Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
Ce a spus Răducioiu și ce a ieșit

Știți de ce adulților li se pare că odraslele lor spun lucruri trăsnite? Pentru că ei, copiii, spun adevărul. Iar asta este o nebunie în sine. Cum adică să fii sincer și să îi trântești omului în față ce gândești? […]

...

O salvare pentru Dinamo

Houdini Burleanu a scos cumva castanele lăsate la foc domol de LPF și a pus punct șaradei. Afară sunt 36 de grade, dar clasamentul a înghețat prin hotărârea congelatorului CEx FRF. Trecerea imediată la sistemul cu 16 formații înseamnă că […]

...

I-am mai și faultat, dar corect!

Finala s-a terminat, campionatul continuă. Poate și acesta în vreun fel în zona play-out-ului, dar vorbim despre campionatul următor, care, ce să vezi?, începe pe 21 august. Adică peste două săptămâni și jumătate. Totul la altă viteză Ce înseamnă asta? […]

...

Mulțescu, un antrenor

Tocmai s-au încheiat meciurile decisive pentru promovarea în prima ligă. A început Voluntari-Dinamo și ai senzația că urmărești un meci de Champions League. Deși este tot fotbalul acela care ne enervează cel puțin de câteva ori pe săptămână. Cam asta […]

...

De la Edison la Edinson

În jargonul fotbalistic românesc, Uruguay-Paraguay definește un joc-școală între titulari și rezerve. Sau între probabili și posibili. Năzbâtiile de limbaj ale lumii fotbalului sunt infinite, cel puțin la noi. De unde o fi apărut snoava asta cu Uruguay-Paraguay nu știe […]

...

Hai noroc!

Anglia are o problemă permanentă la nivel de echipă naţională. Asta ştim. Nu ştim de ce. Sau putem bănui. Ziariştii englezi au calculat că eliminarea echipei lui Roy Hodgson de la Cupa Mondială produce o pierdere de 1,3 miliarde de […]

luni, 23 iunie 2014, 9:20

Anglia are o problemă permanentă la nivel de echipă naţională. Asta ştim. Nu ştim de ce. Sau putem bănui.

Ziariştii englezi au calculat că eliminarea echipei lui Roy Hodgson de la Cupa Mondială produce o pierdere de 1,3 miliarde de lire sterline economiei ţării lor. De obicei, ştirile cele mai trăsnite vin de la savanţii britanici, dar nici colegii lor ziarişti de peste Canalul Mînecii nu sînt foarte departe. Aşadar, jurnaliştii de la Daily Mirror au stabilit chiar că un eventual parcurs pînă în finală al fotbaliştilor Albionului ar fi reprezentat o injecţie de capital de 2,58 de miliarde.

Calculul, de o precizie impresionantă, nu este aşa cum ne-am fi aşteptat rodul unei atente analize a efectului ratărilor lui Rooney asupra productivităţii muncitorului din oţelării. Nu. Calculul are la bază o estimare a consumului de băutură din puburile şi restaurantele engleze. Başca alcoolul cumpărat de la supermarket. „Studiul” se încheie şi cu cifre verificate, nu doar cu estimări – fiecare gol marcat de Anglia la Mondial a produs un consum (de spirtoase, vin şi mai ales bere) de 199 de milioane de lire. Gol Sturridge, hai noroc! Gol Rooney, hai sănătate!

După aceste date, prima reacţie ar fi de no comment. Dar am greşi. Tocmai de aici încolo trebuie să înceapă comentariile, cu zîmbetul pe buze, bineînţeles, dar fără vreo bere la bord. Să-i certăm pe englezi că beau cam mult şi mănîncă destul de nesănătos este o întreprindere periculoasă. Şi ipocrită. Să intrăm în consideraţii de ordin sociologic este dovadă de amatorism. Da, englezii beau de rup. Nu toţi, dar destul de mulţi. De la microbişti trecuţi prin ciur şi dîrmon pînă la fete de 16-17 ani care, într-un apogeu al emoţiei bahice, îşi debordează prea plinul pe trotuare. Cine a fost prin Anglia, mai ales pe la Liverpool sau Manchester, nu mai zic de oraşele mici, ştie despre ce vorbesc. Autorităţile caută tot felul de soluţii, dar răul este deja prea adînc pentru a fi extirpat cu metode homeopate ori terapii de grup.

Soarta fotbalului englez, înainte de a fi subiect de bancuri, este însă o temă foarte interesantă. Poporul care a inventat sau măcar a instituţionalizat fotbalul în forma lui actuală nu poate produce o echipă naţională cu adevărat redutabilă. De la înfrîngerea comică în faţa selecţionatei SUA la celălalt Mondial brazilian, acum 64 de ani, pînă în prezent, trecînd chiar prin episodul incomod al Cupei cîştigate în ’66 cu ajutorul tuşierului Bahramov, leii englezi dotaţi cu crampoane s-au tot făcut de rîs pe la turneele finale. Deşi au avut mereu jucători emblematici, deşi mulţi antrenori de-ai lor au făcut şi au impus stiluri în ţări cu tradiţie fotblistică, nu doar pe Insulă. Keegan, Lineker, Waddle, Hoddle, Gascoigne, Beckham, Scholes. Vi se pare rău?

