prea mi-a placut comparatia dintre bulgari si noi, chiar daca statistica va da dreptate (minus performantele la nivel de club); in ’94, Hagi a fost cel mai bun dupa primele 5 meciuri ale competitiei, nimeni nu ma poate convinge de contrariu! Soichkov a jucat mai multe meciuri, a fost cel mai bun din echipa, insa n-a fost chiar la inaltimea aprecierilor de care s-a bucurat! In ultimii ani petrecuti la Barcelona, evolua sters, fara personalitate, incercand sa centreze orice balon primit pe flancul stang; adica n-avea nicio urma din intitiativa personala si tupeul care l-au facut cunoscut! Dimpotriva, Hagi a fost el insusi pana la retragere, cu goluri fabuloase (bulgarul n-are goluri memorabile la „nationala” sau la Barcelona) si cu aceeasi creativitate!

Comentează