Premier League este o vitrină în care strălucesc cei mai scumpi şi mai buni fotbalişti, situaţie care la o privire superficială sufocă elementul autohton. Perspectiva cealaltă spune altceva. Actualul format al celui mai scump campionat din lume naşte concurenţă şi obligă tinerii jucători englezi să îşi cîştige un loc în Paradisul alimentat de banii miliardarilor arabi, ruşi sau americani. Sturridge, Sterling, Barkley, Luke Shaw, plus consacraţii Cahill, Welbeck, Johnson şi Rooney puteau alcătui echipa-revelaţie a Cupei Mondiale. Au ieşit din scenă jucînd bine un sfert din timpul fiecărui meci şi treisferturi pripit, într-o stare vecină cu disperarea. Confuz. Răspunsul poate fi căutat în oboseală, în uzură, în prea mulţi bani cîştigaţi la club. În senectutea nu foarte limpede a lui Roy Hodgson. Ar mai fi ceva şi o scriu cu reţinere. Legătura cu statistica celor de la Mirror. Antecedentul numit Tony Adams. Ruina în care a ajuns Paul Gascoigne. Cheers!

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Walhallanu’ (20 comentarii)  •  23 iunie 2014, 10:16

Luke Shaw, nu Show 😀

Bogdan (5 comentarii)  •  23 iunie 2014, 10:33

Nope, e pe lipsa de valoare pur si simplu. Alan Shearer si Seaman erau lux pe langa alde Rooney si Hart. Hart e de o petardeala incredibila pentru o echipa cu asa pretentii. Arabii aia de la City nu fac niciun serviciu Angliei ca-l tin pe Hart, ar trebui sa cumpere ceva mai valoros si Hart sa fie trimis la o echipa mai pe masura lui sa zicem Leicester (sorry foxes, but he HAS TO go somewhere…) si atunci poate ar avea loc si altcineva la nationala. Gerrard cati ani are, 40? Face gafe cat 2 de 20 la un loc.

lute (30 comentarii)  •  23 iunie 2014, 10:52

premier league e un campionat care sufoca jucatorii autohtoni. englezii au stricat piata fotbalului, de la ei ar trebui sa inceapa pasul inapoi. greu de crezut insa, cand un amarat de fundas costa de la 6 milioane de lire in sus.

bbb (16 comentarii)  •  23 iunie 2014, 10:57

Pe langa faptul ca nationala Angliei nu are o valoare deosebita, nici jucatorii nu se dau de ceasul mortii.
Betivi au ba, in EPL mor pe teren.

Si asta e valabil pentru majoritatea nationalelor cu campionate puternice si bani multi.
La CM actual trag tare echipele americane (sud si nord) si cele ale caror jucatori au nevoie de expunere. Nu mai e CM ce a fost. Trist, dar adevarat.

Hombre (22 comentarii)  •  23 iunie 2014, 10:57

ba eu cred ca anglia a jucat frumos, cu ruperi de ritm, cu driblinguri, cu tehnicitate. Uruguay a jucat in aparare cu nesimtire, a lovit pe contraatac si apoi s-au laudat ca ce meci bun au facut ei. Iar arbitrul le-a tolerat intrarile dure, dar a fost intransigent cu englezii cand si-au pierdut si ei cumpatul.

Cat despre pierderile din economie datorate bauturii, cred ca oamenii din anglia vor bea oricum aceeasi cantitate de bautura. 🙂

Evertonian (3 comentarii)  •  23 iunie 2014, 11:45

@ Bogdan…nu e cumva folks si nu foxes?
La subiect…Angllia pe langa antrenor slab,are si un lot foarte slab…doar Rooney,Sturridge,Sterling si Cahill au cu adevarat valoare,in rest…..Inca de la tragerea la sorti era greu de crezut ca o sa reuseasca sa iasa din grupe…Ce era greu de imaginat este ca,Costa Rica o sa aiba 6 puncte dupa meciurile cu Uruguay si Italia:)

Bogdan (5 comentarii)  •  23 iunie 2014, 11:59

@Evertonian
Leicester City mai sunt porecliti „The Foxes”… era un mod de a le cere scuze ca li l-as trimite lor pe Hart 😀

aham (62 comentarii)  •  23 iunie 2014, 11:59

crezi tu ca e ok cu atatia straini, fie ei si dintre cei mai buni? e ok pt campionatul lor, nu are cum sa fie ok pt nationala. cum pot progresa tinerii care n-au loc la o echipa de liga 1? presupui ca doar cei mai buni ajung acolo, dar e gresit, multi probabil se pierd pe drum din lipsa unei oportunitati.

Blue Moon Rising (1 comentarii)  •  23 iunie 2014, 12:16

@Bogdan o sa zici ca tin eu la Joe Hart fiindca tin cu City, dar sincer am urmarit meciurile lor din sezonul recent incheiat si Hart e un portar foarte bun… in ciuda unor gafe pe care le face rar dar care sunt mediatizate la stirile sportive ca sa-i facem lobby lui Panti…cu Panti in poarta intreaga aparare parea mai nesigura.

si fiindca vorbim denationala sincer pe cine ai titulariza in locul lui Hart? Foster e mai batran cu 4 ani si piciorul rupt, Forster e lipsit de experienta. In meciul cu Uruguay Hart a inceput nesigur a avut cateva iesiri hazardate dar pe urma a intrat in meci si n7 cred ca i se pot imputa golurile

vox populi (8 comentarii)  •  23 iunie 2014, 12:53

idea este foarte simpla: cand esti buimac de bani de doare in cot de tara ta, cel putin pe fotbalisti. si mai e un lucru, eu i as spune capital: nu poti face performanta fara educatie. si asta e valabil si pentru englezi, dar mai ales pentru romani.

Cristian (8 comentarii)  •  23 iunie 2014, 13:20

Eu cred ca este de vina si (mai ales) cultura tehnica a fotbalului britanic insasi. Toate meciurile nationalei lor au o coregrafie a miscarii foarte diferita de a celorlalte europene, de exemplu. Am mereu senzatia ca se intorc mai greu cu mingea englezii in comparatie cu ceilalti, par greoi in miscari. Totul are o amplitudine mai mare, sugereaza forta, dar previzibil. Cu exceptiile notabile Sterling, Sturridge, si absentul Walcott.

CH (1 comentarii)  •  23 iunie 2014, 13:22

Mai e un lucru….Englezii nu au multa experienta cu fotbalul international, majoritatea englezilor joaca in Premier League si s-au invatat cu stilul de acolo.
Atunci cand dau peste o echipa diferita din punct de vedere tactic nu prea se mai leaga jocul.

Razvan (6 comentarii)  •  23 iunie 2014, 13:25

@Evertonian – porecla echipei Leicester e Foxes, deci apelativul e corect.

4patraulea (9 comentarii)  •  23 iunie 2014, 13:50

asta cu „injectie de capital” e prosteala pentru idioti, atata timp cat damblagitii lumii stau la ei pe insula, ei tiparesc, ei cheltuiesc, mai devreme sau mai tarziu, cu alte cuvinte, ei centreaza, ei dau cu, capu'(ma indoiesc ca au ceva in cap)

Alex (2 comentarii)  •  23 iunie 2014, 14:47

Si care ar fi rusinea suferita de Anglia la acest campionat? Au fost invinsi de 2 echipe foarte bune, din tari cu fotbal dezvoltat.

Mihai (1 comentarii)  •  23 iunie 2014, 17:02

Domnule Geambasu,

Va recomand „Soccernomics” de Simon Kuper si Stefan Szymanski. Sunt sigur ca veti gasi argumente mult mai bune pentru a justifica forma slaba a Angliei la campionatele mondiale.

dan (20 comentarii)  •  23 iunie 2014, 17:12

federatia engleza e inca in anii 60….pur si simplu nu vor sa se schimbe.restul sunt detalii.

allenatore (5 comentarii)  •  23 iunie 2014, 17:37

premier league fara antrenorii si jucatorii straini ar fi un campionat de duzina. de aici si aceasta lipsa de valoare a angliei la turneele finale

Miki Maus (22 comentarii)  •  23 iunie 2014, 18:28

Englezii au o tradiţie de profesionism fotbalistic prea veche ca să le mai pese de echipa naţională. Spiritul oricărei naţionalei e amator, nu profesionist. Nici jucătorii nici publicul nu sunt suficient de interesaţi de echipa Angliei.

helioglobalus (20 comentarii)  •  23 iunie 2014, 20:36

@ Alex, ruşinea constă în faptul că din 20 de campionate mondiale a câştigat unul ,acasă, cu arbitrii!

STRIMBEANU (1 comentarii)  •  23 iunie 2014, 23:00

Anglia a jucat infinit mai bine cind l-au avut antrenor pe Capello!,pina sa vina Capello la ei luau bataie acas in preliminarii de la Croatia, apoi bateau de 2 ori aceeasi Croatie din nou un prel. Dar celor din fed.engleza le-a stat in git si i-au facut vint aducindu-l pe Hodgson-o petarda de antrenor-s-au sabotat singuri..! Concluzia..?,isi merita soarta!

L’Exorciste (3 comentarii)  •  24 iunie 2014, 9:17

La cauze, sa nu il uitam pe Gerard. In opinia lui Lineker, Slippy G este principala cauza a nesigurantei defensive. In plus( sau in minus) Gerard a fost inexistent pe faza de atac.
La capitolul castiguri pentru nationala, Barkley este de departe fotbalistul care se va impune ca titular constant in urmatorii ani.

L’Exorciste (3 comentarii)  •  24 iunie 2014, 9:32

@Bogdan. Sorry Bogdan, la Leicester nu este loc pentru Hart! Il au pe fiul lui Schmeichel, Kasper. Il vei vedea in Premier League din vara si vei intelege de ce.

Comentează